Рет қаралды 47,049
Kıl dönmesi ameliyatı izleyip de görüntülerden korkmayan ya da midesi bulanmayan var mı? Bu videoda korku ya da mide bulantısı yaşamadan tüm kıl dönmesi tedavi yöntemlerini tanıyacaksınız. Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Atilla Kaya özetliyor.
Kıl Dönmesi Nedir?
Tedavi yöntemlerini tanırken bir yandan da hastalığın yapısı (anatomisini) özetlemek istiyorum. Kıl dönmesi ya da tıp dilindeki tabiri ile Pilonidal Sinus olarak bilinen hastalık özellikle 15-35 yaş arası erkeklerde sık görülmektedir. (1, 2).
Sorunun kaynağına baktığımızda saç ve vücuttan dökülen kıllar, elbise tüyleri vs kuyruk sokumu bölgesinde pit dediğimiz deliklerden cilt altına girmesi halidir. Cilt altında bu kıllar birikerek sorun haline gelmektedir.
Kıl Dönmesi tedavisinde mantık, cilt altında biriken kıllar ve onları saran kapsül ile çıkarmaktır. Aynı zamanda cilt altına giriş için kullanılan giriş delikleri ve varsa ki kıl dönmesi iltihap çıkış deliği yok edilmesi gerekir. Aksi halde o deliklerden kıllar cilt altına girmeye devam eder. (3).
Kıl dönmesi tedavisinde 2 tanesi ameliyatsız olmak üzere 4 tane çağdaş yaklaşık 10 tanede klasik kıl dönmesi ameliyatı bulunmaktadır.
Çağdaş kıl dönmesi ameliyatları arasında Mikro Sinüsektomi ön plana çıkmaktadır. Op. Dr. Atilla Kaya tarafından geliştirilen bu yöntem ile sağlıklı dokuyu kesmek gerekmiyor. (4).
Aynı zamanda ameliyathane gerektirmemesi, iş gücü kaybı yaşatmaması ve pansuman yapma zorunluluğu olmaması en önemli üstünlük arasında yer alıyor.
Op. Dr. Atilla Kaya'ya ücretsiz muayene olmak için İstanbul Bakırköy'de bulunan kliniğinden hizmet alabilirsiniz.
Adres: Zeytinlik Mahallesi Yakut Sokak No:24/3 Bakırköy İstanbul
Telefon: 0212 572 72 65
WhatsApp: 0542 621 08 88
KAYNAKLAR
1. Öngel, K., Katırcı, E., Ak, C., & Sarıkan, İ. (2007). Birinci basamakta pilonidal hastalığa yaklaşım. Medical Journal of Suleyman Demirel University, 14(3).
2. Søndenaa, K., Andersen, E., Nesvik, I., & Søreide, J. A. (1995). Patient characteristics and symptoms in chronic pilonidal sinus disease. International journal of colorectal disease, 10(1), 39-42.
3. Akpınar, K. E., Er, D. K., Kuştarcı, D. A., & Özan, D. Ü. ODONTOJENİK FİSTÜLLERİN PREVALANSI VE TEDAVİ SONUÇLARI.
4. Akinci, O. F., Coskun, A., & Uzunköy, A. (2000). Simple and effective surgical treatment of pilonidal sinus. Diseases of the Colon & Rectum, 43(5), 701-706.