Teşekkürler. Beğendiğinize sevindik. Umarım faydalı olmuştur. Keyifli seyirler dileriz.
@berke7125Ай бұрын
Çok geçmiş olsun. Çok güzel bilgilendirici bir video olmuş 👏🏻
@pamukvanАй бұрын
Teşekkürler, yeni yorum ve abonelikler ile daha da motive oluyoruz. ağrılarımız ve talihsizliklerimizi unutuyoruz. 😊
@solarman0629 күн бұрын
Akü voltaj ayarları 14,2-14,4 absorption ve 13,5 fload voltajı olarak ayarlanmalıdır ama akülerin uyanması için cihazın lityum ayarı olması gerekir ve akü algılama voltajı da manuel olarak 12V yapılmalıdır
@pamukvan28 күн бұрын
Bilgiler için teşekkürler.
@solarman0628 күн бұрын
@@pamukvansizin de ağzınıza sağlık ve geçmiş olsun ayrıca 🙏
@pamukvanАй бұрын
Lifepo4 akülerle ilgili sizlerin düşüncesi ve deneyimleri nelerdir? Karavanda lityum ne kadar mantıklı? beraber yorumlayalım.
@excankskАй бұрын
Hocam 100a alsam lifepo4 karavanda yetermi 2 panel var 200w 30a mppt 1000w inverter ile buzdolabi vs calisacak
@pamukvan19 күн бұрын
@@excanksk selamlar, 200w iki panel seri bağlandığında 400w/14.2 volt=28 kayıplarla size saatte 25 amper enerji üretir. bunun 10 unu sisteme harcasanız 15 amper 6 saatte rahatlıkla 100 amper akünü dolduracaktır. inverter akıllı ise 2.5 -3 amper saatlik harcar en fazla, tam sinüs olanlar da 1 amper harcıyor. buzdolabı ortalama 4-6 amper saatlik tüketir. Tüm Karavanda harcaman dediğim gibi saatte 10 amperi geçmez. 100 amper Lifepo4 akü alsan %80-90 verimle geceleri ortalama sizi 8-9 saat en az elektriksiz bırakmaz. (saatlik otalama harcamanıza göre değişir.). Ben ileride tv de bağlarım diye düşünürseniz en az 150 amperlik almanızı tavsiye ederim.
@takmadАй бұрын
14 yada 13 volta ayarlama yapmanıza gerek yok. Bms devresinin bir tolerans aralığı var, mesela siz 16 v fa verseniz bms onu max 14 olacak şekilde şarj yapıyor. Bms nin bu değerlerine bakılmalı.
@pamukvanАй бұрын
Smat bmslerde görülebiliyor, bluetoothsuz olanlarda ne yapmalı, şarj cihazları konusunda ne düşünüyorsunuz? Her akü şarj cihazı kullanılabilir mi?
@pamukvanАй бұрын
lifepo4 pillerde float, bulk, absorbsion denilen bvoltaj ayarlamaları mppt de nasıl yapılmalı. bir kaynaktan bulduklarım; hücre başına 12 v da 4 ile çarpın. 3.45V Absorption, Bulk or Boost voltage in your solar charge controller (different names for the same thing) normali Victron da 3,55v - 3.35V for Float (when the battery gets full) normali victron da 3,375 v dir - 3.45V Balancing start voltage (depends a bit on your BMS) sizin görüşleriniz nelerdir?
@sukrugokyar2200Ай бұрын
Merhaba! Galiba sizde off grid garage ı izlemişsiniz.Ben de karavancıyım. Epever tracer 4210 mppt şarj cihazım var. Onun ayarlarını yapabilmek için bayağı yurtdışı kaynak inceledim. Notlar aldım. Aldığım notlara göre mppt için bir taslak hazırladım. Sizle paylaşabilirim. Aküyu de prizmatik EVE 280Ah hücrelerden kendim yapacağım. Bms olarak JK BMS in 2A aktif balansli b2a8s20p modelini aldım. Aküyü tamamladıktan sonra BMS ayarlarını da sizinle paylaşabilirim.
@pamukvan20 күн бұрын
@@sukrugokyar2200 teşekkürler, yararlı bir türkçe kaynak olması açısından burada paylaşabilirseniz tüm takipçilerimize güzel bir kaynak olur. Bu konuda maalesef yeterli olarak dilimizde fazla kaynak yok. Eve 280 ve jk 2a balanslı bas güzel bir tercih.
@MuratSivri-u5k21 күн бұрын
Hocam 12 vot tv var 170v1at panelve 60 amper sulu akum var 600 vat invertervar inverter guunes olunca skintiyok ulutlu olunc hava 10 dakika akuyu bigiriyor neyapmamlaizim bilgilen diriseniz men mun olurum
@pamukvan20 күн бұрын
Öncelikle en az 200 watt dan iki adet panel kurman lazım bu şekilde daha fazla amper solar giriş sağlarsın( fazla para harcamak istemiyorsan bir 170 ilk daha al ve mppt cihazına seri bağlantı kur), en az 30 amperlik bir şarj cihazı tercihen de mppt olsun. Verimi daha fazla. 600 kat yeterli inverteri arttırmana gerek yok.Ayrıca akünü 200 amperlik olarak değiştirirsen sana tüm gün boyunca yetecektir. gündüz paneller hem aküyü dolduracak, hemde siteme enerji sağlamaya yetecektir. Sulu akü, jel, lifepo4 de olsa 200 amper harcamanı ancak karşılar. Sağlık dilekleriniz için teşekkür ederim. Umarım faydası olur. Keyifli Geziler dilerim.
@MuratSivri-u5k21 күн бұрын
Hocam gecmisolsun 170 vat panelvar 60 vat sulu akum var2 saatgidiyor ALLAH' rizasi icin yardimci olursaniz munmun olurum jelmialiyim baska biraku tavsiyen varsa ne akualiim amperiyuksekmi olsun neyaliyim ?
@pamukvan20 күн бұрын
Merhaba; 170 watt panel havanın en güneşli olduğu zamanlarda sana 170w/14.4volt=11 amper saatlik güç sağlar, 60 amperlik aküyü Türkiye güneşli ortalamsı 6 saattir. (karadeniz bölgesinde daha az 5 gibi) 11x6= 66 amper dolum sağlar kayıplarla 55 amper gibi olur . aküyü ancak doldurur. Gündüz sorun olmaz hem aküden 60 amper hemde panelden 10 amper gibi giriş olur.Gece 2 saat te bitiyorsa yani toplam 8 saat gidiyor gibi düşün 6+2 şeklinde. Bu harcama ile ,yani sistemi 3 kat arttırman lazım. 24 saat için.
@takmadАй бұрын
Lifepo4 den çok daha uzun ömürlü olan bataryalarda Lto bataryalar. Evladiyelik.
@pamukvanАй бұрын
Haklısınız; lityum titanat bataryalar gerçekten evladiyelik. Bu konuyu araştırayım. Teşekkürler.
@serdaldede3426Ай бұрын
Kaliteli BMS kullanan bir kaç marka önermeniz mümkün mü?
@pamukvanАй бұрын
Merhaba; öncelikle karavan için kullanmayı düşünüyorsanız gerçek güç değerlerini gözlemlemek için bluetooth lu smart bms leri tercih etmenizi öneriyorum. Videoda bahsetmiş olduğum Daily bms nin bluetooth modülü ekleniyor. Akünüzü tercih ederken firmadan talep ediniz. JK bms içinde kendinden bluetooth modülü mevcut. Tercihimiz olan JBD içinde smart ve bluetootlu olmasını istedik. Akünün üstündeki göstergeler birebir gerçek oranlarda şaşabiliyor, %80 ken %100 gösterebiliyor. Mobilden izlemek daha iyi. Ayrıca hücre voltaj farklarınıda görebiliyorsunuz. Aküyü almak isteğiniz firmaya talebinizi iletebilirsiniz. Biz setapower firmasını tercih ettik. Elektrikli bisiklet ve Elektrikli araç akülerini üretiyorlar. Aküden memnun kaldık. Yanma ve patlama riskini azaltmak için silindirik hücre tercih ettik. Daha az hacimli . Delinmede sadece o hücreden gaz çıkıyor. yoksa büyük prizmatik olanlar bir anda 50 hücre kadar gaz ve duman çıkarıyorlar.Karavan için bize riskli gözüktü. Bu konuyu derinlemesine bir vlog çekerek inceleyeceğiz. Takipte kalınız.
@serdaldede3426Ай бұрын
@@pamukvan çok teşekkür ederim ince düşünceli ve ayrıntılı yanıtınız için.
Öncelikle çok geçmiş olsun. Lifepo4 akülerde hücre kapasitesi ve kullanım şartları ile alakalı doğrusal bir ilişki vardır. Hücre silindirden prizmaya döndüğünde ve kapasitesi arttıkça şarj sayısıda yani ömrüde artar. Güvenlik açısından karavan, marin ve ev için iyi bir çözümdür.
@AhmetKarahan-pz7mkАй бұрын
Lidyum akü pahalli
@pamukvanАй бұрын
Haklısınız Ahmet bey pahalı gibi duruyor. Gerçi Ömrü 5 katı olunca daha uygun ama bütçe meselesi. Biraz gözü karatmak gerekiyor :)