Jälleen kerran oli tarkasteltu tärkeää metsäasiaa. Hyvä, että joku uskaltaa vielä nykypäivänä käyttää näkökulmana metsänomistajan ja metsätalouden tuottavuutta.
@chery24 жыл бұрын
Ekalla myrskyllä osa noista aina nurin. Toinen juttu mikä liittyy avohakkuuseen on, että myrskyssä naapurin isoja puita aina myös nurin, tulee varmasti vähäsen omistajalle ajatus, että kiitos nyt tästäkin.
@aarrekyllonen3414 жыл бұрын
Mitenköhän mahtais käyä kuusimetsässä kun aukkoon jätetään pystyyn säästöpuut muutama napakka tuuli ja puut oli siinä kai nekin sitten pitää jättää lahoamaan että saahaan pilattua naapurin kuusikko😋
@hilippa63774 жыл бұрын
Eräs kohde,jossa oli savotta,jätettiin kuvion reunalle säästöpuita,kuvion reunustalla kulki mökkitie.Nyt ne on rojahdelleet myrskyissä kahtena kesänä tien poikki,yks toisensa jälkeen.Nytten pitää mökille kulkiessa huolehtia että on hakkuu varustus mukana,kun järeitäkin runkoja on tiellä pöikittain,heti lienee säästöpuut kaatuneet yhettömiin ja ongelma siten hoitunee..
@jounikeravalla50274 жыл бұрын
Kaipaisin lalta kosteikkoa että täyttyisi se monimuotoisuus . Puista sen verran että miksi on valikoitunut noin hyvät koivut. Siementäminen ja luonnonmaukainen kasvu voidaan saada jollakin aikavälillä. Sitten on maan käyttö . Jos alue mätästetään ja istutetaan koivua niin jossakin ajassa voisi puut poistaa varjostuksen ja veden kulututuksen vuoksi .Niittymäinen metsän alusmulta puuttuu monesta paikkaa ja kasvu on huonoa kuivassa maassa. Paljon on vielä ohjeita tulossa ,kun ei ymmärretä kokonaisvaikutuksia .
@LeoFINuTube4 жыл бұрын
Tekevätkö myös sitä että vetävät puun 2m kohalta poikki ja sitten jättävät sen 2m kannon sinne lahoamaan pystyyn???? Tai jotaki tuon tyylistä. Tästäki olis voinu antaa infoa.
@veijomiettinen7334 жыл бұрын
Eikös se jouni juurikin tekopökkelöt maininnut... koivuhan olisi tekopökkelöön hyvä aihio. Pehmenee nopeasti kolopesijöille ja katkaistuna ei siementäis vesakkoa...
@eevaanneli28044 жыл бұрын
Metsillä on nähtävä muitakin arvoja kuin mahdollisimman suuri taloudellinen tuotto. Luonnon monimuotoisuus on taattava myös talousmetsissä. Esimerkiksi säästämällä laho- ja kolopuita savotoissa. Ei voi olla niin, että harvalukuiset ja hajallaan olevat suojelumetsät ovat ainuita luonnon reservaatteja eläimille, kasveille ja myös ihmiselle.
@petrihakkinen23364 жыл бұрын
Kuuntelitko tuota jounin kertomaa ollenkaan? Eihän nuo aja tuota sinunkaan ajamaa asiaa mitenkään. Kuten jouni sano tuon ois voinut toteuttaa järkevämmin
@eevaanneli28044 жыл бұрын
Tutustukaa ensin PFCE-metsäsertifikoinnin tavoitteisiin ja kommentoikaa sitten.
@petrihakkinen23364 жыл бұрын
Se ihan pilipali sertifikaatti ja tutustuttu siihen het alusta asti
@eevaanneli28044 жыл бұрын
Niin FSC olisi tottakai parempi luonnon kannalta.
@esko19774 жыл бұрын
niin säästöpuuthan ovat juuri hyviä jos ovat haapoja ja en reunoille sijoittaisi kun säästöpuut on tarkoitettu juuri monimuotoisuudelle lintujen kolopuiksi jne... niitähän ei saa kaataa eikä kerätä . Kaatuvat sitten joskus ja ei sen takia reunoille ettei mene naapurin puolelle. siellä sitten lahoavat ja antavat ravinteita ja pesäpaikan monelle lajille
@petrihakkinen23364 жыл бұрын
Miten siihen niitä koloja tulee erilailla siel aukon keskellä kun reunalla
@fordsonman4 жыл бұрын
Kyllähän nuista luonnon monimuotosuuvvelle on hyvinnnii hyötyä, vaikkei metän omistajalle niinkään.
@taavettiseta13854 жыл бұрын
Juu. Joskus on hyvä pysähtyä miettiin että mitä tehdään ja miks. Ennenkaikkee onko tehty oikein vai väärin. Meillä vähän tuppaa oleen semmosia taipumuksia että tehdä kouhotetaan muiden mukana sen kummemmin aattelematta niinkuin ennenkin on niin tehty.
@landespedes884 жыл бұрын
Tuon säästö puskan lain voi kiertää sillä että kauppaa tehessä sanoo et tulee pelloksi ,eli kaikki pois ... No sattu oleman liian kivekästä maata ,niin tökätään taimet 🤷♂️
@veli-ottotuovinen44574 жыл бұрын
Tarviihan mo. polttopuita 🤔😋. Ite olen teetättänyt pökkelöitä ja säästöpuut mieluummin reunoille.
@oohoocee4 жыл бұрын
Puhut paljon mutta asiaa. Kuinkahan suuri rikos on pökkelöitä käydä pari vuotta päätehakkuun jäljeen talvella ottamassa pois polttopuiksi jos mitään sertifiointi hommaa ei ole käynnissä?
@kiuruvedenmetsola4 жыл бұрын
Vähintäänki raipparangaistus on tiijossa!
@mikaylikoski88624 жыл бұрын
nykyää on että pystykuivat kun jää pystyy niin niitä ei passaa enää katkasta pitkää kantoo vaa jättää kokonaisena pystyy... noista tuloksista että koko syksyn tein mettätöitä niin 20 senttii tuli vaa rahaa tilille
@timoruotsalainen34754 жыл бұрын
Vesistöjen varret, puron varret lammen järven rannat säästettävä tai käsiteltävä lievemmin. Lähteiden ympäristöt myös rauhaan. Eikä isännän sanalla näissä tulisi olla mitään sanottavaa.
@kaivelija64574 жыл бұрын
Vihervassarit kiittää ja kai maksaa metsänomistajalle korvauksen 👍
@timoruotsalainen34754 жыл бұрын
@@kaivelija6457 minulle ei tarvi kenenkään maksaa mitään jos säästän mainitut maaston kohdat hakkuulta.
@kaivelija64574 жыл бұрын
Ei myöskään minulle, koska en omista metsää purojen, tai järvien rannoilta. Mutta moni omistaa. Ja kun yhteiskunta määrää jonkun omaisuudesta, kyllä siitä määräilystä täytyy maksaa. Ei palkkatyössä olevakaan luovuta huvin vuoksi osaa palkasta valtiolle, vaikka olisi kuinka vihreä ajatusmaailma.
@timoruotsalainen34754 жыл бұрын
@@kaivelija6457 palkkatyöstä voi saada lopputilin huonosti tehdystä työstä
@petrihakkinen23364 жыл бұрын
Eikös nuo jo oo 10 pykälä kohteita eikä saa käsitellä
@penttivaisanen97324 жыл бұрын
Kyllähän Jouni tällä(kin) kerralla vallan oikeaa asiaa puhuu! Toisen persuuksilla on toki aina helppoa tuleen istua, kuten vaikkapa suunnitella ja toteuttaa metsänomistajan kannalta taloudellisesti kehnoja vaihtoehtoja. Jos kellä leipä on oikeasti metsässä, niin talouden on oltava alati mielessä. Ja sen vuoksi myös säästöpuiden osalta on hyvä ottaa huomioon näitä Jounin videolla esille tuomia näkökohtia. 😊
@samirissanen48134 жыл бұрын
Kylläpä on säästöpuut menneet täälläkin halakopinnoon. Lahopuun määrää nuilla säästöpuilla ainakin saadaan lisättyä, jos vain maltetaan olla keräämättä niitä tuulen kaatamia säästöpuita. Pitkässä juoksussa (50v) 20 kuutiota /ha vois olla jo aika hyvä. (Luonnonmetsässä on helposti 100 m3/ha eriasteista lahopuustoa). Eli jos jättäisin 10 m3/ha ryhmän närettä aukon laitaan ja tuuli kaataisi sen, niin metsälain mukaan sen saisi jättää korjaamatta. Kylläpä jännittäisi se seuraava kesä, että sattuuko kirjanpainaja löytämään. Sitten kun kuusi on ollut kuolleena seuraavaan kesään, kirjanpainaja ei enää siihen tule. (Niinköhän pitää paikkansa?) Eli lahojen kuusten poisto metsästä ei vähennä tuholaisriskiä. Tekopökkelöille👍👍 Minusta olis hyvä kiinnittää huomiota kenttäkerroksen kasvillisuuden hyvinvointiin kaikilla puuston käsittelykerroilla ja erityisesti muokkauksessa. Varpukasvit ja sammalet ovat vähentyneet jo sen verran paljon, että niiden huomioiminen parantaa varmasti alueen monikäytön mahdollisuuksia. Lähteet: Metsänkasvatus-menetelmät ja kannattavuus, 2014, Metla Kasvit muuttuvassa metsäluonnossa 2000, Metla
@juhanikuokka84134 жыл бұрын
Selkeästi sekametsä hakusessa kun kerran koivut jätetty ja kuusta istutettuna. ;D
@heikkipollanen58494 жыл бұрын
Eihän tämmösillä puskilla oikeesti oo kun haittaa taimikolle ja puuta jää vaan metsään. Linnut ja muut eläimet kyllä elelevät muuallakin metsässä eikä tämmösissä tyhjänpäiväsissä puskissa... Minun mielipiteeni vaan.
@dot71074 жыл бұрын
Niin ja tuollaiseen puskaan ei mikään lintu tms tule pesimään
@jussitarvainen55884 жыл бұрын
Itse en kyllä ymmärrä tuota säästöpuu hommaa. Ne kaatuu kyllä melkein sata varmasti seuraavalla myrskyllä. Sitten kun se ympäröivä alue on laikutettu niin ei niitä meinaa saada haettua maatalous traktori+ metsäkärri yhdistellä. Joutuu jättämään sinne keskelle toimikkoa maahan lahoamaan.
@kiuruvedenmetsola4 жыл бұрын
Säästöpuiden paras paikka onkii tien vieressä!
@jussitarvainen55884 жыл бұрын
@@kiuruvedenmetsola Olen samaa mieltä. Siitä ne on helppo korjata vaikkapa poltto tai hankintasavota puuksi
@apilauttanen4 жыл бұрын
Älyttömän hyvää pohdintaa Jouni!
@heikpa4 жыл бұрын
Nurinhan nuo säästöpuut menee heti ensimmäisessä pikkumyräkässä. Ihan turhaa hommaa niitä säästellä.
@dot71074 жыл бұрын
No ihan saatanan vatipäistä touhua ylipäätään koko aukkohakkuu
@Keep-on-Rockying4 жыл бұрын
@@dot7107 ainut konsti kuusikon uudistamiseen. Tokihan eri mieltä saa aina olla.
@dot71074 жыл бұрын
@@Keep-on-RockyingMeillä perintö mettää n 50 ha, suurinosa kuusikkoa, siitä on iät ajat otettu puuta mm. lämmitykseen eikä sieltä erota kuin kannoista että siellä on joskus sahan kanssa käyty. Makuasioita se uudistamisen tapa...
@heikpa4 жыл бұрын
@@dot7107 No eihän se mitään metsän uudistamista ole jos joku puu sieltä täältä otetaan nyt vaikka polttopuuksi.
@dot71074 жыл бұрын
@@heikpa Niin no missä kohtaa tuossa aukossa on se metsä tallella? Mä näen tulevan horsmapellon, sit tulee heinäkasvit, sen jälkeen pajukko ja koivu ja ehkä 100 vuoden päästä tuolla korkeudella siinä voi kasvaa uudelleen mettä päällä. Toki se mitä siinä tuolloin kasvaa ei ole mikään metsä vaan puupelto, samaa lajia koko ala. Tuon laikun nykyinen omistaja on kyl pukannut kiven vieressä horsmaa kivasti jo ainakin 70 vuotta siihen mennessä, joten se ei tule sitä näkemään. Meidän metsä elää ja voi hyvin, siel on kasvisto ja eläimistö tallella, siellä on lahopuuta sekä joka vuosi otetaan puuta 10-15 kuution verran omiin tarpeisiin.
@arttuurio2624 жыл бұрын
Itellekans vanha metsuri sanoi,ettei missää nimes koivuja säästöpuuksi,koivun siemeniä tulee ilman niitäkin. Haapoja jättäny pystyyn,usein vain eivät oo ryhmis,pientä narinaa ollu,mut sitte isännät kaatanu ne ite pois ja olleet tyytyväisiä ettei arvo puita tarvinnu jättää pustyyn,eipä niistä kukaa enää sitte oo kyselly.
@Keep-on-Rockying4 жыл бұрын
Minulle jättivät säästöpuut lentopommikuopan reunalle. Tein sitten ne ite tukiksi ja myin seuraavana keväänä 😂😎