Tack Gud att jag är klar med Kemi 2! Kommer fortfarande vara prenumerant för att stödja dig med din grymma gratis utbildning. Kärlek till dig Ehinger!
@MagnusEhinger014 жыл бұрын
Tack själv, roligt att höra att jag fick hjälpa dig med kemin! 😊
@Mustis15244 жыл бұрын
Kämpar mig igenom Kemi 2 kursen nu på egen hand. Tyvärr verkar mina förkunskaper från kemi 1 vara väldigt begränsade, så har nog än så länge spenderat mer tid till att förstå innehållet av kemi 1 än jag spenderat tid att plugga på kursinnehållet i kemi 2... Lyckas jag ta mig igenom Kemi 2 så ska jag ta och köpa dina kemiböcker Magnus :)
@not95653 жыл бұрын
@@Mustis1524 Update? Lyckades du? Finns det hopp för oss naturare som kämpar med kemin?
@Mustis15243 жыл бұрын
@@not9565 Yep, skrapade ihop till ett B tom. så känner mig nöjd där. Köpte även hans böcker :D
@Mustis15243 жыл бұрын
@@not9565 fördelen med att jag lade ner så mycket tid på kemi 1 innan jag fokuserade på kemi 2 är att jag då fick rätt hyfsade grundkunskaper att bygga vidare på. Det blir lättare att ta till sig allt det nya då, så ett tips är att gå tillbaka till fösta kursen om man känner sig osäker på vissa delar, så att man bygger vidare på en stabil grund så att säga :)
@gabrielkarlsson93792 жыл бұрын
Hej, vill bara kolla så jag fattat rätt: Så du räknade ut den kemiska formeln till CuO? Men du har alltså INTE räknat ut molekylformeln, utan enbart den empiriska formeln? Molekylformeln för detta ämne skulle alltså lika gärna kunna vara till exempel: Cu3O3?
@MagnusEhinger012 жыл бұрын
Bara för att det är så petigt med begreppen här: Nej, jag har inte räknat ut molekylformeln _eftersom kopparoxid inte är en molekyl!_ 😉 Kopparoxiden är snarare en jonförening (en metall + en icke-metall) bestående av en koppar(II)jon (Cu²⁺) och en oxidjon (O²⁻). Därför har jag räknat ut _enhetsformeln_ för kopparoxid, och den skrivs alltid med så lågt antal positiva och negativa joner som möjligt, som tillsammans bildar en oladdad enhet. (Men _om_ det hade varit en molekylförening, så hade vi också behövt ha molekylföreningens molmassa för att kunna beräkna molekylformeln.)
@olle29413 жыл бұрын
hahahahaha är tillbaka inför ännu ett prov. Detta är mkt effektivare än att lyssna på läraren
@MagnusEhinger013 жыл бұрын
Lycka till på ditt prov! 👍
@organicchemistry35712 жыл бұрын
Hej Magnus! Finns det vett annat sätt ta reda på formeln CuO än att beräkna förhållanden mellan dem? Till exempel när det gäller joner så kan man bara krossa laddningar med varandra och får gjort formel
@MagnusEhinger012 жыл бұрын
Jodå, men det har man inte alltid vetat. Det här handlar om hur man kan bestämma formeln på ämnen som man ännu inte är riktigt säker på vad de består av.
@organicchemistry35712 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 Finns det lättare sätt att bestämma formel än det du gjorde i video och iså fall kan du ge ett exempel?
@MagnusEhinger012 жыл бұрын
@@organicchemistry3571 För att experimentellt bestämma formeln på ett ämne är principen densamma: Beräkna hur många mol det är av de ingående grundämnena, och utnyttja det för att räkna ut mängdförhållandet mellan dem, och därmed ämnets (empiriska formel). I mina gamla prov på min hemsida - till exempel sista uppgiften i det här provet: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/gamla-prov/mol-och-stokiometri/prov-2020-09-21-i-mol-och-stokiometri.html - har jag flera övningsexempel på detta. Sedan kan du förstås också öva dig på att skriva jonföreningars formler också: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/kemisk-bindning/jonforeningars-namn-och-formel.html
@organicchemistry35712 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 Tack så mycket Magnus♥️🙏
@vid_stige3 жыл бұрын
Hej! Vet inte om det är en dum fråga men varför räknar man inte med syremolekyl O2 ? dvs 16 * 2 när man tar syres molmassa?
@MagnusEhinger013 жыл бұрын
Är det vid 4:11 du menar då? Det är för att jag inte vill beräkna substansmängden syrGAS i kopparoxiden, då de inte finns någon syrgas i den. Det jag vill göra är att beräkna substansmängden syreATOMER i kopparoxiden, och det gör jag genom att ta syreatomernas massa delat med molmassan för syre, alltså m(O)/M(O).
@vid_stige3 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 Ja precis så är det ju, då förstår jag helt :) Tack för snabbt svar!
@MagnusEhinger013 жыл бұрын
Tack själv, vad bra att det gick att förstå! 😊
@worldcool96654 жыл бұрын
Kan reaktionsformeln inte vara Cu +O = CuO Tack för hjälpen 🙏🌺
@MagnusEhinger014 жыл бұрын
I syrgas sitter syreatomerna ihop två och två i syremolekyler, O₂. Därför måste det vara två kopparatomer för varje syremolekyl som reagerar, och formeln blir då 2Cu + O₂ → 2CuO Lägg också märke till att vi skriver en reaktionspil "→" och inte ett likhetstecken, eftersom det inte är samma sak som står på höger och vänster sida. 😊
@mystiskvarld3 ай бұрын
när jag mutiplicerad den med två alltså 2 gånger 16,0 så fick ett annat siffra sedan sedan tog jag substansmängedn cu delat med substansmängden syra då fick jag 2.01. alltså förhållannde blev till 2:1 allt 2Cu och 1 O2-------> 2CuO så formlen till detta blev 2CuO.
@MagnusEhinger013 ай бұрын
Ja, så går ju faktiskt också att göra.
@mystiskvarld3 ай бұрын
@@MagnusEhinger01 Tusan tack Magnus. Älskar dina videoer och din sätt. Om det är någonstans jag får hjälp med mina studier så är det dina videogenomgånger och lektioner.
@MagnusEhinger013 ай бұрын
Underbart att jag har fått hjälpa dig med studierna! 😊
@isabellasvensson46824 жыл бұрын
Vilka felkällor här kan man förvänta sig i den här laborationen på din hemsida. Och är det möjligt att ha en hypotes på laborationen, du har ingen på din hemsida. ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/laborationer-och-ovningar/kemisk-jamvikt/demonstration-en-enkel-men-effektfull-demonstration-av-reaktionshastighet.html
@Panda-kn6zo Жыл бұрын
det förklarar fortfarande inte varför 1 syreatom behövs för att bilda en kopparoxid medan det behövs 2 vätemolekyler och en syre molekyl för att bilda 2 vattenmolekyler. Varför är det bara inte 1 vätemolekyl och en syre atom?
@MagnusEhinger01 Жыл бұрын
Därför att rent syre, precis som väte, kommer i form av syremolekyler (O₂), inte enskilda syreatomer. Därför måste det vara två vätemolekyler (H₂ + H₂) som reagerar med en syremolekyl (O₂) och bildar två vattenmolekyler (H₂O + H₂O). Och när vi tittar på formeln för hur kopparoxiden (CuO) bildas, så är det också så att kopparn måste reagera med en syremolekyl (se från 5:40): 2Cu +O₂ → 2CuO.