İMAR PARA CEZALARINA DİKKAT

  Рет қаралды 23,413

Av. Murat Tezcan

Av. Murat Tezcan

Күн бұрын

#imarparacezası #avukat #imar
İmar para cezaları; 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesinde düzenlenmiştir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesi; Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş; Mahkeme'nin iptal kararı Resmi Gazete'nin 5 Kasım 2008 tarihli nüshasında yayınlanmıştır. Yüksek Mahkeme; iptal kararı ile birlikte yeni bir düzenleme yapması için T.B.M.M.'ne 4 aylık bir süre vermiştir. Anayasa Mahkemesi tarafından verilen 4 aylık süre içinde kanuni bir düzenleme yapılmamış; yeni yasal düzenleme kabul edilen 5940 sayılı yasanın; 17 Aralık 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile mümkün olabilmiştir.
Anayasa Mahkemesi; " İmar para cezasında alt ve üst sınırların gösterildiği, bu alan içinde cezayı uygulama yetkisinin idareye bırakıldığı, ancak alt ve üst sınırlar arasında yaklaşık elli kat olan genişliğin uygulamada, yorum ve değerlendirme farklılıklarına dayalı olarak eşitsizliğe yol açabilecek nitelikte olması ve idarenin ceza uygulama işlemi kurarken gözeteceği yapının, taşkın, heyelan, kaya düşmesi gibi afet alanlarında bulunan, sıhhi ve jeolojik mahsurları olan veya bunlar gibi tehlikeli durumlar göstermesi nedeniyle imar planlarına veya ilgili idarelerce hazırlanmış, onaylanmış raporlara göre yapılması yasak olan alanlara, imar planlarında umumi hizmet alanlarına, kamu tesis alanlarına ve yapı sahibine ait olmayan alanlara yapılması; hangi amaçla yapıldığı, büyüklüğü ve konut, ticari, sanayi, otel, akaryakıt istasyonu gibi niteliği; fen ve sağlık kurallarına aykırılık taşıması; içinde oturacak veya çalışacak kişiler için tehlike oluşturması; çevresinde ya da aynı bölgede emsal yapılar için uygulanan imar para cezaları; kente ve çevreye etkisi; bitmiş ve kullanılır durumda olması gibi ölçütlerin açık, belirgin ve somut olarak Kanunda yer almadığı" gerekçeleri ile maddeyi iptal etmiştir.
5940 sayılı Kanunla yapılan imar para cezalarına ilişkin düzenleme, İmar Kanunu'nun birinci fıkrasında yer alan para cezalarının Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi üzerine Kararın gerekçeleri ve uygulamada alınan Danıştay kararları dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarında İmar Para Cezalarında idari yargının görevli olduğunu belirtilmektedir.
"3194 sayılı İmar Kanunu'nun 5940 sayılı Kanunla değişik 42. maddesi uyarınca verilen para cezalarına karşı açılacak davaların çözümünde idari yargı yerinin görevli olduğu gözetilmeden görevsizlik kararı verilmesi yerine yazılı şekilde karar verilmesinde isabet görülmediğinden kanun yararına bozma isteminin kabulüyle kararın bozulması gerekir." (T.C YARGITAY 19.Ceza Dairesi Esas: 2017/ 4262 Karar: 2018 / 73 Karar Tarihi: 15.01.2018)
5940 sayılı yasadaki düzenleme ile imar mevzuatına aykırılık teşkil eden fiil ve hallerin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde ilgili idare encümenince sorumlular hakkında, üstlenilen her bir sorumluluk için ayrı ayrı olarak para cezasının uygulanacağı, ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının sahibine, yapı müteahhidine veya aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesullere yapının mülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumuna, niteliğine ve sınıfına, yerleşmeye ve çevreye etkisine, can ve mal emniyetini tehdit edip etmediğine ve aykırılığın büyüklüğüne göre, bin Türk Lirası'ndan az olmamak üzere, Bakanlıkça belirlenen yapı sınıflarına ve gruplarına göre yapının inşaat alanı üzerinden hesaplanmak üzere, mevzuata aykırılığın her bir metrekaresi için idari para cezaları uygulanacağı açıklanmıştır.
Yeni düzenleme ile hazırlanan yasa maddesi uzunluğu itibarı ile kanun hazırlama tekniğine ve yöntemlerine göre bir hayli farklılık göstermektedir.
İmar Kanunu'nun 42. maddesine göre; bu maddede belirtilen ve imar mevzuatına aykırılık teşkil eden fiil ve hallerin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde ilgili idare encümenince sorumlular hakkında, üstlenilen her bir sorumluluk için ayrı ayrı olarak bu maddede belirtilen idari müeyyideler uygulanır.
#imarparacezası #avukat #imar hukuk gayrimenkul kamulaştırmasız el atma

Пікірлер: 119
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 жыл бұрын
ÖNEMLİ NOT: Abone olan kullanıcıların soruları öncelikle yanıtlanacaktır.
@ozgurakoglu1812
@ozgurakoglu1812 3 жыл бұрын
hocam merhaba 30 ekim izmir depremi mağdurlarındanım , sitemiz adına kentsel dönüşüm süreçinde danışmanlık desteği alabileceğimiz bir danışmana bizi yönlendirmeniz İZMİR ili içerisinde tavsiye vereceğiniz görüşeceğimiz ve danışmanlık hizmeti alabileceğimiz bir şirket konusunda yardımlarınızı bekliyoruz.
@gayrimesrualem
@gayrimesrualem 3 жыл бұрын
Hocam Abone oldum seni bütün ssayfalarımda da paylaşırım lütfen 1 hafta kaldı nne yapmam lazım. Imar affı cezasını ödeyemedik. Anneme 2 yıl hapis cezası geldi kesinleşmiş. 1 haftası kaldı kendisi de kanser hastası. Kime sorduysam yatacak diyor . Eve ne kağıt geldi ne de 2 yıl hapis verilen mahkemeden haberimiz var . Kâğıt geldi şaştık kaldık. Sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum. Lütfen hoca.m🥺
@halileroglu5662
@halileroglu5662 7 ай бұрын
​❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
@osmantakis310
@osmantakis310 Жыл бұрын
Sayın avukatım çok teşekkürler, ekonomik düzeyi yetersiz olan ülkemiz de bizleri aydınlattınız ,sağolunuz..
@selimselim3389
@selimselim3389 14 күн бұрын
Murat bey iyi günler apartamnın terasına 7 metrekare bir oda yapsam diger apartman sakilerinin rızası dahilinde kiler depo olarak kullanılacak. Yarın öbür gün bir sikayet olsa hemen ceza yermiyim yoksa orayı eski haline getirmek için bana süre verilirmi. Ve bunun cezası nedir. Cevap verirseniz cok mutlu olurum sonucu cok merak ediyorum. Belki size basit gelebilir ama gercekten cok kafama takılan bir konu
@serhatdogan415
@serhatdogan415 3 жыл бұрын
Yeni bilgiler gelince merakla ve heyecanla izledim yine. Emeğinize sağlık 👏
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 жыл бұрын
Çok teşekkürler. İlginiz için.
@Sem-z3n
@Sem-z3n 4 ай бұрын
TEŞEKKÜRLER ❤❤❤❤❤❤
@mkcherri
@mkcherri 2 жыл бұрын
Allahım sizden razı olsun..mesleginizin hakkını tam anlamıyla vermişşiniz...Küçük bir ilçe belediye başkanıyla ters düştüm ve 28 yıl önce yapılan ve akabinde mevcut haliyle dönemin başkanından iskanı alınmış iyerimi hicbir tadilat ve tamirat yapmamama ragmen statik projeye uygun degildir diye Haziran 2022 tarihinde üsülsüz şekilde yapı tatil belgesi asıldı ve 1 hafta sonra 3 encümen imzasıyla ceza miktari bazı maddelerle 4 katı artırılarak 300 bin tl ceza kestiler ve mahkeme kapılarına beni mahkum ettiler..Güc zehirlenmesi yaşayan Belediye başkanı bişey olmamış gibi dolanıyor..sizi dinledim içim rahatladı..adalet yoluyla intikamımı alacagıma sayenizde inanmaya başladım..Samsun Asarcık ilçesi..5 bin nufuslu..15 gün icinde paldır küldür usulsüz ve futursuzca santajla madur edilen bir işyeri sahibi...selametle kalın..🤲🏻👏🏼👏🏼
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
Umarım güzel bir sonuç alırsınız en kısa zamanda
@antalyayerelrehber
@antalyayerelrehber Жыл бұрын
Hocam aynı sorunu bende yaşıyorum, sorununuz hangi aşamada? Durum nedir?
@mkcherri
@mkcherri Жыл бұрын
​@@antalyayerelrehber bolge idare.mahkemesi yurutmeyi.durdurdu ve cezayi iptal.etti..istinafa.tasidi belediye..onuda bizim.lehimize.sonuclandirdi..Fakkkaaatt baskan karar usulden.bozuldu.diye.ayni.isleri ceza.kesme sebeplerini yani..bastan.basladi..bu sefer usule.uygunluga.dikkat ederek basladi..ceza 2 misliye.cikartti ve biz.yine.bolge idare mahkemesinde dava.actik..Avukatimin dedigi savunma.tezimiz.ayni bakacagiz..sorsugumda.bu.ne.kadar.boyle.devam.edecek..aldigim.cevap.baskan pes edene kadar.devam.eder..yani Adaletin yollari uzuuun ve masakkatli..Allah.islah etsin.art.niyetlileri
@ŞükrüBAKAN
@ŞükrüBAKAN Жыл бұрын
Köyden mahalleye dönüştürülen kırsal alanda bir arsa sütatüsündeki köy önü olarak geçen 4500m2 arsaya iki katlı beton harman toplamda 300m2 imarsız alana kaçak ev yaptım. Bu evi nasıl kayıt altına alarak resmileştirebilirim? Ayrıca su Aboneliğini aldım. Ortaklığın giderilmesi davasından bu alanı tek tapu olarak aldım, BURAYI İFRAZ YAPTIRABİLİRMİYİM? Nasıl yaptırabilirim?
@kursatcoskun9570
@kursatcoskun9570 3 жыл бұрын
Çok güzel bir anlatım bravo.
@bekirarslan8231
@bekirarslan8231 3 жыл бұрын
Merhaba Murat bey kolay gelsin şöyle bir sorun ile karşı karşıya geldik.Biz komşularla 6 apartmanlı bir binada oturuyoruz hepimiz ayrı ayrı zamanlarda mütaahit ten satın aldık.Binanın ön tarafında 2 adet dükkan var birisi mütaahitin dükkanı diğer dükkanıda sattı bir şahısa içten merdivenli alt depoya iniyor 19 m2 yeri var bu dükkanın , kaba inşaat zamanı aldık çoğumuz,iskan aldıktan sonra mütaahit biz eve gireceğimiz zaman iskanda sıkıntı oldu biraz değişiklikler olduktan sonra iskanı verecekler dedi, biz tabiki çoğumuzun ilk evi olduğu için inandık.Daha sonradan öğrendik ki belediyeden bizim depo haritasını aldık, bizim binaya girdiğimiz kapısından karşı depoya girdiğimiz kapıyı iptal etmiş duvar ördürmüş bizim Y.P.G acil durumlarda sığınak diye geçiyormuş olan alan gitmiş,binaya ait hidrofonu götürmüş, binanın depo altı otopark geçiyor oranın bir kısmıda almış sattığı dükkanın alta inen merdiveni iptal etmiş bizim depo otopark ile birleştirmiş ayrı bir dükkan yapmış bizim yerimizi, biz bunu öğrendikten sonra apartman yönetim toplanarak mühaahit ve satın alan dükkan sahibini toplantıya davet ettik sadece dükkan sahibi geldi(büyük ihtimal farkında dükkan sahibi olanların bilmiyorum muhabbeti yapıyor.Satın alan dükkan sahibi işte bizim apartmanda neler yaşadık bunlar ne ki bizim çatı çöktü mütaahiti dava ettik kaç sene sürdü bişeyler çıkmadı diye bize bişeyler anlatıyor) mütaahit farkına vardı toplantıya gelmedi.Bizde apartmanda yönetici ve arkadaşlarla beraber toplantıda noter onaylı karar defterine karar aldık.Kararda iskanda neler yaptığını çevre düzenlemesi yapmasını dahil hepsini tekrar eski haline döndürmesi için karar aldık 09.01.2022 başladı süresi bir ay süre tanıdık bekliyoruz whatsapp tan karar defterinin fotoğrafını çekip yazdıklarımızı isteklerimizi gönderdik mütaahite bize dönüş yapmadı büyük ihtimal yaptırmıyacak kaçıyor bizden şuanda, biz nasıl bir yola başvuru yapmamız gerekiyor, bu süreç zamanın da bizim depoyu dükkan yaptıkları için bu kişiler kiraya verebilir mi ? Belediyeye başvuru yapmayı düşünüyoruz eğer yaptırmazsa, belediye para cezası yazar mı mütaahite ? Mütaahit mesleğini tekrar yapabilir mi ? tekrar eski haline çevirtirir mi belediye ? ne yapmamız gerekiyor Murat bey iskan haline eski haline çevirmesi için ?
@adann315
@adann315 Жыл бұрын
Çok açıklayacı olmuş teşekkürler
@ferhatferhat775
@ferhatferhat775 2 жыл бұрын
Murat bey iyi günler çatı kaldirma cezası nedir
@selimselim3389
@selimselim3389 14 күн бұрын
Bulabildinizmi cevap
@pamukkalespil7065
@pamukkalespil7065 2 жыл бұрын
Murat hocam inşaat alanı Yapı Denetim Şirketine tabii olan yapılarda proje aykırılıklar varsa denetim yetki incelemesi bakımından Yapı Denetim Şirketleri sorumlulukları nedir ?
@yavuzcelebi5664
@yavuzcelebi5664 3 жыл бұрын
Merhaba Murat Bey video için teşekkür ederim. Özellikle kırsal alanlarda yapılan imar mevzuatına aykırı yapılar için yapı sahibinin kesin tespitinin hangi yol izlenerek nasıl yapıldığı hakkında bilgi verebilir misiniz? Örneğin yapı durdurma tatil zaptının yerinde hazırlanırken mahalle muhtarının da yapı durdurma tatil zaptının altında imzası olması ismi geçen şahsın kesin tespiti anlamına gelir mi?
@necati5221
@necati5221 2 жыл бұрын
Slm. Ben eskişehirde imar yasasına ve belediyeden inşat ruhsatı alarak şahıs olarak 5 satılmamak şartı tabi olarak kendime ev yaptım 4 katlık. Ruhsat süresin içerisinde bitiremedim ven çıka imar barışına katılarak yapı kayıt belgesini aldım faka müracaat ederken alt kat garactı daireye ve belediye çatısız bir ruhsat verdiği için manya kod sebebiyle daha sonra bir değişiklik yaparak manya kodu kaldırdı bende buna istinaden çatıda dublex bir yer yaptım imar kanuna yapı belgesini aldıktan sonra yaptım belediye geldi bana tutanak tutu mühürledi evimi 50 bin tl ceza verdi ilk 15 gün deme şartıyla 39200 üdedim ama yıkım kararı verdi elim kolum bağlı ne yapmam gerek bana biraz yardım yada sizler vekil olarak dava açma şansımız varmı ne yapmam gerek.saygılarımla.
@canolcergaming
@canolcergaming Жыл бұрын
Yıkım yaptılar mı
@Sezer4534
@Sezer4534 Ай бұрын
Sayın hocam,bu cezaları belediye zabıtası da yazıp encümene sevk edebilir mi,yetki kimdedir? teşekkürler
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan Ай бұрын
evet encümen kararı oluşturur tutanağı belediye elemanları oluştururlar
@Sezer4534
@Sezer4534 Ай бұрын
@AvMuratTezcan Yani belediye zabıtası bu hususta tutanak tutabilir mi
@ibrahim_5391
@ibrahim_5391 2 жыл бұрын
Merhaba. Herkese sağlıklı günler dilerim. Benim bir sorum olacak yol gösterirseniz çok memnun olurum; bir apartman dairesinde ikamet etmekteyim. Binamızın 2-3 metre ilerisinde iki katlı müstakil bir ev bulunuyor. Bizim binamız yeni iskan olduğu için arsa sınırından 3 metre içeri çekilerek inşaa edilmiş. Fakat bu bahsettiğim iki katlı müstakil ev eskiden yapıldığı için tam sınırımızda bulunuyor. Buraya kadar herşey normal gibi olsa da, bu ev sahibi evin her köşesine duvardan bir baca deliği açarak çıkma baca uydurmuş. Yani evin çatısında olması gereken baca yok... ama evin 3 köşesinden dışarıya doğru soba borusu uzatılarak baca yapılmış. Diyeceksinizki adam kendi evine ve kendi arazisi üzerine yapmış bundan size ne? Evet kendi arsa sınırları içinde ama bizim binamıza 3 metre mesafeden sabah akşam bizleri dumana boğuyor. Camlarımız kapalı olmasına rağmen evimizin içinde duman kokusu oluyor. Evi havalandırmak için pencerelerimizi dahi açamıyoruz. En ufak bir abartım yok isteyene özelden video da atarım. Binamız 5 katlı. Ben 3.katta oturuyorum. Müstakil ev bize göre alçakta kalıyor. Valilik, kaymakamlık, büyükşehir, il sağlık, itfaiye başkanlığı, cimer yani aklınıza nere gelirse müracaatımızı yaptık. 6 aydır aynı tas, aynı hamam. Hiçbir değişiklik yok, yazılı bir cevap yok. Belediye imar müdürlüğüne gittim savcılık veya mahkeme kararı olmadan müdahale edilemiyor denildi. Tek çare dava açmak oldu. Peki hangi suçtan ötürü dava açacağız? İmar kirliliği ve çevre kirliliği mi?
@ceylanarmut9899
@ceylanarmut9899 2 ай бұрын
Merhaba bizim köyde bir evimiz vardi ruhsati yoktu depremden sonra hasar alldigi için yaptirmak istedik ve yeni bastan bir ev yaptik fakat yan tarlaya yanlislikla 1 metre bir kayma olmus ve kendileri bizden 600 bin tl para istiyor biz evin ruhsatini alirsak ve onlar bizi sikayet ederlerse mahkeme nasil bir yol çizer acaba cevaplarsaniz sevinirim
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 ай бұрын
Eğer taşınmaz değeri arsa değerinden fazlaysa TMK 724 kapsamında arsa değerinin ödenek tescilini talep edebilirsiniz
@ceylanarmut9899
@ceylanarmut9899 2 ай бұрын
@@AvMuratTezcan tapu hisseli maalesef diğerleri onay verir mi bilmiyorum onay almak gerekir mi
@DilekÖzcan-f6m
@DilekÖzcan-f6m Жыл бұрын
Çatı katına imar barisinda ev yapılmış vakıf a vermişler nasıl oluyor suyu var elektrik var bunlar oturan kişilerin adına geliyor su parası elektrik parası
@sedanurcaliskan1245
@sedanurcaliskan1245 2 жыл бұрын
Merhaba Murat bey. Bahsedilen kurumlardan birinde bu iş kapsamında çalışmaktayım. Bir dosyamızda yapı sahibi hakkında net bir kanaate varılamamıştır. Yapı sahibinin tespitini kimin yapması kanunen uygundur. konu hakkında muhtar, aza, yapıda ikamet eden ve halkın beyanları olmak üzere 2 farklı tespit mevcuttur. Bu durumda yapı sahibinin tespitinde kim yetkilidir? İdari para cezası vefat eden kişiye kesilemeyeceğine göre mirasçılarına işlem yapılabilir mi? İyi çalışmalar.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
Yapı sahibi kavramında projeyi yapan Mütaahit ya da aykırılık sonradan yapılmışsa onu yapan kişiye yöneltİlşr. Eğer aykırılığı yapan ölmüş ve mirasçıları da mirası reddetmemişlerse onlara tebligat yapılabilir.
@rahimsenolsahan1175
@rahimsenolsahan1175 3 жыл бұрын
Murat bey iyi günler. 2007 yılında arsama temelden yapı denetim plan, proje ve ruhsatlı daire yaptırdım. 2011 yılında 2. Katı yaptırmak istedim ruhsatımın tek kat için alindigini yeniden almam gerektiğini söylediler. Yeni ruhsat aldım ama 5 yıllık süre 2016 yılında bitti biz yenilemedik. Şimdi 3. Son katı yapmak istiyorum ve ruhsat sürem geçtiği için yeniden almak istemiyorum ve 3. Katta alt iki kat plan ve projesinde yapmak istiyorum, bunu ruhsat yenilemeden yapmam nasıl bir ceza ile karşı karşıya bırakabilir, yıkım olabilirmi, sadece para cezasını olur. İzmir Kemalpaşa Armutlu mahallesi.
@alpaslancabuk7157
@alpaslancabuk7157 3 жыл бұрын
37 yıl önce arazi aldım turistik bölgede bu arazi imarı olmayan bir arazi ancak etrafta yapılmış yapılar var.bu durumda şu anda yapılacak yapı için ceza ne orandadır ve yıkım yapılırmı
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 жыл бұрын
yapılan imara aykırı binanın metrekaresine göre ceza miktarı değişir ve tabii ki imara aykırı yapı yıkılacaktır.
@imdatcelik1762
@imdatcelik1762 3 жыл бұрын
Merhaba Selamınaleyküm, köyde evimiz metruk yapıydı yıkıp yerine yeni ev yaptırıyorum, ancak daha önce bu metruk yapının fotoğrafı çekilmiş ve yıkım kararı verilmiş. Yeni yapılan bina ile ilgili ceza veya başka bir durum ortaya çıkar mı?
@TAMERBASPINAR6043
@TAMERBASPINAR6043 2 жыл бұрын
Abonemiz olarak bir sorum olacak Murat bey. Silivri de yazlık sitemizde bir arsa aldık. Kat irtifakli bağımsız numarası da tapuda yazılı. Belediye dediki 9000 M2 olan parselkdeki hissesi olan 41 kişiyi bulup muvafakat name alıp yapinruhsatinin üzerinden 20 yıla yakın süre geçtiği için yenilemeniz gerek. Site yönetimi dahi bulamiyor ki bunları aidat alsın 10 kişi ancak buldum. Onlar da diyor ki diğer 31kisi bize imza versin öyle imza verelim. İyinserdim ama olmuyor. Kaba inşaatı bitirdim. 2.5 kat. Ve her kat 50 M2...bugün zabıtalar geldi ve bu şekilde kalsın diyip çivi bile cakmayin dediler. Bir ay süre verdiler. Arafta kaldım. Encumenden ceza çıkacakmış. Komsular bu şekilde sitede devam eden 4 inşaat var. Napacaz şimdi
@antalyayerelrehber
@antalyayerelrehber Жыл бұрын
ne yaptınız?
@emreis187
@emreis187 3 жыл бұрын
Sayın avukatım kanalınıza abone oldum eğer müsait olur benim soruma cevap vermek isterseniz bir soru sormak istiyorum. Sayın avukatım biz bir köyde yaşıyoruz yan tarafımızdaki ev tapu müdürlüğünde ve uydu görüntülerinde yol gözüken yere bina yaptı ahır olarak kullanıyor ve bize daracık bir yol bırakarak ordan geçmemizi istiyor bunun kanuni açıdan değerlendirmesi nedir acaba ? Evimize gelen tek yolda orası çıkmaz sokak gibi bir yer bulunduğumuz konum.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 жыл бұрын
Devlet İhale Kanunu’na göre, devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malların işgali üzerine, tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere tespit ve takdir edilecek ecrimisil istenir. İşgal edilen taşınmaz mal, idarenin talebi üzerine, bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edilir. 3194 sayılı Kanun bakımından ise; ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılara bu Kanunun 32 ve 42 nci maddeleri hükümlerinin uygulanması gerekir.
@muratgocmen8211
@muratgocmen8211 2 жыл бұрын
Merhaba abim 2016 yılında mütahitten iskanlı sıfır bir dubleks konut aldım terastaki açık balkonu yağmurdan korunmak için üstünü kapattım ününede açılır kapanır cam balkon yaptırdım. Bu şekilde yedi yıl kullandım 23 04 2022 tarihinde uzay fotografıyla tutanak tutulup encümen kararına koymuşlar Efendim ilk tutanak üst kapıya muhtardan almamız için bırakılan barkodu fark etmemişiz çünkü biz sürekli alt kapıdan giriş yapıyoruz İkinci gelen tebligat alt kapıya geldikleri için direk kapıdan teslim aldım gelen tebliğ emcümen kararı 220 bin para cezası ve yıkım kararı Efendim karar şu şekilde alımmış çatıyı sökmüş yükseltmiş ve normal kata düştürmüş yazıyor Benim Çatı betonarme hiç bir şekilde çatıyı ellemedim sökmedim ve yükseltmedim çünkü çatı beton benim betonu yıkmak gibi bir girişimim hiç olmadı sadece cam balkon yaptım Belediyeye gidip durumu anlatmaya çalıştım maalesef dinleyen kalaya alan bile olmadı afaki işlem yapılmış ve bu hatalarını savunuyorlar bizimle bir işin yok git mütahiti şikayet et diyorlar efendim çok mağdur durumdayım Lütfen bu konuda ne yapmalıyım bana Yardımcı olun 🙏
@hakanhan1263
@hakanhan1263 Ай бұрын
merhaba sonuç ne oldu
@omerakgun2904
@omerakgun2904 3 жыл бұрын
Çok güzel anlatmışsınız, benim yapı kullanım belgemi komisyon iptal etti, dava açıldı, sonuçta delil ortaya koyamadılar.Ceza mahkemesi beraatime karar verdi.Yapı kullanım belgemi tekrar alabilirmiyim.cevap verirseniz sevinirim teşekkürler
@leylaleylaklar1394
@leylaleylaklar1394 3 жыл бұрын
Hocam mrb.Acil cevap lutfennn 🙏🏻 Size bir soru sormak istiyorum. 16 yil önce arsa tapulu muteahhitin (153 metre) arsa payli kendi dairesini iki misli ödeme yaparak satin aldik. İmar barisindan yararlanip yapi kayit belgesi alindi.Şimdi kat mulkiyetine geçmek isteniyor. Ancak yönetici benden israrla arsa payimdan bedelsiz satış istiyor. Bende bunu istemiyorum. Onlarin arsa payi daha az. Kentsel dönüşümde kendilerini kurtarmak için bedelsiz satiş istiyorlar.Emlakçılar 21 yillik bina 11 kat ve yangin merdiveni yok. Kat mulkiyeti zaten alamazsiniz diyorlar. Şimdi ben nasıl bir yol izlemeliyim? İmza için Yarina kadar mühlet verdiler. Kat irtifakina ayni arsa payi ile (153) metre ile kayit edilmez mi? Cevaplarsaniz çok sevinirim.Saygilar 🙏🏻
@yusufhoca2986
@yusufhoca2986 2 жыл бұрын
Mübarek 2.5 dönüm yerimize 40 M2 tek kat iki oda ev yaptık. 2020 de nasıl bir yol izlememiz lazım.. saygılar (Aboneyim bu arada 👍)
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
Yapı kayıt belgeniz yoksa yapacak birşey yok
@yusufhoca2986
@yusufhoca2986 2 жыл бұрын
@@AvMuratTezcan hayır yok. Yani şimdi elektrik su aboneliği alamaz mıyım.. veya bu şekilde kalsa bize bir sıkıntı olur mu yer tapuda zeytinlik
@fatmazengince9898
@fatmazengince9898 Жыл бұрын
Merhaba ben birinci kat evimin bütün balkon çıkmalarının altını evin içine kattık balkonlarla beraber balkon olmayan yeri de odaya kattık maalesef şu anda mahkemedeyiz şikayet üzerine mahkemeden sonuç ne çıkar yıkım kararı mı çıkar para cezası mı çıkar bilgilendirirseniz çok sevinirim
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan Жыл бұрын
ikisi de çıkabilir, dosyaya göre yorum yapmak gerekir.
@fatmazengince9898
@fatmazengince9898 Жыл бұрын
@@AvMuratTezcan çok teşekkür ediyorum
@haticekaracan8477
@haticekaracan8477 2 ай бұрын
Sonuc ne oldu ve binadaki daire sahiplerinin izni var miydi
@callofdutymobile4637
@callofdutymobile4637 3 жыл бұрын
Merhaba Avukat Bey kanalınızı beğenip abone oldum.Size bir sorum olcak 2019 yılının 9.ayında 4.087 metre kare tarla aldım.Satıcı 2018 yılının 7.ayında alınan yapı kayıt belgesini de verdi.Bizde buraya balkonla birlikte toplam 180 metre kare tek katlı ev yaptık 2021 yılında bitti.DSİ den geldiler.Evin resmini çektiler.Bizde belediyeye gittik bize evin hangi yılda bittiğini kaç metre kare sınıfı evin kaç katlı oldugunu yazan formu doldurup belediyeye vercez para cezası gelir deniyor ne kadar gelir bu cezayı ödesekte evi yıkarlar mı napmalıyız.?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 жыл бұрын
imara aykırı olan ve yapı kayıt belgesi alınmayan yerlerin yıkılmasına karar verilecektir.
@user-xt7mz1bp3n
@user-xt7mz1bp3n 2 жыл бұрын
birşey sorucam : devlete/belediye ye ait arsanın/sokağın bir kısmına tuğladan ofis/ev yaptıktan sonra vergi ödeyerek veya alan satın alarak ruhsat alınabilirmiyim ? idari para cezası varsa kaç tl olur ? yapıyı yıkarlarmı ? bu konuda beni aydınlatırsanız şimdiden teşekür ederim
@RecepKan-z1r
@RecepKan-z1r 5 ай бұрын
Teblig. Gelmeden. Gargir. Evimi. Ylktlar bu. Nasln. Kanun. Sayln. Avukatlm
@canerakyel980
@canerakyel980 3 жыл бұрын
Murat bey öncelikle açıklamalarınız için teşekkürler. Bir daire alacağım. İki kat imarlı olan binanın 3.kati. imar barisindan faydalanilmis yapi kayit belgesi alınmış ve tapusu kat mülkiyeti olarak var. Bina 2017 sonrası yapim. Bana bir sorun çıkarır mı ilerde ?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 жыл бұрын
2017 sonrası yapı imar barışı kapsamında değildir. alına yapı kayıt belgesi herhangi bir şikayette ya da bildirimde iptal edilecektir.
@canerakyel980
@canerakyel980 3 жыл бұрын
@@AvMuratTezcan peki dairede kat mülkiyeti tapusu var. Yapi kayit belgesi iptal edilirse ne yapmam gerekir ? Binanin 3.katini yıkarlar mi? cok teşekkürler şimdiden
@ramazandagl5488
@ramazandagl5488 2 жыл бұрын
2010 yılında bahçeli ev aldım içinde bahçe tuvaleti ve 4metrekareye yakın dam vardı o yıllarda belde belediyesiydi 2020de izinsiz 12 metrekare kömürlük yaptım komşu şikayetiyle ceza geldi 6250 TL imzaladım ödeme emri geldiğinde hemen hemen onbinlira geldi 7/8 ay oldu gibi herhalde yıkım psrasınıda eklemişler diyerek itiraz etmedim birde kaçak yapı için mahkemem var sözde sit alanıymış yıkarsan binayı senin lehine olur dedi binayı yakınca para cezası cezasındanda kurtulurmuyum şimdiden teşekkür ederim hocam
@hakanhan1263
@hakanhan1263 Ай бұрын
sonuç ne oldu
@Caneraldemir78
@Caneraldemir78 2 жыл бұрын
Merhabalar sizden bilgi almak istiyorum benim 2014 de hazine arazisine ağaç ekimim oldu 2016 da ecrimisil ödedim 2022 de beni maden ocağı şikayet etti yıkım davası olarak o alanı 2018 de kiralamış , engel oluyor diye dava açtı büyük ceza ödeyeceksin dedi dava şuan uzadı son uzamada 270.000 TL para yatirdi mahkemeye bizim şuan durumumuz ne olur çiftçiyim köyde olan bir alan yardımcı olursanız sevinirim
@antalyayerelrehber
@antalyayerelrehber Жыл бұрын
sorun nasıl çözüldü?
@Ali_66320
@Ali_66320 2 жыл бұрын
İmar cezasını odenmese ne olur hocam
@cemcelik4678
@cemcelik4678 Жыл бұрын
Hocam iyi günler ben ev kiraladım ev yandı yangın çıkmadan iki gün önce şehir dışına çıkmıştım arkadaşlarım gidip kaldı haberim olmadan şimdi mahkeme kurulcak ben bunlardan şikayetçi olmazsam evin tadilatını mahkeme bunlara odetirmk
@mesutramazanbaskal8009
@mesutramazanbaskal8009 3 жыл бұрын
Hocam lütfen cevap bekliyorum. 2 gün sonra mahkememiz var. Tarlamızın 3 cephesinde, dere vasfını kullanım olarak kaybetmiş kağıt üzerinde dere olarak çevrili. Ana yola ulaşımın en kolay olduğu yerde dere üzerinden geçmemiz gerekiyor. Son celsede yargıtay kararını örnek vererek DSİ kamu özel kişi kullanımına verilmez dendi. Ne yapmamız lazım hocam lütfen cevap
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 жыл бұрын
“...Bu durumda mahkemece, dava konusu taşınmazları ve çevresindeki tüm yolları gösteren geniş pafta suretleri getirtilerek genel yollara ulaşacak şekilde alternatif geçit güzergahlarının belirlenmesi, tüm alternatiflerin araştırılmasına karşılık davacının taşınmazından kadastral yola ulaşılabilmesi için dere yatağından geçilmesinde zorunluluk bulunduğu takdirde davacının batıda bulunan dereden masrafını karşılayarak köprü yapmak suretiyle geçit hakkı tesisini kabul ettiği de gözetilerek talep etmiş olduğu güzergahtan geçit kurulması gerekir...” YARGITAY 14. HD. E. 595, K. 777 T. 22/01/2015. bu kararı kullanabilirsiniz. Avukatsız yürütüyorsanız bence hemen bir avukatla anlaşın.
@mhickorkmaz
@mhickorkmaz 2 жыл бұрын
Merhaba hocam Muğla ili Marmaris ilçesi hisarönü köyü ne bağlı ada;159 parsel 2. De 1/25000 planda kırsal turizm alanı olarak belirlenmiş. Köy yerleşik alanı sınırları na çok yakın. Etrafında çok sayıda kaçak yapı olan bi arazim vardı. 3 gün önce buraya izinsiz temel betonu döktüm (mecburen). Beton dökümünden hemen sonra tabiat varlıklarını koruma müdür lüğüne şikayet olmuş. (henüz resmi bildirim olmadı ama bana bilgi si geldi) etrafta çok sayıda bitmiş kaçak yapı var ve hiç biri yıkıma gitmemiş. İNŞAAT ı bitirip para cezası neyse ödemek istiyorum.( 86m2) ancak çok kaygılıyım ve ne yapacağımı bilmiyorum. Şunları öğrenmek istiyorum 1. Nekadar para cezası geliyor 2. inşaat yıkıma gider mi. 3.hafifletici sebepler var mı. Bu konularda mahkeme lerin kararı nasıl olur. Aydınlatma yapma imkanımız var mı? Çok teşekkür saygılar sunarım.
@senasemrasalih3364
@senasemrasalih3364 Жыл бұрын
Merhaba, 10 ay önce yazmışsınız. Nasıl bir süreç yaşadınız acaba? Aynı durumu yaşıyorum da. Şimdiden teşekkür ederim
@antalyayerelrehber
@antalyayerelrehber Жыл бұрын
Burada soru soranların hiç birisi dönüp bakmıyor cevap yazan varmı yokmu diye@@senasemrasalih3364
@hasangunes2575
@hasangunes2575 3 жыл бұрын
İçerik çok bilgilendiriciydi yine. Ancak baştaki intro bölümünde kayma olmuş. Sizin vaktiniz yoksa video editlemeden biraz anlarım gönüllü olarak yardımcı olabilirim. Sevgiler
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 жыл бұрын
Merhaba, ilginiz için çok teşekkürler ofisimizde ilgilenen bir arkadaş var ama böylesi öneriler beni çok mutlu ediyor sizle tanışmak isterim.
@hasangunes2575
@hasangunes2575 3 жыл бұрын
@@AvMuratTezcan Murat bey geçen hafta videonun altına uzun yorum yazmıştım oradan hatırlarsınız. Orada da konuşmuştuk, Hacettepe de okuyorum ancak şuan Bursa dayım hastalıktan dolayı. Okullar açılıp Ankara ya dönünce ben de çok isterim tanışmak. Ayrıca sizin yaptığınız bu iş sırf toplum yararına bir iş, biz de bu halkın vergileri ile okuyoruz tabiki bu tür konularda birbirimize yardımcı olacağız. Sevgiler.
@NB-qc6mj
@NB-qc6mj 3 жыл бұрын
Merhaba,çok umut verici bir video olmuş Allah razı olsun.
@yusufderebey
@yusufderebey 3 жыл бұрын
Merhabalar; 2019 mart/nisan aylarinda Üst kat komşum dublex dairesinin çatısını akiyor diyerek daire haline getirdi proje disina çıktı. Binanin iskani yoktu ve elektiriklerimiz ayrilmamisti. Imar barisindan faydalandik ve yapi kayit belgesi aldik. Fakat ben imar barisindan faydalanmak icin kacak yapilarin 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olmasi gerektiğini sonradan öğrendim. Burda ben komsumu sikayet etsem veya mahkemeye versem kacak kat yaptırdığı yeri 31 aralik 2017 tarihinden sonra yaptirdigini nasil ispat ederim. Çünkü beni kandirdi.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 жыл бұрын
Bu tür imalataların 2017 sonrası olduğuna ilişkin her türlü delil kullanılabiliyor. Uydu görüntüleri dahil şikayet sonrası inceleme yapılabilir ve eğer söylediğiniz gibiyse yapı kayıt belgesinin iptali gerekir.
@emreprojeck4633
@emreprojeck4633 3 жыл бұрын
Avukat Bey kanalınıza aboneyim 30.07.2019 düzenleme tarihli yapı kayıt belgesinde karma(60 metrekare konut 200 metrekare ticari alan ) bilgileri var ben bu belgeye dayanarak 180 metrekare 4 dönüm tarlaya ev yaptım.2019 da temelini attım.2021 de evi tamamladım.Bu belgeyle tarlayı satan şahısın hic mi suçu yok ve idari para cezası ne kadar gelir acil cevap verirseniz sevinirim.
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 жыл бұрын
Verilecek idari para cezası imara aykırı yapılan metrekare oranında imar kanuna göre hesaplanacaktır ayrıca imara aykırı taşınmaz yıkılacaktır. Yapı kayıt belgesi 2017 öncesi yapılan imara aykırılıkları hukuka uygun hale getirir ondan sonrakileri değil.
@bahaeddin42
@bahaeddin42 2 жыл бұрын
Merhabalar, arsamıza inşa edilen evimize imar barışıyla birlikte yapı belgesi alındı kapı numarası verildi. Ancak uydu görüntüsü delil gösterilerek imar barışından sonra yapıldığı gerekçesiyle ceza kesildi ve yıkım kararı verildi süreç nasıl işleyecek? Yardımcı olursanız sevinirim.
@canolcergaming
@canolcergaming Жыл бұрын
@Muhammed Bahaeddin ATABEY sonuç ne oldu acaba bizimde benzer bir olayımız oldu
@antalyayerelrehber
@antalyayerelrehber Жыл бұрын
Sizin sonuç ne oldu?@@canolcergaming
@zuhaletli2614
@zuhaletli2614 3 жыл бұрын
Merhaba hocam Almış olduğumuz tarlaya şu basman 60'lık metrekare 50 santim yükseklikte beton attık demirsiz Fakat daha sonra Belediye izin ruhsat almadınız diye ceza kararları almış ceza çıkarmış 4000'e yakın Fakat bu ceza kararlarını bana tebliğ edilmeden 7-8 ay oluyor savcılığına gönderilmiş oraya Savcılığı nokta Karakolu'nda göndermiş hakkınd çıkan kararları cezaları Ben karakoldaki ifade tutanağından öğrendim 6 Mayıs'ta imzaladım tutana 7 Mayıs'ta belediye İtiraz dilekçesi verdim ceza kararları iptal edilmesi icin suresi icinde dilekçe verdim üzerine 8 ay geçiyor hala bana Uğla Belediyesinden bir karar gelmedi Biz subasmanı yerinden kaldırdık karakolun bize tebliğ ettiği yazıdan öğrenerek kaldırdık cezalandırma işleminin kaldırılmasını talep ettik hala bir ses cevap yok hocam Ne yapacağımı şaşırdım Cezam varsa ödeyelim dedik bana herhangi bir cevap gelmedi ne yapacağımı şaşırdım..daha sonra tarlayı sattık tapuya serh koymuşlar daha sonra belediyeye gittik kaldırmasını istedik gidip kontrol edip şerh yazısini göndereceğiz dedi Ama hala bir şey yok hareket yok hocam bana bu konuda tavsiyeniz ne olur kolay gelsin
@senasemrasalih3364
@senasemrasalih3364 Жыл бұрын
Merhaba, aynı durum şu an başıma geldi. 1 yıl önce yazmışsınız. Nasıl bir süreç yaşadınız acaba? İyi günler dilerim
@antalyayerelrehber
@antalyayerelrehber Жыл бұрын
Siz sorununuzu nasıl çözdünüz?@@senasemrasalih3364
@FilizBüke
@FilizBüke 8 ай бұрын
İmar para cezasına ödenmesinde faiz uygulanirmi
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 8 ай бұрын
Hayır
@yusuferdem9655
@yusuferdem9655 2 жыл бұрын
Merhaba hocam 2 yıl önce aldığım daire 2017 de imar affından yapı kayıt alınmış fakat ben benim karşı komşumun dairesinin benim dairemden daha büyük olduğunu gördüm mimari projeye baktırdım imar barışında usulsüzlük yaparak benim dairemden 10 metrekare almışlar binanın yapı kaydı bozulmadan nasıl alabilirim hakkımı yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
@antalyayerelrehber
@antalyayerelrehber Жыл бұрын
Hocam nasıl bir çözüm buldunuz?
@ESefaYldrm
@ESefaYldrm 3 жыл бұрын
Merhaba iyi çalışmalar Biz 2015 yılında bahçe aldık köyde aldığımız günden itibaren su elektirk ödedik ve aldığımız gün belediye bildirim yaptık burda kaçak iki katli yer var 80 metre kare diye 2018 yılında imar affı geldi bazı durumlardan dolayı yararlanamadik ve 2020 yılında çatı katı yapmaya çalıştık şikayet edilmiş ve mühürlendi ve ardından 100 bin. TL para cezası geldi sonra belidiye. Dilekçe yazdık eski sahibine 60 bintl bize 35 bin TL cezaya çevrildi eski sahibini hiç bir suçu yok ordaki bütün yerler kaçak yıkım kararida gelmedi biz şimdi bu parayı odemezsek ne olur odesek ne olur yada yikmamalari için ne yapabiliriz 7 aydan beri bu durum böyle ne yapabiliriz yardımcı olursanız çok mutlu olurum
@canolcergaming
@canolcergaming Жыл бұрын
Son durumu ne oldu bizimde çatı katımızdan ceza kesildi
@antalyayerelrehber
@antalyayerelrehber Жыл бұрын
Ne kadar? Sorn durum nedir?@@canolcergaming
@NB-qc6mj
@NB-qc6mj 3 жыл бұрын
😭😭😭kat karşılığı vermiştim müteahhide maalesef cezayı bize kesti belediye.
@metinkucukvardar2746
@metinkucukvardar2746 3 жыл бұрын
hocam size nasıl ulaşabilirim
@DilekÖzcan-f6m
@DilekÖzcan-f6m Жыл бұрын
Orası ben ev aldığımda yapılmış haberim yok tu
@alfapsikoji6566
@alfapsikoji6566 2 жыл бұрын
3194 sayılı imar kanunu 32 maddesi gereğince inşaat halindeki evim mühürlendi ne yapmalıyım...
@mmnn8314
@mmnn8314 2 жыл бұрын
Bizim de yeni başımıza geldi, nasıl bir yol izlediniz.
@alfapsikoji6566
@alfapsikoji6566 2 жыл бұрын
Dava açtık durdurmak. İçin
@saimsecen1890
@saimsecen1890 2 жыл бұрын
Kaç M2 ne kadar ceza geldi
@tamirat7131
@tamirat7131 Жыл бұрын
Merhaba sonuç ne oldu bizede para cezası gelmiş ödenmezse yıkım
@aliaktur4323
@aliaktur4323 3 жыл бұрын
Herkese esit islem yspsalar gam yem8cem kiminin yspi ksyidi iptal kiminin iptal değil
@ESefaYldrm
@ESefaYldrm 3 жыл бұрын
100 bin TL para cezası geldi odemezsek ne olur
@tamirat7131
@tamirat7131 Жыл бұрын
Sonuç ne oldu acaba bizede geldi ?
@Defterbeyab
@Defterbeyab 6 ай бұрын
Ödediniz mi? 😢​@@tamirat7131
@selimselim3389
@selimselim3389 14 күн бұрын
Ne yaptinız acaba neyden dolayı geldi
@Sadecebariss
@Sadecebariss 3 жыл бұрын
Merhabalar Murat Bey; Ben 7 sene önce arsa olarak kiraladığım arsaya kaçak bir prefabrik işyeri yaptım, 2 sene öncede imar barışından faydalandım mal sahibi edevleti üzerinden. Şuan kira kontrat sürem bitti ve mal sahibi yenilemek istemiyor. Kiraya veren bana ihtarname çekmediği için kontrat 1 sene uzadyısa ve bana yakın zamanda ihtarname çekip beni çıkartırsa ben arsa olarak kiraladığım bu yere yaptığım yapıyı yıkabilir miyim ? Saygılar
@antalyayerelrehber
@antalyayerelrehber Жыл бұрын
Aranızda yapının masrafları kendi tarafınızdan karşılandığına daire bir sözleşme yoksa , yıkamazsınız...Prefabrik mal sahibinin olur..
@yesildoga8091
@yesildoga8091 3 жыл бұрын
🙏🙏♥️
@ararey2642
@ararey2642 3 жыл бұрын
Bukadar soru var birine cevap vermiyorsunuz madem cevap vermiyeceksiniz yorumlara kapatin milleti umitlendirmeyin bos yere olmazmi
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 жыл бұрын
Bu kadar yoğun çalışırken birçok soruya cevap vermeye çalışıyorum bence haksızlık yapmışsınız yorumunuzda. Ama her soruya cevap vermeye kalksam çalışmam mümkün olmaz.
@huseyinyuksel78
@huseyinyuksel78 2 жыл бұрын
🤔
@D1233-q4x
@D1233-q4x 2 жыл бұрын
Birşey anladıysan arap olayim 40 sene okula gittiğim halde Birader gercekden ne anlatıyon imarı olmayan ev yada daire hal oluyormu olmuyormu kekem anlamadim
İmar Para Cezalarında Yapılan En Önemli Hatalar
9:59
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 3,7 М.
СИНИЙ ИНЕЙ УЖЕ ВЫШЕЛ!❄️
01:01
DO$HIK
Рет қаралды 3,3 МЛН
Yapı Tatil Zaptı: İmar Cezaları Hakkında Merak Edilenler
14:03
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 6 М.
Kira Sözleşmelerinde Beş Yıl Süresi ve Rayiç Bedel Tespiti
12:28
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 91 М.
Ödediğiniz İmar Para Cezasını Geri İade  Alma!
4:40
Av.Dr.Muhammet TOKALI
Рет қаралды 4 М.
İmar Planlarının İptali ve Yargı Süreci: Bilmeniz Gerekenler
15:18
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 3,7 М.
İmar Barışındaki Yapı Kayıt Belgelerinin İptali Davaları
11:49
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 42 М.
Mirastan Mal Kaçırma Nasıl Tespit Edilir?
31:31
Woman TV
Рет қаралды 148 М.
Zeytinlikte Bina Yapılır mı?
15:36
NURETTİN TAŞKIN TAPU AKADEMİ
Рет қаралды 17 М.
Yapı Ruhsatı Yenileme, Yapı Kullanma İzin Belgesi
9:34
İnşaat Mühendisi Ahmet Çelikkollu
Рет қаралды 9 М.