kanal öldü sanmıştım yeni video atıldığını görmek mutlu etti , devamını bekliyoruz
@ismailaricioglu2 жыл бұрын
Sunucunun sunumu hikayenin kendisini tamamlıyor. Umarım sunucumuz olarak sizden bu güzel şeyleri dinlemeye devam ederiz.
@ayseerensunkitay66032 жыл бұрын
Bu güzel kavramsal planı sunuşunuz için teşekkür ederim, hangi denizde yüzdüğünü bilmek gibi bir şey.
@zhepy-aliosman2 жыл бұрын
Sınav bitse de videolarınızı izlemek ve üzerine düşünmek zevk veriyor. Teşekkürler bu güzel videoyu hazırladığınız için
@ramazankaymak4594 Жыл бұрын
teşekür ederiz
@beradentalbera2572 жыл бұрын
Bu harika bilgileri vermenizi ve gayretinizi takdir ediyorum tartışmasız müthiş etkileyici bir anlatım,,,, ancak lütfen, lütfen, lütfen videolarınızda ses son derece düşük çıkıyor bu gayet basit bir iş halledin şunu kardeşim yaa
@bagimsizkanal812 жыл бұрын
emeğinize sağlık yaşasın düşünen akıllı biyolojikler
Hocam kanalinizi seviyorum ama neden video atmak bu kadar uzun sürüyor çünkü ilk matematiği anlamak serisi 4 yıl önce çekilmiş
@physicist552 жыл бұрын
Sizin bu videoda bahsettiğiniz fikirleri bulmak vakit alıyor ama düşünmeye özverili ve bu alanı seven her insan bu fikirleri bulabilir ve matematiğin kendisini yani anlamını anlar demek doğru olur bence ,siz de buna katılıyor musunuz?
@NeandertalAcademyNA2 жыл бұрын
Bu videodan da anladığınız gibi makro anlamda "bildiğimiz ve anlayabildiğimiz" şeylerin matematiğini sadece öteleme,büyüme küçülme ve dönme kullanarak bile temsil edebiliriz. Bir çok insan yeni bir matematiksel çıktıyı keşfederken bu aşamaları her seferinde yeniden keşfeder ve sezgiselleştiremediği için makro anlamda her şeyin aslında basit işlemler silsilesi olduğunu bilmeden kullanır. Bu video serisinin amaçlarından biri de genç bilim insanlarına bu basit aritmetiksel aşamaları doğrudan sezgisel olarak verip, gereksiz zaman kaybını önlemektir. Amaçlardan diğer biri ise; aritmetiksel hareketlerin olaya ve nesneye nasıl uygulanabileceğini ve bunun için keşfedilmiş matematiksel araç yöntemleri kullanabilmeyi göstermektir. Örneğin; bir dönme işlemi yapacaksanız, kullanacağınız operatör dönme uygulayacağımız yapının özelliklerine göre değişir. Örneğin en çok bilenen dönme operatörleri ; türev ,nabla, Kornecker delta, İşaret fonksiyonu, lineer işlemci(matris veya vektör) ,Euler formülü,kompleks bir niceliğin eşleniği ve transpozu (adjoint) vb dir. Bu ikinci aşamayı da yani "bir hareketi modellerken hangi operatörü kullanabileceğini" anlayan biri için artık dünya ve evren bambaşka bir yer olur. İnsanın çevresinde keşfedilmeyi bekleyen sonsuz sayıda kavram olduğunu ve onları bir bir keşfedip gelecek nesillere miras bırakacağını hissetmesi ise eşsiz bir duygudur.Bu videoların amacı da sizin gibi hevesli ve meraklı genç bilim insanı adaylarına faydalı olabilmektir.
@physicist552 жыл бұрын
Çok sağ olun hocam dediklerinize aynen katılıyorum ben de Matematik olimpiyatlarına hazırlanıyorum o yüzden sizin videolarınız çok yardımcı oluyor teşekkür ederim:)
@sezaiyildiz58782 жыл бұрын
eyvallah kral.
@ixtiyartarverdiyev43562 жыл бұрын
Helal olsun abi
@Alper_SEV2 жыл бұрын
Bence matematiği anlamada en mühim şey vektör uzaylarını kavramak. N boyutlu vektör uzaylarını ve işlemlerini anlayabiliyordum ama işin içine sonsuz boyut girince aklım bir türlü ermiyordu. Nihayetinde anladım en azından öyle düşünüyorum. Bundan sonra bakışım bayağı değişti. Örneğin Fourier serisi özünde birbirine dik sonsuz boyutlu uzaya ait vektörlerin doğrusal bileşiminden ibaret.(Vektörlerin büyütme/küçültme işlemine tabi tutulup ötelenmesinden). Fourier dönüşümü de aynısı. İşaret ve sistem analizinde Fourier analizi çok yapılır. Vektör uzaylarını anlayınca ayrık zamanlı örneklenmiş işaretleri neden bir vektör olarak modellediğimizi ve yapılan tanımların neye göre yapıldığını anlayınca o kuru renksiz matematik analiz denizinde boğulmuyorsunuz. Ancak benim gördüğüm işin mühendislik kısmı biraz farklı ve insanın hem mühendislik hem de bilim tarafını eş güdümlü olarak yönetmesi gerçekten zor ve bir tarafınız ağır basmak zorunda. Eğer Türkiye'de iseniz her ne kadar işin teorik kısmında birşeyler yapmak isteseniz de buna talep yok denecek kadar az. Hayatın pratiği de farklı işliyor işte bu kadar basit olmuyor. Bu arada videonuz çok güzel olmuş emeğinize sağlık.
@RasimSavas2 жыл бұрын
Kaynak verir misiniz, vektör uzaylarını daha iyi anlama açısında. Teşekkürler
@NeandertalAcademyNA2 жыл бұрын
Vektör uzayları ve küme teorisine uygun matematiksel tanımının sezgisel anlamını bu videonun içinde anlatmıştık ama 40-50 dakika gibi çok uzun video olacağı için gelecek video veya videolara ertelendi.
@NeandertalAcademyNA2 жыл бұрын
Vektör uzayları aslında cebirin en kolay ve basit ama en önemli nihai konusudur.Bu videonun devamında veya sığmazsa gelecek diğer videoda vektör uzaylarını anlatacağız. Anlatım her zamanki gibi farklı olacak. Matematiksel tanımını yapıp geçmeyeceğiz. Anlatımda , işlemi öteleme (toplama) olan abel bir grup ve yine işlemi öteleme (toplama) ve büyüme küçülme(çarpma) olan cisim gibi cebirsel yapıları neden kullandığımızı sezgiselleştirerek anlatacağız. Böylece sizin ve izleyen diğer arkadaşlarımızın vektör uzaylarını bu video ile daha iyi anlayacağınız düşünüyoruz.
@Alper_SEV2 жыл бұрын
@@RasimSavas "Fizik ve Mühendislikte Matematik Yöntemler" Bekir Karaoğlu.
@Alper_SEV2 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA çok teşekkür ederim
@tvbox84782 жыл бұрын
👍 ✋
@lazzidezzo75182 жыл бұрын
Kesinlikle devamı gelsin
@hasanmercan97112 жыл бұрын
HOCAM BİZİ EĞİT HOCAMMM DAHA FAZLA VİDEO İSTİYORUZ
@aliduzgun45342 жыл бұрын
Kanaatimce eğitimleri online olarakta yapsarsanız, o zaman daha çok kişiye faydalı olurdunuz.Örneğin bana...Öyle bir planınız var mı acaba?
@NeandertalAcademyNA2 жыл бұрын
Şimdilik yok.
@asltamu3278 Жыл бұрын
ses çok çok az...
@physicist552 жыл бұрын
Merhaba bir sorum olacaktı olayların fikirlerini sadece sezgisel olarak kavramak o kavrami anlamak için yeterli mi? Dünyadaki profesörlerin çoğu bunun zamanla kişinin tecrübesine ve kendini kesfetmesiyle ,son olarak da şunu okumuştum sorgulayarak kendimizden hiç emin olmayarak bu bilgi neden doğru gibi sorular sorarak o kişilerin bakış açısına ulaşmaya çalışmak dışında diger yolların çok da doğru olmadığı yazıyordu.Sizin akademik olarak seviyeniz nedir? Konuları illaki birinden veya bir kaynaktan ögrenmissinizdir diye dedim
@NeandertalAcademyNA2 жыл бұрын
Eğer başkalarına aktarmak gibi bir kaygınız yoksa sezgisellik anlamak için yeter. Burada sezgisel anlamı aktarım için yeri geldikçe ikili işlem, dönüştürücü,operatör,tensör,temsil vb matematiksel objeleri de kullanarak anlatım yapıyoruz. Bir temel oluşturmak için yaptığımız ilk başlangıç videolarından sonra serinin ilerleyen bölümlerinde bu operasyonel sembolleştirmeleri, ispatlanmış genel kabuller içinde kalarak, ama kabuller dışına çıkma özgürlüğünü de saklı tutarak daha çok yapacağız. Bakış açısına gelince yayımlanan her iki videoda da bu zaten vurgulanıyor.
@physicist552 жыл бұрын
Evet haklısınız ama takdir edersiniz ki bu temel ve basit gibi görünen bulunan fikirleri anlamak ve keşfetmek çok zaman almakta bundan ötürü bunu merak etmiştim.
@RasimSavas2 жыл бұрын
Eğitim akademik seviyede mi yoksa liseliler için mi olacak?
@NeandertalAcademyNA2 жыл бұрын
Her ikisi içinde ayrı olacak.
@sinandemir57842 жыл бұрын
Lütfen tekrar seslendirme yapın
@ismailtadik67312 жыл бұрын
Yok be eski yapay robot sesinden kat kat iyi. O seste tonlama bile yoktu bir kelimeyi nefes almadan 20 saniye anlatabilir çok itici. Bence bu ses daha iyi
@melih102 жыл бұрын
Beler matematiğim efso kötü ama matematiği yapmak istiyorum yks öğrencisiyim nasıl halledeceğim
@Sub-rz1pe2 жыл бұрын
Adımlarla Matematik gibi kitaplar var Temel bir test kitabı alıp temelden kolay sorular çözerek başlayabilirsin zaten kitapta konu anlatımı oluyor
@varonashe7482Ай бұрын
Negative sayı pozitif sayıdan büyüktür ve iki negatif sayının çarpımı pozitif sayıdır. Sonsuzdan sonra - sonsuz değil sıfır başlar. Bir kutun içinde 10 elma varda 11 elma alamasın. İki boyutlu yayda örneğin borç alacak meselesinde bir bankadan 1000 $ varda 1200$ aldıysa -200 liran olmaz 200 lira burcum olur. Günüz matematik yanlış