Bu dört işleme ek olarak üs alma ve kök almanın fiziksel karşılığı var mıdır?
@rdvan51008 ай бұрын
bir sayının üssü boyut derecesini belirliyor bence.
@mankiew27815 ай бұрын
@NeandertalAcademyNA hocam sabitlemiş olduğunuz bu soruya dair bir video çekseniz muhteşem olur. Koordinat sisteminde anlamlandıramadığım bir bu kısım kaldı. Allah aşkına video çekin
@canali2616 жыл бұрын
Videolarını izledikçe kafamın içinde dönüp duran sorular bir bir cevaplanıyor özellikle türev anlatımından sonra bütün videolarını büyük bir dikkatle izliyorum lütfen devam et bırakma
3 жыл бұрын
aynen bende aynı fikirdeyim
@gurcanfirinciogullari66196 жыл бұрын
Hocam milli eğitime video yapmalısınız. Gerçek matematiği anlatıyorsunuz. Sizi bulduğuma çok sevindim 2 saattir videolarınızı izliyorum çok sağolun...
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Eğitim gerçekten "milli" olduğu zaman olabilir. Güzel yorum katkınız için teşekkürler.
@muratdeniz75476 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA egitim milli olamaz.eğitim evrenseldir.eger mlli eğitim bakanlığı kurarsanız çocuklarınız sıfır çeker ( ya da herhangi bir ünversitemezunu olarak atanmayı bekler) ve kamyon kasası doldurup boşaltan br hamal olur.çünkü milli eğitim nükleer,uzay,kansere tedavi gibi ülkede araştırma konusu olmayan alanlar için değil milli ihtiyaçlar için çocuk yetiştirir.milli eğitime bağlı okullarda özel güvenlik bile olunamaz.öyle bir eğitim verilmez çünkü.onun için güvenlik sertifikası veren kurslara yazılmak gerekir.ne acı bir çelişkidir ki o kurumlarda yozlaşması ve gelişiminin hiç yoksa yavaşlatılması için mlli eğitime bağlanmıştır.umarım milli eğitim kavramına olan bağlılığınızı kırabilmişimdir.
@NeandertalAcademyNA4 жыл бұрын
@@muratdeniz7547 yorumunuzu yeni farkettik. Eğitimin milliliği ile bilginin milliliğini karıştırmayın.Biz bilgi milli olsun demiyoruz eğitim milli olmalı diyoruz.Eğer eğitiminiz milli olmaz yani sizin ülkenizin şartlarına ve çıkarlarına uygun değilde emperyallerin şartlarına ve çıkarlarına uygun olursa, onlar ülkenizdeki eğitimi kendi ihtiyaçlarına göre dizayn ederler.Böylece tıpkı ülkemizde olduğu gibi ülkenin gençliğinin üniversite okuması engellenir ve meslek liselerine mahkum edilir.Çünkü talep yetersizliğini ucuza maliyetle karşılamak isteyen Emperyallere bizim gibi ülkelerin acil ucuz ve kalifiye iş gücü lazım.Eğitim milli olmaz ise günümüzde olduğu gibi tarın ülkesiyiz dediğiniz halde yüzde yüz yerli bir traktör bile yapamazsınız.Afrika ülkelerinin eğitimleri de milli değil hatta Milli eğitim bakanlıklarının logosu bile İngilizce ama(bir ara bizde de gördük sanki) yüzlerce yıldır hepsi sömürge.Lütfen kavramları karıştırmayalım.Bu ülke ne çekti ise bu kavram karmaşasından çekti.
@kirikkare5736 жыл бұрын
tüm formlarda video linkini paylaşın bu kanalın izleyici kitlesini genişletelim daha çok abone sahibi olursa reklam alır bu adam da severek devam eder paylaşımlarına
@yasinguven37086 жыл бұрын
Bu kanal harbiden büyüme potansiyeli olan bir kanal teşekkürler
@turkolaz2 жыл бұрын
Amaç büyümek değil ötelemek😇
@sevgiyleyasariz Жыл бұрын
Kardeşim, büyüme potansiyeli genelde endüstriyel kanallarda olur. Bu kanal mantık temelli, profesyonel çekim aygıtlarının kullanılmadığı bir kanal. Bu tarz kanallar büyümez, özellikle gelip izleyen azınlık kitleleri olur.
@alizefilizyar57384 жыл бұрын
Bu tür anlatımların çoğalması dileğiyle. Bu örneklerinizi panellerde kullanıyoruz. Umut ederim ki devamı gelir.
@NeandertalAcademyNA4 жыл бұрын
Motive edici yorum katkınız için teşekkürler.
@Uzm.Dr.Musa_Musayev3 жыл бұрын
Videolariniz efsane , çok basarili ve motive edici . Uygun bir vakitde milenyum sorularinizi da sizin anlatımınizda dinlemek isteriz
@burkaykaya85515 жыл бұрын
Şu ana kadar matematiği bilmediğimi biliyordum sadece soruları çözmekten ibaretti neden var olduğunu anlamaya çalıştım ama anlatabilen olmamıştı harikasınız yeni videolar bekliyoruz
@denizkaya25045 жыл бұрын
Hocam öncelikle sizi canı gönülden kutlar ve teşekkür ederim. KZbin da sizin gibi matametiği anlatan yok, gerçekten yaptığınız videolar işlediğiniz konular ile bizim analitik düşünmemize çok yardımcı oluyorsunuz.Takipçi sayınız az diye lütfen video hazırlamaktan vazgeçmeyin çünkü; eminim sizin videolarınızı bekleyen 16 bin insanı üzmeyeceğinizi düşünüyorum. Hocam bir de olasılık ile ilgili bir video çekerseniz çok sevinirim.
@bekirHB5 жыл бұрын
Saat gecenin 3'ü ve videolarinizi hayranlikla izliyorum,Sayenizde matematigi yeniden anladim. (1+1+1+1 in 4X1 ile aynisey olmadigini bilmek) sayenizde matematigi gorur olduk hocam.Tesekkurler.
@sevgiyleyasariz Жыл бұрын
Operatörleri ne güzel anlattı, emeğine sağlık abimm
@nakugodd6 жыл бұрын
Hocam yine size yakışan bir kalitede video olmuş,emeğinize sağlık.Benim YKS de yaklaşıyor ama mantıksız bir eğitim sisteminin kurbanı olmaktan çıkarmıyor, hayırlısı diyelim.Bize daha sık kaliteli içerik sunmanız dileğimle.
@haliskara28796 жыл бұрын
Doğukan D yks de patlayacaz 😁
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Doğukan D size başarılar dileriz.Güzel yorum için tşk.Şimdilik sınava odaklanın.Haklı siteminiz olan Eğitim sistemini sınavdan sonra konuşuruz.
@mertkaaner86226 жыл бұрын
Doğukan D kimdi hatirlamiyorum ama birisi söylemişti şu sözü "Okul yüzünden eğitimime ara vermek zorunda kaldım" aynen oyle hissediyorum sinava gunler kala bende
@elifpd6 жыл бұрын
Neandertal Academy NA doğukan ile aynı durumdayım bu yüzden yorumunuzu üstüme alıyorum
@Seyma-kp1zw5 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA acaba size ulasmamin bir imkani var mi
@gamzeugurel6 жыл бұрын
Emeginize saglik gercekten cok guzel ve faydali videolar
@ozlemevcim54986 жыл бұрын
tüm videolar muhteşem vıdeolarınızı ızlerken bılım tarıhı gozumun onunden geçiyor onların ağzı onların kafası bakış açısı gıbı yanı bilimin hası,özü..
@elrony4210 ай бұрын
Çok beğendim aydınlandım sağolun❤️
@genckalfa4206 жыл бұрын
Selamlar ben liseyi bu yıl bitirdim ve ezbere bir şekilde mat1 denilen müfredat içinde birçok konu bildiğimi sanıyordum sonra hepsini boş verdim ve Khan academy’de aritmetikten başlayarak matematik dinlemeye başladım ancak orası bile bu kadar kavramsal değil lütfen devam ediniz
@salihfurkan81323 жыл бұрын
ve aleykümselam
@mustafagunes52976 жыл бұрын
Hocam çarpma mantığına göre sıfır ile çarpılmayı nasıl hayal ederiz?
@mustafagunes52976 жыл бұрын
Mesela 5×0=0 normalde...ama hayalini kurduğumuzda iki sonuç çıkıyor: 1) 5 metre uzunluğa sahip çubuğu hiç uzatma...o zmn çubuk 5m boyunda kalır yani sonuç 5 olur 2)Birimi olmayan(0) bişeyi 5 birim büyütmek anlamsız olur...yani birimsiz sonuç(0) ortaya çıkar.
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Güzel soru tebrik ederiz. 0 ile çarpmanın reel anlamı hiç büyüme olmaması yani Sıfır büyümedir. Toplamada Sıfır öteleme ise öteleme yapmamaktır.Çıkarmada ise dönme yapmamaktır.Yorum katkınız için teşekkürler.
@mustafagunes52976 жыл бұрын
Neandertal Academy NA rica ederim hocam...1'i nasıl yorumladınız?
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Bakış açınızdaki derinlik çok güzel .Sonuçta çarpma büyümedir ve sıfır büyüme çarpımın sonucudur.Burada aslında 1. maddede dediğiniz gibi nicelik ilk halini korur.Sıfır olan sadece büyüme miktarıdır. Bunu kısaca şöyle açıklamaya çalışırsak,çarpma işlemi aslında iki boyutla daha iyi anlam kazanır. Çarpma tek boyutlu uzayda biraz eksik tanımlanır. Lineer bağımsız iki baz vektörün oluşturduğu uzayda tanımlamak biraz daha bu eksikliği azaltır.Boyut sayısıyla orantılı olarak boyut arttıkça daha doğru sonuca gideriz. Lisede gördüğümüz klasik birbirine dik iki niceliğin skaler çarpımı sıfırdır demek biraz eksiktir. Aslında birbirine dik yönlü iki niceliğin skaler çarpımı her zaman sıfır değildir.Örneğin foton kendine dik hareket eden bir niceliktir.Bunun ne anlama geldiğini Kuantum mekaniği konusunu işlerken daha iyi anlayacağız.
@mustafagunes52976 жыл бұрын
Neandertal Academy NA benim aklıma sonradan şu gelmişti hocam...video da diyorsunuz ya 3+2=5 te referans ya 2 dir ya da 3(0 değil)...eğer 3'ü referans kabul edersek 2 birim öteleme,2'yi referans kabul edersek 3 birim öteleme yaparız(yani burda 2 durumlu referans noktası var)...5×0=0 da ise referans sıfırın ta kendisidir.Yani 5 doğal olarak referans noktası olamaz,diye düşündüm.
@freestockmusicx6 жыл бұрын
Matematikte sürekli kaybeden ve korkan birisi ve lise mezunu semaye sahiplerinin terminolojisinde vasıfsız diye tanımlanan birisi olarak ve sınav amacı gütmeden matematik öğrenmeye sizin tabirinizle bilmeye başlayan ve bunun nedenini matematiğe muhtaçlık olduğunu fark eden biri olarak lütfen ama lütfen videolarınızın sayısını arttırın belki acımasızca bir şey istedim ama üzerine o kadar çok düşünülecek şeyler anlatılıyor ki bunlar bir tutku ve saplantı halini almaya başladı lütfen bu saplantının bağımlılık olmasını sağlamak adına katkıda bulunmayı sürdürün.
@tunahanacar79486 жыл бұрын
Muhteşem bir video olmuş. Çok teşekkürler. Titreşim hareketinin aritmetik gösterimini merak ettim. Onun hakkında da video yapabilir misiniz?
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Kısaca titreşim hareketi, hem makro hem mikro etkilerin olduğu kompleks bir harekettir.Bazı türleri tam olarak titreşim sayılmasa da, örneğin salınım hareketi vb makro mertebede ifade edilebilir.Sırası geldiğinde ilgili bir video yapabiliriz.Yorum için tşk.
@ABirecik6 жыл бұрын
Hocam size teşekkür etmek veya sizi tebrik etmek bile haddimiz değil. Saygılar
@Ziya712 жыл бұрын
💯💯💯💯💯💯💯
@Ooopxs5 жыл бұрын
Ufuk açıcı ve ilham verici bilgiler
@cahit0005 жыл бұрын
Her şey için çok teşekkürler. 💯
@ahmetsekerci_3 жыл бұрын
Bununla alakalı önerebileceğiniz Türkçe veya İngilizce kaynak var mıdır?
@mustafaerenguzel6 жыл бұрын
Teşekkürler çok faydalı bir video olmuş. 😊
@umut99675 жыл бұрын
Ya muhteşemsiniz gerçekten
@muratkavurmaüç13 жыл бұрын
Kimyada katı cisim tanecikleri yalnız titreşim haraketi yapar deniyor ?
@mankiew2781 Жыл бұрын
5:24 de yer alan koordinat sisteminde z= a+bi ifadesinin koordinat sistemindeki karşılığı gösterilmekte. burada a= reel kısım b= sanal kısmı temsil ederken z ve bi neyi temsil etmektedir? videoda bi'nin sanal kısmı temsil ettiğini söylüyorsunuz fakat bi ifadesinde i çarpan durumunda ve b ifadesinin i kez tekrarlanacağını yani b'nin i kadar büyütüleyceğini ifade ediyor. burada biz bi ifadesini parçalara ayırırsak, b neyi ifade ediyor i neyi ifade ediyor?
@NeandertalAcademyNA11 ай бұрын
Bu videoya bir göz atın. Sorularınıza cevap bulacaksınız.kzbin.info/www/bejne/pZLddqqvip2ibZYfeature=shared
@mankiew278111 ай бұрын
Hocam bu videoya benzer olarak üslü sayılar ve köklü sayıların koordinat sistemindeki hareketlerini anlatan bir video çekmeniz mümkün mü? Örnek olarak toplama işleminin koordinat sistemindeki işleyişi öteleme ve çıkarma işleminin işleyişi de yön değiştirme olması gibi karekök ve üslü sayıları için uyarlama yapsanız mükemmel olur
@ahmetolgunharputlu31184 жыл бұрын
aklıma birşey takıldı büyüme neden 1 yüne doğru oluyo misal 6*2 6 birimlik bir şeyin nın 2 kat büyümesi ise -3 ile 9 arasında olması lazım değilmi cisimin
@omerzerenuz61845 жыл бұрын
titreşim hareketinin operatörü nedir o zaman?
@imbouttashowyoumycaillou-k5414 жыл бұрын
- ile - nin + olması 360 derece olduğu için mi? Ve neden 180 derece döndürüyoruz geliyor matematik geometriden mi geometri mi matematikten geliyor negatif sayıları dünyamızda nasıl hayal edebiliriz kâr zarar olarak mı? Derece dediğimiz kavram neden 0-360 arası? Analitik düzlem neredeyse herşeyde var ilk olarak nasıl ortaya çıktı insanlar nasıl sadece 2 tane 1 şeyin yan yana gelince 2 yaptığını bulduktan sonra nasıl bu zaman kadar buralara geldi. Muhteşem birşey bu, henüz 11. sınıfım ve bu kanal sanki bana ve benim gibilere bir lütufmuş gibi hissediyorum. Hocam bu saçma sapan sorularıma yanıt verirseniz mutlu olurum ve dönme ile (-) işleminde tam nasıl anlatabileceğimi bilmiyorum ama dünyanın güneş etrafındaki dönüşü ile bir ilgisi var mı ve büyüme küçülme de 0 ile çarpma işleminde neden ölçek değişmeyince bize 0 veriyor da sayının kendisini vermiyor hani düşünüyorum da belki bir artış yok bu yüzden aradaki değişimi yazıyoruz yani 0 ama o şekilde düşünürsem de 3×2 de 3 artış var o zaman değişimden dolayı cevap 3 o zaman 0 ile çarpma ne değişime ne de ölçeğe bağlı kafam durmak üzere Sayı bölü 0 tanımsız ise bir sayıyı 0 ile çarpmakta tanımsız olmaz mı
@huseyinkyak95434 жыл бұрын
Süper
@Subzerooooooooooooo2 жыл бұрын
Çıkarma neden öteleme değildir? 2-3=-1 2’den 3’ü çıkardım yani 2’deydim geriye doğru 3 öteledim konumumu -1’e kaydırdım. Çıkarma da ötelemedir diyebilir miyiz? Veya dönme hareketi neden toplama değildir? Saat yönünde döndürürsem toplama olur. Neden saat yönünün tersinde döndüreyim?
@NeandertalAcademyNA2 жыл бұрын
Çıkarma işlemi de aslında bir tür toplama işlemi sayıldığından, elbette ters yönde öteleme de diyebiliriz.Ama zamanın oku hep ileri yani artı yönde aktığı için fiziksel olayları modellerken bu pratikte pek yapılmaz. Örneğin; sayı eksenlerinde de bu artış yönü tektir ve hep sağa doğru olarak alınır. Örneğin 1 den artış yönünde 3 gitmek için sağa veya -3 ten artış yönünde -1 'e gitmek için yine hep sağa doğru ilerleriz.Çıkarma işlemini ters yönde öteleme olarak almak, tıpkı tek yönde akan bir trafikte ters yönde gitmek gibi bazen sorun çıkarabilir. Tek yönlü akan trafikte daha gerideki bir noktaya gitmek için bir kavşaktan dönerek gitmek daha uygun gibi düşünebilirsiniz. Bu dönme olayı, tek boyutlu sayılardan 2 veya n boyutlu sayılara çıkmanın ve ordan yine tek boyutlu uzaya indirgenmenin, yani kompleks analizin de ortaya çıkmasına katkı sunmuştur. Toplama işlemi saymanın temeli olduğundan, tek boyutlu uzayda öteleme tanımlar.Fakat seçilen uzaya göre toplama ile sizin dediğiniz gibi dönme hareketi de tanımlayabilir.Örneğin Fourier serileri ile veya kompleks uzayda kompleks sayı seri toplamları ile istediğimiz açıda dönebilir,bir spiral ve hatta Mona Lisa tablosu bile çizebiliriz.
@karaposulu79585 жыл бұрын
10 numara 5 yıldız
@ibrahimkoc88315 жыл бұрын
devam etmelisin hocam geleceğe hitab ediyorsun
@NeandertalAcademyNA5 жыл бұрын
Videolar kesinlikle devam edecek .Güzel yorum katkınız için teşekkürler.
@imbouttashowyoumycaillou-k5414 жыл бұрын
Titreşim 0×2=0 midir? 2×0 yaparsakta bu mantığa göre 2 olması lazım Hocam bir sorum daha olcak titreşim hareketinin bir noktasının bağlı olması zorunluluğunun olmaması atom altı parçacıkların sabit yerde titremesi yüzünden midir? Sürekli ileri öteleme yapıp geriye öteleme yapması değil midir? o zaman da eski konuma dönmesi gibi birşeyden bahsedilemez gerçi
@gravitytechnologychannel36265 жыл бұрын
Mükemmel
@gorkemyigit34484 жыл бұрын
Hocam gelecek hafta sonu YKS var ben oturdum videolarınızı izliyorum. Hayatımda ilk defa birine bağış atmayı düşünüyorum bağış linkiniz falan var mı?
@NeandertalAcademyNA4 жыл бұрын
Sınavda başarılar dileriz. Dinlenmeye zaman ayırmanızı ve sınavdan sonra izlemenizi tavsiye ederiz.Öyle bir bağış linki oluşturmadık. Bizi duygulandıran destek isteğiniz için çok teşekkürler.
@gorkemyigit34483 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA bu videoyu yine izlemeye geldim ve kendi yorumumu görüp şaşırdım, mutlu oldum :) Geçen yıl sınavım çok çok iyi geçti, sayısal ilk 1000'e giren bir derece yaptım. Bu bir yıl içinde yine birçok matematik dersi gördüm ama hâlâ matematiği kafada canlandırabilme konusunda üstünüze tanımıyorum hocam. Tekrar ellerinize sağlık.
@emirs35266 жыл бұрын
O zaman 5×(-1) işlemini nasıl yapacağız ?olmayan bir şeyi nasıl küçülteceğiz?
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Burada -1 kadar boşluğu 5 kat büyütüyorsun -5 sayı olarak -1 den küçük ama daha büyük bir boşluktur.Sıfır nedir videosunu izlemenizi tavsiye ediyorum.
@emirs35266 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA Bir şey daha sormak isterim. (-) ile(-) yi çarptığımızda sonucu(+) bulmanızın sebebi nedir?
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
(-) 180 derece dönmedir.İki adet eksi yan yana gelirse 360 derece dönme olur.Sonuçta değer + olur.Eksi ile eksi notasyon olarak çarpılmaz.Çarpma için bir büyüklük olması gerekir.1 ile 1 çarpılır çıkan sonuç 360 derece döndürülür.Bir büyüklük olması için eksilerin başına 1 getirirsek ; -1x-1 aslında - - (1x1) demektir.
@emirs35266 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA Hocam açıkladığınız için teşekkür ederim.
@matbil85366 жыл бұрын
Muhteşem
@alizefilizyar57384 жыл бұрын
Özel Eğitim Uzmanıyım. Eğitici eğitmen yetiştiriyoruz. Takriben 1 aydır dört işlemi bu şekilde gösterttiriyorum. (Ö.Ö.G ve Down) bakalaım sonuç nasıl olacak
@NeandertalAcademyNA4 жыл бұрын
Amacımız tam da budur.Teşekkürler.
@feonaryus4 жыл бұрын
Peki hocam bir soru sormak istiyorum. -2 neden -3'ten büyüktür?
@NeandertalAcademyNA4 жыл бұрын
Sıfır nedir? videosunda cevabı bulabilirsiniz.
@rasko98065 жыл бұрын
bir soru sorabilir miyim .şimdi peki bir cisim 0 konumunda - hareketi yaparsa neden bunu göstermiyoruz
@NeandertalAcademyNA5 жыл бұрын
Sıfır nötrlüktür. Dönme olması için dönen nicelik ve onun bir konumu(sayısal) olması gerekir.Ortada bildiğimiz anlamda bir şey yoksa, onun bir hareketinden de bahsedemeyiz.
@darth16 жыл бұрын
Hayretler içindeyim. evrenin dili matematik ile yazılmış.
@isagunay437 Жыл бұрын
7:43'de dediklerinden sonra bana bir aydınlanma geldi :D
@nurullahpessegir57536 жыл бұрын
Hocam matematikte klasik olarak bildiğimiz işlem önceliği diye bir şey var. Örneğin: 9÷3(2+1) işlemini işlem önceliğine göre yaparsak 9 buluyoruz. Bu videoda sanki ben çarpma bölmeden önce gelir gibi bir şey anladım Buna göre işlemin sonucu 1 çıkıyor. Bunu nasıl açıklarız doğru cevap nedir?
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Çarpma ve bölme nicelikle ilgili olduğu için eşit önceliklidir.Ama Artimetikte bu durum işlemi yapanın insiyatifine kalmasın diye standart bazı kabuller yapılır.Örneğin en soldaki işlem daha öncelikli gibi.
@nurullahpessegir57536 жыл бұрын
Teşekkürler hocam
@matematikyapmakmathyap4084 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA Peki bu işlem ( 9:3(2+1) ) nasıl anlamlandırılır? Parantezin içindeki işlem konum iken dışına çıktığımızda miktar işlemleri ile karşılaşıyoruz. Konumun miktarı olabilir mi?
@user-sm9hw8mh8j4 жыл бұрын
dört işlemin temeli toplamı işlemi değil mi hocam? sonuçta çıkartma işlemi dediğimiz aslında negatif bir sayıyla pozitif bir sayının toplamı, çarpma işlemi çoklu toplama, bölme işlemi de çoklu toplamanın tersi.
@alperugurcan11 ай бұрын
Kaynak?
@tuncayessiz6 жыл бұрын
Lütfeeeeen bu kanalın videoları okulda ders olsun
@UmutcanKavak4 жыл бұрын
VAY BEEE
@muratdeniz75476 жыл бұрын
Videoda önce büyütme işlemi yapmalıyız eğer önce öteleme yaparsak olmayan çocuğu ötelemil oluruz demişsiniz.yalnız çocuk balangıçta dediğiniz gibi yoksa yani 0 çocuk varsa bunu bildiğimiz çarpma yani sizin deyimizle büyütme şlemine tabi tutarsajta çocuk var olmaz.çünkü 0 ı neyle çarparsak çarpalım 0 dır.umarım çelişkiyi açıkça anlatabilmişim.niyetinizi bilmiyorum ama manipüle ederek analitik düşünmeyi bay pas etmeyi amaçlayan bir anlatım gibi geldi.
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Sayın Murat Deniz. Burada "önce büyüme yapmalıyız" derken bir işlem sırasında "önce çarpma işleminin önceliği" açıklanmak istenmiştir.Yani çocuğun büyümesi ve okula gitmesini anlatan dört işlemden oluşan bir aritmetiksel yapıda önce çarpma yapılmalıdır.Bunu ortada hiç çocuk yok gibi düşünmeyin ortada çocuğun büyümesinin başlangıcı birim baz bir fonksiyonu var gibi düşünün.Bu birim baz fonksiyon tıpkı türev gibi bir niceliğin yöndeki bir eğilimi gibidir.Bir fonksiyonun türevinin başlangıçta fiziksel dünyamızda niceliksel bir değeri yoktur. Ama bir yönde eğilimi temsil ettiğinden sıfırda değildir.Bir niceliğin türevini ne zamanki dx gibi bir büyüklükle çarparız o zaman bir nicelik oluşur. Bunu fiziksel dünyada bir embriyo gibi de düşünebilirsiniz.Yinede açıklayıcı gelmediyse.Ortada küçük bir çocuk var ve okula gidebilmesi için önce okul çağına kadar büyümesi gerekli gibi düşünün. Ayrıca yargısız infaz yapmayalım. Video dediğinizin tam tersine bir yaklaşım sergiler. Ezberci bir bakış açısını veya notasyonel , soyut ve işlemsel akışını somut gerçekliklere bağlar. Son aşamada somut bir gerçekliğe bağlanmayan analizlerin bir adım ötesi yoktur. Analitik bir çerçeveye oturtmak için güncel hayattan kopukmuş gibi duran matematiksel kavramları ete kemiğe büründürmek gerekir.Çünkü insan beyni önceden var olmayan veya karşılaşmadığı hiçbir şeyi algılayamaz. Önce somutu görür,soyut düşünür, sonra yeniden somutlaştırır ve kavrar.Bu Böyle sürüp gider.İnsanlığın bilim tarihi aslında halkların emek ve birikim tarihidir. Bugün ki bilim ilmek ilmek örülmüş bir geçmişin sonucudur.Eğer ilkel toplumlarda yerleşik ve tarım arazilerin bölüşümü olmasaydı Oklid geometrisi olmazdı. Oklid olmasaydı Gauss olmazdı.Gauss olmasaydı Riemann veya Einstein olmazdı gibi.
@batuhankuru99996 жыл бұрын
Merhabalar 1+1+1+1 eşit değil 1*4 denmiş bunlar matematikte eşit sayılardır ama eşit değil denmiş ?
@NeandertalAcademyNA6 жыл бұрын
Bunu şöyle düşünün 50 gramlık dört adet elma 200 gram eder.Öte yandan onlardan daha büyük 1 adet elma da 200 gram gelir.Gramajları aynı olsa da aynı şey değillerdir.Yani bir şeyin dört adediyle dört kat büyümüşü sayısal olarak aynı olsa da aynı niceliği temsil etmeyebilir.
@omerzerenuz61845 жыл бұрын
aslında matematikte eşittir ifadesinin bir istismarıdır bu, doğru ifade denktir "≡" olmalı.
@matematikyapmakmathyap4084 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA Burada da başka bir sorum olacak; Nicelik ve sayısal olarak aynı olmuş olsa bile bir tarafta konum işlemi var iken diğer tarafta miktar işlemi yapılmış. Yapmış olduğunuz anlamlandırmada sıkıntı yok mu sizce?
@mevlutkorkmaz23976 жыл бұрын
hocam anlatirken bu fon muzigi koymasaniz daha ii olur bence
@bilalbingul24536 жыл бұрын
Mevlüt Korkmaz hayır böyle daha iyi sade olursa insan sıkılır
@mertkaaner86226 жыл бұрын
Bencede muzik dikkat dagitiyor
@mguven6 жыл бұрын
Bende muzik koymayin diye Yorum yazacaktim
@codercor5 жыл бұрын
Titreşim limit midir ?
@NeandertalAcademyNA5 жыл бұрын
Titreşim limit diyemeyiz.Ama titreşimin türevle ilişkisinden ötürü limitle dolaylı bir ilişkiden söz edebiliriz. Bir f gibi skaler alanın gradyanı bir v vektör alanıdır.Gradyanın bileşenleri skaler alanın kısmi türevleridir.Yani nabla.f =v İşte bu vektör alanının diverjansının (nabla.nabla.f=0) sıfıra eşit olduğu diferansiyel denklemler bir harmonik hareketi dolayısıyla bir titreşim hareketini modeller.Yorum katkınız için teşekkürler.
@codercor5 жыл бұрын
@@NeandertalAcademyNA teşekkürler hocam gün gelicek anlicam inş bu dediklerinizi
@huseyinaktas21356 жыл бұрын
Çok çok iyi , mükemmel, muhteşem, süper, filan diyeceğim ama bu kelimeler yetersiz kalıyor. Kelime bulamıyorum.
@mccm134 жыл бұрын
Boktan Matematik dersleriyle ömrümüzü gençliğimizi yediler bu ülkede. Elinize sağlık. Çok teşekkürler.
@useeer72715 жыл бұрын
IB derslerinin Türkçe hali gibi :)
@EthaCarinae3 Жыл бұрын
IB nedir? Bu konuyu merak ettim de. Videoda söylenenleri başka bir kaynakta duyduysan yazar mısın?
@anlkara15225 жыл бұрын
0!=1 Ama neden?
@NeandertalAcademyNA5 жыл бұрын
Bunun böyle olduğunu gösteren bir sürü illüzyon ve illüzyonistler var zaten internette. Oysa gerçekte ne 0! ne de 1! den bahsedilemez. İkisinde var olması tanımlanması Faktöriyel tanımına ters olduğu için ikisini de kolay çkış yolu olarak 1 olarak alınıyor.Oysa durum çok farklı.Sebepleri buraya sığmayacak kadar çok.En önemlisi kısaca 0 bir sayı değildir.Bir durumdur. 1 inde faktöryeli olmaz.Çünkü genel tanıma uymaz.Tek çözüm ise ikisini de 1 olarak almakta bulmuşlar.