Sizi çok taktir ediyorum. Ben fermantasyon işine 15 yıl önce boza yaparak başladım. (Emekli olunca boş oturmak bana çok sıkıcı geldi. Şimdi yaş 68) Bozada fermantasyonun ne olduğunu öğrendim. Küçücük bahçemde üzüm asmalarım vardı. O yaz çok güzel bir verim aldım. Komşularıma, tanıdıklarıma dağıttım. Sonra bunları şarap yapabileceğimi düşünerek hepsini şarap yapmaya çalıştım. Üç kez sürdükten sonra tadım yaptım. Alkol oranı bayağı yüksek olmuştu ama pek içilecek bir şarap değildi. Sonra araştırıp, öğrenmeye başladım. Gençlerin üniversite tezleri dahil herşeyi öğrendim. En önemlisi sofralık üzümden şarap yapılmaması gerektiğini öğrendim.😂 Konyak yapımını Türkiye'de üretilen konyağa neden kanyak dendiğini, Avrupa ve Amerikan konyaklarına Brandy dendiğini anladım. Brandy yapmaya karar verdim. Ama desilasyon aparatı yapımı hakkında ucube de hiç bir bilgi yoktu. Amerikan sitelerinde gördüğüm tumperli damıtma aparatı yaptım. Ve şarabı iki kez damıtıp, içine meşe ağacını kalem büyüklüğünde kesip, yakarak, 2 lt lik en ucuz şarabı aldım, içine 2 kaşık şeker atıp tatlandırdım ve meşe çubuklarını iki kez damıtılmış( siz etil alkol mü dersiniz, genç brandy mi dersiniz bilemem.) Sonra malt yapıp (yulaftan) İrish riski, daha sonra scotch viski yaptım. Bu arada sanıyorum 6 yıl önce 4. Damıtma cihazımı yaptım. 7 katlı reflüx sistem. Çok uzun olduğu için tavana değiyordu, 5 katlıya indirdim. İlk kez 96 %vol etil alkol ürettim. Birkaç kez anasonlu damıttım ama fazla denemedim. İşin tuhaf tarafı kendim hiç içki kullanmam. Dini sebepten değil, çünkü alkolü sevmiyorum. Sizden en çok faydalandığım konu: mayşe yapımı. Birçok rakı yapımı gruplarında üye idim çoğundan çıktım. Çünkü bizim insanımız okuma özürlü. Araştırıp, doğruyu bulmaya çalışmamamız. Özellikle 10 mm bakır borulardan, düdüklü tencereden vazgeçmeyen, en önemlisi; bakır borularından bi haber olanlar.. Hocam damıttım ama gelen alkol yeşilimsi neden diye soranlara: " İç kardeş, birşey olmaz, devam " Diye bilinçsizce verilen tehlikeli cevaplar beni bu gruplardan soğuttu. Sizin sitenizde şimdiye dek bildiğimi sandığım doğru mayşelemeyi yeniden öğrendim. Umarım okuma özürlü insanlarımız "bu kadar video seyredilirmi? Deyip hızlandırarak izleyeceklerdir. Yaptığınız çeşitli denemeler (aslında deneme kelimesi yanlış oldu.) Deneysel mayşemeler dersek daha doğru olur. Velhasıl paylaştığınız bu videolar bir ansiklopedi değerinde, büyük bir emek ve maddi harcamaları göze alarak yapmanızı çok değerli buluyorum. Sizi saygı ile selamlıyorum.
@dr.spirit Жыл бұрын
Selam. Zaman ayırıp bu yazıyı paylaştığımız için teşekkürler. Elbette sizin deneyimleriniz de çok değerli.Sizin her paylaşımınız bir çok ev distilasyonu yapan kişiye ilham kaynağı olacaktır. Paylaşım yapmanızı dilerim . Benim yaptığım bu paylaşımlar şimdi değil yıllar sonra referans olarak kullanılacaktır . Zira tamamı bilimsel temellere dayanıyor ve kaynakları doğal olarak yurtdışı. Çok az kişi bu bilgilerin farkında ama bana şevk veren de bunların seviyelerinin ortalamalrın çok üzerinde olmasıdır . Emeklerinizi saygıyla karşılıyorum ve takdir ediyorum zira ne yaşadığınızı çok iyi anliyorum.
@dr.spirit Жыл бұрын
Ben yapmadım , Bu konuda profesyonel bir marka olan distilon ile çalıştım şimdiye kadar ve sanırım bu konuda daha iyisi çıkana kadar da onlarla devam edeceğim.
@umitkucuk2890 Жыл бұрын
kaynak referans yaratarak , bilgi kirliliği, cahillik, boşvererek emek saygısızlığı ve yanlışlar ie gelen gereksiz böbürlenmelere savaş açtınız. Yanınızdayız. Emekleriniz için teşekkürler.
@dr.spirit Жыл бұрын
iyi ki varsınız.
Жыл бұрын
Elinize sağlık. Sürekli akış damıtmayı merakla bekliyorum.
@مغربية-في-إزمير Жыл бұрын
Merhaba usta kaynatma videosu da var mi bide maya cokturmek icin yine kedi kumu ekliyor muyuz berraklastirmak icin
@MercedesAMGF1Team_ Жыл бұрын
Devamını bekliyoruz hocam
@ugur8356 Жыл бұрын
Merhaba bir bilgiye dayanmamakla beraber kendi tahminimi paylaşmak istiyorum. Bence fermantasyon sonunda hava asansörü sıvıda çözünmüş gazı açığa çıkarıyor, yani fermantasyon bitmişse bile hava asansörü çalışacaktır. Bunu kola gibi herhangi bir gazlı içeceğin içine Marmara mermeri atarak denemek mümkün diye düşünüyorum. Gaz çıkışı olursa tahminim doğru, gaz çıkışı olmazsa yanlıştır. Sizden bir isteğim ise amonyak ve köpük kesici gibi kimyasallar hakkında videolar çekmeniz, çünkü benim gibi bir çok kişi ürünlerinde kimyasal maddeler kullanırken imtina edeceklerdir. Bu maddelerin tek başlarına sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını bilsek bile, kendi içlerinde kimyasal reaksiyona girip hiç bilmediğimiz zararlı bir şeye dönüşme ihtimali beni beni korkutuyor. Ayrıca tecrübelerinizi akademik düzeyde bilgiyle aktardığınız için teşekkür ederim.
@dr.spirit Жыл бұрын
Selam. Hava asansörü uygulaması yurt dışı kaynaklardan alınmıştır. Testi çok kolaydır mayşenin ph seviyesi onlu ve onsuz olcularek degerlendirilebilir.Videoda gorduğunuz gibi şeker bitince fermentasyon da biter ve bunu hava asansorunden rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Gelelim amonyak meselesine ; kullanımı şart değildir olmaz ise olmaz değildir. İlk başta ben de yadırgadım ancak bu konu akademik düzeyde anlatılıyordu ve amonyağın içindeki azot besleyici idi. Ben kimseye telkin verecek durumda değilim benimki paylaşım. Ancak ilerde ekonomik olarak uygun olduğumda Gaz Kromotografisi yaptırdığımda bunlar raporlarla ortaya konulabilir .O zamana kadar kullanıcılar araştırmalı ve kararlarını kendi vermelidirler .Benim yaptığım farkındalık yaratmaktır.
Bunu sarap mayasından yapsak aynı uygulamayı olurmu
@dr.spirit8 ай бұрын
alkol toleransini dikkate alarak kullanabilirsiniz
@kerim-ser4 ай бұрын
Abi dediğin gibi yaptım hava asansorum şuan cslismiyor sebep nedir en iyi Marmara mermeri kullandım abi
@dr.spirit4 ай бұрын
başından sonuna süreci anlatır mısın?
@kerim-ser4 ай бұрын
@@dr.spirit abi 80 litre su ya 20 kg şeker ekledim sonra 37 ml amanyok sonra onun ph 5.5 düşürdüm sonra mayayı atttim maya kapabrdi sonra hava asansorum koydum biraz biraz şimdi çıkmaya başladı