Рет қаралды 16,062
Met je vrienden gezamenlijk een pand kopen in Amsterdam door een wooncoöperatie op te richten, het is mogelijk een woonoplossing voor de wooncrisis én om betaalbare huur te realiseren. En het is de droom van Anne-Marie, Johan, Jhor, Tatiana en Marta. Zij wonen samen in een woongroep in Amsterdam en zien hun toekomst als wooncoöperatie ook in een gezamenlijke woonvorm voor zich. Deze woonoplossing zorgt voor efficiënt gebruik van woonruimte, en kent veel sociale aspecten. Maar hoe makkelijk is het om je eigen huisbaas te worden?
Hun huidige pand moeten zij binnenkort gedwongen verlaten, dus ontstaat het idee om met zijn allen een wooncoöperatie, een vereniging, op te starten als woonoplossing en zo een bestaand pand op te kopen en betaalbare woonruimte te kunnen realiseren in de vorm van een woongroep. Allemaal een eigen slaapkamer, een grote gedeelde leefruimte en het liefst een tuin of terras. En binnen de Ring van Amsterdam. Met deze voorkeuren gaan ze op zoek. Als je met een groep mensen een wooncoöperatie begint (niet te verwarren met een woningcorporatie) houdt dit in dat je een vereniging start. De vereniging wordt eigenaar van het pand en elke bewoner betaalt huur aan de vereniging, je bent als het ware je eigen huisbaas. Door deze woonoplossing kan de huur betaalbaar blijven omdat deze enkel kostendekkend is en er geen winst gemaakt hoeft te worden.
De woongroep staat aan het begin van hun plan om een wooncoöperatie te starten. Ze hebben een aantal panden op het oog die mogelijk interessant zijn, maar het blijkt lastig om een bezichtiging te krijgen. Na veel bellen lukt het om een pand in Amsterdam Noord te bezichtigen dat eigenlijk aan hun eisen als woonoplossing voldoet; Er is ruimte voor 8 slaapkamers en de vraagprijs is een miljoen euro, ruim binnen het verwachte budget van de groep. Maar ze zijn niet de enige die interesse hebben en andere bieders kondigen zich ook al aan.
Veel wooncorporaties kiezen voor nieuwbouw, een bekend voorbeeld hiervan is wooncoöperatie De Warren, die onlangs de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024 wonnen. De wooncoöperaties die zelf bouwen kopen een kavel van de gemeente waar je zelf op kunt gaan bouwen. Maar dit proces duurt vaak 3 tot 4 jaar, en is ook een ingewikkeld en tijdrovend groepsproces. Een snellere optie als woonoplossing is in theorie dus om een bestaand pand kopen, maar het nadeel daarvan is dat je tegen andere particulieren (investeerders) moet gaan opbieden op de toch al oververhitte woningmarkt.
Clemens Mol van stichting !WOON is expert op het gebied van wooncoöperaties en adviseert de groep over de verschillende mogelijkheden. Hij benadrukt dat het tijd kost om het financiële plaatje rond te krijgen. Als wooncoöperatie moet je een zakelijke hypotheek afsluiten, en momenteel zijn er maar 2 banken die dit aanbieden voor wooncoöperaties. De bank bepaalt hoeveel je kunt lenen op basis van een optelsom van alle huur die er geïnd gaat worden. Deze hypotheek bedraagt 65 tot 70 procent van het aankoopbedrag, de rest voor deze woonoplossing moet je dus met eigen inleg financieren. Dat gebeurt veelal door crowdfunding (obligaties), overige leningen en subsidies. Qua locatie adviseert Clemens om een brede blik te houden en ook plekken te overwegen die misschien niet je eerste voorkeur hebben.
Abonneer en blijf op de hoogte van alle afleveringen van Kassa (BNNVARA) en ontdek alles wat je moet weten over wooncoöperaties, woonoplossingen en nog veel meer!
―
Kassa is het consumentenplatform van BNNVARA. Problemen met verzekeringsmaatschappijen en banken, maar ook zaken als lachgas, fillers, phishing en ransomware komen voorbij. Individuele klachten behandelen we in de Belbus en we testen regelmatig verschillende producten & diensten.
Kassa bestaat al sinds 1989 en wordt gepresenteerd door Amber Kortzorg en Mai Verbij. Iedere zaterdag om 19.15 te zien op NPO 2. Of elke donderdag om 16.00 op dit kanaal!
Het laatste consumentennieuws, hulpartikelen en het consumentenforum Vraag & Beantwoord vind je op onze website: kassa.nl.
Volg ons ook op Facebook, X, Instagram & TikTok:
/ bnnvarakassa
/ kassa_bnnvara
/ bnnvarakassa
/ bnnvarakassa