Tämä oli uutta tietoa, kiitos esittelystä. Pitihän se testata PhotoShopilla ja Affinity Photolla, molemmat tunnistivat WepP:n. Avasivat ja tallensivat/exporttasivat siihen formaattiin. Lightroomissa ei taida olla vielä mahdollista exportata WebP formaattiin.
@WebOpettaja24 күн бұрын
Lightroominkin taitaa osata avata niitä, mutta ei tallentaa. Mutta joo, tuki on parantunut. Itselläkin päivittäisin käyttämäni sovellus Camtasia tukee tätä nykyisin.
@roopewilhelm40288 күн бұрын
Tää oli hyvä infopaketti! Itellä ei ole koskaan ollut aikaa tutkia tätä formaattia ja nimenomaan Photoshopin kanssa ollut ongelmia näiden kanssa aina ja välillä jo luulin, että tää webp on jokin suojattu kuvamuoto ettei niitä voisi muokkailla Photarilla:D mutta nyt on ihan oikeeta tietoa asiasta ja tuumailenkin, että voisiko tästä olla hyötyä mun oman nettisivun latausaikoihin. Enää tarvitsee selvittää miten saan mun nykyiset kuvat muutettua massana webp-muotoon:D
@WebOpettaja8 күн бұрын
Kyllä sellaisia löytyy, esim. tämä towebp.io/
@MauriVuorikoski5 күн бұрын
Jaahas , nyt tuli ajankohtaista tietoa kuva formaateista, hieno video
@WebOpettaja5 күн бұрын
Kiitos!
@HeikkiMakes5 күн бұрын
Tämä oli hyvä infopaketti. Pari kertaa jossain omassa videotuotannossa olen törmännyt ongelmaan. Nopea mutta ei hyvä ratkaisu on ollu kuvakaappaus.
@WebOpettaja5 күн бұрын
Jep, se voi syödä kuvasta laatua melkoisestikin.
@nicokerkola7 күн бұрын
Hyvä video. Pystyykö myös Applen laitteilla kuvatut HEIF-pakatut kuvat konvertoida Windowsin omalla kuvat -sovelluksella?
@WebOpettaja6 күн бұрын
Muistaakseni kyllä.
@arilehtiniemi7 күн бұрын
Olen joutunut vieläkin muuttamaan webp-muodon esim. png:ksi kun ei se avaudu koneella. Tein muutoksen kuvakaappauksella.
@WebOpettaja7 күн бұрын
Kuvankaappaus toimii mutta tekee laadulle pahaa jos kuva ei ole 1:1 oikeassa koossaan.
@mikkoheilimo88328 күн бұрын
Yksi tärkeimmistä syistä käyttää pienimpiä tiedosto kokoja on palvelun nopeus - ei vain käyttäjälle vaan hakukoneille - jos sivusto vastaa 2-5sec
@WebOpettaja8 күн бұрын
Kyllä! Ja tietysti jos pystyt säästämään tiedonsiirtoa, voi nettisivujen ylläpitokustannukset myös laskea.
@DennisKoski-YTКүн бұрын
Olisiko myös videota miten Macilla saadaan kuva muokattua WebP-muotoon? Se on aiheuttanut harmaita hiuksia jo olemassa olevien kuvien kanssa ja nykyäänkin sen takia tulee lisätyövaiheita.
@WebOpettajaКүн бұрын
Kuvankäsittelyohjelman pitää vaan tukea muotoa, esim. Photoshop osaa tallentaa kuvat WebP-muotoisiksi. Harmittavasti Macin oma Esikatselu-toiminto ei osaa.
@Jubileusmocca8 күн бұрын
Olisiko jonkin videon aiheena käydä läpi MS Word tekstinkäsittelyohjelman apuohjelmia?
@WebOpettaja8 күн бұрын
En ole käsitellyt niitä videoissani.
@lesalmin8 күн бұрын
Olen yksinkertaisesti ollut vain liian laiska viitsiäkseni selvittää, kannattaisiko WebP:hen siirtyä ja jos, niin miksi. Ainoa jäljellä oleva hidaste siirtymiselle näyttäisi nyt olevan se, ettei puhelimeni eikä droneni osaa tallettaa kuvia jo alunperinkin tuohon formaattiin, vaan ne pitää aina ensin muuttaa ennen nettikäyttöä. Toisaalta, pitäähän ne jpg:tkin joka tapauksessa yleensä pienentää, joten eipä se sen isompi työ ole samalla vaihtaa formaatti.
@WebOpettaja8 күн бұрын
Toki, jos kuvia joutuu käsitellä muutenkin, muodon muutos menee siinä samalla.
@Erkko69-q3e8 күн бұрын
Miten voi kamerasta tuodun 42mp kennon (sony 7rii), raw tiedoston muuttaa WebP tiedostoksi, ennen kuvankäsittelyä darktablessa ja gimpsissä? Säilyykö kuvan laatu ja voiko gimpsistä siiretyn WebP kuvan tallentaa eri formaattiin esim. jpg.siten, että kuvanlaatu säilyy? Kiitos.
@WebOpettaja7 күн бұрын
Suoraan kamerasta tuotu RAW-tiedosto kannattaa ensin avata RAW-editorilla, kuten darktablella tai RawTherapeella. Näiden ohjelmien avulla voit tehdä perustason säädöt (esim. valkotasapaino, valotus) ja sitten viedä kuvan WebP-muotoon. Darktable tukee suoraan vientiä WebP:ksi, joten voit tallentaa muokatun version valitsemalla WebP-tiedostomuodon vientiasetuksista. WebP-muodon laatu riippuu vientiasetuksista. WebP voi olla joko häviöllinen tai häviötön. Jos viet WebP:n häviöttömässä muodossa, alkuperäinen kuvanlaatu säilyy. Häviöllisessä muodossa voit asettaa pakkaustason, jolloin laatu voi heikentyä hieman. GIMP tukee WebP-tiedostoja hyvin, mutta jos tallennat uudelleen JPG-muotoon, kuvan laatu voi heikentyä riippuen JPG-pakkauksen asetuksista.
@Erkko69-q3e6 күн бұрын
@WebOpettaja Kiitos!
@tomiantinoja8 күн бұрын
Nyt tiedän mitä tuo uusi formaatti tarkoittaa kun olen törmännyt siihen muutamia kertoja aina kun olen ladannut kuvia netistä
@WebOpettaja8 күн бұрын
Se on nettisivuille todella hyvä, pienentää merkittävästi tiedonsiirron tarvetta ja keventää sivuja.
@miasmator4 сағат бұрын
Aika moni paikka on jo siirtynyt avif-muotoon. Webp on 14 vuotta vanha formaatti. Avif 9 vuotta uudempi ja tehokkaampi pakkaamaan.
@WebOpettaja4 сағат бұрын
On toki, mutta sen tuki on vielä heikompaa selainten ulkopuolella.
@miasmator4 сағат бұрын
@@WebOpettaja Jaah.. ainakin Linuxilla toimii ihan hyvin kaikissa ohjelmissa.
@WebOpettaja29 минут бұрын
Kaikissa ohjelmissa saattaa olla vähän liioittelua, mutta tuki on kyllä parantunut.
@ivekuukkeli21568 күн бұрын
Joskus olen tavannut nettiuutisia, joilta kopioitaessa .webp ei tule mukaan mutta .jpg tulee ! Syytä en ole keksinyt.
@WebOpettaja8 күн бұрын
Olettaisin, että sovellus minne liität ei tue webp-formaattia, mikä selittää tämän.
@ivekuukkeli21568 күн бұрын
@@WebOpettaja MS Word !
@WebOpettaja7 күн бұрын
Sen tuosta webp:lle en ole varma, epäilen ettei tue.