MOBBİNG VE BENZERİ NEDENLERLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ - Av. Ezgi Esnik Günay

  Рет қаралды 2,789

Av. Ezgi Esnik Günay

Av. Ezgi Esnik Günay

Күн бұрын

Borçlar Kanunu 417’inci madde ile işverene, hizmet ilişkisi içerisinde bulunduğu işçisinin kişilik haklarını korumak ve saygı göstermek, işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzen sağlamak, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamalarını sağlama yükümlülüğü getirilmiştir.
İşveren, işyerinde işçilerin sağlıklı bir ortamda çalışmaları için gerekli önlemleri almak, iyi bir çalışma ortamı hazırlamak, çalışanlarının kişilik haklarını zedeleyecek ihlallerin oluşmasını engelleyici önlemeler almak zorundadırlar.
MOBBİNG NEDİR?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu tarafından yayınlanan Nisan 2011 tarihli rapora göre MOBBİNG;
“İşerinde duygusal taciz ya da bireyi işyerinden ihraç etme amacıyla uygulanan psikolojik baskılar olarak tanımlanmaktadır. Psiko-sosyal bir stres şeklinde ortaya çıkan olgu işyerinde uygulanan psikolojik şiddetin, terörün bir sonucudur. Mobbing, sistemli bir şekilde, süreklilik arz eden bir sıklıkta çalışanı sindirme maksadı ile kişinin özgüvenine uygulanan psikolojik ve hatta fiziksel saldırgan davranışı ifade etmektedir. Başka bir ifade ile işyerinde bir kişinin veya birkaç kişinin, istenmeyen kişi olarak ilan ettikleri bir kişiyi, dışlayarak, sözlü ya da fiziksel tacizde bulunarak mutlak itaate zorlamak, yıldırmak ve bezdirmektir.”
MOBBİNG NEDEN ORTAYA ÇIKAR ?
İşyerinde psikolojik taciz işveren tarafından istifaya zorlanmak istenen bir işçiye veya birden çok işçiye karşı yapılabileceği gibi, çalışanlar tarafından da yapılabilmektedir. İşyerinde çalışan sosya-ekonomik, kültürel ve fiziksel yönden farklı bir çalışan diğer çalışanlar tarafından dışlanabileceği gibi işe yeni başlamış veya başarılı, farklı çalışanlarda dışlamaya, psikolojik tacize maruz bırakılabilirler.
MOBBİNG (PSİKOLOJİK TACİZ) NELERDİR?
Araştırmacı Zapf işyerinde iş yerinde psikolojik davranışları beş kategoriye ayırmıştır;
1. İşe yönelik psikolojik taciz; bu tür davranışlar mağdurun kendisini gereksiz hissetmesine ve dışlanmasına neden olur.
2. Sosyal dışlanma; mağdur çalışma yaşamında yalnızlaştırılır.
3. Kişiye yönelik saldırılar; mağdur dil, din, etnik yapı ve fiziksel özellikleri nedeniyle hakarete uğrar.
4. Sözlü tehdit; mağdur herkesin önünde küçük düşürülür.
5. İtibarı zedelemeye yönelik psikolojik taciz; mağdurun onuru ve itibarı zedelenir.

Пікірлер: 7
@morgothofangmar9727
@morgothofangmar9727 2 ай бұрын
Merhabalar ben bir gün çalıştığım iş yerinden lüzum gördüğüm üzere istifa ettim. İnsan kaynakları sözleşmende alternatifin olmadan ve deneme süren bitmeden çıkman halinde hukuki bir yaptırımı olur şirket tüm zararlarını senden tahsil eder sözleşmende yazıyo dedi. Size sorum işveren böyle bir şey yapabilirmi kanunlarda buna yönelik bir uygulama varmı? İşveren sözleşmeye böyle bir madde kanunen ekleyebilir mi?
@aliisk2139
@aliisk2139 9 ай бұрын
Baskı ,daha çok iş yaptırmak için yapılıyor ise onun adi mobing oluyormu
@muratgurel1117
@muratgurel1117 7 ай бұрын
Değerli hocam Saygılar Ben polis memuruyum sivil giyimli emniyet müdürü kendisini tanımadığım gerekçesiyle aşağılayıcı bir tavırla görev yerimi değiştirdi yaklaşık 1 yıldır kendi makamının bulunduğu binada nöbetçi olarak görev yapıyorum kendisine cimer'e şikayet ettim konu ile ilgili şahidim olmasına rağmen soruşturmayı yine emniyet müdürleri yürüttüğü için dosyayı kapattılar idare mahkemeye itiraz ettim itirazın kabul edildi konu ile ilgili müfettiş atandı bu tarihten itibaren Üzerimizdeki baskı arttı nöbet zırhlı nöbet kulübeleri ne girişimizi yasakladı kesinlikle Can güvenliğimiz olmadan koruma görevi yapıyoruz gün içerisinde dörde beşe Varan farklı farklı amirler tarafından noktalarımız denetlenmektedir bu durumda Mobbing davası açabilir miyim
@serhatguler1635
@serhatguler1635 Жыл бұрын
Merhaba ezgi hanım ben yavru balık üretim tesisinde çalışıyorum ama yaz aylarında elde olan balığın büyük çoğunluğu gönderildiği için bizlere farklı işler yaptırıyolar, bakım onarım tadilat işleri,tüm paslı demirlere taş motoruyla zımpara yaptırıp boyatıyorlar,çatıya çıkartıp çatıyı söktürüyorlar.gece vardiyasına aldılar beni dağ başında bi tesiste tek başıma haftalık izin bile kullanmadan gece vardiyasında çalışıyorum tüm bu sebeplerden ötürü ayrılmak istiyorum ama hangi haklarımı talep edebilirim bilmiyorum,lütfen bilgi verğrmisiniz
@mustafayasinyildiz
@mustafayasinyildiz 3 жыл бұрын
Merhabalar, başka bir videonuzda tazminat ile ilgili soru sormuştum. O soruya ek olarak taşınma aşamasında olan ve parça parça ürünler makineler taşınıyor ama herhangi bilgilendirme yapılmamaktadır. Nasıl yol izleyebilirim.
@onderkaraboduk7479
@onderkaraboduk7479 3 жыл бұрын
Ezgi hanım ben mobinge maruz kalıyorum iş kazası geçirdim ve yerimi değistirdiler 05.21.2021 tarihinde ve bu işyerinde 15 yıldır çalışıyorum ve ilk defada yerim değişmiyo vardiya bile değiştirdiler piskiyatriye dahi gittim ve şu an ilaç kullanıyorum iş yerinde kimse tanık olmakta iştemiyo işinden olmamak için benne yapabilirim bana bi yol gösterirseniz sevinirim teşekkürler
@ufukloka726
@ufukloka726 Жыл бұрын
Mobing nasil kanitlanir
İSTİFA EDEN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ? Avukat Ezgi Esnik Günay
3:50
Beat Ronaldo, Win $1,000,000
22:45
MrBeast
Рет қаралды 158 МЛН
Что-что Мурсдей говорит? 💭 #симбочка #симба #мурсдей
00:19
İŞÇİNİN FAZLA MESAİYE KALMASI ZORUNLU MUDUR? - Av. Ezgi Esnik Günay
4:20
İŞÇİNİN FAZLA MESAİSİ NASIL HESAPLANIR? Avukat Ezgi Esnik Günay
3:58
Av. Ezgi Esnik Günay
Рет қаралды 23 М.
İŞ DAVASI NASIL KAZANILIR? DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
5:26
Av. Ezgi Esnik Günay
Рет қаралды 21 М.
İŞVEREN TARAFINDAN HER SENE İŞÇİYE ZAM YAPILMASI ZORUNLU MUDUR?
3:16
Av. Ezgi Esnik Günay
Рет қаралды 3,1 М.
BOŞANMA DAVASINDA HAKİM NELERE DİKKAT EDER? Av. Ezgi Esnik Günay
2:37
Av. Ezgi Esnik Günay
Рет қаралды 104 М.
İŞ YERİNİN TAŞINMASI DURUMUNDA TAZMİNAT HAKKI - Avukat Ezgi Esnik Günay
3:25