in mijn zoektocht naar wetenschappelijke argumentatie gekoppeld aan echte ervaringen over het onderwerk 'muziek en emotie' vond ik deze presentatie. Heerlijk, verrijkend, overtuigend, op alle niveau's: ratio, emo, fysio... Ik ga het in mijn boek verwerken, de link naar dit college... Dit kan zoveel leraren, artsen, zorgdeskundigen, ouders, grootouders inspireren om muziek in te zetten niet alleen tot het genezen van trauma (wat spectaculair is aangetoond hier) maar vooral, om een veilig, comfortabel en effectief leerklimaat te scheppen. Sociaal, psychologisch, intellectueel: muzikale opvoeding moet in IEDER vak geïntegreerd worden. Ook in wiskunde, en uiteraard in de sportvakken op school. Dank aan Erik Scherder, Dick Swaab en alle muzikanten. Heel veel dank. PS mijn boek heeft de werktitel 'Relax: muziek en emotie' en komt hopelijk als e-book nog dit jaar uit.
@gertrudaessers47342 жыл бұрын
Inheb Ik geniet! Een heerlijk programma!!
@juliachristinaheikamp2463 жыл бұрын
Eric Scherder is geweldig, het stukje over de vroegertjes was meteen raak: Mijn tweeling (nu 8 1/2) is in week 31 geboren, en wij hebben zo'n 80% klassiek muziek voor hun gedraaid, in de zwangerschap, het ziekenhuis en thuis. Dochtertje 1 speelt sinds 2 jaar piano en zingt, is vanzelf ermee begonnen, op een "publieke stations-piano". Dochtertje 2 wil les voor minimum 3 instrumenten, heeft ze laten weten. Gelukkig niet allemaal tegelijk... :-)
@khalexander29473 жыл бұрын
Erg fijn dat de mening van velen gedeelt wordt door de mening van anderen velen. Zo voel ik me ietsje meer verbonden via de woorden van de liefde voor muziek. Dankjewel daardoor.
@PYURE-JosvanRens3 жыл бұрын
Mooi te zien hoe wetenschap de praktijk uitlegt. De kracht van muziek; C'est la Ton qui fait la Musique. Bijna dagelijks zie ik dit terug op de gesloten afdelingen waar ik als muzikant werk, maar ook in theaters en alle andere speelplekken. De beloning waarover gesproken wordt, is voor mij het moment dat er kippenvel ontstaat. Letterlijk en figuurlijk. Dank voor de mooie leerschool.
@miriamwalschot66333 жыл бұрын
Inderdaad ! Muziek beluisteren en ook in mijn geval piano spelen doet me goed , muziek zit constant in m'n brein word er zelfs mee wakker 👍bedank voor de fantastische uitleg👏🏼
@irmachaudron-herpst23113 жыл бұрын
Geweldig college, mooi om te kijken, maar vooral prachtig om naar te luisteren....
@nannygortzak20513 жыл бұрын
Prachtig! Mijn oude werkplek, praten over al mijn passies: oxytocine, fysiologie, ontwikkeling van de hersenen en muziek inclusief muzikale omlijsting. Wat een cadeau voor een lactatiekundige op IBCLC dag! ( en we mogen weer werken vanaf vandaag!) Bedankt allemaal!
@ronb48293 жыл бұрын
Prachtig omschreven en enorm genoten!
@ellesdekker19223 жыл бұрын
Fantastisch, enorm genoten! Hartelijk dank!
@m.e.vanb.6901 Жыл бұрын
Heel boeiende presentatie!!
@mariellekleijn90703 жыл бұрын
Indrukwekkend de werking van muziek & het brein, dank :)
@AntilopeFilmsArnhem3 жыл бұрын
Dank heren en dames : heel erg inspirerend
@sambalsamurai96723 жыл бұрын
Fantastische productie! Op Charles Darwins ontdekking na is dit misschien wel de meest belangrijke conclusie van de wetenschap! Namelijk dat ons gevoel, ons gemoedstoestand en ons GEDRAG (positief) beinvloed wordt door (MOOIE) muziek :) Het stukje met de Balarina gaf inderdaad ook ons ook rillingen. Prachtig! Er is inderdaad 🤍hoop🤍, dankzij 🎹🎷🎧🎛🎤🎙🎶🎵🔊🎺🎻📻
@reinoutvanbrakel93913 жыл бұрын
Genoten, van begin tot eind. Geweldig.
@nederlandsherseninstituut37683 жыл бұрын
Leuk om te horen Reinout!
@franshostens41333 жыл бұрын
Zeer mooi, zeer boeiend en goed gebracht, zelfs met een speelse noot erbij! Vele superlatieven dus! Bedankt om het te delen!
@hvanstokkom6723 жыл бұрын
Dit is mijn toekomst
@MxAvA3 жыл бұрын
Just started watching this. Hearing Dutch again after 6.5 decades in the U.S. tickles deep roots in my brain. I will have to restart this again when I'm in a more comfortable seat, can put it on the TV, and listen to it with more careful attention. I'm fascinated by the subject. I hope I'll understand enough of the Dutch to make it worthwhile.
@marjd.r.89743 жыл бұрын
jammer dat jij je moedertaal liet verloederen. Ongelofelijk. Succes met het luisteren. Het lukt wél. Wat ook kan helpen is PARLANGI, waar je via mentoren - gratis - kan oefenen. Ook een mogelijkheid om jouw- of een andere taal te oefenen.
@MxAvA3 жыл бұрын
Ik weet niet waarom dat zo ongelofelijk is. Er zijn niet veel mensen hier die Nederlands spreken. Thank you for the pointer to Parlangi. It sounds like a great idea.
@HarpsichordVinylGallery3 жыл бұрын
@@MxAvA succes met die lastige Nederlandse taal. Misschien kun je de ondertiteling inzetten.
@ingeweeda3 жыл бұрын
Precies hierom heb ik nog nooit een tv gehad in mn leven maar 100% muziek honoreer. niet alleen sinds 2020 wordt er angst getriggerd via de buis, al decennia zijn serie's en films hormonale pompen die iedere minuut een nieuwe emotie triggeren, met bijbehorende hormonen. Wereldwijd chronische overbelaste zenuwstelsels... DANK voor deze klasse college!!!
@deauvillevrienden3 жыл бұрын
Je kijkt toch enkel naar wat je echt wil zien ! Ik ben hypersensitief maar heb al veel fantastisch ontspannende momenten beleefd dank zij de TV: natuurbeelden... concerten... ik gebruik het net OM te ontspannen en kijk nooit naar zaken die mijn zenuwen zouden overbelasten ;-))
@jacobdejong32003 жыл бұрын
🤔
@jacobdejong32003 жыл бұрын
no🖥🤔
@sietavandergaast49013 жыл бұрын
Fantastisch. Geeft energie om te blijven musiceren
@anneliesrouschop33973 жыл бұрын
Prachtig, ik heb genoten!,
@dolfevenberg8473 жыл бұрын
Mooie les! Muzikaal en zeer interessant ! Fascinerend eigenlijk. 👏👍🙏🙏👏
@maridabeyens70893 жыл бұрын
Bach! Gigantische hefboom tot goed gevoel... en ritme... heerlijk
@CafeeAuLait13 жыл бұрын
Muziek en wetenschap samen. Beter kan het niet worden! Bedankt voor dit prachtig initiatief!
@nederlandsherseninstituut37683 жыл бұрын
Dankjewel Isabel en graag gedaan!
@Freakontheway3 жыл бұрын
Geweldig! Hier zou ik idd ook nog wel een uur naar kunnen luisteren ;) Hartelijk dank.
@jazzdirt3 жыл бұрын
Muziek is eigenlijk gewoon een taal toch? Of eigenlijk meerdere talen... Er zijn frases, er is vocabulaire, er is humor, er is geruststellen, er is spanning, er is ontspanning ... Een Jamsessie is eigenlijk gewoon een gesprek tussen mensen die de taal machtig zijn. En uitgeschreven stukken poëzie, monologen, of dialogen, of zelfs spelen... Grappig feitje is ook dat bij compositie (zowel in muziek als bij schrijven van boeken) de visuele cortex wordt gebruikt (om je letterlijk dingen voor te stellen).. Daar is in Engeland(?) een studie over geweest, waarbij ze verschillende componisten en schrijvers lieten werken en tegelijkertijd de hersenactiviteit monitorde.
@Vidalevencoach20243 жыл бұрын
Top!!!! Dankjewel!!👏👏👏👏👏
@michaelwisse92843 жыл бұрын
Muziek is een herscheppende kunst meer dan schilderkunst en schrijven
@roosamsterdammer52493 жыл бұрын
Heel leerzaam en nuttig college.
@suz-anne91853 жыл бұрын
Boh mijn mond viel even op bij de stem van "Lacrima negras". Wat een stem zeg! Prachtig
@livegiggy17983 жыл бұрын
Chills chills alleen maar chills!
@gerdadam88073 жыл бұрын
Ja, Bach zo ordenend en rustgevend, een geschenk!
@GCM4u3 жыл бұрын
Loof de Here, Mijn Ziel, en al wat in mij is Prijs Zijn Heilige Naam! Tevens is zingen de meest ontspannende bezigheid, het gebruikt de meeste spieren!!!!
@barconim3 жыл бұрын
mooie docu. heb hem gedeeld:)
@d.m.christina3 жыл бұрын
Muzikaliteit zit over de hele hersenen verspreid en is dieper en ouder dan taalgebruik of was eerder de beginvorm van taal. De intonatie van een taal wordt reeds vóór de geboorte aangeleerd per cultuur via de spraak van de moeder en andere muzikale geluiden die de baby te horen krijgt in de baarmoeder.
@anvandijk75313 жыл бұрын
Altijd heel interessant
@hartinivanrijssel89863 жыл бұрын
Geweldig!
@anneclaeys70073 жыл бұрын
Pianist is fantastisch!
@weepunt44223 жыл бұрын
Knap concept ! Wordt ook ondersteund/onderbouwd door twee bijzondere muzikale apologeten: * Zo Arthur Schopenhauer: "Muziek is het antwoord op het mysterie van het leven. Als de meest diepzinnige van alle kunsten, drukt het de diepste gedachten van het leven uit. Muziek is de levens-wil zelve" (Die Welt als Wille und Vorstellung, deel IV) (1819). * En Beethoven: "Musik ist höhere Offenbarung als alle Weisheit und Philosophie" (zu Bettina von Arnim, 1810)
@nelrietveld69813 жыл бұрын
Muziek geeft me rust en verjaagt angstige gedachten
@beasthunter999xp53 жыл бұрын
Heerlijk
@mardenhertog13383 жыл бұрын
er wordt gesproken over een deel van de hersenen, dat muziek al voor onze geboorte vastlegt. Bij verwaarloosde kinderen blijkt dit minder ontwikkelt, maar lijkt te kunnen herstellen. Is dit herstel gerelateerd aan een maximale leeftijd of niet?
@annemiethijs24533 жыл бұрын
Heel mooi en leerrijk filmpje :-). Alleen spijtig dat de filmers de hersenbeelden steeds maar lieten veranderen bij een uitleg. Zo miste ik cruciale leermomenten. Heet constant heen en weer flipperen van de beelden maakte onrust en frustratie ipv een rustig en leerrijk proces. De inhoud was schitterend :-)
@bennooudewesselink40543 жыл бұрын
top!!!!!
@marcvg16253 жыл бұрын
Voortreffelijk!!
@MusicBlvdNoordwijk3 жыл бұрын
:o) Without music life would be a mistake
@steph19183 жыл бұрын
Euh, was dat op 02:22 niet Mozart, beste 'geleerde' Heren?
@bonniesiegel90243 жыл бұрын
Very interesting lecture. I'm wondering, if this program could have "Subtitles" in English? That would be very helpful. Thank you, Danke Je.
@concertgebouw3 жыл бұрын
We are glad you found it interesting. Unfortunately there are no subtitles for this stream.
@TimpTim3 жыл бұрын
Hello, Very interested in this. Can I get it in English?
@concertgebouw3 жыл бұрын
We are glad you found it interesting. Unfortunately there are no subtitles for this stream.
@jennyvanraalte51213 жыл бұрын
Hoe heet het pianostuk dat Cor Bakker speelt op 25.30 min., het gaat over "Hoop"?
@schotext26833 жыл бұрын
Een improvisatie op harmonieën en een baslijn.
@nikkivanzanen3 жыл бұрын
Het heet letterlijk hoop en is geschreven door Louis van Dijk
@GCM4u3 жыл бұрын
mmm aan veelzijdigheid voor muziek van jong/jeugd tot oud - heel eenzijdig, zal ook wel aan de hersenen liggen of gewoon aan opvoeding?
@TheFreddyEduard3 жыл бұрын
Wat zou je zien als je in het brein van de |Amerikaanse pianist en componist Emily Bear zou kunnen kijken. Je zou dan dingen kunnen ontdekken die vooraf onmogelijk worden geacht voor de mens Maar er is een mogelijkheid om zo goed als binnen te kunnen kijken bij haar middels video's Het is een unieke kijk in het cerebrale van deze muzikant Enkele video s Emily Bear (5) - The youngest professional pianist & composer of all time Emily Bear at Carnagie Hall Emily Bear - The Bravest Journey (bekijk de korte docu Behind The Scenes) Playlist Movie Soundtracks composed by Emily Bear
@TheFreddyEduard3 жыл бұрын
QUOTES ........ ( Zuill Bailey about Emily's sixth album 'Diversity' recorded at age 11) Zuill Bailey, Zull Bailey, classical cellist, Artistic Director of El Paso Pro Musica (Texas), Artistic Director of the Sitka Music Festival (Alaska) and Professor of Cello at University of Texas at El Paso: Emily Bear is obviously classically trained. But she’s not just an interpreter and performer. She writes her own music. Everything that you hear on that album came from her. She wrote everyone’s part. She directed us. One forgets within minutes that you’re listening to someone who is a child. : She is an absolutely exceptional… It’s literally... It makes one believe the myths and the grandeur of what Mozart would have been like had you met him. This person is so purely gifted that music simply pours out of her. It pours out with such joy and creativity and spontaneity that you just stand back in awe. It’s rather mind-boggling. This ability comes around so rarely. I believe the word prodigy is so so so overused for business tactics and salability. Video: Emily Bear - Diversity featuring Zuill Bailey ---------------------- John Beall Truly impressed with the overall complexity of this new piece by Emily. I noted in particular the brilliant interaction between the rhythmic and melodic parts of "Les Voyages." I also enjoyed the very distinct and dramatic cadence at about 1:26 in this video. Regarding the orchestration - wow! I know at this age Mendelssohn was writing for string orchestras, using at most 5 instrument parts. Mozart usually wrote at age 13 for very small orchestras; oboe, (sometimes flute), bassoon, horn, tympani and strings. However orchestrating for a full modern orchestra (including piano and harp) is another thing altogether. Again I say, wow! Most deserving of another ASCAP award for young composers. ---------- 2014 Disney Films Disney has approached her about composing film scores, Joe (Joseph) Illick added. And, unlike some accomplished young musicians, she doesn’t just play the notes correctly, but reaches down into the heart of a piece of music, he said. “She plays someone else’s music as if she were creating it,” Illick said. And she has been composing her own pieces for years. “The ideas she has are totally original,” he said. “Most of us compose by mimicking and altering (works that already exist), but she comes out with a new kind of idea that no one has had before.” Bear’s compositions often are a mixture of classical and jazz styles, he said, ----------- Hollywood Bowl - QUINCY JONES & EMILY BEAR with Gloria Estefan Patti Austin Siedah Gerrit Nikki Yanofsky kzbin.info/www/bejne/pp-3eHeso6h-q5I ------------ Quincy Jones Part of inteview Bilboard with Quincy Jones about Emily Bear.at age 9. Is another Quincy album coming? Quincy: Then there's Emily Bear; President Obama calls her "Baby Mozart." She's been writing for symphonies since she was 5 and also plays bossa nova and the blues. She sings "Celie's Blues" from "Color Purple," anything. When we first met her, her feet wouldn't even touch the floor. She just did a concert at Carnegie Hall with a choir and a symphony orchestra. She’s the most delightful human being I’ve ever met in my life. And her music is the same way. I am at once astounded and inspired by the enormous talent that Emily embodies. With the ability to seamlessly move from Classical to Jazz and Be-bop, she shows as much musical prowess as pianists/composers twice her age, and I am thrilled to be working with her. She’s astounding, man … she’s astounding. She plays like she’s 40 years old. She is the complete 360-degree package, and there are no limits to the musical heights she can reach.” - Quincy Jones ------------- John Burk, Chief Creative Officer, Concord Music Group Emily is extraordinarily gifted," says John Burk, Chief Creative Officer, Concord Music Group. "She obviously has incredibly advanced technical skills far beyond her years, but what I find most extraordinary, is her emotional and compositional depth."
@salinajackson94523 жыл бұрын
Deze fysiotherapiepraktijk heeft alles.
@ludwigvanel91923 жыл бұрын
Een prachtig boek hierover: Musicophilia van Oliver Sacks
@inekewackers39363 жыл бұрын
Heel boeiend!
@anneclaeys70073 жыл бұрын
Erg mooie muziek, zang, rythme en "paroles". Hablo un poco espanol.
@bondgenoot73 жыл бұрын
omstreeks 26' : welk Pachelbel-stuk is dit ?
@margreetdebrie87393 жыл бұрын
Het is een improvisatie op de baslijn uit Canon in D.
@bondgenoot73 жыл бұрын
@@margreetdebrie8739 Dankjewel Margreet !
@d.m.christina3 жыл бұрын
Geachte heren, kan u de naam vermelden van deze balerina aub? UIt respect ook (en niet als een object dat we mogen observeren). Zij is niet volledig dement. Toch niet op het moment dat ik een ander programma over haar zag. U ziet hier ook hoe ze teken doet om de muziek luider te zetten. Dus zij weet wat ze doet. Zij zal natuurlijk in lenigheid hebben ingeboet op die leeftijd. Zeer ontroerend. Met dank voor uw uiteenzetting. De hersenoperatie kon ik niet naar kijken doet mij denken aan Frankenstein! - Ik schreef een werk over het verband tussen de muzikaliteit van de tolk en het effect ervan op het tolkwerk. Daar heel wat tolken een muziekinstrument bespelen.-- Muziek wordt systematisch en overal bij mijn weten uit zorghuizen/ouderen tehuizen en ziekenhuizen geband! Net alsof ze het met opzet doen. Ik hoef geen dokter te zijn om te weten en te zien hoeveel goeds muziek teweeg brengt bij ouderen. En zelfs bij geopereerde mensen. Waarom wordt het tegengehouden? Met opzet? Uit domheid? Of om de farmaceutische industrie niets in te weg te leggen?
@anneclaeys70073 жыл бұрын
Fantastische Bach bassist
@anneclaeys70073 жыл бұрын
Welk hand, linker of rechterhand, op piano?
@anneclaeys70073 жыл бұрын
De 4 seizoenen. Ik ook zware stemmingsstoornissen
@nickvledder3 жыл бұрын
Ouders zitten boven beide te werken. Kind/ kinderen zitten beneden te gamen en krijgen af en toe wat snoep. Dat is wat ik veelal zie. Compleet waardeloos, maar wel de realiteit.
@marijkehendriks48623 жыл бұрын
op 25e minuut Beloningsmoment ... dat heb ik oa met Vivaldi ... Pachelbel Canon in D
@marjd.r.89743 жыл бұрын
wat een zever ivm Doedelzakspelen. Wat geen eigen is van Schot- of Engeleand ! De Vlaamse Breughel liet al zien dat zij het instrument gebruikten :-(. Vertel niet verder (muzikale) onzin. Ik ga toch nog even verder luisteren naar jullie Brein-verhaal
@marjd.r.89743 жыл бұрын
zéér boeiend.
@miriamwalschot66333 жыл бұрын
Kom gauw terug👍
@Nosmirk3 жыл бұрын
Opkomst met muilluier en dan meteen afzetten? Wat is dit voor onzin?
@anneken720211 ай бұрын
Het doet zo vreemd aan, terugkijkend op het bedrog waar zoveel mensen intrapten. Ik schrijf dit in februari 2024. Ik herinner me de Italianen op hun balkons, mijn katje zat bij me op schoot en beiden luisterden we ademloos. Ik zocht vaker muziek op, ook doedelzak, dat kan geweldig zijn. Overigens was ik toen niet bang voor dat "dodelijke" virus, er waren zoveel aanwijzingen dat het niet klopte. Hopelijk lukt dat CBDC, die digitale pas en die 15-minutensteden niet. Dat is pas echt eng, onze vrijheid kwijt.