Niçin Din ve Bilim Uzlaşmaz?

  Рет қаралды 57,512

Dücane Cündioğlu

Dücane Cündioğlu

6 ай бұрын

Din ve Bilim arasında "onmaz çelişki"nin kökeni ve nedenleri.
Din bilimle uzlaşmaz ve fakat felsefeyle uzlaşabilir mi?
Kutsal metinler bilimsel yargılar önesürebilir mi?
Biliminsanı ile Peygamberler arasında karşılaştırma.
Din bilimsel önermeleri yanlışlayabilir mi?
Bilim dinsel önermeleri yanlışlayabilir mi? Örneğin bilim Adem-Havva kıssasını olumsuzlayabilir mi veya din evrim teorisini yadsıyabilir mi?
Not: Söyleşileri sürdürebilmek için desteklerinizi bekliyoruz, lütfen kanalımıza "abone" ve "üye" olmayı unutmayınız!
Katıl butonu için:
/ @ducanecundiogluresmik...
Düzenli dersler için:
felsefedersleri.com

Пікірлер: 210
@vedatturgut6066
@vedatturgut6066 6 ай бұрын
Dücane bey gibi bir entellektüelle aynı çağda yaşadığım için çok mutluyum. 60 yaşında emekli bir öğretmen olarak konulara derinlemesine bakış açısı getiren insanlara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bizi kalıplar içine sokmaya çalışan bir sisteme ancak onlardan bir adım önde düşünerek karşı koyabiliriz. Sistem bizi geliştirmek değil yönetmek istiyor. BEN DÜŞÜNEN BİR CANLIYIM diyebilmek, NEFES ALABİLMEK İÇİN gösterilen çabalara teşekkür ederim.
@sinasitahan6253
@sinasitahan6253 6 ай бұрын
“Türkiye de din hiç eleştirilmedi hep aşağılandı.” Dücane Cündioğlu Eleştiriyi bir armağan görmeli, kendimizi, bilgimizi, görgümüzü, samimiyetimizi gözden geçirmeliyiz. Hocam cesaretle bu eleştiriyi yapabiliyor. Saygı duymamak cahilliktir. Teşekkürler hocam, iyi ki varsınız.
@muratalkan5386
@muratalkan5386 5 ай бұрын
Dinin eleştirilmesine izin verilmiyor. Eleştirenin kellesi gider...
@Filozof2022
@Filozof2022 6 ай бұрын
Filozof olup da güncele dair ince detayları inceleyip, düşünüp ve ortaya sunan bir kişi olarak sizi tebrik ediyorum. Bu iş çok zor olup gündeme ait detay ve gerçekleri düşünmek, tespit, saptama yapmak ve sunmak çok çaba, çalışma gerektirmektedir. Sizin de bu konularda doğru ve gerçek tespitleriniz takdire şayandır. Çalışmalarınız ve sunumlarınız doğru ve takdire değerdir, tebrik ederim.
@gungortasl4179
@gungortasl4179 6 ай бұрын
'Filozof olup da güncele dair ince detayları inceleyip, düşünüp ve ortaya sunan bir kişi olarak sizi tebrik ediyorum:'' bu bahsettiğin kişi sen mi oluyorsun nikin de filozof ya hani?
@Filozof2022
@Filozof2022 6 ай бұрын
Dücane bey için söyledim. Kendimle ilgili değil. Benim bir düşünür olarak felsefe alanım farklı. Meta felsefe ile ilgiliyim. Dücane hocamızı da takipteyim.@@gungortasl4179
@AyaklarUstunde
@AyaklarUstunde 19 күн бұрын
​@@gungortasl4179:)
@mehmetilbaysozu
@mehmetilbaysozu 6 ай бұрын
2:19:43 "Din, şu anda kendi anlam verme yeteneğini kaybetmesinin sıkıntılarını yaşıyor." 2:26:50 "Ben ateistlerin ve deistlerin, din alanının unsurları olduğunu söylüyorum. Dinin dışında değiller. Problemin o tarafında veya bu tarafında olmanız önemli değil ama alanın içindeler, kümenin içindeler." 2:29:38 "Sahte problemlerin, sahte hastalıkların tedavileri daima sahte ilaçlarla yapılır." Hocam ağzınıza sağlık. Şu tespitler ne kadar kıymetli.
@sentinelsentinel6866
@sentinelsentinel6866 6 ай бұрын
01.13.30 civarında değindiğiniz için teşekkürler ❤
@fikriyebas8901
@fikriyebas8901 6 ай бұрын
Ülkemizdeki varlığınız öyle büyük bir şans ki, aydınlanma derdi olan insanlar için. Her sözünüzle derin nefes almış gibi oluyorum.
@o.akagun1655
@o.akagun1655 6 ай бұрын
Daniel Quinn in İsmail adlı kitabı okudum , yaratilis acisindan cok farklı bir bakış açısına sahipti .Sizin anlattiklarinizdan anlayabildiklerimi de ekleyince ucundan biraz tutabildigim bir anlayış belirdi kafamda ..Bizi aydınlatabilmrk için bunca çabanız ve anlayışınız için tekrar tekrar teşekkür ederim.
@eyci2000
@eyci2000 6 ай бұрын
Kitap tavsiyesi olarak aldim, teşekkürler
@mehmetdogan5658
@mehmetdogan5658 6 ай бұрын
Mükemmel bir söyleşi dinlemiş olduk. Emeğiniz için yüreğinize ve dimağınıza sağlık diliyorum
@mehmetoksuz3351
@mehmetoksuz3351 6 ай бұрын
Sayın hocam merhaba. derslerinizi Trabzon Sürmene den izliyorum. Emekli öğretmenim. Çok aydınlatıcı konuşmalarınızın bizlere ışın olduğunu söylemek istiyorum. yalnız size küçük bir fıkra anlatmak istiyorum. Siyasetçinin biri Erzurum un bir köyünde propaganda yapıyor ama köylünün bir ne dediğini anlayamıyor. Siyasetçi köyden ayrılınca komşusuna dönüp bu adamın ne dediğini anlamadım. Mala davara bir zararı varmı diye soruyor. O da yok diyor. Halkımızın seviyesini ve sizin konuşmalarınızı biraz da öyle yorumluyorum. Sevgi ve selam.
@hasandogan2722
@hasandogan2722 6 ай бұрын
Bu bilgileri bizimle paylaştıģın,için çok teşekür ederim.
@sessiztayyare7222
@sessiztayyare7222 6 ай бұрын
Ağzınıza sağlık, hiç bir şeyle ödenmez verdikleriniz
@leventkahraman4552
@leventkahraman4552 6 ай бұрын
üstat bence seyrettiğim videolarınızdan en önemlilerinden bir tanesi bu. çok istifade ettim. emeğinize sağlık.
@Halbaba158
@Halbaba158 6 ай бұрын
Birşey farkettim. Ahmet Arslan, Çelal Şengör gibi adamlar bir ölçüye kadar bilim- felsefe adına dini zayıflatma motivasyonuyla hareket ettiklerini seziyorum. Bu bağlamda Dücane hocanın esas motivasyonu hakikat arayışı gibi geliyor.
@animal_culturae
@animal_culturae 6 ай бұрын
Ahmet Arslan Aristoteles metafiziğinden yola çıkarak yaşamı anlamlandıran bir felsefecidir. Celal Şengör ise bir bilim insanından beklenmeyecek ölçüde felsefeyle haşır neşir Karl Popperci bir bilim insanıdır. Üslup bakımından dine karşı her iki şahsa olan eleştirileri saklı olmak kaydıyla ben Dücane Bey'in metafizik görüş olarak Aristotelesçi, bilimsel bakış olarak Popperci-Kuhncu bir düzlemde olduğunu düşünüyorum. Yani sanıldığının aksine Dücane Bey'in Ahmet Arslan ve Celal Şengör'le düşünsel bakımdan ortak yanları çatışan yanlarından çok daha fazladır diye düşünüyorum. Benim tek çözemediğim Dücane Bey'in Aritoteles'in içkinlik metafiziğini Spinoza'nın panteizmine vardırıp vardırmadığı. Eğer bunu yapmıyorsa kendisi pekala Aristotelesçi hatta Hegelci olabilir ki bence ikisi arasındaki tek fark tinin tarihselliğinin açıklanmasıdır.
@alitag4944
@alitag4944 6 ай бұрын
Baştan söylemeliyim. Gerekli önemli faydalı bir bir ders Bu önem nisbetinde de daha devam etmesi gereken bisürü dersin olması
@umut1269
@umut1269 3 ай бұрын
Bu tarihi yayından çok şeyler öğrendim, ufkum çok ama çok açıldı. Teşekkürler Dücane hocam ...
@enveralbayrak2316
@enveralbayrak2316 6 ай бұрын
Öncelikle emeğinize sağlık teşekkürler kolaylıklar diliyoruz
@dumtekomer
@dumtekomer 6 ай бұрын
din ve bilim arasında yaptığınız 'uyan', 'uyulan' otorite ayrımı çok güzeldi hocam, ağzınıza sağlık
@huriyedogan2757
@huriyedogan2757 6 ай бұрын
Çok güzel bir konuşma sagolun hocam
@osmanylmaz744
@osmanylmaz744 6 ай бұрын
Felsefe sözlüğünün devamı gelecek mi hocam?
@muratozgengil
@muratozgengil 6 ай бұрын
Emeğinize güzel yüreğinize sağlık.
@mujdecar2984
@mujdecar2984 6 ай бұрын
Dücane Hocam! Bilincime! Bugün de yine&yeniden! Artı bir reset daha attığınız için; çok teşekkür ederim! Sizin sohbetleriniz bilincimde: sanki! bilgisayardaki resetleme etkisini yaratıyor teşekkür ediyorum.
@mehmetdurmus5190
@mehmetdurmus5190 6 ай бұрын
Alman 11. Sınıf biyoloji ders kitabında 2015 basım. Söylenen şu : " pozitif bilimler doğadaki bütün varlıkların % 80 açıklayabilmektedir. Dinler ise yalnızca varlığın % 20 açıklayabilmektedir. " deniyor. Bu şekliyle önceliğin bilime verilmesi gerektiğidir. Dinin % 20 açıklamasını da insanlığın evrensel değerler, ruh sağlığı ve mutluluğu için değerlendirilmesi olmalıdır. Dücane beyin yaşama anlam verme deneme gayretleri takdire şayan. Umarım din sahasının muhatablarının da bu konularda kafa yorup, emek vererek insanlığa bundan sonrası için dogmalardan kurtularak iyi bir miras bırakmalarıdır...
@a.ao.a2118
@a.ao.a2118 6 ай бұрын
Dinler doğa, insan, toplum hakkında açıklama, kanıtlama vb. Yapmaz. İktidarların çıkarları doğrultusunda inanç oluştururlar. Yani yargı belirtirler. Yalan söyleme, adam öldürme gibi evrensel ahlak yargılarının arasına dogmaları yerleştirirler ki sıradan bilinç bu hapları yutsun. Kısacası din insanlığın anlam arayışı serüveninde bir uğrak. Nasıl eski doğa dinleri ömürlerini tamamladı, tek tanrılı dinlerin de ömrü azaldı. Bu kaçınılmaz bir durum. Çünkü evrende tek hakikat vardır o da hareket yani değişim. Her görünüm geçicidir, başka başka şeylere dönüşür durur. Biz buna hayat, yaşam diyoruz. Hareket yoksa ölüm, yokluk vardır. Dinler her şeyin, onlara göre her doğrunun donmuş, sonsuzca aynı kalacağını iddia eder. Eder çünkü egemenlerin çıkarı söz konusudur. Ama hiç bir zaman değişimi durduramazlar kendileri değişerek yok olurlar. Roma kilisesi gücü olsaydı dünya düz ve evrenin nmerkezidir inancının değişmesini engellerdi. Kilise güncele uyarak sürekli değişiyor. Bilimsel pek çok şeyi kabul etmek zorunda kaldı.
@Tobosoludulcinea58
@Tobosoludulcinea58 6 ай бұрын
Çok teşekkür ederiz 🙏
@hacmustafaus173
@hacmustafaus173 6 ай бұрын
Teşekkür ederim...
@huseyinaydemir3818
@huseyinaydemir3818 6 ай бұрын
Hocam yüreğinize sağlık
@alitalhaakturk5896
@alitalhaakturk5896 6 ай бұрын
Hürmetler hocam. Edward Henry Palmer in kuran tercümsesini önerir misiniz ? Bu tercüme hakkinda ne düsunürsünüz
@Merdo82
@Merdo82 6 ай бұрын
Teşekkürler
@ibrahimsalman3199
@ibrahimsalman3199 6 ай бұрын
Çok teşekkürler.
6 ай бұрын
Teşekkür etmekten başka ne diyeceğimi bilemedim. Yolunuz açık olsun sevgili hocam...
@CemTrnn
@CemTrnn 6 ай бұрын
Teşekkürler.
@bididitjuliet
@bididitjuliet 6 ай бұрын
Çok teşekür ederim❤
@a.f.d.5839
@a.f.d.5839 6 ай бұрын
Bu güzel yayın için teşekkürler hocam.
@burakcitakk
@burakcitakk 6 ай бұрын
Emeğinize sağlık ❤
@Unstressed
@Unstressed 6 ай бұрын
Hocam düşünmenin düşüncenin gercekte ne demek olduğunu sizden öğrendim. Bana katkiniz cok buyuk. Ufkumu aciyorsunuz. Iyi ki varsiniz.
@sukurabi4868
@sukurabi4868 4 ай бұрын
Unutma her oluşumun her değişimin her başlangıcın başlangıcı mutlak düşüncedir bir düşüncenin türemesi mutlak ona duyulan ihtiyactandir ancaak neye göre istenen ve arzu edilen şeye göre Unutma her oluşumun her değişimin her başlangıcın başlangıcı mutlak düşünce her oluşumun her değişimin her başlangıcın sürdürülebilmeside o olusuma o değişime o başlangıca uygun düşüncenin türetilmesi ile mümkündür Unutma bir olusuma bir değişime bir başlangıca düşünce turetmek ancak o oluşumu o değişimi o başlangıcı iyi kavramakla mümkündür unutma bir olusuma bir değişime bir başlangıca düşünce turetilemiyorsa o oluşum o değişim o başlangıç artık bitmistir unutma zaman bir telaş içinde menziline varmak için insan bir telaş içinde zamanını ve anını yaşamak için hayvanlar bitkiler madde bir telaş içinde verilen görevi yapmak için unutma kendi olmayan bir millet tarih sahnesinde asla var olamaz yaşanan her medeniyet kendi toplumunu ve kültürünü ortaya çıkarır kendi olmayan bir toplumun medeniyeti de olmaz kültürü de unutma kişinin ilmi ve bilgisi aklını olgunlastirdigi kadardir unutma bir nedenin nedene neden oluş nedeninin nedenini bilmessen var olan nedeni anlayamassin unutma insan istek ve arzularının peşinde bir koledir Rabbim bizi yolunda köle eyle amin
@osmandogru4769
@osmandogru4769 5 ай бұрын
Teşekkür ederim
@prisonerspartacus1480
@prisonerspartacus1480 6 ай бұрын
🌸💮🌺🌼Teşekkür ederim.🌸💮🌺🌼
@serhatoz
@serhatoz 6 ай бұрын
harika
@kamrangurban985
@kamrangurban985 6 ай бұрын
Cox tesekkur edirem emeklerinden dolayi. Cox gerekli insansiniz ama teessuf ki,uzun iller sonra fark edileceksiniz. Acdiginiz movzular fark etmeksizin dinlenecek temalar.(Uzun zamandir dinleyirem)🤗(Xususile azerbaycanca yazdim)Saygilar..
@canhasanadguzel9136
@canhasanadguzel9136 6 ай бұрын
Cesaretinize ve dogruyu arama azminize hayranim. Saygilar, selamlar.
@alitag4944
@alitag4944 6 ай бұрын
Özelde işe İslamın din tanımı ile hinduizmin din tanımını nasıl aynı kefeye koyabiliriz.
@buketalkan3952
@buketalkan3952 6 ай бұрын
Bu söyleşi nin başlıgı bende bırakacağı/ açacağı içerik bakımından beni yanıltmış. Sosyoloji ve psikoloji alanları için de felsefenin ihtiyacı kapsamında, kavram tanımı ve veya sözlüğü yaparsanız çok sevinirim. Bu yayından da her zamanki gibi çok istifade ettim.
@eyci2000
@eyci2000 5 ай бұрын
Teşekkürler hocam çok faydalandık, bu konu ile alakalı bir sorum olacak Batı Hiristiyanlık dini terk etti ve bilime yönelerek ilerledi peki Japonya eski yunanlar gibi çoklu tanrılara inanıyor ve ona rağmen büyük bir ilerleme kaydetti
@theson636
@theson636 6 ай бұрын
Kuran'ın evren tasviri ve bundaki eski inanç etkileri üzerine bir yayın yapar mısınız? Razi'nin Bakara suresi 29. ayet tefsirini okuduktan sonra aklımdan Kuran'da mitoloji etkisini çıkaramıyorum.
@zeyneponderin
@zeyneponderin 6 ай бұрын
🙏🏻🌻🙏🏻
@mujdecar2984
@mujdecar2984 6 ай бұрын
Yung, adler, Freud! İsimlerini duyunca! Çok heveslendim.
@batuatessertoglu4724
@batuatessertoglu4724 6 ай бұрын
Sayin Hocam ,Biyoloji ogretmeniyim ,bitmesin istedim programınız... Proje dersinde bunlari isliyoruz.Bilgi turleri ,cok okudugumu ve anladigimi sanirdim,cok cahil oldugumu fark ettim.Beslendim zihinsel olarak,tarafsiz anlatiminizi yillarin birikimine bagliyorum.Yeni safaktan beri takip ettigim yazarlarimizdandiniz benim icin.Ben atesli bir bilim savunucusuydum,sizler de çok radikaldiniz okurken hirslamdigimi hatirliyorum.Oysaki yol tek ve 50lili yaslar sinirinda ortak görüşler icerdigimizi fark ettim .Bilim ve felsefeyi de işlediginiz videoyu bekleyecegim.Bilginiz ışık olsun,aydinlatsin zihin dunyamizi,en derin saygilarimla,GS
@icedcortex
@icedcortex 6 ай бұрын
Türkiye'de din hiç eleştirilmedi, hep yüceltildi.
@muratavc4882
@muratavc4882 6 ай бұрын
Kul durumu tüm dinler de en azından insanın haddini bilme aşamasını anlama ve kavrama fırsatı verdi
@hulyaaydogan484
@hulyaaydogan484 6 ай бұрын
🙏
@hbayramsoy
@hbayramsoy 6 ай бұрын
🙏🏻
@alitag4944
@alitag4944 6 ай бұрын
Kavramlar ile konuşuyorsak kavramların açık tanımı olmalı değil mi. Mesela Din kavramını nasıl tanımlayacağız? Ya da bilim kavramını.!
@abdulkadirbalaban8835
@abdulkadirbalaban8835 6 ай бұрын
Evrensel olma , cihanşümul olabilme sıfat ve özellikleri nedir ... musevilik, musadan sonra evrensel kalabilmiş midir
@giraybasoz
@giraybasoz 6 ай бұрын
Dücane Bey selamlar, not alarak dinlemeyi sürdürüyorum. Din konusunu ne kadar işleseniz azdır. Çünkü din, ülkemizde piramitin tepesi. Bu meseleye sağlıklı yaklasilmayisi, hayatimizin her alanına dokunabiliyor. Saygılarımla
@user-hk5dg8pp5m
@user-hk5dg8pp5m 6 ай бұрын
👏👏🙏🙏
@alitag4944
@alitag4944 6 ай бұрын
Derste bana şöyle geldi ki: Bilim kavramı gibi din kavramı da sınırlandırıldı ve daha çok mistik, tinsel ve metafizik tasavvurlar için bir karşılık olarak kullanıldı.
@hakanalbayrak6951
@hakanalbayrak6951 6 ай бұрын
"Nar, Nuru yakmaz". Belki "Ateş, ışığa meded verir."
@dortbucuktan5
@dortbucuktan5 6 ай бұрын
İyiki internet icat olmuş ve youtube diye bir uygulama yapılmış.Benim normalde Doğan hocayı bu kadar yakın dinlemem mümkün olmazdı.
@eyci2000
@eyci2000 6 ай бұрын
Bugünlerde Kara Gazetesin‘de seviyeli yazarlar bulunduğunu düşünüyorum
@ZumrudAbbasova-bc6kc
@ZumrudAbbasova-bc6kc 6 ай бұрын
Selam ogretmenim ben Azerbaycandan daima sizi burdan ve feysden izliyorum bence de doqru soyluyorsunuz kanimca doqru ama ne yapacaqiz bunu gercekden bilemiyorum bir arada iki derede kalmakda benim icinde cok zor geliyor cunki toplumun kabullerine karsi koymak cok yipratiyor bizi kendimize inancimiz zayifliyor. Hayirli gunler ogretmenim cok gerekli bilgiler icin tesekkurler yureyine saqlik.
@ercanozsar7336
@ercanozsar7336 6 ай бұрын
@omerozdemir2308
@omerozdemir2308 6 ай бұрын
Bilim dinle uzlaşmasa bile.Dinle uzlaşan bilim adamları var.
@randomhuman5525
@randomhuman5525 6 ай бұрын
Hangi din ile? Modernist islam mı, modernist hristiyanlık mı?
@bunyaminkarahan6426
@bunyaminkarahan6426 6 ай бұрын
Kartlarını en fazla saklayan sizsiniz hocam. Usta bir pokerci gibi 👍
@DoganAtlas_1972
@DoganAtlas_1972 6 ай бұрын
Rahmetli babamın bir sözü vardı, oğlum Ramazan da hocaya, Ağustosta yılana yaklaşmayacan derdi.
@vedatkadak
@vedatkadak 6 ай бұрын
Yaşamak görmek tecrübe etmek 😢
@nesimiyasar4274
@nesimiyasar4274 6 ай бұрын
👍
@huseyindikci5122
@huseyindikci5122 6 ай бұрын
Hocam. Sizin de ifade ettiğiniz gibi peygamberler tanrıdan getirdikleri bilgiye önce kendileri inandılar. Biz sıradan insanlar bu vahiy bilgisinin doğruluğunu sınayabilir miyiz?
@Ahmetcosar-sv7jw
@Ahmetcosar-sv7jw 6 ай бұрын
Tanrı ilah ellah hepside insan zihninin ürünü hayali kavramlardır. Peygamberler hayali ilahlardan bilgi veya vahiy getirmediler. Sadece zihinlerinde yarattıkları hayali ilahı kuklaları olarak kullandılar.
@alitag4944
@alitag4944 6 ай бұрын
Bir dünya konunun kapısı tıklatlatıldı
@yakupgunal7860
@yakupgunal7860 6 ай бұрын
Musevilerin bilim tarihindeki başarılarının sırrı nedir? Museviliğin kısıtlayıcı etkisi yok mu?
@muhendisChe
@muhendisChe 6 ай бұрын
Nobel ödülü alanların % 70' inin yahudi olduğu düşünülürse, demek ki yahudi inancı aklın kullanımını kısıtlamıyor. Bugün İsrail ' e bakarsanız: Bir tarafta savaş diğer tarafta bu savaşı protesto eden gruplar , muhalefet ve Gazze savaşına karşı çıkan muhelif medyayı da görebilirsiniz, bunu hangi İslam ülkesinde görebilirsiniz? Türkiye ' de böyle bir şey yapmayı aklınızdan bile geçiremezsiniz, Bence bu bile bir göstergedir.
@-yn9bk
@-yn9bk 6 ай бұрын
​​@@muhendisCheHatta ben Tevratı okurken şaşırmıştım.Eyüb 26:7-8'i okurken vay be demiştim.
@hayatipehlivan7239
@hayatipehlivan7239 6 ай бұрын
Sedat laçiner in yahudiliğin dört sırrı konuşmasını dinlemelisin. Bunun dinle bir ilgisinin olmadığı
@serteylor4733
@serteylor4733 3 ай бұрын
Azərbaycandan salamlar ❤❤❤
@cemaloduncu4220
@cemaloduncu4220 6 ай бұрын
Sonsuzluk Teorisi Filmi bilimle ilgili kaliteli bir filmdir.İzlemeyenlere tavsiye ederim
@Tbh793
@Tbh793 6 ай бұрын
Robotiği ilk başlatan tek tanrılı dinlerdi(!) Şimdi onun bizzatihi reel-real olanı yapay zekaya geçiliyor.Dinle bilim tuhaf şekilde aynı ereğe hizmet ediyor.İnsan Kontrolu.Sonuç.Uzlaşmayı filan tartışmak artık anlamsız değil mi biraz?
@alitag4944
@alitag4944 6 ай бұрын
Bu derste bilim kavramı yok daha çok pozitif bilimler y da doğa bilimleri denen çerçeveye indirgendi. Kaldı ki bu pozitip bilim kavramsallaştırması merhaba da problemli.
@bekirozeren1434
@bekirozeren1434 6 ай бұрын
gri dejenerasyon dönemindeyiz hocam.
@ZenOfKursat
@ZenOfKursat 5 ай бұрын
beğeni sayısı az. bundan da şunu anlıyoruz kimsenin aydınlanma gibi bir derdi yok. zaten beğeni sayısı milyon olsaydı ciddiye alıp izlemezdim. az olan değerlidir. net.
@gokberkgurdal1179
@gokberkgurdal1179 6 ай бұрын
Son 3 cümlede bombayı bıraktı çıktı.. ağlayanlar salondan çıkabilir..
@vedatkadak
@vedatkadak 6 ай бұрын
❤❤ eyvallah bunları 55 inde gördüm hamdolsun Allah ıma
@aydnsagr6288
@aydnsagr6288 6 ай бұрын
İmanın önkoşul olduğu din ile şüphenin önkoşul olduğu bilimin uzlaştığını iddia etmek...
@aliosmanaslan102
@aliosmanaslan102 5 ай бұрын
Din değişmez emirler, dogmalar bütünü iken bilim kendi bildiğini sürekli sorgulayarak ilerliyor. Çelişmemeleri mümkün değil.
@apollon1164
@apollon1164 6 ай бұрын
Hocam, "Bilim doğrulanmış inançtır." denilerek bilimin öyle dinin karşısına konulabilecek kadar güçlü olmadığını mı ispat etmeye çalışıyorlar? Bu fikir karşısında düşüncelerinizi merak ediyorum. İyi akşamlar.
@randomhuman5525
@randomhuman5525 6 ай бұрын
0 bilgiden bilgi çıkmayacağı için öncelikle temele koyacağımız bir önkabul gerekli. Bu önkabuller bir çeşit inanç oluyor. Bilime doğrulanmış inanç demelerinin nedeni bu.
@poyrazkostik1264
@poyrazkostik1264 6 ай бұрын
Hocam beni X ten engellediniz, şimdi dönüp o halime bakıyorum ve haksızdım eleştirimde, iyi günler diliyorum. Buradan takipteyim 🫡
@GuvencGenc
@GuvencGenc 4 ай бұрын
çünkü ahlak bilim üstü birşeydir..
@user-xn9sq2yq4x
@user-xn9sq2yq4x 6 ай бұрын
İki kere iki nin dört olduğunu bildiğin için beş etmediğini biliyorsun
@alitag4944
@alitag4944 6 ай бұрын
Ayrıca adına din denen bissürü pratiği hep aynı tanıma mahkum etmek doğru mu.
@sukrusebat6651
@sukrusebat6651 6 ай бұрын
Uzlaşamaz
@tayfurbuyukkerpic4403
@tayfurbuyukkerpic4403 4 ай бұрын
Bilimde süphe edip,sorgulama vardır.Aksi halde yapılan iş bilimsel olmaz.Dinde ise öğretilere inanıp,iman edilir.Süpheye düşülüp,sorgulanırsa dinden çıkılır.Biri varken,diğerinin hayat bulamadığı yerde uzlaşı olur mu?
@mesutbayram2734
@mesutbayram2734 3 ай бұрын
Anlamlı Kainat ve akleden insan / 0 Rab (Sahipsiz)= Tanımsız Erorr Hata Anlamlı Kainat ve akleden İnsan/ 1 Rab (Sahip-kul-sinav,ödül) =Hakikat; Allah var gam yok Anlamlı Kainat ve akleden İnsan/ Çoklu Rab = 0 Anlamsız , Çelişkili, Degisken ruh dünyası
@enginbykoglu8670
@enginbykoglu8670 6 ай бұрын
Din toplum ,bilim ve felsefe kıskacında . Dini bu kıskaçtan kurtarabilecek alternatif bir söylem üretecek kişi,kurum görünmemekte.
@randomhuman5525
@randomhuman5525 6 ай бұрын
Dinin kendini soktuğu durumdan kimse onu kırıp dökmeden kurtaramaz.
@muhendisChe
@muhendisChe 6 ай бұрын
Din anlam verir, Bilim açıklar. Bilim us , din muhayyilenin ürünüdür. Din ikna, Bilim ıspata dayanır.
@samoz7496
@samoz7496 6 ай бұрын
Din ısıtır, bilim aydınlatır. Karanlıkta yaşayabilirsiniz ama soğukta yaşayamazsınız.
@muhendisChe
@muhendisChe 6 ай бұрын
​​@@samoz7496 Bu kısmen doğru ancak seni aydınlatan bilim aynı zamanda ısıtır da. İçinizi ısıtan dinin teselli fonksiyonu mu? Peki sadece din mi teselli eder, öteki Dünya inancı olmayan Japonlar, Kuzey Avrupa' lılar çok mu üşüyor? Modern insan bilincinin bu sorunları aştığını düşünüyorum, Mezopotamya kültürü ve argümanları ile Dünyaya anlam vermeye çalışmayın lütfen.
@hayatipehlivan7239
@hayatipehlivan7239 6 ай бұрын
Dinin konusu hakikat bilimin konusu bilgi. Hoca bunları biliyor olmalı. Bilgi yanlışlanarak hakikat ise ona inanılıp içi faniler tarafından doldurularak hayatıni devam ettirir. Hadi neondartaller kasıtlı olarak dinle bilimi karşı karşıya getiriyor ama hocaya ne oluyor anlamadım.
@Ahmetcosar-sv7jw
@Ahmetcosar-sv7jw 6 ай бұрын
​@@hayatipehlivan7239Dinin konusu Hakikat değil masallardan ibarettir. İnsanlık din ile değil bilim ile bugünkü konforuna kavuştu. Dinler ise halâ savaş kışkırtıcılığına devam ediyor. Dinin varlığı şiddet üretiyor.
@hayatipehlivan7239
@hayatipehlivan7239 6 ай бұрын
@@Ahmetcosar-sv7jw sanırım anlatamamışım galiba. Hakikat anlayış ve kavrayıştan gelir gözlemden değil bilim gibi. Hoş varoluşun açıklamalarına bakınca biliminde nasıl dinleşip masallar anlattığı nı görmek mümkün aslında. Bilimin nasıl din olup yağdığını Gazze'de görebilirsiniz . Bilgi erdem sahibi yapmıyorsa inanın en kötü bildiğiniz dini pıratiklerden bile daha kötü olur . Daha da anlatamadıysam zaten kaybetmiş bir ülkenin üstüne atılan atom bombalarını hatırlayın sizce insanın değeri varsa. O nükleer enerji hangi gariban topluma hizmet etti.
@mehmetdemiralay2742
@mehmetdemiralay2742 6 ай бұрын
Ağıza emeğinize sağlık yine bir leylei kadirdi.
@ismailkayar355
@ismailkayar355 6 ай бұрын
Videonun sonunda söylediklerinize göre; bilim/sanat/felsefe artık "anlam" vermeye de çalışıyorsa demek ki dinsel bir hüviyet kazanmaya çalışıyor demektir. Demek ki yeni sekuler bir din arayışı/inşaası var. Bu yeni din, elbette ki ilahi din(ler)le çelişir.
@ruzgar3843
@ruzgar3843 6 ай бұрын
Avam halkın inanmaya, yönetenin de mutlak bir otorite kurmaya ihtiyacı vardı...
@ibrahimcetin3261
@ibrahimcetin3261 6 ай бұрын
Hocam sizinle bi yemek yemek isterim , ödeme benden :))
@mehmetaliozaydn8766
@mehmetaliozaydn8766 5 ай бұрын
Din ile bilim iki ayrı alandır. İnsanlık ikisinden de beslenmektedir. Önemli olan ikisini çatıştırmamaktır. Din söylemlerinden bilim çıkarmak veya bilimsel gelişmelerden dine dayanak çıkarmak doğru değildir. İnsanlar evrimi bilip dine inanabilirler. Dini verilerle bilim yanlışlanamaz, bilim bilinerek inançlı olunabilir.
@farukozel9483
@farukozel9483 6 ай бұрын
Televizyonda sesiniz zaman zaman daha boğuk çıkıyor cep telefonuna nazaran.
@TheEIectrix
@TheEIectrix 6 ай бұрын
Giordano Bruno çokça haklı; "se non e vero, e ben trovato"
@sukurabi4868
@sukurabi4868 4 ай бұрын
İlim bilgi bilim teçrübedir
@tayfunisk6400
@tayfunisk6400 6 ай бұрын
...
@hasbektas
@hasbektas 6 ай бұрын
Yanılıyorsam kusuruma bakmayınız lütfen. HerkeSe değil herkeZe diyormuşsunuz geldi bana.
@musabagc3240
@musabagc3240 6 ай бұрын
E NOLMUŞ ,BENDE HERKEŞ DİYORUM.
@hasbektas
@hasbektas 6 ай бұрын
@@musabagc3240 Yanıtlamakta bu kadar geciktiğim için kusuruma bakmayınız lütfen. Yemin billah size öneride bulunmak ne haddime! Siz herke'nin sonuna ister Ş koyarsınız ister bilmem hangi sessiz harf, hikmetinizden sual olunmaz .
@rfattekbas2108
@rfattekbas2108 4 ай бұрын
Hiç bir dinin bilimle uzlaşmasına lüzum yoktur.
LUTHER'İ BEKLERKEN (İSLAMDA REFORM)
2:23:54
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 14 М.
Ruhun Ölümsüzlüğü ve Yeniden Diriliş
2:08:41
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 79 М.
OMG🤪 #tiktok #shorts #potapova_blog
00:50
Potapova_blog
Рет қаралды 17 МЛН
Получилось у Вики?😂 #хабибка
00:14
ХАБИБ
Рет қаралды 5 МЛН
WHO DO I LOVE MOST?
00:22
dednahype
Рет қаралды 23 МЛН
Din - Bilim İlişkisi | Sinan Canan | TEDxUskudarUniversity
20:33
TEDx Talks
Рет қаралды 1,1 МЛН
''Cemiyet Olamadığımız İçin Cemaat Çoktur''
21:11
HT Bilim Tarih Felsefe
Рет қаралды 38 М.
Ruhun Soluk Almaya İhtiyacı Var | Gönül Sadası
54:20
Erkam TV
Рет қаралды 713 М.
Bir Yanılsama Olarak Ahlak
2:16:35
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 98 М.
Sinan Canan "İmansız" mı? - Mustafa Öztürk
29:45
Mustafa Öztürk Arşivi
Рет қаралды 87 М.
Şeriat Tarikat Devlet
2:43:45
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 76 М.
Tutku'ya Dair (Haz, Yarar, Aşk)
1:57:05
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 55 М.
OMG🤪 #tiktok #shorts #potapova_blog
00:50
Potapova_blog
Рет қаралды 17 МЛН