Once poor always poor?

  Рет қаралды 19,626

Universiteit van Nederland

Universiteit van Nederland

Күн бұрын

Пікірлер: 148
@k3ssen
@k3ssen 2 ай бұрын
Een heel lastig issue is dat mensen heel slecht in staat zijn te erkennen hoeveel te maken heeft met pech/geluk. Je hebt bijvoorbeeld keihard gewerkt en daarnee veel gespaard waardoor je luxe kunt permitteren. Dan ben je geneigd je eigen welvaart toe te kennen aan je harde werk. Onbedoeld doe je daarmee diskrediet aan mensen die even hard hebben gewerkt maar niet rond kunnen komen. Een klein voorbeeld: in de afgelopen tien jaar heb ik best veel bij elkaar gespaard door hard werken en weinig uitgeven. Toch is dat gespaarde geld minder dan het geld dat ik heb "verdiend" aan de gestegen waarde van mijn woning. Was ik 7 jaar later geboren dan: - was mijn studie duurder - ontving ik geen/minder collegegeld - was ik meer tijd kwijt aan de trein (meer vertragingen), wat zou kunnen leiden tot meer stress/vermoeidheid en vertraging in de studie. - had ik in mijn bijbaantje bij AH wss niet op zondagen kunnen werken met dubbel salaris. - ontving ik relatief minder salaris (inflatie is veel hoger dan gestegen loonkosten) - had ik geen woning kunnen kopen na mijn studie en zou ik voor een veel hoger bedrag moeten huren. - geen geld om te beleggen Extrapoleer dit over 50 jaar en het verschilt zomaar een half miljoen tot meer dan een miljoen. Pech/geluk heeft een griezelig grote impact.
@Johanneslol11
@Johanneslol11 2 ай бұрын
Dit inderdaad, mijn familie heeft weinig geld en veel gezondheidsklachten. Zelf vond ik computers altijd heel leuk en dan ik dus in de it gerold. Ik had nul connecties waardoor het lastig is door te breken. Ik had echter het geluk dat er net een grote werkgever bij mij in de buurt begon. Ik ben hier aangenomen en doe doorgerold naar een goed betaalde baan. Dit was echter gewoon stom toeval. Ja ik heb hard gewerkt en naar veel plekken geweest, maar had voornamelijk stok geluk..
@RaviThakoer
@RaviThakoer 2 ай бұрын
Jullie reacties sluiten aan bij de aflevering van dit kanaal over "geluk hebben"
@1fadf23f
@1fadf23f 2 ай бұрын
@@Johanneslol11 Je hebt gedaan wat iedereen kan doen. Doe een studie, ga en ga aan het werk. Iedereen kan het doen. Je moet alleen een beetje je best doen. Heel simpel
@roojrooj
@roojrooj 2 ай бұрын
Degenen die in beter gesitueerde klasse zijn geboren hebben meer kans om te studeren op kosten van het proletariaat.
@1fadf23f
@1fadf23f 2 ай бұрын
@@roojrooj Iedereen kan studeren, daar hebben we stufi voor. Je moet alleen wel inzet tonen en niet lui zijn.
@tom.jacobs
@tom.jacobs 2 ай бұрын
Gaaf onderzoek, en een mooi signaal dat iemands leven minder maakbaar is dan de tijdgeest beschrijft.
@phyliciajoykloes
@phyliciajoykloes 2 ай бұрын
Wat een goede, belangrijke video! Dat de leefwerelden gescheiden zijn moet echt anders. Als de politiek niet meer maatregelen neemt, dan moet ik zelf maar deze zaadjes planten. Bedankt voor het delen! Ga zo door!
@Nyt250
@Nyt250 2 ай бұрын
Late-stage capitalism. Het is echt. Consolidatie van rijke bedrijven, groeiend inflatie, hoge belasting en lage lonen. Werken loont steeds minder. Het sociale contract is verbroken; wij merken slechts de consequenties. Dit soort onderzoeken focussen op de symptomen, doe een stap terug en zie het grotere geheel.
@jezusdeflikker5995
@jezusdeflikker5995 2 ай бұрын
Inderdaad! Zie het grotere geheel... Het begrip waarde en geld, geld... zo primitief. Idem als het begrip "kansarm", andere kansen. Kansarm is alleen omdat de ander, andere kansen heeft... maargoed een kans en het lot zijn in 1 adem te benoemen. En ja.. tja... u hebt gelijk het grotere geheel... Het gebrek aan Eenheidsbesef, in welk maten ook, veroorzaakt "problemen". Problemen bestaan slechts in de geen die angst ervaart in dood. Een opgelegde angst, vanuit een boek overgenomen, wat zelf een testament is, oftewel van een dooie! En deze doodsangst laat leiden in welke sub-angst dan ook. Eenheidsbesef van het Zelf is de sleutel in het grotere geheel... Dat is ook wat u wilde benoemen, toch?
@GierJoost
@GierJoost 2 ай бұрын
Het eind van een potje Monopoly waarin één iemand al het geld vangt en de rest niets meer kan opbouwen, arm blijft en onvermijdelijk failliet gaat.
@vpnconsult
@vpnconsult 2 ай бұрын
​@@GierJoostveel zit ook in overheidsuitgaven, regelgeving en belasting.
@p_mouse8676
@p_mouse8676 2 ай бұрын
Een punt wat ik hier mis, en dat bedoel ik zeker niet op een negatieve manier, is toch wel intelligentie. Dan bedoel ik niet eens of iemand slim genoeg is om een studie te volgen, maar ook om bepaalde problemen en patronen in te zien en te doorbreken. Maar goed, uiteindelijk komt dat ook neer op de geluksfactor. Door een aantal aaneensluitende pech situaties heb ik ook een tijd extreem krap bij kas gezeten. Gelukkig daar wel uit kunnen klimmen, maar het is hartverscheurend en kwalijk om te zien hoe mensen zoiets gewoon niet serieus nemen. De mentaliteit lijkt vaak nog helemaal vast in de jaren 50/60/70, toen er een hoop meer kansen waren en kosten relatief laag (bv kopen van een huis). De werkelijkheid is tegenwoordig echt anders.
@1fadf23f
@1fadf23f 2 ай бұрын
En luiheid. Veel mensen vinden zichzelf zo zielig omdat ze het zo slecht getroffen hebben. Buuhuuu. Toon eens wat inzet, je kan alles bereiken.
@Peter_Enis
@Peter_Enis 2 ай бұрын
Onzin, mensen lagen krom van het werken. Ik ben opgegroeid in de jaren 70 in een arm gezin zoals velen, als ik geluk had mocht ik eerst in bad (1x per week en geen douche) want dan had ik schoon water. Een telefoon was voor rijke mensen. Ik heb samen moeten wonen met een vriend om de huur van mijn eerste huisje te kunnen betalen omdat 't alleen niet ging. Mensen klagen tegenwoordig maar of 't allemaal veel "makkelijker" was. Ik heb er iets van kunnen maken door keihard werken en niet te klagen maar gas te geven.
@Peter_Enis
@Peter_Enis 2 ай бұрын
@@1fadf23f Groot f-ing gelijk..... gas geven! Mensen hebben het tegenwoordig zoveel beter dan een koning van 200 geleden. Prima gezondheidszorg, pijnstilling, anti-biotica, een douche, een wc etc etc...
@MelRay373
@MelRay373 2 ай бұрын
@@1fadf23f heb je de video gekeken? Want je opmerking slaat dus als een tang op een varken 😂
@1fadf23f
@1fadf23f 2 ай бұрын
@@MelRay373 Jammer dat jij het niet kan snappen. Niet opgeven.
@svdb2981
@svdb2981 2 ай бұрын
Ik vind het moeilijk om te zien. Zelf heb ik het goed voor elkaar. En iemands week budget is mijn dag buget.
@LandsoulFFXI
@LandsoulFFXI 2 ай бұрын
Mijn ouders zijn niet hoog opgeleid of rijk. Ik ben niet hoog opgeleid, in tegendeel na mijn MBO gelijk aan de slag gegaan. Ik heb een tijd in mijn 20 in armoede en minimumloon geleeft. Ik werk nu in de IT met een redelijk goed salaris. Ik heb hier zelf voor gewerkt, en zeker niet gebruikt gemaakt van een geboortelotterij.
@rdflo6739
@rdflo6739 2 ай бұрын
Mooi stukje en geweldig initiatief. Ook eens met veel van het commentaar. Als dit je interesse heeft, kijk ook naar artiekelen over de donut economie, dat een interessante kijk is op hoe we duurzamer met onszelf en ons land om kunnen gaan.
@raisklose6785
@raisklose6785 2 ай бұрын
Super Latifa 💪💪💪
@acertainredpanda1115
@acertainredpanda1115 2 ай бұрын
Het is schandalig dat er in zo een rijk land als Nederland nog steeds zoveel armoede is. Ik hoop dat dit soort onderzoeken helpen om oplossingen te vinden!
@westlandpyro5840
@westlandpyro5840 2 ай бұрын
Werken voor je geld. En geen kinderen nemen als je het niet kan betalen.
@DDM81996
@DDM81996 2 ай бұрын
Werken loont niet meer het zelfde als vroeger. Je word op meerdere manieren tegen gewerkt waardoor je onder aan de streep bijna niks extra's hebt. Sinds kort zelfs een paspoort of id kaart nodig om te werken teldat een rijbewijs voldoende was dus dubbele documenten betalen die allebij vet duur zijn voor een persoon met armoede. Dus zelfs werken word moeilijkere gemaakt.
@m.b.5839
@m.b.5839 Ай бұрын
Welke armoede?? Die getatoeerde mevrouw zit met twee honden in een prima gesubsidieerd appartementje - dat is toch geen armoede?
@dark_elf_wizard
@dark_elf_wizard 2 ай бұрын
ik en mijn vader leven op een uitkering, zonder dat zouden we geen geld hebben... wij lopen daarom ook vaak tegen problemen aan, maar niet zo erg als de mensen in deze video.
@Lambo_567
@Lambo_567 2 ай бұрын
Wat voor problemen lopen jullie aaan
@bonneville6868
@bonneville6868 2 ай бұрын
Mag ik vragen hoe het komt dat jullie een uitkering hebben?
@dark_elf_wizard
@dark_elf_wizard 2 ай бұрын
@@bonneville6868 we hebben autisme. Ik heb daarom ook een autipas, daar mee mag ik voor in de rij bij een pretpark. Autisme kan heel veel betekenen, voor ons is het dat we anders na denken en veel meer last van prikkels hebben. Prikkels zijn bijvoorbeeld geluiden of dingen die je ziet of dingen die je ruikt of iets dat je voelt, alles dat een input is.
@dark_elf_wizard
@dark_elf_wizard 2 ай бұрын
@@Lambo_567 bijvoorbeeld het kopen van een huis of een auto. Dus de grote aankopen. Dan moet het geld komen van iemand die geen geld problemen heeft.
@bonneville6868
@bonneville6868 2 ай бұрын
Is er geen mogelijkheid om via de UWV aangepast werk te vinden?
@Schander
@Schander 2 ай бұрын
lol, terrasje pakken... met welk geld? Erg herkenbaar verleden heeft Latifa. Ook ik heb zelden de verwarming aan kunnen zetten en een studie verkloot omdat ik geen boeken kon betalen. Not to mention alle huiselijke ruzies die ontstaan door dat soort restricties.
@DrengrByHeart
@DrengrByHeart 2 ай бұрын
Ik vind het echt enorm frustrerend dat er weer met de vinger gewezen moet worden. Waarom doen jullie dat toch altijd? Moet dat? De boodschap van deze video is enorm goed en kaart ook echt de problemen aan van armoede. Dan maakt het niet uit van welke afkomst je bent. Het gaat om ARMOEDE. Stop dan met de vinger te wijzen en mensen beter te doen voelen door een schuldpaal aan te wijzen.
@toinvhees524
@toinvhees524 2 ай бұрын
geborte ongelijkheid of opvoeding?
@nettievandijk107
@nettievandijk107 2 ай бұрын
Ik was arm. Maar ook niet, want 'goede opvoeding' en hbodiploma op zak. Armoede is vaak intergenerationeel.
@ariebrons7976
@ariebrons7976 2 ай бұрын
En als ik dan deel wil nemen aan zo'n onderzoek?
@m.b.5839
@m.b.5839 Ай бұрын
Citaat: " Met vijftig Euro in de week, dan moet je toch gaan nadenken " Wat doe ik" --- en vervolgens laat de mevrouw uit Pottenberg haar armen vol tatoeëren en neemt ze twee honden !
@jck7986
@jck7986 24 күн бұрын
Die honden vielen mij ook direct op, gemiddeld 80 euro per maand per hond zeg Google 😂
@PieterJellesTroelstra60
@PieterJellesTroelstra60 2 ай бұрын
Geven jullie ook nog wat aandacht aan Marx, Lenin of Slavoj Žižek?
@marcelnz
@marcelnz 2 ай бұрын
toen ik zei, op de sociale dienst dat ik een kadootje had gekocht voor mn tweelingen's verjaardag; zei ze: Da's jouw keuze. *ja ja...durf dat maar eens op papier te zetten*. Houdoe uit Christchurch NZ.
@jolanda3692
@jolanda3692 Ай бұрын
De armoe gaat steeds groter worden
@MNKB-7
@MNKB-7 2 ай бұрын
Ik ben ben van de blok naar de top.
@JomirBrands
@JomirBrands 2 ай бұрын
Precies!
@totaalgames
@totaalgames 2 ай бұрын
Ik snap dit nog niet Ik ben in Nederland geboren ouders waren niet hoog opgeleid Zelf fulltime baan maar laag inkomen met toeslagen Woon nu alleen in een sociale huurwoning maar kan gewoon ruim een maand op vakantie En als ik zuinig leef kan ik best wat sparen
@Peter_Enis
@Peter_Enis 2 ай бұрын
Ik had 7 vonkjes serieus tegen, maar heb er toch iets leuks van gemaakt (lees "rijk"). Het klopt dat 't leven een grote loterij is maar je kan echt wel zelf je kansen in die loterij verbeteren. Met 99% keihard werken dwing je de 1% geluk af omdat je met het harde werken je visitekaartje afgeeft om die 1% geluk/kans om te zetten in bijvoorbeeld een financiering op het juiste moment. Maar harde keuze's hierin zijn noodzakelijk. Ik zie daar 2 lieve honden, deze kosten ongeveer 150euro per stuk per maand aan voeding/dierenarts etc? Dit is een totaal van 2500-3000 euro per jaar, en dat maakt op 20 jaar 60.000euro. Laat het nog de helft zijn qua kosten (ik schat dit in omdat ik weet wat onze viervoeter maandelijks kost). De keuze is dus nu, de liefde van die 2 schatjes of in het cirkeltje van armoede blijven draaien. Als deze mevrouw haar 2 fictieve kinderen nu elks 15.000-30.000 euro schenkt na 20 jaar geen honden hebben en deze kinderen stappen de bank binnen om een huis te kopen worden ze heel anders ontvangen dan wanneer ze niks hebben of hun geld aan tattoo's uitgeven (en vaak rood staan). "Rijk" zijn is keuze's maken en ook vaak het meest waardevolle opgeven op deze aarde; tijd. Niet iedereen kan/wil deze keuze's maken. Ik zou een 8e, 9e, 10e en 11e "vonkje" toevoegen aan het lijstje: 8: financieel-korte-termijn-denken 9: negativiteit 10: het achteruitgaande nederlandse onderwijs 11: de Nederlandse overheid waarin harder werken minder loont. En de kloof tussen "arm" en "rijk" valt heel gemakkelijk op te lossen als de europese overheden echt zou willen.
@bulletmaster
@bulletmaster 2 ай бұрын
Geschreven als ware onderzoeker met veel afstand tot de doelgroep:)
@elvirazwanikken5227
@elvirazwanikken5227 2 ай бұрын
klopt huisdieren kosten ook geld maar is een investering in het sociaal kapitaal, bron van onvoorwaardelijke liefde, dat is vaak meer dan wat mensen kunnen geven
@Peter_Enis
@Peter_Enis 2 ай бұрын
@@elvirazwanikken5227 Helemaal mee eens, ze helpen zelfs de kosten voor de maatschappij te verlagen door 't baasje zijn bloeddruk te verlagen, ontstekingsremmende stoffen vrij te maken etc etc....alleen blijven mensen vaak in een cirkel van armoede en daar gaat dit stuk over. De keuze is dan ook je kinderen een betere start geven of ze meenemen in de armoede (lees minder goede start maken). Edit: door huisdieren maak je wel vaak je kinderen een stuk socialer, medelevender etc. Alleen is de kans groter dat ze geen hypotheek kunnen krijgen. Armoede is vaak dan ook "armoede aan keuzes". Ik weet het want ben zelf straatarm geweest....
@franciniasteenstra6467
@franciniasteenstra6467 2 ай бұрын
Ik heb goed opgeleide NL ouders, helaas wel seksueel misbruikers. Ik heb een goede opleiding enn hoge intelligentie. Maar door een bijzondere ziekte (hEDS) en daardoor invaliditeit was ik kansloos. WMO/WVG weigerde rolstoel te geven toen ik studeerde. Nu 60 en arm. Maar te slim om in de schulden te komen. Dus geen hulp, want al heb ik geen voedsel en geen verwarming, zonder schulden ben je niet arm genoeg voor hulp. Sparen is absoluut onmogenlijk als je arm bent. Je spaart bijv €500,- per jaar, maar dat kost je €500,- per jaar omdat je alle kwijtscheldingen verliest. Regels werken tegen je pogingen om uit de armoede te komen. UWV staat schilderen en muziek maken toe want dat zijn hobby's, maar schrijf een boek en je wordt voor 300 uur per jaar goedgekeurd. Hup, in de bijstand. Al verdien je geen cent met je schrijfwerk. Ik ben niet drugsverslaafd, drink niet, woon niet in een achterstandswijk, enz. Maar ik heb wel een enorme scala aan lichamelijke beperkingen en geen familie. Dat is al voldoende om straatarm te zijn.
@GoldWingedEagles
@GoldWingedEagles 2 ай бұрын
Sorry waar kwam man, hetero & blank naar voren als een van de 7 😅 Als ik mij niet vergis zijn er meer mannen die armoede ondervinden dan vrouwen 2:23
@Deveonn
@Deveonn 2 ай бұрын
Ach, de pay-gap tussen man en vrouw is al talloze keren ontkracht. Het verschil zit in moeders en niet-moeders. Voor de meeste is moederschap toch echt een keuze. Logisch want lang niet alle het geluk is in geld uit te drukken. Ik zou als vader ook wel 3 dagen in de week willen werken en daarnaast het huishouden en de kinderen verzorgen, echter verdien ik dan nog niet eens de helft van wat ik nu krijg. Welke werkgever wil nou verantwoordelijkheid beleggen bij werknemer die er maar de helft van de tijd beschikbaar is?
@labidi5429
@labidi5429 2 ай бұрын
Dankjewel voor je comment! Als heterosexuele witte man heb je bepaalde privileges waar je je wellicht niet altijd bewust van bent die andere mensen weer niet hebben (wellicht ken je het onderzoek met de "Implicit Association Test' van Greenwald en collega's). Dit betekent overigens totaal niet dat je als heterosexuele witte man geen problemen ervaart of het altijd makkelijk in het leven hebt (je kunt dan natuurlijk ook armoede ervaren). Maar over het algemeen zul je zelf bijvoorbeeld veel minder (of geen) sexisme, homofobie of racisme ervaren. Mensen die zelf wel sexisme, homofobie en racisme ervaren, ondervinden daar structurele nadelen van maar ondervinden er ook stress en gezondheidsgerelateerde klachten van. Dit kan op lange termijn weer lijden tot gezondheidsproblemen en dus gezondheidsachterstanden ten opzichte van andere groepen.
@labidi5429
@labidi5429 2 ай бұрын
Dankjewel voor je comment!🙂We kunnen denk ik wel stellen dat over het algemeen witte heterosexuele mannen zelf minder sexisme, racisme en/of heterosexisme en de daarmee samenhangende kansenongelijkheid ervaren dan andere groepen in de maatschappij. We zijn ons hier niet altijd bewust van (misschien ken je het onderzoek van Greenwald en collega's met de Implicit Association Test?). Dit betekent overigens totaal niet dat witte, heterosexuele mannen geen moeilijkheden in het leven kunnen ervaren zoals armoede (zeer zeker wel). Maar daarnaast is het goed om te realiseren dat mensen die structurele sexisme, racisme en/of heterosexisme ervaren in meerdere gebieden in hun leven, daar stress én gezondheidsschade van ondervinden. Op de lange termijn kan dit dus leiden tot gezondheidsproblemen (en dit zorgt dan weer voor gezondheidsachterstanden). En tjsa.. als je gezondheidsproblemen hebt is het natuurlijk lastiger om uit de armoede (of andere sociaaleconomische problemen) te komen. Groetjes, Latifa
@GENJA165
@GENJA165 2 ай бұрын
​@@labidi5429Hi, vraagje: Wat is de reden dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen 'vwo' en 'universiteit'? In principe is het Nederlands onderwijs stelsel namelijk best soepel ingericht; je kan van mbo naar hbo en van hbo naar de universiteit. Voor mbo-studenten duurt dit wellicht wat langer, maar voor havisten (en daarmee hbo'ers) is dit traject redelijk haalbaar toch? M.n. de vraag waarom er een onderscheid is tussen vwo en universiteit + waarom vwo überhaupt als apart kopje is meegenomen (?); kan het wellicht zo zijn dat vwo'ers altijd hebben gehoord dat zij de 'leiders van de toekomst' zijn o.i.d.?
@ProtoxxGaming
@ProtoxxGaming 2 ай бұрын
Interessante video! Wat ik wel een bijzondere opmerking/constatering vind, is 6:46 . Ik ben het hier niet mee eens. Als je uit een gezin met een lager opleidingsniveau komt, krijg je niet zomaar een lager studieadvies. Dit advies is toch gebaseerd op factoren zoals inzet, leervermogen, intelligentie (IQ) en je CITO-score? Studeren is immers toch ook mogelijk met een lening? Kijk als je op kamers MOET om te studeren wordt het wel lastig. Maar vanaf thuis met studenten OV moet dat gewoon kunnen mits je in een afgelegen dorp woont. Ik kan me echter wel voorstellen dat ouders met een lagere opleidingsachtergrond hun kinderen minder stimuleren om te leren. Maar waar komt dat dan door? Daar ontbreekt voor mij wat context. Overigens denk ik dat een gebrek aan inzicht en financiele kennis ook zorgt voor armoede (zelfs onder hoogopgeleiden en mensen met een goede baan). Minder uitgeven dan je hebt hoeft niet moeilijk te zijn, tenzij je een torenhoge huur hebt, dan is het wat anders.
@megustAslagt
@megustAslagt 2 ай бұрын
IQ gaat wel iets dieper dan dat. Stress kan wel 15 IQ punten eraf halen, en dat doet onderwijs ook. Als jij uit een stressvolle omgeving komt, dan heb je dus veel minder kansen om je aangeboren potentie te bereiken. En onderzoek op vroege/late leerlingen laat ook zien dat er voorkeur ligt bij het begeleiden van leerlingen met meer talent (volgens mij was dit onderzoek vooral gericht op sport). Dus dan sta je al met IQ achter vanwege stress, krijg je ook nog minder goed onderwijs op scholen. En als je ouders dan ook niet hoog opgeleid zijn, zal dat tekort aan onderwijs ook niet thuis aangevuld kunnen worden. Zo zal je IQ significant lager liggen dan het had kunnen zijn. Neem daarin dan ook nog mee dat er minder stimulatie vanuit thuis is om de universiteit te gaan volgen, en soms ook zelfs ontmoediging. Alles ligt complexer dan jij het maakt. Dat is wat ik eigenlijk wil zeggen. En die "vonkjes" zoals ze het hier noemen, kunnen niet zo maar even weggepraat worden.
@koosjuh75
@koosjuh75 2 ай бұрын
Dit is om context te brengen. "Ik kan me echter wel voorstellen dat ouders met een lagere opleidingsachtergrond hun kinderen minder stimuleren om te leren." Het is lastig stimuleren als je niet goed in je vel zit om dat je 24/7 bezig bent met het rondkomen, terwijl je eigenlijk niet rond komt. Het is moeilijk stimuleren als je constant ruzie hebt met je partner over van alles en nog wat. En niet alle ruzies gaan over geld, maar als je constante stress ervaart (door geld) dan krijg je over alles ruzie. Als je constante stress ervaart dan ga je proberen er onder uit te komen, sommige mensen drinken, blowen, kopen 1 keer iets leuks op afbetaling om je maar beter te voelen. Drinken is duur, blowen is duur, afbetaling kopen is duur. Ja moet je niet doen. Dat is inderdaad makkelijk gezegd, maar als je al 10-20 jaar onder zo'n druk leeft, dan boeit het allemaal minder, wordt de druk meer? Vaak niet, die is al tijdje op de max. In zo'n huishouden opgroeien, dan wil je vaker naar buiten, dan ben je vaak buiten met kinderen die soortgelijke shit hebben, is al vaak niet de creme de la creme van de buurten, dus alles wat je ziet of hoort is negatief. In die buurten is het vaak van hoe gekker je doet of bent hoe meer vrienden je hebt, je hitst elkaar op om nog verder te gaan, de ene groep doet dat met drinken, stappen en drugs. En dit zorgt er allemaal voor dat ook al ben je slim, zou je het kunnen, je uiteindelijk blijft hangen in je school. En vervolgens je nooit verder ontwikkeld. School ontwikkeld je, als je slim bent maar nooit naar school gaat dan is de kans gewoon groot dat je je niet verder ontwikkeld en gewoon stagneert in je vermogen. Slim zijn of zelfs hoogebegaafd zijn is leuk, als je het niet ontwikkeld heb je er in je volwassen leven helemaal niets aan. Weet je als 1 gezin in een vacuum leeft dan is het allemaal makkelijk op te lossen alleen zo werkt het niet, het is een sociaal probleem. En je ouders zijn ook niet dom, of slecht. Die hebben het waarschijnlijk nog kutter gehad dan jij (hun kind). Ik zag hieronder een comment van iemand die zei "Armoede komt ook voor bij rijken zoals gezondheid, mentaal etc" Dat is echt een opmerking van iemand die nog nooit financiele armoede heeft gekend. Want Financiele armoede ontketend een reactie van allemaal andere "armoedes". En net aan rond komen is kut, niet leuk maar dat is niet de armoede die hierboven staat. Als je niet rond komt, het uitzicht is hopeloos dan is het gewoon allemaal 10x moeilijker, niet onmogelijk. Ik was 12 toen ik begon op de middelbare school. Maar ik was 27 toen ik klaar was met het HBO, kon ik een master doen, ja zeker maar ik wou ook weleens uit huis. En terug op je laatste zin. Dat moet zeker gegegeven worden op de middelbare school of zelfs basis school al. Wat meer financieel inzicht en uitleggen hoe rente werkt en dus ook uiteindelijk een lening. Ik had een collega die via zijn hypotheek adviseur zijn lening kon uitbeiden om meubels te kopen. Dus een financieel adviseur die het advies geeft: Ja koop meubels en stop die in je hypotheek, dan kan je 30 jaar lang rente betalen over meubels die na 5 jaar de deur uit zijn. Dat soort dingen, kan een bewuste keuze zijn, in mijn mening geen goede. Maar voor veel mensen is dit niet bewust. Als je dit dus 5~7x doet ook met andere dingen heb je zo maar 200-300 per maand aan lasten hebt die je eventueel niet hoeft te dragen. Hopelijk wat context gebracht.
@Seaglopur-
@Seaglopur- 2 ай бұрын
@@ProtoxxGaming Nee. In theorie zouden die factoren bepalend moeten zijn voor je studieadvies maar een juf of meester bepaalt het uiteindelijk. Het is gebleken dat allochtone kinderen veel vaker een lager advies krijgen dan kinderen met Nederlandse ouders. Bijvoorbeeld: bij de CITO score past een havo advies en de leerkracht komt tot de conclusie dat dit te moeilijk is en stuurt ze met een vmbo-t advies naar huis waar een Nederlands, wit kind veel sneller het voordeel van de twijfel krijgt. Daar komt ook nog eens bij dat ouders die de taal niet machtig zijn het Nederlandse schoolsysteem misschien niet goed genoeg begrijpen of weten van hun kind dat die slim genoeg is en dat niveau aankunnen maar dat niet in een gesprek met de leerkracht kunnen overbrengen om ze te overtuigen toch dat havo advies mee te geven.
@ellenotten9663
@ellenotten9663 2 ай бұрын
Door minder stress te hebben...@@onderwaterboot
@lightlayagajoie5739
@lightlayagajoie5739 2 ай бұрын
de ouders moeten je coachen hoe om te gaan met huiswerk en effectief leren en hoe om te gaan met leraren. Je moet je onderdanig opstellen maar niet te onderdanig maar wel uitstralen dat je je in wil zetten alsof het een werkgever is. Maar jouw leraar gaat jouw gewoon herkennen op de sociale kaste waar je in bent geboren dus al dat gedoe met extra inzet gaat je niet zo heel veel verder brengen. Het is gewoon een kasten systeem en het idee dat het de klassen verschillen opheft is gewoon wishful thinking het benadrukt je afkomst alleen maar dubbel zo sterk.
@dirkoppier7179
@dirkoppier7179 2 ай бұрын
Het het niet de zeven vinkjes? Wel een top onderwerp!
@justinputten6005
@justinputten6005 2 ай бұрын
arm of rijk is niet van deze tijd. het is van alle tijden en gaat ook niet veel van veranderen
@roojrooj
@roojrooj 2 ай бұрын
Doet me denken aan het onderzoek betreft de haalbaarheid van "the American dream" in de Bronx.
@roojrooj
@roojrooj 2 ай бұрын
En dat gaat Trump niet verbeteren.
@theameiringh8143
@theameiringh8143 2 ай бұрын
Als men geen goed voorbeeld hebt zal je ook zelf nooit veranderen
@robert45685
@robert45685 2 ай бұрын
Mensen klagen wel eens ga werken!! Maar vaak sta je als laag opgeleide of je als niet opgeleide achteraan de rij, je hoort vaak, we hebben all iemand anders gevonden met meer ervaring of met meer qualifications, of je voldoet niet aan onze vereiste. Studie kost geld en als je elke dag met het ov naar school moet dan loopt dat aardig op qua kosten. Je zit dus vast in een gat, studeren is erg duur en werkgevers willen je niet aan nemen, hopeloos dus. Dan is men aangewezen op een uitkering wat alles ook weer duurder maakt, het stomme is dat het uwv Niet wil investeren in studie en alleen maar mensen aan het werk wil zetten, maar hoe dan aan het werk zetten zonder degelijke scholing?? Dit werkt niet. Mensen moeten gewoon gratis onderwijs kunnen krijgen en op lange termijn kun je een generatie veranderen op de lange termijn maar dit vraagt een lange termijn investering. Wat op lange termijn langzaam minder kosten genereerd doordat mensen geen uitkering meer nodig hebben en belasting betalen ipv geld ontvangen.
@1fadf23f
@1fadf23f 2 ай бұрын
Iedereen die in NL WIL werken, KAN werken. Heel simpel. Genoeg vacatures openstaande.
@henryrooyakkers8510
@henryrooyakkers8510 2 ай бұрын
@@1fadf23f 'T ligt altijd aan de omgeving / ander en vaak niet aan hunzelf.
@Deveonn
@Deveonn 2 ай бұрын
Gratis onderwijs werkt niet tot nauwelijk, kijk maar naar het MBO. Onderwijs werkt pas als je wilt leren ipv moet leren. Hoewel ik zelf niet mag klagen is het er ook niet met een gouden paplepel ingegoten. Je moet er ook vooral zelf iets aan doen om je situatie te verbeteren, iemand anders gaat dat niet doen.
@theameiringh8143
@theameiringh8143 2 ай бұрын
Wat kraam jij een onzin uit men kan een studie beurs krijgen en er zijn genoeg instanties die kunnen helpen als je maar wil maar deze mensen zijn liever lui dan moe handje ophouders kom van de bank en in actie niemand doet het voor jou zelf actie er kan meer dan je denkt
@jck7986
@jck7986 24 күн бұрын
2 honden, wat kost dat tegenwoordig?
@vger5857
@vger5857 2 ай бұрын
Dit lijkt op het actie onderzoek uit de jaren tachtich. Sympathiek maar niet echt zuiver onderzoek. Wat wel kan is hiermee onderzoeksvragen boven tafel te krijgen, die dan later in een meer zuiver 'statistich' onderzoek kunnen worden onderzocht.
@labidi5429
@labidi5429 2 ай бұрын
Hoi, dankjewel voor je comment! Het is een misconceptie dat statistsich onderzoek het enige soort "zuiver" onderzoek is. De vraag is overigens of er zoiets bestaat als puur objectief (of zuiver) onderzoek omdat je als wetenschapper altijd onderdeel bent van de wereld die je bestudeert. Je staat er nooit "objectief" buiten. Kwalitatief onderzoek kan van meer waarde zijn dan statistisch onderzoek, vooral als het gaat om complexe maatschappelijke problemen en het doorgronden/begrijpen van menselijke ervaringen (wat niet goed kan met alleen statistisch onderzoek).
@labidi5429
@labidi5429 2 ай бұрын
Dankjewel voor je comment! In vergelijking met "zuiver" statistisch onderzoek, geeft kwalitatief (actie)onderzoek ons veel diepgaandere inzichten in complexe maatschappelijke vraagstukken en menselijke ervaringen. Dit inzicht is nodig om deze vraagstukken en ervaringen goed te begrijpen om er vervolgens iets aan te kunnen doen (actie). Statistisch onderzoek is daarin gelimiteeerd. Overigens ben je als onderzoeker altijd onderdeel van de wereld die je wil bestuderen, dus de vraag is wat bedoelen we met "zuiver" en "objectief" onderzoek als het gaat om sociaalwetenschappelijk onderzoek. Groetjes, Latifa
@berendzijlstra7280
@berendzijlstra7280 2 ай бұрын
T,is financieel armoede .in andere opzichten kun je mischien gelukkiger zijn dan mensen met veel geld
@omggnome1
@omggnome1 2 ай бұрын
Hoe zit het met "Eens rijk altijd rijk"?
@Moesmakendehakker2000
@Moesmakendehakker2000 2 ай бұрын
Veel hebben door verschillende factoren weldegelijk een achterstand. Maar vaak is armoede ook gewoon een gebrek aan discipline en autonomie.
@SimonWillig
@SimonWillig 2 ай бұрын
Wat goed!
@DDM81996
@DDM81996 2 ай бұрын
Weetje wat je vaak wel ziet in armoede wat je mist in rijkdom en mensen met rijkdom. Veel Liefde, voor de kinderen voor de mede mensen, familie. Rijkdom en rijken mensen zijn vaak egoïstisch eigenbelang en meer geld verdienen, ook al doe je er andere mensen mee zeer. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, maar niet veel.
@a.bakker64
@a.bakker64 2 ай бұрын
Ow, dit gaat over geld. Er zijn mensen met veel geld, die geestelijk arm, een arme gezondheid, mentaal en of fysiek, sociaal arm zijn. Arm of rijk zijn is er in meerdere vormen.
@KarlMarked
@KarlMarked 2 ай бұрын
Tuurlijk gaat het over geld. Dat is de basis van alles. Zonder geld kan je de andere dingen niet opbouwen
@koosjuh75
@koosjuh75 2 ай бұрын
Financiele Armoede ontketend al die armoedes die jij nu benoemt, die krijg je er kado bij. Als je geld hebt, dan zijn die armoedes die jij benoemdt een geisoleerd probleem.
@a.bakker64
@a.bakker64 2 ай бұрын
@@KarlMarked westerse cultuur denkt zo. Gelukkig zijn er hele volken die rijk zijn zonder geld
@henryrooyakkers8510
@henryrooyakkers8510 2 ай бұрын
@@KarlMarked👍
@NicoSmets
@NicoSmets 2 ай бұрын
Jezus was ook arm. Ik denk niet dat hij er een probleem van maakte.
@Antonschuurmans
@Antonschuurmans 2 ай бұрын
Nee, maar Jezus kon water in wijn veranderen, dus dat hoefde hij niet bij de Lidl te halen.
@henryrooyakkers8510
@henryrooyakkers8510 2 ай бұрын
@@Antonschuurmans😂
@henryrooyakkers8510
@henryrooyakkers8510 2 ай бұрын
Als die al bestaan heeft.
@zeven689
@zeven689 2 ай бұрын
Als uw mond belijdt dat jezus de Heer is en uw hart gelooft dat God Hem uit de dood heeft opgewekt, zult u worden gered.
@henryrooyakkers8510
@henryrooyakkers8510 2 ай бұрын
@ jij moet gered worden met jouw wartaal.
@donkeysaywhat5581
@donkeysaywhat5581 2 ай бұрын
Waar een wil is is een weg. Het grootste deel van de mensen, ook diegene die het goed hebben zijn uiteindelijk niet bereid tot het gaatje te gaan om doelen te bereiken.
@ellenotten9663
@ellenotten9663 2 ай бұрын
Wat een kortzichtige reactie... Je hebt het totaal niet begrepen
@ruudraijmakers7090
@ruudraijmakers7090 2 ай бұрын
Waar een wil is is een weg is echt zo'n liberale kapitalistische uitspraak. Dat is precies wat het grootste kapitalistische land ter wereld zegt Amerika; Je ben arm omdat je niet werkt of niet probeert hoger op te komen;. Zo simpel is dat niet.
@henryrooyakkers8510
@henryrooyakkers8510 2 ай бұрын
@@ellenotten9663 En op school was de persoon waarschijnlijk ook niet echt 'n licht ,gezien de spelling.
@ellenotten9663
@ellenotten9663 2 ай бұрын
@@henryrooyakkers8510 Welke persoon? En als je het over deze vrouw hebt in dit filmpje.. Heb jij het ook niet begrepen waar armoede vaak vandaan komt..
@donkeysaywhat5581
@donkeysaywhat5581 2 ай бұрын
@@ellenotten9663 noem het wat je wilt. Ik begrijp echt wel dat je omgeving invloed heeft, maar uiteindelijk is doorzettingsvermogen en wilskracht toch doorslaggevend wat mij betreft. Hier zijn tal van voorbeelden van.
@mo_hennep
@mo_hennep 2 ай бұрын
Ga gewoon werken
@MultiCombo1
@MultiCombo1 2 ай бұрын
Zo slim van jou 😂
@ellenotten9663
@ellenotten9663 2 ай бұрын
Tja en als je dat niet kunt door handicap/ziekte.. Je hebt het totaal niet begrepen he... Deze vrouw werkte 44 uur in het verleden... is dat niet genoeg?
@Apollorion
@Apollorion 2 ай бұрын
@mo_h Heb je niet begrepen dat: A: sommige groepen van mensen niet weten wat 'gewoon' werken is? B: de woonkosten zo hoog zijn tegenwoordig dat de lage lonen niet voldoende dekkend zijn voor de totale leefkosten?
@1fadf23f
@1fadf23f 2 ай бұрын
@@Apollorion Dan leren ze dat maar. Onzin, dan maak je verkeerde keuzes en leef je boven je stand
@ellenotten9663
@ellenotten9663 2 ай бұрын
@@Apollorion Dus dat werken heeft geen zin zeg maar.. Het capitalisme is veel te ver doorgeslagen.. Sommige bazen verdienen miljoenen en zijn/haar werknemers moeten het van de toeslagen hebben.. Dat is dus een subsidie voor de rijken dan hoeven ze minder loonte betalen
@thatsfetcher
@thatsfetcher 2 ай бұрын
Grootste probleem scholen leren niet goed omgaan met geld. Btw op alles is te hoog en werken voor een loon word compleet belast op alles
Bestaat helderziendheid?
15:06
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 122 М.
#IkRedHetNietMeer door de energiecrisis
29:34
Kassa
Рет қаралды 121 М.
Мясо вегана? 🧐 @Whatthefshow
01:01
История одного вокалиста
Рет қаралды 7 МЛН
We Attempted The Impossible 😱
00:54
Topper Guild
Рет қаралды 56 МЛН
Une nouvelle voiture pour Noël 🥹
00:28
Nicocapone
Рет қаралды 9 МЛН
Het grootste hormoonprobleem dat bijna niemand kent (PCOS)
13:32
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 50 М.
Zo word je arm | NIET BREED | NPO3
11:33
NPO 3
Рет қаралды 157 М.
Is biologische voeding gezonder?
39:00
Zembla
Рет қаралды 851 М.
Is stoppen met werken beter dan modaal verdienen?
14:12
Kassa
Рет қаралды 248 М.
police pursuit | police chase
15:23
Politie Eenheid Landelijke Expertise en Operaties
Рет қаралды 2,8 МЛН
De smerigste/schoonste lucht van Nederland
13:51
NOS op 3
Рет қаралды 237 М.
Waarom armoede erfelijk is
16:29
NTR Wetenschap
Рет қаралды 130 М.
Is verse groente gezonder dan uit pot of diepvries?
13:19
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 103 М.
This is how quickly paracetamol can poison you
11:19
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 697 М.
Мясо вегана? 🧐 @Whatthefshow
01:01
История одного вокалиста
Рет қаралды 7 МЛН