PANEL XIII | Günümüz Türkiye'sinde Lafızcı Yaklaşımların İslam Algısı

  Рет қаралды 2,390

Anadolu İlahiyat Akademisi

Anadolu İlahiyat Akademisi

Күн бұрын

Moderatör: Prof. Dr. Mehmet EVKURAN
Konuşmacılar:
1- Kur'an'a Metin Merkezli Yaklaşımların İslam Algısı | Prof. Dr. Mehmet Akif KOÇ
2- Rivayet Merkezli İslam Algısı | Doç. Dr. Suat KOCA
3- Fıkıh Metinleri Merkezli İslam Algısı | Doç. Dr. Oğuzhan TAN
00:00 Takdim
01.08 Giriş
03:12 Kur'an'a Metin Merkezli Yaklaşımların İslam Algısı | Prof. Dr. Mehmet Akif KOÇ
33:40 Moderatör Değerlendirmesi
38:30 Rivayet Merkezli İslam Algısı | Doç. Dr. Suat KOCA
01:05:36 Moderatör Değerlendirmesi
01:09:13 Fıkıh Metinleri Merkezli İslam Algısı | Doç. Dr. Oğuzhan TAN
01:39:46 Moderatör Değerlendirmesi
01:44:36 Soru-Cevap Kısmı ve Kapanış
İslam Düşüncesinde Tasavvufi Ekol ve Akımlar
Çağdaş Ekol ve Akımlar
Günümüz Türkiye'sinde Lafızcı Yaklaşımların İslam Algısı
BİZİ TAKİP EDİN
INSTAGRAM ➤ / anadoluilahiyatakademisi
FACEBOOK ➤ / anilakademi
X ➤ / anilakademi
KZbin ➤ / anadoluilahiyatakademisi
WEB SİTESİ ➤ www.anilakademi.com/
OYNATMA LİSTELERİ
İSLAM EKOL VE AKIMLARI I - EKOL VE AKIMLAR ÖNCESİ DÖNEM ➤ bit.ly/3ISLANU
İSLAM EKOL VE AKIMLARI II - SİYASİ-İTİKADİ EKOL VE AKIMLAR ➤ bit.ly/3vvxLlE
İSLAM EKOL VE AKIMLARI III - FIKHİ EKOL VE AKIMLAR ➤ bit.ly/497Ql0Y
İSLAM EKOL VE AKIMLARI IV - FELSEFİ EKOL VE AKIMLAR ➤ bit.ly/3xlU4KX
İSLAM EKOL VE AKIMLARI V - TASAVVUFİ EKOL VE AKIMLAR ➤ bit.ly/3TSgQ61
İSLAM EKOL VE AKIMLARI VI - ÇAĞDAŞ EKOL VE AKIMLAR ➤ bit.ly/497Qxxe
TUNCER NAMLI TEFSİR DERSLERİ ➤ bit.ly/49logDC
ÇIĞIR AÇAN İSLAM DÜŞÜNÜRLERİ SEMİNERLERİ ➤ bit.ly/3Ts5MLq
CUMARTESİ KONFERANSLARI ➤ bit.ly/3VwbmPP

Пікірлер: 6
@huseyindilmac8176
@huseyindilmac8176 9 күн бұрын
Diger seriler gibi bu da cok faydali bir seri olmuş. Teşekkurler her bir hocamıza.
@davutaslan8506
@davutaslan8506 22 күн бұрын
Konu cok guzel,konuklar cok iyi.ornekler ,aciklamalar mukemmeldi. Duzenledigi icin Tuncer hocama , guzel izahlarindan dolayi Mehmet akif hocama ve diğer hocalarima cani gonulden teşekkür ediyorum.
@shumafweb7357
@shumafweb7357 6 күн бұрын
Mehmet Akif hocayı dinledim. Dilin değişimine vurgu yaptı. Bu değişim sebebiyle ilk dönem müslümanların tefsire ihtiyaç duymadan kuranı anlayabildiklerini ve sonrasında tabiinden itibaren tefsir rivayetlerinin katlanarak arttığından bahsetti. Doğru anladıysam rivayetler olmadan ve tefsir olmadan kuranı anlamanın bugün mümkün olmadığını düşünüyor. Bu yaklaşım bana çok ters geldi. Pek çok ayette kuranın anlaşılabilir olduğu vurgulanıyor. Yine ayetlerde Allah, ayetlerini açıkladığını vurguluyor. Buna rağmen aracısız anlaşılmaz demek ve bunu dil değişimine bağlamak bana çok içi dolu bir toeri gibi gelmedi. Bu teori doğru ise kuran sadece ilk dönem müslümanlar için anlaşılabilir olur ki bu durumda kuranda ilk dönem müslümanlara hitap eden bir kitap konumuna düşürülür. Allah kuranda belirtiyor. Bazı ayetler müteşabih ve bazı ayetler muhkemdir. Muhkem ayetleri herkes anlayabilir. Şahsen rivayetlerden parantez aralarından sıyrılarak berrak bir beyinle okuduğumda bu ayetleri çok rahat anlayabiliyorum. Müteşabih ayetleri de zamana göre, bilimin gelişimine göre anlaşılabileceğini düşünüyorum. Bunu da kendimce kuranın mucizesi olarak anlıyorum. Müteşabih ayetleri ilk müslümanlarda anlamadı. Ama insanlık bilimde ilerledikçe ve doğa ayetlerini anlayınca kurandaki bu ayetlerin kilidi pek tabi açılabilir. Birde rivayetlerle okumak tam tersine kuranı anlamayı zorlaştırabiliyor ve hatta yanlış anlamaya sebep olabilir. İşte nebe suresi 33 ayet. Bu ayet rivayetlerle o kadar anlamından saptırılmıştır ki, adeta kuranı sapık içerikli bir konuma sokmuştur. Hoca yanlış anlama konusunda örnekler vererek giriş yaptı. İşte Suud hoca güce hoş görünmek için fetva verip anlamı saptırmış. Peki 1500 yıl içinde sayısız dönemde böyle hocalar hep olmadı mı! Bu hocalar saptırdıkları görüşleri tefsirlerine yansıtmadı mı? Sonraki hocalar bu tefsirleri okuyup, itibar edip, kendi tefsitlerini çevirilerini bunlara göre yaptıkları için bugünkü kuran çevirilerinde pek çok anlam saptırmaya rastlanmıyor mu?
@ahmedyldz332
@ahmedyldz332 23 күн бұрын
Yöntem ve dinamizm mirasıyla etkin olabiliriz. çağdaş medeniyette söz sahibi olabilir ve insanlığa şahit olabiliriz demek istiyor gibi merhum Sezgin hocamız
@sY-pl3or
@sY-pl3or 20 күн бұрын
M.A.Koç " Kuranı en iyi sahabe anladı, Tefsire hiç ihtiyaç duymadılar" dedi. O zaman ortada Kuranın tamamına ulaşılabilen mushaf olarak tam metni bile yoktu ki tefsir olsun. Kuranı çok doğru anladılarsa, sahabe neden birbiriyle savaşıp birbirlerini öldürdüler. Hz. Aliyi öldürenler içinde sahabe yok muydu. Sahabe de insandır, doğru ve yanlış yapabilir, her şeyde olduğu gibi Kuranı anlamakta da. Çok iyi anlayan da vardır, çok az anlayan da vardır. Sahabenin kaçı hafızdı ve kaçının elinde yazılı Kuranın tamamı vardı veya sözlü bilginin ne kadarına sahiplerdi ki, Kuranın tamamını yanlışsız doğru anlayabilsinler. Her sahabe zamanının çoğunu veya ne kadarını Peygamberle geçirdi ki çok şey öğrenebilsin. Şimdi bırakın tabiini, bu sahabeden herhangi biri, bir rivayet yapsa, bu rivayet yanlışsız günümüze ulaşsa bile, sahabe dedi diye, illa onu kesin doğru mu kabul etmek zorundayız. Sahabe, Kuran hakkında tek bir fikre mi sahipti, görüş ayrılığı yok muydu. Günümüzdekiler daha iyi anlayamaz mı. Hiç kimsenin de eski bilgilerin, hadislerin tamamını atalım, bize sadece Kuran yeter dediğini sanmıyorum veya en azından böyle demeyenlerin "Kuran yeterciler" diye bir sınıfa konulmalarının vebalinin ve saçmalığının anlaşılabilmesinin zor olmadığını düşünüyorum. Allah, Peygamber, Kuran sanki bize emretmiş gibi ve çoğu Profun da övünerek yaptığı "gelenekçi ve sünnici" veya "körü körüne herhangi bir mezhep-yolun" taklitçisi-savunucusu veya düşmanı olmanın yanlışlığını O.Tan hoca en sonunda biraz açıkladı. İnşallah anlayabilmişlerdir. Ayrıca kimse sebebi ne olursa olsun, şöyle yapmazsan Kuran okumayın dememelidir. Pek çok inanmayan kendi kendine Kuran okuyup müslüman olmuştur. İyi ki bu kişiyi dinlememişlerdir. Kimi anlar, kimi anlamaz ama kimseye şöyle yapmazsan Kuran okumayın denmez. M.A.Koç hocanın çokça eleştirdiği ve yaşayan hocalarla karşı karşıya konuşup yayınlanmasını bekleriz ki eleştiriler ortada kalmasın, doğru ortaya çıkabilsin. Söz hakkı isteyeceklerin hakkı yenmesin, hocalar birbirlerini arkadan eleştirip durmasınlar. Biz de doğrusunu öğrenelim. Bu kadar eleştiri yapabilen bir Prof da ve diğer hocalarda da, bu ilmi cesaret vardır herhalde. Eğer yüzlerine karşı eleştirecek ilmi cesaretleri yoksa, arkadan da eleştirmesinler.
@mehmetakifkoc5488
@mehmetakifkoc5488 20 күн бұрын
Anlıyorum ki bir kere dinlemek yetmeyebiliyor. Üstelik benim, sunumlardan sonraki cevap faslında söylediklerimi hiç dinlememişsiniz. Tamamını bir kez daha dinlerseniz ve isterseniz sizinle özel konuşmayı da isterim. Çünkü yukarıda söylediklerinizin çoğunu -sizin anladığınız şekliyle- ben hiç söylemedim. Mesela ben hiç kimseye -sizin anladığınız biçimiyle- Kuran okumasın demedim. Konumuz Kuranın yanlış kullanımıydı. İstismar edilmesiydi. Kuranı okumak değildi. 'Bir konuda kendi doğrularınızı onaylatmak için ilgisiz ayeti referans göstermeyin' diyorum. 'Kuranı yıpratmayın' diyorum. Ne demek istediğim tam anlaşılsın diye girişte ona yakın örnek verdim. Buna rağmen nasıl yanlış anladığınızı anlayamadım! Bahsettiğiniz hocalarımızla tanışmadığımızı ve onları yüzyüze eleştiremediğimi de nereden çıkardınız? Ne kadar varsayımlara dayalı dinlediğinizi anlamanız için bunları yazıyorum. İsim bile vermediğim halde ve beni tanımadığınız halde beni korkaklık ile suçlamanız hiç yakışık almamış. Telefon numaramı veriyorum: 5378716341. İlk parağrafta söyledikleriniz yirmi senedir benim uzmanlık alanım ve yapılan hemen hemen tüm akademik çalışmalara çok yabancı. Beğendiğinizi tahmin ettiğim akademisyenlerin çalışmalarına bile o kadar yabancı ki anlatamam! Eğer gerçekten konuyu ciddiye alıyorsanız emek vermelisiniz. Sevgi ve saygı emek ister.
PANEL XVI | Modernleşmeci İslam Söylemleri
1:58:00
Anadolu İlahiyat Akademisi
Рет қаралды 947
PANEL X | Tekke ve Medrese Kaynaklı Gelenekçi İslam Algıları I
2:30:18
Anadolu İlahiyat Akademisi
Рет қаралды 3,3 М.
Мы играли всей семьей
00:27
Даша Боровик
Рет қаралды 5 МЛН
Balloon Pop Racing Is INTENSE!!!
01:00
A4
Рет қаралды 16 МЛН
Mehmet Ali Büyükkara | Kişilik ve Zihniyetlerin Dini Grupların Teşekkül ve Tekâmülüne Tesiri
1:45:37
Tuncer NAMLI | Tevbe Suresi (38-59) Ayetlerin Tefsiri
1:27:29
Anadolu İlahiyat Akademisi
Рет қаралды 253
Dört Halife Dönemi İhtilafları | Adnan Demircan
1:51:28
Dicle İlahiyat
Рет қаралды 2,5 М.
Aylık Hasbihal 1 - Prof. Dr. Mehmet Akif KOÇ
1:06:31
Prof. Dr. Mehmet Akif Koç
Рет қаралды 978
Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün - Dinin Geleceği, Geleceğin Dini / İlim Meclisi 20.04.2024
1:17:30
Tuncer NAMLI | Tevbe Suresi (1-6) Ayetlerin Tefsiri
1:27:19
Anadolu İlahiyat Akademisi
Рет қаралды 563
Mustafa Öztürk izleyicilerden gelen sorularla yorumladı: İslam ve siyaset
1:08:01
Kur'ân'ın İnsanlığa Mesajı | Prof. Dr. Hasan Elik
22:45
İstanbul Okulu
Рет қаралды 1,5 М.