ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ, Μαγνητικό πεδίο σωληνοειδούς

  Рет қаралды 5,747

Rontoulis Aris

Rontoulis Aris

Күн бұрын

Пікірлер: 9
@giotavoura7648
@giotavoura7648 4 жыл бұрын
7:33 για την φορά της έντασης..ωραία και απλοϊκή εξήγηση!
@user-zq5cf5bn9b
@user-zq5cf5bn9b 4 жыл бұрын
Εχουν οι ρευματοφοροι αγωγοι αντισταση?
@RontoulisAris
@RontoulisAris 4 жыл бұрын
Ε Α@ Όλοι οι αγωγοί έχουν αντίσταση.
@r410a8
@r410a8 3 жыл бұрын
Καλησπέρα έχω δύο ερωτήσεις,1ον το Κμ είναι μόνο η διαπερατότητα του κενού η πρέπει να πολλαπλασιαστεί καί με την σχετική διαπερατότητα του υλικού του πυρήνα σε περίπτωση που αυτός δεν είναι κενού; Και 2ον η δύναμη Laplace ενός σωληνοειδούς με ποιον τύπο υπολογίζεται; Ευχαριστώ.
@RontoulisAris
@RontoulisAris 3 жыл бұрын
R410 a @ Το Κμ είναι η μαγνητική σταθερά και όχι η μαγνητική διαπερατότητα του κενού που είναι μ0=4πΚμ. Τώρα αν το πηνίο έχει και πυρήνα πρέπει στον τύπο να βάλουμε και το μ την μαγνητική διαπερατότητα του υλικού.Δηλαδή ο τύπος θα γίνει. Β=μ.4πΚμΝΙ/L. Για τη δεύτερη ερώτηση η FL είναι η δύναμη που ασκείται από το μαγνητικό πεδίο σε ρευματοφόρο αγωγό. Δεν καταλαβαίνω πως την εμπλέκεις με το σωληνοειδές. Ελπίζω να σε βοήθησα.
@r410a8
@r410a8 3 жыл бұрын
@@RontoulisAris Μα τα πηνία δε παράγουν μαγνητική δύναμη σε ηλεκτρικές μηχανές πχ;
@RontoulisAris
@RontoulisAris 3 жыл бұрын
R410 a @ Το ρευματοφόρο σωληνοειδές (πηνίο) δημιουργεί μαγνητικό πεδίο το οποίο ασκεί μαγνητική δύναμη όπως λες σε ρευματοφόρους αγωγούς. Δηλαδή αν μέσα στο πηνίο υπάρχει ένας ευθύγραμμος ρευματοφόρος αγωγός πάνω του θα ασκηθεί δύναμη FL, που θα δίνεται από τον γνωστό τύπο FL=BILημφ όπου Β η ένταση του μαγνητικού πεδίου στο εσωτερικό του σωληνοειδούς.
@r410a8
@r410a8 3 жыл бұрын
@@RontoulisAris Απλά στις μηχανές συνεχούς ρεύματος η φάση δεν είναι ακριβώς αυτή. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο ξεχωριστά πηνία με πυρήνες που διαρέονται από ρεύματα:το μεν ένα βρίσκεται στον δρομέα της μηχανής (ο οποίος αλλιώς λέγεται ρότορας) κι ονομάζεται τύλιγμα διέγερσης και το άλλο στο τύμπανο της μηχανής (που αλλιώς λέγεται στάτης) κι ονομάζεται τύλιγμα τυμπάνου η πεδίου. Η δύναμη laplace που προφανώς είναι υπεύθυνη για την δημιουργια ροπής περιστροφής της μηχανής προφανώς αναπτύσεται μεταξύ των δύο πηνίων μιας και τα δύο παράγουν μαγνητικά πεδία και διαρέονται από ρεύματα,λογικά το ένα παράγει δύναμη Fl που είναι ανάλογη με το ρεύμα που διαρέει το ίδιο ,το μαγνητικό πεδίο που προκαλεί το άλλο,το ημίτονο της γωνίας που σχηματίζουν τα πλαίσια του ρότορα (που έχουν το ρόλο του πηνίου διέγερσης) με αυτά του στάτη (του άλλου πηνίου),κι ενός ακόμη χαρακτηριστικού το οποίο μάλλον θα έχει να κάνει με τη γεωμετρία του πηνίου όπως ισχύει και με τον ευθύγραμμο αγωγό. Κι εδώ ακριβώς είναι το ερώτημά μου:στον ευθύγραμμο αγωγό που διαρρέεται από ρεύμα αυτός ο γεωμετρικός παράγοντας είναι μόνο το μήκος του αγωγού,στο σωληνοειδές που διαρρέεται από ρεύμα τι παίζει; Έχει να κάνει με το μήκος του άξονα του σωληνοειδούς η πάλι με το μήκος του αγωγού του σωληνοειδούς; Με κάτι από αυτά έχει να κάνει γιατί αλλιώς δε βγαινει. Ελπίζω να είναι κατανοητό αυτό που λέω. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώνεται.
@RontoulisAris
@RontoulisAris 3 жыл бұрын
R410 a@ Τώρα σε κατάλαβα που αναφέρεσαι. Προφανώς αυτό που ζητάς ξεφεύγει κατά πολύ του επιπέδου της Γ Λυκείου. Ο Στάτης είναι ηλεκτρομαγνήτης και δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο και ο ρότορας περιστρέφεται μέσα σε αυτό το μαγνητικό πεδίο. Το θέμα είναι ότι ο ρότορας φέρει τυλίγματα και απ' ότι καταλαβαίνω ζητάς την δύναμη από το μαγνητικό πεδίο του στάτη σε αυτά. Εδώ τα πράγματα είναι περίπλοκα. Απ' ότι γνωρίζω πρέπει να πάμε όχι με την FL αλλά με την ροπή που είναι: τ=Κ.Φ.Ι όπου Φ η μαγνητική ροή στο εσωτερικό της μηχανής, Ι το ρεύμα που διαρρέει τα τυλίγματα, και Κ (εδώ είμαστε) μια σταθερά που εξαρτάται από τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της μηχανής. Βέβαια υπάρχει σχέση για το Κ=Ζ.Ρ/2πα, Ζ (αριθμός αγωγών τυλίγματος), Ρ (αριθμός πόλων μηχανής), και α ο αριθμός των παράλληλων διαδρομών των τυλιγμάτων πάνω στο τύμπανο. Όσο για τον αριθμό των αγωγών τυλίγματος αυτός είναι Ζ=2.C.Ν (πάμε από τύπο σε τύπο) όπου C (αριθμός συστάδων του τυμπάνου) και Ν(αριθμός των πλαισίων σε κάθε συστάδα). Αν κατάλαβα καλά είσαι φοιτητής και όχι μαθητής Λυκείου. Τι με έβαλες και θυμήθηκα. Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σου. Ελπίζω να σε βοήθησα όσο μπορούσα τουλάχιστον.
ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ, Δύναμη Laplace
27:18
Rontoulis Aris
Рет қаралды 9 М.
Kluster Duo #настольныеигры #boardgames #игры #games #настолки #настольные_игры
00:47
Wait for the last one 🤣🤣 #shorts #minecraft
00:28
Cosmo Guy
Рет қаралды 20 МЛН
НАШЛА ДЕНЬГИ🙀@VERONIKAborsch
00:38
МишАня
Рет қаралды 3,4 МЛН
Πείραμα στον Ηλεκτρομαγνητισμό: Επαγωγή & Κανόνας του Lenz
15:19
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση - ΕΚΦΕ Κιλκίς
2:26
Μαγνητικό Πεδίο Σωληνοειδούς Πηνίου
8:18
Math and Physics on BlackBoard
Рет қаралды 3,9 М.
ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
13:07
Rontoulis Aris
Рет қаралды 5 М.
Kluster Duo #настольныеигры #boardgames #игры #games #настолки #настольные_игры
00:47