Рет қаралды 30,126
Yönetmen -Director : Caner CANERİK
Müzik -- Bölgede çalınan ve söylenen geleneksel müzikler kullanıldı
Oyuncular / Görüntülenenler - Ali Şanlı, Cevahir Şanlı, Cemal Yıldırım, Celal Çelik, Metin Güler, Ferhat Fırat, Hasan Canpolat, Hasan Doğru, Hasan Tuncel, Beser Demirtaş, Fatma Bozkurt, Demir Şirin, Sinan Demirtaş, Latif Pekin, Umut Pekin, Dersim Kültür Derneği oyuncu ve müzisyenleri
Türkiye'nin özellikle 1990'lı yıllardan itibaren Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan iç göç büyük trajedileri de beraberinde getirdi. Milyonlarca insan, her biri farklı bir sabah ansızın, tüm birikimini bırakarak hiç tanımadıkları, bir kat yatak alarak bilmedikleri kentlere göç etti. Türkiye tarihinde yaşanan en önemli bu iç göç olayına ilişkin yetersiz olmakla birlikte bir çok araştırma yapıldı, sorun ve çözümü konusunda fikirler geliştirildi. Göç eden insanlar yeni mekanlarıyla entegrasyonda sıkıntılı bir sürecin ardından başarılı oldular. Ancak, göçün verildiği mekanlar ve insanlar üzerine ciddi araştırmalar ve incelemeler yapılmadı. Göç, edilen kentlerin çok önemli maddi ve manevi birikimlerini de birlikte alıp götürdü.
"Pırdesur" Belgeseli, nüfus yapısına oranla en fazla göçü veren illerden olan Tunceli'nin Pülümür ilçesine bağlı Kırmızı Köprü köyünde, göç etmeyen ve tüm sıkıntılara rağmen yaşamayı sürdüren insanların hayatlarının en sıkıntılı dönemlerini yaşadıkları kış sürecini aktarıyor. Kar yağmadan önce, tüm sıkıntılara rağmen mutlu bir hayat süren köylülerin yaşamı kar yağışıyla birlikte büyük bir çileye dönüşür. Karın yağdığı ilk gün yola çığ düşer ve yollar kapanır. İkinci gün elektriklerle birlikte adeta köyün tüm dünyayla bağlantısı kesilir. Karayolları ekiplerinin mazotları biter, onlarca sürücü ve yolcu yollarda mahsur kalır ve köylülerin yardımıyla kurtarılır. Ancak, bu sefer de yiyecek sıkıntısı başlar. Olaylar birbirini izler ve tüm aksilikler bir haftalık süre içerisinde adeta çığ olur ve insanların başlarına yağar.
Çekimleri yaklaşık 2 ay süren "Pirdesur" belgeseli, köydeki kültürel sosyolojik değişimi, yaşamı, mücadeleyi aktardığı gibi, hayati anlarda bile bürokratik yöntemlerin insan yaşamlarını nasıl etkilediğini anlatırken, zorlu süreçlerde Türkiye insanının birbirleriyle dayanışmasına dair de etkileyici örnekler sunuyor.