Пробивът при Добро поле - Крушението ∣ Анимация

  Рет қаралды 40,276

Българска история

Българска история

2 жыл бұрын

Ако искаш да гледаш още подобни видеа, подкрепи ни в Patreon 👉 / bulgarianhistory
През месец юни 1918 година съглашенските войски на Балканите разработват план за пробив на Македонския фронт. Участъкът на Добро поле е избран като най-подходящ за основен удар. Той е защитаван от общо 4 български полка, които са зле снабдени и укрепени. Струпването на огромни противникови части е докладвано своевременно на командващия германски щаб, но ответни мерки така и не са взети. Така българските защитници, броящи едва 6000 души с 38 оръдия се изправят в един последен и безперспективен сблъсък с врага, разполагащ с 5 дивизии и над 600 оръдия.
Приятно гледане!
Продуцент 💡 Сдружение Българска история
Режисьор и аниматор 📽️ Мартин Стаматов
Глас зад кадър 🎙️ Росен Ненов
Сценарист 📜 Стоян Тачев
Екипът благодари на Кръстьо Кръстев за предоставените карти!
Благодарим на дарителите от ниво „Болярин“, както и на ❤️
Александър Атанасов
Иван Д. Иванов
Стоян Иванов
Владимир Калинов
Румен Кънчев
Крис Петров
Венислав Вениславов
Лука Божич
Димитър Димов
Георги Иванов
Иван Севастоянов
Пламен Момчев
Слав
Георги Василев
SounD
Николай Славков
Мирела Мишева
Женя Стефанова
Николаос Цитиридис
Виктор Лещаров
Иво Янков
Искрен Гарвански
Симеон Георгиев
Младен Станев
Антон Дойков
Димитър Ганичев
Николай Попов
Николай Николов
Иван Иванов
Богомил Николов
Калин Стайков
Илиян Недялков
Стефан Стефанов
Маргарит Арнаудов
инж. Пламен Илиев
Антон
Иван Иванов
Десислава Димитрова
Виктор Цонков
Иван Марков
Oчакваме те и на ⬇️
✔ Сайт "Българска история": bulgarianhistory.org/
✔ Магазин "Българска история": bulgarianhistory.shop/
✔ Facebook: / bulgarian.history1
✔ Instagram: bulgarianhi...
#ПърваСветовнаВойна #ДоброПоле #МакедонскиФронт #Ньой #БългарскаАрмия #WW1 #AnimatedHistory #ВойнишкоВъстание #Катастрофа

Пікірлер: 154
@SLBLGR
@SLBLGR 2 жыл бұрын
Поздравления на целият екип на Българска история за изключителната работа. Поклон доземи пред героите паднали във войните за национално обединение! 🇧🇬
@npocToBaT
@npocToBaT 2 жыл бұрын
Нямало е военна сила на земята при това числено неравенство, което да успее да удържи. Дълбок поклон пред подвизите на нашите предци. Дори когато губят битка, го правят като герои. Неслучайно в най-уважаваните военни академии в света продължават да изучават български военни тактики. Колкото и справедлива кауза да се защитава, каквато е борбата за национално обединение на всички българи, останали под чужда власт, няма как да се победи, когато се изправяш срещу почти целият свят. Великобритания, Франция, Италия с техните колонии, които държат под робство всяко кътче на планетата, Руската империя, Австралия, САЩ, Канада и техните съюзници.... невъзможно е. Българите от онази епоха са имали куражът да го направят. Знаели са кое е морално правилното. Още едно доказателство, че не тръгват на бой за кражба на територии и реваншизъм. Наш дълг е да ги помним и отдаваме нужното уважение. Не са окупатори, поробители, тирани, грабители. Загинаха за светла кауза и благодарение на тях, България все още съществува и можем да се наричаме българи на собствения си език. Нито Сърбия, нито Гърция, нито Румъния, нито Турция заслужават военно уважение. Всеки историк може официално да го заяви. Военните им престъпления изтриват всяка възможност да бъдат наредени сред достойните държави. Прочетете " Войната се завръща " на Анри Пози. Книгата е забранена в Югославия и Гърция. Във Франция се работи в насока на злепоставяне на книгата, защото тя се явява критика към държавите победителки, развързали ръцете на гърци и сърби за етническо прочистване и насилие. Самите гърци не знаят какво се е случвало. Това е срамен период, но не им пречи сега да са вирнали носа си и да са сочени за люлката на демокрацията от неособено интелигентни нации, които се тровят с миещи препарати. Прочетете книгите на Владимир Сис - " Гробовете на Трикери " , " Критичните дни на България ", " От бойните полета на България " . Прочетете съдържанието на Карнегиевата анкета от 1914 година, която описва гръцките издевателства и откровен геноцид над българското население. За турският терор знае всеки. За румънския също може да се открие информация. Забрана да се говори български и новородениоте деца да се кръщават с румънски имена. Това на какво ви прилича? Това го правят уж братски, православни християнски държави, които иначе имат претенции, че принадлежат към европейската култура. Пропагандата им от онази епоха е колкото страшна, толкова и абсурдно-смешна от гледна точка на достоверността. Само като прочетете за какви се представят сърбите и румънците от онзи период, може да се посмеете. България е държавата, която заслужава уважение!
@ivodimitrov6503
@ivodimitrov6503 2 жыл бұрын
Поздравявам Ви!
@simeonnikolov9261
@simeonnikolov9261 2 жыл бұрын
Съгласен съм с вас, но има и други неща. Германия също е колониална сила, която също е навредила много на света. Говоря за оная Германия до 1919 година. Тази страна подкрепя потушаването на редица въстания на българите в Османската империя, а и тя самата е извършила геноцид над африканците в Намибия. Германия може да бъде жестока толкова колкото Франция или Великобритания взети заедно. Да не визирам Хитлер и нацистите. Обаче нека да погледнем и другата страна. Не можем да се сражаваме докрай срещу румънци, гърци и сърби, когато те са подкрепени от четири Велики сили - САЩ, Великобритания, Русия и Франция. Тези сили имат толкова войници, флота и ресурси, че те могат да воюват с нас непрекъснато 15 години най-малко. Но ние не можем да издържим да воюваме с тях при това, че не сме многобройна нация и че нямаме техните ресурси. При откриването на Южният фронт малочислени са войниците на тези велики сили, дошли да помогнат на сърбите. Но в крайна сметка те стават толкова много, че не можем да се защитаваме от тях. Колкото и да не обичаме гърците, румънците и сърбите, не можем да се сражаваме срещу целия свят, когато всички са на тяхна страна. Защото на страната на Антантата воюват още 60 държави без Великите сили (плюс Италия, Китай и Япония) Дори една Германия сама едва удържа 10 години световни войни срещу тези сили. Да сравняваш България срещу Антантата е все едно да сравняваш едно малко силно каратистко дете (нашата страна), което самичко се бие срещу едни други слаби деца(Сърбия, Румъния, Гърция) плюс техните родители (САЩ, Русия, Франция, Британия). Виж колкото и да е смел един човек, той сам няма шанс срещу огромна група хора. А и не сме имали силни съюзници с изключение на Германия.
@skamazbg5675
@skamazbg5675 2 жыл бұрын
С английски субтитри да се показва на лумпени от Сърбия
@rgp8034
@rgp8034 2 жыл бұрын
Понеже си мислиш, че те не разбират 90% от това?
@skamazbg5675
@skamazbg5675 2 жыл бұрын
@@rgp8034 да нямат оправдание,ако на ушким не разберат.
@teodrbg
@teodrbg 2 жыл бұрын
Идеалът за нашето народно и териториално Обединение ще живее в сърцата на всичка българи! Поздравления за работата! 🇧🇬❤
@voltarx6647
@voltarx6647 2 жыл бұрын
Много силно видео където е показано всичко.Макар това да е поражение,се показва че Българския дух е силен и в тези тежки часове.
@atanasdimitrov8029
@atanasdimitrov8029 2 жыл бұрын
Не е поражение а предателство
@user-xl2mt5il1d
@user-xl2mt5il1d 2 жыл бұрын
Това е един от най-ценните канали! Благодарим Ви, братя българи!
@IvanIvanov-pl8bm
@IvanIvanov-pl8bm 2 жыл бұрын
Много трогателен клип но и много добре направен
@easternspy6713
@easternspy6713 2 жыл бұрын
Нищо, че свърши тази невероятна поредица се надяваме да продължите да правите яки видеа
@user-ie2oo2qq8p
@user-ie2oo2qq8p 2 жыл бұрын
Може един бонус епизод като продължение, Петричкият инцидент който се случва малко по късно 😎
@user-ie2oo2qq8p
@user-ie2oo2qq8p 2 жыл бұрын
Благодаря за подробното описание на сражението и крайната статистика, тъжно е, но някой герои така се раждат и оставят следа🙂нека помним и разказваме!!!
@user-vw8nm9ym5w
@user-vw8nm9ym5w 2 жыл бұрын
Благодаря !
@ivanborisov8233
@ivanborisov8233 2 жыл бұрын
Много добро видео. Прадядо ми е участвал в сражението заедно с петимата си братя и съм слушал много истории.
@simeonnikolov9261
@simeonnikolov9261 Жыл бұрын
Ще се радвам да ми разкажеш повече :)
@yorlandogets5270
@yorlandogets5270 2 жыл бұрын
Супер клип!!! Да живеее България!!! И г-жа Русинова по История в 119СУ!!!!!! От йово
@veselinhristov6205
@veselinhristov6205 2 жыл бұрын
Да не си 4. г клас?
@yorlandogets5270
@yorlandogets5270 2 жыл бұрын
@@veselinhristov6205 не, 2 съм защо Васе?
@veselinhristov6205
@veselinhristov6205 2 жыл бұрын
@@yorlandogets5270 Благодаря!
@vladimirwarrior40
@vladimirwarrior40 2 жыл бұрын
Много добре направено видео преди няколко дена се чудих кога ще има за добро поле
@Taldaris
@Taldaris 2 жыл бұрын
Както един ваш стар клип казва "И така приключи краткия но многообещаващ възход на третата българска държава". Дано да направите клипове в този стил за ВСВ. :)
@imperial_soldat
@imperial_soldat 2 жыл бұрын
Не мисля че ще има много за България
@BulgarianHistory1
@BulgarianHistory1 2 жыл бұрын
Update: English subtitles are now available :)
@RossMinchev
@RossMinchev 2 жыл бұрын
Велики сте! Един приятелски отзив от мен: много е объркващ новия дизайн на бойната карта, старият беше по добър, по семплъл, по разбираем.
@p.palmata74
@p.palmata74 2 жыл бұрын
След като разказахте за важните битки през първата световна за България това значи ли че готвите епизоди свързани с втората световна също?
@user-xu9xl3dh3b
@user-xu9xl3dh3b 2 жыл бұрын
Имат епизод за Дравската операция и за бомбандировките на София. Може би ще направят видеа за сръженията в Югославия.
@p.palmata74
@p.palmata74 2 жыл бұрын
@@user-xu9xl3dh3b знам може и да направят наново тези видеа с новият стил на анимация.
@user-xu9xl3dh3b
@user-xu9xl3dh3b 2 жыл бұрын
@@p.palmata74 Да, възможно е.
@rgp8034
@rgp8034 2 жыл бұрын
Участието ни във ВСВ е сянка на това от ПСВ- и правилно. Нищо не е могло да бъде спечелено в нея! Или прегазване от Вермахта или от Червената армия. Борис избира минималните щети.
@imperial_soldat
@imperial_soldat 2 жыл бұрын
@@rgp8034 Така е. Но естествено можехме да си върнем цяла Добруджа. Ако се бяхме били срещу немците а не с тях, то ние и с тях не сме били във битките срещу СССР, но и по-добре.
@pepelanov
@pepelanov 2 жыл бұрын
Благодаря! ❤️🇧🇬
@trevorphilips3724
@trevorphilips3724 2 жыл бұрын
Растажува оваа епизода🤕.било така. Слава на хероите, на хероите слава. Врхунска анимација,врхунски глас на нараторо врхунски канал.Благодарам ви. Најдов една видео игра ефтина, можеш да предводиш бугарски војници и да ги рокаш по романците и русите во добруџа. Напишете таненберг стеам. Уште еднаш благодарност до вашиот маестрален и секогаш иновативен тим. Се гледаме на нишан во добруџа ! 💣💥💣💥💥💥💥💣💥💣💥💣💥
@ivodimitrov6503
@ivodimitrov6503 2 жыл бұрын
Добре, че не си си написал името братле! Заслепените ни братя, твой сънародници от Služba državne bezbednosti, да не те докопат, че още са в права комуникация и сега е напечено по линия на България. Пазете се братя, а за другото,.. всичко ще си дойде на мястото, когато му дойде времето обаче. Те забравят, че сега командва Германия, а не СССР и си мислят, и вярват в разни глупости!...
@nikolanedqlkov7090
@nikolanedqlkov7090 2 жыл бұрын
@@ivodimitrov6503 кога ,като опит за обединение на България би означавал война,която може до прерастне в световна, а и управляващите тикви не могат да управляват и сегашната територия, ; за мен трябва да се подходи по друг начин
@singoller3749
@singoller3749 6 ай бұрын
@@nikolanedqlkov7090 земята си е наша, просто ни трябва развитие първо.
@2G00d_4U
@2G00d_4U 2 жыл бұрын
Както разказваше прабаба ми Петра Панайотова думите на своята майка по темата... " По добре горда вдовица... От колко булка със срам "❤️ Нито крачка назад.... Зад нас е БЪЛГАРИЯ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
@radoslavpetkov
@radoslavpetkov 2 жыл бұрын
Ураааааа! Браво, момиче! Ти си.... България!
@Kristiyan-Angelov
@Kristiyan-Angelov 2 жыл бұрын
Ами така е, германците отново не изпращат помощ... Разбира се, че ще загубим от 3 пъти по-голяма армия и 15 пъти повече оръдия... Въпреки, че е поражение все пак сме показали боен дух. Продължавайте с невероятните видеа! :)
@atanasdimitrov5046
@atanasdimitrov5046 2 жыл бұрын
Никой не губи другарю има малък пробив и 800 000 българска армия която отказва да се бие тези лъжи ги премахнете това е сръбско френска пропаганда
@lyubomirnestorov7430
@lyubomirnestorov7430 2 жыл бұрын
Много добре направен, както и останалите от поредицата. Бих се радвал и на поредица за малко или безизвестните въстания по време на османското робство, защото руско-турската война от 1877-78 се явява наша освободителна, но и преди априлското въстание е имало опити за освобождение. Интересна за размисъл и в наши дни и вероятно крайно непопулярна тема би била и защо повечето са обречени на неуспех. Тъй като и в ПСВ, уви, краят е предизвестен и в това видео се споменават част от причините, както и в началото се дискутира темата защо се включваме на страната на централните сили. Благодаря предварително и успех занапред :)
@user-zf2ef2uo9k
@user-zf2ef2uo9k 2 жыл бұрын
Не! Мечтата за национално обединение НЕ е пречупена завинаги. :)
@user-ry9lt3jl6o
@user-ry9lt3jl6o 2 жыл бұрын
Брово уникални сте. Продължавайте все така страхотен екип.
@yorlandogets5270
@yorlandogets5270 2 жыл бұрын
Нещасни сърби,гърци,англичани, французи и др!!!
@user-qd3tx1wi4s
@user-qd3tx1wi4s 2 жыл бұрын
Гърци, французи, англичани,руси,италианци,чехословаци, индийци,румънци,сърби,турци, византийци и още много.
@imperial_soldat
@imperial_soldat 2 жыл бұрын
@@user-qd3tx1wi4s византийци незнам , но и португалци, японци и още
@denisstoychev5167
@denisstoychev5167 2 жыл бұрын
Ние ги нападаме, те се отбраняват...
@user-xv3jg4kq1q
@user-xv3jg4kq1q 2 жыл бұрын
Благодаря ви, че правите такива интересни видеа за България! 🇧🇬❤️
@user-tc5po1lk2j
@user-tc5po1lk2j 2 жыл бұрын
ВЕЧНА СЛАВА.......Герои
@user-eo5po5sp9k
@user-eo5po5sp9k 2 жыл бұрын
Три ниви и един баир и вече световна сила...
@evgeniradev662
@evgeniradev662 2 жыл бұрын
Поклон пред всички български и чужди войници дали живота си за свободата на България!
@ignasioiliev6988
@ignasioiliev6988 2 жыл бұрын
Да живее България и Светла памет на всички войници и цивилни загинали за обединението на българския народ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
@NikolaNevenov86
@NikolaNevenov86 2 жыл бұрын
Браво видеото беше супер, въпреки че разказва за поражение. Ние трябва да учим и знаем не само победите а и пораженията. Иначе мисля в това видео имаше една много добра идея за показването на имената и позициите на полковете. Нещо което трябваше да правите още от началото...или ако сте го правели, то не беше във всеки епизод. Много често разказвача ще каже място, местност, град, полк или армия без да има никаква анимация която да маркира това за което се говори. Като това го има и на предишни видеа от предишни серии. Примерно на "Родопската шипка" мисля в началото се говори за фронт между две населени места. Само че не само че с нищо не се маркира фронта или местата (чисто визуално), ами мисля даже имената на някои от тях бяха скрити от иконките на войниците. От личен опит знам, че едни такива малки подробности за досадни за правене, но определено помагат за крайния резултат. По-лесно се разбира...казвам го като човек който от време на време преглежда старите видеа.
@sergiodanailov4687
@sergiodanailov4687 2 жыл бұрын
От всичките тези Военни исторически видеа, това Видео е най-тъжната и прокълнатата! 😟 Щом България губи, значи, тя губи и мечтата за Национално Обединение. Аз лично не намирам за справедливо, България да се бие сама на бойното поле срещу двама Противници (Сърбия и Франция). В това Видео, ако Германия подкрепяше и се срежаваше заедно с България срещу Сърбия и Франция, кой знае, може би съдбата на България сега щеше да е различна, България щеше да победи. Защото по- добре са двама, отколкото един.
@ko6uta133
@ko6uta133 2 жыл бұрын
Съдбата можеше да е различна ако не бяха допуснали създаването на македонския фронт - грешка на немците .Трябваше да настъпим към Солун и така да ги спрем ,но уви
@sergiodanailov4687
@sergiodanailov4687 2 жыл бұрын
@@ko6uta133 Да, така е, Немците трябваша да помогнат! Но, не го сториха! Абе всеки си гледа своя интерес и тва е! Какво че, бяхме Съюзници на тях, нищо не се одобри! Ах, все тая.
@user-qj3ur9mm4w
@user-qj3ur9mm4w 2 жыл бұрын
Не се знае как можеше да протече хода на събитията, такава е съдбата.
@simeonnikolov9261
@simeonnikolov9261 2 жыл бұрын
Нямаше да загубим войната, ако се бяхме присъединили към Антантата !
@user-qj3ur9mm4w
@user-qj3ur9mm4w 2 жыл бұрын
@@simeonnikolov9261 Вярно, но Централните сили са предложили много повече територии, а и също сме искали(в това число и народа) реванш към Сърбия, Румъния и Гърция.
@colonelradec8268
@colonelradec8268 2 жыл бұрын
При добро поле колко са жертвите ?
@vikschannel2779
@vikschannel2779 10 ай бұрын
Идеално видео! Браво!
@user-gy1jf5xt6x
@user-gy1jf5xt6x 2 жыл бұрын
Харесва ми че няма нито едно нехаресване и 200 харесвания не мога да си представя хората които слагат плаче на долу на подобни видеа !
@StevenStanleyBayes
@StevenStanleyBayes Жыл бұрын
Although you have mentioned anti war agitators, you forgot the most important : Soldiers Committees, Radomir Republic and The Soviet Example ( The Soldiers' Committees, The Soviet Union, The Communist Party of the Soviet Union, and, most importantly, Lenin ), which, had immensely strong repercussions in Bulgaria as most of the Bulgarians were pro Russia. The soldiers in Dobro Pole had extremely well organised Soldiers' Committees, which, decided to walk out of the war. Most of the soldiers were pro Russia, pro Soviet Union and communists or communist sympathisers. They followed the Soviet example of Soldiers' Committees and walking out of the war. The Bulgarians, in turn as well as the Soviets influenced the Germans to do the same. The Germans gave Ludendorff and Hindenburg only one spring and summer and only one offensive. These were partly successful. In the autumn, the Germans soldiers walked out of the war en masse and some of them surrendered to the Americans. Those who did not surrender to the Americans waited to see a British tank and surrendered " to the tank, not to the British ". Some French were influenced too, but, the French generals gave them holidays, better pay, more food and punished some of the rebels by death. They organised reprisals, where, a few French were selected amongst a group of rebels and executed. Afraid of executions, the French did not walk out of the war, not very many. They had some organisation, but, not as strong as the Russians and the Bulgarians. There were some communist sympatisers amongst the French too. Not as strong and not as many as the Soviets, the Bulgarians and, even, the Germans. The second socialist country in the world was The Socialist Republic of Bavaria. The socialists there organised a march and a mini revolution where they fought against the Nazis ( Free Army, etcetera ). They took the power in Munchen. However, The Socialist Republic of Bavaria lasted only for a week, crushed by the German authorities. Of course, Hitler used this as propaganda to say the Nazis crushed the Republic and " saved " Bavaria, which, was not true. In the election, which, Hitler won, the Socialists were second, just, a few percent after the Nazis. Hitler did not have a majority, but, made a coalition with von Papen capitalists to get more than 50%. Because the Nazis go more votes than von Papen's capitalists, Hitler was elected as a chancellor. The Socialists were an extremely strong and effective opposition, thus, Hitler lit the Reichstag, blamed the Socialists and outlawed them without any proof they had lit the Reichstag.
@stanbatakarata6081
@stanbatakarata6081 10 ай бұрын
Много хубава серия прапрадядо Атанас участва там от 10 Беломорски полк.Шрапнел пада до него и остава с намален слух.Слава на смелите ни предци.Слава на героите.
@bakimc4722
@bakimc4722 2 жыл бұрын
Как завърши битката за Добро поле, спечелиха ли българите?
@ivodimitrov6503
@ivodimitrov6503 2 жыл бұрын
9:57!!!
@martintodorov945
@martintodorov945 2 жыл бұрын
Nooo!
@antomaster7066
@antomaster7066 2 жыл бұрын
Hi
@SimplyMartin
@SimplyMartin 2 жыл бұрын
Клипът качен преди 5 Мин, те коментират че са го изгледали🤣
@Ivanecat
@Ivanecat 2 жыл бұрын
Ньойският договор изтече през 2019 година!Искаме си българските земи обратно в нашите предели!
@thesnakexd3979
@thesnakexd3979 2 жыл бұрын
Може да направите поредица за България във Втората Световна Война
@radoslavangelov6953
@radoslavangelov6953 Жыл бұрын
Поклон пред всички паднали в името на майка, България!
@der.mihail
@der.mihail 2 жыл бұрын
Освободителната Война от 1915-1918. Клета Майка България!
@Dian_Borisov_SW
@Dian_Borisov_SW 2 жыл бұрын
Бихъ казалъ, че това е _нашата_ Отечествена война. Клѣта Майка България!
@easternspy6713
@easternspy6713 2 жыл бұрын
@@Dian_Borisov_SW защъ съ пръвишъ нъ пътриотъ пишъйкъ въ стъръ стилъ
@johnxina8954
@johnxina8954 2 жыл бұрын
Ще има ли за Балканската война?
@mrakstv6069
@mrakstv6069 2 жыл бұрын
Следващата поредица на каква тема ще е?
@galinanenkova3963
@galinanenkova3963 2 жыл бұрын
много сте яаки
@user-cd3br3jp5x
@user-cd3br3jp5x 2 жыл бұрын
Може новата поредица да е за България през втората световна война
@zabatabg1730
@zabatabg1730 2 жыл бұрын
Сега с по модерните карти много не се разбира кое къде е
@KP-eo2wy
@KP-eo2wy 2 жыл бұрын
Прекрасно видео ! Ще направите ли клипове за българските победи срещу нацистка Германия през втората световна ?
@tihomir8829
@tihomir8829 2 жыл бұрын
Направете за втората световна война
@dilyandaynovski
@dilyandaynovski 2 жыл бұрын
Няма втора отбранителна линия... пълно безумие и безхаберие от страна на ръководителите и генералите... и това при условие, че е имало ясни знаци, че атаката ще се случи там- на Добро Поле... Колкото сме горди и смели, толкоз сме и прости, за съжаление, и това и до днес
@kostadinivanov8242
@kostadinivanov8242 2 жыл бұрын
Каква втора отбранителна линия говориш бе, човек... 6000 човека се разстилат посрещайки 30 000 души. Втора отбранителна линия!
@zabatabg1730
@zabatabg1730 2 жыл бұрын
може ли върнеш предишните карти
@gishena
@gishena 2 жыл бұрын
Някой може ли да помогне да намеря малко информация - има полк или дружина, които остават от другата страна на вледвоенната граница и с бой си пробиват път към Родината!
@radoslavpetkov
@radoslavpetkov 2 жыл бұрын
15-ти пехотен Ломски полк!
@radoslavpetkov
@radoslavpetkov 2 жыл бұрын
Вред,адски огън в боен ред вървяхме Ломци все Напред!
@flanker8724
@flanker8724 2 жыл бұрын
The breakthrough at Dobro Polje was made mostly by Serbian, not French troops! And i bet you didn’t want to say that because you probably hate the Serbs... we crushed the Bulgarians... more than 70,000 were captured. If you don’t believe me, there is an actual footage of captured Bulgarian and German troops, seen in columns by thousands! So there is no way only 6,000 Bulgarians defended that sector... you really believe in that??? In 1915. when the offensive on Serbia took place, you wouldn’t dare attacking us without Austro-German help! Plus, you were suposed to attack Serbia five days after Austro-German attack, which beggan on October the 6th, but guess what, you were so afraid that you wanted to make sure that your allies made a breakthrough on the north, so the attack beggan on October 14th. You commited a genocide in 1917. killing more than 20,000 or even 30,000 Serbs after Toplica Uprising... and you commited war crimes ever since you conquered Serbia, to be more precise, from November of 1915 to September 1918. There are hundreds if not thousands of testimonies that you tortured captured Serbian soldiers in the most brutal way. Serbian soldier biggest fear was to be captured by Bulgarians! They would rather commit suicide! On the other hand, i have never read that any Bulgarian prisoner was killed... i rember reading a text in which some Serbian soldiers wanted to kill a group of Bulgarian POWs, but the officers never let them to do that. The point of my text? Bulgarians were a genocide nation at that time, rapists who threw babys in the air and wait for them to fall on a bayonete!!! Fucking pussies, you were thrashed by Serbian army, thats way you needed to direct you anger and helplesnes on poor Serbian population.
@simeonnikolov9261
@simeonnikolov9261 2 жыл бұрын
Sorry to say that. In 1885 Serbia attacked Bulgaria after her unification with Eastern Rumelia for now reasonable motive. Serbia did many crimes against our people. The territory of Northern Macedonia was inhabited by mostly Bulgarians until 1945. And you Serbs occupied that territory. It was normal to hate you in that period.
@simeonnikolov9261
@simeonnikolov9261 2 жыл бұрын
You were only strong because you had your back covered from Greece, Italy, Britain and France. All the world had given you all the support. Germany did nothing to help us.
@simeonnikolov9261
@simeonnikolov9261 2 жыл бұрын
I don't hate Serbian people. I have nothing against them. You were not alone. You had the support from the Allies. All the world was fighting Bulgaria during WW1. And the Vardarian Macedonia was occupied by Serbia in the end of First Balkan war. When a Bulgarian child from Scopie was asked what nationality is from the Serbian tsar (pa sha si ti). The child replied that it is a Bulgarian and was beaten for that. Serbian people hated us, because we had greater history and we defeated you so many times. If you read history of the Balkans, Simeon's Bulgaria was greater than Dushan's Serbia. During Medieval times Serbia was 2 times under Bulgarian rule (during the time of Simeon the Great and Samuil). During Bulgarian-Serbian war of 1885 Serbia was defeated and the war is 1 on 1 (Bulgaria and Serbia only). Bulgarian army was the strongest ally of Germany and we hold the front for 3 years during WW1. You Serbians (because of governments) did genocide not only against Bulgarians in Northern (Vardarian) Macedonia, but also against Bosnians, Albanians in Kosovo, Hungarians and Croatians (Miloshevic). Yes it is possible that Bulgarian troops did crimes against Serbian population, but that was a revenge for what Serbs did to us in 1913 (the second Balkan war) But I don't see reason to hate Serbs, I have never known people from Serbia. I think that governments are to blame first. But yet I can't ignore history and the facts that we had beaten you so many times. Understand that Serbia, 1 on 1 against Bulgaria, is weak.
@flanker8724
@flanker8724 2 жыл бұрын
@@simeonnikolov9261 Okay, think whatever you want... make sure to learn history first! By then, bye!
@simeonnikolov9261
@simeonnikolov9261 2 жыл бұрын
@@flanker8724 Sorry I but I love history more than you ever do ! Your version of history is fabricated. Don't forget that because of your government, Serbia owns apology to their neighbours from Kosovo, Croatia, Bosnia and Bulgaria, Hungary for genocide by your people. You are clearly afraid that your country has to pay the price. Just ask your neighbours how they suffered before thinking that I don't know anything. And because of Serbia's crimes God allowed Serbia to loose Kosovo, Montenegro, Northern Macedonia, Croatia, Slovenia and Yugoslavia to be split. Carma is carma ! Yugoslavia was an empire of the Serbs (later it was a communist country). And was gone for less than 10 years ! But understand - I can't change history and the fact that Serbia was a warlike, criminal country that stole foreign territories and did many genocides only in one century to many nations of the Balkans. Nobody except Greece likes your country. But anyway, If I hate Serbia, this will not help me personally. I can't change the past, as I can't deny it. I think that all Balkan nations should be friends, we all destroyed each other at certain point.
@user-qo6qw7ri5q
@user-qo6qw7ri5q 2 жыл бұрын
Има по повода една наскоро издадена книга на наш Генерал,чийто име забравих,която се казва”Защо не победихме”. Там ще видите,колко пъти сме молили Германците за помощ, как сме ги предупредили многократно, и въпреки това нищо. В същото време те точат ресурсите на днешна Украйна след подписания на 3.3.1918 мирен Брест-Литовски мирен договор.
@kimun2059
@kimun2059 2 жыл бұрын
Германците не са имали възможност да помогнат. Те самите са били на ръба и тотално изчерпани икономически. Когато воюваш срещу империи с близо милиард население, единственият шанс е бърза победа. При Марна швабите го изпускат.
@user-qo6qw7ri5q
@user-qo6qw7ri5q 2 жыл бұрын
@@kimun2059 ,ти май забравяш,че след като завземат половин днешна Европейска Русия и цяла Украйна,Балтика и Финландия след договора от 3ти март 1918,разполагат с много ресурси. Нас ни изоставят,а когато им трябваме срещу Сърбия 3 години по-рано дават рушвет на Царя и отделно 500 млн марки заем. През пролетта на 1918г Германия е с добри шансове,затова и Лудендорф прави масираните 4 пролетни офанзиви на Западния фронт и пак стига до Париж,в тила му няма руснаци,те си водят тяхната си гражданска война. Американците объркват всичко и разместват картите транспортирайки месечно 100.000 войника от САЩ. И всичко е пак заради немската арогантност и аферата Цимерман.
@user-gg3co7pc5n
@user-gg3co7pc5n 2 жыл бұрын
НЕ съм съгласен ,ч3 мечтата за обединение е прекършена завинаги!!! Има и втора световна война все пак, не е прекършена и до днес!!!
@ludmiltodorov1575
@ludmiltodorov1575 2 жыл бұрын
Пс
@nasko569
@nasko569 2 жыл бұрын
Здравейте! Тъй като телевизията BiT приключи своето съществуване, то смятате ли да имате подобна рубрика в някоя друга и обмисляно ли е? Питам, тъй като ефира е засипан от олигофренско съдържание.
@Bobi.B
@Bobi.B Жыл бұрын
This was bulgarian territory ( and more the whole dobrudja was our they were etnetic buglarian under the ottoman rule), there were ethnic bulgarians for a centuries the same as in the macedonian land. This was confirmed before russia did a prevrat when "Russia"- (moustly ukrainians) make us "free ". You must learn more history- but the real history not the propaganda like in macedonia, moust of us already knows the truth. Russia never wanted bulgaria to be with their full land , russia didnt aprove the etnetic maps of bulgaria before they make us "free" this was confirmed by the Ottomans and Englandand even Greece... Then they started their secret packt with austro hungaryAfter this started ww1, ww2 ... coz of the russian agresion. Very sad history of bulgaria, we got 2 wars and in the end we didint took our lands now they are full of mixed population ... glad that we are out of SSSR and hope that macedonia will realise the truth...
@vasiljivkov4879
@vasiljivkov4879 Жыл бұрын
жалките ни управници и преди и сега са били за разтрел
@alexz6439
@alexz6439 2 жыл бұрын
Благодаря!
Атентатите в българската история | Анимация
24:03
Българска история
Рет қаралды 89 М.
Buy Feastables, Win $10,000
00:41
MrBeast
Рет қаралды 80 МЛН
Help Build a Queen Run Challenge With Sonic - Funny Animation🤣
00:25
Süper ❤️ Smart family 🤣💕🎥 #shorts
00:57
Koray Zeynep
Рет қаралды 29 МЛН
Avocados from Mexicoooo #shorts
00:15
DADDYSON SHOW
Рет қаралды 19 МЛН
Въстанията на българите | Анимация
17:09
Българска история
Рет қаралды 144 М.
Струмската операция - превантивният удар ∣ Анимация
7:23
„Като не щеш МИРА, на ти СЕКИРА“ - управлението на Крум
23:06
Защо България загуби Първата световна война?
21:54
Българска история
Рет қаралды 160 М.
Защо България избра на два пъти Германия за съюзник?
20:45
Армията на Първото българско царство | Анимация
20:13
Българска история
Рет қаралды 288 М.
Кръстоносните походи и България
17:47
Българска история
Рет қаралды 148 М.
Buy Feastables, Win $10,000
00:41
MrBeast
Рет қаралды 80 МЛН