Защо България загуби Междусъюзническата война?

  Рет қаралды 298,247

Българска история

Българска история

Күн бұрын

Ако искаш да гледаш още подобни видеа, подкрепи ни в Patreon 👉 www.patreon.com/bulgarianhistory
Въпреки проявения кураж от страна на българския войник, изходът от Междусъюзническата война е предрешен. Срещу половин милион мобилизирани българи, нашите неприятели изправят над 1 250 000 войници. Съотношението на силите е смазващо. Същевременно, българските политици се оказват напълно неподготвени за висотата на момента. Липсата на гъвкавост и готовност за вземане на трудни и непопулярни решения, така характерни за външната ни политика, провалят всякакъв вариант за мирно разрешаване на конфликта. България остава сама срещу всички и губи. Първата национална катастрофа става факт, а основният виновник за нея, въпреки всички опити за измиване на ръцете, си остават самите българи и ръководителите, които те сами са избрали начело.
⚜ Съдържание ⚜
00:00 - Увод
00:37 - Териториални претенции на балканските държави
02:36 - Ролята на Великите сили
04:02 - Сформиране на Балканския съюз
06:38 - Начало на Балканска война (1912)
09:24 - Гръцко-сръбски преговори срещу България
10:14 - Финален етап на Балканската война (1913)
10:46 - Намесата на Австро-Унгария
12:04 - Лондонски мирен договор; Навечерието на Междусъюзническата война
13:45 - План "Савов-Нерезов"
16:05 - Тиквешко въстание и начало на Междусъюзническата война (1913)
22:46 - Заключение
Продуцент 💡 Сдружение Българска история
Режисьор и аниматор 📽️ Мартин Стаматов
Глас зад кадър 🎙️ Росен Ненов
Сценарист 📜 ас. д-р Александър Стоянов, ИИИ на БАН
Благодарим на дарителите от ниво „Болярин“, както и на ❤️
Александър Атанасов
Иван Д. Иванов
Стоян Иванов
Владимир Калинов
Румен Кънчев
Крис Петров
Венислав Вениславов
Лука Божич
Георги Иванов
Иван Севастоянов
Пламен Момчев
Георги Василев
SounD
Николай Славков
Мирела Мишева
Женя Стефанова
Николаос Цитиридис
Виктор Лещаров
Иво Янков
Искрен Гарвански
Симеон Георгиев
Младен Станев
Антон Дойков
Димитър Ганичев
Николай Попов
Николай Николов
Иван ИВанов
Богомил Николов
Калин Стайков
Илиян Недялков
Стефан Стефанов
Маргарит Арнаудов
Атанас
Десислава Димитрова
Виктор Цонков
Иван Марков
Павел Савов
Веселин Атанасов
Асен Димитров
Янко
HoiusH
Стефан Глутников
Мариян Цолов
Таня Тодорова
Стефан Хаджидочев
Никола Илиев
Стефан Димитров
Магдалена Дочева
Ценослав Ценов
Албена Пекова
В епизода са използвани материали от royalbulgariaincolour.com/
Oчакваме те и на ⬇️
✔ Сайт "Българска история": bulgarianhistory.org/
✔ Магазин "Българска история": bulgarianhistory.shop/
✔ Facebook: bulgarian.hi...
✔ Instagram: bulgarianhi...
#Балканска #Междусъюзническа #Война #1912 #1913 #Национална #катастрофа #Фердинанд #Денят #Престъпното #Безумие #Българскаистория #България #Обединение

Пікірлер: 522
Viktor Kolev
Viktor Kolev Жыл бұрын
Изключително видео! Всеки път ме обхваща неописуема тъга, като гледам и чета за Межусъюзническата война. Историята трябва да се знае и помни, за да може да не се повтарят грешките.
New Happiness
New Happiness Жыл бұрын
ЕТО ГО ОТГОВОРА-kzbin.info/www/bejne/f5eZYpWXjKtnfac Бог да пази България”
Miroslav Stefanov
Miroslav Stefanov Жыл бұрын
@New Happiness Не го доизгледах, но не е историческа причината за конфликта.
sasha
sasha 4 ай бұрын
Одличан видео! Веома објективно. Велики поздрав из Србије. Да немамо више никад оваквих сукоба!
noone
noone 18 күн бұрын
Съгласен!
Милен Лазаров
Милен Лазаров Жыл бұрын
Ключово е било споразумение е договор с Гърция за териториално разграничение. Гърция на три пъти, от 1910 до септември 1912, предлага договаряне и съюз на България . И трите пъти България високомерно дори не отговаря. Предложенията на Гърция са за български зони: Кавала, Серес, Драма, Беломорска и Одринска Тракия. За Гърция е важно да има сигурна северна граница в предстоящите войни за егейските острови, крайбрежието на Анатолия- Смирна и Константинопол. Там са главните гръцки интереси. България иска Солун, което за Гърция е неприемливо. Виждайки апетитите на България, Гърция се ориентира към съюз със Сърбия. Така, от алчност, глупост и високомерие, България губи всичко. Резултатите са известни. Софийското македонско лоби за втори път през ПСВ вкарва България в същата губеща схема.
Ангел Касъров Касъров
Ангел Касъров Касъров Жыл бұрын
абсолютно вярно.
Plamen M
Plamen M Жыл бұрын
Най-после един адекватен коментар за гръцко-българските взаимоотношения в този период.
Venci Arsov
Venci Arsov 10 ай бұрын
Aaaaa zlatoto ot solunskite banki grcite davat na blgarskiot general za otstpvane ot solun?????kazi I za tova neshto...
Venci Arsov
Venci Arsov 10 ай бұрын
@Ангел Касъров Касъров malkichko lzat za neshtata ne kazvat kak sa predali otstpki na vragoveto za zlatoto koe sa zimali. Generalite...
Ангел Касъров Касъров
Ангел Касъров Касъров 10 ай бұрын
@Venci Arsov Ако беше писал на български а не на шльокавица щях да те разбера , нищо лично.
Свещеникъ Войденъ Божковъ Лаловъ
Свещеникъ Войденъ Божковъ Лаловъ Жыл бұрын
Славните периоди от историята ни силно вдъхновяват, а трудните ясно поучават!
ZixBy2 •
ZixBy2 • 5 ай бұрын
Знаеш колко ми се плаче да гледам това видео с надежда историята да се промени?
Taldaris
Taldaris Жыл бұрын
Много интересен епизод, браво! Жалко за ненаситния глад на Фердинанд, сега можехме да сме най-голямата балканска държава, и да сме на 2 морета.
georgi georgiev
georgi georgiev Жыл бұрын
Много правилно казано във видеото на края виновни са всички. Не е само Фердинанд а всички Българи но може да се каже и така: Нима ще оставим българите от Македония заради излаз на Бяло море и аз да бях живял по това време няма ше да искам това идеята на всеки българин е била една всички българи в пределите на България.
Meganoob BG
Meganoob BG Жыл бұрын
Чак пък всички не са виновни - тогава е царство, а доколкото съм чувал не е имало избори за цар или за генерали.
Христо Петков
Христо Петков Жыл бұрын
Сега в момента сме на няколко морета и един океан ! Това е защото сме в ЕС ! И никога не сме били по-големи , това трябва да се знае !
Petre Mitrov
Petre Mitrov Жыл бұрын
И какво по точно е виновен цар Фердинанд че цар Николай Втори знае за арбитража си между България и Сърбия , но не го изпълнява не само за Спорната зона, но и за Безспорната Зона?
Marin Petkov
Marin Petkov 11 ай бұрын
Браво! Най-после обективна гледна точка. Хубаво е да се преподава по история точно така, както е тук. Защото откакто се помня слушам единствено и само, че все някой друг ни е виновен.
Petar Becic
Petar Becic 2 ай бұрын
Ако желимо да знамо истину о било ком догађају, морамо да чујемо обе стране. Зато ја са великим интересовањем гледам Бугарске верзије о свим важним историјским догађајима на овим просторима. Одушевљен сам квалитетом овог видеа, његовом објективношћу и свеобухватном анализом догађаја. Као већина Бугара и Срба, и ја сам исфрустриран због свих неспоразма које смо имали почетком 20. века и који су углавном били иницирани мешањем великих сила. Срећан сам што у последњих неколико деценија Србија и Бугарска живе и сарађују као два братска народа и као најбоље комшије. Данас су односи бољи него икада и верујем да ће у будућности бити још бољи. Живела Србија! Живела Бугарска!
Българска история
Българска история Жыл бұрын
Всички анимационни епизоди на канал „Българска история“ се създават с подкрепата на нашата Patreon общност. Именно след допитване до нея се определи какъв ще бъде следващият епизод - „Разпад на НРБ. Как се стигна до 10 ноември 1989 г.?“. Ако харесвате работата ни и искате да станете част от благодетелското семейство на канала, разгледайте нашите абонаментни планове тук: www.patreon.com/bulgarianhistory
Hr Itz
Hr Itz 4 ай бұрын
Не я харесвам
GANDI GERILA
GANDI GERILA Жыл бұрын
odlican video...... da smo pocetkom proslog veka trosili energiju na saradnju i na jacanje nasih malih drzava danas bi mi bili mnogo respektabilna sila a ne bi bili marionete velikih sila........Bugari i Srbi (dodao bih danas i Makedonce) nemaju nijednog razloga da ne budu dobre komsije i da podrzavaju jedni druge......svaka druga politika je politika sa strane a ne politika nasih naroda.......veliki pozdrav......
Notorious 26
Notorious 26 11 ай бұрын
We had to but back then no one was thinking about that… if we really were behaving like brothers now we’d be a really great power
Pavel Patakov
Pavel Patakov Жыл бұрын
Невероятен видеоклип. Подробно, нагледно, представено интересно. Браво!!
Valeri Matzanov
Valeri Matzanov 10 ай бұрын
Превъзходно видео. Има опит за ребилитация на налаганата през времето националистична история и в крайна сметка изводите са правилни. Някак си обаче прозира едно "оневиняване" на Сърбия и Гърция. Това е много много сложна политическа обстановка, която младата и много наивна българска политика няма как да предвиди и ще бъде много полезно ако се анализира по-подробно във всичките ѝ аспекти. Няма кой друг да го направи, наистина. Две много важни точки заслужават особено внимание, зщото не се говори за тях, а те са бсолютно ключови. 1. Румънскт позиция за компенсации. По-рано Румънският крал изпитва срам и истинско неудобство от това, че Русия му предава северна добруджа, като компенсация. В следващия момент обаче зпочват сериозни претенции за още територии на юг. Какво се случва там, защо България се съгласява на този Руски подарък, който в последствие става повод за румънската намеса (подстрекавана разбира се от Русия). 2. Това е може би по-важният въпрос. Ветото на Австро-Унгария не е неочквано. Сърбите са пределно наясно, че няма да се допусне да излязат на море. Те не просто са наясно, но и сключват военен съюз с България за общи военни действия срещу Австро-Унгария, ако тя се опита с военна сила да попречи на сръбския национален идеал. Излизането на Сърбия на адриатика е бсолютно условия за балканския съюз, което е поставено толкова ясно на масата преди конфликта, че България се ангажира на война с Велика сила. Какво се случва с тази история и къде се губи тази връзка Сърбия-България? Защото очевидно от опитите на гърците за споразумение, с тях такива сериозни проблеми няма, като изключим личните амбиции на царя за Солун. Кой се отмята от този договор? Българският цар, роднина на Австрийския импертор или сърбите от страх и тънки сметки, че срещу БЪлгария имат по-голям шанс?
Penn Penev
Penn Penev 7 ай бұрын
110 years since, the expected history drawn wisdom's is still unachievable for Bulgarians. Not sign of clearly defined, well understood, decisively defended national interests. The present geopolitical moment facing Bulgaria requires to review this history, steering toward neutrality being starting move toward national resurgence. It's about time...
Тrifon Trifonov
Тrifon Trifonov Жыл бұрын
Уникални сте, поздравления за целия екип! Клип, достоен да бъде вкаран в учебната програма! Това се казва съдържание. Историята винаги ми е била интересна, фен съм и на вашия канал - радвам се че има такова съдържание, следя ви от началото и не спирам да ви се радвам и да ви аплодирам! Достойни будители на 21век!
Nikolai Petrov
Nikolai Petrov Жыл бұрын
Браво, изключително интересни видеа правите. Дано всички настоящи ученици ви гледат.
NikolaiDimov
NikolaiDimov Жыл бұрын
Наистина интересен епизод, и лично аз за пореден път се удивлявам колко много грешки са допуснати заради бързане и нетърпение.
Flash Gordon
Flash Gordon Жыл бұрын
ах, а какво ли би могло да бъде ако не сме били толкова арогантни в действията си, щяхме да имаме половин македония, северна гърция и турция...
Господин Радев
Господин Радев Жыл бұрын
Продължавайте в се същият дух!Чакането е дълго, признавам си, но е оправдано с интересните теми и качеството на видеата!🤓🎥🎞️🎬П.п. Знаем че, да направите историята интересна за всички не е лека мисия , но вие се справяте просто прекрасно!🥳🧐🙂
Никола Димитров
Никола Димитров Жыл бұрын
Много полезен епизод,изясняващ всички отношения между балканските страни
Ст Петров
Ст Петров Жыл бұрын
Най - ценното нещо според мене е онагледяването на военните действия с карти и анимация. Такова хубаво нещо досега не бях гледал. Браво.
Ognian Jeliazkov
Ognian Jeliazkov 3 ай бұрын
Много компетентно и обективно. Браво на автора!
Vi. Hh.
Vi. Hh. Жыл бұрын
То и днешните политици не ги е грижа за българското население, останало в съседните страни. То е дълго потискано и асимилирано през годините, като вече етническото му самосъзнание е тотално заличено.
Hristiyana Shopova
Hristiyana Shopova 5 ай бұрын
Много силен клип! Успя да ме разчувства. Браво на създателите и благодаря за старанието да ни информирате 👏🏽👏🏽
Ilija S
Ilija S Жыл бұрын
Great perspective on very complex topics, often misinterpreted by partial national agendas. It was a catastrophe for all nations, even the "victorious" ones because the seed of hated had been planted. It takes time to grow and bare fruit. But once it did no victory seems worth it. Warm greetings from the neighborhood, keep up the great work!
Voskre Glavincevska
Voskre Glavincevska 10 ай бұрын
Yes , if only we could have kept the Slavic Enlightening eforts of Cirilo & Methodius under Romans custudy ! How they liked to advance Slav culture and suported their pupils Naum , Kliment Sava ,Angelarij and Gorazd ! The Moravian Mision too ! Reject all these efforts and even today in EU parliament asking to change history that it was Bulgarian Enlightening and Bulgarian Alphabet in favour of Bulgaria di San Stefano aims is very rude and evil ! Not European but act of Tatarian Hordes in the past when Macedonia was on a bid !
Rayno Raynov
Rayno Raynov Жыл бұрын
Поздравления за поредния впечатляващ епизод. При все, че беше трудно да се гледа видео по определено неприятен епизод от историята ни, който по-скоро искаме да забравим. Така се получава, когато искаш ВСИЧКО и ВЕДНАГА. Нашите предци, и по-точно Фердинанд и неговата клика не са имали дълновидността да си дадат сметка, че колкото и велик да е българския войник, сами срещу всички без солиден гръб, и преди и сега, си е рецепта за неуспех.
Rafi Toskov
Rafi Toskov Жыл бұрын
Видеото е много хубаво. Научих много нови неща. Браво! Продължавайте да качвате такива хубави неща
Д. Запрянката
Д. Запрянката Жыл бұрын
Очаквах от доста време да качите нещо , браво за клипа!!!
Peter Stoyanov
Peter Stoyanov Жыл бұрын
Много политически правилно филмче. Няма как да не предизвика негатвни реакции у хора със независимо мислене.
Petar
Petar Жыл бұрын
Супер добро видео, браво! Правете повече видеа от този тип:).
F.L.
F.L. Жыл бұрын
Този завършек… “Главните виновници за това си остават българите и самите управници, които те сами са си избрали.” Това ако не е адекватно за днешни дни, па на.
F.L.
F.L. Жыл бұрын
Аз принципно не харесвам такъв тип видео, тъй като ги намирам за псевдопатриотични
Cobra Kaier
Cobra Kaier Жыл бұрын
@F.L. истината боли.
Marjan Sokolcevski
Marjan Sokolcevski 9 ай бұрын
Samo boj za vas Oti kradete lakomi za makedonska teritorija.
Явор Александров
Явор Александров Жыл бұрын
Великолепен клип, браво 🤝👏
Venelin Arnaudov
Venelin Arnaudov Жыл бұрын
Неочаквано обективно видео по тази гореща тема! Поздравления! Българските политици нямат още държавнически опит - в политиката и дипломацията решаваща е силата, а не справедливостта. Силите трябва да се ползват разумно и планирано, а не да се хвърля всичко ва банк. Русия и Австро-Унгария са великите сили с интереси на Балканите. Сърбия е на пътя на АУ интереси към Солун и Македония и е потенциален водач на южнославянските народи в пределите на АУ. Тоест Сърбия е спирачка и заплаха за АУ. Русия иска контрол над Проливите и дори Цариград. България си има свои интереси и не играе по свирката на Русия. Последната е заинтересована от Балканския съюз, но при един конфликт между Сърбия и България кого би подкрепила Русия и кого би наказала - Сърбия или България? АУ няма интерес от силна Сърбия и постоянно се опитва да я вкара във война с България. През 1885 успява. През 1913 насърчава България за твърд курс към Сърбия, но не ѝ оказва подкрепа. Победата ни над Сърбия през 1885 допринасят за собственото ни надценяване и надменност в преговорите за Балканския съюз. Реално това не са преговори между потенциални съюзници, а опит за налагане на своята воля над тази на другия и оставяне на вратички за неговото прецакване. Засилването на България неминуемо предизвиква страхът и завистта на съседите, които се обединяват срещу нея. Преди Балканската война Гърция е обмисляла съюз с Турция за да спре разширяването на България и да получи на ниска цена територии от Турция. В последния момент склонява на съюз с България и Сърбия против Турция. Гърция е водила няколко войни с Турция, фалирала е няколко пъти и се ангажира пестеливо в Балканския съюз. За сметка на малката пеша войска Гърция предоставя флота си за да сковава прехвърлянето на турски части към балканския фронт. Отчасти успява (има няколко добри битки), но в случаи като Солун се споразумява с турците за сметка на българите. Румъния постоянно предявява претенции към нас за компенсации. Категорично е казала, че ще удари България, ако нападнем Сърбия и Гърция (!). Русия ни предупреждава сериозно да не нападаме. Турция е успяла да съсредоточи сили пред Цариград. В тази изолация да се отвори война потенциално срещу всички съседи и да се унищожат симпатиите на Великите сили е не просто безумство, а чисто самоубийство. Но ние решаваме да игнорираме Румъния и да оголим Тракия и северната ни граница. Явно сме решили да приложим Шлифен плана на Балканите и да дадем пример за светкавична война. Но сме си направили грешно сметката.
Ivan Ivanov
Ivan Ivanov Жыл бұрын
Ще е много интересно да представите всички преврати в българската история като може даже и два клипа да направите
Boyan67
Boyan67 Жыл бұрын
Това е първият път, когато аз срещам български анализ на междусъюзническата война, в който да се твърди, че българската победа свързана с обграждането на гръцката армия в Кресненското дефиле е под съмнение. Дори учебниците от времето на социализма не казваха такова нещо. Гръцката армия е била на часове, най-много дни пред пълно обграждане и унищожение. Другата теза, която съм срещал създадена от гърците след войната е, че това е гръцка победа. По време на самата война обаче гръцкият крал, който също е щял да бъде пленен в Кресненското дефиле е бил на друго мнение и иска спешно подписване на мир с България, за да избегне унищожението на гръцката армия и собствената си безопасност. Също така за първи път български източник, който прави добър анализ на доста подробности даже не споменава българската победа на Калиманци, унищожението на черногорската армия и разгрома на сърбите, които губят достатъчно хора и техника за да нямат вече настъпателни способности на този фронт. Това разрешава на българското командване да прехвърли сили от Калиманци към Кресненското дефиле, за да подпомогнат затварянето на чувала в който е вкарана гръцката армия. Гърците знаят това и призовават сърбите да продължат атаката на Калиманци, което последните не са в състояние да направят. Румънският крал е събуден посред нощ по настояване на гърците и той изпълнява тяхното желание веднага да настъпи към София. Писмото на гръцкия към своя министър-председател е отчаян зов за помощ с искане да бъде подписан договор с България на всяка цена, веднага. За съжаление телеграмата с информацията за успеха на българските войски при Кресна пратена до българските преговарящи в Румъния попада в ръцете на един от доста висши български офицери русофили и предатели на българската кауза, който, скрива тази информация от останалите делегати на мирните преговори. Ако останалите делегати имаха тази информация можете да поискат спокойно цяла гръцка Македония, включително и Солун и може би остров Самотраки и гръцката страна щеше да се съгласи. След войната гърците осъждат на смърт 6 генерала, които краля смята за отговорни за рискованото навлизане на армията в Кресненското дефиле без осигурени флангове по планинските вериги, които остават в ръцете на българите. Не се казва във видеото нищо и за успешното настъплението на българските войски към Пирот и Ниш, което е спряно и е заповядано скъпоструващо оттегляне без никаква оправдана военна гледна точка причина. Заповедта е дадена от генерала русофил и национален предател, временно военен министър Радко Димитриев. След превземането на Пирот и Ниш щеше да бъде възможно примерно да бъде обградена и до унищожена сръбската военна групировка омаломощена и спряна на Калиманци. Дори София да беше паднала в ръцете на румънците, тяхната армия щеше да бъде изправена срещу поне две български армии победителки с достатъчно пленено оръжие и боеприпаси да разгроми една румънска армия. Тогава българите щяха да разберат далеч преди победата при Тутракан през първата световна война, че румънския войник не става за нищо. Румънските армии разхождащи се из България, срещу които до този момент не е пукнала пушка и най-вероятно са били с нисък боен морал щяха да бъдат пометени. Дори само една тяхна армия да беше разгромена психологическият ефект щеше да бъде унищожителен за враговете на България. В междусъюзническата война България беше победена, не от превъзхождащи ни числено армии, а от руската дипломация, шпионаж и свързаните с тях политици и генерали русофили и предатели. Искам да подчертая, че голяма част от генералите в България са били русофили, но не всички са били предатели. Затова и победена България излиза от втората Балканска война, така наречена междусъюзническа, териториално по-голяма отколкото е влязла в първата Балканска война.
Българска история
Българска история Жыл бұрын
Здравейте, Видео за битката при Кресна може да видите тук: kzbin.info/www/bejne/bni0dqOtfrqZg7M Благодарим Ви за изразените мнения, значат много за нас. Действително е предизвикателство да потърсим обективната истина за тези толкова сложни събития. Бъдете сигурни, че го правим с чист умисъл и даваме всичко от себе си. Поздрави!
Petre Mitrov
Petre Mitrov Жыл бұрын
Благодаря за изчерпателния и точен анализ, в който се показва откъде и как е идвал истинския натиск върху България .
Knight_007🇧🇬
Knight_007🇧🇬 Жыл бұрын
По едно време се почувствах в самата война! Трябва да се учим от фаталните грешки от тогава за да не допуснем подобни някой ден
MG
MG Жыл бұрын
Страхотно видео но, много тъжно за нас 💔
Милен Лазаров
Милен Лазаров Жыл бұрын
София към 1912 година е била фактически град от преселници от Македония. Тези хора са били във всички структури на управлението и са налагали несъразмерно голямо влияние в политиката на държавата. Те са политици, министри, депутати, офицери, журналисти, имат и своя въоръжена организация. ВМРО заплашва с убийства всеки, който не се съгласен за война със съюзниците. Знаем, че политиката се определя от столицата. Така, едно малцинство налага своите искания на другите. Интересите на българите от Тракия и Добруджа са напълно пренебрегнати. Това е тъжната истина, която не се казва.
Simeon Nikolov
Simeon Nikolov Жыл бұрын
@Petre Mitrov Аз тия неща не ги знаех !
Ангел Касъров Касъров
Ангел Касъров Касъров Жыл бұрын
Много вярно.Книгите на Стефан Цанев дават обяснение за много неясни събития.
alek alek
alek alek 10 ай бұрын
Браво тоа е точно "доселеници од Македонија" "така едно малцинство ги наметнува своите барања на другите" еми зошто се малцинсто ако Македонците се бугари.
Йордан Йорданов
Йордан Йорданов 2 ай бұрын
Този клип трябва да има милиони гледания!
Vi. Hh.
Vi. Hh. Жыл бұрын
Чудесно видео. Много точно са отразени събитията. Българската войска се е била наистина храбро, но е жалко, че нещата приключват толкова трагично.
Gamer Girl
Gamer Girl Жыл бұрын
Приятел, гласът ти е толкова хубав и успокоителен!!! Супер видио, всичко беше толкова просто разказано и лесно за разбиране . Браво
Bumboo Boom
Bumboo Boom Жыл бұрын
Уникално видео! Изключително добре рязказана и представена информация. Винаги когато гледам нещо за между съюзническата война, направо корема ме стяга...
gishena
gishena Жыл бұрын
От много време чаках този клип, благодаря!!
Georgi Milenkov
Georgi Milenkov Жыл бұрын
Надявам се един ден да видим подобно видео за Бледската спогодба.
Ivan Petkov
Ivan Petkov Жыл бұрын
Благодаря на всички съставили този видеоклип. Подробно описание и много ясно
D G
D G Жыл бұрын
Ужасяваща история. Напомня ми за нашето време, особено финала, за съжаление. Изобщо не мога да разбера кой ги избира тези негодни политици?
Просто някой пъпеш
Просто някой пъпеш Жыл бұрын
Как успявате да обработите клипа така невероятно?
TWISTED DANNY BG
TWISTED DANNY BG Жыл бұрын
Благодаря ти! Разбрах толкова много полезна информация.
Kan Balkan
Kan Balkan Жыл бұрын
Много добър клип Браво !
Teodor Mv - TeamsBG
Teodor Mv - TeamsBG Жыл бұрын
Уникални сте ! Браво!
Dimitar Vasilev
Dimitar Vasilev Жыл бұрын
Препоръчвам "Моите спомени от балканските войни" на Отон Барбар.
Anastasow
Anastasow Жыл бұрын
БРАВО на вас продължавайте напред
Българска история
Българска история Жыл бұрын
📜 English subtitles are now available. 📜
g. d.
g. d. Жыл бұрын
You need to pin this to the top of the comment list.
Mitko Dimitrov
Mitko Dimitrov Жыл бұрын
Браво за клипа,политиците не са сред най-големите мозъци на България,хубаво е да кажете,какво е мнението на Стоян Михайловски за тях още тогава :)
Katerina Sakharova
Katerina Sakharova 3 ай бұрын
Страхотно видео със страхотни графики! Обективно представяне на историята, без соросоидни и ултранационалистически митове. Полезно видео за подобряване на познанията по българска история и български език. Особено помагат хубаво направените субтитри.
Zaeka
Zaeka Жыл бұрын
Благодарим за информацията, давайте да да бутнем канала до 100к абонати!
Lili Ivanova
Lili Ivanova Жыл бұрын
Много интересно видео,все така продължаваите
Йордан Йорданов
Йордан Йорданов Жыл бұрын
Благодаря ви ❤️
Stanka Petkova
Stanka Petkova 8 ай бұрын
Ще е добре и на английски език да се преведе нашата история,да научат много други които имат наша кръв душите си които са пръснати по света
Българска история
Българска история 8 ай бұрын
Видеата в канала ни са снабдени със субтитри както на български език за сънародниците ни с увреден слух, така и на английски за любителите на българската история по света. :) Може да ги активирате от менюто долу вдясно.
Master Arthius
Master Arthius Жыл бұрын
Таци част от Българската история винаги ме вбесява.
Георги Георгиев
Георги Георгиев 6 ай бұрын
Изключително видео благодаряви
Krasimir Hristov
Krasimir Hristov Жыл бұрын
Както винаги страхотни
Yasen Dobrev
Yasen Dobrev Жыл бұрын
Изключително видео. Но на сайта отново на ,,Българска история'' е статията на Стоян Тачев ,,Как обкръжена България се опита да спечели на своя страна Австро-Унгария'' където са представени някои интересни и неизвестни доскоро факти, които не бяха споменати във видеото: ,,...Австро-Унгария има голямото желание да смачка Сърбия. От австрийска страна главно действащо лице е външният министър граф Берхтолд, описан от френския посланик във Виена по онова време като „мързелив, фриволен, лекомислен, повърхностен, високомерен, смятащ се за твърде хитър и способен да измами всички“. Не съществуват документи за сключен договор, а по едно конкретно питане за избухването на Междусъюзническата война от страна на австрийското правителство след 1918 година до абдикиралия Фердинанд, той отговаря: Това, което ще Ви кажа, не мога да го докажа. Обаче вярно е, че аз никога не бих водил война, ако граф Берхтолд не ми беше гарантирал, че в случая австрийските войски ще навлязат в Сърбия. Според секретаря на тогавашния австрийски външен министър Бернрайтер, отговорът е бил: Приемате ли, че аз бих допуснал нападението, ако Берхтолд не даваше уверение, че сигурно австрийската армия ще нахлуе незабавно в Сърбия, ако почне войната на сръбско-българския фронт? В спомените си, австрийският военачалник Конрад фон Хьотцендорф споменава, че след събитията на 16 юни, е помолен от граф Берхтолд да държи в готовност армията, за да се намеси в полза на България в конфликта, тъй като е поела ангажимент към нея. В книгата си „Балканските войни“, българският дипломат Андрей Тошев цитира думите на френския политик Поанкаре и статия на английския вестник Дейли мейл от ноември 1913 година. Поанкаре твърди, че на 16 юни се състои среща между австрийския посланик в София граф Тарновски и Фердинанд, след което следва злополучната заповед, довела до избухването на Междусъюзническата война. А „Дейли мейл“ твърди, че цар Фердинанд сключва договор с Австро-Унгария на 13 юни, но той е отхвърлен от правителството на доктор Стоян Данев. По този въпрос той не пише нищо в спомените си. Но съюзът не влиза в действие. Австрия иска да използва договорката с България, за да задейства съюзната клауза с Германия и Италия и да поиска солидарност и подкрепа за акцията си. Италия, а след това и Германия отказват да задействат клаузата в случай на нападение на Австро-Унгария срещу Сърбия. Австрийците се разколебават, отказват се от уговорката си с България и не се намесват. В Междусъюзническата война България се изправя абсолютно сама срещу войските на Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Турция. Резултатът е катастрофален и последиците от тази война са видими и днес.''
Venelin Bochev
Venelin Bochev Жыл бұрын
Всеки българин трябва да гледа този клип. Гледането му е полезно поне толкова, колкото клиповете за военните ни победи. Човек, както и един народ, трябва да се учи от грешките си. Само така можем да вървим напред!
George Brankov
George Brankov Жыл бұрын
Мисля, че е по-правилно да се нарича Втора балканска война, вместо междусъюзническа, защото България не воюва само срещу бившите си съюзници, а също и с Турция и Румъния, които не са били бивши съюзници на България. И също така военните действия са се развивали в целия Балкански полуостров. Е, българските армии са били малко повече като численост. Общо 500 490 души а жертвите са 33 000. И освен това Българското правителство, е имало планове за превземане на европейска Турция и северна Добруджа, макар и да не стига до тях.
Karen Wolfentail
Karen Wolfentail Жыл бұрын
"Българската война" е най-добро като определение.
George Brankov
George Brankov Жыл бұрын
@Karen Wolfentail защо българска война?
Karen Wolfentail
Karen Wolfentail Жыл бұрын
@George Brankov За поука. А 17-ти май може да стане Ден на Балканите.
George Brankov
George Brankov Жыл бұрын
@Karen Wolfentail Това е било за нашия бивш цар, които пое сам тази инициатива. Иначе за това има име, казва се Фердинантска глупост.
Karen Wolfentail
Karen Wolfentail Жыл бұрын
@George Brankov Този цар е бил емоционално нестабилен и няма как да е поел сам нещо друго освен отговорността за тази инициатива.
Atanas Atanasov
Atanas Atanasov 4 ай бұрын
Може ли и “ Защо България ще загуби и тази война “😅
Теодор Стоянов
Теодор Стоянов Жыл бұрын
Много добро видео! Като поука можем да помним тези времена и да знаем в бъдещето как трябва да постъпваме, истината ще възтържествува. Македония е ще бъде отново българска! 🇧🇬🇲🇰☦
K P
K P Жыл бұрын
Поука трябва да си вземем, но нито истината ще възтържествува, нито Македония ще бъде Българска!
B.S.
B.S. Жыл бұрын
Да но това не трябва да става по военен път! Трябва да стане както първото Обединение през 1885та. Трябва и те да го искат.
K P
K P Жыл бұрын
@B.S. Македонеците за жалост вече не са българи и нямат никакво намерение да влезнат в пределите на България.
Костадин Костов
Костадин Костов Жыл бұрын
След 110 години ще ни се случи отново същото. Не можем да се учим от грешките ни!
Eleonora Petrova
Eleonora Petrova 3 ай бұрын
ЧЕСТИТ 3 МАРТ! Тези дни търсих ваш клип за Освобождението ни от турско робство, но така и не открих! Очаквах, че днес поне на този светъл ден ще качите такъв клип, но уви! ДАНО БЪЛГАРИТЕ ПОМНИМ И ПОЧИТАМЕ ТОЗИ НАЙ-ВАЖЕН ЗА НАС ДЕН И НЕ ДОПУСКАМЕ ДА БЪДЕ ПОДМЕНЕНА ИСТОРИЯТА НИ С УГОДНА ЗА НЯКОИ ХОРА И ДЪРЖАВИ!
Българска история
Българска история 3 ай бұрын
Може би сте пропуснали следните видеа: 1. Шипченската епопея - kzbin.info/www/bejne/qGqal5xvgaaCjKM 2. Плевенската епопея - kzbin.info/www/bejne/ipfQn6SOZ8uUnbM 3. Въстанията на българите - kzbin.info/www/bejne/Y5_FYYWrqNFmfqs 4. История на хайдушкото движение - kzbin.info/www/bejne/b5nWq32re9Bli8k 5. История на 3 март - kzbin.info/www/bejne/nX3OmZqrntJ0i9E 6. Мирните договори на Третата българска държава - kzbin.info/www/bejne/rmrPgJatdsappKs 7. Епизод на "Историята оживява", посветен на Освобождението - kzbin.info/www/bejne/npSnmotuhpyjZ8U&index
Eleonora Petrova
Eleonora Petrova 3 ай бұрын
@Българска история 1, 2 и особено 5 не съм ги виждала! А за 7 дори и не бих предположила за какво се говори съдейки по заглавието! Другите съм ги гледала! Благодаря за линковете! Ще ги гледам с голям интерес! Още веднъж ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
VenKKi Makaveev
VenKKi Makaveev Жыл бұрын
Уникално видео , както винаги. Но нека сме реалисти. Няма победители от междусъюзническа война :(
Steven Raikos
Steven Raikos Жыл бұрын
Много любопитно е, че тогавашните български управници все едно са правели всичко възможно да изключат България от излаз към Бялото Море .
Ангел Касъров Касъров
Ангел Касъров Касъров Жыл бұрын
Колкото и да не се хареса на вас драги ми заспалчовци дори и на мен-истината е една.по хубаво че така е станало.Които са имали възможност са отишли и видели в какви китни градчета са превърнати повечето бивши български земи.Ако бяха останали наши .............всички знаем.Не ме плюйте,критикувайте, истината е грозна и нещяна
Aldodo Aldodo
Aldodo Aldodo 3 ай бұрын
9
Meganoob BG
Meganoob BG Жыл бұрын
Кои са тия "самите българи" дето са "избрали" някакви лидери начело? Аз не съм чувал да сме имали избори за цар, или за генерали по него време. Желанието на Левски за "чиста и свята република" е останало неуважено, че дори и до днес ако трябва да бъдем честни. Единственото за което всички българи сме виновни, е че не обвиняваме и не съдим тези които ни бутат към пропастта докато не стане прекалено късно.
Vojislava Lukic
Vojislava Lukic Жыл бұрын
Браво. Аз съм на 22 и съм сръбкиня, но от 10 годишна живея на Бургас и това видео е супер. Като израснала тука уважавам страната, но искам всички български така наречени националисти, които постоянно говорят как Сърбия ги била нападнала в гръб и подобни глупости, да видят истинската история, като тази разказана тук как техните политиците нападат Сърбия и Гърция! Как техните политиците ги вкарват в съюзи с Германия, като два пъти воюват с нашите и вашите освободители. И да видите как днес пак се опитват да ви вкарат, но този път в чужда война - тази в Украйна. Винаги сами сте си правили всичко и не сме ви виновни съседите разберете го това най-накрая, така наречените заблудени националисти. Една поговорка гласи (колкото и тежко да звучи), че всеки народ си е заслужил съдбата и явно е вярна. Винаги сте имали подкрепата на Русия (ние също винаги сме я имали) , но ние винаги сме подкрепяли братята руси, докато на България населението по-голямата част е за Русия, но политическите решения винаги са против Русия, против и нашата Сърбия и против всичките ви славянски братя. Сега това с тези оръжия, които дори Полша отказва да изпрати, а Полша е колко по-голям военен фактор в момента от България и не желае военна намеса, а България го обсъжда. После никой няма да ви е виновен, когато следваща спец операция на Путин, за пречистване от фашизма бъде на ваша територия. Защото сега пак мълчите и спите и не правите нищо срещу безумните действия на кукленското си правителство което е на път да ви вкара в чужда война и чужди интереси. Както са казали американците ''ще воюват с Русия до последния украинец'' а Г-н Харвард се опитва да добави към това и ''до последния българин'' защото така му е наредено.
Evgeni Dimitrov
Evgeni Dimitrov Жыл бұрын
Евала момиче! Много точни думи и много на място!
Vojislava Lukic
Vojislava Lukic Жыл бұрын
@Evgeni Dimitrov Благодаря.
Ангел Касъров Касъров
Ангел Касъров Касъров Жыл бұрын
точно казано.Както в друг мой коментар съм писал книгите на Стефан Цанев дават обяснение на много неясни събития.
S. Stamov
S. Stamov 11 ай бұрын
Една книга за ограмотяване която не е написана от българин, за да cхванеш ситуацията. www.omda.bg/public/biblioteka/andri_podsi/Vojnata%20sa%20zavrachta.pdf
Vojislava Lukic
Vojislava Lukic 11 ай бұрын
@S. Stamov схващам че политически винаги играете против нас и русите и за това сте загубили 2 световни и ще загубите и 3-та.
batkabgGaming
batkabgGaming 6 ай бұрын
Просто не мога да повярвам колко сме били лакоми :(
Dann K.
Dann K. Жыл бұрын
Седи си със завоюваните територии , седи разбери се с гърци и сърби за ясни граници в макединия и одринско , оправи логистиката към беломорието и инфраструктурата и си кютай и възстановявай от Балканската. Да , ама не. Заради войнолюбието на един не-българин патим и до ден днешен , след 110 години....
Martin Ivanov
Martin Ivanov Жыл бұрын
@Dann K. Аз също не харесвам личността и политиката на Фердинанд. Но поне нещо хубаво се е пръкнало от него и това е Цар Борис III. 😉
Traiko Binev
Traiko Binev Жыл бұрын
Великите сили, най вече Австроунгария и Русия няма да разрешат голяма българска държава, отделно алчността на сърби гърци и румънци за територии с българско население, всичко това сваля България на колене, Турция е спасена, съседите с плячка и много поводи за следващите войни.
Evgeni Dimitrov
Evgeni Dimitrov 10 ай бұрын
Пример за това до каква степен се разминават интересите на народа и на управляващите, инсталирани отвън.
Chriss KP
Chriss KP Жыл бұрын
ГОЛА ВОДА СТЕ И КАЛ ПО УШИТЕ!!!
Nickola Rusev
Nickola Rusev Жыл бұрын
Всичко е невероятно направено, но човекът който говори, трябва да е друг
Велибор Тофилоски
Велибор Тофилоски 10 ай бұрын
Да живее Независна Македонија!!
 Ivan Dimitrov Ivanov
Ivan Dimitrov Ivanov Ай бұрын
Я разкажете за британската колония на остров Корфу и защо британците са искали да наградят Гърция.
Erich Remarque
Erich Remarque Жыл бұрын
"Сами срещу всички" и "Българите са си виновни сами". Това е толкова вярно дори и днес, ние не се разбираме с никого дори със себе си.
viper9786
viper9786 Жыл бұрын
"Основният виновник са самите българи и ръководителите, които те сами са избрали начело." Тези думи са също толкова вярни, както за първата национална катастрофа, така и за сегашната трета национална катастрофа!
Meganoob BG
Meganoob BG Жыл бұрын
Третата беше при Борис, сега мисля че е вече.... 6-тата наред поне.
Atanas Dimitrov
Atanas Dimitrov Жыл бұрын
Ти изобщо чел ли си история?
Chelsblue73
Chelsblue73 Жыл бұрын
Защото я започва абсолютно безотговорно, без подсигурен гръб и без дори теоретични шансове за успех.
Nicolas
Nicolas Жыл бұрын
ужас, Фердинанд ни е нае-б здраво...😒, но е гордо да знаеш че сме имали половин милион военни, това е мощно🙂
Nicolas
Nicolas Жыл бұрын
@Meganoob BG винаги ще има корупция...😒, както и тогава дет викаш, така и днес, така и за в бъдеще; много е трудно с хората ни защото сме свикнали на това...😔
Nicolas
Nicolas Жыл бұрын
@Meganoob BG не го заслужаваме Апостола и жертвата която е направил за нас...😔, дано узреем някой ден да сме достойни за паметта му...🙏🏼 🕯
boce368
boce368 6 ай бұрын
Можели да ми направиш карта на България с забелюжителности
Десислав Методиев
Десислав Методиев Жыл бұрын
❤️
vlado kunev
vlado kunev Жыл бұрын
Така е винаги България е страдала от истински политици и сега няма никаква разлика,пълна мърша на всичко което наричат политика
尺卂卩丨卂几Ꮆ卂爪乇尺
尺卂卩丨卂几Ꮆ卂爪乇尺 Жыл бұрын
Нищо че миналата година минах материала но много добро видео
K. A
K. A Жыл бұрын
Тези клипове се надявам да достигнат до всички русофили.
Димитър Кинчев Dimitar Kinchev
Димитър Кинчев Dimitar Kinchev Жыл бұрын
Достатъчно обективно видео.
Петър Найденов
Петър Найденов Жыл бұрын
Един век по късно, същата работа... избираме си, който е повече е в телевизора. До кога така?
nikola nikolov
nikola nikolov Жыл бұрын
Mного интересен канал ! 👍
Йордан Йорданов
Йордан Йорданов 2 ай бұрын
И другите видеа от канала също така!
hangman13us
hangman13us Жыл бұрын
Ако някой някога си е мислил, че България има приятели на Балканите... определено трябва да гледа това видео... никога, ама никога... Балканите не са били единни. Ако бяха, османците никога нямаше да стъпят по-далеч от азиатската част на Цариград.
Йордан Въонг
Йордан Въонг Жыл бұрын
Мисля че и нашите политици трябва да го гледат , за да нени въвлекат в някоя война .
Йоан Анестев
Йоан Анестев Жыл бұрын
На същия принцип може и,, Защо България загуби Първата световна война "
RoSS BULL
RoSS BULL Жыл бұрын
запомни ми думите > До месец-два ще се случат такива наща, каквито и не си си представял, че е възможно да се случат и тогава само най-практичните ще живеят спокойно, доколкото това е възможно.
1 1
1 1 Жыл бұрын
Как се казва soundtrack-a на епизода?
Ivan
Ivan Жыл бұрын
Дефакто зареди Фердинант става мазало !
Пенчо Ноев
Пенчо Ноев Жыл бұрын
Very good
 Ivan Dimitrov Ivanov
Ivan Dimitrov Ivanov Ай бұрын
Какво са представлявали тайните военни договори на Сърбия и Гърция.
Mister X
Mister X Жыл бұрын
Браво
Българите и Европа преди Стара велика България
15:25
Българска история
Рет қаралды 35 М.
ИРИНА КАЙРАТОВНА & HIRO - ADJARE GUDJU
03:55
ГОСТ ENTERTAINMENT
Рет қаралды 2,3 МЛН
Крысы-Саперы. Как это работает?
00:55
Кик Брейнс
Рет қаралды 8 МЛН
Съдбата на българите в Македония след 1944 г.
20:21
Българска история
Рет қаралды 78 М.
Последната съпротива: какво се случи след 1396 година
19:33
Как се създаде Стара Велика България
14:27
Българска история
Рет қаралды 61 М.
Българската армия през вековете
59:42
Българска история
Рет қаралды 371 М.
История на Българската армия | Анимация
22:03
Българска история
Рет қаралды 119 М.
Защо България избра на два пъти Германия за съюзник?
20:45
Българско военно чудо: Одринската епопея ∣ Анимация
7:53