o kadar çok yararlandım ki videolarınızdan keşke tezimde size teşekkür etseydim o zaman ne yazık ki akıl edemedim. Lisans, yüksek lisans birçok hocamız oldu ama sizin kadar faydası dokunan azdır. ayağınıza taş değmesin. çok teşekkür ederim.
@halime581474 жыл бұрын
Hocaaamm iyi ki sakalları kesmişsiniz, tertemiz olmuş şimdiki haliniz 😂😂
@dreamsoldier34123 жыл бұрын
Ohaa hocam bu halinizi ilk defa gördüm gözüm alisamiyor ama 2 yil önceki video olmasina rağmen simdi daha gencsiniz
@mubeccelekerbicer85993 жыл бұрын
G*Powerda eski yapılan araştırmalardan yola çıkarak effect size bulmada zorlanıyorum, hangi değerlere bakmam gerektiğini eski çalışmalarda tanımlayamıyorum
@ipekadsz5028 Жыл бұрын
3 değişken 55 ifadeli bir çalışma için kaç kişilik veri gerekir acaba ve nasıl buna atıf veririm lütfen yardım edin :(
hocam bu videoyu örnekleri yaparak çekmezi mümkün mü acaba? Daha açıklayıcı olacaktır.
@d.66873 жыл бұрын
Aciklamalarda bahsedilen "degisken" item mi? factor mu? Video ile referanslarda farkli ifadeler kullanilmis.
@uniuni25244 жыл бұрын
Örneklem Sayısı Kaç Olmalı?
@lillyinthailand Жыл бұрын
en büyük problem ankete katılımcı bulmak, bunun için bir öneriniz var mıdır?
@farukaltay8061 Жыл бұрын
Sponsorluklar ❤
@mehmeteminunlu34042 жыл бұрын
Merhaba hocam. Çok örneklem seçmenin anlamlılığı etkilemesini olumsuz bir durum olarak nitelendirirken bunu nasıl açıklıyorsunuz ya da temellendiriyorsunuz ?
@handankayacakr96083 жыл бұрын
Hocam ölçek başına mı katdayı bulacağız yoksa anket maddeleri ile ölçek maddeleri başına mı
@_OmerYuksel Жыл бұрын
Hocam ben sözelciyim matematik işlerinden anlamıyorum. İnternette formülü de buldum, otomatik hesaplamayı da buldum Ordu nüfusunu girsem de 384 çıkıyor İstanbul nüfusunu girsem de. Çocukluğumuzdaki şunu ekle, bunu çıkar sonuç 5 değil mi formülüne benzedi :)
@seyhancankaya46875 жыл бұрын
Hocam öncelikle örneklem hesabına yönelik video çektiğiniz için çok teşekkür ederim. Hocam biz deneysel çalışmalarımızda G power kullanıyoruz ancak tanımlayıcı, ilişki arayan çalışmalarımızın örneklem hesabında da ( ölçek puanından yararlanarak yada güç hesaplayarak) yine G power dan yararlansak hata yapmış olurmuyuz? Ayrıca hocam tanımlayıcı çalışmalar için de bazı örneklem hesaplama programı var "A-priori Sample Size Calculator for Multiple Regression online aracına göre hesaplandı (The free statistics calculators website Calculator, 2018)" gibi bu program tanımlayıcı çalışma için uygunmudur ?
@AkademikLink5 жыл бұрын
Merhabalar Seyhan Hocam, aslında belirttiğiniz üzere G power daha çok deneysel tasarmlı çalışmalarda kullanılıyor ve tanımlayıcı, ilişki testi yapılan çalışmalar için farklı formüllerin genel olarak literatürde yer aldığını görüyoruz. İşin aslı bu noktada doğru olan budur şeklinde kesin bir söyleme varmamız pek mümkün değil, sonuç olarak aslında bir çok tanımlayıcı çalışma temelde rassal olmayan (sistematik olmayan) örnekleme kullandığı için yapılan örnekleme hesaplarının da pek bir anlamı kalmıyor. Benim nacizane düşüncem, örneklem hesabında kullanılan yöntemin ana amacının hakemleri ikna etmek üzerinden kurgulanması gerektiği bunun içinde yapılabilecek en mantıklı yol örneklem sayısının literatürde genel kabul görmüş olan formüllerin bir kaçının birden önerdiği rakamın üzerinde tutmak ve makale yazılırken ilgili atıflar ile bunu belirtmek şeklinde olacaktır. Mesajınızda bahetmiş olduğunuz araca baktım ve tanımlayıcı çalışmalar için kabul gören effect size üzerinden bir hesaplama yaptığını gördüm dolayısıyla literatürde kabul gören bir uygun bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
@canertaskn27123 жыл бұрын
@@AkademikLink .
@Zafer78392 жыл бұрын
Sayın Hocam İstanbul'da yaşlılar ile ilgili tez çalışmasi yapacam. Bir milyon yaşlı kişi var. Ancak yaşlılar ile çalışmak çok zor. Kaç kişi yapmam gerekiyor minimum. Saygılarımla
@haticekubraakyol3773 жыл бұрын
Merhaba hocam Anketlerdeki değişkenlerden kastınız alt boyutları mı ?
@elcingunes17244 жыл бұрын
Hocam merhabalar, bir ilde sektör farketmeksizin yöneticiler üzerinde anket topladım. Acemilikle evren unsurunu gözardı ederek. Şimdi çalışmamda evren ve örneklem nasıl tanımlayabilirim? Acil cevaplarsanız çok sevinirim
@guideinkonya4 жыл бұрын
Merhabalar hocam araştımamda evren konya restoran çalışanları ve yöneticileri, örneklem mevlana bölgesi turistik restoranlardır. Konya mevlana bölgesinde 27 belediye ruhsatlı ve 14 turizm bakanlığı belgeli restoran bulunmaktadır. Bu ölçüde anket sayısı kaç olmalıdır.
@veyselkuntas71014 жыл бұрын
Yapılması planlanan bir çalışmada, “Nicel araştırmalar için geçerli olan belli evrenler için kabul edilebilir örneklem büyüklükleri” göz önüne alınarak evren hacmi (N) 10.000 ise örnekleme hacmi (n) minimum ne olmalıdır? Böyle bir soruyu nasıl yapıcaz hocam Bunun cevabı 370 mi mesela
@sezaiharmankaya28535 жыл бұрын
Hocam benim anketimde 13 demografik soru ve 52 soru var kaç kişiye anket uygulamalıyım.
@AkademikLink5 жыл бұрын
Açıklama kısmında formüller yer alıyor, ilgili formüllerden sizin için uygun olanı kullanabilrisiniz.
@NeonCodeQueen4 жыл бұрын
@@AkademikLink Formülleri anlamadım. 12 soru 12 değişken mi demek?
@gokhandag97255 жыл бұрын
hocam bir ölçek kullanacak olsam ve bu ölçek analizinde anova t testleri ve kay kare testler kullanacaksam örneklem büyüklüğünü belirlemek için g power dan test ailesinden hangisini seçmem gerekecek
@samuelcansn91865 жыл бұрын
Merhaba hocam. Benim anakütlem X Üniversitesi'nin sadece lisans öğrencilerini kapsamakta. Buradan örneklem sayımı nasıl belirleyebilirim? Hangi formülle?
@buketkoca27784 жыл бұрын
merhaba hocam öncelikle video için emeğinize sağlık. burada değişken başına derken bağımlı ve bağımsız değişkeni mi kastediyorsunuz ?
@erenkilic16075 жыл бұрын
Hocam Merhabalar, bahsettiğiniz formülde değişken sayısı olarak değişken ifadelerini mi kastediyorsunuz? Örneğin genelde araştırmacılarda anket ifadelerimin 5 katı veya 8 katı kadar veri toplayayım düşüncesi oluyor. Eğer bir kişinin çalışmasında 5 değişkeni ve 45 ifadesi bulunuyorsa Tabachnick & Fidell'in hesaplamasına göre 50+(8x45)=410 örneklem büyüklüğüne ulaşılması gerekmez mi?
@AkademikLink5 жыл бұрын
yanlış hatırlamıyor ise ilgili kaynakta ifade değil değişken kabul ediliyor, dolayısıyla 410a gerek yok ancak sizin durumunuz için ynai 45 ifadeli bir model için bu formülden belirtilenden daha fazlasını talep edebilir hakemler. iyi çalışmalar dileirm.
@xxslash25xx5 жыл бұрын
Merhaba hocam, araştırmamı üniversitenin iç paydaşları üzerinden yaptım. öğrenci sayısı 40047 personel sayısı 3695. anketi 350 öğrenci ve 350 personel olarak yaptım. Bu aşamada tezin evren ve örneklem kısmını nasıl yorumlayabilirim. ?
@mesutkaraman72885 жыл бұрын
Değerli hocam merhaba, öncelikle değerli bilgileriniz için hem size hem Volkan hocama çok teşekkür ederim. Benim size danışmak istediğim arkadaşımın ölçek geliştirme çalışmasında yardımcı oldum. Çalışmasında aynı örneklem üzerinde hem ölçek geliştirme için yararlandı hemde geliştirdiği ölçekle başka bir değişken arasındaki ilişkiyi inceledi. Takıldığımız bir noktada noktada sizinle fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz. Aynı örneklemin hem ölçek geliştirmede hemde geliştirilen ölçek ile başka bir değişken arasında ilişkiyi incelemede kullanmak istatiksel açıdan doğru mudur. Çalışması doktora tezi olduğu olduğu için savunmada bize bu noktada sıkıntı çıkarırlar mı ? Teşekkür ederim... İyi çalışmalar diliyorum... Saygılarımla...
@AkademikLink5 жыл бұрын
Merhabalar Mesut hocam, işin aslı sorunuzda belirtmiş olduğunuz yol genel olarak çok kabül gören bir yol değil. Daha çok beklenen bir örneklem üzerinden önce ölçeklerinizi geliştirmeniz ardından başka toplanan bir örneklem verisi üzerinde bunu test etmeniz şeklinde. Ancak buna sizin dediğiniz biçimde olabileceğini düşünen kısıtlı da olsa bir kesim bulunuyor. bu konuda bence izleyebileceğiniz en doğru yol doktora öğrencisinin danışmanı ile bu konuyu görüşmek olacaktır, kendisi tamam dersen doktora tezinin bitmesi yönünde bence önemli bir sıkıntı bulunmuuyor. kolaylıklar dileirm.
@mesutkaraman72885 жыл бұрын
@@AkademikLink çok teşekkür ederim hocam...
@Awareyim Жыл бұрын
Volkan hocayi dogu demirkola benzeten sadece ben miyim ya
@fenerli459009 ай бұрын
Adam eskiden ciddiymiş 😂😂
@asiffecrat88365 жыл бұрын
hocam hayırlı günler dilerim. jüri üyeleri tezimi düzeltme verdiler, ankette ana kütle/kitle belli değil diye. şimdi bu nedir ve nasıl belirlenir? Kabilde bulunan firma yöneticileriyle anket yaptım, şimdi burda örneklem yeterliliğini hisaplarken tüm Kabil'deki firmaların sayısını mı alacak yoksa ithalat-ihracat ile yaptım sektörlerin firma sayısını mı belirleyecem? teşekkür ederim.
@AkademikLink5 жыл бұрын
Merhabalar Asif hocam, bu konu maalesef bir msaj ile açıklayabileceğimden çok daha fazla detay içeren bir konu. Ancak kısaca ve bir çok eksiklikle söyleyebilecğeim: Çalışmanın ana kitlesi denilen unsur sizin çalışmanız vasıtası ile genelleme yapmak istediğiniz kesimi tanımlar. Dolayısıyla bu unsur belirli oranda araştırmayı yapan kişi tarafından belirlenir. Dolayısıyla bu konuyu danışmanınız ile konuşmalı ve kendi çalıimanız çerçevesinde buna karar vermelisiniz. kolaylıklar dileirm.
@asiffecrat88365 жыл бұрын
@@AkademikLink çok teşekkkürler hocam.
@asiffecrat88365 жыл бұрын
@@AkademikLink teşekkür ederim hocam eğeğiniz için. size bir sorum olacak: bir firma/İşletme hem üretim firması hem de ithalat ihracat firması olabilir mi? yani hem üretimle hem de ithalat/ihracatla meşgul olabilir mi? kabul edilir mi böyle bir yapı. teşekkürler.
@ulkuozkan7934 жыл бұрын
Ayy hocaaammm, sakal ve bıyık..Çok feciiiii
@emredunder91084 жыл бұрын
Merhabalar, akademik araştırmalarımızda örneklem büyüklüğü hesaplama ile ilgili 3 stratejiye dair bilgilendirici bir blog yazısı paylaşıyorum. Okuyan herkese faydalı olmasını diliyorum! www.istmer.com/orneklem-buyuklugu-hesaplama-yaklasimlari/