Teori Nedir? Teorik Arkaplan ve Teorik Çerçeve Nasıl Yazılmalı

  Рет қаралды 18,388

AkademikLink

AkademikLink

Күн бұрын

Пікірлер: 44
@EnginA.
@EnginA. 5 жыл бұрын
Behçet hocam üniversiteden bir öğrenciniz olarak bu platformda sizi görmek beni hem şaşırttı hem mutlu etti. Takipteyim. :)
@AkademikLink
@AkademikLink 5 жыл бұрын
Merhabalar Engin :) her platformda eğitime devam :) uluslararası ilişkiler konusuna bile girebilirim :)
@birkuplebilim6413
@birkuplebilim6413 3 жыл бұрын
Makalemin Red cevabından sonra bu videoyu bulmam ve videonun ilk saniyelerinde Red aldıkları için bu konuya önem vermeleri :) çok mutlu oldum yalnız değilmişim...
@ismailbahar9957
@ismailbahar9957 4 жыл бұрын
çok güzel bir sohbet hocam, teşekkürler... ama volkan hocamın ses seviyesinin biraz yüksek olması dinleyicilere büyük rahatlık sağlayacağını düşünüyorum.
@sarorganizasyon5476
@sarorganizasyon5476 5 жыл бұрын
Hocam selamlar. Bahsettiğiniz, teorilerin bir arada toplandığı kitabın ismini ve yazarını öğrenebilir miyim?
@AkademikLink
@AkademikLink 5 жыл бұрын
Ajzen, I., Van Lange, P., Kruglanski, A., & Higgins, E. T. (1991). Handbook of theories of social psychology: Volume one. Kitabın bilgileri bu şekilde hocam kolaylıklar dilerim.
@maddam900
@maddam900 4 жыл бұрын
İlginizi çekerse Türkçe bir kaynak olarak Pazarlama Teorileri (Pazarlamada Kullanılan Teoriler) Editör Serap Çabuk iyi bir kaynak olabilir.
@neslihansimsek2955
@neslihansimsek2955 3 жыл бұрын
Emeğinize sağlık hocam, teşekkürler.
@Bonhela
@Bonhela 4 жыл бұрын
Katkılarınız için teşekkürler hocam.
@nurieahmed2019
@nurieahmed2019 3 жыл бұрын
Sayın hocam, gözlemlerimizi bir teori ile açıklayabileceğimizi varsaydık, bir teorik arka planı oluşturduk ve hipotezlerimizi belirledik diyelim. Bunların ölçümü nasıl oluyor hocam, yeni ölçüm araçları mı geliştirmemiz gerekiyor, var olanları kullanabiliyor muyuz? Burada biraz kafam karıştı. :/
@zahitaga9553
@zahitaga9553 3 жыл бұрын
Hocam yakıyosunuz hee
@mehmetozer4435
@mehmetozer4435 5 жыл бұрын
Hocam emeğinize sağlık. Teşekkür ederiz. İzninizle ben de birkaç cümle yazmak istiyorum. Bir hocam teorik arkaplanı logical argument şeklinde açıklamıştı. Sormuştu bana, neden bu hipotezi geliştirdin diye. Hocam geçmiş çalışmalarda da var bu sonuca ulaşan araştırmalar, diye cevap vermiştim. Geçmişte çalışılmışsa sen ne katkı sağladın diyerek şöyle devam etmişti. “Geçmiş çalışmalar, Ahmet’in Mehmet’in bulgularıdır. Önemli olan onların bulguları değil, hipotezde beklediğin şeyin sebebidir? Senin bu hipotezi geliştirmeni sağlayan mantık nedir? X Y’yi neden etkiliyor? Bu sebepleri açıklaman gerekir” O gün tam oturmuştu kafamda bu mesele.
@iremkocabas581
@iremkocabas581 Жыл бұрын
Qualitative ve Quantitative Research için teorileri nasıl kullanıyoruz? neye göre seçiyoruz, araştırma esnasında nasıl uygulanıyor? araştırmada teorik katkı nasıl sağlanır? pratik bilgiler veren daha detaylı bir video hazırlarsanız çok iyi olur.
@esraakgulceran1831
@esraakgulceran1831 4 жыл бұрын
"There is nothing so practical as a good theory.” Kurt Lewin
@thebarbarian493
@thebarbarian493 5 жыл бұрын
Hocam düzgün bir ses kaydı için ne lazımsa, bize düşen bir şey varsa elimizden geleni yapalım. bazı kelimeleri alamıyorum.
@egemenalgan9238
@egemenalgan9238 5 жыл бұрын
Hocam daha önceden normalliğin kontrolü ile ilgili videolarınız bulunmaktadır(Tabashknick ve Fidell, 2012) e değinmiştiniz. Ancak normallik varsayımının sağlanmadığı yerlerde parametrik testlerin kullanılmasının sorun olmayacagı da ifade edilmektedir. Smirnov testleri olmasa da Tabaschnick e göre normalliği sağlayıp devam etmek en güvenli yol mudur? Yoksa sağlamadan da devam edilebilir mi? Bu konuda görüşünüzü aktarırsanız memnun oluruz. İyi çalışmalar.
@AkademikLink
@AkademikLink 5 жыл бұрын
Işin aslı bu konu bayağı bir tartışmalı ancak benim görüşüm en azından yapılan simülasyon çalışmaları bağlamında, normallik varsayıminin saglanmamasinin büyük bir sorun yaramadığına işaret ediyor. Dolayısıyla yerinizde olsam normallik varsayımına değinmeden çalışmamın analizlerini tamamlayıp dergiye gönderirim, eğer hakemler ısrarcı olursa non parametrik analizlere yonelirim
@makme3
@makme3 5 жыл бұрын
merhabalar, video başlığı ile alakalı değil ama bizim karşılaştığımız bir sorun var. Biz bir pilot çalışma yaparak söz konusu anketin sorularının güvenilirlik ve geçerliliğine bakıp sorunlu soruları düzeltmek istiyoruz. Fakat bildiğim kadarıyla 20-30 anket ile faktör analizi yapılamıyor. Ne yapmak gerekiyor. 30 anketlik plot çalışması yapıp, KMO değerinin % 50 olmasını sağlaması yeterlimidir? soru düzeltmeye veya çıkarmaya teşekkürler. u rock
@AkademikLink
@AkademikLink 5 жыл бұрын
Merhabalar, işin aslı 20 30 kadar düşük bir örneklem. İle faktör analizine ilişkin doğru bir sonuca ulaşma şansınız olamayacaktır. Bu tür pilot çalışma sırasında yapılması gereken katılımcılara soruların net bir şekilde anlaşıp anlasilmadiginin sorulması ve ankete ilişkin yaşanan sıkıntılara ilişkin geri bildirimlerin alınması açısından anlamlı olabilir. Küçük bir ihtimalde olsa yaptığınız faktör analizi soruların istediğinizi faktörlere yüklenip yuklenmedigine dair bir fikir de verebilir.
@withsaygin
@withsaygin 5 жыл бұрын
Behçet hocam,okulumuzda ki diğer hocaları da görmek istiyoruz.Hocalarımızı böyle platformlarda görmek bizi motive ediyor 👍
@AkademikLink
@AkademikLink 5 жыл бұрын
Merhabalar Meryem, şu an amerika'dayım ancak döndükten sonra diğer hocalarımız ile videolar ekleme planlarım var tabi ki:)
@egemenalgan9238
@egemenalgan9238 5 жыл бұрын
Hocam video için teşekkür ederiz, önceden söylediğim altın tepside sunuyorsunuz :) tabir yerindeyse insanların gözünü açıyorsunuz. Önceki Bir videonuzda nitelikli çalışamalarda ne şekilde konuların işleneceğini bahsetmiştiniz. Önerileriniz vardı, hattta bir tanesi bu videoda bahsettiğinizdi (baska alandakı teorıden yola cıkarak ilişki kurmak). Bunun dışında ılımlaştırıcı değişkene de değinmiştiniz, ve farklı diğer yaklaşımlara. O video hangisiydi baktım bulamadım, tekrar izlemek istiyorum. Yardımcı olursanız memnun olurum.
@AkademikLink
@AkademikLink 5 жыл бұрын
Öncelikle güzel söleriniz için teşekkürler Egemen hocam. Sanıyorum bahsettiğiniz video "iyi bir tez, makale konusu nasıl bulunur" isimli video.kzbin.info/www/bejne/pJXTl5V4atqUhdE
@egemenalgan9238
@egemenalgan9238 5 жыл бұрын
Hocam video budur, teşekkürler, İyi çalışmalar.
@Derol-ok2ps
@Derol-ok2ps 4 жыл бұрын
konu cok onemli ama maalesef ses kalitesi cok kotu, Volkan hoca biraz daha net konusabilir, geri ileri alarak ancak anlayabiliyorum cumleleri.:(
@sinanucmaz2313
@sinanucmaz2313 5 жыл бұрын
Hocam merhaba; Matematikçiler, bir kısmı istatistik ve olasılığı bizim gibi anlatamıyor.Bu tarz videolarda çekerseniz bence daha fazla kitleye ulaşabilirsiniz.Bu sadece istatistikçiler ,değil bütün mühendislik öğrencileri,sosyal bilim öğrencilerinede ulaşabilirsiniz.
@AkademikLink
@AkademikLink 5 жыл бұрын
Öneriniz için çok teşekkür ederim, notumu aldım belirttiğiniz konularda daha fazla video eklemeye çalışacağım.
@ahmetselcuk1400
@ahmetselcuk1400 2 жыл бұрын
Evren bana fayda getirir oldu oldu oldu oldu oldu oldu oldu oldu
@NeBilimNey
@NeBilimNey 4 жыл бұрын
Volkan hocada Doğu Demirkol tarzı varmış :) bilgilendirici video. Ama azcık daha detay olsa iyi olurdu sanki. Teoriyi anlatırken gözlem, gerçek, bulgu, hipotez, test, sonuç, teori geliştirme süreçleri sırayla konuşulsaydı daha iyi olabilirmiş. :) emeğinize sağlık.
@sumeyyegun7806
@sumeyyegun7806 4 жыл бұрын
merhaba bu konuda detaylı bilgiye ihtiyacım var. Yardımcı olabilir misiniz?
@NeBilimNey
@NeBilimNey 4 жыл бұрын
@@sumeyyegun7806 Şu videoda biraz daha detay var :) kzbin.info/www/bejne/ombNimaXg5t5q6s
@sumeyyegun7806
@sumeyyegun7806 4 жыл бұрын
@@NeBilimNey :) teşekkür ediyorum. Aslında pratige de ihtiyacım var. Yani bir arastirma odevim var. Once konunun teorisini ele almam gerekiyor. Ve bu asamada bunun ne olduğunu nasil yapacağımı bilemiyorum.
@NeBilimNey
@NeBilimNey 4 жыл бұрын
@@sumeyyegun7806 Malesef bu konuda kaynak gösterebileceğim bir şey yok. :(
@sumeyyegun7806
@sumeyyegun7806 4 жыл бұрын
@@NeBilimNey Tamamdır. Çok teşekkür ediyorum tekrar. :)
@pufffthere6691
@pufffthere6691 Жыл бұрын
Teori bir kuram demektir. Yani islenen konunun dayandığı temeldir. Bizim kafamızı karıştıran ise gunluk konusmada teoriyi varsayım veya hipotez gibi ifade etmemizdir.
@marul513
@marul513 4 жыл бұрын
behçet hocam tüm kötü yorumlarım için özür dilerim siz ultra fakirmişsiniz eskiden, şimdi şöminesi olan bir zenginsiniz
@FatmaSevcan-c2k
@FatmaSevcan-c2k Жыл бұрын
Teori nedir aciilllll cevap vermeniz lazimmmmmmmmmmmmmm😢😢😢😢😢😢😢
@beyza4575
@beyza4575 3 жыл бұрын
hocam tanıyamadım yaa :DD
@bugra6818
@bugra6818 4 жыл бұрын
😂😂😂 sakal bambaska bir insan var sanki
@belengaz3034
@belengaz3034 3 жыл бұрын
Ben de tanıyamadım 😁
@azizkaraagac788
@azizkaraagac788 3 жыл бұрын
Hocam sakal varken daha Zengin görünüyorsunuz. :)
@rumeysacan5861
@rumeysacan5861 3 жыл бұрын
Teori bize liselerde yanlış öğretilmiş :(
@salihakaya5503
@salihakaya5503 3 жыл бұрын
Hocamm lütfen bir daha bu sakal işine girmeyin 😂
@caracalkarl
@caracalkarl 5 жыл бұрын
Teorinin neliği-niteliği ve kuramsal önemini; P değerinin anlamı ve anlamsızlığını ve örneklem sayısı evrensel küme ilişkisini her iki hoca da hiç anlatamadı. Hem eksik hem yanlış şeyler söylediler. Özellikle Behçet''in karşısında oturan hoca hem bilmiyor hem anlatamıyor. (zaten bir insan ancak iyi bildiği zaman bir şeyi anlatabilir). Bu iki hoca da bilim tarihi ve bilim felsefesi, idealist ve materyalist felsefelerin farkları, aydınlanma ve postmodernist anlayışların niçin çatıştığı gibi konuları iyice özümsemeleri gerekiyor. Teorinin önemini Kurt Lewin''in bir sözüyle açıklamaya çalışan (ve aslında ne söylediğini de bilmeyen biri), teori-kuram hakkında konuşmamalı.:) Önce pozitivist felsefenin tarihi ve ona getirilen eleştirileri öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Bu arada , ben 54 yaşında, Hacettepe Sosyoloji ve felsefe mezunuyum. Adının Behçet olduğunu ilk kez bu videoda öğrendiğimiz Behçet hocanın youtube sitesini dün öğleden sonra fark ettim. O andan beri aralıksız tüm videolarını izledim ve bu hocayı çok sevdim. Onun aracılığıyla Kanada'' ya göcen iki genç çocuğun (kızın adı Özge''ydi sanırım) "Kanada''ya göç" sitesinin videolarını da izlemeye başladım. Herkese sevgiler. iyi çalışmalar. ÇOk iyi çalışmalar yapıyorsunuz. Sizi izlemeyi sürdüreceğim. Hatta oğluma da önerdim.
TERMODİNAMİK YASALARINI TANIYALIM
16:23
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 127 М.
Ful Video ☝🏻☝🏻☝🏻
1:01
Arkeolog
Рет қаралды 14 МЛН
The Lost World: Living Room Edition
0:46
Daniel LaBelle
Рет қаралды 27 МЛН
Jaidarman TOP / Жоғары лига-2023 / Жекпе-жек 1-ТУР / 1-топ
1:30:54
Örneklem Sayısı Kaç Olmalı?
11:04
AkademikLink
Рет қаралды 26 М.
PAVYONLARLA İLGİLİ TÜM GERÇEKLER!
20:30
AkademikLink
Рет қаралды 429 М.
PARADOKSLAR - BEYNİNİZİ ISITACAK 9 PARADOKS
17:25
Haluk TATAR
Рет қаралды 354 М.
Tez Nasıl Yazılır?
20:47
AkademikLink
Рет қаралды 232 М.
Dyatlov Geçidinde Ne Oldu? ( Komplo Teorileri #13 )
11:25
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 133 М.
Ful Video ☝🏻☝🏻☝🏻
1:01
Arkeolog
Рет қаралды 14 МЛН