Lisans okurken sizi izlemeye başlamıştım, şimdi yüksek lisanstayım ve genetik algoritmalarda optimizasyon üzerine çalışmaya karar verdim ve sizin etkiniz de bunda büyük, idollerimden birisiniz aynı zamanda hocam. Her şey için teşekkürler, ağzınıza sağllık
@akadirtoguc Жыл бұрын
şimdi nerdesiniz acaba?
@ifnt20 Жыл бұрын
@@akadirtoguc doktora yapıyorum :) yapay zeka teknikleri ile üç tane yayınım çıktı iki tanesi de yolda inşallah:)
@akadirtoguc Жыл бұрын
Maşallah abla yanıt vereceğini düşünmemiştim .d teşekkürler kolay gelsin@@ifnt20
@sokratess5130 Жыл бұрын
başarılar.
@sekiganno5 ай бұрын
Son durum nedir hocam
@elrony42 Жыл бұрын
Bu kadar zihin açıcı bir video için çok çok teşekkür ederim ne desem az sağolun
@heyyofey62516 жыл бұрын
Çok incesiniz hocam :) Videolarınız bana bu anlamda da faydalı oluyor. Daha düşünceli ve karşı fikirlere daha saygılı biri olmamı sağlıyorsunuz :) Sizi izleye izleye farklı/karşı fikirlere saygıyla yaklaşmanın insanı daha da yücelten bir şey olduğunu, dolayısıyla asıl savunulan fikri de benimsemeyi daha kolaylaştırdığını(sizin bunu düşünerek yaptığınızı sanmıyorum ama...) fark ettim.
@gurkan-engin7 жыл бұрын
Merak ettiğim bir konuydu. Çok iyi bir özet olmuş, elinize sağlık.
@mehmetekinci32895 жыл бұрын
youtubede toplam 10 defa yorum yapmamışımdır gerçekten çok açıklayıcı olmuş. emeğinize sağlık.
@weplaSpetsnaz4 жыл бұрын
üniversitede yapay zeka dersi projem Partition Decision (NP-hard tipi) problemini genetik algoritmayla modellemekti. Gerçekten optimizasyon algoritmalarıyla uğraşmak klasik yazılım geliştirmekten çok daha zevkli. Benim başlangıç populasyonum 4 kromozumdu ve her kromozom 16 genden oluşuyordu her gen 0-100 arası bir sayıydı her cycle'da elitist seçimle bir adet en uygun kromozu 2 adet crossover lu child'i birde mutasyon lu child'i sonraki nesile aktarmak üzerine kuruluydu. Minimumumu aradığım için eşik değerini ne kadar düşük tutarsam o kadar uzun çlışıyordu ama illaki bir sonuç buluyordu. Ve işin gerçekten zevkli tarafıda bu kesin bir sonuç garantisi yok ama bulduğu uygun ve mantıklı sonuçlar kesinlikle işinizi görüyor.
@kubraisler29143 жыл бұрын
Merhaba genetik algoritma üzerine matlabta bir çalışma yapıyorum sizin içinde uygunsa mail adresinizden bir soru sorabilir miyim?
@weplaSpetsnaz3 жыл бұрын
@@kubraisler2914 Merhaba bildiğim bir şeyse tabi ki yardımcı olmak isterim ama şu anda müsait değilim gündüz bakabilirim soruya mail adresim ahmet.durur@outlook.com
@canercanbir20423 жыл бұрын
Siz hangi yazılımı kullandınız genetik algoritma için
@birkan246 жыл бұрын
yüksek lisansta aldığım genetik algoritmalar dersinin çok süper bir özeti ve tekrarı oldu. Teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.
@muhendisbaks79685 жыл бұрын
hocam şu an ben bu dersi alıyorum bu ders de parent üretiyoruz çaprazlıyoruz gibi tabirler geçiyor bunları kromozomsal olarak yapıp sonuçlarını mı değerlendiriyorlar konuya çok vakıf değilim şimdilik
@inovaaria29897 жыл бұрын
Evrimsel Hesaplama geleceğin Hesaplama ve Problem çözme metodoloji ve teknolojisi olucak. ben bir Trader olarak sadece "Evrimsel Hesaplama" ile çalışıyorum ve harika sonuçlar alıyorum... Teşekkürler Hocam
@gaznevi3 жыл бұрын
Yarın sınavım var umarım işime yarar anlattıklarınız teşekkürler..
@meryemozen1087 жыл бұрын
Çok faydalı bir video olmuş.Teşekkür ederiz.
@hasanpacac51987 жыл бұрын
elinize kolunuza yüreğinize sağlık hocam
@enverozdemir21133 жыл бұрын
cevapladınız hocam sagolun :) "zaten en iyi çözümü bulabiliyor isek G.A ya zaten ihtiyacımız yok." informed yontemler ile çözeriz....
@bunyaminbilenkaratas8 ай бұрын
Hocam, satranç tahtasında encoding aşamasında neden aynı kolonda olabilecek şekilde kodlamadık ? Mesela aynı kolon üzerinde 2 tane vezir üst üstte bulunabilir. Bu durumda kesin olarak birbirlerini yiyebileceklerinden dolayı arama performansını arttırmaya yönelik bir yöntem mi ?
@barsguler22336 жыл бұрын
hocam valla harikasınız çok iyi anlatıyorsunuz :)
@haliloymac68054 жыл бұрын
Çok açıklayıcı oldu, teşekkürler.
@denemedeneme34184 жыл бұрын
Hocam Kralsınız :) Ağzınıza sağlık.
@enverozdemir21133 жыл бұрын
hocam slm muhtemelen videonun ilerleyen bölümlerinde muhtemelen buna cevap vereceksiniz ama ince bir nokta olması bakımından gene de sormak istiyorum. bu örnekte gezgin satıcı problemlerini dijkstra ile daha exact şekilde çözebilecekken genetik algoritma kullanılmasının sebebi 1- örnek olsun diye 2- daha kısa sürede sonuc vermesi 3- yada ben kacırdım örnek sezgisel bir soru mu ? biraz açıklar mısınız ?
@etas6 жыл бұрын
Bir sonraki video: kzbin.info/www/bejne/eGawnoujgrKorKs
@marveltiryakisi26356 жыл бұрын
Hocam acaba sunum pdf'ine ulaşma şansımız var mı ?
@companyakis7 ай бұрын
Portfolio optimization?
@orcunyoruk9517 жыл бұрын
Asal sayı dağılımıyla ilgili nümerik analizin sağlanamayacağı çift sayı sanısı gibi uygulamalar için genetik algoritma kullanımından bahsedebilir miyiz hocam? (bkz: Goldbach Sanısı, Riemann hipotezi (zeta fonksiyonu)..
@Sadievrenseker_BK7 жыл бұрын
Hayır. Yani kısaca hayır :) Uzunca ise çok uzun. Ama yine uzunun kısası olarak (mesaj kutusunda bize tanınan imkanlar dahilinde) şu kadarını ifade edeyim: ATP (automated theorem proof, otomatik teorem ispatlama) ve CAP (computer assisted proof, bilgisayar destekli ispat) kavramlarına bakabilirsiniz. Baktığınızda göreceksiniz ki genetik algoritmalar bu konular için uygun değil. Çok daha temelinde, ispat sezgisel ve rassal olarak yapılacak bir iş değildir. Belki belirli açılardan hız kazandırmak ve yolumuzu bulmak için bir şeyler olabilir ancak genel olarak uygun şeyler değiller diyebilirim.
@tugrulbayrak44696 жыл бұрын
Hocam karınca kolonisi optimizasyonu anlattığınız bir ders var mı? Baktım da göremedim :)
@temmuzss8 ай бұрын
15 yıl önce site içi arama sonuçlarını iyileştirmek için genetik algoritma yapmışım, haberim yokmuş 😅
@taylanozen36733 жыл бұрын
Hocam ben yeni başlıyorumda notunuzu alabilir miyim ? Paylaşma imkanınız var mı ? Saygılarımla.
@oguzkaanbulut23747 жыл бұрын
Çaprazlama işlemlerinde özyineli metodlar mı tercih edilir? Bir de gezen satıcı problemi grafiğindeki en iyi çözümün üretildiği nesli temsil eden 30 sayısının merkezi limit teoreminde örneklem ortalamasını anakütle ortalamasına yakınsatan 30 sayısı ile bir bağlantsı var mı?
@Sadievrenseker_BK7 жыл бұрын
hayır alakası yok. özyineli metot ile neyi kast ediyorsunuz?
@oguzkaanbulut23747 жыл бұрын
Rekürsif fonksiyonları kastediyorum. Eğer doğru anladıysam cycle crossover örneğinde atalardan birinin indeksi içindeki değere bakılarak diğer atanın indeksine erişiliyor ve bu durum ilk indekse geri dönene kadar devam ediyor, bu durum başlanılan yere geri dönüldüğü için bir döngü müdür yoksa bir indexe gidip ordaki değeri alma işleminin sonucunun, bir sonraki adımda aynı işlemin parametresi olmasından ötürü özyineli bir fonksiyon mudur?
@enverozdemir21133 жыл бұрын
basitçe surda dursun hocam: (python genetik secilim.) kendimce yazdım. import random l1 = [3,2,7,2,1,6,4,8] l2 = [2,5,1,6,8,1,3,4] print(l1) print(l2) print(' v v v v v v v v ') print([(random.choice([l1[i],l2[i]])) for i in range (len (l1))])
@kdrtkl7 жыл бұрын
Öncelikle, olabilecek hemen hemen her türlü konuda bizler için yarattığınız bu zengin içerik için size teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık, hocam. Zannediyorum ki ilerideki günlerde göreceğiz ama yapay sinir ağları algoritmaları ile ilgili referans bir video çekecek misiniz? Piyasada Prof.Dr. Ercan ÖZTEMEL' in kitabı mevcut. Pedagojik olarak gayet iyi işlenmiş, tek bir perceptrondan başlayıp desteksiz öğrenme algoritmalarına kadar gidiyor. Ancak sürekli gelişen bir sektör olduğu için her geçen gün yeni algoritmalar yeni yaklaşımlar çıkıyor. Bu konuda, biz öğrencilerin olabildiği kadar çok ve güncel algoritma öğrenebileceği (Türkçe ya da İngilizce) kaynaklar konusunda neler önerirsiniz?
@Sadievrenseker_BK7 жыл бұрын
bu bahsettiğiniz kitabı incelemedim, sanıyorum neural network ile ilgili, içerisinde deep learning kavramları var mı? Günümüzde artık deep learning olmadan neural network'ten bahsedilmesi oldukça geri kalmış bir durum. Basım yılı kaç mesela bu kitabın?
@kdrtkl7 жыл бұрын
Evet hocam, neural networks ile ilgili. Basım yılı 2003. MLP, LVQ, ART, SOM gibi temel NN algoritmaları incelenmiş, gayet eski bir kitap ancak başlangıç seviyesi için anlatımı matematiksel açıdan güzeldi. Daha sonraki seviyeler için sizin önerileriniz nelerdir? Nasıl bir yol haritası ile öğrenilmesi en uygundur?
@Sadievrenseker_BK7 жыл бұрын
açıkçası bu konuda kaynak ihtiyacı var, bahsettiğiniz o kitabı incelemedim, Türkiye'ye dönünce inceleyeceğim ama şu anda güncel olarak bu konulardaki çalışmaları takip etmek gerekiyor. Mesela ücretsiz ve internetten herkese açık şu kitaplara bakılabilir: neuralnetworksanddeeplearning.com/ www.deeplearningbook.org/ Ayrıca firmaların bu konudaki çalışmalarını takip etmek gerekiyor, mesela tensorflow, ibm watson vs. vs. hemen her gün bir yenilik yaşanan alanlar bunlar.
@kdrtkl7 жыл бұрын
Teşekkürler, hocam. Çalışmalarınızda başarılar.
@ziyanamli5 жыл бұрын
Hocam ilk nesiller akraba evliliği olduğu için mi sakat çıkıyor. Bilgiler için teşekkürler bu espiriyi katıldığım bir dersinizde yapmayı çok isterdim.Saygılar.
4 жыл бұрын
çok teşekkürler hocam
@TheSerbes4 жыл бұрын
hızı 1.25 yaptım diye kontrol ettim normalmiş :)
@ferhat2794fe53 жыл бұрын
ben 1.25 de izliyordum 1.75 gibi geldi :D
@furkanturkal84147 жыл бұрын
Hocam videoyu daha izlemedim maruz görün. Uygulamalı videolar gelecek mi?
@furkankaynar64917 жыл бұрын
Hocam sağolun
@tacisufi42997 жыл бұрын
Hocam genetik algoritmalar ile ilgili pek bir bilgim yok, anlatımınızı izledim ve hala bir şey anlamadım diyebilirim. Bu anlatımı herhangi bir programlama dilinde örnekle yapsaydınız eminim çok daha açıklayıcı olurdu ve anlatımınız daha somut hale gelebilirdi. Yani hocam, "talk is cheap show me the code".
@Sadievrenseker_BK7 жыл бұрын
evet yapay zeka uygulamalarını ayrı bir video serisinde çekiyoruz: kzbin.info/www/bejne/ape7lqqIg6d9i6c Genetik ile ilgili de eklemeler yaparız ancak ne zaman olabilir bilmiyorum, kısıtlı imkanlarımızla, amatör olarak kendi işlerimden vakit arttıkça bir şeyler hazırlamaya çalışıyorum o yüzden kesin zaman vermem pek mümkün olmuyor. Ayrıca genetik algoritmalarla ilgili kod bulmak çok zor bir iş değil, sanıyorum bu konularla ilgili herhangi bir kitap veya basit bir makaleyi bile elinize alsanız istediğiniz algoritmanın pseudo kodunu çok rahat bulabilirsiniz. Herhangi bir kaynak taraması yaptınız mı?
@tacisufi42997 жыл бұрын
Evet hocam internet üzerinde google, github, youtube, akademik makaleler, üniversitelerin ders notları, yerli ve yabancı kaynakları yoğun bir şekilde araştırdım. Örnek kodlarda buldum fakat uzmanı olmadığım bir programlama dilinde ve ileri seviye algoritmalar olduğundan mantığını tam idrak edemedim. Genetik algoritmalar ile iligili çok fazla bilgim olmadığı için ve her şey neredeyse soyut olduğu (yani genel olarak teorik anlatımlar ve gerçek hayattaki olayların modellenmesi) için basit bir kaç deneme yaptım fakat sağlıklı bir algoritma geliştiremedim. Alışık olduğumuz tarzda yazılım geliştirmekten çok farklı. Mesela popülasyon, kromozom, anne, baba, çaprazlama, nesiller, mutasyonlar, başarı fonksiyonları vs. gibi kavramlar var. Bununla ilgili en basitten başlayan, temelden anlatan bir kaynak arıyordum. Şanslıyım ki sizin anlatımınıza rastladım. Anlatımınız iyi (gerçi bu alanda pek bilgim olmadığı için yabancı kaldım) ama bu anlatımı ufak bir kod örneği ile açıklamanız tam olarak akılda canlanması için iyi olurdu diye düşünüyorum...
@bestofthefun51627 жыл бұрын
cok tesekkurler. dersler cok harika. diploma da olsa okula gitmek icin zaman harcamasak :) ozellikle calisanlar icin. hocam saka.bir yana anlamadigim hersey sizde. calistigim icin dersleri kaciriyorum. Ben isletme yonetim organizasyonda yuksek lisans yaptim. Su anda bilgisayar muh. yuksek lisans dersleri aliyorum lisede bilgisayar yazilim mezunuyum. konular biraz zorlasa da biraz uzerine dusunce kavriyorum. Borsa islemlerini otomatik yapacak bir robot yazilim gelistiriyorum (borsa islemlerinde robot olarak geciyor adi). benim yerime hisse senedi alacak ve satacak. Amac kari arttirmak. literature baktigimda yapay sinir aglari konusu cok yakin geldi. videolara baktigimda hem yapay sinir aglari hemde genetik algoritmalar probleme cozum olabilir. sizin yorumunuz nedir? Her ikisi birden kullanilabilirmi yada gerek varmi? Tesekkurler.
@insomniac51297 жыл бұрын
Şimdi Bir Genetik Algoritma Geliştirip Kendini Güçlendirme Görevi Versek Kusursuz Programı Yazmış Olur Muyuz ???
@islamdaaskyoktur65434 жыл бұрын
10 dakka boyunca bir videoya giremedin. Biraz kendine uygula bu algiritmayı.
@kedimine93834 жыл бұрын
İzleme ozaman git kendin araştır
@hakandursun81193 жыл бұрын
Tamam İSLAMDA AŞKYOKTUR
@balkupu064 жыл бұрын
Ay sesini ne diye ezerek konuşuyor? Ne diye kelimeleri bazen uzatıyor mıy mıy mıy. Dinlerken kulağımı tırmaladı durdu.
@elrony42 Жыл бұрын
Sen dinleme ip atla 😂😂
@balkupu06 Жыл бұрын
@@elrony42 gel kız sen de gel. Beraber atlayalım. 😀