0:40 : Het gezicht dat je maakt wanneer je per ongeluk bijna 'borstvol' zegt. Maar even serieus, je bent echt mijn held met deze filmpjes; dankjewel!
@scheikundelessen12 жыл бұрын
Volgens BINAS is H2O een sterkere reductor dan Cl- ionen. Dat kun je zien omdat H2O bij de reductoren onder Cl- staat (er staat +1,23 achter H2O). Dat betekent dat H2O een sterkere reductor is
@scheikundelessen11 жыл бұрын
Je neemt die H2O waar het als sterkste reductor reageert. Dat is bij +1,23. Onthoud dat goed, dat je die altijd voor H2O als reductor gebruikt bij elektrolyse. Als water als oxidator reageert bij elektrolyse, gebruik je die bij -0,83.
@scheikundelessen11 жыл бұрын
De elektrodepotentiaal is een maat voor de sterkte van de oxidator. De 1,77 staat dus voor de aangezuurde waterstofperoxide en de 1,36 geldt voor Cl2 als oxidator. Chloor (Cl2) is overigens dus geen reductor, maar een oxidator.
@wernerdeleeuw567712 жыл бұрын
man, fantastisch wat je doet
@scheikundelessen12 жыл бұрын
Over elk onderwerp behandel ik nu al eindexamenvragen. De theorie komt dan weer aan bod, maar dan aan de hand van die opgaven. Ook dus goed om je voor te bereiden op repetities.Bij de redox ben ik begonnen om gewone opgaven te behandelen.Dat ga ik voor andere onderwerpen waarschijnlijk ook doen.
@scheikundelessen11 жыл бұрын
Zorg ten eerste dat je de stof snapt. Goed opletten in de klas, mijn filmpjes bekijken, het boek bestuderen. Als je het snapt niet meteen denken dat je dan ook alle opgaven kunt maken, je moet namelijk heel goed oefenen met opgaven uit het boek. Kun je die maken, dan kun je nog eindexamenopgaven oefenen. Je ziet dus: eerst goed snappen, en dan goed oefenen. Oefenen is dus ook een heel belangrijk om je voor te bereiden op de toetsen.
@morrison229311 жыл бұрын
bedankt voor de geweldige uitleg! groet, 4 tot voor kort desperate scheikundeleerlingen!
@scheikundelessen11 жыл бұрын
Dat heb je helemaal goed, celdiagrammen ga ik in de toekomst wel behandelen voor het VWO
@davidmovsisian11 жыл бұрын
Ik denk dat u verkeerd kijkt, in mijn Binas staat dat H2O een elektrodepotentiaal heeft van +1,77 en Cl- heeft +1,36, dus het is nog steeds goed dat Chloor een sterker reductor is dan Water. Toch bedankt voor uw geweldige uitleg!
@roomijsjeeee10 ай бұрын
Er zijn twee H2O red reacties in binas, 1 van +1,78 en 1 van +1,23. 1,23 is sterker dan chloor :) Vlgm keek jij verkeerd want +1,77 is stikstof en water, niet water alleen
@scheikundelessen11 жыл бұрын
Elektrolyse! Zorg dat het te verzilveren voorwerp negatief geladen is. Dat betekent dus dat het voorwerp wat je wilt verzilveren verbonden is met de negatieve pool. Als er Ag+ ionen in de oplossing zitten, zullen ze aangetrokken worden door het negatieve voorwerp, Daar neem het Ag+ ion een electron op, wordt Ag en slaat neer op het negatieve voorwerp.
@IbrahimBenyahya199512 жыл бұрын
Echt geweldig wat u doet! Een tip voor misschien de volgende keer. Ik zou t tof vinden als u aan het eind per onderwerp/hoofdstuk een beetje een paar moeilijk opgaven bespreekt, dus bepaalde opgaven die je op een repetitie kan verwachten.
@scheikundelessen12 жыл бұрын
Aanvullingen voor het VWO over zuren en basen gaan nog komen. Daarin zal ik ook de buffers behandelen.
@ijzer3311 жыл бұрын
dank u, uw lessen hebben me bij het proefwerk gered!
@officially_ama9 жыл бұрын
Fantastisch!
@maudopstal92915 жыл бұрын
Meneer, ik heb een vraag: Als ik H2O als reductor wil opzoeken, vind ik deze 2 keer. 2 H2O(l) --> H2O2(s) + 2H+(aq) + 2e- +1,78 iets naar onder, dus sterkere RED 2 H2O(l) --> O2(g) + 4H+(aq) + 4e- +1,23 Welke van deze twee moet ik gebruiken, want u gebruikt telkens de onderste. Als je dan moet kiezen welke RED het strekst is en die dan tussen deze twee H2O zit, welke moet ik dan gebruiken??????
@susan97sv8 жыл бұрын
Bij het 2e voorbeeld: -De oxidator moet toch altijd boven de reductor staan? Bij dit (OX)2 H2O + 2e- --> H2 +2OH- & (RED) 2 H2O --> O2 +4H+ +4e-, is dit toch niet het geval? Of geldt deze regel niet bij electrolyse?
@AwesomeSoccerSkills8 жыл бұрын
het is een gedwongen redoxreactie. dan hoeft de oxidator niet perse boven de reductor te staan. dit geldt alleen voor electrolyse (opladen)
@spyfinder11 жыл бұрын
Dus meneer, bij de elektrolyse is het zo dat de positieve pool reductoren aantrekt en de negatieve pool oxidatoren? Dat komt omdat bij elektrolyse stroom wordt geleverd en bij een elektrochemische cel de stoffen stroom leveren. Heb ik het zo goed begrepen? Kunt u misschien ook celdiagrammen behandelen? Ik snap het maar half bij moeilijke voorbeelden (dus een oplossing van kmno en ni bijvoorbeeld).
@zaryaholterman20492 жыл бұрын
Meneer u red levens!!❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
@sachabrons91739 жыл бұрын
Kan het laatste voorbeeld, met kaliumsulfaat, ook plaatsvinden zonder de kaliumionen en zonder het sulfaat?
@ewoudl423812 жыл бұрын
Een verzoekje: Kunt u misschien iets uitleggen over buffers?
@imenehk22218 жыл бұрын
de laatste oefening met H2O is prachtig !
@masrahmed11 жыл бұрын
Hallo meneer, Echt waar u bent geweldig en ik ben u zeer dankbaar, maandag heb ik scheikunde examen en door u uitleg snap ik het! Hoe kan ik nog beter voorbereiden voor een scheikunde examen. Kunt me wat tips geven Met vriendelijke groet,
@sennae848010 жыл бұрын
Moet je niet bij halfreacties kijken of de oxidatior wel boven de reductor staat???
@jonne1997110 жыл бұрын
nee dat hoeft niet omdat het een gedwongen reactie is! zei hei in het filmpje: electrolyse 1 . dus de stoffen worden gedwongen te reageren!
@scheikundelessen11 жыл бұрын
Soms worden bij electrolyse alleen de halfreacties gevraagd. Maar als er een totaalreactie gevraagd wordt, kun je deze twee halfvergelijkingen gewoon optellen.
@DnnsL11 жыл бұрын
H2O staat echter twee keer bij de reductoren: bij +1,77 en bij +1,23. Hoe weet je wanneer je welke moet gebruiken?
@kimverhagen236010 жыл бұрын
Mag je een halfreactie vermenigvuldigen met 1,5 of kun je dan beter vermenigvuldigen met 3?
@Oompie27910 жыл бұрын
Dan moet je de ene halfreactie met 3 vermenigvuldigen en de andere met 2.
@kimverhagen236010 жыл бұрын
Het was inmiddels al niet meer nodig, maar toch bedankt hoor :)
@0BlueMountainState011 жыл бұрын
Beste meneer, Weet u ook hoe het zit met verzilveren? Ik snap dat namelijk nog niet helemaal. En ik hoorde van mijn leraar dat de stroom bij een elektrolyse de andere kant opgaat ten opzichte van bij een elektrochemische cel. Klopt dit? Alvast bedankt
@mrQubeMaster9 жыл бұрын
dat oh- + h word h2o. is dat de enige bijzonderheid of zijn er ook nog andere?
@selenaynazer29887 жыл бұрын
waarom tekent u een - naast oxidatie het wordt toch positief geladen omdat het elektronen op neemt
@rensbakker77107 жыл бұрын
Omdat die reactie bij de negatieve pool plaatsvindt. De oxidator neemt elektronen af van de 'volgestampe' (en dus de negatieve) pool. Hetzelfde geldt voor de positieve pool.
@Maarten850012 жыл бұрын
Opmerking: bij 3:00 zegt u dat in binas zou staan dal H2O sterkere reductor is dan (2) Cl- maar dat het toch Cl- is, in mijn tabellen boek staat 2CL- als sterkere reductor dan 2H2O.... :S
@aydanakhostintaghavi18509 жыл бұрын
Waarom wordt er uberhaupt dan gewerkt met een kalium en sulfaat oplossing en niet gewoon alleen water?
@LordSnook9 жыл бұрын
Hij gebruikte het als voorbeeld voor welke reductor en welke oxidator sterker is. Zelfs zonder K+ en SO4 2- wordt er O2 en H2 gevormd
@cin83375 жыл бұрын
OH- en H+ wordt H2O, zijn er meer bijzonderheden of is dit de enige? :)