Seküler milliyetçilik nedir? Seküler milliyetçilik neden yükseliyor?

  Рет қаралды 75,333

49W

49W

Күн бұрын

Пікірлер: 841
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag Жыл бұрын
Arkadaşlar güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Videoda kullandığım bütün kaynakların hepsini linkleriyle beraber videonun açıklamasında bulabilirsiniz.
@arifengingunduz
@arifengingunduz Жыл бұрын
Muhafazakar kesimin son yıllarda sıklıkla kullandığı "Ehven-i Şer" kavramını açmak da hoş olabilir.
@ihanet-YUZYILI
@ihanet-YUZYILI Жыл бұрын
"Zira Alparslan Türkeş'in ünlü 1969 Adana Kongresi'nden sonra "Tanrı Dağı kadar Türk'üz, Hira Dağı kadar Müslüman'ız sözü Türk milliyetçiliğini yeni bir noktaya taşımıştı" Bu adi bir carpitmadir! Ta 960'larda Rahmetli Selcuklu beyin Oguz Yabgu memurunu reddederken, "Men Turkmenem islamin kilici Muslumanlarin orduyum" Tespitini yaptigi ve 1038 Dandanakan zaferiyle resmiyet kazanan Turk-islam ulkusu 1055 Bagdad, 1071 Malazgirt, 1078 Kudus, 1178 Miryokefalon Kosova Canakkale Dumlupinar Kibris 15 Tenmmuz Afrin'e kadadar Turk ve de Musluman olarak yasayabilmek icin savasan millet Turkislam milleti iken bu yalin gercegi inkar etmeye carpitmaya calisan embesiller Turkislamin ezeli dusmani Sia/Mecusi Siy0n-Hacli yallamalaridir.
Жыл бұрын
Şaşırtıcı. Bize dışarıdan bakan birinin ilk kez bu kadar iyi değerlendirme yaptığını görüyorum. Ciddi mesai harcanmış. İyi çalışmalar, başarılar dilerim.
@tengiz
@tengiz Жыл бұрын
Seküler milliyetçi biri olarak bu yayını harikulade faydalı buldum. Taraf tutmayıp ortadaki olguyu anlamaya, anlatmaya çalışmışsın gayet profesyonelce olmuş tebrikler. Bu videoyu izleyenlere Bahadır Dinçaslan'ın FluTV de yaptığı programı tavsiye ederim.
@sergennn5717
@sergennn5717 Жыл бұрын
+
@islamming
@islamming Жыл бұрын
Valla en ama en kötüsü seküler milliyetçiler umarım dünyadan silinir hepsi (kuşağımın yarısından fazlası belki ama olsun)
@degmisarmut4920
@degmisarmut4920 Жыл бұрын
Medya scope tan örnek vermese, ara ara kendi ideolojisini dışarı vurmasa iyi video. Dikkatli dinleyelim!
@tengiz
@tengiz Жыл бұрын
@@islamming sen git çölün ortasındaki kara taşın etrafında sinek gibi dönüp tur at bu işlere pek karışma
@sunniturk
@sunniturk Жыл бұрын
Türk töresiyle Türktür. Eskiler ne demiş? "İl gider Töre kalır" Töre veya kültür asırlar içerisinde oluşan tarihi deneyimlerin bir sonucudur. Tarihten gelen kültür bizim kültürümüzdür. Hun'lardan Osmanlı'ya kadar.. Bu kültürü bu töreyi en yüksek seviyeye ulaştıran, İlber Ortaylı'nın deyimi ile zirve dönemi Osmanlıdır ve ondan gelen gelenek ve göreneklerimiz, 17 İmparatorluğumuzun 8 tanesinin hukuku olan İslam hukuku ve Türk töresini şekillendiren bize miras bırakan bu devletlerdir.. Seküler Türkçülük imkansız birşeydir. Sekülerlik ırk, din, milliyet tanımayan birşeydir. Sekülerlikle milliyetçilik yan yana getirilmesi imkansızdır. Birbirine taban tabana zıttır çünkü. Türk milleti inancı olmadan diğer her millet gibi yıkılır. İnanç kişisel değil milli meseledir. Göktanrı inancından çıkan budist olanlar nasıl Çinlileştiyse bugünkü milli din İslamdır. Bin yıl kanını uğruna akıttığın inancın olmadan sen bir hiçsin. İslam olmayan Türkler asimile oldu. Gagavuzlar ve çuvaşlar küçücük bir misaldir ki MÜSLÜMAN Türk hükmümde yaşadıkları için dillerini korudular. Sekülerlik ruhsuzluk demektir. İnançsız toplum yok olur!
@davidbowie4716
@davidbowie4716 Жыл бұрын
Yaşar üstad çok iyisin sen ya, aylardır izleyip bi defa bile yorum yapmadım da övgüyü hak eden insanlara kredisini vermek lazım. İyi ki varsın, videolara devam :)
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag Жыл бұрын
Çok naziksiniz. Teşekkür ediyorum güzel sözleriniz için.
@jiukam
@jiukam Жыл бұрын
Bir Seküler Türk Milliyetçisi olarak izledim. Güzel objektif olanı görmeye anlamaya çalışan bir izleti ve içerik olmuş. Ve bazı ufak detayların dahi yakalanıp sunulması beni sevindirdi. Çünkü birtakım diğer sözde analiz kasanlar bunlardan bahsetmiyordu. Ağzınıza sağlık.
@sakyd
@sakyd Жыл бұрын
Türk Milliyetçiliği ve Türkçülük Liberal tip bir dinsiz Sekülerliği değil Laikliği (Laisizmi) savunur.
@jiukam
@jiukam Жыл бұрын
@@sakyd Bu Fizik ya da Kimya yasası değil. Böyle dogmatik şeyleri aklınızdan çıkarın. Şu alana deterministik bakarak yanlış yapıyorsunuz.
@sakyd
@sakyd Жыл бұрын
@@jiukam Dostum ben sana olanı söylüyorum o kadar. Bir şey dogmatik değil demek önüne gelen hiçbir bilimsel ve pratik dayanağı olmadan keyfine göre ideolojileri bükebilir demek değildir. Türkçülük tarih içerisinde olması gerektiği gibi doğru ve sahici bir teoriyle Laikliği benimsemiş ve ülkeye laikliği getirmiştir. Sırf sizin kendi şahsi dogmalarınız arasında sekülerizm var diye bunun üstüne onlarca kitap yazıp, hayatını Türk Ülküsünün kültürel davasının ikamesi için çalışmış insanların fikirleri birden çöp olmuyor yada bahsettiğimiz alan kökünden birden değişmiyor. Eğer hakikatten fikirlerinizle Türkçülüğün etkilenip değişime girmesi üzerine kafa yoruyorsanız o başka ama kalkıp da "dogma değil ondan seküler olsun artık" demek çoluk çocuk işidir. Ayrıyeten Seküler Milliyetçilik teriminin bilimsel bir alt metini yoktur üstüne kafa yorulmuş kitapları yazılmış bilimsel bir araştırmaları olan bir "ideoloji" değildir, tamamiyle ülkedeki milli bilincin azlığından mütevellit oluşmuş sorunları bertaraf etmek adına sonradan doğma bir reflekstir. Ya adam gibi gidip Türkçülük nedir Kemalizm nedir araştırın (Kemalizm'i her yerden araştıramazsınız tabi) yada daha fazla şahsi dogmalarınızı bu güzelim fikirlere bulaştırmayın.
@jiukam
@jiukam Жыл бұрын
@@sakyd Dostum ben siyaset bilimi ve Uluslararası ilişkiler ingilizce mezunuyum. Sınıf arkadaşımla beraber aktif siyaset yapıyoruz farklı partilerde ve birlikte teori çalışıyoruz. Ben yurtdışındayim kendisi de yurtta teoriler üzerine yüksek lisans yapıyor. Yani bana git araştır diye boşuna ahkâm kesme lütfen. Hayatım bu tarz konular üzerine kafa patlatmak ve saç dökmek ile geçti. Yorumunu geri çeviriyorum.
@sakyd
@sakyd Жыл бұрын
@@jiukam O kadar okul okumuşsun ancak benim genele atfettiğim bir sözü isim vermediğim yada "sen şöylesin böylesin" demediğim halde kendinize üstlenecek kadar da kibirlisiniz. Kendinizin kim olduğunuzu bana kanıtlamaya çalışana kadar yazdıklarıma cevap vermeyi deneseydiniz keşke. Zira özerk olmayan bir üniversiteden mezun olup, özerk üniversiteden mezun olmamış bir akademisyenden diploma almış olmanız zerre kadar umurumda değil. İlgilendiğim özne bedeniniz değil idealarınız.
@hakankazas5604
@hakankazas5604 Жыл бұрын
Yayınladığınız videoların tamamında ,olaylara objektif olarak bakışınızdan ve değerlendirmelerinizi mantık çerçevesinde yapmanızdan dolayı sizi tebrik ederim . Başarılarınızın devamını dilerim . İyi yayınlar .
@furkanbekirceylan
@furkanbekirceylan Жыл бұрын
medyascope gibi objektif(!) kuruluşlardan örnek vermemek daha iyi olur kanaatimce. bunun haricinde çok güzel bir video olmuş elinize sağlık
@Elderbrother
@Elderbrother Жыл бұрын
Merhabalar son kısımda sorduğunuz bazı sorulara seküler bir Türk milliyetçisi olarak cevap vermek istiyorum. Öncelikle seküler milliyetçiliğin tek başına bir siyasi partiyle temsil edilebilmesi bugünün şartlarında pek mümkün görünmüyor. Seküler milliyetçiler ülke içerisinde stratejik ve politik olarak yüksek bir zeminde değiller ve ekseriyetle sermayesiz gençlerden oluşuyorlar. Dolayısıyla şu an en doğru yöntem ülkedeki başat partiler içerisinde güçlü lobiler oluşturarak kritik konularda uzlaşmaz bir azınlık oluşturmak gibi görünüyor. Üstelik bu lobiler çoğunlukla düşünülenden çok daha büyük bir etki oluşturuyorlar. Ek olarak CHP, İyi Parti ve Zafer Partisi gibi geniş bir siyasi yelpaze seküler milliyetçilere hem daha fazla erişim hem de daha fazla siyasi esneklik sağlıyor. İkinci olarak seküler milliyetçiliğin bu videoda yeterince vurgulanmayan bir yönü rasyonalizm ve pragmatizme olan vurgumuz. Dolayısıyla bizler için Kürt meselesi olarak bahsedilen konu da tıpkı diğer konular gibi sosyolojik bir olgu ve yalnızca hak ettiği kadar dillendiriliyor. Ortalama bir Kürt, herhangi bir Türk kadar ekonomik buhranda sorun yaşıyor ve göçmenlerin oluşturduğu sosyolojik deformasyonlara belki de Türklerden bile daha açık. Bizimle aynı ve kısmen yapılandırılmış gündemlerden daha öncelikli sorunları varken "ki epeyice var" Kürtlerin politik doğrucu sorunlarda boğulmak istediğini düşünmüyor, hayatın içinde de bunu görmüyoruz. Kürt gençleri de tıpkı Türkler gibi ekonomi, eğitim ve hukuk sorunlarından şikayetçi. Yani daha öncelikli dertleri var. Sanırım yeterince uzun ve sıkıcı olmuştur. Daha fazla soru için her zaman buralardayız. Ayrıca gerçekten de Dinçaslan'ın dediği gibi bıyıklarımızdan pirzola yağı damlarken yaş üzüm rakısı içebilmek için Türk milliyetçisiyiz. Esenlikler. :)
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag Жыл бұрын
Yanıtınız için teşekkür ederim. Size ulaşabilmemin bir yolu var mıdır acaba?
@Elderbrother
@Elderbrother Жыл бұрын
@@mehmetyasaraltundag Maalesef size buradan cevap veremiyorum. KZbin nedense hata veriyor. İsterseniz ben sosyal medya hesaplarınızdan size ulaşabilirim.
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag Жыл бұрын
@@Elderbrother Tabii ki.
@yavuzsultanselim4581
@yavuzsultanselim4581 Жыл бұрын
CHP mi milliyetçi? Güldürme beni. Turan’a, Misak*ı Milli’ye, TOGG’a, IHAlara “31” diyen CHP ve kitlesi.
@yenerbayar
@yenerbayar Жыл бұрын
@Chinggis Noyan yanlış olan şey herifin Kürdler adına da konuşup meseleyi kapatma hakkını kendinde bulması. Bu da yeni bir yanlış değil.
@Gktrk943
@Gktrk943 Жыл бұрын
Aslında Atatürk çizgisinde Türk milliyetçiliği günümüzde seküler milliyetçilik olarak karşımıza çıktı. Bugünün seküler milliyetçilik anlayışının temelini atan kişi ise Ümit Özdağ'ın babası Muzaffer Özdağ'dır.
@Taylan_Yilmaz
@Taylan_Yilmaz 9 ай бұрын
Günümüzde Genç Atsızlar'ın kurucusu Caner Kara'yı, TamgaTürk'ün kurucusu Bahadırhan Dinçaslan'ı da unutmayalım.
@stormdancer6795
@stormdancer6795 Жыл бұрын
Kendimi boyle adlandirmamistim en kotu ihtimalle vatanseverim deyip gecerim diyordum, yine de kendimi boyle adlandirmayacagim ama soyleyebilirim ki tespitler gercekten cok yerinde ve benim icin %100 dogru cok iyi bir arastirma olmus
@MK-or8gf
@MK-or8gf Жыл бұрын
Bir Türkçü olarak anlattıklarınız ve değindiğiniz noktalar özellikle Atatürk'ün milliyetçiliği üzerine olan kısım gayet yerinde ve doğru emeklerinizden dolayı teşekkürler. Şahsi kanaatim iyi parti 6lı masaya oturarak ve ömerin yolunu seçerek seküler milliyetçileri hüsrana uğratmış. Zafer partisi Türk milliyetçilerinin yeni umudu olmuştur.
@MK-or8gf
@MK-or8gf Жыл бұрын
@an1l iyi parti ömerin yolu diye araştırırsanız videosu çıkıyordu. Kısaca adnan menderesten turgut özala alparslan türkeşe kadar herkesi kapsıyoruz tarzı bir çıkıştı. Ortayolcuyuz gibi birşey
@nuraygemalmaz6387
@nuraygemalmaz6387 Жыл бұрын
Yasarcim emeğine sağlık ben seküler milliyetciymisim de haberim yokmuş.....teşekkürler çok güzel hazirlanmissin. Dün çok bekledik yayını çünkü alıştık o saatlerde izlemeye lütfen Türkiye saatine uymaya çalışın sizi çok seviyoruz ve o saatlerde hemen izleyelim istiyoruz .Tüm ekibe selam ve sevgiler ❤️❤️❤️❤️❤️❤️
@ismailcanerduzgen5855
@ismailcanerduzgen5855 Жыл бұрын
Benim ideolojik röntgenimi çekmişsiniz adeta. Tebrikler...
@oLdness_07
@oLdness_07 Жыл бұрын
Gayet net, anlaşılır ve dolu bir video. Uzun zamandır politikayla alakalı izlediğim en iyi yerli içerik diyebilirim.
@umayame
@umayame 10 ай бұрын
Lisede öğretmenlik yapıyorum 12. Sınıflarda Türklerin müslüman olması hakkında bir ünite var Din kültürü dersinde. Öğrencilerin azımsanmayacak bir çogunluğu Türklerin müslüman olmasının yaptıkları en büyük hata olduğunu düşünüyor. Daha da garibi tüm kademeler İslamiyet öncesi Türklerin yaşam biçimi inançları mitolojisi hakkında aşırı meraklılar. Okumalar yapıyor ve her fırsatta Türkçülüğü Atatürk'ü övüyorlar. Türkler hakkında en ufak bir olumsuz söylem olsa inanılmaz büyük tepki veriyorlar. Lisedeki gençlerin bu tutumu ileride çok şeyi değiştirecek diye düşünüyorum
@rteninfedaisi
@rteninfedaisi 8 ай бұрын
Yo gençler umursamıyo artık Atatürk'ü
@mahersahman362
@mahersahman362 3 ай бұрын
korkunç bir durum.
@emreeren4588
@emreeren4588 2 ай бұрын
​@@mahersahman362 korkmayın la biziz
@coka7770
@coka7770 2 ай бұрын
​@@mahersahman362 nasıl yani? Neresi korkunç özümüze dönüyoruz
@sefahitit
@sefahitit 2 ай бұрын
Helal olsun kardeşlerime
@yunuskaya2777
@yunuskaya2777 Жыл бұрын
Başarılı.Bir Seküler Türk Milliyetçisi olarak gayet isabetli buldum.Tebrikler.
@Soldai6109
@Soldai6109 Жыл бұрын
YT de henüz güzel bir şekilde konuşulmayan bir konu. Gayet güzel ve anlamlı temellere dayanan bir video olmuş. Seküler bir milliyetçi olmasam bile videonun kalitesini tartışmam. Bravo hocam
@ekintas1871
@ekintas1871 Жыл бұрын
Elinize çok sağlık. Özellikle Boğaziçinde Türk olmak konusunda patladım. Anadolunun merkezinden Ankaradan gelen bana şok yaşatmıştı. Benim gib onlarca Seküler olan ama milliyetçi olmayan birisini. Tüm toplumun akışı ve bu durum radikal bir milliyetçilik hissetmeme nedne oldu. Yani birazda bu durum bizi yarattı. Her şeyi kaybediyoruz paniğinden. Sınıfımızı refahımızı.
@yunusd8167
@yunusd8167 Жыл бұрын
İçerikleriniz faydalı olduğu kadar ilham verici de oluyor, bu yüzden seviyorum. Elinize sağlık,
Videoya eklemek istediğim bazı katkılar var müsaadenizle. Çoğu zaman şu konu karıştırılıyor: “Eskiden Türkiye’deki insanlar faydacı değildi, şimdiki gençler sekülerliğin etkisi ile daha fazla faydacı olmaya başladı. Bu yüzden eskilerin anlamadığı yeni taleplerle geliyorlar.” Yeni Türk milliyetçiliğin tanımını örneklerken kullandığınız tivitte de, bu konuya atıf var. Pirzola örneği. Burada şunun karıştırılmaması gerektiğini düşünüyorum, Eski nesil de faydacıydı. Belki X kuşağındaki milliyetçiler, pirzola yerken yağlarının damlamasını Y ve Z nesline göre daha fazla seviyor. Hangi “köşe başına” baksak, 1960-75 zaman dilimlerinde üniversite okumuş bir üst nesli görüyoruz. Zamanında bu davanın içinde bulunmuş kimle tanışsam ya da gözlemlesem hali vakti yerinde. Çoğu gençliğinde milliyetçilik davasının arkasından koşmuş ancak 80 darbesi ile birlikte, bu işlerden soğuyarak (haksız değiller) faydacı bir yaklaşımla pasif bir şekilde milliyetçi davaya katkı sunuyor. Belki de Türk sağını tanımlayan kaidelerden birisi de, faydacı olmasıdır. AKP hükümeti, ilk iktidara geldiğinde, çoğu insan yerleşik düzenle bir sorunu olduğunu biliyordu. Yerleşik düzenle yaşadığı sorunları da, geniş kitleler benimsemiyordu. Mevcut düzenle Milli görüşün benimsediği şekilde bir derdi olanlar, milli görüşün oy aldığı kitle kadardı. Toplum içindeki temsiliyet oranı %10-%15 arasındaydı. Türk sağının faydacı bir yapıda olmasıyla, hükümet ANAP gibi, DYP gibi merkez sağın seçmenlerini de arkasına aldı. ANAP, Türkiye’yi iyi ifade eden bir partiydi. Bugün CHP’nin kalesi olarak görülen Beşiktaşta, Kadıköyde, belediyeleri onlar kazanmıştı. Bunun gibi daha birçok şaşırtıcı seçim başarıları mevcut. Türkiye sağı, liberal, muhafazakar bir yapıda olmayı seviyor. Bu karakteri de, “çalıyor ama çalışıyor”, “Ordu ile uğraşıyor ancak ilk defa 80 yıldır istikrarlı bir dönem var”, “Her şey harika değil ama ilk defa bu hükümet zamanında ev alabildim, işimi büyütebildim” gibi argümanları kolayca benimsemesine neden oluyor. Özetle, herkes aslında her şeyin farkında. Ama çoğu kişi, özellikle Türk sağı, ekonomik refahını daha önemli gördü ve seçimini yaptı. Verilen konut kredilerine, ev sahiplendirme oranına, iş kurma oranına, borsa performansına, ülkedeki refah artışına bakın, 2002- 2015 yılı arasında yaşananlar, Türkiye’de ilk defa yaşanan refah dönemiydi. Bir üst neslimiz bu refahı sevdi. Şimdiki gençlere, çok talepkar, rahatına düşkün diyorlar ancak asıl rahatına düşkün olanlar onlar. (Bu yüzden siyasal islam tutmadı ancak 20 yıldır iktidardalar) X kuşağı, Y ve Z’nin, yaşam tarzı olarak ifade ettiği şeyleri ciddiye alamıyor. Teknoloji (kaliteli araç, telefon, bilgisayar), konser, iyi yemek, gusto, alkol, lüks tüketim, X nesli için daha az anlam ifade ediyor. Konut kredilerine, araç kredilerine, gayrimenkul ve türevlerine, daha fazla anlam atfediyorlar. Bu yüzden Y ve Z şımarık olarak görülüyor. Temeldeki problem, birinin faydacı diğerinin dava adamı olması; birinin şımarık diğerinin cefakar ve fedakar olması değil. İkisi de pirzola yanında buzlu rakıya okay. Problem, yine yeniden, bizim şehirleşme ve kuşak çatışması olarak gördüğümüz problem. Dolayısıyla seküler milliyetçiliğin kırılım noktalarından birisini, şehirleşme ve üniversiteleşme olarak tanımlamanıza %100 katılıyorum.
Katkılarım bu kadar, uzun yazdım kusura bakmayın :)
@recepaloglu5427
@recepaloglu5427 Жыл бұрын
Iyi akşamlar, tek amacı bilgiyi yaymak olan #grafikledünya sayfamızı desteklerseniz memnun oluruz. Umuyoruz ki size de katkı sağlayabiliriz..
@emelcelik2211
@emelcelik2211 Жыл бұрын
Çok güzel ifade etmişsiniz. Tebrik ederim. Ilgiyle okudum.
@yunusd8167
@yunusd8167 Жыл бұрын
@@emelcelik2211 Teşekkür ederim,
@historium.magnus
@historium.magnus Жыл бұрын
Klâsik
@drbrhnddn
@drbrhnddn 11 ай бұрын
Çok doğru görmüşsünüz tebrik ederim. Perspektifi dar çıkarcılar, kendinden sonrakiler tarafından konforu kaçırılsın istemiyor ve yan basıyor genel olarak.
@MAXIMUMVOL
@MAXIMUMVOL Жыл бұрын
Milliyetçilik, Atatürk milliyetçiliği, ulusalcılık; Zafer Partisi, İYİ Parti, MHP konuları hakkında temel düzeyde bir tanıtım yapmışsınız. Ekseriyetle faydalı bir video olmuş, ağzınıza sağlık.
@sarubet8725
@sarubet8725 Жыл бұрын
Atatürkün ırsi konularda üstünlükçü sözleri var.
@MAXIMUMVOL
@MAXIMUMVOL Жыл бұрын
@@sarubet8725 Evet. Ya onurunu yükseltirsin ya da Batı toplumlarının gerisinde kalırsın. Zamanın ruhu.
@euroasiakanal
@euroasiakanal Жыл бұрын
Bir tek Zafer partisi Atatürk ilkeleri ile hareket ediyor. MHP artık mide bulantısı ve kusma ishal hisleri yaratıyor bir çok kişide.
@muhammedtantik85
@muhammedtantik85 Жыл бұрын
Son günlerde keşfettiğim, Türk milletinin bana göre kilit konuları hakkında yaptığı videolardan bir iki tanesini izlememe rağmen oldukça objektif yaklaşımını beğendiğim, desteklediğim ve bu çizgide ilerleyişini bozmamasını istediğim bir kanal. Başarılar dilerim.
@kubra4847
@kubra4847 10 ай бұрын
Atatürk çizgisinde Türk milliyetçisiyiz. Türkçüyüz
@ronin3444
@ronin3444 Жыл бұрын
Sevgili gençler, öncelikle ülkeyi kurtaracak olanların herhangi bir ''akım'' değil genç nesil olacağını düşündüğüm için her daim takip ediyorum. Ben, 80 darbesini de yaşamış sağ sol kavgalarında büyüklerimizin sokak ortasında öldürüldüğü zamanları da görmüş biri olarak gençlerle konuştuğumda bazı temel tanımlarda eksik olduklarını yada yanlış kullandıklarını görüyorum örneğin ; Laiklik (Devletin herhangi biri dini temsil etmemesi, ona bağlı kalmaması ile beraber din/dinsizlik ve vicdan özgürlüğünün garanti altına alınmasıdır) Sekülerlik (Devletin dini özgürlüklere karışmaması, din adı altında ki her türlü felsefeye eşit yaklaşması, kişi veya cemaatlerin bir başkasının özgürlüğüne karışmaması, topluma hiçbir davranış dayatmaması yada rejimin düşmanı olmadığı, olamayacağı değişmez anayasa maddeleri ile güvence altına alınmış olması sayesinde dilediği gibi hayatını yaşamasıdır) Muhafazakarlık ( Geleneklerin, alışkanlıkların değişmesini istememe, belli temellere oturduğu için doğru olduğu düşünme yada yeniye gösterilen dirençtir. Muhafazakar olmanız dindar olduğunuzu göstermez, dindar olmanızda sizi muhafazakar yapmak zorunda değildir) Milliyetçilik( Atatürk'ün tanımı; din ve ırk ayrımı gözetmeksizin, kimlik ve siyasi birliktelik değerlerine dayalı vatanperverliktir.) Türklüğü sadece islamla ilişkilendirmek hıristiyan, yahudi, tengrist, burhancı, budist, manici gibi toplam 350 milyonluk Türk nufusunu içerisinde %30-35 civarı yeri olan diğer Türklere hakaret olur. Hele bir de Ülkemizde ki Deist, agnostik ve ateist, ''milliyetçi'' gençler arasında hızla ne olduğunu bilmeseler bile siyasal islama tepki olarak yükselen Tengrist yaklaşımlar vardır. Ailem 200 yıldır İstanbul'da ve hem etnik hemde dini çeşitliliğın bol olduğu, camilerin kiliseler, sinagogların arasında, herkesin birbirine saygı gösterdiği bir semtte büyüdüm.(En azından ben çocukken öyleydi) Ülkemizin problemlerinden birinin grilerin olmaması diye düşünüyorum. Ya herru ya merru deriz hep. Ya siyahtır ya beyaz. Bu yüzden milliyetçilik maalesef ırkçılıkla eşitlenmiş, zaman zaman faşizme dayanmış, ya Türksün ya düşman tavrı ile bulanıklaşmış bir kavramdır. Millet olmak ırkla değil aidiyetle alakalıdır. Atatürk'ün milleti dediğinizde, kendisinin yaptığı şu tanımı akıldan çıkarmamak gerekir. '' Türkiye Cumhuriyetini kuran halklara, Türk Milleti denir'' Türkiye cumhuriyetinde kuruluşundan beridir hatta osmanlıdan beridir 72 millet yaşar derler. Tek tek saymayayım şimdi ama hepsi Türk milleti olmakla gurur duyar, kökenleri ne olursa olsun. Gurur duymayan 72 milletten kaç tanesi var? orası belli ve ne Türk milletine dahil olabilmiş, ne aidiyet hisseden ne de vatanperver olarak bu ülkenin, bu bayrağın altında olmak istemeyen bir etnisitenin belli bir kısmına karşı yapabileceğimiz şeyler her daim tartışmaya açıktır. Tam da bu yüzden milliyetçilik ile vatanseverliği/vatanperliği iyi karşılaştırmak gerekir. 20'li yaşlarda görece küçük bir dünyada yaşarken farklı düşünebilirsiniz ancak, dünyanın diğer devletlerini, avrupayı Amerikayı bir süre görüp incelediğinizde milliyetçiliğin esas tanımı olan ''bir milletin çıkarlarını, özgürlüğünü sağlayıp sürekli kılmak'' nedir daha iyi anlıyorsunuz. Amerika'da biraz zaman geçirirseniz, ülkenin gerçek seküler olduğunu, herkesin vatansever olduğunu, kökeninin ne olduğunun önemi olmadan herkesin, canı gönülden, isteyerek, aidiyet duyarak hem amerikan vatandaşı olduğunu hem de ''amerikan vatanseveri'' olduğunu görürsünüz. Bu onlara bırakın milliyet kavramını kaybettirmeyi, ister beğenin ister beğenmeyin, istediğiniz kadar emperyalist kan emiciler deyin, kendi ''milleti'' için gerekeni yapabilecek dünya çapında güce kavuşturmuşdur. Bu Amerikan seviciliği yada batı hayranlığı değil, objektif bir gözle onlar neyi doğru yapıyorlarda biz hep kaos içinde birbirimizi yemekle meşgulüz gözlemidir. Bu ülkede şu anda göçmen problemi değil göç politikaları problemi vardır. Eğer bu süreç iyi yönetilebilseydi, aynı avrupa yada amerikanın yaptığı gibi şartlar ve ''fayda getirecek'' kişiler belirlecek bir işleyiş yapılabileseydi, yerleştirme daha homojen olsaydı ve iş gücü azalan yerlerde ikamet ettirilseydi, kimse sığınmacılara karşı olmayacaktı. Anadolunun çeşitliliği içinde doğru insanlarla eriyip gideceklerdi. Laiklik ve sekülerizmin doğru oranlarda iç içe geçtiği ve vatanperverliğin bizleri daha iyi günlere götüreceğini görebilecek, önce akılcı,eğitimli sonrada vicdanlı bir gençlik umuduyla, selamlar.
@araz1392
@araz1392 Жыл бұрын
Dünyadaki Türklerin %90'ı Müslüman
@ronin3444
@ronin3444 Жыл бұрын
@@araz1392 Bakış açısına göre değişkendir, devletlerin açıkladığı rakamlar yada hayal edilen rakamlar doğru değiil. Örneğin kime sorsak Türkiye'nin %99'u müslüman der ancak 2022 yılı iibari ile mahalle baskısını umursamadan rengini belli edenlere bakıldığında, %7 ateist, %5 agnostik, %12,5 deist olduğu ortaya çıkıyor yapılan çalışmalarda, ki daha söylemeyen kim bilir kaç kişi vardır. Sırf bu bile %24,5 müslüman olmayanları gösterirken ülkemizde, %3 gayri müslüm(hıristiyan,yahudi), müslümandan sayılmayan 16 milyon alevi vatandaş filan işin içine girip yaklaşık aynı oranları diğer ülkelere uygularsak, üstüne birde doğduğun gün sana sorulmadan din hanene müslüman yazıldığını, kültürel olarak tercih hakkın olmadığını da eklersek, işler hiçte düşünüldüğü gibi değil aslında.
@umutuysal9189
@umutuysal9189 9 күн бұрын
Cok optimistsiniz. Ama tanimlar iyiydi teşekkürler
@ferhatyavuz5859
@ferhatyavuz5859 Жыл бұрын
Kendimi seküler Türk milliyetçisi olarak tanımlıyorum.Türkçü diyorlardı bize.Aslında eskiden beri vardık. Kendi gözlemim Türkçü veya Seküler Türkler olarak elimizin güçlü ve iyi üniversitelerden mezun güzel savları olan gruplarız. Ülkü ocakları içerisinde vardık veya Ufak gruplarda vardık. Referandum sürecinde herkesin pek bilmediği ocaklardan kopuşlar başladı. Ocak başkanları istifa etti veya ettirildi. Güç daha çok Alperenciler gibi olan gruplara kaydı. Ayrılan grup İyi Parti ile birleşti lakin İyi Parti biraz da merkeze kaymaya başladığı için tekrar 3 e bölünmüş durumda. Bİr kısmı Chp de Ecevit zamanın seküler Milliyetçisi olanlar Chp nin 10 Aralık hareketinden kaynaklı uzaklaşmaya başlamış olan toplum içerisinde Y-CHP ye küskünler onlar Memleket Partisi tabanını oluşturdu. Geri kalanlar Zafer ve İyi Partiye dağıldı ve dönüşümün sonunda başarılı olacağını düşünüyorum. Biz Realistiz. sosyoekonomik olarak belki tavan kısım değiliz. Bu da nereden bakarsınız ona göre görülür. Tabanı anlama açısından konuşurken derdimizin aynı olan insanlara ulaşmak ve konuşmak bize kolay. Tersi olarak lobi zayıf ki bereket sosyal medya var. Dönüşüm tamamlanmamış olabilir haklısınız lakin 2023 seçimlerini Millet İttifakı kazanırsa ve Seküler Türkler iyice dışlandığını hissederse farklı şeyler olacağından eminim 2023 seçimlerinden sonraki seçim iktidar veya ana muhalefet olacağına eminim.
@ancientloser
@ancientloser Жыл бұрын
Amerika’da yaşayan bir seküler milliyetçi olarak söylüyorum, harika bir analiz olmuş, tebrikler.
@Fanny-hj4mi
@Fanny-hj4mi Жыл бұрын
Amerikada yaşıyorsun ve milliyetçiyim diyorsun hangi milletin milliyetçisisin len sen 😂😂
@ancientloser
@ancientloser Жыл бұрын
@@Fanny-hj4mi aslinda guzel noktaya degindin. Milletin yarinlari guzel olsun diye kendi hayatimin gidisatini degistirmedim. Halbuki egitimim sonrasi Türkiye’ye donup politikaya ufaktan atilabilirdim, taylan yıldız gibi. Bu beni otomatik olarak milliyetcilikten eliyosa o zaman evet ben milliyetci degilim. Ote yandan bir sekilde aktif politikaya atilmayan herkes aynı sekilde milliyetci degil. Bilemedim, belki de tanimlarda bogulmamak gerek. Ben Turk kulturunun diger kulturler tarafindan sikistirilip bogulmasini kaldiramayan bir Turk evladiyim diyelim.
@Fanny-hj4mi
@Fanny-hj4mi Жыл бұрын
@@ancientloser milliyetçi değilsin kendi milletine faydan yok yani kendini milliyetçi diye kandırmana da gerek yok
@tanberkak6188
@tanberkak6188 Жыл бұрын
Çok güzel bir video olmuş ve tezinizi de merakla bekliyorum hocam. Videoda söylenildiği gibi milliyetçiliğin yeni bir şey olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'de zaten hakim olan siyasi söylem halen Türk milliyetçiliği. Fakat, her siyasi ideoloji gibi zamanın ruhuna uygun bir biçimde şekil değiştiriyor. Ben de Türkiye'deki milliyetçilikteki/ulusçuluktaki bu değişimi gösterebilmek için biraz daha işin tarihsel boyutuna değinerek bir katkıda bulunmaya çalışacağım. Öncelikle ilk dönem ulusçuluk oldukça seküler bir hareket olarak İttihat ve Terakki Cemiyeti döneminde başladı. Oldukça aydınlanma değerlerini benimseyen, ulusal burjuva devrimini gerçekleştirmeye çalışan bir ulusçu hareketti. Bu ulusçu hareket hemen hemen her ülkede gördüğümüz, artık geri kalmış ve yok olmaya yüz tutmuş, üstelik ülkenin de ilerlemesine engel olarak görülen aristokrasi/toprak ağaları ve kraliyet ailesinin gücünü azaltan ve onun yerine düzenli bir anayasal çerçeve içerisinde ulusal bir ekonomi planı yaratmayı hedefleyen, seküler ve modern bir ulus yaratma projesiydi. Bu hareketin hedefinde ise inşa edilmeye çalışan bir ulus var. Aydınlanma değerlerini benimseyen bir ulusçu hareket olarak, bu hareketin liderleri kendilerinin bir ulusun parçası olduğunun farkında olmayan köylü millete eğitim yoluyla, dil yoluyla bu yarattıkları yeni ulus kimliğini taşıma hedefi vardı. Bu tip bir yaklaşımda ise ulus tanımı bellidir, "sınıfların ötesinde belirli bir dili konuşan ve o ulus kimliğini benimseyen herkes". Dolayısıyla ulusun doğuştan bir ırk veya etnisiteye ait olmadığı, eğitim yolu ile gelen bir toplumsal kimlik olduğu kabul edilmişti. Bunu Ziya Gökalp gibi kişilerin yazılarında da açıkça görebilirsiniz. Bu dönemki ulusçularda ırkçılık, şovenizm veya sert bir anti-komünizm görmezsiniz. Eğer Yusuf Akçura gibi entelektüellerin eserlerini okursanız, Karl Marx'a bile "ünlü Alman sosyolog" olarak referanslar verildiğini görürsünüz. Aydınlanma değerlerini benimseyen pozitivist bir modern hareket olarak bilime, hümanist felsefeye, sanata ve edebiyata oldukça yüksek bir saygı vardı, yol gösterici olarak. Fakat, tabi ki de bu tip aydınlanmacı ulusçu yaklaşım aynı zamanda hem elitist bir yaklaşımdır, hem de azınlıkların grup haklarını önemsemeyen ve onları asimilasyona tabi tutan bir ulusçu yaklaşımdır. Bunun da zaten yarattığı sorunlar Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca da etkili olacaktır, başta Kürt Sorunu olmak üzere. Tabi ki her kesimin de asimilasyona tabi tutulmadığını, bazı kesimlerin hep bu ulus kimliğinden dışlandığını ve onların segregasyona tabi tutulduğunu da söylemek gerekir. Bu grup geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminde Hristiyan azınlıklardı, İkinci Dünya Savaşı'na doğru yaklaştığımızda ise Nazizmden eklenerek bu dışlanan gruplara Yahudiler de eklendi. Kısacası 1930lu yıllardan itibaren Gayrimüslim azınlıklar sert bir şekilde ulus kavramından dışlanırken, Müslüman azınlıklar ise asimilasyon yolu ile Türk ulusuna dahil edilmeye zorlandılar. Fakat, İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'de hiç azımsanmayacak kadar kuvvetli bir Nazizm etkisi vardı. Bu dönemki milliyetçi söylemde Cevat Rifat Atilhan'ın Milli İnkılap Dergisi gibi direk Almanya'daki Hitler'in rejimi tarafından finansa edilen ve Nazi propagandası yapan uçuk anti-Semitik yayınların yanı sıra yine oldukça Nazi tipi bir anti-semitik şovenizmi benimseyen Nihal Atsız ve Osman Yüksel Serdengeçti gibi isimlere de rastlıyoruz. Daha sonradan isimlerini sıklıkla duyacağımız gerek o dönem tek parti olan CHP içerisinde yer alan Recep Peker, Memduh Şevket Esendal, Şükrü Saraçoğlu ve hatta Necip Fazıl Kısakürek gibi oldukça direk İtalyan faşizminden veya Alman Nazizminden etkilenen uç-sağ hareketler olduğu gibi, tam faşist olmasa da proto-faşist bir hareket olan Almanya'daki Tatkreis (Hareket Çevresi) hareketinden etkilenen ve ideoloji olarak Kemalizmin kuruculuğunu yapan Kadro Dergisi'ni de unutmamak lazım. Bu Kadrocu ekip halen Aydınlanmacı değerleri oldukça benimsiyor ama faşizmi andıran ve oldukça çelişkili duran modernizm ve şehirleşmeye karşı bir hamle olarak köylüye, saf millete geri dönüş çağrısında bulunuyor, bunun için de oldukça yarı totaliter bir yönetim modeli ve korparatist bir devletçi ekonomi modelini savunuyordu. Bir dönem gerek Atatürk, gerekse İsmet İnönü döneminde bu Kadro çevresinin yarattığı Kemalizm ideolojisi benimsenecek, bu sayede dış politikada Nazi Almanyası'na ve Faşist İtalya'ya Türkiye'yi bir dost ülke olarak gösterilip kışkırtılmamaya çalışılacak, bir yandan da tam bir faşist/Nazi hareketi olmadığı için de herhangi bir Mihver istilası ihtimali için hayati önem arz eden gerek Batı ülkeleri ile, gerekse SSCB ile diplomatik ilişkiler sürmeye devam edecek. İkinci Dünya Savaşı bittiği anda ise sert bir şekilde bu Nazi yanlısı uç-sağ kesimler "Irkçılık-Turancılık Davası" olarak bilinen davalarla yargılanacak ve tamamı olmasa da en azından CHP dışındaki uç-sağ isimler yeni oluşan Soğuk Savaş konjenktürüne uygun bir şekilde temizlenecekler. İkinci Dünya Savaşı döneminde oluşan ve gerek Nazi Almanyası'ndan, gerekse Faşist İtalya'dan ilham olarak oldukça kendinden emin bir şekilde davranan uç-sağ Türk milliyetçilikleri ise Soğuk Savaş döneminde kendilerini daha sert anti-komünist bir hareket olarak tanımlayarak varlıklarını sürdürmeye devam edecekler. Bu dönemde İslamcı bir faşist yaklaşımı benimseyen Necip Fazıl Kısakürek, Cevat Rifat Atilhan ve Nurettin Topçu gibi isimleri görüyoruz. Özellikle Kısakürek ve Topçu bol bol faşizme ilham olan Fransız filozof Henri Bergson'a atıfta bulunarak "Hareket/Aksiyon" gibi kavramlarla Soğuk Savaş düzenine uygun bir neo-faşizm geliştirmeye çalışacaklar. Daha önceki Milli Kalkınma Partisi, İslam Demokrat Partisi gibi başarısız girişimlerden sonra 1960lı yıllara geldiğimizde ise artık bu sert derecede anti-komünist olan ve paramiliter örgütlere sahip olan neo-faşist hareket Milliyetçi Hareket Partisi adıyla partilileşecek. Videoda Yaşar'ın da bahsettiği gibi Alparslan Türkeş önderliğinde Ülkücülük ideolojisi benimsenecek. Fakat, bu ideolojinin partinin içerisindeki diğer iki kuvvetli isme karşı bir alternatif olarak geliştirildiğini unutmamak lazım. Bunlardan bir tanesi Hüseyin Nihal Atsız'ın Türkçülüğü, bir diğeri ise Necip Fazıl Kısakürek'in İslamcılığı. Türkeş'in Ülkücülüğü, Atsız'ın Türkçülüğüne ve Kısakürek'in İslamcılığına karşı onların görüşlerini birleştiren bir neo-faşist hareket olarak ortaya çıkmıştı. 1960lı ve 1970li yıllara özellikle şiddet eğilimli eylemleri ile damga vuracak bu karşı devrimci hareket günümüzde halen MHP'nin ideolojisi olarak varlığını sürdürmek.
@tanberkak6188
@tanberkak6188 Жыл бұрын
1990lara ve özellikle ciddi anlamda popülerlik kazandığı 2000li yıllara geldiğimizde ise seküler milliyetçilik olarak akla gelen ilk hareket ortaya çıkmıştı, Ulusalcılık. Ulusalcılık özünde anti-emperyalist bir söylemle eski Maocu diyebileceğimiz kesimlerin önderliğinde çıkmış, yaklaşımları oldukça seküler olan ama anti-Atlantisist ve dolayısıyla sert derecede ABD, NATO ve AB karşıtı anti-liberal bir milliyetçi hareket olarak ortaya çıkmıştı. Rusya'daki Nasyonel Bolşevizm denilen uç-sağ neo-faşizme benzer bir şekilde, ki kendileri de bu fikrin kurucusu Aleksandr Dugin'e bol atıfta bulunuyorlardı, oldukça sert bir Anti-Americanism ve Batı karşıtlığı üzerinden komünistleri ve uç-sağ milliyetçileri oldukça militarist bir Atatürk sembolünün altında birleştirme hedefleri vardı. Bu hareketin 2000li yıllarda yavaş yavaş muhalif söyleme hakim olmasına şaşırmamak lazım, çünkü tam o dönem laikliğe bir tehdit olarak görülen Milli Görüşçülerden kopan bir başka aşırı-sağ İslamcı popülist parti AKP iktidara oynamaktaydı ve neoliberal ekonomi politikalarının yanı sıra dış politikada ABD ve AB yanlısı bir Atlantist politika izlemekte ve içeride ise Kürtlerle bir barış süreci başlattığı gibi Kemalist değerlere oldukça bağlı olan askeriyeyi kendilerine darbe yapacaklar korkusuyla tasfiye ediyorlardı. Ulusalcılık bu ekonomide özelleştirmeler aracılığıyla neoliberal politikaların benimsenmesine, sivilleşme ve demokratikleşme adına askeriyenin tasfiyesine ve AKP'nin iktidarını koruyabilmek için ABD ve AB'ye yanaşılmasına bir tepki olarak ortaya çıkmış ve oldukça popüler olmuştu. Oda TV, Aydınlık Gazetesi, Türk Solu gibi yayınların dışında CHP çevresinde de oldukça popüler olan Cumhuriyet ve Sözcü gazeteleri de bu hareketten oldukça etkilenmişti, hatta Deniz Baykal liderliğindeki CHP seçim manifestolarında oldukça ulusalcı bir söylem benimser olmuştu. Fakat, CHP'nin başına Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçip yavaş yavaş ulusalcı isimleri tasfiye etmesi ve tabi ki özellikle HDP'nin 2015'te barajı geçip Kürt Sorunu'nun ciddi bir şekilde konuşulmaya başlaması ile bu ulusalcı hareket CHP'nin içerisinde oldukça zayıfladı ve önce 2014'te Emine Ülker Tarhan'ın ayrılıp Anadolu Partisi'ni kurup ilk seçimde %1'den az oy alması ile neredeyse tamamen yok oldu. Şimdi bu hareket hayatına Doğu Perinçek'in Vatan Partisi'nde temsil edilen ve 2016 sonrasında iktidar ile işbirliği içerisinde olan ufak bir hareket olarak devam ediyor. Bazı AKP'ye sert derecede karşı olan eski ulusalcılar ise Vatan Partisi'nin bu dönüşünden sonra ya CHP'nin içerisindeki son ulusalcı isimlerden olan Muharrem İnce'nin CHP'den ayrılarak kurduğu Memleket Partisi'nde veya daha da ufak olan uç-sol Halkın Kurtuluşu Partisi gibi ufak komünist partilerde örgütlenmekteler. Fakat şu an 2010ların sonlarından itibaren oluşmuş ve 2020lerde güç kazanmış seküler Türk milliyetçiliği daha farklı bir fenomen. Yaşar videoda sosyolojik sebeplerden bahsetmiş, hepsine katılıyorum. Ama ideolojik açıdan bunun da 2010lardaki gelişmelere birer tepki olarak okunmasından yanayım. Başlıca bu yeni Seküler Türk Milliyetçiliğinin en büyük bileşeni göçmen karşıtlığı. Özellikle 2010lu yıllarda Suriye, Irak, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden gelen göçmenlere karşı ciddi bir nefret var. Özellikle IŞİD gibi radikal İslamcılığın dehşet yarattığı 2010lu yıllarda oryantalist önyargılarla ciddi bir Müslüman dünyadan gelen göçlere karşı nefret var. Bu nefret dikkat ettiyseniz Rus veya Ukraynalı mültecilere hiç yapılmadı ama Müslüman mültecilere karşı oldukça sert bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ciddi bir şekilde ülkeye suç getirecekleri, ülkeyi Araplaştıracakları ve ülkede İslamcılığı arttıracakları endişesi var. Hatta Avrupa'daki "the Great Replacement" komplo teorisini andıran irrasyonel bir demografik değişim korkusu da var. Bunun dışında burada tepki verilen en büyük diğer olay ise Barış Süreci'nden çok HDP'nin barajı geçmesi. Seküler Türk Milliyetçisi dediğimiz kesimde ciddi bir şekilde HDP'nin PKK yanlısı olduğu düşüncesi var ve PKK yanlısı olduğuna inandıkları bir partinin barajı geçip siyasete etki etmesini pek kabullenemiyorlar. Üstelik bir de bu siyasetin 2016'daki HDP'nin bizzat hükümet tarafından şeytanlaştırıldığı OHAL döneminde oluştuğunu düşünürsek oradaki sert bir güvenlikçi söylemin benimsenmesine şaşırmamak lazım. Ama videoda dikkat çekilen bir noktaya katılıyorum, bu hareket oldukça karma bir hareket. Burada örnek verilen iki kişiden birisi MHP'de ve sonrasında İYİ Parti'de görev yapmış (artık bu parti ile de ilişkisi olmayan) ve "Seküler Türk Milliyetçiliği" adı altında aslında Atsız tipi uç-sağ Türkçülüğü canlandırmaya çalışan bir kişi, öteki ise oldukça sert bir militarizme sahip olan ve eskiden kendine ulusalcı sosyalist diyerek Türk Solu dergisinde yazan ve şu an İYİ Parti'ye yakın olan bir isim. Bu iki isimde şu an oldukça uç-sol bir yaklaşımı temsil ediyorlar. Fakat, benim Zafer Partisi'ne yaklaşan 2000 sonrası doğumlu kendisini Seküler Türk Milliyetçisi olarak adlandıran seçmende gördüğüm şey kesinlikle bu iki isimin oldukça otoriter Soğuk Savaş veya erken 2000lerden çıkma bir yaklaşım değil. Daha çok reaksiyoner popülizm diyebileceğimiz, ABD ve Batı Avrupa'daki göçmen düşmanı aşırı-sağ popülist hareketlerin zaferlerinden oldukça etkilenmiş, Türkiye'de de sadece göçmenleri gödereceğine söz veren kim varsa ona destek veren gençler. Yani yaklaşımları o kadar ideolojik değil, daha çok tek bir talep üzerine kurulu, göçmen karşıtlığı. Bu gençlerin çoğu da zaten alt-orta ve orta sınıf CHPli veya İYİ Partili gençlerden oluşuyor. Bir kısmı uzun bir süre Zafer Partisi'ne yakın bir pozisyon aldı ama büyük bir çoğunluğu özellikle Zafer Partisi'nin halen ülkücü tavırlar sergilemesinden, ekibe İslamcı ve komplo teorileri saçan ciddiyetsiz isimleri alması üzerine öfkelenen ve hatta ya CHP/İYİ Parti gib eski partilerine geri dönen ya da Memleket Partisi'ne kayan isimler. Bu gençler olaylara eski MHPli Türkçü abi edasıyla ideolojik bakmıyor, sadece göçmenlere duydukları öfkeden dolayı yeni partilere kayan ve asıl amaçları anaakım muhalif partiler olan CHP ve İYİ Parti'yi etkilemeye çalışan gençler. Zaten bu gençlerin de en çok bu partileri eleştirmesinin sebebinin de burada yattığını düşünüyorum. Sınıf olarak kendilerine en yakın gördükleri bu iki muhalif partinin kendi taleplerini yok saydıklarını, bundan dolayı da normalde onlar için kullanacakları oylarını yeni kurulan bir parti için kullanmakla tehdit ediyorlar.
@recepaloglu5427
@recepaloglu5427 Жыл бұрын
Iyi akşamlar, tek amacı bilgiyi yaymak olan ##grafikledünya sayfamızı desteklerseniz memnun oluruz. Umuyoruz ki size de katkı sağlayabiliriz. 🎯
@sakyd
@sakyd Жыл бұрын
Yorumun başlangıcı her ne kadar güzel olsa dahi belirli terimlerin (özellikle de Faşizmin) doğru anlaşılmaması ve olgulardan daha çok algılar üzerinden aşağılayıcı bir biçimde yargılanmaya çalışılması yüzünden sonlara doğru batırmışsınız ancak ben açıklayayım. 1-İttihatçılık fikir akımı olaraktan Seküler değil Laikliği savunan bir fikirdir arasında farklar bulunan bu terimlerden Laiklik 1912'de nasıl benimsendiyse sonrasında da hiç değişmeden aynen devam etmiştir ve tavizsiz ilkelerden biri olmuştur. 2-Kürt Sorunu diye bir sorun yoktur "sosyolojik gerilik" diye bir sorun vardır. Ziya Gökalp'in Küçük Mecmua dergisinin ilk sayısında belirttiği gibi Kürtler Türklere oranla medeniyet seviyesinde daha geri kaldıkları için (Daha hala Aşiretler boyutunda yaşanılması) zaten sosyolojik olarak diğer gelişmiş toplumlara oranla "kafasının içi" geri kalmış Türk Ulusunun böyle önemli ve değerli bir parçasının toplumun geri kalanından da daha düşük bir seviyede yer almasa haliyle bazı sorunlar doğurmuştur (Özellikle Cumhuriyetin başında çıkan isyanların tamamı böyledir). 3-Türkiye'de "devlet" tarafından hiçbir zaman Cumhuriyet döneminde de Müslüman olmayan azınlıklara karşı sırf etnisiteden dolayı ayrımcılık yapılmamıştır. Ancak bir dönem Tanzimat'a, devamında Anayasaya devamında ise Cumhuriyete karşı çıkan Monarşi sayesinde geçinen hatırı sayılı bir Rum, Ermeni ve Yahudi aileler, tüccarlar ordusu olduğundan ve direk 1838 Antlaşması ile yarı sömürge yapılan Osmanlı'nın sömürgeleştirmesinde Kompradorluk oynayıp Anadolu da yılda 30.000-40.000 insan açlıktan ölürken, millet daha Zonguldak'da pencere bulamadığına cam aralığına yastık tıkarken bu komprador sürüsünün haksız zenginliği ve piyasaya bozan geri kalmış tip tüccarlığını (Tüccarla, Kapitalist İş Adamı arasında dağlar kadar fark vardır) eminim aynı durum bir İngiltere'nin falan başına gelseydi cezasız kalmazdı. Varlık vergisi falan diyecekseniz hiç demeyin varlık vergisi bizim 80'ler dönemi başlayan liboş furyanın aksine yabancı temelli değil ithalat temelli bir vergidir, zaten hiçbir rum yada ermeni bu vergiyi ödemiyor direk isim isim rakamlarıyla yazabilirim sonrasında da savaş dönemi ithalattan vergi alınma mevzusundan cayılıp konu rafa kaldırılıyor. 4-En temel yanlışlarınızdan biri Faşizmi ve Üçüncü Görüş fikirleri anlamamış oluşunuz. İlk başta Faşizm aşırı sağ değil "Üçüncü Görüştür" aynı "Kemalizm" gibi ve tarihte Kemalizm faşizmden değil, Faşizm kimi konularda özellikle yöntem konusunda Kemalizm'den etkilenmiştir zira Kemalizm tarihte ilk defa Üçüncü Görüş sosyal iktisadiyat ve felsefe konularını pratikte uyguladığından ve ondan önce ortaya çıktığından bu çok normal bir durum. En net bu etkilenme D'annunzio'da görülebilir. 5- Kadro dergisi tipi bir Kemalizm yoktur, Kemalizm tektir ve nettir. Kadro dergisinin asli amacı Kemalizm'i sistemleştirip bir ideoloji haline getirerekten bu Türk Medeniyetini kurma davasını bütün dünyaya aşılama ülküsüdür. Yani Kadro dergisi geldi İtalya'yla ilişkiler düzeldi gibi bir hikaye yok ki Kadro dergisi ortalıkta yokken iki ülke arasında Savunma paktı ve Atatürk Türkiye'sinde zor görülecek bir şekilde Otarşiyi delen bir biçimde kredi yardımı, sanayii yapılanma da yardımlar yapılmıştır. Ernst Nolte okunaraktan bu etkilenme görülebilir. 6- Örtülü ödenek Fazıl gibi bir namussuz, şerefi bi' kumar parasına satılık köpeklerin cebine para girmediği takdirde milliyetçilik yaptıkları görülmez ki CHF varken en ağır Atatürkçü sonrasında en ağır menderesçi sonra islamcı olan bu dönek Türkeş'ten bile fazla eğer yaptıysa ki Milliyetçiliğe zarar vermiştir. Gene de bilimsel hiçbir yönden değerlendirilemez. 7-Türkeş vefatının 10 yıl öncesinde değiştirme amacı güttüğü (yöntem olarak) davasında her daim sorunlar yaşamıştır. MBK'ya verdiği tekliflerde tam anlamıyla da olmasa da Atatürk Türkiye'si hedeflerine dönüş, halkın daha demokrasiye hazır olmadığının iddiası tarzı meselelerde zaten Kültür sentezcisi, hakiki ülkü milliyetçisi bu adam fikirlerinin değerlendirilmemesi üzerine "e napalım bizde şuradan Türk Milletine yararlı olabiliriz" diyip o dönem hem ulusal hem de fikir anlamında ters gördüğü komanizmaya o kadar sıkı anti-komanist yaklaşmıştır ki ileri de Amerikan'ın kucağına düşüp ülkeye en net zararları vermiştir. Bu kadar hata olmasına rağmen günümüzdeki Türklükten uzak maraba kafalı halk çoğunluğu değerlendirildiğinde bilgi eksiklikleri ve önyargı olmasa gayet doğru bir yazı. Yine de siz şunu bilin ki dün de olduğu gibi bugün, bugün de olduğu gibi yarın, Türk Aydınlanmasını tamama erdirecek yegane fikirler Kemalizm ve Türkçülüktür. Ondan ötürü siyaset üstü bu kültürel davalar şahsi dogmalar bir kenara koyup araştırılmalı, her Türk Genci Türk Medeniyetini kurma davasını en net ideal olarak benimsemelidir.
@tanberkak6188
@tanberkak6188 Жыл бұрын
​@@sakyd Teşekkür ederim olumlu ve olumsuz bütün eleştirileriniz için. Bir aşağılama, hor görme amacım bulunmamaktaydı. Akademik alanda siyasi tarih çalışan birisi olarak elimden geldiğince meselelere elimden geldiğince bilimsel yaklaşmaya çalıştım. Karşıt argümanlarınız için ama direkt referans paylaşabilirseniz çok daha iyi olur, en azından yanlış yaptıysam ben de oralarda düzeltebilirim kendi argümanlarımı. Fakat, direk olarak sıraladığınız maddelere tek tek cevap vermem gerekecek: 1- Kesinlikle laiklik üzerine İttihat ve Terakki Cemiyeti'nde bir konsensüs olduğunu söylemek imkansız. Gerçekten sert derecede pozitivist ve laikliği savunan Ahmet Rıza gibi isimler olduğu kadar laikliğe karşı gelip hilafetin askeri çıkarları sebep göstererek korunması gerektiğini söyleyen Enver Paşa gibi isimler de var İttihat ve Terakki Cemiyeti içerisinde. Ayrıca resmi olarak hiçbir zaman laiklik gelmedi Osmanlı İmparatorluğu'na. Hilafet makamı 3 Mart 1924'e kadar korunmaya devam etti. 2- Kesinlikle ülkenin kurucu liderlerinin yaklaşımının bu olduğuna eminim. Zaten Aydınlanmacı ulusçuluğun perspektifi budur. Kendileri aydınlanmış ulus olarak bir geri kalmış öteki veya ötekiler grubu görür ve kendi ulusçuluklarının o kesimlere de aydınlık getireceğini düşünerekten kendilerine bir "medenileştirme projesi" yüklerler. Fakat Kürt Sorunu'nu oluşturan şey de zaten tam olarak da bu. Kürt ulusu yavaş yavaş Osmanlı'nın son dönemlerinde oluşmaya başlamıştı, Kürtçe gazetelerin çıkışından bunu görebiliyoruz. Türk ulusçuluğu ise bu ulusun varlığını yok saydı ve o kesimi asimilasyona zorladı. Şu anda da günümüzde Kürtlerin varlığının inkar edilmesi, Kürtçe dilinin konuşulmasına izin verilmemesi, "Dağ Türkleri", "Kart Kurt" gibi bizzat askeri kesimden çıkan ciddiyetsiz isimlendirmeler getirmenin amacı da zaten bu asimilasyon politikalarına insanları ikna etmeye çalışmaktan geliyor. Kaldı ki bu Türk ulusçuluğuna özgü bir şey de değil, ABD'de, Kanada'da, Avustralya'da, Yeni Zelanda'da, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, İsrail'de yerli halklara karşı uygulanan çok tipik bir asimilasyonist politika. 3- Bu kesinlikle çok yanlış bir iddia. Gayrimüslimler bu ülkede sürekli olarak pogramlara uğradılar. 1934'teki Yahudilere karşı Trakya Pogromları'ndan tutun İstanbul'daki Rumların uğradığı 6-7 Eylül Pogromları'na kadar birçok devlet eli ile örgütlenen veya en azından yapılmasına göz yumulan pogromlarımız bulunmakta. Kaldı ki Varlık Vergisi de ciddi bir meseleydi ve aynı dönem gayrimüslim bireylerin Aşkale'de toplama kamplarına gönderildiğini biliyorsunuzdur diye tahmin ediyorum. Ayrıca gayrimüslim bireylerin hiçbir şekilde askeriyede ve bürokraside yer almadığını da duymuşsunuzdur. Zaten gayrimüslim bir isminiz var ise hiçbir şekilde buralarda bir konum elde edemezsiniz, istediğiniz kadar iyi Türkçe konuşan asimile olmuş bir gayrimüslim birey olun. İlk Ermeni kaymakam Berk Acar bile bu sene, 2022 yılında atandı. Düşünün ülkenin ancak 99. yılının sonlarında bir Ermeni vatandaş kaymakam olarak atanabiliyor. 4- D'annunzio'dan direk etkilenme üzerine bir kaynak varsa lütfen paylaşın (Bu referans İngilizce, İtalyanca, Fransızca veya Almanca da olabilir, bu dilleri profesyonel seviyede biliyorum.). Ben henüz o tip bir yazı görmedim. Ama bu durum pek şaşıracağım bir şey olmaz. Türkiye'deki Kurtuluş Savaşı'nın özellikle Hitler'a fazlasıyla ilham olduğunu, Türkiye nasıl Sèvres Anlaşması'nı reddettiyse Almanya da Versailles Anlaşması'nı tek taraflı reddedebilir fikrinin Nazilere Türkiye örneği üzerinden geçtiği akademide hep söylenen bir şey. Özellikle Stefan Ihrig gibi isimler Atatürk'ün zaferinin Hitler'e verdiği ilham konuda kitap bile yazdı "Atatürk in the Nazi Imagination" isminde. Faşizmin "üçüncü görüş" diye sağdan farklılaştırılabileceğini sanmıyorum, faşizmin literatürdeki tanımı uç-sağdır (aşırı-sağ değil, uç-sağ onun da altını çizmek gerekir). Kendilerinin hedefi bir diktatöryel lider etrafında gücün sıkı derecede merkezileştiği, bireysel özgürlüklerden devletin, ırkın, ulusun ve toplumun geleceği için vazgeçildiği, modernleşmenin sadece militarist emeller uğruna yapıldığı, modernleşmenin sonuçları olan farklılaşmayı devlet otoritesini kullanarak şiddet yoluyla entegre etmeyi amaçlayan, bu sayede de gelenekleri ve sosyal hiyerarşiyi korumaya çalışan bir hareket. Bu direk siyasi olarak sağ düşüncenin en radikal yorumunu oluşturuyor. Kurdukları paramiliter örgütlenmelerden tutun, şiddet kullanarak devleti ele geçirme çabaları ve anti-demokratik bir totaliter yönetim kurma hedefleri onları zaten siyasi yelpazede sağın en uç noktasına yerleştiriyor. Faşist ve Nasyonel Sosyalist hareketler de zaten tarihte modernizme bir tepki ve ayrıca sosyalizme karşı bir karşı-devrimci hareket olarak sert bir anti-komünizm ile kurulmuşlardır. "Halkların kardeşliği" söylemini savunan siyasi örgütlenmeler değil sonuçta bunlar, çok sert derecede şovenist, aşırı-milliyetçi militarist örgütlenmeler. 5- Tek Kemalizm diye bir şeyden bahsetmek imkansız. Daha sonraki senelerde Yön Dergisi ve çevresinde çıkan Sol Kemalizm olduğu kadar, CHP içerisinde oluşan ve Kemalizmin modernleşmeci yönünü alan sosyal demokrat bir Kemalizmin yanı sıra liberal Kemalizmler de bulunmakta. Bunun dışında yine DP-AP-DYP çizgisinde oldukça kullanılan muhafazakar bir Atatürk milliyetçiliği ve Kenan Evren döneminde "Atatürkçülük" olarak müfredatlara dahi eklenen oldukça çok sert bir militarist aşırı-milliyetçilik de bulunmakta. Kadro Dergisi bu Kemalizm kavramını ilk defa somutlaştırarak ortaya koyan gruptur. Hatta bizzat "Kamâlizmin İlkeleri" ile bizzat Atatürk tarafından benimsenerek de tek parti dönemi CHP'nin programına Altı Ok olarak girmiştir. Kadro Dergisi'nden önce ideolojik anlamda bir Kemalizm bulunmamakta, ancak Batılı yayınlarda "Kemalist rebellion", "Kemalist government" gibi sıfat olarak bu kelimeyi görebilirsiniz, o da Mustafa Kemal Paşa'nın destekçileri manasında kullanılan bir kelime. Kadro Dergisi ile de İtalyan Faşizmi ile yakınlaşıldığını iddia etmedim, sadece bu dönem faşist düşüncenin Türk ulusçuluğuna radikal derecede etkilediğini söyledim yorumumda ki ben bunun pragmatik amaçla yapıldığını düşünüyorum, asla tam faşizm benimsenmiyor, hatta dış politikada sürekli bir Faşist İtalya ve Nazi Almanyası'nın ülkeyi SSCB ile birlikte işgal edeceği korkusu bulunmakta. Kaldı ki Kadro Dergisi'nin yakın olduğu grup daha çok bariz bir şekilde röportajlarını yayınladıkları ve çevirilerini yaptıkları Almanya'daki Nazi olmayan diktatöryel popülist/Völkish hareket olan Tatkreis (Hareket Çevresi) grubudur. 6- Buradaki yorumunuzu pek anlayamadım. Birisine "namussuz, şerefsiz, köpek" gibi hakaretler edince bilimsel yaklaşmıyoruz, tam tersine aşırı duygusal yaklaşmış oluyorsunuz. Necip Fazıl Kısakürek'i ben de hiç sevmem, lakin bilimsel yaklaşımın gereği sebebiyle onun kim olduğunu araştırdım ve ismini bu yazıya ekledim, çünkü kendisi faşist düşünceyi de nasyonel sosyalist düşünceyi de bilen ve bunu bir şekilde Türkiye'de de yaymaya çalışan birisiydi. Fransa'da faşizme ilham olan metafizikçi Henri Bergson'un bizzat öğrencisi olmuş, Nazizmin ideologlarından Karl Schmitt'in kitaplarını bizzat Türkçe'ye çevirmiş ve direk Nazilerden kopyaladığı anti-Semitik propaganda ile dolu komplo teorilerini ise Büyük Doğu Dergisi'nde yayınlamıştır. Milliyetçilerin de, İslamcıların da kendisine kızmasını anlıyorum ama bu ne yazık ki tarihte yarattığı etkiyi değiştirmiyor. Günümüzde anti-Semitizm Türkiye'de halen yaygınsa bunun başlıca figürü kesinlikle Necip Fazıl Kısakürek'tir. 7- Türkeş dönemi MHPsi konusunda çok uzmanım diyemem ama Türkeş sert bir anti-komünist ve aşırı-milliyetçi asker, çok tipik bir Soğuk Savaş neo-faşistiydi ve tıpkı Avrupa'daki eşdeğerleri gibi anti-komünizm uğruna klasik faşizmin aksine yer yer merkez-sağ ve sağ gruplarla ittifak yapmaya da gitti, dış politikada oldukça Atlantisist ve ABD yanlısı bir konumda da bulundu. Bu beni şaşırtan bir şey değil, zaten orada da ilk yorumun sonunda Türkeş'in yükselişini anlatabilmek için bu Soğuk Savaş'taki sağcılığında hakim olan anti-komünist paranoyayı dikkata almamız gerektiğini söylemek için yazdım. Tekrardan teşekkür ederim zaman ayırıp olumlu ve olumsuz yorumlarınızı içeren bir eleştiri yazısı yazdığınız için. Fakat bu yaptığım gerek ilk yorum, gerekse onun devamı olan yorumda asıl amacım uluslararası konjonktürdeki değişimler sonucunda Türk ulusçuluğunun/milliyetçiliğinin nasıl değişimler geçirdiğini ve günümüzdeki Yaşar'ın videoda bahsettiği "Seküler Milliyetçiliğe" nasıl dönüştüğünü açıklamaktı. Önyargılarım tabi ki de olabilir ama elimden geldiğimce bilimsel yaklaşmak adına objektif bakmaya çalıştım.
@sakyd
@sakyd Жыл бұрын
@@tanberkak6188 1-Ben zaten İttihatçılar Laikliği getirdiler, halifeyi astılar kovdular tarzı bir yorum yapmadım sadece "ittihatçılık" denilen ve fikir akımı olması itibariyle basit bir komita örgütünden öte bir yapı olduğundan o dönem Enver'ci tek tipçi yapılar neyi savunmuş olursa olsun İttihatçılık özünde dediğiniz gibi pozitivist ve laikliği en net biçimde savunan bir fikir akımıdır. Her üyesinde bu görülmez ancak teorisyenleri böyledir. Ve dediğim gibi Seküler değil hiçbiri sadece Laik. 2-Burada gene çokça terim kullanımında yanlışlıklar var başta oradan hata yapıyorsunuz ve paragraf dümdüz anlamsızlaşıyor. Kürtler yada Kürtçe konuşan Iranid-Armenoid ırk sahibi halk başka bir ulus değil hatta bir etnisite bile değildir (etnisite kelime anlamında bakıldığında konu anlaşılır) sadece İranic halkın batı koludur ve Farslara olan yakınlıkları Kazak-Kırgız yakınlığı kadardır. Ondan Kürtlerin tabii ki de anlamsız bir şekilde 80'ler de "bilerekten" oluşturulmuş "kart kurt" şeyleriyle açıklanacak insanlar değiller. Ancak Kemalizm ve Türkçülük zaten etnik milliyetçi bir yapıyı geçin, kimlik milliyetçisi bile değilken ve Kültür Sentezçisi-Kati Fikir Hareketiyle Ulusu idealaştırma hedefine düşmüş bu fikirleri asimilasyonist açıklamanız olmamış. Cumhuriyet olsa olsa Kürtlerin'de belirttiğim medeniyet ayıplarından kurtulup yükselmelerini savunmuştur ki dönün ülke ıQ haritasında Tunceli'ye bakın sonra da diğer doğu illeri oranlarına bakın durumu anlarsınız. Türkçüler zaten Kürt vatandaşlarını severler çünkü Diyap Ağa'nın da istediği ve söylediği gibi Kürtler Türkiye'den her türlü o dönem propagandalarına rağmen kopmamış ve kopmak istememiştir. Biliyorum bu konuda çok fazla yarım kalmış ve yarım kaldığı için mürüvvetini milletçe göremediğimiz Kemalist-Cumhuriyet devrimlerinden bahsediyorum ama durum budur, gerekli fikri uzlaşmalar sağlansaydı, istenilen sosyal iktisadi düzen kurulsaydı, zihniyet devrimleri ve sosyal değişimler devam etseydi bu sorun kalmayacaktı ve başta Kürtlerin de başı bu kadar yanmayacaktı. 3-Gayrimüslimlerin 1938 sonrası bazı sorunlar yaşamış olması ve bunları tetikleyen hareketlerin zerre kadar Kemalizm'i alakadar etmediğine eminim. 1934 Pogromu falan bakıldığında gayrimüslimlerden daha fazla kendi vatanında ezilmiş olan Türk Milletinin her toplumda beklenilebilecek bir refleksiydi ki sizin abarttığınız kadar gerekli olan hesaplaşmalar zaten yaşanmadı. Kompradorların cezasız kalmaması demek zaten ülkeyi kuranların bizim bir sömürge protektrası olduğumuzu kabul ettikleri anlamına geliyor demek olurdu. Gerekli uygulamalar yapılmıştır, hepsinde de fakir yerli halkın zarar uğraması olduğunca engellenmeye çalışılmıştır. Gayrimüslimlerin yaşadıkları her yıl açlıktan sürünen geri kalmış Türk Milletinin kendi vatanında yaşadığı acı yanında bir hiçtir. Gene de bizim Evren era liboşlar çok sever böyle muhabbetleri. Yine de siz kanmayın böyle şeylere. 4-Adamın "Mustafa Kemal Türklerin büyük bir millet olduğunu gösterdi, şimdi ben bizimkinin daha büyük bir millet olduğunu kanıtlayacağım" sözü, Nutuk adındaki kitabı, hem kıskançlık hem de hayranlık derecesindeki (bazen düşmanlık) Türkofilliğini gösterir ki Türkiye bu yaşananlara uzak kalmamış Fiume Ligine katılma kararını desteklemiştir. Ayrıyeten bakarsanız ben adam adama bir etkileşimden daha çok asli bir şekil de bir fikrin öncülüğünü yaptığı için Kemalizm'in diğer Üçüncü Görüş fikirleri etkilediğini belirttiğim. 5-Hayır efendim tek bir Kemalizm vardır ve sağ-sol Kemalizm falan olamaz, Sağ-Sol Kemalizm demekle Faşist enternasyonel, anarşist devletçi, piyasacı sendikalist demek aynı şeylerdir. Kemalizm'in ülküsü tek, anlayanı ülke içinde iki elin parmağını geçmeyecek derece düşük bir fikirdir (abartmıyorum hakikatten saydım). Ondan DP gibi sosyolojik geriliklere arka duran partilerin sömürdüğü Atatürk popülizmi demek Kemalizm demek değildir. Kadro dergisi beton kafa olması gerektiği gibi bir Kemalizm ideolojisi kurmayı hedeflemiştir, amacına ulaşamadan kapandı zaten sonrasında Gazi'nin erken vefatı derken Türk Ulusunun en büyük 15 yıllık aydınlanması son buldu. Avcıoğlu ve yön dergisi mevzusuna gelirsek kendisi hakkında hakikatten uzmanlık derecesinde bilgili olan birisi olarak Avcıoğlu evet bazı Kemalist devrimleri tamama erdirme merakında olsa da amacı hala Sosyalist bir proleter diktatörlük kurma hevesidir yani adam her türlü solcu oluyor ondan kendisinin de dediği gibi fikirlerine Sol Kemalizm oksimoron terimini koyana kadar "Milli Demokratik Devrim" demek daha doğrudur. 6- Efendim bakın fazıl dangalağa herhangi bir bok yemişse dahi bu benim zerre kadar umurumda değil zaten bu adam kaale alınacak bir insanda değil. Ondan ama nazizim ama bilmemle, tek ümidim olmayacak insanları liberal paranoid atakları arasında gündeme getirilmemesi. 7-Türkeş'e sorsanız Türkeş'te aynısını söyler ki Türkeş neo-faşist falan değildir zira Faşizm sandığınız kadar kolay olunan bir olayda değildir, yavana atılacak bir fikirde değildir. Türkeş klasik bir trad-anti komünisttir, muhtemelen ülkenin başına geçseydi kurduğu düzen Franco'dan ileri gitmezdi ancak bu onu gene Üçüncü Görüş yapmaz zira işin ülkü felsefesi tarafında fikri bir uzlaşma yok. Adam klasik sosyal ve milli muhafazakar bir kimlik çiziyor o kadar. 8-Son olarak daha fazla insanlığa Faşizm'in üçüncü görüş olduğunu, Modern Liberalizm dogmasının konuyu marjinalleştirmek için Faşizme aşırı sağ dediğini falan anlatmayacağım. Çok istiyorsanız Anti-Kapitalist, Anti-Komanist, Solidarist Korporatist bu medeniyet davasının ne olduğuna bakabilirsiniz. Kemalizm ve Türkçülük sanıldığından daha uç, şahsi dogmalardan arındığınızda anlayabileceğiniz, Türk Milletinin tek umududur. Bu kültürel davalar önderliğinde medeniyet davasına koşturmaktan caymış şahsiyetperver halkla bakın buralara geldik. 70-80 Yıldır ülke devrimlerinin ekmeğini yiyen bu sosyolojik gerilik düzeninin artık tamamiyle yıkılıp "gerçek yükselmeyi" görmek istiyorsanız ve hakiki bir idealist iseniz koşturmanız gereken bu yol ne sizin sandığınız kadar basit nede benim sandığım kadar mümkünatsız. Ama önce gerçek Medeniyet nedir bunu görmeli ve kendinize milli şuur katmalısınız. Yoksa her şey temelsiz olur. Bu fırsatı Türk Milleti bir daha tepmemeli, devrimler bir kez daha yarım kalmamalı yoksa bugünden bile daha karanlık günler yakındır.
@Erendinom
@Erendinom Жыл бұрын
hangi siyasi görüşten olursa olsun genel olarak z kuşağı hayatından memnun değil, gençliğini düzgün yaşayamadığını düşünüyor. 2000'li yıllarda üniversite okuyan gençlerin yaşadığı hayata bakıp "benim neyim eksik" diyor. Okuldan çıkınca bırak sinemaya, tiyatroya gitmeyi bir döner bile zor yeniyor. yani kısaca hem ekonomik sorunlar, hem sığınmacılar hem de internet sayesinde başka ülkelerde yaşayan yaşıtlarının ve eskiden burada yaşayan yaşıtlarının nasıl yaşadığını görünce ister istemez bir sinir, muhalif olma isteği ortaya çıkıyor.
@dundartaser1
@dundartaser1 Жыл бұрын
Bir kere bile Zafer Partisi ve Ümit Özdağ dememek için baya kıvrılan bir video olmuş.
@Santosjeka
@Santosjeka Жыл бұрын
Aynen
@palpatines_gamble
@palpatines_gamble Жыл бұрын
Ümit Özdağ kim hacı? Ben tanımıyorum öyle birini
@hakan5640
@hakan5640 Жыл бұрын
Ümit Özdağ seküler milliyetçi değil solcu bir geleneğe sahip Ayasofya'nın cami olması beka meselesi olarak gören Özdağ seküler olamaz
@KipchakWarmonger
@KipchakWarmonger 6 ай бұрын
​@@palpatines_gamble Seküler milliyetçiliğin ve kemalizmin en iyi temsilcisidir kendileri.
@umitvcelik
@umitvcelik 6 ай бұрын
tanrından bahsetmediği için onların adına özürdilerim.
@metehanbaysal5816
@metehanbaysal5816 Жыл бұрын
Türkçüyüz. Biz İttihat ve Terakki gibi kendimizi bu vatana adadık.
@J.RR.Tolkien
@J.RR.Tolkien Жыл бұрын
Milliyetçiliğin MHP tekilinden çıkması öyle bir etki yaptı ki şuan kimse farkında değil. Türk milliyetçi partiler ilk defa yüzde 20 belki yüzde 25 oy alacak(%12-13 iyi %6-7 MHP %3-4 zafer %1-2 BBP vb). Gelecek seçim çok ilginç olacak
@zaferates9168
@zaferates9168 Жыл бұрын
@Tengri-Sama Mülteci politikası gibi bir politika ileri sürmek veya cemaatten uzaklaşmak sizleri geri getireceği inancındayım. Zafer'in Tengrici parti sıfatını geri kazanması Türkçülük için yerinde ama siyaset için uygun değil. Cemaatte yaklaşma oy potansiyelinden ve milli kuvvetlere bağlılık olarak gözükse de ben de karşıyım bu politikaya karşıyım. Türk Siyasetine geri kazandırdığı Türkçü söylemlerinin hatırına mhp den daha fazla oy alacağını düşünüyorum.
@KayraHann.
@KayraHann. Жыл бұрын
@Tengri-Sama neden
@maximilyen
@maximilyen Жыл бұрын
Fabrika ayarlarına döneceğiz değerli arkadaşım.
@yunusacar7319
@yunusacar7319 Жыл бұрын
@Tengri-Sama kanka ne farkeder sonuçta milliyetçi gördüğün bir partiye vermeyecek misin ? Yol aynı bakış açısı farklı önemli olan yine de milliyetçi gençler olarak bunu farkedip birbirimizle kavga etmememiz
@yunusacar7319
@yunusacar7319 Жыл бұрын
@Tengri-Sama kanka BBP akp MHP hepsi iktidarda koalisyon içindeler BBP dediğimiz Muhsin Yazıcıoğlu'nun partisi. BTP ile umarım karışmamıştır. Çünkü BTP daha soft bir parti seküler milliyetçiliğe değil de günün koşullarına göre hareket ediyor en çok prim nereden gelecekse oraya oynuyor. Bende seninle hemen hemen aynı partilerde karar kıldım. Seçime kadar büyük ihtimalle değişmeyecek. İyi partiye ben de bir türlü güvenemiyorum. Seninle hem aynı sebepten hem de muhafazakar seçmenden oy almak isteyişinden (doğal olarak) ötürü bazı konularda tavize açık. Bu benim oyumu oyuncak etmelerine ve istedikleri gibi kullanmalarına neden olur siyasal İslamcılara yine yarar iyisimi bunlara hasım kim varsa desteklemek bana da Memleket ve Zafer daha doğru geliyor tabi zaman gösterecek
@eylemm04
@eylemm04 Жыл бұрын
Kanalınızı yeni keşfettim gerçekten güzel bir kanal. Başarılar diliyorum🙂
@Kurgutolojii
@Kurgutolojii Жыл бұрын
Seküler milliyetçi birisi olarak muazzam bir video olmuş gerçekten ellerinize kollarınıza sağlık. Ancak atladığınızı düşündüğüm bir kısım var. O da 1960 senesinden itibaren Nihal Atsız - Nejdet Sançar ve Türkeş arasındaki ayrımlar. Aslında Seküler Türk milliyetçiliği ve Ülkücülük daha en başından beridir ayrı olan bir şeydi. Ancak küçük bir grubun farkında olduğu bir durumdu ta ki son birkaç senedir. Dediğiniz çoğu yerde o kadar haklısınız ki son zamanlarda izlediğim en yararlı video olabilir bu :D diğer videolarınızı da izlemeye gideceğim birazdan teşekkürler 49W
@muratceliker1902
@muratceliker1902 Жыл бұрын
çok güzel bir video olmuş fakat böyle bir konuda Atsız Türkeş çatışmasını da görmek isterdim
@altaybayr
@altaybayr Жыл бұрын
Çok değerli işler yapıyorsunuz. Her videoyu merakla bekler hale geldim.🙏🏻
@andjusticeforallav.ismailg1011
@andjusticeforallav.ismailg1011 Жыл бұрын
Ben kendimi herhangi bir tanıma bağlı tutmasam da milliyetçiyim diyebilirim ve Bahadır Dinçaslan'ın yağlı pirzola ve buzlu rakı tanımını uygun bulmadım, az yağlı antrikotu şapur şupur yemek ve ardından da yemek sonrası viskiden bir yudum almak çok daha tatlı olur. Bahadır Dinçaslan'ı bu yüzden kınıyorum.
@kayraxg
@kayraxg 9 ай бұрын
ahashashahadhwjhdwahjdwahj
@backatleden0812
@backatleden0812 Жыл бұрын
Türk islamcı'dan bu memlekete fayda gelmedi, gelmez. Yaşar abimin eline sağlık.😊🏳
@tajdint3373
@tajdint3373 Жыл бұрын
aynı şeysiniz türk islamcısıda kadın düşmanı sende o profil fotoğrafı ne
@yilmazk
@yilmazk Жыл бұрын
Hocam video için emeğinize sağlık. Müzik tercihi pek doğru değil gibi. Yani müzik başarılı ama dikkatim oraya kaydığı için anlatımı arada kaçırıp videoyu geri sarmak durumunda kaldım.
@yigitisk9248
@yigitisk9248 Жыл бұрын
Müzik olması dikkat dağıtıyor.
@estergonkara5786
@estergonkara5786 Жыл бұрын
Çok faydalı bir yayındı. Sizi tanımıyorum ama eğer milliyetçi kökenden gelmeyen biriyseniz, bazı tanımları yapmanız gerçekten zor. Fakat siz bunları yerinde tanımlamışsınız.
@ardatuna1140
@ardatuna1140 Жыл бұрын
Bilmiyorum mümkün mü ama bu videoları podcast yaparsanız hem çok rahat hem çok yii olur bence
@Zeynep-yd3nq
@Zeynep-yd3nq 8 ай бұрын
çok değerli konular bunlar emeğinize teşekkür ederim❤
@ardagurbuz
@ardagurbuz Жыл бұрын
gayet seküler ve gayet milliyetçi bir Türk genci olarak öncelikle çalışmanızı çok beğendim, emeğinize sağlık. ancak bazı kısımlarını hatalı ve eksik buluyorum. bunlardan en önemlisi iyi parti mevzusu, iyi parti’nin asıl tabanı seküler milliyetçilerden değil, aksine ak parti ve mhp’den bıkmış olan orta yaşlı muhafazakar milliyetçilerden oluşmakta. genç kesim zafer partisini kendisine daha yakın görürken, orta yaşlı ve muhafazakar milliyetçi kesim sıkı sıkıya bağlı olmadan gayet pasif bir biçimde iyi parti’yi destekliyor. bunu bizzat seküler milliyetçi bir çevrede bulunan bir genç olarak söylüyorum ve bu dediklerimin ne kadar doğru olduğunu siz de en yakın zamanda göreceksinizdir. İyi parti’nin merkeze oynayan ılımlı tavrı ve Zafer partisi gibi bir alternatifin ortaya çıkması son yarım yıllık periyotta çok şey değiştirdi. Ümit Özdağ rüzgarı arkasına aldı bile, atı alan Üsküdar’ı geçti yani. bu fırsatı değerlendirebilirse Zafer partisi önümüzdeki seçim bir süpriz yaparak meclise girecektir, bir sonraki seçimde ise en büyük 2. veya 3. parti konumuna yerleşecektir.
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag Жыл бұрын
Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Size nasıl ulaşabilirim acaba?
@sarubet8725
@sarubet8725 Жыл бұрын
Gençler Zaferde olduğu kadar İyi Partide var.
@ardagurbuz
@ardagurbuz Жыл бұрын
@@sarubet8725 Zafer partisinde olduğu kadar yoğun mu bu durum peki ? partinin yaşına ve büyüklüğüne baktığımızda bir de bunu iyi parti ile kıyasladığımızda, gerçekten bir yerde seküler milliyetçi Türk gençliğinden bahsedilecekse bunu temsil edecek yegane parti Zafer Partisidir, İyi parti ise ancak ardından gelir. gerek rakamsal gerek oransal konuşalım her türlü Zafer galip gelir bu yarışta. Zafer partisinin dinamizmi ve açık sözlülüğü tam da seküler Türk milliyetçisi gençlere göre, bunu görmemek için kör olmak gerekir. Bu dinamizm ile ne İyi parti ne de başka bir parti yarışabilir.
@yenilikci5682
@yenilikci5682 Жыл бұрын
İYİP'li pek çok genç Atatürkçü Milliyetçi tanıyorum. Ben de onlardan biriyim.
@Alprtngakrc
@Alprtngakrc Жыл бұрын
Genç olsun yaşlı olsun pek çok Türk milliyetçisi Devlet Bahçeli'yi davadan dönmüş biri olarak görüyor. Yine MHP'de buluşmak istiyorlar ancak Devlet Bahçeli başta olduğu sürece onlar için bu mümkün gözükmüyor. Şu an tam olarak bir seçim yapmış değiller ancak Bahçeli'nin gitmesinin ardından Türklerin titreyip kendine dönecekleri umudunu taşıyorlar.
@princesscarolyn8933
@princesscarolyn8933 Жыл бұрын
Harika bir anlatım. Yüreğinize sağlık.
@TurkishYoung07
@TurkishYoung07 Жыл бұрын
Ellerinize sağlık, çok güzel olmuş.
@ergunmenteseli6420
@ergunmenteseli6420 Жыл бұрын
Hocam sonraki videolarda alıntı yapacağınız metinlerin önemli yerlerini işaretlerseniz izleyşci için okuması daha kolay olur seviliyorsunuz...
@zeynelyapc8969
@zeynelyapc8969 Жыл бұрын
ben bu fikrin gençlerin arasında hızla yayılması gerektiği kaatindeyim. Gençler arasında malesef hala daha saçma sapan bbp ve mhp empozesi devam ediyor
@yunusacar7319
@yunusacar7319 Жыл бұрын
BBP ve MHP'nin gençlerde hiçbir etkisi yok özellikle BBP nin hiçbir bir etkisi yok. O partilerin gençlik kollarında bulunanların hepsi milliyetçilikten değil çıkarcılıktan ötürü oradalar çoğu ülkemizin geleceğinde siyasi partilerde parazit olarak yaşamaya devam edecek ve bizlere genç dinamik siyasetçi diye önümüze getirilecek kişilerden başka birşey değil Türk-İslam sentez milliyetçliği bitmiştir. Yok olmaya mahkumdur sen rahat ol abi. Ben 2017 de ülkü ocaklarında liseli olarak bulunmuş birisi olarak şundan net eminim seküler milliyetçiyim. Videodaki anlatılan fikirlerin çoğuna da katılıyorum. Ve emin ol az değiliz sayın abim MHP ve BBP artık yok İyi parti Zafer partisi Memleket partisi var. Öyle ki 20 yıllık muhafazakar AKP'li olan babam bile şuan memleket partisine vermeyi düşünüyor. Seküler gençler olarak kendimizi değil ailemizide ister istemez etkiliyoruz. Yıllarca kendimizce doğru olan siyasi istekleri dillendirdikçe aileler de kulak aşinalığı ve farkındalıktan ötürü siyasi görüşü farklı bile olsa bizimle aynı düzleme gelmek istiyor. Mesela ben göçmen konusunda çok sertim gerekirse mancığı kullanacak eleman bile olabilirim. Ancak ailem de buna karşı olmasına rağmen pasifist söylemlerde bulunmaktan başka birşey yapmıyor. Jenerasyon olarak ülkeyi ciddi anlamda etkileyeceğiz gibi duruyor keza 80 li yıllarda şiddetin öne çıkması ordunun bu fikirleri bastırmasına neden olsa da günümüz de bunun şiddete dönüşmesi zorlaştı ve iş artık gerçekten lobiler kararlı siyasilerden geçtiği belli ve seçmen olarak ona göre tercihlerde bulunacağız
@Mehmetsagir.
@Mehmetsagir. Жыл бұрын
Senelerdir düşünüyordum,ülkücülüğü sevmiyorum ama içimde dolup taşan Türk akımını durduramiyordum.Acaba ben neyim diye çok düşündüm.Şimdi cevabini buldum cok teşekkür ederim
@alpereneren7748
@alpereneren7748 Жыл бұрын
İyi parti ve milliyetçilik mi çok komik. Şu an tek Türk milliyetçisi Ümit Özdağ dır.
@serdarbilmez9050
@serdarbilmez9050 Жыл бұрын
Kimin ne olduğunu kesin olarak bilemeyiz
@esmaozdemir85
@esmaozdemir85 Жыл бұрын
Fon müziği yüzünden odaklanamıyorum söylediklerinize
@safaaktas9051
@safaaktas9051 Жыл бұрын
İlk derli toplu yazı 2020de çıkmış olabilir ama daha İyi parti bile kurulmadan önce 2017 gibi twitterda konuşuluyordu seküler milliyetçilik kavramı.
@homoemre
@homoemre Жыл бұрын
Gerçekten mükemmel bir video olmuş, ellerinize sağlık.
@temirbug_han
@temirbug_han Жыл бұрын
Türk Milliyetçiliği karşıyım bu sadece Türkiye'yi kapsar. Türkçülük ise Tüm Dünyadaki Türklerin Milliyetçiliği demektir ve bunun Seküler yapısını desteklerim. Din artık eskide kaldı.
@emrecukuryurt5943
@emrecukuryurt5943 9 ай бұрын
Harika ötesi harika yorumlama. Türklük ebedidir. Kanımla canımla yaşasın Türklük, Türkçülük 🐺🇹🇷
@ll.Mehmed
@ll.Mehmed Жыл бұрын
Türk zaten sekülerdi, sonradan dincileştirildi, şimdi aslına dönüyorsa bu güzel haber.
@o.kartal5002
@o.kartal5002 Жыл бұрын
Aynen Her dinden Türkler var. Hele Halife ordularının içinden geçen Hazar Türkleri.
@ugurcevahir1322
@ugurcevahir1322 Жыл бұрын
O profil kullanma o zaman
@o.kartal5002
@o.kartal5002 Жыл бұрын
@@ugurcevahir1322 Profil okey,AntiSemitlige gerek yok..
@ahdevefa9653
@ahdevefa9653 Жыл бұрын
Profil fotoğrafınla çelişiyorsun
@ll.Mehmed
@ll.Mehmed Жыл бұрын
@@ahdevefa9653 Fatih hakkında gram bilgin olmadığına eminim.
@genjutsushi-G
@genjutsushi-G Жыл бұрын
Kendi fikir karışıklığımı giderdiğin için çok teşekkür ediyorum , yeni abonenizim
@MacadamiaCocoon
@MacadamiaCocoon Жыл бұрын
Harikasınız çok teşekkürler videolarınız emekleriniz için
@aotalay
@aotalay Жыл бұрын
Seküler Milliyetçilik kavramının ne olduğunu, çıkış sebebini, gelişim sürecini, kimleri kapsadığını ve diğerlerinden ne gibi farkları olduğu gibi konuları gerçekten çok güzel işlemişsiniz bu konuda sizi tebrik etmek istiyorum. Bir konuda ise düzeltme yapmak istiyorum. Seküler Milliyetçilik dediğimiz kavramın temsilcisi İYİ Parti değildir. Günümüzde daha geniş yelpazeye ulaşmış ve daha özgürlükçü bir partisi olması sebebiyle kesinlikle bu siyasi ortamda İYİ Parti'yi baz olmak normal karşılanabilir ancak doğru değildir. İYİ Parti bu konuda MHP'den daha seküler olabilir ancak adlandırılma şekli ''Ilımlı Milliyetçi'' olmalıdır. Bunun sebebi ise AKP'den kopan seçmenleri kazanma potansiyeli konusunda önde gelen parti olması ve bu oyları kazanmaya yönelik politikalar izlemesidir. (Örneğin cemaatlere karşı tutumları.) Seküler Milliyetçi dip dalgalası ise bugün Zafer Partisi'ni ve Memleket Partisi'ni en baştan beri ittifak olmaları için kitlesel halde birbirine iten kimselerden oluşmaktadır. Biri Ulusalcı diğeri Ülkücü köklere sahip olan ve Atatürk ve Türkiye değerleri üzerinde ortak noktalarda buluşabilen bu partileri, aynı bu partilerin doğma sebeplerinde olduğu gibi o 2 farklı görüşten evrilen görüşlere sahip insanlar ittifak olmaya itmiştir. Bu partilerin ortak tabanları günümüzde net ''Seküler Milliyetçi'' sayısını göstermede daha doğru bir ölçüt olacaktır. Daha yüksek oy potansiyeline sahip olması sebebiyle tabi ki İYİ Parti de hatrı sayılır bir Seküler Milliyetçi oyu alacaktır ancak esas tabanının Ilımlı Milliyetçilerden oluştuğu unutulmamalıdır.
@laissezfaire5699
@laissezfaire5699 Жыл бұрын
tebrikler bunca zaman kafamda dönen şeyin çerçeveleri çizilmiş oldu mükemmel bir çalışma
@omeryalman9813
@omeryalman9813 Жыл бұрын
Ağabey yok şöyle yazılmış böyle yazılmış haklısın ama bu bahsettigin milliyetçilik ordan ilerlemiyor.Atatürk,Rıza nur,Hüseyin nihal atsız gibi kişilerin milliyetçilik anlayışı aslında bu yani şuan olan birşey degil hatta kökünü "Din seçimdir Türklük kaderdir"diyen Ahmet yeseviye bile götürebiliriz.
@Jonsnow0111
@Jonsnow0111 Жыл бұрын
Seküler milliyetçi olduğumu farkettim
@aldora9747
@aldora9747 Жыл бұрын
Şuan Türkiye’deki hiç bir siyasetçi sağlam Milliyetçi değil maalesefki Eğer ki sağlam Bi milliyetçi olsaydık ülkemizde mülteci almazdık Ama genç olarak gençlerde Yenilenmiş Milliyetçilik var, YAŞASIN TÜRK IRKI
@tarktemuralay6346
@tarktemuralay6346 Жыл бұрын
Ümit Özdağ hariç
@muhammetylmaz9677
@muhammetylmaz9677 Жыл бұрын
muazzam doktrinsel bir video olmuş mükemmel bir saptama teşekkürler
@isimsiz1531
@isimsiz1531 Жыл бұрын
Yayın için teşekkürler
@recepaloglu5427
@recepaloglu5427 Жыл бұрын
Iyi akşamlar, tek amacı bilgiyi yaymak olan #grafikledünya sayfamızı desteklerseniz memnun oluruz. Umuyoruz ki size de katkı sağlayabiliriz.
@gokhangkt
@gokhangkt Жыл бұрын
Harika bir konu ve paylaşım ama lütfen fon müzik kullanmayın.
@cemnavruz6678
@cemnavruz6678 Жыл бұрын
son dönemlerde gördüğüm en başarılı analizler
@burakozturk4798
@burakozturk4798 Жыл бұрын
Seküler milliyetçilik tanımlaması doğru ama bir o kadar da gereksiz çünkü İslami milliyetçilik olmaz ki olursa da kafa karışıklığı olmuş demektir. İslamci adam ümmetçi olur. İslamda milliyetçilik olmaz. Milliyetçi olacaksan islamci olmaman gerekir en baştan zaten.
@bagelbutcher
@bagelbutcher Жыл бұрын
evet ama osmanlı selçuklu gibi devletlerin milliyetçiliği yapılabilir bir müslüman tarafından ırk olarak değil o devletlere sevgi olarak milliyetçilik.
@Enes-jv9bq
@Enes-jv9bq Жыл бұрын
Bal gibi olur hem milleti hem ümmetini sevemez misin peygamber efendimiz buyuruyor Bir kimse içinde bulunduğu milleti ( topluluğu ) sevmekle suçlanmaz
@palpatines_gamble
@palpatines_gamble Жыл бұрын
Osmanlı Türk kökenliydi. Ama Müslüman diye 600 yıllık ecdadla gurur duymayacaksan senin bileceğin iş
@palpatines_gamble
@palpatines_gamble Жыл бұрын
Fatih Sultan Mehmet çok iyi bir milliyetçi ve bir dindardı. "Türk olmak zordur dünyayla savaşırsın, Türk olmamak daha zordur Türklerle savaşırsın" sözü milliyetçilik örneğidir. Onun yanında Sultan Mehmet o dönemin büyük alimlerinden , Akşemsettin'in elinden büyümüş biriydi. Eyüp Sultan'ın mezarını rüyasında görüp bulduğu rivayet edilir. İstanbulun fethi gününde bazı mucizevi olaylar da yaşanmıştır. Fatih Sultan Mehmet İslamın sadece Namaz kılmak ve Kuran okumaktan ibaret olmadığını, aynı şekilde Kuranı yaşamak, öğrenmek, öğretmek, bilim sanat ve ekonomide ileri olmak gerektiğini de göstermiştir. Papayı bile İslama davet etmiş biridir. FSM ve Yavuz Sultan Selim gibi kişiler hem Milliyetçiliğin hem de Müslümanlığın çok iyi örnekleridir.
@burakozturk4798
@burakozturk4798 Жыл бұрын
@@Enes-jv9bq olamaz çünkü Olay sevmek veya nefret etmekten ibaret değil. Milliyetçi adam kendi milleti ile din fark etmeksizin bir arada olmayı aynı devlet içerisinde aynı hedeflere yürümeyi planlar. İslam ise Müslüman olmayanlarin kardeşi olamayacağını söyler ve tüm müslümanlar kardeştir der. Milliyetçi adam için örneğin bir Türk milliyetçisi diyelim Müslüman bir Ermeni veya Arap aynı ülkü içerisinde yer almaz iken İslami bakış açısına göre ise onlar kardeşindir. Nasıl olacak bu iş?
@erkansamyurek7103
@erkansamyurek7103 Жыл бұрын
Hareketin lideri ümit Özdağ
@user-sq3kp5fr8q
@user-sq3kp5fr8q Жыл бұрын
gerçekten tam anlamıyla büyük bir kitleyi kitleden daha iyi anlatmışsınız...
@ergenekon1283
@ergenekon1283 Жыл бұрын
"Biz bin yıl sonrasına hitap ediyoruz." Hüseyin Nihâl Atsız
@turk9388
@turk9388 Жыл бұрын
Video içeriğine en uygun siyaseti politikayı uygulayan parti ZAFER PARTİSİ dakika 6da söylediği bu grup daha politikleşmedi diyor aslında politikleşti o politikleşme Zafer partisinde mevcut
@enessahin6999
@enessahin6999 Жыл бұрын
Arkaplandaki müzik hiç olmamış, müzikten o kadar rahatsız oldum ki müziğe odaklanmaktan konuyu takip edemedim, anlatılanı dinlemeyi zorlaştırıyor.
@haruneser9163
@haruneser9163 Жыл бұрын
Dakika 4:30 da "Çözülmemiş bir mesele olarak Kürt siyaseti,Kürt sorunu,Kürt sorununun doğuracağı sonuçlar halen masada gözüküyor" ayrıca 23:14 de "Kürt sorununu nasıl çözmeyi düşünüyorlar" ve benzeri cümleler kullanıyorsun. Bu çok siyasi bir söylem bence.Bunun toplumda bir karşılığının olduğunu düşünmüyorum.Bu bir sorun değildir yani demek istediğim şey ülkemizde hiç bir kimliğin bir diğerinin üstünde olduğunu ,altında olduğunu sokaktaki vatandaş hissetmiyor.Herkes işinde gücünde.Batıda yaşıyorum ve her ay doğuda büyük bir şehre gidip orada kısa süre kalıp dönüyorum.Otobüste,sokaklarda,okullarda,resmi kurumlarda,üniversitelerde ve diğer sosyal yaşantının olduğu her yerde kimsenin bir diğeriyle problemi yok.Bu tamamen siyasi bir söylem üzerinden yürüyen durum.Elbette ki farklılıklarımız var elbette ki yaşam şekillerimiz,yaşayış şekillerimiz coğrafi olarak farklı.Lakin insanlar arasında siyasilerin tavrı kadar net bir ayrışma yok. Ben de kendimi milliyetçi olarak tanımlarım. Seküler milliyetçilik aslında ayrı bir kavram değil,milliyetçilikten anlaşılması gereken asıl kavramdır.Seküler milliyetçilik dışında yapılan milliyetçilik ,gerçek milliyetçilik değildir düşüncesindeyim.Yani seküler cümlesi bence gelmemeli,gerçek milliyetçiliğin olması gereken hali seküler milliyetçiliktir. Diğer milliyetçilikler tamamen siyasetin halk üzerindeki yarattığı kutuplaştırmanın eseridir bence... Aslında ülkemizdeki milliyetçiliğin asıl sebebinin de gerçekten diğer ülkelere göre ekonomik,sosyal,bilim açısından geri kalarak onlara göre çok daha zor şartlarda hayatımızı sürdürmemiz olarak düşünüyorum.Bizim bir çalışanımız,avrupadaki eşit şartlarda çalışana göre refah düzeyi daha zayıfsa bu onu Milliyetçi yapacaktır. Çünkü benim ülkem niye böyle,niye onlar gibi değil diyerek kendi ülkesinde kendi hayatının daha iyi şartlarda olmasını isteyecektir.Bu böyle olmadığı için ülkemizde milliyetçilik,videoda anlatılan seküler milliyetçilik her daim yükselen trend olacaktır ...
@123vr6
@123vr6 Жыл бұрын
Toplumda bence karşılığı var dostum az veya çok. İstanbul'da bunu sağlamca görüyorum.Şimdilik gün yüzünde pek yok değil diyelim ama daha kötü bir durumda inan karşılığını göreceğiz...
@haruneser9163
@haruneser9163 Жыл бұрын
@@123vr6 Toplumda karşılığı yok derken,bunu ortaya çıkaran toplumun kendisi değil,siyasi söylemlerin toplumda istemsizce yarattığı doğal olmayan tepki sizin söylediğiniz. Elbette siyasilerin söylemleri arkasında belirli kesimi etkileyip kutuplaştırma yaratılıyor.Elbette bu günün siyasileri toplumu birbirine düşman etmeye çalışıyor.Lakin bunun kaynağı toplumun kendi doğal yapısı değil.Etnik kimliklerin genellikle birbiriyle sorunu yoktur.Sokağa inip baktığımızda bunun diğeriyle sorunu yok zaten.Sadece birileri bunu körüklüyor çünkü bundan nemalanıyor.Buradan ekmek yiyor.Bu gün sırf bunun üzerinden bir çok insan beslenmekte.Adamın işi bunu yapmak.Bu kutuplaştırmayı yapmazsa ekmeği çıkmaz.Lakin üniversiteye git,sınıflardaki öğrencilere sor,birinin diğeriyle işi yok.Bir fabrikada çalışan iki farklı etnik kimlik,arasında bir çatışma yok,olamaz da zaten.Otobüse bin,etnik kimliği farklı olan insanların birbiri arasında bir problem yok.Tamamen yapay bir kutuplaştırmanın üzerinden toplum parçalanmaya çalışılıyor ki insanların eğitim düzeyi yükseldikçe bunun çok yanlış ,asıl milliyetçiliğin ülke olarak ,bütün olarak diğer toplumlardan daha çok çalışıp,refah düzeyini yükseltmektir,bu olmalıdır doğru milliyetçilik.Bunun adı her neyse artık,seküler veya başka bir kelime.Ben ülkemizde Kürt sorunu,Türk sorunu veya diğer alt-üst kimlik sorunu olduğunu asla düşünmüyorum.Birileri varmış gibi göstererek bunu rant haline dönüştürmeye çalışıyor.Eğitimli olarak gelen yeni nesil de gerçek milliyetçiliğin bu olmadığını,videodaki seküler milliyetçilik adı altında anlatılanın olduğunu görmekte.İleriki yıllarda insanlar,gençler arasında da trendin bu olduğunu ben de düşünüyorum.Yıllardır yapılan milliyetçiliğin toplumu oyalamak,birbirine kırdırıp geri kalmasını sağlamak olduğunu, asıl milliyetçiliğin ülke olarak ,bir bütün olarak, daha çok çalışıp,gelişmiş batılı ülkelerin önüne geçmek olduğunu eğitimli olarak gelen yeni nesil 80 li 90 lı gençlerden daha çok görmekte...
@sakyd
@sakyd Жыл бұрын
Dostum ondan seküler meküler diyene kadar direk Türkçü de, az araştır öğren kendine Kemalist'im de tam olsun bitsin. Yorumun beğendim sadece kafanızı açan idealistler olun yoksa ülke elimizden gider.
@123vr6
@123vr6 Жыл бұрын
@@haruneser9163 demek istediğiniz anlıyorum ve katılıyorum da.. ama devletin bu düzensiz göçe el atmadığından sebep şehirlerde problemlerde oluştu ama dediğiniz gibi insanlar cebini düşünüyor fakat cepler boşalınca sanıyorum bu konular gün yüzüne daha da çok çıkar..
@Dibeloo
@Dibeloo Жыл бұрын
Her ay doğuda bir yere gidip kısa süre kalıyorum ve bundan böyle bir sorunun toplumda bir karşılığı yok mu anlamını çıkarttın ben bir Kürt olarak bazı yakın Kürt arkadaşlarımın siyasi görüşünü yıllar sonra öğrendim ve sen çıkmışsın kendini milliyetçi olarak tanımlayan biri olarak görüşü ne olursa olsun sana her şeyini açıkça gün yüzüne çıkartmasını mı bekledin yoksa alınlarında yazıyor muydu bütün düşünceleri anlamadım ki umarım doğuda bir büyükşehire gidiyorum da da kastın Gaziantep Kahramanmaraş vs değildir
@oguzhanaslan1144
@oguzhanaslan1144 Жыл бұрын
Öncelikle, içeriğiniz için teşekkür ederim. Eleştiri olarak ekleyebileceğim bir nokta, dinin bu tespitler üzerindeki etkisine dair daha fazla ayrıntıya girmeniz olabilir. Bahçeli'nin, Erdoğan'a karşı en sert muhalefeti yaparken AKP ile olan ittifakı, 15 Temmuz'un ardından tarikatların olumsuz yönlerinin daha fazla öne çıkması, son 20 yılda hayatın her alanında etkili olan muhafazakar veya AKP'nin destekçisi olarak görülen Radikal İslamcı kesimin taleplerinin uygulanması (alkol, müzik, festival ve konserlerle ilgili kısıtlamalar gibi), niteliksiz Arap ve Afgan göçlerinin artması gibi faktörlerin, seküler akımları güçlendirdiğini düşünüyorum. Ayrıca, ülkede artan mülteci düşmanlığının, ilerleyen yıllarda bu seküler eğilimi daha da güçlendirebileceğini öngörüyorum. Ancak, siyasi açıdan bu değişiklikleri kimin etkileyebileceğini zaman gösterecektir. Zafer Partisi, bu dönüşümü lehine kullanabilirse oy oranlarını artırabilir. Ancak bilinmelidir ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi zekası ve oportünist yaklaşımıyla bilinir. Bu nedenle, siyasi avantaj sağlamak için göçmen karşıtı politikalara yönelebilir. Bu tür değişiklikleri daha önce de gördük. Ayrıca, İyi Parti'nin merkez sağda AKP'nin alternatifi olarak kendini konumlandırdığı için, seküler milliyetçilerin İyi Parti'yi tercih etmeyeceğini düşünmekteyim. Milliyetçi olarak kendini tanımlayanların bir kısmının, MHP'nin AKP ittifakı ile milliyetçilik bilincini kaybedip muhafazakarlaştığını düşünüyorum. Belki de yanılıyorumdur. AKP'de neticede şu an milliyetçi bir politika sorguluyor. Burada önemli olan bu iki partinin destekliyecilerinin hayata bakış açılarında ne kadar fark var? İyi Parti ve Zafer Partisi, hala milliyetçilik ideallerini temsil etmektedir. Son olarak, Ümit Özdağ'a yönelik önerim, göçmenlere odaklanmanın yanı sıra ekonomik, dini, kültürel ve sosyal konularda da politikalar üretmeleri olacaktır. Her siyasi parti muhtemelen benzer planlara sahiptir, ancak önemli olan bu planların halka nasıl ulaştığı ve halkın bu planları nasıl algıladığıdır. Bu nedenle, halkla ilişkiler çalışmaları bu açıdan gözden geçirilmelidir.
@talhaaytac6377
@talhaaytac6377 5 ай бұрын
Bu video yayınlandıktan beri 1,5 yıl geçmiş bence bu videoya bir güncelleme maksadıyla yeni bir video gelebilir
@omeryalman9813
@omeryalman9813 Жыл бұрын
Bu akımın bir mensubu olarak bu partili,vekilli bir akım degil bazı temsilcileri elbet var ama bunlar genelde yazarlar günümüzdede sosyal medya üzerinden ilerliyor.
@TunahanUzun
@TunahanUzun Жыл бұрын
Çok güzel bir video olmuş ve beni tanımlamışsınız videoların devamı gelmeli
@OrtakHesap
@OrtakHesap Жыл бұрын
Seküler milliyetçiliğin ben de tabandan geldiğine inanıyorum ancak çok takipçili bazı twitch, youtube, twitter isimlerinin de yukarıdan beslendiğini de düşünüyorum. Maddi olarak beslenme değil, bir şekilde yukarıda takdir gördükleri ve haberle beslendikleri bir yer var gibi de geliyor bana. Çünkü çok profesyonel işler çıkartabiliyorlar. Bilmiyorum kimleri kastettiğim az buçuk anlaşılıyor mu ve katılır mısınız?
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag Жыл бұрын
Az çok tahmin edebiliyorum bu sosyal medya üreticilerini. Fakat kimler oldukları konusunda daha somut olabilir misiniz?
@mevresahin
@mevresahin Жыл бұрын
@@mehmetyasaraltundag Burhi KZbin kanalı ve KZbin kanalı olmadığı halde bu kanalda uzun sohbetleri bulunan Bartu Bölükbaşı'nın seküler türk milleyetçiliğinin entelektüel tarafı olacaklar hissi veriyor özellikle de Bartu Bölükbaşı, bu kişileri incelemenizi ve bu kişilere olacak yorumunuzu çok merak ediyorum
@evrendurmazdax
@evrendurmazdax Жыл бұрын
Bir TURAN’cı TÜRKÇÜ Olarak Büyük Bir Keyifle İzledim Videonuzu. Emeğinize Sağlık Olsun! 🐺🇹🇷🐺
@emrecangok6619
@emrecangok6619 Жыл бұрын
Anlaşılmak çok güzel bir şey ya
@stepperaider8393
@stepperaider8393 Жыл бұрын
Türkçüler twitter ya da buradan iletişim geçin lütfen. Yankı odalarından çıkıp birlik olmamız lazım.
@AKD---999
@AKD---999 Жыл бұрын
güzel ve degerli bir analiz olmu$. Emegine saglik 🙏 Bir muhafazakar kökenli Ateist Milliyetçi
@pragmatiste
@pragmatiste Жыл бұрын
4:33 ben bu yoruma katılmıyorum. Ben seküler milliyetçi birisi değilim. Ama hdpden bir vatandaş olarak büyük rahatsızlık duymam benim doğuda hiç bir çözüm istemediğim, kürt sorununu tanımadığım anlamına gelmiyor. Hdp kürt sorununun devam etmesinde en çok sorumluluğa sahip olan partidir. Dağa çıkan, teröristlerle fotoğrafı olan tüm ailesi pkk üyesi olan insanlar, türkiye sınır ötesinden saldırıya uğrarken bu saldırılara destek oluyorlar ve kürt sorununu parti olarak sadece kendilerinin dahil olduğu bir senaryoda çözülebilirmiş gibi lanse edip toplumu ya pkkyı destekleyen, ypgnin suriye sınırdan roket atmasına tepki göstermeyen bir partiye oy ver ya da kürt sorununu yok say gibi bir duruma sokuyorlar. Doğuda milletvekilleri ve il, ilçe başkanlıkları hep çocukları evlendiren aşiretlerden oluşmasına rağmen batıda insanlara lgbti ve kadın haklarından bahsediyorlar. Türk kadınlarının haklarını en çok aşiretler ve cemaatler sömüyor ve bu iki grubu en çok hdp destekliyor. Ben milliyetçi değil sadece seküler bir insan olarak hdpye karşıyım.
@furkandeveci7097
@furkandeveci7097 Жыл бұрын
Harika video emeğinize sağlık
@sekerportakal2948
@sekerportakal2948 Жыл бұрын
kendimi gördüm tamamen müthiş bir anlatım. Teşekkürler 49w daha öncede dedim yaşar en iyi transfer.
@Abogan-ur4io
@Abogan-ur4io Жыл бұрын
"Kürt sorunu" ve HDP'den bahsederken sarf edilen "Kürt hareketi/siyaseti" söylemi dışında güzel bir video, elinize sağlık. "Kürt sorunu" diye bir realite varsa şayet, seküler milliyetçiler olarak önce bizlerin bunu anlaması gerekir. Bu yüzden Kürt sorununa dair de bir video yaparsanız çok sevinirim. Ayrıca ben "Çözüm Sürecinde Kürtlere çok fazla hak verildi" gibi bir düşüncenin Türk milliyetçiliğinde yaygın olduğunu düşünmüyorum. Bizim herhangi bir etnik kökene "fazladan" hak verilmesiyle ilgili bir endişemiz - ki bir etnik kökene fazladan hak verilmesi ulus-devlete aykırıdır - yoktu. Biz 2000'lerin başında bitirilmiş terörün, açılım gibi adımlarla yeniden palazlanmasına ortam hazırlanıyor oluşuna, videoda da ifade edildiği gibi (bayrak yakma) ulusal değerlerimizin değersizleştiriliyor olmasına öfkeliydik. Nitekim terör örgütü muhatap alınarak meşrulaştırıldı ve tekrar güçlenmesine olanak sağlandı.
@Zerdust0
@Zerdust0 Жыл бұрын
fazladan hak nedir acaba ? fazla hak olur o ancak. o da hakların büyüklüğünü değil sadece arttığını gösterir. o fazla hakta zaten türklerin haklarının yanından geçemez. ulus devlete aykırı ise bu durum türkiye devleti ulus devlet değildir. bir ırka fazladan hak verilmesi zaten ulus devletin tanımıdır. terör bitmiş miydi ? şaka mı bu ? dertleri neydi peki bunların icat çıkarmışlar başımıza ?
@s.petervaradin4
@s.petervaradin4 Жыл бұрын
Kürt sorunu cidden terörle değil apo ile değil Kürt halkı ile çözümlenmesi gerekir
@loonadom8590
@loonadom8590 Жыл бұрын
​@@s.petervaradin4 haklisin
@muratozcan871
@muratozcan871 Жыл бұрын
İnsan özünü kaybettiğinde her bulduğuna yapışır ve her yanılgıdan koparken biraz daha eksilir...
@Emrewlik
@Emrewlik Жыл бұрын
yaşar abi müzik güzel bi tercih olmamış etkiliyor ama olumsuz yönde etkiliyor
@Emrewlik
@Emrewlik Жыл бұрын
ama müzik güzel olmamış video içeriği ve konusu gayet güzel abi tezinde başarılar
@aziznesin5368
@aziznesin5368 Жыл бұрын
Destekliyorum ❤
@furkanerenarslan2242
@furkanerenarslan2242 6 ай бұрын
Konu seküler milliyetçilik iken Gelecek Partisinin adı bile zikredildi ama Zafer Partisi ülkede hiç var olmamış gibi davranıldı. Bu tutumu hoş bulmadım. Videoda Ümit Özdağ ve Zafer Partisinden de söz edilmeliydi.
@erenelmas55
@erenelmas55 Жыл бұрын
Çok güzel anlatım. Tebrik ederim.
@omeryildiz8305
@omeryildiz8305 Жыл бұрын
oldukça objektif.. Tebrik ederim.
@kemalbas4295
@kemalbas4295 Жыл бұрын
Çok kaliteli bir kanal. Arkadaşlar katil butonunu kullanalım.
@ardafndk2232
@ardafndk2232 Жыл бұрын
elinize sağlık video yine baya iyi olmuş
@eulerismachine
@eulerismachine Жыл бұрын
Yaşar hocam gerçekten o kadar güzel anlatmışsınız ki tebrik etmemek elde değil Bahadırhan Dinçaslan örnekleri çok güzel olmuş Bahadır hocam bu konuda gerçekten önemli bir figür
@kocerarif
@kocerarif Жыл бұрын
Zafer Partisi seçmenini anlatmışsınız.
@tugbaustun7211
@tugbaustun7211 Жыл бұрын
Video çok güzel. Fakat birde verilerle destekleseniz harika olur. Kaç milyon z kuşağından kaç milyonu bu görüşte
@androemre
@androemre Жыл бұрын
Harika video. Elinize sağlık.
@recepaloglu5427
@recepaloglu5427 Жыл бұрын
Iyi akşamlar, tek amacı bilgiyi yaymak olan #grafikledünya sayfamızı desteklerseniz memnun oluruz. Umuyoruz ki size de katkı sağlayabiliriz.
@finemlucis
@finemlucis Жыл бұрын
son zamanların en iyi videosu
@gokberk6022
@gokberk6022 Жыл бұрын
Bazı konularda çok zıt da olsak anlatım güzel. Tebrik ederim
@atilladaglarbuken8516
@atilladaglarbuken8516 Жыл бұрын
Resmen videoda kendimin anlatıldığını hissettim. %100 diyemesem de evet bu videodaki gençlerden birisi benim. Sadece öfkem 'birazcık' daha fazla
@rzcn
@rzcn Ай бұрын
şimdiye kadar izlediğim EN KÖTÜ bölümdü osur osur ipe diz hilary clintonun kurdurduğu bi partinin tabanı var dedi
🕊️Valera🕊️
00:34
DO$HIK
Рет қаралды 8 МЛН
РОДИТЕЛИ НА ШКОЛЬНОМ ПРАЗДНИКЕ
01:00
SIDELNIKOVVV
Рет қаралды 4 МЛН
World‘s Strongest Man VS Apple
01:00
Browney
Рет қаралды 67 МЛН
Sen Sekülersin Bilmezsin - 370. Bölüm (Güldür Güldür Show)
13:58
Güldür Güldür
Рет қаралды 2,1 МЛН
Ülkücü Hareket nereye gidiyor?
24:17
BBC News Türkçe
Рет қаралды 568 М.
Türk mü, Türkiyeli mi? Prof. Dr. İlber Ortaylı yanıtladı
16:49
MERHABA, BEN TÜRK MÜYÜM?
22:46
TamgaTürk
Рет қаралды 21 М.
Güney Kore Neden Yok Oluyor?
34:58
49W
Рет қаралды 198 М.
🕊️Valera🕊️
00:34
DO$HIK
Рет қаралды 8 МЛН