EMİL CİORAN: Tüm Zamanların En KARAMSAR Filozofu

  Рет қаралды 9,204

Sercan Baylan

Sercan Baylan

Күн бұрын

Kaygılı, huzursuz ve umutsuz bir karaktere sahip olan ve var olmanın saçmalığı üzerine aforizmalar kaleme alan büyük filozof Emil Cioran, 8 Nisan 1911 yılında Romanya’da dünyaya geldi. Dindar bir Ortodoks Hıristiyan ailenin altı çocuğundan ikincisi olan yazar Bükreş Üniversitesi'nde felsefe eğitimi aldı.
Friedrich Nietzsche ve Arthur Schopenhauer’dan çok etkilenen filozof yavaş yavaş kendi felsefi fikirlerini geliştirmeye başladı. 1933 yılında Almanya'da okumak için burs kazandı. Berlin Üniversitesi ve Freiburg Üniversitesi'nde felsefi çalışmalar yaparak; varoluşsal umutsuzluk, Nihilizm ve Absürdizm temalarına odaklandı.
“Ümitsizliğin Doruklarında” adlı ilk kitabı yayınladığında varoluşçuluk felsefesi için gelecek vaat eden filozoflar arasında gösterildi. Yazar kitapta, varoluşçu görüşlerini ve hayatın anlamsızlığıyla giriştiği mücadeleyi anlatıyordu. 1939 yılında hayatının geri kalanını geçirdiği Fransa'ya taşındı. Felsefi çalışmalarının ana dilini Fransızca yaptı ve devam eden yıllarda; yabancılaşma ve acı çekme gibi varoluşsal temalar üzerine çalışmayı sürdürdü.
1949 yılında “Çürümenin Kitabı”, 1973 yılında da en ünlü eseri olarak gösterilen “Doğmuş Olmanın Sakıncaları Üzerine” adlı kitabını yayınladı. Felsefi karamsarlığına rağmen eserlerinde ironiden ve espriden vazgeçmedi. Cioran, halkın ilgisinden kaçınarak münzevi bir hayat sürdürdü. Hiç evlenmedi ve çok az arkadaşı oldu. Zamanının çoğunu okuyarak, yazarak ve felsefi konular üzerinde düşünerek geçirdi.
Az sayıda eseri olmasına rağmen batı felsefesinin en önemli ve en kışkırtıcı filozoflarından biri oldu. İnsanlığın, sürekli bir özlem ve tatminsizlik içinde sıkışıp kalmış tuhaf bir varlık olduğunu dile getiren yazar, birçok düşünür ve filozofu etkilemeyi başardı.
#emilcioran #felsefe
Bölümler
0:00 Girizgâh
2:20 Umutsuzluk
4:53 Zavallı Gibi Yaşamak
6:28 Acı Çekmenin Dayanılmaz Hafifliği
7:46 İntihar
9:43 Kapanış
---
İçerikleri faydalı buluyorsanız, maddi olarak sizi zorda bırakmayacak şekilde KATIL ile destek olabilir ya da tek seferlik desteğim olsun diyorsanız teşekkür özelliğini kullanarak videoların sürdürülebilir olmasına katkı sağlayabilirsiniz.
KATIL: / @sercanbaylan
Daha fazlası için abone olmak ister misin: bit.ly/2Av7Nig
Desteğin için sonsuz teşekkür ediyorum, iyi ki varsın.
Sosyal Medya
/ srcnbaylan
/ srcnbaylan
1000kitap.com/srcnbaylan
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER OYNATMA LİSTELERİ
Kitap Önerileri:
• 2020 Yılında Türkiye'd...
Filozoflar ve Felsefesi:
• Tiranlık Sanatı | MACH...
Bunları Okumadan Ölmeyin:
• Bu Kitapları Okumadan ...
Daha Fazla Okunması Gereken Kitaplar:
• Daha Çok Okunmayı Hak ...

Пікірлер: 62
@SercanBaylan
@SercanBaylan 4 ай бұрын
Videonun faydalı olduğunu düşünüyorsanız daha fazla kişiye ulaşması için beğen butonuna basarak destek olabilirsiniz. İyi seyirler.
@abdurrahmankulak1979
@abdurrahmankulak1979 4 ай бұрын
Çok kıymetli bir yazar, malesef insanların çoğunluğu onu anlama yeterliliğine sahip değil... Emeğinize sağlık ❤
@user-yg9gx3ki3x
@user-yg9gx3ki3x 4 ай бұрын
"Ya bana başka bir evren sunulsun - Ya da pes ediyorum!"
@mercanpolat88
@mercanpolat88 4 ай бұрын
Kendisi dual düşüncelere sahip biri olsa da Camus gibi samimiyetsiz ve popülist değildir. Çok güzel röportajları vardır izlemenizi tavsiye ederim. Sercan, çok güzel bir video yapmışsınız emeğinize sağlık.
@Yer6aforizm
@Yer6aforizm 4 ай бұрын
Bütün aşağılanmalarımız açlıktan ölmeye karar veremememizden gelir. Bu ödlekliğin bedelini pahalıya öderiz. Şişinen şanslılar, şu giyimli maymunlar önünde alçalmak! Yazgınızın hor görülmeye bile lâyık olmayan şu karikatürlerin insafına kalması! Emil Michel Cioran
@gizem1209
@gizem1209 4 ай бұрын
Videonuzla nasıl bir tesadüftür bilmiyorum ama daha bu gece kendime "neyse en kötü camdan atlarım şimdilik sorun yok " demiştim Cioran gibi çıkış kapısı olarak düşündüğümü bilmeden . sevgiyle kalın!❤🎉
@emrehoca6024
@emrehoca6024 4 ай бұрын
"Zamanında kitaplar karıştırdım. Hayat hakkında filozofların ne dediklerini anlamak istedim. Bir kısmı her şeyi kara görüyordu. “Mademki hiçiz ve sıfıra varacağız, dünyadaki geçici ömür sırasında sevinç ve mutluluğa yer bulunmaz” diyorlardı. Başka kitaplar okudum, bunları daha akıllı adamlar yazmışlardı. Diyorlardı ki: “Mademki sonu nasıl olsa sıfırdır, hiç olmazsa yaşadığımız sürece şen ve neşeli olalım.” Ben kendi karakterim bakımından ikinci hayat görüşünü beğeniyorum, fakat şu sınırlar içinde: Bütün insanlığın varlığını kendi şahıslarında gören adamlar zavallıdır. Besbelli ki, o adam birey sıfatı ile yok olacaktır. Herhangi bir kişinin, yaşadıkça memnun ve mutlu olması için gereken şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmaktır. Anlayışlı bir adam, ancak bu şekilde hareket edebilir. Hayatta tam zevk ve mutluluk, ancak gelecek nesillerin şerefi, varlığı, mutluluğu için çalışmakta bulunabilir... M.K.A
@Turkicqaqan
@Turkicqaqan 4 ай бұрын
Muhteşem bir anlayış; bencillikten uzak, dürüst ve gerçekçi...
@emrehoca6024
@emrehoca6024 4 ай бұрын
@@Turkicqaqan Evet bence de. Zaten hayatı boyunca 4 bin kitabı altını çize çize okumuş bir liderin sözleri...
@meraklokr
@meraklokr 3 ай бұрын
Büyük Atatürk 🇹🇷❤️
@asimaliyeff
@asimaliyeff 2 ай бұрын
​@@Turkicqaqanbiraz bencillik var ama. kendi sevdiği, seçtiği yolu söyleyen kitapların yazarlarına "daha akıllı adamlar yazmıştı" diyor. manipülasyon karıştırmış cümlesine. yok karıştırmamışsa da kendini kandırma yöntemi uygulamış. sadece o cümlesini analiz ettim o yüzden farklı anlayıp farklı konuda birşey diyene cevap yazmam.
@aletheia6760
@aletheia6760 4 ай бұрын
Sercan hocam böyle harika bi isme özel video yaptığınız için teşekkür ederim. Emil Cioran düşünsel dünyamda kendisini kardeşim gibi gördüğüm biriydi, kitaplarını yıllar önce okumuş olmama rağmen devamlı ara sıra açar ve bölüm bölüm yazılarını okurum, çoğu insana ağır karamsar gelicek o sözlerde sanki adete bir kabullenişin rahatlığını bulmuşumdur, bu bakımdan Cioranın yeri bende hep ayrıdır.
@diyararturk8173
@diyararturk8173 4 ай бұрын
yaşamak savaşta toprak kaybetmektir Cioran
@Loud_Thinker
@Loud_Thinker 3 ай бұрын
Enteresan bir kişilik. Özellikle intihar konusundaki yaklaşımı gerçekten çok ilginç. Onun hiçbir kitabını okumadım ama çok eğitici bir video olmuş teşekkür ediyorum.
@sevdaerikli
@sevdaerikli 4 ай бұрын
Emeğinize sağlık. Sayenizde adını sıkça duyduğum çürümenin kitabının yazarını tanıma şansım oldu. Normal şartlarda hiçbir şey yapmadan yaşamış gibi görünse de aslında o kadar çok emek verip geleceğe büyük bir miras bıraktığını, hislere tercüman olduğunu anlayabiliyoruz 👍karamsar bakış açısı ne kadar olumsuz olursa olsun, nelerle mücadele ettiğini yüzde yüz anlayamasak da bizler için yaşamın mantığını anlattığını ve de farklı bir bakış açısı bıraktığını inkar edemeyiz. İyi ki bu dünyada istediği gibi yaşadı, anlamlı eserler bıraktı. Yazarın kitaplarını araştırıp okumak istiyorum. Yazarın düşünceleri yaşamı anlamlandırma konusunda beni etkiledi (olumlu yönde👍) paylaşımınız için tekrar teşekkür ediyorum 😊
@Isimsizkisilik1313
@Isimsizkisilik1313 3 ай бұрын
Icerikleriniz benim icin cok kiymetli. Severek takip ediyorum. Esenlikler
@meryemcalik5903
@meryemcalik5903 3 ай бұрын
Harika olmus, emeğinize saglik❤
@erdalcamli1233
@erdalcamli1233 4 ай бұрын
Emeğine sağlık sercan kardeşim E.Cioran in ÇÜRÜMENİN KİTABI ni okudum ve müthiş aforizmalarla dolu bir kitap ve insanın beyin hücrelerini yakan bir kitaptır İnsana yaşama ve yaşamın varlığını sorgulama ile ölümün bu dünyada gerçek bir olgu olduğuna dair birçok bilgi barındırıyor Ciorana göre evren yoksa kaotik evren vardır diyor ama iki evren türü de sonuçta onun yaşadığı dünyanın bir parçası olduğunu değiştirmiyor ve varlık kavramının değişken bir seçenek olduğunu bize gösteriyor Jean Paul SARTRE ın da Varlık ve Hiçlik kitabında da varoluş üzerine dayandırdığı temeller üzerine de Ciorana göre varlık ve hiçlik göreceli iki kavram olarak ortaya çıkmaktadır Kendisi de yaşamamın güzelliğine ölene kadar inanmış bir yazar olarak bu dünyadan ayrılmıştır Kendini sorgulayan ve anlamlandırmaya çalışan bir yazar olmuştur hep İçinden gelen sese hep kulak vermiş ve yaşamak ve ölmek sorularını hep kendisine sormuştur....
@taneryigit5485
@taneryigit5485 4 ай бұрын
Emeğininize sağlık.
@felsefe-sosyoloji-seslikitap
@felsefe-sosyoloji-seslikitap 4 ай бұрын
Emeklerinize sağlık. Sercan Bey, felsefe ve kitap öneri ve analizlerinizi ilgiyle dinliyorum. KZbin üzerinde nadide kanallardan birisiniz.
@ziynetercan6192
@ziynetercan6192 4 ай бұрын
Hoşgeldiniz❤❤❤
@emelyldz6169
@emelyldz6169 4 ай бұрын
vıdeo için teşekkürler ıyı kı varsınız:)
@erdalcamli1233
@erdalcamli1233 4 ай бұрын
Sercan kardeşim Jean Paul SARTRE ın VARLIK VE HİÇLİK kitabı üzerine de bir video çekebilir misin
@semihaa__
@semihaa__ 4 ай бұрын
Bu seviyeye gelmesinde 7 yıl uykusuzlukla geçirmesinin de büyük etkisi var,hiç kapanmayan bir bilinç.. Düşünsenize sürekli çalışan ve hiç dinlenmeyen bir beyin..Delirmemek mümkün değil
@Mr.mehmet2
@Mr.mehmet2 4 ай бұрын
Yorgunluk olmuyormu?
@suheylacandiroglu6137
@suheylacandiroglu6137 4 ай бұрын
Sercan Hocam, keyifle dinledim yine sizi. Cioran en sevdiklerimdendir... Pessoa dan okuyacak yeni bir şey kalmadığı için, Cioran hep avutur beni.😂 Ben de sevdiğim 2 alıntı bırakayım o halde. Çürümenin kitabından. "Hayat, ancak muhayyilemizin ve hafızamızın zayıflıklarıyla mümkündür." Ve bu da, umutsuzluğun doruklarında 'dan "Zihne ulaşmak için ne kadar büyük bir yalnızlık gerekiyor bize! Yaşamda ne kadar çok ölüm, ne kadar çok içsel ateş gerekiyor!" Emeklerinize sağlık, harikasınız 🎩🙏🏻
@apkanalyze3623
@apkanalyze3623 4 ай бұрын
Tam da bugün Gözyaşları ve Azizleri okuyup bitirmiştim, ne güzel denk geldi ❤
@yenerapaydn
@yenerapaydn 3 ай бұрын
Güzel konu teşekürler
@FatmaCoskun-ew8cb
@FatmaCoskun-ew8cb 4 ай бұрын
sevdiğim bir düşünür teşekkürler
@enderturan2742
@enderturan2742 4 ай бұрын
Sağolasın hocam
@serkanboga_siirleri
@serkanboga_siirleri 4 ай бұрын
Teşekkürler...
@mehmetfatiharvs4469
@mehmetfatiharvs4469 4 ай бұрын
Teşekkürler 🎉🎉
@zulfusalik7967
@zulfusalik7967 4 ай бұрын
Aslında Charles Bukowski'nin söylediği şeyin aynısını söyler Cioran.Yani intihar düşüncesinin sürekli aklımızın bir kenarında durması bizi özgürleştiren ve olması gereken yaşam tarzı olduğunu söyler.Hayvanca ve sürüye dahil şekilde varoluşu hiç sorgulamadan yaşamaktansa bu şekilde yaşamalıyız der.
@mesutist
@mesutist 4 ай бұрын
Emeğine sağlık
@Arabienberg
@Arabienberg 4 ай бұрын
Ted Kaczynski-Saniye Toplumu ve Geleceği üstüne video çekebilir misin?Bana göre oldukça ilginç ve doğruları anlatan bir kitap.
@kadikoydekiboga
@kadikoydekiboga 3 ай бұрын
Bu adam ayni ben yaaaaaaa
@meraklokr
@meraklokr 3 ай бұрын
Düşünen insanlar hep acı çekiyor. Doğanın kanunu bu.
@servantservant4507
@servantservant4507 4 ай бұрын
Martin Luther ne zaman gelir? Saygılar...
@hazanmevsimi78
@hazanmevsimi78 4 ай бұрын
teşekkürler 🪻
@okanebihorac6967
@okanebihorac6967 4 ай бұрын
Hayat güzeIdir😊 ve çok kısadır, buda benim felsefem.
@suiself
@suiself 2 ай бұрын
hayat sevene kısa sevmeyene uzun gelir
@bulentbaslama1517
@bulentbaslama1517 3 ай бұрын
Sevgili Sercan. Çok merak ediyorum aşık Veysel'i nasıl anlatırsın.
@aylinulgen
@aylinulgen 4 ай бұрын
Cioran bana cok iyi geldi.
@betul1110
@betul1110 2 ай бұрын
curumenin kitabı başucu kitabımdir,herkes hayatında en az bir kez herhangi bir kitabını okumalıdır.
@Frediusvitae
@Frediusvitae 4 ай бұрын
Elinize sağlık. Niçe ile çok benzer sözleri olan birisi.
@e.mr6
@e.mr6 3 ай бұрын
"Hayatın bir anlamı yoksa, intiharında bir anlamı yoktur" tıpkı kendi düşüncesindeki gibi onun kötücül felsefesi birçok kişiyi hayatta tuttu
@guldenaydin9918
@guldenaydin9918 4 ай бұрын
💝
@ZenOfKursat
@ZenOfKursat 2 ай бұрын
Dinlemeden söyleyelim. Arthur Schopenhauer amca : D
@user-dj6kp8yn3x
@user-dj6kp8yn3x 3 ай бұрын
❤❤❤
@muhsinkurt2446
@muhsinkurt2446 3 ай бұрын
@irfanacar4323
@irfanacar4323 4 ай бұрын
👍👍
@elxaneminov4653
@elxaneminov4653 4 ай бұрын
evet
@jekamirkajmeran2280
@jekamirkajmeran2280 3 ай бұрын
Sercan hocam üzülerek sizi takibi bırakıyorum.😢
@masajbeyrifat6895
@masajbeyrifat6895 16 күн бұрын
Yolu sevgiden geçen geçen herkes birgün bir yerde buluşur zaten. Kimseyi takibe gerek yok. Cioran ı ben de pek sevemedim zaten. Bu Avrupalı karamsar filozoflarda sevginin kırıntısı yok ! Herkesin akıl edemediği gereksiz şeyleri yazdıkları için biraz havalılar o kadar !
@Sosyalistadam33
@Sosyalistadam33 4 ай бұрын
David Hume gibi mutsuz bir adam.
@nietzscheolduhaberinyokmu3495
@nietzscheolduhaberinyokmu3495 4 ай бұрын
.
@ZadigLeStructuralist
@ZadigLeStructuralist 2 ай бұрын
Cioran ekseriyetle Camus ve Sartre gibi çağdaşlarıyla beraber zikredilse de bulunduğu konum kendisine münhasırdır.
@kanarya10fener
@kanarya10fener 2 ай бұрын
Okumayın gitsin.
@murataygun1353
@murataygun1353 9 күн бұрын
40. yaşımdayım, muhtemelen 46 (babamın öldüğü yaşta) intihar edebilirim gidişata göre karar vereceğim. 2030 yılında yazar gibi demans olmazsam gelir bakarım. ciao ciao
@BabaZula7241
@BabaZula7241 4 ай бұрын
Cioran gelmiş. İzleriz.
Karamsar Filozof Schopenhauer'dan Mutluluk Öğütleri
11:59
Sercan Baylan
Рет қаралды 18 М.
Идеально повторил? Хотите вторую часть?
00:13
⚡️КАН АНДРЕЙ⚡️
Рет қаралды 12 МЛН
Huzursuzluğun Kitabı: FERNANDO PESSOA
14:18
Teolojik Felsefe
Рет қаралды 38 М.
#mesafe 10. Bölüm: Cioran'la Aramızdaki Mesafe
46:53
Yakîn Tiyatro
Рет қаралды 78
Yaz Sersemliğimize Seneca Tokadı: Yaşamın Kısalığı
26:07
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 132 М.
EMİL CİORAN 'ın Gözyaşları: Ne Suçum Vardı Da Doğdum?
13:18
Teolojik Felsefe
Рет қаралды 57 М.
Platon'un MAĞARA ALEGORİSİ ya da Cehalet Mutluluktur Yanılgısı
10:19
EPİKTETOS: Hayatınızı Değiştirecek STOACI Dersler
11:31
Sercan Baylan
Рет қаралды 9 М.
İnsanın Anlam Arayışı | Viktor E. Frankl
8:56
Sercan Baylan
Рет қаралды 7 М.
OBLOMOV: Hiçbir Şey Yapmamanın Felsefesi
14:50
Teolojik Felsefe
Рет қаралды 69 М.
FELSEFE Neden Hayatımızı Değiştirecek Gerçek Rehberdir?
10:51