Merhabalar hocam, video için çok teşekkürler. Yaptığım çalışmada kategorik bir değişkenim var (öğrenci annesinin eğitim durumu). Kukla değişken oluşturup üniversite ve üstü kademeyi 1, üniversite altı kademeyi 0 olarak kodladım. Bu kukla değişken ile t-testi yaptığımda üniversite üstü kademesi değişkeni bağımlı değişkeni anlamlı olarak etkiliyor (öğrenci annesi üniversite mezunu ise öğrenci puanı anlamlı ölçüde yüksek çıkıyor.). Fakat aynı kukla değişkeni çoklu regresyon analizine soktuğumda (toplam 8 bağımsız değişken var) annenin üniversite mezunu olması öğrenci başarısını olumsuz yönde etkiliyor (B= -16.178, SH= 3.849, β= -.068, t= -4.203, p=.000, İkili r= .205, Kısmi r= -.056.). Bunu nasıl yorumlayabilirim? Bir yerde hata mı yapıyorum? Cevap için çok teşekkürler...
@TirendazAkademi3 жыл бұрын
Merhaba, regresyon analizindeki degiskenler arasinda baglanti sorunu olabilir.
@onurpehlivan69703 жыл бұрын
@@TirendazAkademi Değişkenler arasındaki korelasyon .80'den küçük. Ayrıca en yüksek VIF değeri 8.
@TirendazAkademi3 жыл бұрын
Farkli degiskenler analize dahil edildiginde bazi degiskenler anlamasiz cikabilir. Ridge ya da lasso gibi regulerlestirme tekniklerini kullanmayi deneyebilirsiniz.
@ess99384 жыл бұрын
çoklu regresyon sorunu çıktığında nasıl düzeltmeliyiz hocam lütfen yardım eder misiniz
@TirendazAkademi4 жыл бұрын
Coklu regresyon sorunu olduguna emin misiniz? coklu baglati sorunu diye bir problem var.
@serkanorhunocak73394 жыл бұрын
Açıklayıcı değişkenlerin bir kısmı kategorik bir kısmı sayısal veri türünde ise ve bağımlı değişken sayısal veri türünde ise hangi testi yapmalıyız? Bu testi kullanabilir miyiz?
@@TirendazAkademi mesela ek hastalık yok/var 'ı 0/1 olarak kodlayıp bu testi yaptım bunda bir yanlış var mı?
@TirendazAkademi4 жыл бұрын
Yok ama veri tipini kategorik yapmayi unutmayin.
@elifsahin76242 жыл бұрын
hocam çoklu değişkenli analizde yukarda ANOVA da p değeri 0,025 ten küçük çıkıyor, ancak aşağıdaki coefficient tablosunda her ikiside 0,025 ten büyük çıkıyor, bu durumda ne yapmalıyız?
@TirendazAkademi2 жыл бұрын
Analiz genel anlamda anlamli ama degiskenler anlamsiz anlamina gelir.
@ersincintesun4 жыл бұрын
sayın hocam, independent değerlerinden biri veya birkaçı anlamlı çıkmadığında o değişkeni modelden çıkarıp öyle mi analiz yapmak gerek, yoksa model sabit kalıp formüle mi eklemeyeceğiz?
@TirendazAkademi4 жыл бұрын
Anlamli cikmayan bagimsiz degiskenler modelde yer almali ama bunlarin tahmin katsayilarinin ne ifade ettigine odaklanmamali. Anlamli cikan bagimsiz degiskenler ile bagimli degisken arasindaki iliski yorumlanmali.
@ummu58014 жыл бұрын
hocam çoğu vidyoda p
@TirendazAkademi4 жыл бұрын
Sıfır hipotezine gore p-değeri, 0.05 ya da 0.025 ile karsilastiriliyor. Eger sifir hipotez esit degil seklinde cift yonlu ise p deger 0.025 ile sifir hipotez buyuk ya da kucuk seklinde tek yonlu ise p deger 0.05 karsilastirilir.
Cift yonlu ornegin a1 esit degil a2 seklinde. Tek yonlu a1>a2 veya a1
@emredunder91084 жыл бұрын
Akademik araştırma süreçlerimizde SPSS programı ile Çoklu Regresyon Analizini nasıl uygulayabileceğimizi adım adım anlatan bilgilendirici bir blog yazısı paylaşıyorum. İstatistiksel analiz uygulamalarında SPSS programına başvuran tüm araştırmacılara keyifli okumalar! www.istmer.com/coklu-regresyon-analizi-spss-nasil-uygulanir/