Kıymetli hocalarım, Acil servise giden hasta gibiyim. Sohbetiniz, konunuz bana tam bir serum etkisi yaptığını, şifalandığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Zira bu dil, ses, telaffuz konusunda ne kadar farkındalık içinde tetik dursam da kendimi hep eksik hissederim. Elbette Türkçe'yi katledercesine konuşan yığınla insan var. O güruhtan biri olmaktan hep korkarım. Sohbetiniz bana bir nebze rahatlık sağladı. Bu konuya eğilen, emek veren siz gibi eğitim üstadlarının var olduğunu bilmek ve sıkıntı duyduğum bu konuda yalnız olmadığımı bilmek bencil bir mutluluk olmamakla birkikte birazcık rahatladım. Kıymetli hocam, Türk dili edebiyatı, diksiyon, fonetik ve siz hocalarımızın "sürekli eğitim" şeklinde işaret edeceği konular üzerinde eğitim gönüllüleri yaklaşımı ile bir sivil toplum organizasyonu yapılabilir mi? Böyle bir oluşum, sürekli dönüşüm felsefesi ile bir STO kurmayı düşünür müsünüz. Sizce olabilir mi? Saygılarımla kıymetli hocam,
@tamerdogan4073Ай бұрын
Merhaba Reyhan hocam, gerçekten size ve Murat beye çok teşekkür ediyorum. Bu dönemde sizler gibi dil ve edebiyat konusunda hassas ve duyarlı insanların varlığından ( sayıları az olsada) haberdar olmaktan çık memnunum. Çaba ve gayretlerinizi tebrik ediyorum. Sizleri keyifle ve ilgiyle izliyorum!👏👏👏👍👍👍👌👌👌🎼🎼🎼🎤🎤🎤🙏🙏🙏❤️❤️❤️🫶🫶🫶💐💐💐
@OmerK-ub9veАй бұрын
Hanımefendi ve beyefendi; Türkçemiz açısında çok ama çok önemli konuları dile getiriyorsunuz. Tebrik ve takdir ediyorum!
@guldenunal8324Ай бұрын
64 yaşındayım; ilkokul 1. sınıftan lise sona kadar bize K harfinin "ke" şeklinde okunduğu öğretildi. Türkçe'de tüm sessiz harflerin önüne e sesi eklenir kuralı olduğundan, b harfini ba, m harfini ma olarak okumadığımızdan, k harfinin bir ayrıcalığı olmamalı. K harfinin "ka" olarak okunması Turgut Özal döneminde başlamıştır. KDV'nin ka.de.ve olarak okunması, TCK'nın te.ce.ka şeklinde okunması gibi. Öyle görünüyor ki, en az 60 yıldır K harfinin nasıl okunduğu konusunda bir uzlaşı oluşturulmamış.
@mehmetoz9299Ай бұрын
İstifadeye yönelik ne hoş, ne güzel bir sohbet hazırlamışsınız. Gayet titizlikle icra etmekte olduğunuz bu nefis programınızın 2.ci bölümünü merak ve hasretle bekliyordum. Müstefid olduk efendim. Değerli Murat Beye ve siz kıymetli Reyhan Hanıma ve emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Burada, büyüklerimden nakletmek suretiyle serdettiğim şu sözü tekrar etmekte fâide var. “Çiçeğe su vermezsen kurur; kelimeleri de kullanmazsan ölür.” Sıhhat ve âfiyet diler, Konya’dan selam ederim.
@MSnmz-hp8rkАй бұрын
Laikler duymasin, adamlar yüz yıldır Arapça diye dilimizi kuşa çevirip Avrupalıların kelimelerini doldurdular. Siz hala mustefid diyorsunuz. Poliiis nirdesin?😅😂
@istanbulturkcesi_Ай бұрын
@@mehmetoz9299 Eyvallah, var olun. Elimizden geldiğince bilgi ve tecrübelerimizi aktarmaya devam edeceğiz inşallah. Bir faydamız oluyorsa, gönüllerde bir hoşluk bırakabiliyorsak ne mutlu bize!
@Mahmut_Can_SABIRLAR28 күн бұрын
Yaraya parmak basmak ya da yarayı deşmek önemli değil önemli olan cerrahatı akıtabilmek.
@gurkan6962Ай бұрын
Uzun a sesi vardır kısa a sesi vardır. Dar a sesi vardır geniş a sesi vardır. Bunun yanındaki ünsüzle alakâsı yok. Ünsüz sesler ünlü sesleri değiştirmez,
@bilalibrahimoglu6515Ай бұрын
Evlatlarını çocuk yaşta alıp 12 sene zorunlu eğitime tabi tutmasına rağmen kendi dilini öğretemeyen bir ülkeyiz. Gençlerdeki dil problemi çok büyük.
@izmirden1069Ай бұрын
10 kelime konuşuyorlar, onun da beşi '' kanka ''...
@orhaniman5904Ай бұрын
Çok şey öğrendim. Teşekkür ediyorum. Lütfen devam ediniz. 😊 ❤
@durmakyok3626Ай бұрын
Muhteşemdi...
@bayturk1008Ай бұрын
Reyhan hanım,cuma akşamını programınız ile daha da güzellestirdiğiniz için teşekkürler .Her hafta bekliyoruz.
@istanbulturkcesi_Ай бұрын
@@bayturk1008 Çok mutlu ettiniz. Var olun.
@serpinhanoglu5227Ай бұрын
Teşekkür ederim
@muratonal7370Ай бұрын
Çok değerli Reyhan Hocam programınızı keyifle izledim. Bundan 30 yıl önce çok değerli hocamız Semih SERGEN Bey'in güzel konuşma üzerine bir eğitimine katılmıştım. Hocamız bize "İstanbul Türkçesi" yok artık "Ankara Türkçesi" var. Çünkü başkent Ankara, ülke Ankara'dan yönetiliyor. Güzel konuşan insanlar Ankara'da diye bir şey söylemişti. Acaba programınızın adı "Ankara'yı Dinliyorum" mu olmalıydı.
@istanbulturkcesi_Ай бұрын
@@muratonal7370 Murat Bey merhaba. İlginize çok teşekkür ederim. Merhum Semih Sergen, benim de hocamdı ve kendisinden bilhassa şiir okumanın inceliklerine dair çok istifade etmişimdir. Öyle söylediğinde belki ironi yapmıştır, belki de İstanbul’da yaşayanların bozulan Türkçesinden şikayet etmiştir. Zira kendisi, İstanbul ağzını en doğru ve güzel konuşan sanatçılarımızdan biriydi.
@@beratay5347 Devamı gelecek inşallah. Muntazaman çekip paylaşmayı murat ediyoruz. Çok teşekkür ederim.
@abuzerkilfirca9386Ай бұрын
Ağzınıza Sağlık.❤❤❤
@muhammetaydn7660Ай бұрын
Sadece alkış,alkış,alkış... ❤❤❤
@cem2503Ай бұрын
Teşekkürler ❤
@p4sh4Ай бұрын
Daha ilkokulda bize öğretilen "Diller de insanlar gibi doğar, gelişir ve ölürler" bilgisiyle 10 sene sonra başka bir yerde karşılaştığımızda vatan haini, gerici ... vs. diyebiliyoruz. Ya bu eğitim sistemi bize fazla ya da biz bu eğitime fazlayız.
@AbuzerKadayifАй бұрын
Murat Bey keşke kendi mensup olduğu cenahın da mahalle baskısını o tarafa cesurca tenkid edebilseydi.
@dursunylmaz8179Ай бұрын
SELAM, TÜRKÇE SES BAYRAĞIMIZDIR.
@yumaki1Ай бұрын
Reyhan Hocam, kendinizi bu konuda nasıl yetiştirdiniz? Ben de Türk dili ve edebiyatı öğretmeniyim, dili doğru kullanmaya özen gösteriyorum ama neler yapabilirim, neler okuyabilirim bilemiyorum. Çünkü dediğiniz gibi çok az kaynak var. Kendimizi nasıl yetiştirebileceğimizle ilgili bir yayın daha açarsanız çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim. ❤
@Mahmut_Can_SABIRLAR28 күн бұрын
Nurullah ataç'ın yazar olmak isteyenlere yaptığı bir öneriyle cevap vereyim size, sözlük okuyacaksınız. Her gün 3 ila 5 kelimeye baksanız 1 yıl içinde ortalama 3600 kelimeden fazla kelimenin doğru yazılışını ve telaffuzunu öğrenmiş olursunuz.
@memduhkapicibasi4226Ай бұрын
TDK kısaltmasındaki K harfinin kalın olarak telaffuzunun kurum kelimesinin kalın ünlülerle başlayıp bitmesinden dolayı olduğunu düşünüyorum.
@mehmetylmaz634119 күн бұрын
Slm. Hocam birde, şu günlük kullanılan kelimelerin yazarken farklı, konuşurken farklı telaffuzlarına dair bir program yapılsa. Sadece bir örnek; gazete (gaste) Bu mesleğin içinde olanlar bile bu hatayı aceleciliktenmi yoksa üşengeçliktenmi yapıyorlar onlara sormak isterim. "Amaaan ne var bunda" diyeceklere hiiiiç sözüm yok.
@ProMassageIstanbulАй бұрын
🙏
@azizozturk3754Ай бұрын
Reyhan Hocam,şu zırvaca kullanılan ve çok çok rahatsız olduğum "bayağı" kelimesini anlatsanız.Bayağı yukarı gitti,bayağı iyi,bayağı pahalı vs.vs.vs.Sanki joker kelime.
@azizozturk3754Ай бұрын
❤❤❤🎉🎉❤❤❤❤
@aliosmanyasar1098Ай бұрын
❤
@ahmet-lm3vkАй бұрын
Program çok güzel ama Murat bey çok söz kesiyor malesef hoş olmuyor böyle
@User-ne4epАй бұрын
Türkçe'de dört tâne mi "a" var? Meselâ "kâmil" ile "ikâmet" kelimelerindeki "a"lar mı farklı, yoksa "a"dan önceki sessiz harflerin ince ve kalın okunuşları mı asıl mesele? Günümüzde "k" harfi Arap alfabesinde iki farklı sembolle gösterilen - aynı zamanda iki farklı sestir zaten - "kef (ك)" harfinin ve "kaf (ق)" harfinin sesini temsil ediyor. "İkâmet"i "ikāmet" diye yazmaktansa "iqâmet" diye yazmak da akla yatkın bence. Ama tıpkı "k" harfinde olduğu gibi "l" harfinde de aynı durum var, "lâle" ve "galata" meselâ. Ayrıca "mezun" ve "memur" gibi "e" harfini uzatarak okuduğumuz kelimelerde de "ê" sembolü kullanılabilir.
@OrkunAgirАй бұрын
Murat bey biraz dinlemeyi öğrense iyi olur. Hocasının bahsettiği saygı kelimesi cepte kalaydı iyidi. İzlenilmiyor böyle.