Bedankt! Je hebt zojuist mijn natuurkunde tentamen gered morgen..
@rachel97448 жыл бұрын
Not all heroes wear capes
@sickasulu-csgo66167 жыл бұрын
Jij bent echt een koning precies wat ik nodig had !
@JeroenBruijstens7 жыл бұрын
+Sickasulu - CS:GO Haha dank je en graag gedaan!
@ricojenster7 жыл бұрын
Jeroen for president
@wijnandprins197610 жыл бұрын
Ik voel me vereerd dat je mijn opgave van de LYNX hebt gebruikt in je voorbeeld!
@fammmmmzzz7 жыл бұрын
Super! Ik heb vanmiddag examen. Erg fijn om dit nog even te bekijken.
@JeroenBruijstens7 жыл бұрын
+Famke Dijkman Mooi dat dit filmpje helpt. Veel succes met het eindexamen vanmiddag!
@PaardenLiefJ8 жыл бұрын
Super! Dit had ik zó nodig!!!
@jacobvandijk65259 жыл бұрын
Mag je dus de "Gray" ook gebruiken voor het dosisequivalent en de "Sievert" voor de stralingsdosis?
@JeroenBruijstens9 жыл бұрын
+Sjaak van Dijk Sievert wordt gebruikt om de effecten van straling op bijv. het menselijk lichaam uit te drukken. Wanneer het effect van straling schadelijk wordt hangt af van het deel van het lichaam (of orgaan) dat de straling ontvangt. De eenheid Sievert wordt daarom vaak gebruikt om het dosisequivalent te berekenen. De eenheid Gray wordt gebruikt wanneer het alleen maar gaat om de hoeveelheid straling die wordt opgenomen, zonder daarbij rekening te houden met het type weefsel dat de straling absorbeert. Gray wordt dan ook eerder gebruikt als we enkel de natuurkundige effecten van straling willen beschrijven (en niet zozeer de biologische effecten). Vandaar dat Gray eerder gebruikt wordt als we de stralingsdosis berekenen. Beide eenheden zijn uiteindelijk terug te brengen tot J/kg.
@dagmarscharff3916 жыл бұрын
Heel fijn filmpje! Ik snap alleen nog niet helemaal of je de weegfactor uit de tabel ''organen en weefsels'' of ''stralingssoort'' moet nemen bij Binas 27-3. Ook begrijp ik niet wat de waarden van de effectieve lichaamsdosis betekenen in tabel 27-1. Want de H hangt toch af van de weegfactor en de dosis, dan kan de H toch geen vaste waarde hebben? Alvast bedankt!
@JeroenBruijstens6 жыл бұрын
Dank je :-) Als antwoord op jouw vragen: de weegfactor in de formule voor het dosisequivalent hangt af van de stralingssoort (dus alfastralen heeft weegfactor 20 en beta- en gammastraling hebben allebei een weegfactor 1). De waarden die in BINAS 27-1 staan geven aan wat je maximaal jaarlijks mag ontvangen (dit is wettelijk bepaald). Mensen die voor hun beroep met straling werken mogen meer ontvangen dan mensen die dat niet doen. Zo kan het zijn dat je maximaal 1 mSv jaarlijks mag ontvangen. Aangezien de weegfactor van alfastraling groter is dan die van beta- en gammastraling, betekent dit dus dat je aan minder alfastraling blootgesteld mag worden dan beta- of gammastraling. Op die manier kunnen ze dus wel bepaalde waarden voor H (het dosisequivalent) in BINAS noteren omdat het om de maximaal toegestane hoeveelheid gaat die in een jaar ontvangen mag worden.
@guskes88896 жыл бұрын
waarom gebruikt u niet de weegfactor (1) van gamma, die zend uranium namelijk ook uit. of heeft u 1 x 20 gedaan?
@JeroenBruijstens6 жыл бұрын
In de voorbeeldsom reken ik alleen met de alfastraling die uitgezonden wordt. BINAS geeft ook alleen maar de energie van de alfastraling.
@Teddy05677 жыл бұрын
geweldig! zoveel duidelijker met een prachtopgave. kan ik de weegfactoren van straling ook in mijn binas vinden? dinsdag examen!! :)
@JeroenBruijstens7 жыл бұрын
+Teddy0567 Thanks! De weegfactoren staan in BINAS (uit mijn hoofd in tabel 27 D3).
@Teddy05677 жыл бұрын
Jeroen Bruijstens dankjewel Jeroen! kan ik jouw steunen via patreon oid? je doet namelijk gods werk!
@JeroenBruijstens7 жыл бұрын
+Teddy0567 Dank je voor het compliment!! Ik doe dit gratis en voor niets, omdat ik graag over de natuurkunde uitleg. Ik hoop dat het je helpt bij de voorbereidingen op het eindexamen. Succes met leren!