Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Eleştirisi

  Рет қаралды 2,906

Abdullah Bedir Kaya

Abdullah Bedir Kaya

Ай бұрын

Maarif Modeli ile adı ile yayınlanan belge politik bir belgedir. Eğitsel sonuçlar beklenmemelidir. Müfredat sadeleştirilmesi konusu da abartılmamalıdır. Eğitim sistemi kaldığı yerden aynen devam edecektir.
#eğitim #eğitimbilimleri #maarifmodeli

Пікірлер: 21
@bakura9683
@bakura9683 16 сағат бұрын
maarif çok kapsamlı ve kıymetli bir kelime. keşke marifet sahibi, arif nesiller yetiştirebilsek ama sıvayacaklarına eminim nedense
@muhammetcelik8686
@muhammetcelik8686 14 күн бұрын
Her zaman dillendirdiğim bir konuyu sizden duymak beni sevindirdi.Sınav odaklı bakış değişmedikçe müfredat yöntem önemli değil okullarda testler denemeler devam edecek
@haleoz3110
@haleoz3110 16 күн бұрын
çok güzel yorumlamışsınız. teşekkürler.
@abdullahbedirkaya
@abdullahbedirkaya 16 күн бұрын
Çok teşekkürler ☺️
@osmanbasaran3137
@osmanbasaran3137 Күн бұрын
Önceki yorumundaki gibi olursa, güzel bir nesil yetişebilir. Ben mutlu olurum, ülkenin buna ihtiyacı var. Kaç zamandır, birbirine saygısızlık yapan insanlar, öğretmen bıçaklayan öğrenciler, ebeveynlerine arsızlık yapan çocuklar vs. yapan çocuklar ve gençler haberleri duymaktan, görmekten ve okumaktan bıktım. Gerçekten maksat maarifse, 20-25 yıl sonra güzel bir nesil olur. Çetrefilli bir süreç, ancak; ülkenin buna ihtiyacı var. Ders müfredatının seyrekleştirilmesini ben yerinde görüyorum. Herşeyi öğretmeye çalışmak yerine kişinin hayatında olacak şeyleri düzgün öğretelim. Benim öğrenciliğimde herşeyi öğretmeye çalışıyorlardı, biz daha bir şeyi kavrayıp, hazmetmeden hemen peşine yeni konuya geçiliyordu. Sonuç itibâri ile bizde derinlemesine öğrenmek yerine sorgusuz sınavları geçecek kadar ezberleyip yürüdük. Meslek dersleri dışında okulda öğrendiğim hiçbir şeye ihtiyacım olmadı. Çok konu öğretme telaşı öğrenciyi zaten öğrenciyi okuldan uzaklaşyıran ve sıkıcı bir şeydir. Okullarda çocuk bir dersten koptuğu anda o derse yetişemiyor, sonrasında o derse yetişmek çocuğa zulm oluyor ve tamamen alakasını yok ediyor. Çocuk bir konuyu uzun sürede yavaşça hazmederek öğrenirse, öğrenmenin hazzını alır ve daha başarılı olur. Kendi hayatımdan söyleyeyim, ben lisedeyken geniş ve öğrenmesi zaman alan fonksiyon ve trigonometriyi o zamanki müfredat gereği çok hızlı işlemiştik. Kendi kendime bu iki konuyu öğrenene kadar çanım çıkmıştı. Hele türev integral lise sonun son bir bucuk ayında dayamışlardı, konuyu daha kavramadan öss- öys sınavına girdik. Sonuç itibâri ile konuları özümsemek yerine formül ve soru ezberleyip sınava girdik.
@abdullahbedirkaya
@abdullahbedirkaya Күн бұрын
İşte konu tam olarak bu hocam. Ne müfredatın seyreltilmesinin bir önemi yok. Yine öğrenciler test çözecekler. Bu sefer daha az konu için yarışacaklar. Ama sonuç değişmeyecek.
@barangarip1817
@barangarip1817 24 күн бұрын
Merhabalar, bir sorum olacak yeni müfredatta değerler eğitimi tekrar bir kitap olarak mı verilecek yoksa derslerin içine mi yedirilmiş? Değerler eğitimi dersiyle ilgili biraz bilgi alabilir miyim
@abdullahbedirkaya
@abdullahbedirkaya 23 күн бұрын
Değerli hocam. Değer konusu müfredatın temeli haline geldi. Haliyle her derste değerlerle ilgili kazanımlar mevcut.
@barangarip1817
@barangarip1817 22 күн бұрын
@@abdullahbedirkaya Teşekkür ederim hocam.
@osmanbasaran3137
@osmanbasaran3137 Күн бұрын
Maârif çok güzel bir kelime. İrfan, ârif, maarif. Hayat, ahlak ve fennin birleşimi ile derin öğrenmeyi kuşatan bir kelimedir. Eğitim kelimesi maarifin altında kullanılacak bir kelime. Eğitim kelimesi özü itibâri ile terbiye ve adabı kuşatmıyor. Öğrenilecek şeyin doğasını mekanikleştiriyor. Sonuç itibâri ile insan mekanik bir yaratık değildir. Maarif kelimesini alt şubeleri olarak: terbiye, talim, adab, ahlak ve eğitim şeklinde uygulanmalı. Talim: devamlı tekrar, terbiye: görgü ve muaşeretin derinlemesine kazandırıp, alışkanlığa çevirme, edep: bulunulan ortamda doğru hareket etme, eğitim: kişinin sevdiği, hayatta kalmasına yarayıcı temel bilgi ve bilimler, dünyayı ve tabiatı anlamasında faydalı olacak şeyler, sanat, zanaat ve yüksek meslek tecrübe ve bilgilerinin kazanılması ve hayatı iaşeyi ikame için gerekli zamana göre değişen bilgiler bütününün kazanımı. Buradaki incelik eğitimdeki bilgiler dinamik hayatın icâbı durmaksızın değişebilen ve esnek olan şeylerdir. Diğer kısımlar ise zamanın dışında kalan her daim olması gereken şeylerdir. Örnek: muhatapla saygılı ve nezaketli konuşmak, daima şarttır. Bir taşoyın sürücüsünün yayak kişiye daima öncelik ve ehemmiyet vermesi hep lâzımdır. Öğretmene, ebeveynlere, herhangi bir bilim veya meslekte ileri gitmiş kişilere hürmet veya sanatta ve fikirde yücelmiş kişilere saygı, itina ve nazik davranma daim şarttır. Bu noktada ben kelime düşmanlığı yapmam. Seçilen kelime eğer kurumun maksatı bu beş unsuru kapsıyorsa yerinde ve güzel.
@abdullahbedirkaya
@abdullahbedirkaya Күн бұрын
Değerli hocam. Öncelikle tafsilatlı açıklamanız için çok teşekkür ederim. Bu vesile ile kendimi daha net bir şekilde ifade etmek isterim. Maarif modeline yönelik ilk itirazım; mevcut sınav sistemi devam ettikçe, öğrenciler test çözmeye devam ettikçe, diğer tüm becerilerin doğal yollarla yok olacağını ve istesek dahi geliştiremeyeceğimiz yönünde idi. Haliyle sizin kelimelerin güzelliği ve kapsamı üzerinde yaptığınız doğru tespitlerinde işe yaramayacağı kanaatindeyim. Çünkü mevcut sistemde geçer tek akçe, test çözme becerisidir. Bunun dışında yapılan tüm çalışmalar güzellemeden ibaret kalacaktır. İşe yaramayacak konuları gündeme getirmek ve insanları sadece şekil üzerinden tartıştırmak ise politiktir. Tüm tespitlerinize katılmakla birlikte sizinde savunduğunuz bu değerlerin eğtim - öğretim ortamına taşınamayacağını iddia ediyor ve gerekçelendiriyorum.
@dikistutmazsabri344
@dikistutmazsabri344 Ай бұрын
Yeni konsept çok iyi olmuş sayın hocam saygılar, yorumlamam bu kadar 😂
@abdullahbedirkaya
@abdullahbedirkaya Ай бұрын
Herkesin konseptine kimse karışamaz 😂
@dikistutmazsabri344
@dikistutmazsabri344 Ай бұрын
@@abdullahbedirkaya 😃😃
@ayhangunes1217
@ayhangunes1217 Ай бұрын
💥💥💥💖💥💥💥Sevgiler...
@suatozansar1686
@suatozansar1686 7 күн бұрын
100 senedir hangi model var dı ?
@abdullahbedirkaya
@abdullahbedirkaya 7 күн бұрын
Değerli hocam. Sadece 100 yıl değil 1453’e kadar geriye gidebilirsiniz. Dönem dönem ülkemizde enfes okullar tasarlanmıştır. Zaman içerisinde hepsi tek tek siyasetin kurbanı olmuştur. Son 100 yılda köy enstitüleri, meslek liseleri, fen liseleri ve imam hatip okulları kendi dönemlerinde önce bir yıldız gibi parlamıştır. Sonra siyaset bu okulları yok etmiştir.
@suatozansar1686
@suatozansar1686 7 күн бұрын
Ne kadar dizsiz islam düşmanı var ise bu yeni müfredata karşı :) Başlı başına bu bile ne kadar iyi bir müşredat oldunun işaretidir.
@abdullahbedirkaya
@abdullahbedirkaya 7 күн бұрын
Sanırım videoyu izlemediniz. Olayın din ve iman ile zerre kadar alakası yok. Evlatlarımız yaşayacakları, yetişkin olacakları gelecek için gerekli olan becerilerden uzak yetiştiriliyor. Ve maalesef maarif modeli beceri temelli olmanın uzağında.
@muratdemir955
@muratdemir955 3 күн бұрын
Lozan bitti madenleri çıkartıyoruz kafasına ne desen boş
I came to Russia and this is my First Day
39:43
Mert Öztürk
Рет қаралды 88 М.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Değerlendirme
18:28
Oktay Adiguzel
Рет қаралды 623
어른의 힘으로만 할 수 있는 버블티 마시는법
00:15
진영민yeongmin
Рет қаралды 12 МЛН
1 класс vs 11 класс (неаккуратность)
01:00
Como ela fez isso? 😲
00:12
Los Wagners
Рет қаралды 31 МЛН
ONE MORE SUBSCRIBER FOR 6 MILLION!
00:38
Horror Skunx
Рет қаралды 14 МЛН
Peygamberler Şehri Diye Anılan Şehrimiz Hangisidir?
5:39
Ortaya Karışık Röportaj
Рет қаралды 9 М.
Maarif Modeli’ni uzmanlar nasıl değerlendiriyorlar?
51:00
medyascope
Рет қаралды 1,3 М.
26. Geleneksel İTÜ Makina Fakültesi Şenliği
3:31:58
İTÜ Makina Fakültesi
Рет қаралды 924
어른의 힘으로만 할 수 있는 버블티 마시는법
00:15
진영민yeongmin
Рет қаралды 12 МЛН