Een gek einde, "Europa is afgedaan". Voedselproductie is geen wedstrijd, het is een mensenrecht. Hoe meer landen duurzaam voedsel kunnen produceren hoe beter, dat weet de EU ook. Daarom investeert de unie ook dramatisch in dat soort projecten.
@ramajoker67878 ай бұрын
Dat weet eu helaas niet als ze dat hadden geweten hadden ze in voedsel productie in Afrika geïnvesteerd. EU levert voedsel tech aan UAE omdat ze heel veel geld catchten
@gokhan74828 ай бұрын
Met afgedaan bedoelen ze dat water en grond vervuild is met PFAS.
@treeehez85868 ай бұрын
Ja man daarom protesteren boeren in de hele Europa tegen de beleid van landbouw en veeteelt. Het zegt genoeg hoe wanhopig de EU inwoners zijn om de toekomst voor hun neus in ellende te zien. Dankzij bureaucratie en streng overbodige wetten maakt alles onleefbaar.
@Melvin420x128 ай бұрын
@@ramajoker6787 150 miljard is er geïnvesteerd door de EU in Afrika voor duurzaamheid. Zoek maar op
@maktiki8 ай бұрын
@@Melvin420x12 Heel veel groenten in de Nederlandse supermark komt inmiddels uit Afrika.
@Nali_Verse8 ай бұрын
11:58 dit is niet HALAL Slachten. Halal = " De dier mag de mes niet zien, moet rustig zijn, moet goed te eten hebben gehad en vrijheid hebben genoten ("goed leven hebben gehad"). De kippen zien er uit als plofkip, ze zien de mes voordat ze geslacht worden, ze zien hun lotgenoten geslacht worden en ze zijn zeker niet rustig als het gebeurd en daarnaast ruiken ze waarschijnlijk zelfs de bloed op de slachterij. Gaat volledig in tegen het principe van Halal. Ik vind dit zo jammer, ik at halal met het idee dat dit goed was voor dier, mens en milieu, maar zie nu dat het volledig commercieel gemaakt is. |Er bestaat geen eerlijk eten meer?
@rjelt56488 ай бұрын
Indeed, handmatig en onverdoofd. Jammer, heel jammer.
@hohyhersi56008 ай бұрын
@@rjelt5648als je slacht conform de islamitische regels leidt het dier niet onnodig! Dit is meermaals wetenschappelijk aangetoond maar dat zal u niet boeien want het gaat u om het geven van kritiek.
@rjelt56488 ай бұрын
@@hohyhersi5600 nee hoor, als slachten conform islamitisch regels op een diervriendelijke manier gebeurd, ben ik daar een voorstander van.
@stofjes42048 ай бұрын
@@hohyhersi5600 wetenschap en islam gaan niet samen
@mkbijnaam87137 ай бұрын
Je hebt helemaal gelijk maar je kijkt niet verder dan je neus lang is . Leg jij mij uit hoe je echt Halal kan slachten voor 2 miljard moslims ? Rustig aan kip voor kip elke kip een half uur lang over doen ? Dat gaat gewoon niet meer .
@Anonymous-sb9rr8 ай бұрын
Zo'n vertical farm klinkt leuk, maar zonlicht vervangen door kunstlicht kost gigantisch veel energie, wat veel vervuiling oplevert. Planten in potjes laten groeien en al het water hergebruiken kan je ook in een kas doen, waar zonlicht wordt gebruikt in plaats van kunstlicht.
@egregius93148 ай бұрын
Ja het is energie-intensief om de zon te vervangen met belichting, maar het waterverbruik + koeling is een stuk minder dan in een glazen kas. Onder aan de streep zijn afgesloten vertical farms energie efficienter!
@Anonymous-sb9rr8 ай бұрын
@@egregius9314 Van een kas kan je ook een afgesloten systeem maken en dan is het waterverbruik hetzelfde. De lampen in een vertical farm produceren ook heel veel warmte, dat zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met wat de zon aan warmte toevoegt in een kas.
@egregius93148 ай бұрын
@@Anonymous-sb9rr Dat zou je verbazen :) Zoek op: "Plant factories versus greenhouses: Comparison of resource use efficiency" van Graamans et al. Die heeft specifiek gekeken naar UAE vertical farms versus kassen (en ook vergeleken met Zweden/NL). Hitte is echt een ding in UAE.
@stofjes42048 ай бұрын
die hele markt is gigantisch in elkaar geklapt dus veel faillissementen en ellende. Blijkbaar is het toch energie technisch niet zo rooskleurig
@egregius93148 ай бұрын
@@stofjes4204 Nja ik heb daar jaren terug al naar gekeken, omdat ik ooit de ambitie had er zelf een te starten. Punt is dat het geroemde voordeel van 'lekker lokaal produceren in de kas' pas een voordeel wordt als voedsel anders 100en km over slechte wegen moet afleggen omdat het lokaal niet groeit (denk: afgelegen dorpen in Alaska, steppe-landen of bergen). En energie-technisch wordt het pas interessant in extreme klimaten, als openheid naar buiten/binnen meer energie kost dan de zon oplevert. Nogmaals dorpen in Alaska in winter zijn goede kandidaten voor gesloten plantfarms, maar ook extreme hete klimaten. In dat onderzoek dat ik eerder citeerde kwamen plantfarms in NL en Zweden er energie-technisch slechter uit dan gewone kassen, maar in UAE juist niet. En daar beginnen ze pas net met experimenteren. (Overigens is er wel een toepassing in NL voor die dingen: in Flevoland wordt sla geteeld voor ik geloof de Jumbo in een vertikale farm. Zonder aarde, dus schoner, dus langer houdbaar, wat de Jumbo wat waard is)
@radiofun2328 ай бұрын
Mooie documentaire. Ontzilten kost wel veel energie, maar die is daar ruim voorhanden. Bijv. (mogelijk) via zonnepanelen-ontziltingsinstallaties. Vervuiling hoeft er niet te zijn bij het ontzilten, dus dat is een misverstand. 11 Mei 2024.
@radiofun2328 ай бұрын
@@Tanks-In-Space Wat zou wel een goede oplossing kunnen zijn, dan? Ik denk daar ook vaak over na.
@ralfbrouwers55858 ай бұрын
Ontzilting is wel vervuilend want het zout dat in het water zat wordt geconcentreerd in afvalwater en vervolgens de zee weer in gepompt. Dieren kunnen hier niet tegen en gaan dood. Het zout opslaan zou de enige mogelijkheid zijn maar dit wordt niet gedaan want dat kost te veel geld en is lastig te realiseren
@radiofun2328 ай бұрын
@@ralfbrouwers5585 Als we naar de waterkringloop op aarde kijken is dat niet vervuilend, sorry. Het zoete water verdampt namelijk uiteindelijk weer. 27 Mei 2024.
@ralfbrouwers55858 ай бұрын
@@radiofun232 Ontzilting zeewater zorgt voor grote vervuiling met pekel: De wereld telt nu al 16.000 installaties voor ontzilting, die drinkwater halen uit de zee. Daarbij blijken ze ook enorme hoeveelheden vervuild afvalwater te produceren - zo’n 142 miljoen kubieke meter per dag - waarschuwt onderzoek door de Verenigde Naties. Ontziltingsinstallaties zijn wereldwijd aan een snelle opmars bezig. Ze zijn een veelbelovende technologie in landen met waterschaarste en de technologie wordt goedkoper en efficiënter. Maar stilaan wordt duidelijk dat ze ook een nieuw probleem opleveren: hoe omgaan met de pekel die overblijft en vervuild is met giftige chemicaliën Leest u dit artikel maar eens, daar leggen ze uit waarom het vervuilend js
@Anonymous-sb9rr8 ай бұрын
Koeien zijn doorgefokt om zoveel mogelijk melk te produceren. Datzelfde kunnen ze ook met kamelen doen. Dat fokken is alleen wel een heel langzaam proces, dus het zal lang duren voordat je resultaat ziet.
@BikingNL0008 ай бұрын
Maar zullen de kamelen dan ook niet meer water nodig hebben? Het vocht in de melk komt er niet vanzelf lijkt me
@PepijnHazelhof3 күн бұрын
waanzin, dit laat alleen maar weer zien dat er alles aan gedaam moet wordenom de drang naar comfort te voldoen.
@karelvvv8 ай бұрын
Als je lokaal produceert is dat een verbetering van het dieren welzijn, je hoeft niet meer een dier op een boot te zetten, het ergste wat zo'n dier kan mee maken is een maand op zee te zijn....
@bebobism8 ай бұрын
Je zou verwachten dat de mensheid onderhand eens in gaat zien dat industrialisering geen echte vooruitgang is. Het is alleen maar een eenzijdig verdienmodel van de zoveelste gewetenloze zakenman.
@Max-bh1pl8 ай бұрын
Zonder industrialisering is voedsel voor de meeste mensen onbetaalbaar. Industrialisering kan ook duurzaam, daar zit het verschil.
@Voornaam-u4u8 ай бұрын
Zonder industrie voedt je geen 8 miljard mensen.
@bebobism8 ай бұрын
@@Voornaam-u4u Nu niet meer want kort na de introductie van het kapitalisme (gebaseerd op eigenbelang/hebzucht) ontstond industrialisatie. Dus eigenbelang/hebzucht is de grootste motivator , vandaar dat de rijke 1% van de wereldbevolking net zoveel vermogen bezit als de overige 99%. En dat is wat alles duur maakt.
@m-nnoholly8 ай бұрын
@@Voornaam-u4ueigen volk eerst. Laat die Liberale rotheid uitsterven
@Joey-ct8bm8 ай бұрын
Ons meest waardevolle bedrijf is ASML. Dat is industrie. Tech industrie.
@hoedemakerbart8 ай бұрын
😂ze willen af van boeren en mega stallen. Vervolgens wordt het juist nog extremer gedaan in het buitenland... Echt logisch.
@maktiki8 ай бұрын
Daar gaat het ook wel weg, na een paar plagen/ziekten.
@egregius93148 ай бұрын
"ze"
@JJadx8 ай бұрын
@@maktiki nuh uh. afgesloten stallen zijn beter bestendig tegen ziektes dan stallen waar de dieren buiten lopen en in contact komen met wild en de natuur. in nederlandse megastallen dragen de werknemers beschermende kleding en wordt de lucht gefilterd. beter voor het klimaat en tegen ziektes. biologisch is alleen beter voor dierenwelzijn...
@JCNL8714 ай бұрын
“Mensen beseffen niet dat we niet genoeg water hebben” Dat was echt mijn alle eerste vraag…
@toonko44548 ай бұрын
Ze kunnen daar beter zon energie verkopen Klimaat in Nederland Denemarken is veel meer geschikt voor de melkveehouderij
@adriemijnsbergen74568 ай бұрын
Het klimaat wel, maar water is hier vervuilt, wat niet ten goede komt aan de melkproductie en aan de groenten.
@toonko44548 ай бұрын
@@adriemijnsbergen7456 Dat zal wel mee vallen regels over chemische afval zijn in Nederland best veel
@guuskillah8 ай бұрын
@@toonko4454 Daar zou ik niet te zeker van zijn.. lees anders even over de 'kader richtlijn water' (KRW) en waarom Nederland al sinds de jaren 90 lobbyed in de EU om dat uit te stellen.
@toonko44548 ай бұрын
Daar heb je gelijk in .maar ik sta voor de melkveehouderij Heb liever daten we de grenzen in Europa weg te nemen we moeten beter omgaan met de gebieden die we van God mogen gebruiken bijvoorbeeld Nederlands klimaat past goed bij de melkveehouderij en de woestijn is spanje gebruiken infra structeur fabriken
@fendtmeuj74588 ай бұрын
@@adriemijnsbergen7456 vervuilt? Weet niet waar jij woont maar hier in de buurt niet
@amyyarak33028 ай бұрын
Zo zo zo nog een groter schofterig gebeuren dan o.a. In Nederland .laten we hopen dat het water snel op is
@groteikel8 ай бұрын
We hebben ook Afrikanen in Friesland.
@yassine073t8 ай бұрын
Veeteelt daar is echt heel dom. Laat dat in Afrika gebeuren dan kun je het importeren. Voedsel zekerheid binnen eigen land grenzen kan prima met alleen groentes, als je maar te eten hebt in een noodsituatie.
@yassine073t8 ай бұрын
@@20kilovolt kan je begrijpend lezen? Ik eet ook gewoon vlees
@fryske.tynster8 ай бұрын
import van veevoer is net zo belangrijk dan voedsel . ze hebben nog steeds een import probleem
@Melvin420x128 ай бұрын
Jij hebt het filmpje niet gekeken haha
@Artificial648 ай бұрын
Fryslân boppe❤
@koksalceylan90328 ай бұрын
Food security?😅😂😂😂 Everything is imported 😅😂
@serious94328 ай бұрын
wie denkt dat de nederlanse politiek niet corrupt is ?
@LeiHabets-g3o8 ай бұрын
Omvolking
@D-day-19968 ай бұрын
Is toch zielig kunnen ze nooit naar buiten
@Tja-nf2mk8 ай бұрын
Gelukkig hebben we in Europa regels .waarschijnlijk mogen die beesten ook niet bewegen want dan heb je meer water nodig . Europa moet zijn koeien behouden en geen vlees van dit soort bedrijven binnen laten .
@ab-td7gq8 ай бұрын
Het wordt een keer tijd dat we gaan begrijpen dat dierenmishandeling niet ok is.
@MtJochem8 ай бұрын
Als mensen in Nederland dat al niet willen horen, denk je echt dat een land dat mensenrechten al vervelend vind daar iets om gaat geven?
@MisterStifler8 ай бұрын
Zolang er heel veel geld mee te verdienen is en wij het blijven kopen, blijft het probleem bestaan.
@ab-td7gq8 ай бұрын
@@MtJochem Het moet toch benoemt worden en ergens een begin zijn.
@jessedelange49188 ай бұрын
Ja precies, laten we het in eigen land houden zodat we weten en zelf kunnen bepalen hoe het gebeurt. Oh laat maar, alle boeren moeten hier weg omdat het 'probleem' dan opgelost is...
@ab-td7gq8 ай бұрын
@@jessedelange4918 Hoe wat gebeurd? Hoe we dieren hier mishandelen?
@manilmanilbanil69428 ай бұрын
Europe is finshed vooral als je naar World democrtic form. Klopt als een bus