Thermische batterij / zout accu (Flamco / Sunamp)

  Рет қаралды 39,645

Ketel Klets

Ketel Klets

10 ай бұрын

Uitleg over de werking en toepassing van de Flamco FlexTherm thermische batterij.
Flamco FlexTherm: www.warmteservice.nl/Flamco/m...
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Пікірлер: 132
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Ik acht het niet uitgesloten dat PCM58 staat voor _Phase Change Material 58°C_ , oftewel dat smelttemperatuur op 58 graden Celcius ligt. Verder heeft water boven 0 wel een phase change punt, namelijk 100 graden, waarbij het van vloeibaar overgaat in gasvorm. Maar omdat we daar in deze setup geen gebruik van kunnen maken heb ik dat buiten beschouwing gelaten.
@djrrmml7514
@djrrmml7514 10 ай бұрын
Zou dan eigenlijk handig zijn als het smeltpunt bijv. 50 graden zou zijn. Dan kan het ideaal voor een wp installatie ingezet worden. Daar zie je al vaak grote WW vaten van 200-350L die al gauw 1m2 in beslag nemen.
@libertas2102385
@libertas2102385 10 ай бұрын
Op welke site staat ie voor dat geld? Ik vind het een interessant ding omdat hij minstens 14 dagen zijn warmte vast zou moeten houden. In het vk hebben ze ook zoiets en die kun je met een warmtepomp verwarmen dat is de cop ook weer wat beter.
@Sebazzz1991
@Sebazzz1991 10 ай бұрын
@@libertas2102385 Inderdaad, met het juiste koelmiddel wat wel tot 75 graden kan, zou de fabrikant dit best met een warmtepomp kunnen combineren.
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
@@libertas2102385 warmteservice
@raymondk2202
@raymondk2202 14 күн бұрын
PCM kan worden ontworpen op specifieke temperaturen. Zojuist als voorzitter namens de vve van m'n flatgebouw uit de jaren 65 een warmtepomp offerte en een 101.000kwh zonnepanlen lel offerte getekend. Momenteel wordt nog uitgezocht wat een PCM vat kost. Ik heb uitgerekend dat we met 8500L het gehele gebouw een hele nacht zonder stoken door kunnen halen voor t grootste gedeelte vh jaar wanneer we pendelen tussen 48 graden en 55 graden. Stookruimte vind 8500KG alleen niet zo leuk en in PCM kun je 4x meer energie kwijt dan in water. Dat zouden dus 2 stuks 1000L vaten met PCM plus 1 normaal buffervat kunnen worden al weet ik de prijs nog niet. Binnenkort meer hierover.
@r.schellingerhout3302
@r.schellingerhout3302 10 ай бұрын
Goede uitleg! Super! Misschien een kleine aanvulling. Ik heb zelf de E9 Flamco thermische batterij. Deze trekt 3,5kw/h voor 5 uur om helemaal "op te laden". Dat viel een beetje tegen omdat ik er ook van 2,5 kw/h voor 3 uur uitging (dat staat in de folder), maar dat is waarschijnlijk de middelste. Wat niet echt duidelijk naar voren komt in de video is het feit dat het een batterij is. Ik kan dus 3,5 x 5 = 17,5 kw aan zonne-energie opslaan in deze batterij. Dus de zonne energie die ik over heb gaat niet in het net, maar wordt opgeslagen en gebruikt voor warm water. Met een slimme schakelaar is dat goed te regelen. Voordeel t.o.v een boiler is dat je het "zout" opwarmt en niet direct het water. Als je bij een boiler water eruit trekt wordt dit aangevuld met nieuw koud water waardoor heel de inhoud afkoeld. Bij deze batterij heb je dat niet. Nogmaals bedankt voor de goede uitleg!
@Eikenhorst
@Eikenhorst 9 ай бұрын
Ja, als je water uit een boiler haalt, dan daalt direct de temperatuur van al het water in de boiler tot het weel opgewarmt is. Bij deze thermische batterij is dat niet zo, zolong je in die phase change range zit blijft de temperatuur gelijk, ook al haal je er energie uit. Dit is wel fijn dat je douche aan het eind net zo warm is als in het begin
@soldaat001
@soldaat001 10 ай бұрын
Heel duidelijk verhaal 👍 mooie techniek
@giedirietveld7425
@giedirietveld7425 10 ай бұрын
Dank voor deze heldere uitleg!
@Ikbeneengeit
@Ikbeneengeit 10 ай бұрын
Een hele kundige uitleg, dank je wel
@hvwees
@hvwees 10 ай бұрын
Dit vind ik wel een hele interessante optie voor mijn SWW in de toekomst in mij apartement.
@amataazura
@amataazura 10 ай бұрын
Flamco kookt deze als oem van sunamp dit zijn sunamp producten volg ze al 10 jaar :)
@jeroen1836
@jeroen1836 10 ай бұрын
Heel interessant! 👍👏👊
@Dhrpedro
@Dhrpedro 10 ай бұрын
Je nieuwe logo is professioneler Rick. 👍
@HenkvanHoek
@HenkvanHoek 8 ай бұрын
Hoe zit het de thermische belasting als je kijkt naar het krimpen en uitzetten van de materialen in de thermische batterij (TB)? Ik kan mij voorstellen dat er een punt komt waarbij er haarscheurtjes gaan ontstaan. Welk effect heeft dat op de TB?
@MartinVDam
@MartinVDam 10 ай бұрын
Leuk dat je hierbij stilstaat! Ik denk dat (grootschalige) warmteopslag een belangrijke rol moet gaan spelen voor het probleem van de koudere maanden en minder zonnige dagen. Zonnepanelen zijn prima als de zon schijnt en voor een groot deel van het jaar een belangrijke energiebron. Maar, vaak wordt vergeten dat zonnepanelen maar 20% efficient zijn in het opwekken van energie. Je zegt terecht dat het 'maar' COP 1 apparaat is, maar het omzetten van stralingsenergie van de zon met een thermische zonnecollector naar warmte is wel 4 tot 5 keer efficienter dan fotovoltaisch. Plus het opslaan van warmte is veel eenvoudiger én kan veel duurzamer dan het opslaan van elektriciteit. Er zijn zoveel videos op youtube te vinden van hoe men op betrekkelijk eenvoudige manier warmte opslaat in bijv. zand, water of gewoon in de grond. De zon levert voldoende energie om het hele jaar van te kunnen leven (voor zowel elektriciteit als warmte), het is onze verantwoordelijkheid om hier goede technieken voor te bedenken die stralingsenergie opvangt en opslaat op zo'n manier dat we ook weer niet alle middelen en grondstoffen uitputten die de aarde te bieden heeft. Hoewel de warmtebatterij van jouw video betrekkelijk klein is (ca 4 kwh) kan deze al een belangrijke rol spelen bij het bufferen/opslaan van energie in een huishouden en is m.i. een veel duurzamer en efficienter apparaat dan een kelder vol elektrische thuisaccu's.
@user-cf6go9om6p
@user-cf6go9om6p 8 ай бұрын
4kWH is toch niks om een winter mee door te komen? Wij komen voor de warmtepomp per winter tussen 600 en 1000 kWh te kort :( Ciao bart
@BertOber
@BertOber 10 ай бұрын
Is dat niet gewoon natrium acetaat zoals in van die handen warmers?
@RedBatteryHead
@RedBatteryHead 9 ай бұрын
Ik had hier paar jaar terug naar gekeken bij sunamp. Waren toen helaas geen dealers hier. Erg mooi om ze met PV te warmen. Wil nog steeds mijn stadsverwarming eruit hier. Maar daar zijn ze weer niet goed geschikt voor.
@edopiri
@edopiri 10 ай бұрын
PCM58 is dat niet gewoon kaarsvet ofwel paraffine?
@gertsiekmans9246
@gertsiekmans9246 10 ай бұрын
Dus, enige voordeel is compactheid, kan je de uitgang watertemperatuur regelen?
@erictenwestenend868
@erictenwestenend868 8 ай бұрын
Wat denk tov een warmtepompboiler? Is ook niet goedkoop
@rdvanbuuren
@rdvanbuuren 10 ай бұрын
Bestaat er ook een mogelijkheid waarbij je deze batterij kunt inzetten als buffervat voor een WP installatie? Met bijvoorbeeld een Home Assistant ertussen en wat slimme electronica. Als de zon dan schijnt en je hebt rest energie, dan kun je warmte opwekken en deze opslaan en gebruiken om je huis later bij te verwarmen. Dat zou voor mij nog wel eens interessant kunnen zijn.
@Dhrpedro
@Dhrpedro 10 ай бұрын
Dan kom je weer in de knel met het 'kleine' volume/maatvoering van deze. Of een hele grote (een paar m3), maar dan zit je met het gewicht t kijken, misschien zelfs een eigen fundering.
@orthelius
@orthelius 10 ай бұрын
Geweldige uitleg van een voor mij onbekend apparaat, alleen de prijs weerhoud me. Overigens handig dat in de winter wel elektrisch kan worden bijverwarmd, want de zon komt bij mijn heatpipes in de winter niet hoger dan 35, graden (6x24)
@edwingolddelirium
@edwingolddelirium 10 ай бұрын
Je kan dat ook de inhoud doen met zeoliet x13.Als die zeoliet met water gemengd wordt gaat dat water koken. 6 kg is bijna 500 euro.op ali
@zoetermeer4862
@zoetermeer4862 10 ай бұрын
Handig zou zijn wat zijn de kosten van die 2 per maand,jaar om er warmwater het hele jaar of maand eruit te krijgen.
@johnputs9556
@johnputs9556 9 ай бұрын
Super siser
@sciencetestsubject
@sciencetestsubject 10 ай бұрын
PCM58, laat natriumacetaat trihydraat, (hetzelfde spul als in die handwarmers) heeft een smeltpunt van 58°C. Dichtheid is 1,45kg/L en smeltwarmte is tussen 264 en 289 kJ/kg. Om 1 kg water 50°C warmer te krijgen is 210kJ nodig. 1 kg materiaal kan dus 1,3kg water warm maken, en 1L kan 1,8L water verwarmen. Flinke reductie in formaat, helaas minder geschikt voor warmtepompen gezien de redelijk hoge temperatuur.
@robjuurlink490
@robjuurlink490 10 ай бұрын
Mooi, wist niet dat er al werkende exemplaren te koop zijn met deze techniek. Nog een groot voordeel is dat er geen legionella probleem is zoals bij een boiler. Maarja, de prijs hè.
@fritslevie4461
@fritslevie4461 10 ай бұрын
Flamco verkoopt ze al jaren.
@dirkjan17
@dirkjan17 10 ай бұрын
Hoi Rick, ik kijk al geruime tijd al jouw video's met grote interesse. Wat helder en goede toon hoe je onderwerpen behandelt! Nu dan toch mijn eerste vraag: ik heb het misschien gemist in het verhaal, maar wat is het verschil in efficiëntie tussen electrische boiler (die ik sinds een jaar heb) en thermische accu? Hoe lang houdt de laatste zijn energie/warmte vast tov. regulier vloeibaar vat? Groet Dirk
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Beide zijn COP 1 dus geen energetisch verschil. Label A suggereert dat de thermische batterij minder stilstandverlies heeft dan een boiler die vaak label B of C heeft.
@HansKeesom
@HansKeesom 10 ай бұрын
Warm jij je boiler op als de stroom goedkoop is of met solar?
@Niels234
@Niels234 Ай бұрын
Goede video, dank daarvoor! Is er bekend waarom er geen versie bestaat die de het huis ook kan verwarmen?
@KetelKlets
@KetelKlets Ай бұрын
Red je niet qua vermogen.
@nicksgolf3
@nicksgolf3 8 ай бұрын
Hoi, hoe weet dit product waneer m'n panelen genoeg stroom opwekken? Als ik savonds ga douchen. Zal hij daar na weer opladen met grijze stroom. En tot de avond erna 1w/u gebruiken als de zon schijnt. Of zit er een regeling bij?
@KetelKlets
@KetelKlets 8 ай бұрын
Je kunt hem met een HomeWizard Energy Socket sturen op je zonneopwek: www.homewizard.com/supersmart/?tt=16641_2096293_428241_&r=
@id2concept
@id2concept 10 ай бұрын
Flamco is in NL dealer van Sunamp. Het zijn dus eigenlijk batterijen van Sunamp, die inmiddels ook modellen heeft die met een warmtepomp opgeladen kunnen worden. Dan heb je dus geen COP1 meer
@buchnermichel
@buchnermichel 10 ай бұрын
Daar heb je gelijk in, maar heb zelf nog geen goede online case gevonden hiervan. Denk aan schema en type warmtepomp. Heb zelfs gezocht naar zwembad warmtepompjes die een klein circuit kunnen laten draaien met 70C. Hoeft niet snel te gaan...de nacht is voldoende
@fritslevie4461
@fritslevie4461 10 ай бұрын
Staat hier nog op de verlanglijst om aan te sluiten op de ingang van de ssw aansluiting van de cv ketel. Jammer van COP 1 als je stroom uit het net haalt i.pv uit PV maar je moet het dan ook zien als opslagmedium en niet als opwekker. Vandaar terecht ook geen subsidie.
@vriesvakkie1
@vriesvakkie1 10 ай бұрын
in vergelijk met een watervat, bij opwarming door bijv een warmtepomp blijft bij water de retour langer laag, bij PCM is deze een styk sneller naar het smeltpunt en heb je niet meer het betere WP rendement bij een lage retour temperatuur. Het is dus echt een elektrische boileroplossing.
@gijspool4247
@gijspool4247 7 ай бұрын
Niet met een warmtepomp op propaan. daarmee lukt t wel
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf 10 ай бұрын
interessante technologie, maar nog wel erg duur voor wat het levert. Misschien iets icm een warmtepomp, maar dan is een warmtepompboiler waar je ook nog eens subsidie op krijgt al snel goedkoper en minder complex.
@xander54332
@xander54332 10 ай бұрын
Ik heb een vraagje! Wij hebben een trippel solar systeem in bestelling staan met een Nibe water/water warmtepomp Nu speel ik/we met het iedee om deze op de PVT panelen aan te sluiten en zo de efficiëntie van onze warmtepomp nog een extra boost te geven?! Met z,n thermische batterij! Heeft dat zin? Ook met de wetenschap dat de stroom prijzen zeer heftig kunnen fluctueren! Ik heb dit wel is aan flamco voor gelegd maar echt een duidelijk andwoord kreeg ik toen niet 🧐
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Ligt eraan wat je er mee wilt doen. Als je hem in het CV circuit wilt opnemen, doe dit dan altijd in de aanvoer van de warmtepomp en niet in de retour; een warmtepomp kan in storing gaan als de retour warmer is dan de aanvoer (de Δt berekening en aansturing gaat vaak op aanvoer- en retourtemperatuur). Maar of je er energetisch iets mee opschiet weet ik niet. Want een CV systeem trekt zo'n batterij snel leeg dus in de winter heb je hierdoor mogelijk een gebrek aan warm water doordat de Flamco niet op temperatuur kan komen vanwege het constant doorstromende CV water.
@erikjvanderveen
@erikjvanderveen 10 ай бұрын
Wat ik nog mis is, wat de doorstroom van zo'n type boiler is? Hoeveel liter water van zeg 60 graden kan hij leveren per minuut als hij op temperatuur is
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
12,5L/m voor de 6e (CW5).
@MultiSander1986
@MultiSander1986 10 ай бұрын
Opslag van energie. Een interessant onderwerp. Weet u toevallig ook hoeveel energie er in is op te slaan? U geeft aan dat hij 2.8Kw aan energie verbruikt en 2,5 uur nodig heeft om volledig op te laden. Is het vermogen dan 7 Kwh voor deze batterij? En ook belangrijk om goed te kunnen vergelijken met een boiler, wat is het stilstand verlies? Een boiler verliest warmte. Hoeveel verliest zo'n thermische batterij?
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Stilstandverlies is afhankelijk van het model ongeveer 0,4-0,5 kWh per 24 uur. Verder staat alles in de spec sheet, die zou je er even bij kunnen zoeken.
@johnfstockland
@johnfstockland 10 ай бұрын
Bestaat er ook niet een ander soort 'accu', ook met zout (dacht ik) dat van vloeibaar naar vast ging, maar die voor echt weken/maanden energie kan opslaan? Heb ooit zoiets een keer gelezen, maar vroeg me af of dat nou een heel ander soort oplossing was of een variant hier op.
@renegerritsen6178
@renegerritsen6178 10 ай бұрын
Je bedoelt denk ik zout dat je in de zomermaanden droog stookt en in de winter weer gecontroleerd vochtig maakt. Het zout wordt warm door toevoeging van vocht, dus daarmee kun je inderdaad, mits je er een kuub van in een container hebt, de winter mee door komen. Voor mij is dat de heilige graal: nog meer pv panelen op mijn dak en dan op het overschot aan opbrengst in de zomer, in de winter mijn huis verwarmen. Laat maar komen, de toekomst is mooi ❤
@tvmeulendijks8868
@tvmeulendijks8868 10 ай бұрын
Op een mooie winterdag heeft mijn zonneboiler 40 graden water echter dat kan ik niet gebruiken voor de vloerverwarming. Kan deze warmte wisselaar dit wel? Als phase change 58 graden is vermoed ik dus van niet. Zodra salderen weg valt, kan dan overtollige energie van een zonnige dag nog gebruikt worden voor verwarmen van het huis op de bewolkte dag erna? Cop1 is niet erg als het toch overtollig is.
@Dhrpedro
@Dhrpedro 10 ай бұрын
Met een mengkraan ertussen kan je gewoon terug regelen naar je gewenste temperatuur, deze zijn er zelfs in goedkope mechanische versies.
@tvmeulendijks8868
@tvmeulendijks8868 10 ай бұрын
@@Dhrpedro het probleem met de zonneboiler is dat de batterij niet zal opladen bij 40 graden aanvoer in de winter en er dus niet lang mee kan verwarmen. De doel is om energie zelf op te slaan voor enkele dagen om het huis te verwarmen, in de vorm van warmte deze keer. Maar het vermoeden is dat de warmte ook snel vervliegt en dat minimaal 58 graden produceren met stroom ook niet de beste oplossing is. Zelfs als teruglever vergoeding van stroom een kwart is voor wat het je later kost kan je beter de warmtepomp zijn werk laten doen.
@Go2Results
@Go2Results 10 ай бұрын
Voordeel klein, compact. Made in Schotland maar komt dacht ik ook fabriek in Polen aan. Nadeel is dus dat ie 1:1 op stroom op vast vermogen moet laden die mogelijk in de winter pittig is om met eigen opwek te laden is of via zonthermisch of via warmtepomp ( hoge temp) echter twee warmte wisselaars dus als je laadt met warmte je niet je wasmachine naast tapwater kunt aansluiten. Volg Sunamp al paar jaar.. ze zijn echt flink duurder geworden… hopelijk straks uit Polen weer wat goedkoper. Lange levensduur is ook mooi ❤
@Player456-xy1gs
@Player456-xy1gs 10 ай бұрын
Wat is PCM 58?
@folbethe
@folbethe 10 ай бұрын
Dit filmpje zet me wel aan het denken. Ik heb zelf een warmtepomp met interne boiler. Het is bekend dat de COP van een warmtepomp voor warmwater een stuk lager is, doordat de opwerk temperatuur verl hoger is. Dat cop 1 verhaal is minder interessant als je hem voed met uitsluitend zonne energie als die over is. Dit kan eenvoudig met b.v.een homewizzard stekker. Als je vervolgens het warmwater gebruikt om je warmtepompboiler te voeden, elimineer je voor een deel de slechtere COP van het warmtepomp water. Als het waar is dat de zoutbatterij oneindig meegaat, ga je dat er een keer uithalen. Volgens mij ben ik nu +/- 1000kWh kwijt aan ww verwarmen, als ik dat terug weet te brengen tot 500kWh, levert dat +/-200 euro per jaar op. Terugverdientijd +/- 15 jaar bij de kleinste unit.
@fickert9
@fickert9 2 ай бұрын
Het lijkt mij inderdaad handig om een thermostaatventiel er tussen te zetten ook in verband met de leidingen die tegenwoordig worden gebruikt. De meeste meerlagenbuizen en hun koppelingen hebben een maximale temperatuur. Nog voor dat het water de kraan bereikt ;-) Zou je deze ook met een SolarEdge WarmWater Controller kunnen gebruiken?
@fickert9
@fickert9 18 күн бұрын
Die apparaten zijn behoorlijk veel duurder geworden zeg....
@1Tonnn3
@1Tonnn3 10 ай бұрын
Is er nog een (significant) voordeel in stilstand verlies ?
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Niet echt, afhankelijk van het model ongeveer 0,4-0,5 kWh per 24 uur. Is wel label A overigens.
@michielb88
@michielb88 10 ай бұрын
@@KetelKlets Door het veel kleinere volume en de rechte zijdes zijn de stilstand verliezen veel makkelijker klein te houden. Bij Flamco hebben ze vacuüm isolatiepanelen toegepast wat natuurlijk een erg goede isolator is. Dat is praktisch niet te doen bij een rond watervat.
@ericooijenvan
@ericooijenvan 9 ай бұрын
Zie dat er in mijn buurt dat er steeds meer zonnepanelen worden gelegd. Heb een idee om samen met mijn buren een accu opslag te nemen.(gezamenlijk accu opslag) Welke optie zijn er eigenlijk? Heeft er iemand er ervaring mee?
@pino_de_vogel
@pino_de_vogel 6 ай бұрын
Waarom zou je in vredesnaam gezamenlijk een accu willen? Zo loop je het risico dat zij meer verbruiken en dus meer baat hebben bij de accu en jij betaald voor de stroom die gebruikt word. Dus tenzij je samen 1 aansluiting hebt met daarna meters per huis achter de accu zou ik het nooit overwegen.
@HansKeesom
@HansKeesom 10 ай бұрын
Hoeveel energie verliest ie per (24) uur door uitstraling? Is ie geschikt om bijvoorbeeld op de goedkope uren van een dynamisch contract te laten draaien? Kan je gewoon een smartplug op z'n stekker plaatsen?
@203MPH
@203MPH 10 ай бұрын
Volgens mij 15W per uur. Dus de 9kW uitvoering is na een weekje nog warm Even opgezocht Warmteverlies per 24 uur [kWh/24h] 3E: 0,449 6E: 0,649 9E: 0,738
@HansKeesom
@HansKeesom 10 ай бұрын
@@203MPH Dank je wel!!! Aangezien ik op een dynamisch contract is, is die halve kWh meestal niet al te duur. Het idee zou zijn om op de momenten van lage prijzen dit apparaat goed op te warmen en daarmee het warme water voor zowel douche als keuken voor te verwarmen.
@ludwigvanosselaer4179
@ludwigvanosselaer4179 5 күн бұрын
zou je het ook kunnen plaatsen of gebruiken in een caravan ?
@KetelKlets
@KetelKlets 5 күн бұрын
Twijfelachtig aangezien hij iets van 2200 Watt aan vermogen trekt. Op campings is dat soms teveel. Vergis je ook niet in het gewicht, wat impact kan hebben in een caravan.
@chewmonkey89
@chewmonkey89 10 ай бұрын
Je zou in plaats van een zonneboiler natuurlijk ook een warmtepompboiler kunnen koppelen aan de thermische boiler volgens mij. Nadeel is dan wel weer dat je toch een vat nodig hebt (al denk ik dat dit niet eens écht noodzakelijk is, nu ik er vlug over nadenk). Maar het voordeel is wel dat je met cop 2,5 tot 3 het water kunt opwarmen en bovendien geen zonnecollector op je dak hebt maar reguliere zonnestroom (die je ook elders in huis kunt genieten als je boiler 'klaar' is).
@gijspool4247
@gijspool4247 7 ай бұрын
Ik ga de Flextherm Eco binnenkort koppelen aan mijn PVT (warmtepomp) panelen, Het hele jaar door opwarmen van de boiler met de buitenlucht.
@KetelKlets
@KetelKlets 7 ай бұрын
Haalt je warmtepomp wel de temperatuur die nodig is om het fasemateriaal te laten veranderen? Is meen ik 57 graden of iets in die trand? En wat is op dat moment nog de COP van de warmtepomp?
@fritsp9309
@fritsp9309 10 ай бұрын
Ik denk dat dit hetzelfde product is als de Sunamp Thermino. Is de technologie zo duur of is het gewoon een prijsstrategie?
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Er zal vast voor flink wat geld aan materiaal in zitten, maar het is denk ik vooral de massa die nog mist (verkoopaantallen) om de prijs te drukken. Verder betaal je over deze toestellen in Engeland geen BTW, dus als je de ex BTW prijs uitrekent en omzet naar Ponden, dan zit er niet veel verschil tussen.
@rblom1632
@rblom1632 10 ай бұрын
Dag ketel klets, heb thuis zojuist een leuk systeempje in elkaar geknutselt. Ventilatie met een buitenvoeler. Is het bijvoorbeeld boven de 21 (instelbaar), dan slaat hij aan en trek je gratis warme buitenlucht je huis in. Hele systeem kostte 4 tientjes (1 fan met thermostaat stopcontact) en kan ook koelen. Een andere fan heb ik op een timer gezet. Zo haal ik de minimum hoeveelheid ventilatielucht op het warmste moment vd dag binnen, (tussen 13.00 en 18.00) En is het buiten boven een bepaalde temperatuur dan springt de 2e fan aan. Kijk maar eens naar de dag- en maand temperatuur grafiek. Er zit zomaar 5 graden verschil tussen je lucht op willekeurige tijd aanzuigen, en op het warmste moment. Tussen dag en nacht zit 10 graden verschil. Kijk je bijvoorbeeld op 12 april, dan is de 5 daagse norm 8 graden, (de onverwarmde temperatuur in de bijkeuken, na een koudeperiode) maar kun je lucht van 19 graden aantrekken. Zet je hem dan op 17 graden in de bijkeuken, dan trek je ca 15 dagen lang, 9 graden verschil naar binnen? www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2022/april 1e berekening/schatting terugverdientijd: 20 m3 gas besparen per jaar. Per fan. En heb er 2, dus ca 40m3 gas. Bij een gasprijs van 1.40 euro is dat 55 euro per jaar. Minus 5 euro stroomverbruik = 50. Op een investering van 60 (2 fans) = 85% rendement. (dan reken ik geklooi niet mee) Maar als je zegt: ik moest toch al ventileren, dan levert een timer en sensor meer rendement op. (Verslag dag 1: hij slaat 2 uurtjes aan en zie meteen een graad verschil op de thermometer in huis, 1 graad verschil zou 120 m3 gas per jaar zijn in een gemiddelde woning, kan de besparing niet goed inschatten maar is ca tussen de ca 30 en 120 m3? gas per jaar) Praktijk: de zon schijnt en hij slaat aan, er komt een wolk voorbij en hij gaat weer dicht. Supermooi! Fan maakt wel beetje geluid. De Fans zelf verbruiken ca 14 Kwh per jaar in mijn som. Dus met 14 kwh energie (gas is ca 10 Kwh/ per m3) trek je tussen de 300 = 1200 KWH aan (warmte) energie naar binnen. Een timer van de action of thermostaatstopcontact op een ventilatiebox zetten werkt dan eigenlijk nog het best. Omdat die vaak wat meer capaciteit hebben zou je daarmee zomaar 100 euro per jaar moeten kunnen uitsparen met een schakelaar van 3 euro/stopcontact van 22. Volgens mij moet je op die manier met een investering van 22 euro een graad verschil in huis hebben. En kun je ook meteen koelen in de zomer. Dan laat je hem lucht aanzuigen tussen 3 en 7 uur 's morgens en is het heerlijk koel in huis. Zo heb je geen airco nodig. Als je een timer + buitenvoeler op een "gewone" ventilatiebox wilt dan kun je ook een extra buisventilator in het afvoerkanaal plaatsen. Dan heb je bijvoorbeeld een FAN van 40 watt op timer en nog een Fan van 40 op sensor. Is het buiten 23 graden, en 15.00 uur, dan neemt hij 80 watt, en is het 19 graden buiten, dan doet hij 40. Hoewel gebruik van 1 fan, met verschillende standen (vermogen bepalen d.m.v. een weerstand oid) eigenlijk mooier is. Eigenlijk is de kruipruimte dan nog het meest interessant omdat die gemiddeld 16 graden is, en je daar een groter temperatuurverschil met je buitenlucht hebt dan tov de rest van je woning. Die 4 graden extra verdubbelt bijna het rendement op het systeempje. Is het binnen 20 en trek je lucht van 22 aan, dan heb je 2 graden verschil, maar is je kruipruimte 16, dan trek je 6 graden naar binnen = 3x zoveel. Is de kruipruimte in December 10 graden, dan kun je zelfs in December nog warmte onder je huis zuigen. Als je een fan in een zijmuur oid kunt zetten, hoor je hem ook niet. Ook kun je er met een tijdsklokje van de action een patroontje er in zetten. Ik heb hem zo dat hij om 11.00 en 12.00 , een kwartiertje draait. Tussen 14 en 18.00 100% (dan wordt er gekookt en zuigt de keuken) en 's avonds om 20.30 een kwartiertje. Met een schakelaar kan ik apart de keuken en badkamer doen. Ga je naar een ventilatiebox kijken, dan loont het overigens vaak toch om die te vervangen door slimme energiezuinige systemen. (ducobox met Co2 en vocht sensoren) Maar neem er dan wel ééntje met een buitenthermometer. www.amazon.nl/temperatuurregelaar-stopcontacten-sensorstopcontact-thermostaat-temperatuurschakelaar/dp/B09R1L3WQP/ref=asc_df_B09R1L3WQP/?tag=nlshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=572349268947&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=15723626227530212638&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9102661&hvtargid=pla-1643985308863&psc=1
@Dhrpedro
@Dhrpedro 10 ай бұрын
Lekker bezig joh, vergeet je niet de luchtvochtigheid (RV) mee te nemen in je schakeling?
@rblom1632
@rblom1632 10 ай бұрын
@@Dhrpedro In een koopwoning had ik een ducobox geïnstalleerd met co en vochtsensor, maar ik huur tijdelijk. Je hebt gelijk ;) Maar het is meer een test voor het principe. Staat nu op 23,5 graden voor hij aanslaat, dus met regen draait hij niet? Alleen met zon. Een goed product zou zijn: een fan met binnen + buitenvoeler temp + vocht. Die je bij de bouwmarkt kunt kopen. Is het binnen vochtiger dan buiten, dan gaat hij draaien. Is het buiten warmer dan binnen dan draait hij ook. Een smart fan. Voor kruipruimte, garage, bijkeuken etc. Iig kun je met 10 kwh aan energie, in principe ca 300-1200 kwh naar binnen trekken. Hij moet eigenlijk weten: is de lucht buiten beter dan binnen, en daar op draaien. (met streefwaarden mbt co2 temp en vocht)
@gijsqwerasdf
@gijsqwerasdf 9 ай бұрын
Ik zou geïnteresseerd zijn in een dergelijk product als deze middels een warmtepomp op te laden zou zijn. Bv. door de faseverandering bij ~47 C plaats te laten vinden. Bestaat zoiets ook?
@KetelKlets
@KetelKlets 9 ай бұрын
Kijk even naar het aanbod van Sunamp, die hebben misschien zoiets.
@homegrown241
@homegrown241 10 ай бұрын
Ik zie een oplossing voor een airco zonder buitenunit. De warmte uit de lucht wordt aan een medium afgegeven en op de Flamco gestort. Bij SWW-productie gaat de koudwaterleiding door deze accu naar de boilers of sww-afnamepunten. Ideaal ...
@SolAce-nw2hf
@SolAce-nw2hf 10 ай бұрын
Voor airco is het te weinig opslag. Bovendien heb je veel hogere temperaturen nodig om het er in te krijgen en zal voor SWW productie de temperatuur van het water al snel te laag zijn zonder flink elektrisch bij te stoken.
@Dhrpedro
@Dhrpedro 10 ай бұрын
Paraffine is ook een hele goede Pcm.
@HollandHiking
@HollandHiking 6 ай бұрын
Let ook op het draagvermogen van de vloer. Ik weet niet hoe dit zit bij woningen. Ik weet wel dat bij een voormalige werkgever voor de accuruimtes een draagvermogen van 1000 kg/m2 werd gehanteerd. Dit zal zeker spelen bij houten vloeren. Bij betonvloeren zie ik getallen op internet in de orde 100-200 kg/m2. De grootste unit kan dan wel degelijk tot problemen leiden.
@pino_de_vogel
@pino_de_vogel 6 ай бұрын
Water is bij temperaturen boven de 4 graden zelfs minder als 1 KG. bij 4 graden is het 0.99979 kilo per liter maar bij verwarmen zet het uit. ons kraanwater is op zijn koudste rond de 12 graden. Bij 12 graden is het 0.99944 kilo per liter en bij 62 graden is dat nog maar 0.98222. Zelfs mineraalwater heeft in de verste verte niet zoveel aan mineralen in zich om dat weer boven de kilo per liter te brengen. En nadeel blijft dat alle vormen an elektrisch water verwarmen van duur in gebruik zijn en kosten met zich mee brengen voor het passief daar staat warmte vast te houden. Een cv is veel efficiënter. En als of dat nog niet genoeg is heb ik 5-6 maanden gewoon geen zonnestroom over voor dit soort grappen. Zelfs als het een gratis apparaat is is het gebruik nog duurder als gas. Ik gebruik zo'n 5.5 M3 per maand voor warm water (en voor 1 m3 kan ik een uur douchen met mijn douche en cv combo) . Oftewel nog geen 100 euro per jaar aan gas. Zelfs met vastrecht erbij van 155 is en blijft het een betere oplossing. De niet gebruikte stroom hiervan is namelijk ook nog eens geld waard wat weer van de gasprijs af gaat. En dan heb je nog de gebruik kosten voor het warm houden wanneer je eigenlijk geen warm water gebruikt. Ik zou wel eens willen zien wat dit qua stroomverbruik per jaar met mijn verbruik. Helaas is dat zo goed als niet te berekenen. Ik blijf toch altijd een naar gevoel houden bij alle alternatieven die tot nu toe bedacht worden voor gas en ze lijke allemaal flink duuder zelfs als ik de aanschafprijs buiten beschouwing laat. Edit: Zie net dat hij 0.4 kwh per dat verbruikt om daar te staan. dat is 145 per jaar. oftewel zonder salderen kost dat 146x39 cent momenteel. Dat is bijna 57 euro zonder een druppel verbruik vs de 99 euro nu aan gas (gebassed op 1.5€ per m3 in werkelijkheid betaal ik momenteel 1.28€). Ik hoop echt snel dat de innovatie flink sneller gaat worden anders word het niets dan een dure transitie waartegen ik me tot het laatste verzet.
@jovaz0r
@jovaz0r 10 ай бұрын
Nog niet genoemd nadeel is dat als je dit wil aansluiten aan je warmtepomp of zonneboiler je minimaal 67 graden aanvoer nodig hebt om volledig gebruik te maken van de in de flextherm gebruikte PCM. Bij te lage aanvoertemperaturen wordt niet al het vaste zout vloeibaar. Dat betekent dat bij weinig zon de batterij minder bruikbaar is en bij toepassingen met warmtepomp je COP lager is omdat je met hogere temperaturen moet werken. Goede video!
@gijspool4247
@gijspool4247 7 ай бұрын
Een warmtepomp op propaan biedt de oplossing. Dat ga ik doen met mijn PVT panelen en tripplesolar warmtepomp. Bijna te hele jaar door gegarandeerd warmteproductie uit de buitenlucht
@ArthurVersteeg1
@ArthurVersteeg1 9 ай бұрын
Ik geloof dat er wel subsidie op zit. Dat word berekend op hoeveel PCM er inzit
@KetelKlets
@KetelKlets 9 ай бұрын
Welke subsidie dan? Ik kan er niks over vinden.
@ArthurVersteeg1
@ArthurVersteeg1 9 ай бұрын
links bij Extra Documentatie : Brochure Energie-investeringsaftrek (EIA) maar ik zie dat het nu alleen maar voor ondernemers is. Ik kan zweren dat het er ook voor particulieren was +-2jaar geleden toen ik het overwoog@@KetelKlets
@Ad__Rem
@Ad__Rem 8 ай бұрын
Graag een bron vermelden, aan 'ik geloof' heeft men niets...😉
@ArthurVersteeg1
@ArthurVersteeg1 8 ай бұрын
@@Ad__Rem Al meerdere keren een link proberen toe tevoegen.. ik weet niet wat het is met youtube. Maar soms post hij niet
@cz1589
@cz1589 10 ай бұрын
Wat is de levensduur van deze batterij? Onderhoudsarm of vrij betekent wel haast een place & forget installatie zo te horen. O ja: is dit een nieuw product wat nog veel in prijs kan zakken of zitten we al in de industriële massa-productie fase? En ga je nog eens een video maken over de futuristische zandbatterij zoals die pilot in Finland?
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Dit is inderdaad neerzetten en 30 jaar niet naar omkijken.
@fritslevie4461
@fritslevie4461 10 ай бұрын
Worden al jaren in massa gemaakt, verkocht in mindere mate omdat energetisch net zo ongelukkig werkt als een gewone boiler. Volumetrisch heeft het wel voordelen t.o.v. de traditionele boiler alleen 5x zo duur. 😮
@LuciaGomez-yb3om
@LuciaGomez-yb3om 10 ай бұрын
Interessant, blijft alleen een COP1 oplossing. Bottom line interessant als je geen ruimte hebt voor een boiler, en geen 3 fase doorstromer verwarmen kan /wil plaatsen.
@WimSchermerQuest
@WimSchermerQuest 10 ай бұрын
Ik zou toch liever een warmtepomp boiler aanschaffen. Gebruikt maar een kwart van de energie in vergelijking met de Flamco. Mede door de subsidie ben je voor een vergelijkbare capaciteit ongeveer de helft kwijt in vergelijking met de Flamco.
@homegrown241
@homegrown241 10 ай бұрын
Het idee is ook om overtollige energie te dumpen om zo de terugverdientijd te verkorten. Je kan bv een ventilatielucht-warmtepomp erop kunnen koppelen en de warmte uit je woning gebruik je s'avonds om te douchen. En overtollige pv-productie kan ook in de accu als warmte. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit product niet voor de onderste helft van de middenklasse is. Dit product richt zich meer op het oplossen van ruimte en luxe problemen. Ik zat er ooit dus aan te denken om er een aan te schaffen. Maar na het zoeken naar de perfecte toepassing bleek dat ik daar meer problemen voor moest hebben om deze route te kiezen.
@hvwees
@hvwees 10 ай бұрын
Dan moet je die wel kwijt kunnen. Ik ben het met je eens hoor, bij voorkeur een warmtepomp boiler, maar als het niet past is dit wel een goed alternatief.
@DonHrvato
@DonHrvato 7 ай бұрын
Ik zou juist hiervoor gaan, is veel duurzamer en kan ik makkelijker mijn te veel opgewekte energie opslaan
@justinhalsall4077
@justinhalsall4077 10 ай бұрын
Correctie bij 3:28: Bij water heb je ook “phase change” bij 0 graden (naar ijs zoals je zelf ook zegt), en bij 100 graden als het stoom wordt.
@pietervanschendel5804
@pietervanschendel5804 10 ай бұрын
Je zegt uit de losse pols dat ie een derde van het volume van een gewone boiler heeft. Als je echt even rekent klopt dat natuurlijk niet. Het is bijna twee derde. Dat is een factor 2 verschil met wat jij zegt. Doe je dat bij elke video zo slordig?
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Het staat hier letterlijk: www.warmteservice.nl/Duurzaam/Doorstroomtoestel-elektrisch/Flamco-thermische-boiler-FlexTherm-Eco-E6-/p/08051010 Komt ook omdat er wat speling zit in de equivalente hoeveelheid water, de boiler heb ik puur ter illustratie toegevoegd. Er is ook minder ruimte nodig voor appendages, dat speelt mogelijk ook mee (als ze dat hebben meegeteld).
@jooptablet1727
@jooptablet1727 10 ай бұрын
lijkt me een stuk ingewikkelder dan een simpele elektrische boiler (waar ik nog steeds erg tevreden over ben) en een stuk duurder, dus maar een beperkt voordeel voor een beperkt aantal scenarios. Toch goed dat er steeds meer opties zijn om uit te kiezen! Die keuze gaat alleen maar groter worden gelukkig, zoveel interessante oplossingen die er aan gaan komen (zolang het maar geen h2 is lol).
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Met een heel groot voordeel: nooit kans op lekkage wanneer je (bij een staal emaille boiler) de opofferingsannode vergeet te vervangen.
@jooptablet1727
@jooptablet1727 10 ай бұрын
@@KetelKlets das waar, maar zelfs al mocht dat gebeuren (moderne boilers geven je toch een waarschuwing op de display?) heb je voor een paar honderd euro weer een nieuwe boiler.
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
@@jooptablet1727 En voor een paar duizend euro waterschade met een beetje pech (afhankelijk waar de boiler hangt).
@rubenflex2
@rubenflex2 10 ай бұрын
Zit de winst ook niet in het opladen in dal tarieven en/of zonnestroom met deze units!
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Ja, maar dat kan met een gewone boiler ook.
@Unknown1880
@Unknown1880 10 ай бұрын
Flamco zoutaccu is gewoon van Sunamp! Ofwel Sunamp maakt deze en Flamco koopt deze als private label met een vette marge in.
@Go2Results
@Go2Results 10 ай бұрын
Ik wil geen zuurpruim zijn of azijn zeiker maar het is een zout azijn pcm ;)
@badejong
@badejong 10 ай бұрын
In geen 3589 jaar met deze prijs... 😁
@Daandeslions
@Daandeslions 10 ай бұрын
Wat je over water stelt is niet juist. Water heeft ook een dergelijke faseovergang welke niet lineair is. Bijvoorbeeld bij de overgang van vast (ijs) naar vloeibaar (water) en zo ook van vloeibaar naar gas, en andersom
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Daarom zeg ik ook *boven 0 graden* en de overgang naar gasvorm bij 100 graden is niet toepasbaar voor gebruik in deze setup (woonhuis) vandaar dat ik die buiten beschouwing heb gelaten.
@stefweerkamp8890
@stefweerkamp8890 10 ай бұрын
De aangegeven 2.5 uur in de folders van Ecotherm E9 blijkt echter niet te kloppen. Flamco heeft deze zelf getest en erkend. De opwarmtijd is 3.5 uur. Vanwege de opslag van 10.8 kwh , gedeeld door de 2.8 kwh die het element vraagt tijdens opwarmen. Een mooi apparaat, maar Flamco moet de folders nog aanpassen. DE TU en Warmteservice hebben de documentatie ook nog niet op peil helaas. Daarmee misleid je de consument eigenlijk.
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Dat kan inderdaad ook niet kloppen want elke van de drie producten heeft een ander intern vermogen maar exact hetzelfde elektrische element. Het helpt daarbij ook niet dat ze de kWh per accu-type niet vermelden, want dan kun je het zelf makkelijk uitrekenen.
@JulesHuls
@JulesHuls 10 ай бұрын
3:10 "Want ja water blijft boven 0 altijd vloeibaar. Er zit niet op bepaalde temperatuur zo een staatverandering in" Water heeft een staatverandering bij 100 graden celcius, dan wordt het stoom.
@henkondemand
@henkondemand 10 ай бұрын
Dat is afhankelijk van de atmosferische druk.
@zonnig46
@zonnig46 10 ай бұрын
Ik denk niet dat een thermo batterij van 170 kilo in een keukenkastje kan plaatsen.
@KetelKlets
@KetelKlets 10 ай бұрын
Dat moet je ook niet willen, want uit een keukenkraan ga je geen 300 liter warm water tappen. Oftewel in de keuken kies je de kleinste of gewoon een keukenboiler.
@pino_de_vogel
@pino_de_vogel 6 ай бұрын
De inhoud van mijn keukenkastjes is 225 liter ongeveer dus in theorie kan het makkelijk.
@evie8143
@evie8143 10 ай бұрын
Alleen de prijs hé 😅
@dirckdevriez6661
@dirckdevriez6661 10 ай бұрын
170 om 66 kg, indien de boiler ook dwars mag in de kruipruimte? Gat is te klein maar bij nieuwbouw gaat dat prima, net als onder knieschot wat nu rommelhoekje is . 66 kg is bij 2 personen 33 dus 8 kg boven Arbo norm, Wasmachine is zelfde gewicht als je geen Miele van 97 kg kocht zoals ik. Dus deze oplossing is niet voor iedereen voordeligste. De kWh stroom verbruik of met Heat Pipe een boiler tot 95 graden stoken? Ik ga voor water boiler nog steeds. De 2000 liters boiler is wel zwaardere dan jou 250 liters voorbeeld maar niet 8x leeg gewicht. Maar zonneboiler en met stroom na verwarmen? Zelf denk ik een 2000 liter water boiler in de grond in te graven zodat zomers de grond ook hoog opgestookt kan worden en in de winter weer terug kan leveren. Dan is Overschot in de zomer voor de winter maanden bruikbaar voor deel.
@kgkertfcjhg
@kgkertfcjhg 20 күн бұрын
De echte zoutbatterij komt er aan.. zie Universiteit van Nederland: kzbin.info/www/bejne/hXiup4qpZseCatk
@KetelKlets
@KetelKlets 20 күн бұрын
Ik wacht altijd de marktintroductie af + enkele jaren. Dan zien we pas of het daadwerkelijk brengt wat ze beloven en tegen welke kosten.
@Master3mE
@Master3mE 10 ай бұрын
Mooi product, maar de prijs is inderdaad de achilleshiel van het product, gecombineerd met het feit dat hij verwarmt met COP 1. Kleine tip: laat de nuances over 1L=1kg achterwege, dit voegt niets toe in deze context.
This is how salt will warm up your house
12:42
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 141 М.
Dit wordt HET JAAR van de THUISBATTERIJ 🔋
9:20
Bright
Рет қаралды 130 М.
FOUND MONEY 😱 #shorts
00:31
dednahype
Рет қаралды 3,5 МЛН
Кәріс тіріма өзі ?  | Synyptas 3 | 8 серия
24:47
kak budto
Рет қаралды 1,6 МЛН
How To Choose Ramen Date Night 🍜
00:58
Jojo Sim
Рет қаралды 53 МЛН
Doorstroomboiler versus de Elektrische Boiler
19:57
Ketel Klets
Рет қаралды 60 М.
Zelfbouw thuisbatterij (deel 1)
13:28
Mario Hoogenboom
Рет қаралды 3 М.
5 Years with Solar Panels - Is It Still Worth It?
16:06
Undecided with Matt Ferrell
Рет қаралды 2,1 МЛН
Innovativer thermischer Batteriespeicher
7:13
SHK Info
Рет қаралды 180 М.
Thuisbatterij, Noodstroom en Aggregaat
42:59
Harold Halewijn
Рет қаралды 31 М.
Wij douchen nu al 2 jaar met een Inventum (pv) boiler van 15 liter..👌🏻
4:39
John Visser cv-optimalisatie
Рет қаралды 175 М.
Zet zonnestroom om in thermische opslag
20:27
Wasco Groothandel
Рет қаралды 15 М.