Totalitarisme in de vrije wereld met professor Mattias Desmet

  Рет қаралды 33,061

EduKitchen

EduKitchen

Күн бұрын

Mattias Desmet:
“Immanuel Kant, een van de grootste filosofen die de westerse cultuur heeft voortgebracht, formuleerde in de 18de eeuw het doel van verlichting, van de verlichtingstraditie als volgt, hij zei dat de verlichting moest leiden tot het ‘mondig maken’ van de mensen. Tot het nadenken, tot het zelf nadenken, zich niet laten beïnvloeden door anderen in hun nadenken. En tot het uitspreken van de eigen mening. En dat was volgens Kant de doelstelling van gans de verlichtingstraditie en de verlichtingsmaatschappij/cultuur zoals we die nu kennen.
En heel opvallend, naar een paar eeuwen, of in de twintigste eeuw, bleek dat mensen nog nooit zo gevoelig geweest waren voor een fenomeen dat gekend staat als massavorming. Dat wil zeggen, een massa, dat is een soort groep waarin het individu helemaal niet meer voor zichzelf denkt. Waarin het op een verbluffende manier onvermogend wordt om kritisch afstand te nemen van datgene waar de groep in gelooft. Dus absoluut het tegenovergesteld waarvan Kant meende dat dat het doel van de verlichting was. Dat is nog niet het ergste. Maar het ergste is, hoe hoger het opleidingsniveau van mensen, hoe langer ze naar school geweest zijn zou je kunnen zeggen, hoe gevoeliger ze worden voor massavorming en sneller aan massavorming bezwijken. Wat zoiets lijkt te suggereren dat ons schoolsysteem niet zozeer mensen voor zichzelf leert denken. Van mensen niet zozeer originele denkers maakt, maar hen eerder leert te denken zoals iedereen denkt.”
Het narratief van het wetenschappelijk geloof begon met de oerknal. Eindig het narratief met de messcherpe analyses van professor Mattias Desmet?

Пікірлер: 75
@MisterWop
@MisterWop 2 жыл бұрын
Het gras wordt gemaaid, de haan kraait af en toe, enzoverderenzovoorts... heel goed gesprek, ik geniet er elke keer van om naar Desmet te luisteren
@ronaldent5781
@ronaldent5781 2 жыл бұрын
1:02:22 “De wetenschap heeft als grootste functie om de mens naar de grens van de rationaliteit te brengen. De mens te tonen dat als je de ratio trouw volgt je de grens ervan bereikt. Daarna begint het echte avontuur van het Leven”. Amen. 🙏 Dankjewel voor dit prachtige gesprek! Mattias kan volgens mij niet vaak genoeg de ruimte krijgen om zijn inzichten met het publiek te delen. Dank dus voor de ruimte die jij hem geeft. 🙏
@lyonneemotiebewust235
@lyonneemotiebewust235 2 жыл бұрын
Ik dank jullie voor dit waardevolle gesprek !!! Een prachtig einde, ik zou daar graag het volgende aan toevoegen .... Zonder dat wij het ons bewust zijn hebben wij invloed op een diepere laag in het bewustzijn, waarin wij informatie uitwisselen tijdens het delen van persoonlijke waarheden. Het gaat naar mijn idee om onze voelbare... intentie, in Liefde, oprecht vanuit het Hart gegeven en gedeeld. Deze intentie van Liefde en oprechtheid zal tot IN de Ziel en het Hart van de medemens gevoeld en ervaren worden. Daar kan het 'zaadje' dat wij planten geleidelijk uitgroeien tot een diep vertrouwen in eigen Waarde én waarheid. Dit vertrouwen in jouw belangrijke en ONvervangbare waardevolle persoonlijke Waarde én waarheid, is zo van belang om.... jezelf te bevrijden van iedere beïnvloeding !!! Dit kunnen mensen elkaar schenken en laten voelen, zo groeit het zelfvertrouwen, het vertrouwen in elkaar en in het Leven zelf. Geloof in de Liefde, want ....zij IS en geeft het Natuurlijk Persoonlijk Gezag dat zo nodig is om in autonomie en authenticiteit te kunnen Leven.
@eschatosnederland4361
@eschatosnederland4361 2 жыл бұрын
Er staat niet voor niets in de Bijbel: 'wie niet liefheeft, kent God niet, want God is Liefde'.
@sabinefrancet6758
@sabinefrancet6758 Жыл бұрын
dank je Lyonne beste groeten Jeanne J'aime
@leaflow
@leaflow 2 жыл бұрын
🍃💚🍃 Groot Compliment dat er geen vastgesteld iets was tijdens dit interessante gesprek. Daarom ook zo prettig om naar te luisteren ❣Dankjewel 👍😊🌞
@yalu2
@yalu2 2 жыл бұрын
Ergens naar het einde toe praat Desmet over het belang van "interesse" en onderwijs als zoektocht naar kennis (itt absorberen wat u wordt aangeboden). Niets meer aan toe te voegen... Als ik terugdenk aan mijn schooltijd vraag ik me af hoeveel % van de tijd ik me heb moeten dwingen me ergens mee bezig te houden of te onthouden, tot in de univ toe. Het verschil tussen hoe snel ik opschiet als iets mij boeit of niet, is - zeker in mijn geval - enorm.
@tamara1522
@tamara1522 2 жыл бұрын
Super interessant en leuk gesprek. Leuk om Mattias zijn eigen jeugdervaringen te horen. Nu al zoveel gezien, dat ik het boek maar moet gaan kopen en lezen😅
@sabinefrancet6758
@sabinefrancet6758 Жыл бұрын
opnieuw een heel aangenaam gesprek om te beluisteren en bekijken dankjewel allebei Jeanne jJaime
@anneken7202
@anneken7202 2 жыл бұрын
Heel interessant gesprek. Ik ben het helemaal eens met wat Mattias zegt over het onderwijs. Het persoonlijke is zo belangrijk. Het enthousiasme van de leerkracht kan zoveel losmaken. Toen ik jong was hadden we school-tv, was saai. Later op de Vrije School zelf vertellen en ja, bord en krijt. Veel voorbereiding, maar interactie in de lessen.
@vpnconsult
@vpnconsult 2 жыл бұрын
Waardevol en luisterwaardig interview. Blijf door met het maken van deze content.
@Philippe_Gruijthuijzen
@Philippe_Gruijthuijzen 2 жыл бұрын
Hallo VPN, Ik zie je reactie weer. Kan je mij vertellen waarom je dit een 'waardevol en luisterwaardig' interview vindt? (hoeft geen lang verhaal te zijn, hoor)
@henkverhaeren3759
@henkverhaeren3759 2 жыл бұрын
Beste Edu en Mattias, fantastisch gesprek. Om daarmee door te blijven gaan van alle invalshoeken wil ik je wijzen op mijn gesprek met de BPOC-2020 opgenomen op 22 januari 2022. Ook te zien op KZbin. Ik heb nog heel veel te vertellen hierover, op mijn beperkte manier uiteraard, vanuit mijn levenservaringen als schrijver en journalist.
@annemiekezondag9638
@annemiekezondag9638 2 жыл бұрын
Dit gesprek heeft me nieuwsgierig gemaakt en gisteren heb ik het boek "De psychologie van totalitarisme" gekocht. Wordt vervolgd!
@43painter
@43painter 2 жыл бұрын
Ik ben een groot fan van Matthias, maar het geluid is slecht. Het galmt en de stem van Matthias is zacht, dan moet ik de volumeknop omhoog draaien, maar als de interviewer spreekt is zijn stem weer veel te hard. Sorry voor mijn "gezeik"
@yalu2
@yalu2 2 жыл бұрын
Het is inderdaad wonderlijk wat een paar degelijke microfoons kunnen doen!
@henkverhaeren3759
@henkverhaeren3759 2 жыл бұрын
Dit is zo goed en zo geweldig. Ik hoop echt dat iedereen dit ziet!
@imbolc8024
@imbolc8024 2 жыл бұрын
professor Mattias Desmet àltijd integer en informatief en zo'n mega vibe, véél dank uit Vlaanderen (B). veel respect & dank. Aan degenen die 'klagen' over geluid : ga voor de content, dàt is wat belangrijk is (er ZIJN ondertitels ook), tuurlijk kan het veel beter, vrààg ernaar, dat geeft misschien een klik naar de interviewer voor de toekomst. Nieuwe sub door dit mega gesprek♥.
@MisterWop
@MisterWop 2 жыл бұрын
Zeer interessant, maar geluid kan veel beter
@RR-le4gm
@RR-le4gm 2 жыл бұрын
Leuk initiatief maar het geluid is erg slecht. Koop wat microfoontjes. 😉
@diogenes2590
@diogenes2590 2 жыл бұрын
Dat was direct ook mijn indruk. Die huiskamer is zeer beslist geen geluidsstudio maar eerder een echokamer. Jammer. Het is bijna misdadig om iemand als Desmet te laten spreken en er dan zo'n kneuter-amateuristische opname van te maken.
@JeroenBIG
@JeroenBIG 2 жыл бұрын
Klopt, en deze belg is ook een murmelaar, mompelaar.
@henkverhaeren3759
@henkverhaeren3759 2 жыл бұрын
Zet gewoon een koptelefoontje op en het geluid is goed te verstaan.
@brightantwerp
@brightantwerp 2 жыл бұрын
Interessant! Bedankt heren.
@io6273
@io6273 2 жыл бұрын
Ben benieuwd naar het volgende boek. Klinkt erg interessant.
@henkverhaeren3759
@henkverhaeren3759 2 жыл бұрын
Prachtig gezegd. Waarheid is een levend ding. Waarheid is het leven zelf.
@imbolc8024
@imbolc8024 Жыл бұрын
Het gesprek dat nu online staat 03 februari 2023, op uw kanaal, met mijn Chomsky, is wel mooi en wijs, zoals altijd, heel spijtig wel hoe hij de pwandmiekes 'ziet' en zelfs vindt dat vitamientje in arm iets heel goeds was, dorie toch :s
@roysilos6199
@roysilos6199 2 жыл бұрын
Super... ik zou graag aan prof de Smet willen vragen hoe we het omgekeerde van massa vorming kunnen realiseren. Ik denk bv aan de gemeenschappen in de bleu zones die verbonden zijn in vertrouwen. Deze empathische leefgemeenschappen kunnen een duurzaam alternatief zijn voor het opnieuw prooi worden vd criminele elite die angst uitbuit om ons te verdelen en over ons overheersen.
@yurilandman1
@yurilandman1 2 жыл бұрын
Blijven uitspreken wat er mankeert aan het eenzijdige dominante verhaal, dan wordt overtuiging minder diep ingekerfd. Dat zei hij in zeer veel gesprekken en ook in zijn boek.
@foppo100
@foppo100 2 жыл бұрын
Nieuws van het televisie afzetten.Mensen bang maken is heel gemeen en het is gebeurd.Mensen willen geloven in het goede maar het kwade regeerd.
@tdevry
@tdevry 2 жыл бұрын
Hele mooie eerlijk gesprek. Bedankt.
@dodododatdatdat
@dodododatdatdat 2 жыл бұрын
Fantastich interview. Met name de grens van het rationele kennen. Als socioloog heb ik hier gelukkig veel tijd aan mogen besteden. Ben ook lid van de Foucault fanclub;)
@henkverhaeren3759
@henkverhaeren3759 2 жыл бұрын
Goed gesprek! Good to hear some common sense.
@heinvanvlastuin5418
@heinvanvlastuin5418 2 жыл бұрын
Een heel interessant gesprek. Wat dit precies voor het onderwijs zou kunnen bekenen, is mij nog niet helemaal duidelijk. Maar het stemt wel tot nadenken.
@guus7182
@guus7182 2 жыл бұрын
Geweldige content en inzichten
@annetestherfroma4684
@annetestherfroma4684 2 жыл бұрын
Ook graag betere belichting, interview is het waard! Dan ook beter te verstaan ..
@sourcehealer
@sourcehealer 2 жыл бұрын
Aan Mattias Desmet : hoe kijkt u aan tegen de woke beweging op universiteit, als een oude of nieuwe vorm van totalitarisme, gevolgen van woke beweging voor dominante wetenschappelijk "paradigma" (wat is kennis en waarheid, aannames, kennis object, persoonlijke referentie, objectief - subjectief, vooruitgang e.d.) of woke als 'waarheid nieuw geboren' (met/zonder kritische hermeneutiek ?)?
@ydavanwonderen
@ydavanwonderen 2 жыл бұрын
Activeer het optimisme in de leerling, opdat hij/zij "zelf" de oplossing kan bedenken en in zijn eigen kracht kan staan. Er vallen teveel kinderen momenteel in depressie.
@Changeworld408
@Changeworld408 2 жыл бұрын
de onmacht om zelf iets te zeggen te hebben aan hun leven was al klein, nu zien de jongeren dat de overheid en de instituten hun zelfs kan verplicht injecteren en alle vrijheid wegnemen(covid) en nu hebben ze hun onmacht over de van de pot gerukte situatie in Ukraine (wel herdenkingen doen van WO 1 en 2, maar nu wapens sturen en oorlog opstoken door de ukraiense partij te ondersteunen zodat het lijden nog langer duurt en vernietiging en trauma groter) De stress was al groot(verwachtingen van school en werkgevers en ouders) en nu die coronadictatuur(wie heeft er nog levenslust als je nul komma nul invloed hebt op wat er met jou en je omgeving gebeurt)onmacht lijdt naar suicide als je geen uitkomst ziet om je situatie te verbeteren.😁
@annetestherfroma4684
@annetestherfroma4684 2 жыл бұрын
Graag betere belichting..Dan ook beter te verstaan..prachtig interview verdient betere kwaliteit
@Mar108108
@Mar108108 2 жыл бұрын
Dank
@ingmarbeldman
@ingmarbeldman 2 жыл бұрын
😂😂 Geestig!! Jullie besluiten om face to face te gaan, als reactie op de technologisering van de wereld en op de achtergrond komt een robot-grasmaaier voorbij:-)))) Maar nu serieus: Desmet zal ooit de boeken ingaan als een sleutelfiguur in het denken over deze bijzondere tijd. Wat een integriteit🙏
@cuibono4110
@cuibono4110 2 жыл бұрын
Tja die grasmaaier....voorbeeld van hoe technologie ook ten dienste van de mens kan staan en niet omgekeerd!
@guidovanrhee3829
@guidovanrhee3829 2 жыл бұрын
Is de interviewer de gitarist van de begeleidende band van bijvoorbeeld De Beste Zangers???
@edukitchen
@edukitchen 2 жыл бұрын
Wel gitarist, maar niet van De Beste Zangers. Die heet Marcel Fisher. Mijn leerlingen op de middelbare kwamen op een gegeven moment zo vaak naar mij toe dat ze mij gezien hadden op TV dat ik op een gegeven moment maar mee gegaan ben in het verhaal en bevestigde dat ik dat inderdaad was...;-)
@dextr79
@dextr79 2 жыл бұрын
@@edukitchen Dat is Marcel Fisser (zonder h). Ik knipperde even met mijn ogen toen ik hier las dat Marcel als BN'er beschouwd wordt - ik ken hem alleen als de vader van Micky, maar nu je het zegt, inderdaad twee druppels water. Erg sympathieke vent overigens.
@lopasrokas231
@lopasrokas231 2 жыл бұрын
Fantastisch gesprek! 👍Jammer dat het geluid zo slecht is. 😕
@marjovogel
@marjovogel 2 жыл бұрын
Altijd fijn om naar Mattias te luisteren maar mogen wij ook zien welk linkje dat is over dat rooie lichtje in China?
@edukitchen
@edukitchen 2 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/gH6vpHt_bcaJZsk
@wlanooij
@wlanooij 2 жыл бұрын
Microfoon te ver van object (te veel geluid van de ruimte). Personen donker doordat de achtergrond te veel meer belicht is (filmen voor ramen).
@annemiekezondag9638
@annemiekezondag9638 2 жыл бұрын
Interessant gesprek over het onderwijssysteem. Wie is de interviewer?
@edukitchen
@edukitchen 2 жыл бұрын
Thijmen Sprakel Website: edukitchen.nl
@annemiekezondag9638
@annemiekezondag9638 2 жыл бұрын
@@edukitchen mooi dat je Mattias met jouw vragen de ruimte geeft om over zijn eigen (jeugd)ervaringen met school en onderwijs te vertellen
@jacobavalkenburg9308
@jacobavalkenburg9308 2 жыл бұрын
Je zegt , een interview in Nederland en even later “bij Mattias thuis”. Hij woont toch in België?
@foppo100
@foppo100 2 жыл бұрын
Jcoba spijkers op laag water zoeken kom nou.
@Timothyvdo
@Timothyvdo 2 жыл бұрын
Het erge aan covid is dat beide kampen nog altijd volhouden dat ze gelijk hebben. Al meer dan twee jaar
@deborahkemperman870
@deborahkemperman870 2 жыл бұрын
En alle nog wel kritische denkers (anders denkende), die zich nog durven uit te spreken worden weg gegezet. Treurig
@hansdekorver7365
@hansdekorver7365 2 жыл бұрын
Velvet glove totalitarism ( Meerloo , rond 47.00 )
@muncibedduSicilia
@muncibedduSicilia 2 жыл бұрын
Taal zit al veel langer achter beïnvloeding. Jullie zijn je waarschijnlijk niet eens bewust van dat we met het woord 'onderwijs' bedoelen dat men dingen wordt geleerd maar dat zeggen we met dat woord niet. Het heet ónderwijs. Misschien leren we meer van boven-wijs? In het Engels groet men elke ochtend waarschijnlijk meerdere malen met 'good morning' en laat de 'good' vaak ook nog weg, waardoor je precies dezelfde trilling fabriceert als 'mourning'. En waarom zou ik je een goedemorgen wensen, waarom niet vandaag? Zo is er nog zooooo veel meer wat ons onbewust met woorden hele andere dingen laat zeggen dan dat we denken of willen.
@oudekelt8619
@oudekelt8619 2 жыл бұрын
logica 16:03
#851: De psychologie van totalitarisme deel I. Met Mattias Desmet
1:01:23
De Nieuwe Wereld
Рет қаралды 77 М.
Yay, My Dad Is a Vending Machine! 🛍️😆 #funny #prank #comedy
00:17
Каха и лужа  #непосредственнокаха
00:15
Smart Sigma Kid #funny #sigma
00:14
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 93 МЛН
НИКИТА ПОДСТАВИЛ ДЖОНИ 😡
01:00
HOOOTDOGS
Рет қаралды 3,2 МЛН
Jeffrey Sachs + Q&A | Cambridge Union
1:21:40
Cambridge Union
Рет қаралды 99 М.
Why You DON’T Want To Be FAMOUS… | Trevor Noah
9:27
The Diary Of A CEO Clips
Рет қаралды 50 М.
The Enlightenment Fraud of Zen Master Rama
1:16:44
Atrocity Guide
Рет қаралды 1,2 МЛН
Yay, My Dad Is a Vending Machine! 🛍️😆 #funny #prank #comedy
00:17