Çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Fazla ara vermeden devam edin lütfen.
@dilaraakbaba95684 жыл бұрын
youtube üzerindeki en iyi kanal. Gerçekten çok başarılısın umarım kanalın hak ettiği seviyeye en yakın zamanda ulaşır
@aysenur46984 жыл бұрын
cok mutluyum su an her gun bir yeni video💞
@mercury3134 жыл бұрын
Anlam videosu süperdi ,dilo. Bu tip sade kavramları açıklaman çok güzel. Videoların böyle giderse çok sevinirim. Bu videoda süper
@sadrialsk41854 жыл бұрын
üst üste videolar patron çıldırdı
@isagurler87044 жыл бұрын
Hemen Eco okumaya başlamalıyım. Yorum konusu biraz beynimi yaktı🤯
@dogusestilo4 жыл бұрын
felsefeyi ayrı seviyorum, sizi ayrı.. çünkü sizin videolarınız izledikçe kendimi her video da biraz daha gelişmiş ve büyümüş hissediyorum çünkü hepimiz her seferinde bir yerden veya birilerinden bir şeyler öğrendiğimiz için, hala çocuğuz ve o yüzden içinizdeki çocuğu öldürmeyin diyorlar bence.. kısaca iyi ki varsın ve çekmeye devam et.. inş. bir gün herkes felesefe için de yoğurulur ve onu benimser bünyesinde.. bu da benim ütopyam.. :)
Martin Heidegger'in okumak ile çağırmak arasındaki ilişkiyi açığa çıkaran çözümlemesi bana Türkçedeki aynı ilişkiyi düşündürdü. Türkçede okumak eyleminin kökü olan "ok" da çağırmak ifadesiyle ilişkili aslında... Halen Anadolu'nun bazı yerlerinde düğün ve davetiye kartlarının yerine "ok" kelimesi kullanılır. "Düğün okunu filancaya verdik" gibi... Oldukça enteresan bir durum...
@yusufgokhaner81902 жыл бұрын
Maalesef Türkçe dilbilgisi kurallarına göre "Okumak" kelimesinin kökü "ok" değil, "oku"dur. Zira Kurala göre; Kelimenin kökü kelimenin tamamıyla uyumlu olmak zorundadır.
@mustafabera72532 жыл бұрын
@@yusufgokhaner8190 Hocam malum kelime Türkçe ise eğer tek heceye kadar iner. Dolayısıyla bugün bu tür ilişki kurulamayabilir.
@irfanyavuz73784 жыл бұрын
faydalı içerik üreticisi.teşekkür
@eminesarbay33704 жыл бұрын
Muazzamsın. Tam anlamıyla "Michel Foucault, Bu bir pipo değildir" kitabını özet geçmişsin. Diksiyonun tam anlamıyla fevkalade. 🙏 👏 ☯️
@nuranbekiroglu87664 жыл бұрын
Aklıma nuri bilge ceylan filmlerinde uçan poşete hayatın anlamını yükleyenler geldi belkide adamın başarısındaki en temel kaynak muğlak meteforlar göstermesi
@veysibabayigit16684 жыл бұрын
Marks der ki ; filozoflar şimdiye kadar dünyayı yorumladilar esas olan onu değiştirmek , bu da bir yorumdur. Nietzsche der ki ; olgular yoktur yorumlar vardır.
@veysibabayigit16684 жыл бұрын
@@pelindilaracolak gerçek su ki bütün gercekler sanilardan ibaret bizler yorum bile yapacak durumda değiliz çünkü gerçeği doğrulayacak ya da yorumlayacak herhangi bir dayanak noktamız yoktur olsa bile dayanak noktasının kendisi de bir başka dayanak noktasına ihtiyaç duyacaktir ve bu sonsuza kadar devam edecek bu yuzden durumun umutsuzluğu gormek gerekir.
@veysibabayigit16684 жыл бұрын
"Gerçek şu ki " dedigime bakmayın bu sözüm de sadece durumu anlatmak gostermek için kullandığım bir söz , peki durumu gosterebildim mi bunu asla bilemeyecegiz
@mehmetalisenturk9613 жыл бұрын
Ele aldığın konuyu açıklarken, şair, yazar, filozof ve sair düşün adamlarından alıntı yapmana, -kelimenin tam anlamıyla- bayılan tek ben miyim? Bu ne septik yalnızlıktır böyle!!! 🤗🤗🤗
@merideko92124 жыл бұрын
Bayılıyorum videolarına ayol :)
@hebunabis43584 жыл бұрын
Sinema tavsiyeleriniz için teşekkür ederim
@yorukkizigeziyor4 жыл бұрын
Çok Güzel 😃😍👍
@iso121510 ай бұрын
Anadolu ağızlarında da okumak çağırmak anlamında kullanılır. Düğüne, nişana insanlar okunur; davetiye için okuyuntu denir mesela.
@mehmetaliture61344 жыл бұрын
Freud hakkında bir video yapar mısın
@mustafagur19522 жыл бұрын
teşekkürler...foucault ile ilgili bir video da yapar mısınız, lütfen!...
@aysegulyanar92104 жыл бұрын
Konuma yakın bir video olmuş emeğinize sağlık 💎😍
@nazlicanyetimaslan4 жыл бұрын
Çok tatlısın dilozof
@klytemnestra4 жыл бұрын
Eski düzene döndük sanırım :)
@klytemnestra4 жыл бұрын
Oh valla ne güzel umarım böyle devam eder tabi fikirler tukenmezse
@bazdiyar1014 жыл бұрын
Anlamın ne olduğunu konuşmadan önce vukua geldiği alanın köşe kenarlarını bilmemiz gerekir,ki bu da bilinçten başka bişey değildir.Bir önceki videonuzda bilincin henüz ne olduğunun belirlenemediğinden bahsetmiştiniz,bu noktada eğer ki bilincin ifadelerinin böyle ayrımlaştırılması onun kendi öz farklılıkları anlamına gelseydi bilinç gayet basit bir anlatımda ruh bulurdu,oysa kendisi kollektif bir fenomendir,öznel kelimesi burda tamamen tehlikelidir çünkü dünya tamamen öznel olguların bir etkileşimi olsaydı iletişim veya kültür imkansız olacaktı.Belleğimizdeki kendine has kayıtlar anlamlar arası uçurumlar yaratmaz,yalnızca çağrışımın niteliklerinin farklılıklarıdır ki bunlar da benliği gizemli kılmaz.Felsefenin Kant'tan sonra yaptığı tek şey karanlık bir odada siyah kedi aramak olmuştur,tabi kedinin varlığı muallaktaysa eğer..
@bertrandrussell81324 жыл бұрын
Seviyorum seni be zalimin kızı
@omerfarukgencank4 жыл бұрын
4:52 - 5:32 arasında Umberto Eco'dan alıntıladığınız bölümü, izin verirseniz gif olarak alabilir miyim?
@omerfarukgencank4 жыл бұрын
@@pelindilaracolak teşekkürler
@fatmatelesia73074 жыл бұрын
Bir metni okurken subjektif sonuçlarımızın olacağı gibi yazarın belli bir çerçevenin dışına çıkamamamızı da sağlayan etkisi olduğunu da bir kez daha fark ettik. Dolayısıyla edindiğimiz bilginin sağlamlığını buralara bakarak teyit edeceğiz.
@Sapiens.003 ай бұрын
Teşekkürler
@mberra_4 жыл бұрын
Elinize emeğinize sağlık hocam :)
@belkidecom5644 жыл бұрын
Videonun altmetnin’de “beni adam gibi dinleyin , sonrada akıllı yorumlar yapın” mı var ¿ 😊🎈
@tugcekartal8710Ай бұрын
Merhaba Dilara, bende master öğrencisiyim. Aslında tez yazarkende tam olarak yaptığımız ortaya çıkardığımız metin böyle oluşturulmuyor mu? Anlattıkların bende tez yazma sürecimde bir sürü şey çağrıştırdı. Umberto Eco nun bu video da bahsettiğin iki kitabını alsam tez yazma sürecimde bana yardımcı olabilir mi?
@SENOL_um29 күн бұрын
👍👍👍
@mkble451310 ай бұрын
❤❤❤❤❤
@koyun_delisi38014 жыл бұрын
Anladığım kadarıyla anlatımlarında konu veya konuların etrafını çit ile çevirmeden sadece belirleyici kazıklarla işaretleyerek görüşlerinin katkılarla zenginleştirilmesi ve örgünün nihayeti olmadan her yöne ilerlemesini istiyorsun gibi geldi. Bu da sabit fikirli olmayıp daha önemlisi kendi gerçeğini değil de gerçeği aradığını gösteriyor. Ama naçizane bir öneride bulunayım. Yolun doğru fakat en zoru zira kendi gerçeğini değilde gerçeği arıyorsan çok zor bir yol seçmişsin demektir. Bu seni özgür kılar da çok canını yakar. Hekim kim başına gelen. Zira gerçeği öğrenmek değilde onu kabullenmekmiş zor olan diyeceksin!
@belkidecom5644 жыл бұрын
👏🎈
@ahmtboztepe36374 жыл бұрын
Cok guzel tebrik ederim. Felsefecileri birbirinden ayiran fikirlerini aciklayacak bir video yapabilirmisiniz en azindan 25 kitabini onerdiginiz felsefecilerin birde bernard russel
@LütfiyeGamze4 жыл бұрын
Tamda elimdeki kitabi(albert camus VEBA) bitirip ne okusam acaba derken gulun adi guzel bir secenek 👌🏻tesekkurler 😊
@Feroand4 жыл бұрын
4:47 Bak bak bak mevzuya gel. Ben buradan teoloji çıkartırım XD Hatta hızımı alamaz, modern sanat eleştirisi bile yaparım XD Şu felsefe çok enteresan bir şey arkadaşlar. Hiçbir işe yaramıyor ama her mevzuyu çözüyor.
@berfinaltun22234 жыл бұрын
Videonun başında çalan müziğin ismini öğrenebilir miyim
@berfinaltun22234 жыл бұрын
Dilozof teşekkürler ☺️
@tolgayurdusever83064 жыл бұрын
Ben kitap okumayı seviyorum ama kitabı elime bile almak gelmiyor içimden bunun sebebi kitabı okurken takılıyorum bi daha geri dönüp okumak istiyorum bu yüzdende kitaptan sıkılıyorum sizce ne yapmalıyım
@himmetguzel37134 жыл бұрын
Sen yorum yaparak aktarıyorsun ben de dinlerken yorum yapıyorum (aşırıları saymıyorum) peki biz öz bilgiye ulaşabiliyor muyuz? :)
@aysenurkendirli84494 жыл бұрын
Diksiyonunuz çok güzel nasıl bu kadar güzel konuşuyorsunuz ?
@Zineas4 жыл бұрын
Eserlerin yorumları arasında "daha doğru" "daha olası" gibi değer yargılarına varabilir miyiz yoksa aşırı yorum ve aşırı yorum değil şeklinde binary mi bakılır? Bu aşırılığın kıstasları nasıl belirleniyor? Yönlendirebilirseniz sevinirim
@altnaydasdemir3364 жыл бұрын
Albert Camus hakkında bir video yapar mısın ?
@utkuozkan60344 жыл бұрын
Arka fonda asılı olan üçlü tablo müthiş. Nereden aldığını öğrenebilir miyim ?
@utkuozkan60344 жыл бұрын
@@pelindilaracolak Çok güzel bir kombinasyon bayıldım.Bencede yapmalasın bu arada :) . Tekli posterleri nereden temin ettin acaba ?
@sinematik1654 жыл бұрын
Teşekkürler.
@ahmetkaplan66284 жыл бұрын
Ya şu başlangıçta çalan melodiyi nerden bulabiliriz?😀
@nuraytoprak64714 жыл бұрын
🌺
@musacavas21774 жыл бұрын
Elinizde "Yorum Aşırı Yorum " kitabı ile ilgili bir degerlendirme yazınız var mi kitabı bir kez okudum ikinci kez okuyacağım. Sizin gözünüzden kitabı anlamak adına istiyorum.
@klytemnestra4 жыл бұрын
Aşırı yorumu yorumlarsak ne olur o da aşırı yorum olur mu?
@klytemnestra4 жыл бұрын
Ne yaptım ki onu yapmayayım 😂
@edanuryilmaz88144 жыл бұрын
Sen konuşunca geri sarıp söylediklerini düşünüp duruyorum .
@ugurbalcoglu86143 жыл бұрын
Kısacası, siz ne derseniz deyin, söylediğiniz karşıdakinin anladığı ( ve yorumlayabildiği) kadardır..
@someone-vu1xi4 жыл бұрын
Kuran'ı Kerim'in ilk ayeti Ikra "Oku" anlamına gelir. Ve bu birçok kişinin sandığı gibi öğrenmek anlamında değil çağırmak anlamındadır. Hz. Muhammed'in insanları müslümanlığa çağırması...
@turbinbakim3 жыл бұрын
Ockham'ın usturasıyla ilgili yapılan çoğu yorum "aşırı yorum" kapsamına girebilenez bence. "Basit olan doğrudur" yaklaşımı üzerine düşünülen şey tanrı, elma, armutsa tamam ama örneğin bir yöneticinin söylediği /yaptığı bir şey üzerine düşünüyorsak "basit olanın doğru" olma ihtimali baya düşük olabilir, zaten basit olana inanılsın diye söylemiş olma ihtmali vardır çünkü. Ama usturanın günlük hayata uygulaması ile ilgili yaptığınız yorumlar bence aşırı yorum kapsamında:))
@Shamanhause4 жыл бұрын
Ah ah keşke kereste tüccarı olsaydım abla
@erselcakmak51634 жыл бұрын
Hocam (desem yanlış olmaz). Ben de felsefe okuyorum, son senem. Yüksek lisans yapmak istiyorum. Bu doğrultuda neler önerebilirsiniz, ya da neler yapmalıyım? Not: İçerikleriniz çok başarılı, emeğinize sağlık.
@zeuneq53965 Жыл бұрын
hocam merhaba, yüksek lisansınızı yaptınız mı? :)
@erselcakmak5163 Жыл бұрын
@@zeuneq53965 merhaba. Evet ama bitmedi, tez aşaması :)
@zeuneq53965 Жыл бұрын
@@erselcakmak5163 hocam peki sizinle iletişim kurabilir miyim mail adresiniz üzerinden?
@edanuryilmaz88144 жыл бұрын
Bence bizim yapmış olduğumuz aşırı yorum değildir yorumdur .Aşırı yorum başkası yorumumuzu yorumlarken oluşur .
@mehmetbilir23513 жыл бұрын
Yorum efradını cami ağyarını mani olmalı . yani , konu ile ilgili bütün anlam ve bilgileri içermeli , ilgisizleri dışarda bırakmalıdır . Başka deyişle konu , kapsam , ilinti , nitelik , nicelik bakımlarına bütünüyle değinilmeli , konu 360 dereceden değerlendirilmeli , eksik ölçüm insanları yanlış yönlendirir veya doyurucu bilgivermez, böyle yorum yapabilmek için , falsefe ve çeşitli bilimlerde donanımlı ve geniş bilgi sahibi olunmalıdır , branştaş , sen kafayı takmışsın filozoflara , arasıra benim yorumlanıma da bakmayı tafsiye ederim Dilaracım , çünkü branş ve donanım yönünden onlardan aşağı değilim bilim insanıyım ... Bu felsefi çalışmararından ötürü seni tebrik ediyorum, başarılar diliyorum.
@oguzercan6034 жыл бұрын
👍📢👏👏👏👸🍀🌹😊👀
@omurcanaydn9234 жыл бұрын
dopamin çılgınlığı yaşıyorum.
@sadrialsk41854 жыл бұрын
bizim millete önce şunu sormak gerekir " okurmusunuz "
@@cahit000 Sadri Alışık sevilmezmi, bu arada ben bilerek imla ve yazım hatası yapıyom, bıktım bu kusursuzluk arayanlardan sanki herşeyimiz tam
@cahit0004 жыл бұрын
Siz de haklısınız :)
@michelangelodilodovicobuon68404 жыл бұрын
Şuan gülün adı romanını okuyorum
@azizluke48384 жыл бұрын
Kıta Felsefisi'nin çıkmazları
@nurdorukkk4 жыл бұрын
Seni yermek için söylemiyorum ancak diksiyonun bozuk bazı harfleri çok yuvarliyor bazılarını fazla bastırıyorsun. Bi dönem bende böyle konuşuyordum ve farkında değildim. Dayanamayıp yazıyorum. Belki farkında değilsin belki de bilerek yapıyorsun. Çünkü ben bilerek yapardım.
@BusraYavuz-xz4sc27 күн бұрын
@@nurdorukkk senin yüzünden eskisi gibi izleyemiyorum videoyu ya öf
@hasanakarsu84484 жыл бұрын
Ben kutsal kitaplar uzerinden ornek vereceğim. Uzerlerinden en az 1400 yil gecmesine ragmen her bolgede, her kulturde farkli yorumlaniyor. Buna cikar iliskisi, edinilen aile veya cevre kulturu, ahlak ve ya okul egitimi, egitimsizligi, yasanan hayat deneyieri etki eder. Ve halen kutsal bir kitabi yorumlarken her kes farkli biseyler söyleyebiliyor. Ortak bir nokta yok. Gebel kabuller var yanlizca. Neden? Cunku tum felsefe kitapları ve kutsal kitaplar hep insanin kendinden kattigi bir seyler tasir. O yuzden gercekli görecelidir felsefeye gore. Kutsal kitaplarda ise bir sinirlama baskin d8n görevlisine gore degisir. Bir imam da imama, bir müezz den oburune farklilik gosteri. Arabistandaki imam, turkiyedeki muslumani musluman saymayabilir ki bu gercektir cogu zaman. Fakat matematik gibi olgular, gercekligi sorgulanamaz. Kisiden kisiye degismez. Anlam ve yorumu aynidir. Sonuca varmak icin kullanilan metod farkli olsada, bu sonucu degistirmez. Suan bu cep telefonundaki matematiksel olaylar gerçekleşmese dogru bir sekilde sizin videolarinizi izleyemezdim. Yorum yazamazdim. Bu da bu isin matematiksel yorumu.
@ayseerkal49682 жыл бұрын
Heidegger, okumak fiilinin çağırmakla ilgisini nerede kurmuş, Düşünmek ne demektir? kitabında böyle bir şey yok. Böyle bir şeye yer vermemiş...
@cahit0004 жыл бұрын
Merhabalar size ilk defa yorum yapıyorum. Öncelikle bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. Haddim değil ama daha önceki konuşma şeklinizden farklı olarak konuştunuz sanki. Eskiden çok daha doğal bir konuşmanız vardı. Şimdi konuşmanızda az farklı tonlamalarınız var gibi. Örneğin videonun 02:05 de 'alanda' derken biraz itici duruyor.(Not: Konuşmanızın %99 haalaa çok akıcı. Sizi seviyorum. Her şey için tekrardan teşekkürler.)
@ozzzgun4 жыл бұрын
kanala destek yorumu
@vedatdeniz59734 жыл бұрын
İlk defa o kadar karmaşık şeyler dinlemiş biri olarak burada ne anlatıldığını kavrayamadım, bizim yapacağımız yorum nasıl oluyor da yazarın yazmış olduğu belirlenimlerin dışına çıkamıyor, yazar bunu nasıl sınırlıyor. Lütfen aydınlatır mısınız?
@brksglm4 жыл бұрын
Yorum haddini aşarsa aşırı yoruma girer diye düşünüyorum... tabi bunun size nedenler halinde açıklama yapabilmem için bilgi olarak daha fazla edinimlere ihtiyacım var.
@orealinde72204 жыл бұрын
Umberto eco okumadığım için pişman hissettim şuan kendimi
@abidinylmazkaya389 Жыл бұрын
107* "Yok" olarak bilinen, şimdi sizin "Var" bildiğinizin başlangıcıdır elbet. @
@AD047073 жыл бұрын
Bekar mısın, benimle tanışır mısın, benimle evlenebilir misin ( toplumsal evlilik olmak zorunda değil :!) ? 😍
@eyyupkamilharma52574 жыл бұрын
Eco' yu başlıkta kullansaydın daha önce seyrederdik..Felsefeciler, bilirim teolojiye dair pek kelam etmeyi sevmezler, hele günümüz Türkiyesinde.Ama bu yorum mevzu en çok ta kutsal metin tefsirlerinde ele alınan, hatta bir ana bilim dalı 'kelam' konusudur..Hele günümüzde konu bağlamından ve ana netinden koparılarak 46 takla attırılan ayet yorumları ortalıkta dolanırken bir dip not , hatırlatayım istedim . Nacizane..
@Elif-ff2vz4 жыл бұрын
video için teşekkürler;) yalnız konuşurken biraz kasıyorsun kendini daha rahat konuşabilirsin.Sesini tekrar dinlersen be demek istediğimi anlayabilirsin belki. başarılar
@99harmonica4 жыл бұрын
Ya sen sözel anlamda deha gibisin sanki, sadece doktoralı bir felsefecinin ötesinde ilerde filozof bile olabilirsin gibi !