USA:n salainen avaruussukkula X-37B: mikä se on ja mitä se tekee?

  Рет қаралды 29,502

Jari Mäkinen on air

Jari Mäkinen on air

Күн бұрын

Yhdysvaltain avaruusvoimat laukaisi joulukuun 2023 lopussa avaruuteen X-37B -pikkusukkulan jo seitsemännelle lennolleen. Millainen tämä salaisuuden verhoama sotilaallinen sukkula on ja mitä se tekee avaruudessa? Kysymyksiä on paljon - mutta laitteesta tiedetään myös jonkin verran. Tällä videolla kerrotaan mistä on kyse, ja videon lopussa selitetään vähän myös samanlaisesta kiinalaisten sukkulasta, joka on myös parhaillaan avaruudessa.
Videolla mainitaan myös satelliittiharrastajien tekemän havainnot X-37B:n liikkeistä. Paras paikka niiden löytämiseen - kunhan nykyinen rata on täysin selvillä - on www.n2yo.com. Siellä tämän USA-349 -nimellä tunnetun sukkulan avaruuteen vieneen Falcon Heavy -raketin ylin vaihe on jo listattu: www.n2yo.com/?...
Sukkulan rata on nyt sellainen, että se on havaittavissa myös Suomesta. Päivitämme tietoa tähän tekstiin.

Пікірлер: 32
@timoveijalainen5689
@timoveijalainen5689 9 ай бұрын
Kiitoksia Jari, oli todella mielenkiintoinen ja siitä sai erittäin hyvän sekä selkeän kuvan ilmeisen "puolivaloilla" ajetusta projektista .
@Menetoihin
@Menetoihin 9 ай бұрын
Terve Jari. Olen pitkään kuunnellut juttujasi tiedeykkösestä ja milloin mistäkin tullut vastaan. Tänään vasta tajusin, että sulla on myös YT-kanava. Vaikuttaa huippusisällöltä ihan perinteisten ohjelmien ohella. Iso kiitos hienosta työstäsi tiedeaiheiden popularisoinnissa sekä näistä mielenkiintoisista videoista!
@tiedetuubi_jari_makinen
@tiedetuubi_jari_makinen 9 ай бұрын
Kiitos! Joo, kanava on ollut jo täällä jonkin aikaa, mutta olen alkanut vasta nyt tekemään enemmän videoita, kun kaikki aiheet ja materiaali eivät mahdu Ylen ohjelmiini ja TM:n juttuihin. Hyvä palaute auttaa myös innostumaan, koska suomeksi tehdyillä videoilla ei tienaa mitään :-)
@jannek5757
@jannek5757 9 ай бұрын
Mukava välillä katsella kotimaisia tiedevideoita :)
@jarmohaapala1359
@jarmohaapala1359 9 ай бұрын
Kiitos Jari kun päivität tietojamme tästä mielenkiintoisesta projektista!
@einolehto-eg1gc
@einolehto-eg1gc 3 ай бұрын
Varmaakin valtiot vois käyttää nämä rahat maapallon hyväksi,esm.ruokaan ja puhtaseen veteen.
@Ravenlord79
@Ravenlord79 20 күн бұрын
Nämä ovat merkityksettömiä rahasummia, näistä kehittyy tuleville sukupolville uutta, jotain sellaista mistä emme voi nyt edes haaveilla. Perustutkimusta, josta saatava hyöty realisoituu suoraan tai välillisesto vuosikymmenten, vuosisatojen kuluttua. Mitähän jos michael faraday olisi aikoinaan pakotettu lapioimaan sianpaskaa sensiaan että olisi keskittynyt tutkimaan magnetismin olemusta.
@jonasjonas22928
@jonasjonas22928 6 ай бұрын
Jari on mun suosikki toimittaja ja tubettaja
@uusijani
@uusijani 9 ай бұрын
Tästä heräsi kysymys, että mitenkähän tarkasti lähiavaruutta nykyisin valvotaan. Jos sukkulaa käytettäisiin toisen valtion satelliitin nappaamiseen (luvatta), onnistuisiko se mahdollisesti todistusjälkiä jättämättä, vai seurataanko tällaisia avaruusaluksia maan pinnalta jo niin tarkasti, että syyllinen olisi ilmiselvä jo alusta asti?
@tiedetuubi_jari_makinen
@tiedetuubi_jari_makinen 8 ай бұрын
Tämän kokoisia avaruusesineitä (kuten virallisesti sanotaan), ja etenkin vielä näitä kummallisia, seurataan sen verran tarkasti, ettei temppu jäisi huomaamatta. Eli syyllinen olisi kyllä selvä.
@tallguy2035
@tallguy2035 9 ай бұрын
sukkulathan jäi eläkkeelle 2011 :)
@tiedetuubi_jari_makinen
@tiedetuubi_jari_makinen 9 ай бұрын
Sukkula on yleisnimi tämänkaltaiselle uudelleenkäytettävälle siivekkäälle avaruuslentokoneelle. Yhdysvaltain se klassisempi sukkula oli virallisesti STS, Space Transportation System, ja se tosiaan jäi eläkkeelle. Muut jatkavat :-)
@Laxitas
@Laxitas 9 ай бұрын
Vähän niikuin kopioitu kiinassa... mitäs muuta kiinalaiset tekee, kuin kopioivat....
@walhdamaskus2408
@walhdamaskus2408 9 ай бұрын
Jaa...mitä suomalaiset osaavat nykyään kuin itkee kiinalaisten menestyksestä.
@tiedetuubi_jari_makinen
@tiedetuubi_jari_makinen 9 ай бұрын
Kiina on oikein kyvykäs avaruusmaa nykyisin ja kyllä siellä osataan tehdä muutakin kuin kopioida - mutta eivät epäröi vetää kurveja suoriksi vähän katsomalla mitä muut tekevät ja miten...
@walhdamaskus2408
@walhdamaskus2408 9 ай бұрын
@@tiedetuubi_jari_makinen , tieto, taito ja keksintö on aina ollut kautta aikojen siirtyneet ihmisiltä ihmisille, sivilisaatiolta sivilisaatioille vaikka mitä milloinkin kautta ja keinoin. Kopioiminen, mätkinen, kokeileminen, etsiminen tai kiinnostuminen on osa älyllisten elämien kyvykyytteen. Monista kiinalaisten keksinnöistä olivat lähteneet tai innovoineet nykyiset laiteet ja keksinnöt. Suurin osa jenkkien huippuosaavissa yrityksissa työskentelevät paljon kiinalaisia joko Kiinasta tai amerikkalaiskiinalaisia. On turhaa ajatella etteikö heidän serkunsa kiinassa osa innovoida. Kiinalaisethan keksivät ruutin ja raketin ensimmäisenä päästäkseen kuuhun. Ainoastaan kun lännen ihmiset keksivät esinmmäisinä patentoida keksintöjään niin kuin potkimalla heiltä tikkaat pois jalat alta, jotka kiipeävät perässä ja yrittävät tulla yhtä hyviä ja saavuttaa länsimmäistä elintasoa.
@MiikaDual
@MiikaDual 9 ай бұрын
Vakoilua ja kopiointia nyt tapahtuu puolin ja toisin, mutta jos vertaa Tiangong avaruusasemaa, niin sen edistyksellisyyttä ei selitetä pelkästään Länkkäreitä kopioimalla.
@walhdamaskus2408
@walhdamaskus2408 9 ай бұрын
@@MiikaDual , matkiminen ja kopiointi on osa ihmistä ja esiasteinen innosvointia. riippuu myöskin siitä missä vuosisadassa asiasta keskustellaan ja kenestä puhutaan matkijana ja kenestä innovoijana. Mielestäni kiinalaisten avaruusasema on kyseessä ei keksitä pyörää uudestaan vaan kehitetään eteenpäin. Olen itse asunut kiinassa kymmeniä vuosia ja Suomessa liiton kautta vajaa kymmentä vuotta. Se mitä näen tapahtuvan siellä Kiinasta politiikasta puhumatta kehitystä ja ihmisten kykyä luotaa itsensä viedä kehitystä eteenpäin kollektiivisesti on huima ja innovoiva kenelle vaan kansakunnalle.
9 ай бұрын
🐾🐾🐻🇫🇮 Moi.
@KariTapio-i6m
@KariTapio-i6m 9 ай бұрын
Kuinka paljon taas lisättiin kantorakettien romulla maapallon kiertoradalle, nykyisten 150 miljoonaan lisäksi. Ihmiskunnan kaatopaikaksi muodostunut oman planetan kiertorata.
@tiedetuubi_jari_makinen
@tiedetuubi_jari_makinen 9 ай бұрын
Suurin osa kantorakettien romuista palaa takain Maahan ja tuhoutuu ilmakehässä kokonaan, eli niistä ei tule juurikaan uutta romua avaruuteen. Myös valtaosa uusista satelliiteista tuodaan taivaalta alas tai ohjataan erityisille hautausmaaradoille. Sen sijaan kiertoradalla jo nyt oleva romu on iso ongelma, ja jos ja kun avaruustoiminta lisääntyy kovaa vauhtia, niin siitä tulee romua ihan vahingossakin. Siksi tarvittaisiin romunkerääjiä, ja niitä jo suunnitellaankin.
Hurjanhurja avaruusvuosi 2024 - kymmenen tapahtumaa, joita kannattaa odottaa
17:12
Tiedetuubi / Jari Mäkinen
Рет қаралды 11 М.
MIKÄ OLI LENTÄVÄ HOLLANTILAINEN? Kuuluisan aavelaivan tarina
13:33
Ville Mäkipelto
Рет қаралды 87 М.
From Small To Giant Pop Corn #katebrush #funny #shorts
00:17
Kate Brush
Рет қаралды 72 МЛН
Minecraft Creeper Family is back! #minecraft #funny #memes
00:26
Do you choose Inside Out 2 or The Amazing World of Gumball? 🤔
00:19
Satelliittien törmäys oli todella lähellä - kolarit kiertoradalla ovat suuri uhka
14:59
Ensimmäinen kuulento - Michael Collinssin tarina
13:40
Petteri Mikkonen
Рет қаралды 43 М.
Kolme suomalaisittain tärkeää satelliittia on pudonnut viikon kuluessa - miksi?
18:12
Japanin lento-onnettomuus: Mitä tapahtui ja miksi?
15:29
Tiedetuubi / Jari Mäkinen
Рет қаралды 17 М.
From Small To Giant Pop Corn #katebrush #funny #shorts
00:17
Kate Brush
Рет қаралды 72 МЛН