Рет қаралды 106,605
Uyku Apnesi Problemi Olan Hastamız Nasıl İyileşti? - Dr. Tuğrul Saygı
Hastanın eşi: Merhaba Tuğrul Bey. Ben bir arkadaşımın tavsiyesi ile size geldim. Onun eşinde de aynı problem varmış; horlama. Ve Buğra’yı kolundan tuttuğum gibi hemen dedim n’olur gel, gidelim. Çünkü evet o da çok muzdarip ama ben ondan daha da çok muzdaribim bu durumda. Biraz istiyorsanız, kabul etmiyor kendisi horladığını.
Hasta: Yani bilmiyorum, öyle diyor ama… Geçen gün komşu da gerçi bir şeyler söyledi.
Dr. Tuğrul Saygı: Yani şöyle, tabi ki sen aslında uyuduğun için kendi horlamanı her zaman fark edemeyebilirsin. Ama belki de uyandığın zaman gün içerisinde yaşadığın sıkıntılarla bunu bağdaştırabiliriz. Yani mesela sabahları gerçekten de dinlenmiş bir şekilde kalkıyor musun?
Hasta: Yani genelde yorgun uyanıyorum ben ama az uyuyorum, ondan diye düşünüyorum.
Dr. Tuğrul Saygı: Mesela kaç saat uyuyorsun?
Hasta: 5 -6 saat kadar uyuyorum genelde.
Dr. Tuğrul Saygı: Tamam şöyle düşünelim. Şimdi 6 saat uyuyorsun ve hiç hareket etmiyorsun ve sabahleyin yorgun kalkıyorsun ve hatta gün içerisindekinden daha da yorgun kalkıyorsun. Nasıl olabilir sence bu? Gerçekten sende eğer horlama ile alakalı bir rahatsızlık yoksa… Bence bu mümkün değil. Çünkü Buğracığım biliyorum genelde bu hastalığı yani sadece bu hastalık için değil, insanlar hastalıkları çok kabullenmeyi sevmez. Ama bu ciddi bir rahatsızlık. Çünkü bu hastalık seni yoruyor. O yüzden sabahları yorgun kalkıyorsun.
Hasta: Horlamak mı?
Dr. Tuğrul Saygı: Tabi ki.
Hastanın eşi: Uyanamıyor. En büyük derdimiz o. Gece dürttüğümde hadi kalk, horluyorsun dediğimde de asla duymuyor ve uyumaya devam ediyor. Onun için de korkuyorum çünkü bazen sesi kesiliyor. Asla ses duymuyorum. Bu sefer ondan korkuyorum.
Dr. Tuğrul Saygı: İşte o aslında sadece horlama değil, uyku apnesinin de olduğunu gösteriyor. Horlama ile uyku apnesi aslında aynı şeyler değildir. Nedenleri aynıdır ama uyku apnesi hastalığın artık daha ciddi bir boyuta geçtiğinin göstergesidir. O sizin bazen sesi gidiyor dediğinizde, aslında orada sen tamamen tıkanıyorsun. O zaman tamamen sıfır bir nefes alımı var. Kalbin duruyor o sırada. Ve bu süre bazı hastalarda, bilmiyorum hiç ölçtünüz mü, 90 saniyelere, 100 saniyelere kadar çıkabiliyor. Yani bir insana 90 saniye nefesini tut desen uyanıkken, tutamaz. Ama uyku sırasında bu oluyor ve bu sürekli tekrarlıyor. O yüzden bence öncelikle, bu hastalıktan kurtulmak için öncelikle hastalığı kabul etmek gerekiyor. Aslında belki de siz bir kayıt alsanız, bence çok rahat ikna olur. Çünkü Buğra yapısal olarak kilo problemi olan birisi ve aynı zamanda gördüğüm kadarıyla çene kavisleri de biraz küçük. Ve gerçekten de sen horlama ya da uyku apnesi sıkıntısı olan bir profili gösteriyorsun.
Hasta: Bir horlama diye getirdin bizi, bak ne hale düştük.
Hastanın eşi: Ama öyle gerçekten. Tamam evet horluyor olabilir. Ben yastığımı alıp içeriye de gidebilirim ama en çok endişem, ona bir şey olacak o anda ve dediği de doğru, kesinlikle çok yorgun kalkıyor. Kalkmak ne, bilmiyor. İşe gönderirken atıyorum, bir saat evde böyle etrafı dolaşıyor. Normal insanın uyandığı gibi uyanmıyor. Öyle bir sıkıntısı da var.
Hasta: Uykum ağır.
Hastanın eşi: Hayat kalitesini etkiliyor bence.
Dr. Tuğrul Saygı: Aslında uyurken uykun ağır olabilir ama normalde bir insan 6 saat, 7 saat uyuduktan sonra dinç bir şekilde kalkması gerekir. Böyle evin içinde dolanmana gerek yok. Yani bu işte sende yorgunluk yapıyor. Tabi ki sen açılamıyorsun. Vücudun adeta aslında sen bilincin kapalıyken, burası çok önemli, bilincin kapalıyken vücudun nefes almaya çalışıyor ve adeta sen sabah savaşmış bir şekilde uyanıyorsun.
Hasta: Yorgunluk falan da ondan mıdır acaba?
Dr. Tuğrul Saygı: Kesinlikle.
Hastanın eşi: Ona çok bağlıyor. Yani yorgun olduğum için horluyorum diyor. Yorgun olmasam horlamam diyor. Ama hep olan bir şey bu…
Dr. Tuğrul Saygı: Aslında değil. Gerçekten de sizin söylediğiniz gibi, uykun kalitesiz olduğu için yorgunsun. Mesela şöyle deneyebilirsiniz. Mesela diyelim bugün, 6 saat uyudun. Sabahleyin kalktın, yorgunsun. Yarın 8 saat uyu ya da 9 saat uyu. Emin ol, bugünden daha yorgun kalkacaksın. Artık senin vücudunun aslında çalışması tamamen tersine dönüyor. Normalde biliyorsunuz, biz niye uyuruz, çünkü vücuttaki bütün organlar, kaslar dinlenir ve vücudumuzdaki hücreleri yenileyen hormonlar salgılanır. Bunların en önemlisi melatonindir. Vücudumuz ertesi gün için enerji depolar. Fakat sen o enerjiyi uykunda yemiş oluyorsun bence.
Horlama Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar • Horlama Hakkında Doğru...
Horlama Protez Horlamayı %100 Geçiriyor mu? • Horlama Protez Horlama...
Horlama Protezi Nedir? • Horlama Protezi Nedir?...
Detaylı bilgi almak ve tedavi olmak için tıklayınız. www.horlamateda...
Dr. Tuğrul Saygı
Çene Yüz Protezi Uzmanı
DentGroup Ataşehir Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Telefon : 0216 363 34 34
GSM : 0541 363 34 54