Bulgaristan'da Jivkov döneminde kapıkuleden çıktığımız an türk radyoları bloke oluyordu...yollarda çoluk çocuk Türkçe kaset istiyorlardı, çok kaset dağıttım / dağıttık...helal olsun.Hürriyet kısıtlanınca Radyonun önemi elzem oluyor... teşekkür,kalın sağlıcakla ❤
@ahmetcanismailtababet80548 ай бұрын
Merhaba Yeni gördüm abone oldum. Ben de eski radyo hastalarından Ahmetcan İsmail
@TA2CAY8 ай бұрын
Bu vesileyle tanıştığımıza memnun oldum.
@orhanyucel51288 ай бұрын
150 khz-300 khz arası uzun dalga radyo dalgaları ve 300 khz-500 khz mcv modülleri sinyaller yayan hava seyrüsefer radyo yayınları kısa dalgalar gibi atmosferik değil yer dalgalarıdır ve şimşek veya yakınlarda bulunan yüksek gerilim direkleri gibi atmosferik parazitlerden çok çabuk etkilenen dalgalardir, Buna mukabil orta dalga radyo yayınları ve tropikal kısa dalga yayınları kısmen atmosferik yayınlardır geceleri daha aktif olurlar ama atmosferik dalgalar ve yer dalgalarının veya atmosferden farklı noktalardan yansıyan radyo yayınlarının kesişme noktalarında frekans aynı olmasına rağmen faz farkı nedeniyle gelgit yani fading olayları oldukça çoktur.. Betonarme bir evde binanın blokları içerisinde bulunan demir kafesler gerek uzun dalga gerek orta ve kısa dalga radyo yayınlarını bloke edeceğinden hassasiyet oldukça düşecektir buna en iyi çözüm de balkona konulacak basit bile olsa bir anten bağlantısı ile bu yayınları dinlemektir..
@TA2CAY8 ай бұрын
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederim. Ben de biraz ekleme yapayım naçizane takip eden arkadaşların istifadesine sunalım. Yer dalgaları, radyo dalgalarının yer kabuğu veya yüzeyi boyunca yayıldığı elektromanyetik dalgalardır. Diğer bir deyişle, yer dalgaları, yeryüzünün üzerinde veya içinde seyahat eden elektromanyetik dalgaların bir türüdür. Yer dalgaları, yüksek frekanslara kıyasla daha uzun dalga boylarına sahiptir ve bu nedenle daha geniş alanlara yayılabilirler. Bu yer dalgaları dediğimiz çok büyük dalga boyuna sahip radyo sinyali fading'e maruz kalıyorsa, alıcı tarafında sinyal gücünde dalgalanmalar yaşanabilir. Bu dalgalanmalar, genlik modülasyonlu sinyallerde bilgi kaybına veya bozulmaya neden olabilir. Özellikle düşük sinyal kalitesi veya zayıf alım koşullarında, fading etkisi daha belirgin hale gelebilir ve alınan sinyalin istikrarını etkileyebilir.
@orhanyucel51288 ай бұрын
@@TA2CAY verdiğin değerli bilgiler için teşekkürler efendim.. Bu arada uzun dalgalarda tek sorun kısa dalgalara oranla çok daha uzun anten boylarına ve devasa güçlere gereksinim duymasıdır, halbuki kısa dalgalarda basit vericiler bile uygun bir anten kullanarak atmosferik atlama noktaları ile çok uzun menziller katlederken uzun dalgalarda bu kadar uzun menzillere ulaşmak oldukça zordur..
@alizaferozkaya37028 ай бұрын
Teşekkürler hocam
@senoleker8 ай бұрын
50 sene önce SWL yapardım... Hatta kaç radyoya rapor göndermiştim, Çin ve İran'dan QSL almıştım. Kim bilir nerededir...
@TA2CAY8 ай бұрын
O dönemler daha anlamlıydı kısa dalga dinleyiciliği konusunda. Şimdi QSL kartlar bile dijital hale geldi. Eskiden postacı yolu gözlerdik.
@senoleker8 ай бұрын
@@TA2CAY 3222 vardı tabii. O zamanlar amatör radyoculuk çıksın derdik, şimdi çıktı ama bende heves kalmadı...