Versla de jaarafrekening! - Deel 03 - CV en Sanitair Warm Water (SWW)

  Рет қаралды 71,407

Ketel Klets

Ketel Klets

Күн бұрын

Hoe kun je flink besparen op het gasverbruik van je CV-ketel?
www.technea.nl...
www.lente-akko...
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/...
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Пікірлер: 161
@WvhKerkhof
@WvhKerkhof Жыл бұрын
Ik heb een merino wollen onderbroek gekocht, een soort maillot, nooit meer koude benen, scheelt flink aan comfort. 7 tientjes, is ook buiten bij koud weer heel comfortabel. Het gaat uiteindelijk om comfort!
@henkboekholt
@henkboekholt 3 жыл бұрын
Kan niet anders zeggen dat dit erg leerzaam is. Eigenlijk vind ik het zelfs jammer dat je hier niet op gewezen wordt, teleurstellend zelfs. Hartelijk dank voor de mensen wijzer maken, want het helpt echt, makkelijk zat.
@KAUTEE
@KAUTEE 3 жыл бұрын
Bedankt voor de heldere video's. Begin December ben ik gestart met mijn CV (Oudere Nefit proline)en vloerverwming in te regelen aan de hand van je video's, zowel op het gasverbruik en ook op stroomverbruik. Daarnaast ook mijn sluipverbruik aangepakt. In December 2020 verbuikten wij 255 m3 gas en 446 kwh, December 2021 was dit 218 m3 en 385 kwh. Een mooi besparing, zeker met de kennis dat ik nog niet op mijn optimale setup zit, ik ben nog steeds aan het finetunen. Verder zijn je video's ook erg nuttig als je plannen hebt om te verduurzamen, wij willen gaan verbouwing en gelijk flink verduurzamen, ook daarvoor is jouw kanaal erg hulpzaam! Ga zo door.
@jeroenmillenaar234
@jeroenmillenaar234 11 ай бұрын
Dank voor deze super uitleg! Echt top!
@hugovandeklippe656
@hugovandeklippe656 2 жыл бұрын
Goeie tips, ik heb al 15 jaar een bivalent warmte-systeem met warmte-pomp en aardleidingen en CV-combi. De CV is alleen voor backup bij zeer koud weer en sanitair warmwater. laatste paar jaar niet nodig gehad, gebruik een aanzienlijk gedeelte gas om puur boiletvat op temp te houden, eigenlijk zonde, temp boiler al eerder naar beneden gebracht, het uitzetten van comfort stand wist ik nog niet, dank!
@visjenl
@visjenl 3 жыл бұрын
Een paar maanden geleden nog een nieuwe CV ketel laten installeren nadat me oude kapot was geregent (nadat door een storm de kap eraf was gewaaid). Goed dat ik dit nog eens bekijk, had me oude CV ketel wel helemaal goed instelt. Nu nog een keer alle tips zo doorgenomen en gelijk toegepast, had dit nog niet gedaan met de nieuwe CV ketel.
@hansvandenhoof3316
@hansvandenhoof3316 3 жыл бұрын
Ik volg je al een tijd en heb mijn radiatoren waterzijdig ingeregeld. Ook heb ik mijn Nefit Proline ingesteld zoals jij dat aangaf in het filmpje hierover. Bij de Essent app zie ik van de maand oktober een bezuiniging van 50% van de afgelopen twee jaar. Het werkt dus en lekker comfortabel. Mijn instellingen van de cv ketel was eerst: Cv temp. 80 gr. nu 60. Pomp stond op 100% max en 100% min, nu 50% max en 50% min. Alle deuren naar de huiskamer voorzien van tochtstrips. Top !!!
@hansvandenhoof3316
@hansvandenhoof3316 3 жыл бұрын
Ik ben nog een belangrijk punt vergeten 🙂...nl. de cv stond op 18 kW en deze teruggeschroefd naar 9,6 kW (kW berekening vd radiators)
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@hansvandenhoof3316 Goed om te lezen dat het is gelukt :-) Deel ook zeker eventuele verdere besparingen onder de genoemde video.
@hansvandenhoof3316
@hansvandenhoof3316 3 жыл бұрын
@@KetelKlets Zal ik zeker doen. Nog een klein vraagje. Soms zie ik de code "OY" in mijn display bij info te staan i.p.v. "-OH". Ik heb dit al opgezocht, maar kan geen echt duidelijke informatie vinden. De temperatuur komt niet boven de 95 gr. en volgens mij kan de cv zijn warmte goed kwijt. De retour is ruim onder de 25% lager. Is dit wel oké of klopt er dan iets niet?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@hansvandenhoof3316 0Y (het is een nul) betekent dat de ketel zijn hitte niet goed kwijt kan. Ontlucht je radiatoren en vul aan tot 1.8-2.0 bar. Controleer verder of er in huis altijd minstens een radiator open staat. Blijft het probleem bestaan, dan kan de pomp defect zijn.
@fames4514
@fames4514 3 жыл бұрын
Ik ben een groot voorstander voor het efficiënt inregelen van de CV maar in dit geval is de maand oktober van dit jaar is uitzonderlijk warm geweest. Dit heeft natuurlijk wel behoorlijk bijgedragen aan de bezuiniging van 50%. Dit weet ik behoorlijk zeker omdat ik zelf ook een bezuiniging van c.a. 50% op de afgelopen 2 jaar heb zonder dat ik mijn CV installatie efficiënter of zuiniger heb laten draaien.
@HansKeesom
@HansKeesom 2 жыл бұрын
Perfecte video die alles behandeld wat je kan doen. Ik mis nog het verwarmen per kamer zoals dat kan met systemen als Honeywell's Evohome. Dat kan heel veel schelen als je meer kamers dan mensen in huis hebt. Maar ook als dat niet zo is, niet elke kamer hoeft altijd verwarmd te worden dus daar kan het ook veel schelen.
@nicovos3408
@nicovos3408 3 жыл бұрын
Heel goed uitgelegd en het wordt allemaal elektrisch in de toekomst. Zo'n kacheltje is heel goed toe te passen in bijvoorbeeld een oude woning waar je enkel op een plek warmte wil hebben. Maar een nadeel is ook de piekbelastingen in het stroomnet, dus nu moet niet iedereen dit meteen gaan doen. Anders gaat het licht uit..
@barbapapam66
@barbapapam66 3 жыл бұрын
Om water verspilling tegen te gaan kan je het koude water opvangen in een emmer. Dit kan je gebruiken om kleine boodschap door te spoelen, om eventueel mee te poetsen of in de regenwaterput gieten. Zo bespaar je nog een hoop geld op de waterafrekening.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Voor meer tips over waterbesparing, zie deze video: kzbin.info/www/bejne/pGnbf3Vta7eepac
@jndeprez4362
@jndeprez4362 2 жыл бұрын
Zonneboiler, perfect. doen. Min. 250L voor 2Personen en met bijverwarming voor in de winter.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Beter zonnepanelen leggen met een elektrische- of warmtepompboiler. Overtollige stroom kun je verkopen, met overtollig warm water kun je nergens naartoe.
@pjwvdh
@pjwvdh 2 жыл бұрын
Duidelijke video, echter 1 vraag Hoe meet ik de retour temperatuur van het water, gewoon aan de buitenkant van de buis?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Zie deze video: kzbin.info/www/bejne/iJ_ZmYqLjKeoa7s
@aubo52
@aubo52 2 жыл бұрын
Voor de mensen die wilden weten hoe ik een keukenboiler voor de cv heb aangesloten heb ik een video geplaatst onder ( boiler voorschakelen) dit heeft als voordeel dat er sneller warm water is de cv slaat even aan waardoor de driewegklep ook in de zomer wordt gebruikt bij mijn vorige ketel moest deze na een zomer seizoen worden vervangen omdat hij vast zat. Met de 10 liter boiler kunnen we met twee personen ruim douchen en hebben in de zomer een verbruik van 1 kuub gas in de maand we koken op inductie.de zonnepanelen worden beter benut. De temperatuur kan erg laag van de cv daar de temperatuur van de boiler 80 graden is en zo legionella voorkomt. Deze opstelling vereist geen regelapparatuur en bij defect van boiler of cv neemt de andere automatisch de warmwatervoorziening over. Deze boiler zijn op marktplaats voordelig tweede hands aan te schaffen door de vele Quuker die geplaatst worden..
@thieskenl2884
@thieskenl2884 3 жыл бұрын
Bedankt voor al deze info. Over de cv temperatuur blijf ik verschillende berichten lezen en horen. Bij mijn laatste CV onderhoud heeft de monteur hem bij mij toch weer op 75 graden gezet. Wilde hem op 60 gaan proberen dit seizoen. Heb dat maar even laten staan. John Visser van CV optimalisatie zet de ketel ook op 75 graden. Bij moderne ketels zou de cv temperatuur aangepast moeten worden afhankelijk van de vraag en de ketel de 75 graden alleen halen als de buitentemperatuur zeer laag is. Dat is wat ik heb gezien in de videos van John Visser. Dit geld helaas niet voor mijn Nefit Ecomline HR uit 2005. Die via een aan uit thermostaat werkt. Dus verlagen naar 60 graden of lager licht na mijn inziens iets genuanceerder.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Het gaat uiteindelijk om de retour temperatuur. Als jij met 75 graden aanvoer een retour hebt van 30 graden, dan werkt je ketel super efficiënt. Alleen is het voor mensen die snelle en eenvoudige stappen willen maken eenvoudiger om de aanvoertemperatuur te verlagen. Is ook meteen een test of een warmtepomp later zou kunnen qua warmtesfgifte en isolatie van de woning.
@dlmm2645
@dlmm2645 Жыл бұрын
​@@KetelKlets mooie toevoeging waar ik zelf ook naar opzoek was!
@edgarf28
@edgarf28 2 жыл бұрын
Wij hebben '71 jaren woning, met 9 oude radiatoren, die er al van begin af aan in zitten. Ik zie dat bij allemaal de ontluchting van onderen zit... Betekent dit dan echt dat alle radiatoren verkeerd om aangesloten zijn?
@rickvanveelen146
@rickvanveelen146 Жыл бұрын
Niet zomaar je aanvoer terug schroeven dan gaat deze pendelen dus in plaats daar van ook het vermogen terug schroeven als dit niet lukt vraag het je installateur
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Precies wat ik op 13:24 noem
@bobklijnveld1408
@bobklijnveld1408 3 жыл бұрын
Bij ons stoken we 24x7, daar er sprake is van vloerverwarming en dit werd ons geadviseerd door de installateur. Er is wel sprake van vloer- en bodemisolatie.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Ja dat deden de vorige bewoners van ons huis ook. Dat zie je ook wel in het gasverbruik: kzbin.info/www/bejne/nZKVimqLma9jgKs Ook hier is vloerisolatie aanwezig.
@Candisa
@Candisa 2 жыл бұрын
Warmteverlies wordt bepaald door de isolatiegraad en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Zolang het binnen warmer is dan buiten zal die warmte naar buiten willen ontsnappen. Hoe beter je isoleert hoe moeilijker dit gaat, maar hoe groter het verschil hoe gemakkelijker. Nacht-/werkuren-verlaging heeft dus wel degelijk ook bij vloerverwarming nut, máár vloerverwarming reageert wel een stuk trager. Zowel het afkoelen als het opwarmen gaat een stuk langzamer, dus in plaats van 1 uur voor bed-/werktijd de verlaging te laten gebeuren moet je misschien wel 2 uur of langer kiezen om maximale efficiëntie zonder merkbaar verlies aan comfort te halen, en om 's ochtends en na werktijd in een warm huis te kunnen vertoeven moet je ook 2 uur of meer voor de opsta-/thuiskom-tijd de temperatuur weer laten stijgen naar de gewenste comforttemperatuur. In een goed geïsoleerde woning is die winst van selectieve temperatuurverlaging weliswaar een stuk beperkter, ze blijft er wel zijn.
@riannaotter223
@riannaotter223 2 жыл бұрын
Fantastische tips en uitleg! Ik had me er al grondig in verdiept maar leer toch nog nieuwe dingen. Nav Versla de Jaarafrekening deel 3 heb ik een vraag: Hoe draai ik in hemelsnaam de CV-pomp van III naar II? In mijn Kombi Kompakt van 2010 kan dat niet via het installatiemenu, maar moet ik aan de rode knop met gleuf draaien. (Zie plaatje in uw presentatie). Die knop zit achter het gasblok met slechts 5 mm er tussen. Te krap voor een muntje om in die gleuf te drukken. En ik durf het gasblok niet los te halen...
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Je kunt het de installateur vragen of hij het wil aanpassen tijdens het eerstvolgende onderhoud; dan is de ketel toch al open en weet je zeker dat er niks fout gaat met o.a. het gasblok.
@remcopoepjes
@remcopoepjes 2 жыл бұрын
Ik zou je graag informeren. Over modulatie in een ketel. Deze modulerende ketels moet je niet in temperatuur verlagen maar in vermogen. Als je je systeem inregeld en je kunt door het vermogen te regelen hoef je de temperatuur niet te verlagen dit doet de ketel in modulatie 🎉
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Ik bespreek in deze video waarom ik de aanvoertemperatuur wel verlaag: kzbin.info/www/bejne/oIOplZ98jrRsZqM
@peterclaeys8084
@peterclaeys8084 2 жыл бұрын
Zeer interessante video's! Mijn verwarmingsintallatie installatie (Bulex ketel en overal radiatoren) heeft een probleem met het verlagen van de aanvoertemperatuur. Die stond voorheen inderdaad altijd op 80°. Wanneer ik die nu op 50° instel, dan valt mijn ketel telkens uit wanneer hij die 50° bereikt (ipv te blijven verwarmen op die temperatuur tot dat de ruimte opwarmt). Door dat uitvallen zakt de ketel temp dan terug, hij slaat opnieuw aan, bereikt terug heel snel 50° en valt dan meteen weer uit, temp zakt opnieuw, slaat weer aan, uit/aan/uit/aan enz.... Het lijkt dus alsof mijn ketel niet omkan met max 50° (ik kan het ook niet proberen met tussenwaardes, want de Bulex instellingen laten slechts 3 waardes toe voor max aanvoertemp: 50° / 73° / 80° ; merk op: op 73° lijkt het ook wel nog te werken, maar dat vind ik nog altijd zeer hoog). Concrete vraag hier: enig idee waarom mijn ketel voortdurend uitvalt als ik max aanvoertemperatuur op 50° zet ? Alvast bedankt!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dit heet 'pendelen' en komt doordat de ketel op een te hoog vermogen staat ingesteld. Verlaag dit voor de laaglast naar de laagst mogelijke waarde en het probleem zal verdwijnen, de temperatuur in huis zal stabieler worden en het gasvebrruik zal dalen. Zie deze video met een voorbeeld: kzbin.info/www/bejne/aavYg3SkbMeBd5o
@peterclaeys8084
@peterclaeys8084 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Exact wat ik zocht ! Verlagen van het vermogen lost inderdaad mijn probleem op! Top video's (en dialoog bij de video's) !
3 жыл бұрын
Dank voor de nuttige video. Vraag over aanvoertemperatuur van de ketel: Is er bij verlaging onder de 60 graden niet meer risico op Salmonella in het water?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
CV en SWW zijn volledig gescheiden systemen. Daarom zijn je SWW leidingen ook van koper en je CV leidingen vaak niet (koper roest niet). Dus je CV aanvoertemperatuur mag gerust ver onder de 60 graden staan, als de SWW temperatuur maar op 60 blijft. Ps: salmonella zit in vis, legionella zit in vervuild water (van beide kun je goed ziek worden overigens).
3 жыл бұрын
@@KetelKlets DOM DOM! 😵‍💫 Even niet goed nagedacht! Dank voor de toelichting!
@supertip777
@supertip777 2 жыл бұрын
Leerzaam, en sommige dingen een reminder van vorige posten. Bij ons maakt het allemaal niet zo heel veel uit pomp langzamer waterzijdig inregelen max vermogen aftoppen van de ketel. Aanvoer temp nu 50 graden retour 35 graden, verbruik gas blijft zoals alle jaren zo'n 1300-1400m3 voor een 2 onder één kap met platdak bj. 1997. In februari een eerste gasrekening op variabel 176m3 (28 dagen)voor 370 euro. De CV ketel thermostaat op vakantie gezet 15 graden, en nu alleen de woonkamer warm stoken met de airconditioning, ja we hebben gelukkig zonnepanelen met een opbrengst van 3300kwh per jaar. Dan dat maar, van die 400 euro gas kosten kan je wel iets anders leuks van doen.
@hanstersteege9319
@hanstersteege9319 3 жыл бұрын
Je hebt het in je video over de opzet douchebak met wtw. Het gaat volgens mij dan om de sanura 'flatmate' zie (geen commerciele link, had ik toevallig al eens naar geïnformeerd)
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Klopt, de link staat al in de tekst onder de video.
@marcelmostert5026
@marcelmostert5026 2 жыл бұрын
Eerst bedankt voor al je goede raad. Meerdere cv monteurs geven echter aan dat de temperatuur van de cv niet laag mag omdat dat slecht is voor de ketel. Condens, warmtewisselaar en dergelijke. Dus mijn vraag, is dit niet slecht voor de ketel?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Nee. Zeker niet wanneer het een combiketel is die ook warm water maakt. De eventuele vervuiling door een lage aanvoertemperatuur wordt dan alsnog weggebrandt tijdens het maken van warm water op vol vermogen. Maar ondat CV en SWW (sanitair warm water) meestal in een 90/10 ratio worden gebruikt, bespaar je veel geld op je gasrekening door de CV aanvoertemperatuur te verlagen. Zo zag mijn ketel er uit na 4 jaar stoken op 40 graden: kzbin.info/www/bejne/nKrGkmSAZZehi6c (tl;dr: brandschoon).
@peterhellinga5697
@peterhellinga5697 2 жыл бұрын
Als je de radiatoren ok nog eens goed inregelt kun je 20 graden retour halen en dus 99% rendement.
@r.h.6468
@r.h.6468 3 жыл бұрын
De radiator ventilator (Speedcomfort)draagt ook bij aan energie besparen. Kun je dit ook toevoegen aan het volgende filmpje?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Jazeker, zie deze video kzbin.info/www/bejne/gnrPp5-Olpt-a7s
@r.h.6468
@r.h.6468 3 жыл бұрын
@@KetelKlets die had ik nog niet gezien 👍🔝
@marcber44
@marcber44 2 жыл бұрын
Bedankt voor je mooi en duidelijke video's! Vraagje: Bij een kennis van mij staan twee Intergas ketels uit 2014 in parallelbedrijf (groot oud pand). De thermostaat is een aan/uit type waardoor beide ketels tegelijk de ketels aanzetten. In de installatiehandleiding heb ik gelezen dat Opentherm ondersteunt wordt. Hoe maak ik hier nu gebruik van met één nieuwe Google Nest Learning Thermostaat? Of is een andere ingewikkelde cascaderegeling noodzakelijk? Alvast dank en ga zo door!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Weet ik eigenlijk niet, ik snap je probleem. Je zou dan de OpenTherm thermostaat op één ketel kunnen aansluiten en dan de andere in cascade kunnen koppelen (master-slave opstelling), maar vraag me niet hoe dat moet 🙂 Een installateur moet je daar we mee kunnen helpen.
@mibv
@mibv 2 жыл бұрын
Ook hier nog even een vraag: moderne ketels zorgen er toch al deels zelf voor dat de retour temperatuur < 58C komt? Voordat ik mijn aanvoer temperatuur had terug gezet was de retour temperatuur zo tussen de 50C en 52C - ik heb temperatuursensors op het leidingwerk zitten O:) Sinds ik de aanvoer had verlaagd is dat zo tussen de 40C en 42C. Dus nog steeds een significante verbetering. Maar de ketel was al wel zelf zo slim om de retour onder de 58C te houden, ook al stond de aanvoer origineel op 75C geloof ik. Wat ik trouwens eigenlijk zou willen is dat ik de aanvoer temperatuur makkelijk - automatisch - zou kunnen laten aanpassen. Zodat die normaal ergens rond de 45C/50C staat en alleen als het koud wordt automatisch iets wordt verhoogd. Daar lijkt mijn - toch niet al te oude - ketel helaas geen optie voor te hebben.
@bilalbaghdadi8025
@bilalbaghdadi8025 3 жыл бұрын
Is het nog handig om het aanvoerwater voor SWW omlaag te halen?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Laat die bij voorkeur op 60 graden staan i.v.m. legionella. Zelf heb ik bij wijze van experiment de temperatuur verlaagd tot 55 graden voor de eerste drie minuten en daarna wordt deze 50 graden. Zie deze kzbin.info/www/bejne/hZ29m52GZ9iEgaM en deze video kzbin.info/www/bejne/boe4kHecdripbaM voor meer info.
@paulsprunken
@paulsprunken 2 жыл бұрын
over het instellen van de thermostaat op stand vorstbeveiliging bij > 1 dag afwezig: ik heb begrepen dat dat bij gebruik van vloerverwarming niet moet doen. Ik neem aan dat ook daar een optimum is, maar dat dat dan misschien pas bij een langere afwezigheid zou worden bereikt. Enig idee hoe je dat dan zou berekenen (of vaststellen cq ervaren? Dank voor al het delen van je rijke kennis
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Waarom zou je een ruimte willen verwarmen waar je niet bent? Dat is de definitie van verlies. Wil je thuiskomen in een warm huis, neem dan een Wifi thermostaat zodat je via de app de verwarming al in kunt schakelen als je nog onderweg bent naar huis (evt. met geofencing als je het geheel automatisch wilt maken).
@paulsprunken
@paulsprunken 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Maar de aanwarmtijd via vloerverwarming is toch aanzienlijk langer dan bij radiatoren. Wat er dan gewonnen werd tijdens afwezigheid moet uiteindelijk toch bij het weer opstarten alsnog ingehaald worden. Maar ikmzou even niet weten hoe dat omslagpunt dan te bepalen (al is het maar om te voorkomen dat je via bijv de wifi toch maar eerder gaat inschakelen dan nodig..)
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@paulsprunken Nee, het kost nooit extra gas, het kost hooguit extra tijd. De mengverdeler laat nooit warmer water door dan ingesteld, dus van harder branden o.i.d. is geen sprake.
@paulsprunken
@paulsprunken 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Sorry, niet boos worden en ik hheb 'gas' niet genoemd maar had het over aanwarmtijd. Ik heb zelf bijv een 100% electrische CV voor de vloerverwarming van de woonkamer. Als die normaal gedurende een normale stookdag bijv. 12 van de 24 uur in bedrijf is om de basistemperatuur (van de ingestelde) thermostaat vast te houden en ik zou 2 of 3 dagen die instelling van standaard 17C naar 6C terugschroeven, dan moet i k hoe dan ook die calorieen weer terug in de vloer en vervolgens in de ruimte krijgen. Met een installing van max 4kW van de 6kW installatie zal het er voor zorgen dat er a) langer op het ingestelde max. gedraaid wordt en b) zo goed als zeker gedurende meer uren. Hoeveel meer is dan de vraag de resteert. Maar wellicht weet je me te overtuigen van een denkfout en kan ik toch besparen bij afschakeling vanaf 1 dag?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@paulsprunken In dat geval is het vrij eenvoudig te meten met een kWh meter door beide scenarios eens door te lopen met, bijvoorbeeld, een peiode van 24 uur per scenario. Of zelfs nog langer, omdat je dan ook inzage krijgt in het warmteverlies van de woning over een langere periode (al is het weer daarbij een niet-stabiele factor).
@philipw1101
@philipw1101 2 жыл бұрын
En her risico van legionella dan, bij lagere temperaturen? dat is wat ik vaak hoor als argument voor de 80 graden instelling?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Kraanwater staat nooit op 80 graden, daar kun je brandwonden van krijgen! De CV staat soms op 80 graden, maar dat is dus gescheiden van het warme water (zie video). Meestal staat warmwater op 60 graden, het bouwbesluit eist dat er bij de uiteindelijke kraan minimaal 50 graden water moet zijn. Zie de tabel in deze video bij welke temperatuur en duratie water legionellavrij wordt: kzbin.info/www/bejne/boe4kHecdripbaM
@BobMossNox
@BobMossNox 3 жыл бұрын
Echt top filmpjes! De afgelopen dagen bijna je hele duurzaamheidsreeks bekeken! Vraag: gister de moduline 300 thermostaat voor een 10tje op marktplaats gescoord maar ik krijg de melding uba3/816/geen communicatie met ketel. Er is geen werking uit te halen, na het herplaatsen van de vorige thermostaatklok doet de ketel het wel weer gewoon. Is dit een kwestie van kapotte moduline 300 of is er nog iets wat ik kan proberen?
@ChristianZaan
@ChristianZaan 3 жыл бұрын
Kijk in de handleiding, soms moet je er een brugje uithalen of juist plaatsen.
@AlinariPn
@AlinariPn 3 жыл бұрын
Kan je retourtemperatuur ook instellen? Remeha avanta zie nergens in handleiding dat het kan.? Wel aanvoer en tap temp maar geen retour.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
De retourtemperatuur is een gevolg van de aanvoertemperatuur en hoe je radiatoren zijn ingesteld. Ik kan mijn lichaamsgewicht ook niet kiezen, maar ik kan wel bepalen hoeveel ik eet en hoeveel ik sport. Oorzaak - gevolg.
@AlinariPn
@AlinariPn 3 жыл бұрын
@@KetelKlets ja dat klopt) bedankt
@AlinariPn
@AlinariPn 3 жыл бұрын
@@KetelKlets toch verbruik veel gas. Huis 1900 150m2 hoekpand. Houtenvloer kruikruimte met pur geisoleerd en huis is redelijk geisoleerd. Eergisteren had ik aanvoer 55 gedaan en toen had ie in 24 uur 7m3 verbruikt( th op 17-18) en gisteren zelfde instellingen oppeens 11m3 verbruikt. Het was snacht iets kouder maar ik weet niet of dat reden is.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@AlinariPn Kijk dat even aan op een wat langere periode, de buitentemperatuur speelt daarbij inderdaad mee.
@AlinariPn
@AlinariPn 3 жыл бұрын
@@KetelKlets Hi, volgende vraag) ik heb in de woonkamer een hooneywell t6 th en die laat om 10 of 20 minuten(kan je kiezen) de cv afgaan. Ik denk ja als her warmte verlies is slaat ie wel aan, alhoewel ik het toch vaak vind. Maar als ik de th bv van 18 naar 17 zet dan blijft de woonkamer nog uren op 18 staan, dus zo snel warmte verlies is er niet blijkbaar. Waarom laat th dan cv telkens branden? En dit kost ook allemaal gas.
@TheRobloxervideos
@TheRobloxervideos 2 жыл бұрын
Hoe meet ik als leek de temperatuur van mijn retourwater?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Sommige ketels kunnen het op het display weergeven en anders met een IR thermometer de retourbuis meten. Gebruik een stukje schilderstape om te meten aangezien het niet werkt op glanzende oppervlakten.
@TheRobloxervideos
@TheRobloxervideos 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Bedankt!
@Bloesbrodders
@Bloesbrodders 2 жыл бұрын
Met de ketels van tegenwoordig wordt de temperatuur toch automatisch geregeld..? (aanvoertemperatuur)
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Nope. Dat gebeurt alleen wanneer je een stooklijn hanteert met een buitentemperatuurvoeler. Dat hebben de meeste particulieren niet. Zie deze video: kzbin.info/www/bejne/d2qteXuals2se5Y
@Bloesbrodders
@Bloesbrodders 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Gekeken in mijn remeha app en inderdaad bij installateur instelling kan je wat bij stellen kan jammer genoeg geen scherm afbeelding invoegen maar volgens mij staat'ie op 50 graden.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@Bloesbrodders Kun je ook zien op het display van de ketel: met de + en de - toets krijg je de CV en warm water temperaturen te zien.
@Bloesbrodders
@Bloesbrodders 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Die staat op 65 (kraanwater) kan je met de app makkelijk instellen en of veranderen... In mijn app staat de regelstrategie op automatisch.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@Bloesbrodders Met de eco stand bespaar je extra gas: kzbin.info/www/bejne/aHTFc31neLmCirc
@patrickz9715
@patrickz9715 Жыл бұрын
Je mag de temp toch niet onder de 50’ zetten ivm bacteriën 🦠. Onze staat nu op 55 en we hebben een AWB CV KETEL
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Het water wat in je radiatoren stroom is volledig gescheiden van het water waar je onder doucht (daarom heet het een COMBI ketel). Je CV water mag daarom naar elke gewenste temperatuur worden verlaagd.
@HenriKoppen
@HenriKoppen 3 жыл бұрын
Als je de CV naar zeg 40 graden zet (als je van 60 afkomt), dan moet er toch ook langer gestookt worden om een ruimte warm te krijgen? Het lijkt me wat complexer om te uit te vogelen wat de meest voordelige temperatuur is.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Klopt, en tóch is dat efficiënter qua gasgebruik, omdat de ketel meer HR efficiëntie haalt. Uitgezonderd natuurlijk de woningen die met 40 graden überhaupt niet warm worden, maar dan is het hoog tijd dat de isolatie wordt aangepakt.
@Candisa
@Candisa 2 жыл бұрын
Analogie met autorijden: Tijdens het optrekken gebruikt een auto meer brandstof dan tijdens rijden op constante snelheid, dus je zou denken dat je dan snel snel moet optrekken zodat je zo snel mogelijk op snelheid zit (lees: verwarmen op hoge temperatuur zodat je snel de juiste kamertemperatuur haalt), maar we weten allemaal dat rustig optrekken zonder het gas diep in te drukken of hoger in toeren te gaan heel wat benzine spaart ondanks je langer aan het optrekken bent. De hoeveelheid energie die je in een ruimte moet pompen om een bepaald aantal graden op te warmen bij een bepaalde buitentemperatuur en isolatiegraad is nu eenmaal een constante (ongeveer toch, maar dan wordt dit bericht nog langer dan het al is). Ga je een lagere temperatuur water door je radiator jagen daalt de vermogensafgifte van de radiator maar moet je evenredig langer stoken tot je net zoveel energie in de ruimte hebt gepompt, dus daar zit de winst niet. De winst zit in de condenserende ketel: Hoe minder graden die het retourwater moet opwarmen om terug de gewenste aanvoertemperatuur te bereiken, hoe zuiniger die draait en hoe groter het aandeel condensatiewarmte tegenover verbrandingswarmte wordt. Tegelijk draait de ketel het efficiëntst wanneer die zo veel mogelijk kan condenseren door een zo laag mogelijke retourtemperatuur en kun je geen vermogen (dus energie over tijd) kwijt wanneer het verschil tussen aanvoer en retour te weinig is. De optimale balans tussen aanvoer- en retourtemperatuur is procentueel ongeveer 25%, maar de efficiëntiewinst zit in het zo weinig mogelijk absoluut aantal graden verschil. Als in een goed waterzijdig ingeregelde installatie de verhouding retour/aanvoer in graden Celcius vast staat op 75%, dan wordt het absoluut verschil tussen beide waarden kleiner (en dus de efficiëntie hoger) naarmate de aanvoertemperatuur daalt. Je pompt dus uiteindelijk bij 60 graden aanvoertemperatuur net zoveel of zo weinig energie in de ruimte als bij 40 graden om dezelfde temperatuurstijging te bekomen, maar bij 40 graden is het rendement hoger (lagere retourtemperatuur van 30° ipv 45° die bovendien maar 10° ipv 15° moet worden opgewarmd).
@faysalabarqi8040
@faysalabarqi8040 3 жыл бұрын
Pompssnelheid verlagen. Regelt de ketel het niet zelf door ingebouwde aanvoer en retour sensoren?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Jawel, maar met de instellingen op de ketel kun je het toerental bijvoorbeeld lager maximeren, dus van max 100% naar max 50% bijvoorbeeld. Dan zal de ketel die instelling niet overschrijden.
@painy3248
@painy3248 2 жыл бұрын
Voor WTW douche, hoe lang moet de buis zijn voor voldoende warmtewisseling? Bij mij staan boiler en CV ketel beneden onder de douche in technische ruimte. De afstand tussen binnenkomend koud water naar de boiler is zo'n 1m lang en volledig in bochten om naar de opening van de boiler te gaan. Niet geschikt voor een WTW buis dus. Ik zou gelijk het buizenwerk naar de boiler expres veel langer moeten maken om warmtewisseling te hebben (de afvoerbuis van de douche loopt nog eens aan andere kant van de technische ruimte dan waar het boilervat staat). Weet iemand of daar andere oplossingen voor bestaan?
@PatrickvanderStoop
@PatrickvanderStoop 3 жыл бұрын
Ik ben het niet helemaal eens met nachtverlaging. Aangezien woningen in het algemeen redelijk afkoelen kan het dus in de cohtend als de thoermstaat weer hoger gaat lang duren voordat de temperatuur weer op de gewenste waarde is.. Dus de ketel brand een lange tijd achter elkaar waardoor de Retour temperatuur oploopt en dus je rendement in stort.. Mijn advies is altijd om een zo klein mogelijke nachtverlaging in te stellen en het liefst geen, Zo behoeft de hr ketel niet zo veel energie in het hyuis te stoppen en blijven de aanvoer en retour laag in temperatuur.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Een ruimte actief verwarmen terwijl je er niet bent is 100% verlies. Ik verwarm voor mezelf, niet voor de meubels. Ik laat ook niet mijn auto stationair draaien zodat ik 's ochtends snel en warm weg kan rijden. Wanneer 's ochtends de ketel weer gaat branden stijgt de HR efficiëntie juist, aangezien het retourwater kouder is dan bij constant verwarmen. Het rendement zal ook niet na enkele uren 'instorten' als de aanvoertemperatuur goed staat, het vermogen van de ketel niet te hoog staat en de radiatoren/vloerverwarming waterzijdig zijn ingeregeld. Ik heb al jaren de nachtverlaging actief staan en heb (mede daardoor) op dit moment (26 dec) een gasverbruik van 569m3 voor een twee-onder-een-kap wining van ~180m2. De enige redenen om van nachtverlaging af te zien zijn a) er zijn geen radiatoren en vloerverwarming is de hoofdverwarmingsbron en/of b) de vloer kan er niet tegen (afhankelijk van het materiaal). Bij warmtepompen zou ik wel altijd dezelfde temperatuur handhaven aangezien dat de efficiëntie en levensduur van de warmtepomp verhoogt.
@AlinariPn
@AlinariPn 3 жыл бұрын
Handig video! Ik heb in de woonkamer vloerverwarming en boven alle kamers radiatoren. Alleen vloerverwarming staat aan en bijna alle radiatoren staan dicht(behalve slaapkamer af en toe open) nu zegge sommigen dat dat niet goed is dat radiatoren dicht staan, voor de waterverloop ofzo? Klopt dat? Ik denk eerder kamer waar ik niet kom kan gewoon uit staan toch radiator?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Zorg altijd dat de radiatoren open staan in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt (huiskamer bijvoorbeeld). Besef dat een vloerverwarmingsverdeler dicht kan lopen bij een bepaalde temperatuur en dan heeft je ketel geen flow meer en kan die zijn warmte niet meer kwijt. Voordeel van het openzetten van die radiatoren: de ruimte is eerder warm dan met alleen vloerverwarming, dus je ketel zal eerder gaan stoppen met branden.
@AlinariPn
@AlinariPn 3 жыл бұрын
@@KetelKlets thermostaat hangt in woonkamer en daar is geen radiator. Boven in de kamers zijn de radiatoren. Als ik alles opendraai dan worden de kamers toch verwamrd terwijl ze niet word3n gebruikt?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@AlinariPn Klopt, in dat geval zou je bijvoorbeeld een radiator in de keuken open kunnen zetten, of een andere op een nuttige plaats. Het hoeft er ook maar één te zijn, het is maar dat de ketel zijn flow kan behouden. Mocht jouw ketel een bypass hebben (een buis tussen de aanvoer en de retourleiding met een speciaal, meestal rode, instelkraan erop) dan is het al minder schadelijk voor de ketel (maar mogelijk wel schadelijk voor je gasrekening).
@barbapapam66
@barbapapam66 3 жыл бұрын
De beste radiator die je altijd laat openstaan is de badkamer, het is altijd fijn dat je daar in de warmte komt
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@barbapapam66 Dat is juist de eerste die ik dicht zet: een warme badkamer als je er niet bent (of binnen een uur naartoe gaat) is zinloze energieverspilling.
@ernstvisser4953
@ernstvisser4953 3 жыл бұрын
Ik heb een aaa puls huis kachel net maar aan als het echt kous is standaard 23 geraden hier zonder ketel aan
@circuitbreaker8314
@circuitbreaker8314 2 жыл бұрын
Legionella is toch een probleem bij die temperaturen..
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
CV en SWW zijn volledig gescheiden in een combiketel. Als je CV bijvoorbeeld op 40 graden staat en je SWW op 60, dan ga je geen last hebben van legionella.
@murattuncer3387
@murattuncer3387 3 жыл бұрын
Leerzaam!
@Qees
@Qees 2 жыл бұрын
Fijne video. Wel een vraag. Je adviseert de ketelaanvoertemperatuur te verlagen. Nu zie ik een video die dit juist afraad. kzbin.info/www/bejne/jH2wfJmJbNGXaMk Ook weer met uitleg. Wat is nu de beste keuze? Of Is dit soms afhankelijk van type ketel of situatie ?
@robvossen8099
@robvossen8099 3 жыл бұрын
Hey, je geeft aan dat in de comfort stand een kostenpost van 21-55 per jaar kost. Hoeveel is dit voor wen sww boiler (120l label c)? Lijkt erop dat dit veel meer gaat zijn en het bijna interresanter is om een oude ketel te vervangen voor een doorstromer met de huidige gasprijzen. Immer ketel kost iets van 1500€ ofzo en de nieuwe heeft dan geen boiler en wss een lager minimaal vermogen of ben ik nu wat optimisch?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Persoonlijk zou ik die boiler vervangen voor een warmtepompboiler die met de huidige subsidie erg interessant is: kzbin.info/www/bejne/r4WzZ4eHabKpd9k Verbruikt maar 25% t.o.v. eenzelfde elektrische boiler én hij hoeft (indien indirect gestookt met een CV ketel) niet constant met gas verwarmd te worden. Voor de CV ketel zelf zijn met dezelfde subsidies nu interessante dingen mogelijk met warmtepompen: kzbin.info/www/bejne/lYGcgaWnhNuKlZo Combineer dat met zonnepanelen en je jaarafrekening kan er (zeker met de huidige gasprijzen) ineens veel positiever uit zien.
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 3 жыл бұрын
Wat is je advies/mening over een Itho 10L keuken close in boiler? Hier (hoekhuis, 1000m3 gas per jaar, nieuwbouw, 2 kids, 7.4kWp solar) is nogal veel gas aan warm tapwater nodig. Voor een dikke 200 euro heb je een close in boiler van Itho of Inventum. Als er al een video over is, excuus, kon ik zo 123 niet vinden, dan heb ik die nog gemist ;) Met 1.60-1.95 euro /m3 gas, gaat dit lijkt me steeds interessanter worden?!
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Zie deze video: kzbin.info/www/bejne/aXSokKaJd9Jkfsk Overweeg om de 400 Watt variant te nemen. Daarvoor is geen aparte groep nodig en bij zonnepanelen ga je vaker kunnen verwarmen zonder stroom nodig te hebben uit het net. 2000 Watt = in 10 minuten warm 400 Watt = in 50 minuten warm
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 3 жыл бұрын
@@KetelKlets toevallig net Inventum/Itho aan de telefoon gehad (ik had weer lastige vragen... zoals altijd). De hot-fill varianten gaat t niet worden, bij tappen van warm water loopt de boiler meteen door en vult gelijk aan, dus de cv springt meteen aan! Dat schiet dus niet op. Een normale koudvul-variant kan, 2kw dan wel weer. Nadeel na 10L is het warm water echt op, en kost 17min om opnieuw te verwarmen. Vult dit ding dan pas weer bij/vol als alle 10L warm water eruit is?! Lijkt me dat dit ook een soort van doorstroom is die direct nieuw water pakt als je de warme kraan open doet (zoals bij de hot-fill). Bij de koudvul boiler is het de vraag of het veel euros scheelt, elektrisch warm water maken(en hele dag warm houden), of steeds de cv aan voor warm handenwassen in de keuken... Lastig berekenen denk ik, mits we weten wat 1x handenwassen aan gas/stroom nodig heeft:)
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@PhilippeCJR Hot-fill moet je gewoon aansluiten op de koudwater aansluiting, dát is de truc. Ketel slaat niet meer aan (warmwaterleiding kun je afdoppen) en het lage vermogen kan prima door eventuele zonnepanelen van stroom worden voorzien. Tweede tip: als je de boiler op 85 graden zet en je tapt water van bijvoorbeeld 40 graden, dan kun je veel langer met de boilerinhoud doen voordat die leeg is.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@PhilippeCJR Boilers kun je makkelijk berekenen, kies op deze pagina voor een drinkwater boiler: www.econo.nl/Bereken/4060
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 3 жыл бұрын
@@KetelKlets Dat is wel een optie ja, het verschil is alleen dat na 10L je echt lang moet wachten op weer warm water, bij een 500W hot-fill keukenboiler aangeloten op koudwaterleiding. Bij 2000W boiler kost het al 17 minuten voor 10L water naar 55/60 graden te brengen, de 500w dus 4x zo lang, een dik uur! Ik ga eens die rekenwebsite bekijken. Hoop een vergelijking te vinden of te kunnen maken tussen een 500w en 2000w boiler (de koud en hot fill variant, alle 2 aangesloten op de koudwater leiding). Wat kost minder stroom, 10 liter van 10 graden naar 60 graden, met 2000w kort verwarmen, of 10 liter van 10 graden naar 60 graden met een 500w element. Maar een stuk langer. Wie kent deze wetenschap :) Of maakt het niks uit, dan kan een 2000w boiler net zo goed?
@eurovisie2010
@eurovisie2010 3 жыл бұрын
Ik heb het idee/ervaring,.. dat bij een lagere cv-aanvoer-temperatuur.. Je minder stralingswarmte hebt... En het minder warm aanvoelt.. Je dan misschien de thermostaat op een iets hoger temperatuur zet.. op gevoel.. ?? Je hebt hetzelfde dat je in de herfst de temperatuur wat hoger hebt (op gevoel) omdat de kachel dan weinig aan hoeft en op lagere cv temperatuur om het 20 graden in de kamer te krijgen.. Is mijn idee ??
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Je hebt inderdaad minder stralingswarmte, maar dat is ook precies de bedoeling. Met radiatoren wil je convectiewarmte hebben, aangezien je daarmee de lucht verwarmd. Als je de ketel hoger zet om _sneller_ warmte te krijgen, dan snap je niet helemaal hoe een thermostaat werkt. Speel met het ketelvermogen en regel je radiatoren goed in, zorg voor goede isolatie en voorkom tocht bij ramen en deuren. Een stabiele binnentemperatuur voelt prettiger aan dan met stralingswarmte tocht en kou te overwinnen.
@eurovisie2010
@eurovisie2010 3 жыл бұрын
@@KetelKlets Nee, het hoeft niet SNELLLER warm te worden.. Ik snap wel hoe een ketel werkt.. ongeveer,.. Niet zoals jij natuurlijk.. Maar ik zeg alleen dat in de winter wanneer de kachel met hogere temperaturen,.. moet,.. werken.. ik meer warmte voel bij dezelfde kamertemperatuur omdat ik vlak bij de radiator zit.. 22 graden in de herfst voelt mij niet TE warm aan.. Maar als ik NU bij mijn moeder(78 jr) ben die het 22 gaden wil hebben,.. dan voelt die 22 graden met die warmeer radiator te warm aan.. Verde rheb ik er geen tegenspraak over..
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@eurovisie2010 Dan hangt de thermostaat mogelijk niet op de juiste plek; 22 graden is en blijft 22 graden, onafhankelijk van het seizoen.
@larsverst33g
@larsverst33g 3 жыл бұрын
Een punt is genoeg hoor... Had je wat punten over?..
@awilbers35
@awilbers35 3 жыл бұрын
Wij hebben een Vaillant hr solide en bij ecostand staat de temperatuur op 32 graden is dat geen probleem met legionella?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Ecostand staat los van temperatuur. De SWW temperatuur moet altijd op 60 graden staan. De CV temperatuur mag wel lager staan, dat heeft geen invloed op het SWW.
@awilbers35
@awilbers35 3 жыл бұрын
@@KetelKlets de temperatuur van het water in het reservoir wordt in ecostand op slechts 32graden gehouden ipv van 60. Vandaar mijn vraag en verwarring
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@awilbers35 Als er een in- of externe boiler aanwezig is moet er altijd 60 graden worden aangehouden. De meeste ketels die een ingebouwde boiler hebben kunnen daarom niet op een ecostand gezet worden. Heb je wel een ecostand maar kan daarmee de 60 graden niet worden gehandhaafd, dan zou ik de ecostand niet gebruiken.
@guido7269
@guido7269 2 жыл бұрын
Het is absurd dat het merendeel van de CV-installaties in Nederland slecht zijn afgesteld. Ik had een energiezuinig huis met vloerverwarming uit 2010 en ik heb, vlak voor ik het verkocht, ook geconstateerd dat mijn ketel gewoon op 80 graden CV-temperatuur stond. Airco's installeren zonder F-gassen certificaat, omdat je mogelijk één keer gassen laat ontsnappen die klimaatverergering veroorzaken, is strafbaar. Maar een slecht afgestelde CV-installatie, iets wat jaar in jaar uit, te veel gas verbruikt, dat is helemaal geen probleem. Het is ook niet eens zo dat het heel erg moeilijk. Ik heb weinig verstand van CV-installaties, maar het lukt mij prima om de temperatuur van de ketel te verlagen of te verhogen. Ik ben het overigens niet eens met de vorstbeveiliging. Je moet ook rekening houden met schimmelvorming.
@JaapKoer
@JaapKoer 3 жыл бұрын
Wij hebben een lange warmwaterleiding naar de keuken, dan moet je steeds veel water door laten lopen voor het heet is. Zou ik een plint boiler in de leiding kunnen plaatsen en is een overstort dan niet nodig omdat die al bij de ketel zit?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Plint boiler kan, hotfill met de bestaande warmwater leiding of coldfill op de koudwater leiding (dan kun je de warm water leiding afdoppen). Overstort is wel altijd nodig omdat water in de boiler kan uitzetten.
@faysalabarqi8040
@faysalabarqi8040 3 жыл бұрын
Wordt er niet altijd een inlaatcominatie geplaatst bij de boiler ipv een overstort?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@faysalabarqi8040 Kan beide volgens mij, al is een overstort meestal 3 Bar en een inlaatcombinatie 6 of 8 Bar. Kies bij een boiler altijd voor 6 Bar overigens, dat komt de levensduur van het boilervat ten goede.
@faysalabarqi8040
@faysalabarqi8040 3 жыл бұрын
Nice thanks voor je heldere reactie
@Hertogdejan
@Hertogdejan 3 жыл бұрын
Je hebt toch de afvoer van van de wasbak. Kan zo een overstort ventiel tussen. Hier al jaren plintboiler met tijdschakelaar via de tel automatisch aan/uit werkt super
@pakketNL
@pakketNL 3 жыл бұрын
Ik heb een vraag: ik heb een nefit Topline hr45. Alle radiatoren zijn waterzijdig ingeregeld. Instellingen van de ketel: Afregelt tot 9.9kw lager kan hij niet. Verwarming max 60° Min pomp snelheid 40% Max pomp snelheid 60% Nalooptijd 3 min Ik heb geen witte rook uit de uitlaat maar ik haal ook mijn maximale aanvoertemperatuur niet hij blijft ver onder de 60° komt dit door mijn lage 9.9 kw instelling?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Ja, dat is een kwestie van tijd. Je zult zien dat langzaam die temperatuur steeds dichter genaderd wordt. In die traagheid zit ook een groot stuk van de HR efficiëntie. Mocht de ingestelde temperatuur nooit worden gehaald, dan zul je het ketelvermogen alsnog moeten verhogen.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
PS: het belangrijkste is dat de ruimte goed op temperatuur komt. Lukt dat terwijl je toch de ingestelde aanvoertemperatuur niet haalt? Gefeliciteerd, je hebt maximale efficiëntie bereikt en dat zul je zien in je gasverbruik.
@pakketNL
@pakketNL 3 жыл бұрын
@@KetelKlets Ja dat lukt inderdaad.
@pakketNL
@pakketNL 3 жыл бұрын
@@KetelKlets Had op een ander filmpje nog een vraag gesteld over waterzijdig inregelen. Kun je dit beter op de aanvoer of retourleiding doen? Heb ze nu via inbus aan de retourleiding ingeregeld tot een retour temperatuur van ongeveer 20° en dan aanvoer rond de 40°
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@pakketNL Dat maakt in feite niet uit.
@BeansBuilds64
@BeansBuilds64 2 жыл бұрын
Ik lees en zie in veel filmpjes online dat de aanvoertemperatuur op 75 moet blijven staan i.v.m. het pendelen. Zoals het filmpje vann john visser. Ik heb hem nu conform dit filmpje ingesteld : kzbin.info/www/bejne/goDJfI2fYrh0qKc we hebben de remeha avanta c28. 100m² woning met vloerverwarming. Deze zit 1 meter van de cv vandaan. Dan hebben we nog enkel de douch erop aangesloten die zit er 2 meter vandaan. Heb ik er dan goed aan gedaan om hem zo in te stellen? We hebben een gasverbruik met oude instellingen van 1500m³ per jaar. 1 kozijn is enkelgglas en staat op de to do lijst.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Ik heb een aanvoertemperatuur van 40 graden en ervaar geen pendelgedrag. Speel met het vermogen (forceer de ketel in laaglast) en kijk hoe deze zich dan gedraagd.
@j.b.rozema8198
@j.b.rozema8198 3 жыл бұрын
mijn grootouders stookten turf met 1 kachel, mijn ouders stookten kolen met 1 kachel, ik stookte gas met 1 kachel (laag rendement), nu heeft iedereen hr-cv indirect en wij ook vloerverwarming, het comfort is beter maar de kosten erg hoog, nu stook ik 1 kachel in de kamer van 4-6 kW, bespaar 75% en krijgt de ruimte ook goed verwarmd, wij beseffen niet dat een hr-cv ketel met 100% rendement met daaraan een water-cv of water vloerverwarming met een rendement van ca 25 % een totaal rendement geeft van ca 25%, nu de gas prijzen erg kunnen gaan stijgen wil ik iedereen ook de overweging geven om terug naar 1-kachel te gaan of als ik als bijverwarming te gaan gebruiken🤔
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
De reden dat mensen naar een CV installatie gingen was de wens om alle ruimtes in huis te kunnen verwarmen. In elke kamer een gashaard was onpraktisch, denk bijvoorbeeld aan de badmamer, daarom koos men voor de CV installatie met één warmtebron. Waar komt het getal van 25% vandaan?
@Candisa
@Candisa 2 жыл бұрын
Energie wordt altijd behouden, kan enkel worden omgezet in een andere vorm van energie. De warmte-energie die je in een CV-systeem pompt via het water blijft gewoon voor 100% warmte-energie, radiatoren stijgen niet op, beginnen niet rond te wandelen doorheen de kamer, maken als het goed is zeer weinig geluid of trillingen... Zelfs het rondpompen van het water wordt uiteindelijk via frictie omgezet in warmte. Het rendement van het afgiftesysteem waarbij de gewenste energie warmte is is dus gewoon 100%. De enige mogelijke verliezen buiten de ketel zitten in de plaatsen waar je de warmte afgeeft. Ga je een vloer verwarmen zonder er voldoende isolatie onder te stoppen, dan verlies je een deel van je warmte in de grond. Ga je een radiator die met 60° of meer gestookt wordt hangen tegen een on(voldoende) geïsoleerde buitenmuur verlies je een deel van die warmte naar buiten. Lopen er tientallen meters leidingen doorheen ruimtes waar je nooit komt en is het er daardoor warmer dan de ca. 14°C die nodig is om condensproblemen te voorkomen, en recupereer je die warmte niet (volledig) door deze warmte te stralen of ventileren naar gebruikte ruimtes, dan zit je met warmteverlies. Deze verliezen kunnen flink beperkt worden door een goed ontwerp van de installatie en de woning tout-court, en je moet het al erg bont maken eer deze verliezen meer zijn dan wat je via de schoorsteen naar buiten blaast met een kachel. Je zegt zelf dat het comfort hoger is doordat je de woning gelijkmatiger verwarmt met CV, wel, daar zit dus je hogere kostprijs. Ga je met CV één ruimte stoken op dezelfde kamertemperatuur als je zou doen met een kachel, dan ben je met CV sowieso gewoon goedkoper uit door het rendement dat toch echt rond de 95% draait ipv de 80-85% van een gaskachel. Het énige voordeel van een kachel is dat je met 1 blok enorm veel warmte in 1 ruimte kunt pompen waar je hiervoor met CV op lage (efficiënte) temperatuur flink aan de gang moet met veel grote radiatoren en/of flink wat hectometers vloer- en wandverwarming, maar tenzij je een sauna bouwt of je huis energetisch zo lek is als een weggeroeste zeef is dit niet nodig. Zelfs vroeger in oude lekke woningen werd een groot deel van de in de woonkamer gestookte warmte-energie gewoon afgestraald en geventileerd naar de omringende ruimtes, met CV warm je die omringende ruimtes gewoon direct op en moet je dus in de woonkamer enkel de warmte-energie stoppen die nodig is om die woonkamer op temperatuur te brengen/houden. Voorwaarde in het efficiëntieverhaal is natuurlijk dat je het puur energetisch bekijkt en dus ketels en kachels met dezelfde energiebron, of energiebronnen met dezelfde prijs/kWh vergelijkt. Het meest energie-efficiënt is een grond-water warmtepomp gekoppeld aan een lagetemperatuur afgiftesysteem.
@eurovisie2010
@eurovisie2010 3 жыл бұрын
Moet dan wel MAX temperatuur-instelling zijn.. EN,.. de cv die modulerend is.. of lerend.. gaat toch zalf bekijken of de temperatuur lager ka/moet..
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Door de max laag in te stellen ruil je tijd in voor efficiëntie, wat het gasverbruik ten goede komt. Denk niet te hoog over _zelflerend_ en _modulerend_ ; een ketel is en blijft best een dom apparaat.
@eurovisie2010
@eurovisie2010 3 жыл бұрын
@@KetelKlets Bij de vorige atag ketel hadden we een buitenvoeler.. die werkte met een "stijglijn" herinner ik mij. De ketel past de werk-temperatuur dan aan, aan de buitentemperatuur.. Maa rik heb begrepen/gelezen dat een moderne ketel zelflerend kan zijn doordat de ketel waarneemt/meet dat de ketel opeens meer moetie krijgt om de tmeperatuur in huis door koud buitenweer omhoog te krijgen dan de dag of tijd ervoor... Dat kan een thermostaat/ketel toch doen met slimme software.. ! Werkt passiever dan met een stijglijn.. Is dan niet echt op besparing gericht misschien.. Meer op comfort ??
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@eurovisie2010 Je bedoelt een _stooklijn_ gok ik. Het voordeel daarvan is dat je geen kamerthermostaat meer nodig hebt en in elke ruimte van het huis middels de thermostaatknop de juiste temperatuur kunt kiezen. Is inderdaad een hoger comfort maar met tevens een hoger gasverbuik. Een eventuele kamerthermostaat compenseert immers voor invallend zonlicht enz. Maar beide regelingen hebben hun voordelen. Slimme software? Welke slimme software :-D De fabrikanten krijgen het al amper voor elkaar om een fatsoenlijke app te maken (en te onderhouden), laat staan dat er Machine Learning of Artificial Intelligence in de ketel zou zitten.
@eurovisie2010
@eurovisie2010 3 жыл бұрын
@@KetelKlets Ja, je hebt gelijk.. Nu herinner ik me dat helemaal niet goed ging toen.. Daar kwam ik achter toen ik in de zomer nog steeds die pomp hoorde pompen ondanks dat er geen warmte vraag was.. Ik weet het niet meer precies allemaal.. Was dus anders dan ik nu dacht... Ik weet nog wel dat de installateur dat toen zo bracht als iets goeds.. Maar dat was ook in een andere situatie dan nu.. Toen hadden we geen radiators in de huis/de woonkamer..
@Johan-bh3hj
@Johan-bh3hj 3 жыл бұрын
Omdat ik een cv-ketel met een externe (elektrische) boiler van 80 liter heb, gebruik ik 's zomers geen gas. Toch zie ik op mijn maandoverzicht elke zomermaand een verbruik van 15 m3 gas. Betekent dit dat de waakvlam van de cv per dag 0,5 m3 gebruikt, dus 180 m3 per jaar? Dit lijkt me erg veel. Ik heb het nagevraagd bij de fabrikant en bij de installateur, maar die weten niet of dit klopt en of dit een normale waarde is. Kan iemand me hierover meer vertellen? P. S. De cv wordt elk jaar onderhouden.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Een CV ketel met een waakvlam moet je z.s.m. naar het museum brengen, alles van de afgelopen 30 jaar heeft al elektrische ontsteking. Mocht je echt een waakvlam hebben dan kan dat wel kloppen, die kost jaarlijks inderdaad ruim 100m3 aan (nutteloos verstookt) gas.
@Johan-bh3hj
@Johan-bh3hj 3 жыл бұрын
@@KetelKlets wat zou het anders kunnen zijn? Het rendement is een half jaar geleden nog nagemeten. Het was 97%, ondanks dat de ketel uit 2003 is. Met een jaarlijks verbruik van minder dan 500 m3 is het niet rendabel om een nieuwe ketel aan te schaffen.
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@Johan-bh3hj Staat de ketel niet stiekem op combi bedrijf en is het gasgebruik van de comfortstand? Bij zo'n laag verbruik zou je kunnen overstappen op een simpele warmtepomp en dan kun je van het gas af. Vastrecht steek je dan jaarlijks in je zak.
@Johan-bh3hj
@Johan-bh3hj 3 жыл бұрын
@@KetelKlets bedankt voor de tip. Ik zal eens kijken. Wanneer ik er niet uit kom, hoor je het. De boiler is gekoppeld aan de cv-ketel, dus ik kan niet alleen de cv vervangen door een warmtepomp, vermoed ik?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
@@Johan-bh3hj Jawel hoor, met een driewegklep kun je ook met een warmtepomp een indirect gestookte boiler verwarmen.
@reigor8185
@reigor8185 3 жыл бұрын
Vraagje! Ik kan mijn intergas kompakt 24/28 laten lopen op 15% vermogen. Hiermee krijg ik mijn vloerverwarming nog op temperatuur. Op deze manier verbruikt de ketel 250 liter per uur ongeveer. Kan het kwaad om zo laag te gaan? Is het echt hoe lager hoe beter?
@KetelKlets
@KetelKlets 3 жыл бұрын
Ja, dat heet _forceren in laaglast_ Zo lang je boven het minimale vermogen van je ketel blijft (zie het type plaatje) kan het geen kwaad. Je levert opwarmsnelheid/tijd in en krijgt er efficiëntie voor terug.
@jooproos6559
@jooproos6559 2 жыл бұрын
Handleiding van de CV ketel,in 1980???Laat me niet lachen zeg!
@patrickos
@patrickos 2 жыл бұрын
Ik heb een ATAG HR ketel combi maar ik zie geen knopje op de pomp voor de snelheid van het water kan het zijn dat de ketel dit zelf regelt?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Zoek de installatiehandleiding even op die bij jouw ketel hoort, daar staat het wel in. Kan ook een toetscombinatie zijn ipv een fysieke knop.
@patrickos
@patrickos 2 жыл бұрын
@@KetelKlets staat alleen maar dat die op automatisch of op continu kan.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@patrickos Welk type is het precies?
Versla de jaarafrekening! - Deel 04 - Radiatoren & vloerverwarming
24:13
Warmtepomp in de winter - nut en efficiëntie
23:14
Ketel Klets
Рет қаралды 208 М.
Каха и дочка
00:28
К-Media
Рет қаралды 3,4 МЛН
Sigma Kid Mistake #funny #sigma
00:17
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 30 МЛН
She made herself an ear of corn from his marmalade candies🌽🌽🌽
00:38
Valja & Maxim Family
Рет қаралды 18 МЛН
100 jaar oud huis deel 24. Quatt hybride warmtepomp
34:02
Daan Kayser
Рет қаралды 70 М.
Wat heeft de thuisbatterij mij in 12 maanden opgeleverd?
20:35
Harold Halewijn
Рет қаралды 206 М.
CV-installatie waterzijdig inregelen? Leer het in 20 minuten!
19:22
Loodgieter Den Haag Stad
Рет қаралды 743 М.
Verlaag NOOIT je aanvoertemperatuur van je cv-ketel.. (deel 2)
5:03
John Visser cv-optimalisatie
Рет қаралды 860 М.
Versla de jaarafrekening! - Deel 05 - Witgoed
25:42
Ketel Klets
Рет қаралды 13 М.
STOP Wasting Money on High Gas Bills! Learn This Trick
7:55
Loodgieter Den Haag Stad
Рет қаралды 164 М.
Er is geen warm water meer in de cv-ketel....
4:21
Jorne Desmet
Рет қаралды 10 М.
Warmtepomp buffervat is NIET nodig
6:40
Ketel Klets
Рет қаралды 53 М.
Inregelen vloerverwarming
12:22
Klimaat Techniek Nederland
Рет қаралды 39 М.
Каха и дочка
00:28
К-Media
Рет қаралды 3,4 МЛН