Bu işi yapıyoruz ama başka kimler yapıyor, ne işler yapıyorlar hiç bilmiyoruz. Farkındalık oluşturmanız iyi oldu :)
4 жыл бұрын
Hocam çok faydalı bir içerik serisi olmuş, paylaşım için çok teşekkür ederiz. Bu konuyu araştıranlar için bulunmaz bir kaynak olmuş 👍👍 Hocam çalıştığım şirket kriptoloji uygulamaları yapıyor çoğunlukla finans ve kamu ile çalışıyoruz, FPGA kullanıyoruz.
@mehmetburakaykenar4 жыл бұрын
Savunma sanayi dışında da FPGA kullanıldığını duymak sektörümüz için güzel haber :)
@dogukankoc30794 жыл бұрын
Ellerine sağlık abi çok güzel bir anlatım sayende çok bilgileniyorum ve sektöre bakış açım genişliyor
@capocianni10433 жыл бұрын
Eyvallah abim sağolasın. İngilizce fluent olmama rağmen sizden izliyorum. Allah razı olsun :)
@mehmetburakaykenar3 жыл бұрын
Türkçe iyi oluyor, ingilizce kesinlikle bilmek lazım hem de en iyi şekilde ama eğitim öğretim ana dilde daha iyi geliyor bana. ben ingilizce de anlatabilirdim bu videolari, benim için de uluslararası referans olurdu bu dersler :) ama bu konuyla ilgili detaylı bir Türkçe seri görmediğim için Türkçe yapmaya karar verdim. şu 3 4 aylık süreçte gözlemlediğim kadarıyla iyi oldu, güzel geri dönüşler alıyorum. özellikle mühendislik alanında Türkçe eğitim içeriklerinin artması dileğiyle :)
@ufuk83112 ай бұрын
Süper
@aydinnecmias4 жыл бұрын
Teşekkürler hocam kafamızdaki sorulara yanıt buluyoruz. Eğitime devam :)
@elmasx2 жыл бұрын
Hocam elinize sağlık. Lise mezunuyum ama hobi olarak ilgim var. Oğuz Ergin, Onur Mutlu'yu takip ediyordum, sizide keşvedince mutlu oldum. 2:00 da akıl vermek değilde tavsiye diyelim. Bir şey öğrenmek için bilgili, yetkili birisi olması şart değil. Çocuklardan ve diğer canlılardanda çokça ders alıyoruz aslında. videolarınız çok güzel. Allah razı olsun.
@veliogut3584 жыл бұрын
hocam videoları arka arkaya izlemeye çaışıyorum, her an ücretli süreme geçecek bir program gibi hissediyorum :)
@mehmetburakaykenar4 жыл бұрын
:) kanalın hakkında kısmına özellikle yazdım kar amacı gütmeyen diye. İnşallah KZbin serverları çökmedikçe ya da KZbin ücretli olmadıkça benden yana bir sıkıntı olmaz. Amacım bu konuda referans olacak, uzun yıllar hizmet edecek açık kaynak ve ücretsiz Türkçe bir FPGA eğitim video seti hazırlamak.
@@Eren-yl2qi FPGA gelistirme araçlarının yıllardır ücretsiz versiyonları mevcut. ancak çok büyük FPGA lari tasarlamak için lisans istiyorlar. aşağıda FPGA firmaları ve ücretsiz geliştirme araçları linklerini yazıyorum - Xilinx (Vivado Webpack Edition) www.xilinx.com/products/design-tools/vivado.html - Intel (Quartus Prime Lite Edition) www.intel.com/content/www/us/en/software/programmable/quartus-prime/overview.html - Microchip (Libero Silver Version) www.microsemi.com/product-directory/design-resources/1751-libero-ide - Lattice (Diamond Free Version) www.latticesemi.com/en/Products/DesignSoftwareAndIP - GOWIN (GOWIN EDA, Çin FPGA'sı) www.gowinsemi.com/en/support/home/
@Eren-yl2qi4 жыл бұрын
@@mehmetburakaykenar Teşekkür ederim hocam.Gömülü yazılım mühendisi olarak eğitim videolarınızı takip ediyorum.Elinize bilginize sağlık
@emirarslanca936416 күн бұрын
Donanım ile ilgilenen pc mühendisi için bu sektöre girmek mantıklı mıdır?
@umuttacyldz66513 жыл бұрын
Bilgiler için teşekkürler, kitap tavsiyeleri ekstra güzel
@mustafatarktavukcu37354 жыл бұрын
Allah ilmini artırsın :)
@mehmetburakaykenar4 жыл бұрын
Tarık hocam amin cümlemizin :)
@keremgecer743126 күн бұрын
Hocam FPGA alanına yönelmek isteyen ve savunma sanayide çalışma hedefi olan bir öğrencinin ilk etapta sizce VHDL öğrenmesi mi yoksa Verilog öğrenmesi mi daha mantıklı olur? Çok klişe bir soru olduğunun farkındayım ama kanalınızdaki sayısal tasarım derslerinden ilerliyordum ve orada Verilog üzerinden anlatmışsınız fakat Türkiye'de sektörde yoğun olarak VHDL kullanıldığını bildiğim için acaba yanlış mı yapıyorum diye düşünüyorum, yani biraz kafam karışık :) Siz şu an öğrenci olsanız ne yapardınız?
@mehmetburakaykenar26 күн бұрын
Çok farketmez aynı mantık, ama savunmada VHDL ağırlıklı
@keremgecer743126 күн бұрын
anladım, teşekkür ederim
@BeyazitBestamiYUKSEL11 ай бұрын
Hocam kitap süper.. Radi DİKİCİ' nin "Şu Bizim Bizans" eseri ile tamamlayınca da güzel bir bütünlük oluşturuyor. Konstantin de hakikaten mert ve delikanlı bir düşmanış dediğimi hatırlıyorum. Sene 2009' du...
@ysfkmlgvn2 жыл бұрын
hocam bu konulara meraklıyım ve üzerine çalışıyorum ama bu video beni biraz endişelendirdi iş imkanı olarak sizce rota değiştirmeli mi?
@mehmetburakaykenar2 жыл бұрын
sizin bileceğiniz bir durum, başkası ne dese boş, ben sadece durum tespiti yapıp bilgilendirmek istedim, ama şu var ki insan bir konuyu sever ve merak ederse çok çalışır, çok çalışırsa da başarsiz olma ihtimali çok düşer
@Risin332 жыл бұрын
Hocam ilk mikroişlemci 1971’de bulunduysa daha önceleri icat edilen elektronik cihazlar nasıl çalışıyordu? Mesela CRT tvler video sinyalini işleyip ekranı tarayarak görüntü oluşturuyor. Bu bir mikroişlemci olmadan nasıl yapılıyordu?
@mehmetburakaykenar2 жыл бұрын
tabi ki 1971'den önce de entegre devreler vardı. intel 4004, general-purpose microprocessor olarak tabir edilen ilk işlemci olarak tanımlanıyor. yoksa 4004 öncesinde de benzer ürünler varmış tabi ki. ama tek bir çip içerisinde registerlar içerisinde veri ve kontrol akışını gerçekleştiren ve instructionları çalıştırabilen (execute) ilk entegre devre 4004 olarak kabul ediliyor. 60'lı yıllar araştırıldığında genelde entegreler içerisinde daha basit fonksiyonel ve mantıksal işlemleri gerçekleştiren TTL devreler varken 1971 bu konuda bir milat kabul ediliyor.
@Risin332 жыл бұрын
@@mehmetburakaykenar Hatırladığım kadarıyla CRT tvler ilk olarak 1930’da ortaya çıkıyor. O tarihte entegre devreleri bırakın daha transistör bile icat edilmemişti. Bu kompleks işlem neyle yapılıyor olabilir? Araştırmalarına rağmen bu soruya bir türlü cevap bulamadım.
@mehmetburakaykenar2 жыл бұрын
analog devreler ve yine transistörden önceki switch olan vacuum tube kullanılıyor
@Risin332 жыл бұрын
@@mehmetburakaykenar Bunlarla video sinyalini işleme gibi kompleks bir işlem gerçekleştirilebilir mi? Bana pek mümkün gözükmüyor bu.
@mehmetburakaykenar2 жыл бұрын
@@Risin33 size mümkün gözükmeyebilir ama adamlar yapmış işte 😅
@hakanyetis82983 жыл бұрын
Hocam iyi günler,29 30 ve 31. videolar açılmıyor sebebi nedir ? ayrıca bu eğitim serisi tam anlamıyla sona geldi mi? yeni başlıyorum onun için sordum.İyi günler
@mehmetburakaykenar3 жыл бұрын
merhaba, seri sona ermedi henüz ama yarısından çoğu bitti diyebilirim, 29 30 ve 31in açılmaması normal çünkü henüz yoklar :) 27. video şu an en son yüklenen 28 Şubat 2021 itibariyle
@umutcangungor97593 жыл бұрын
Hocam bilgisayar mühendisleri için FPGA programlama önerir misiniz ? Yoksa sektörü elektrikçiler mi domine ediyor ? Birde maaş aralığı verseniz ortalama bir FPGA programcısı ne kadar kazanıyor ? Şimdiden teşekkürler.
@mehmetburakaykenar3 жыл бұрын
elbette bilgisayar mühendisi birisi FPGA programlayabilir, ama benim gözlemlediğim Türkiye'de bu sektörü elektronikçiler domine ediyor. FPGA, sayısal tasarım, donanımsal bir olay olduğundan, elektronik de donanıma daha ağırlık verdiğinden belki de daha avantajlı oluyor olabilir. bir de ben bilgisayar okuyor olsam şu an kesinlikle yazılıma yonelirim çünkü sayısal tasarımın Türkiye'de ve dünyada iş ve para potansiyeli yazılımdan çok çok daha az. dünyada maaş olarak da en iyi maaşları silikon vadisi şirketleri veriyor onların da en büyükleri ya da startuplar bile yazılım ağırlıklı şirketler (Google Facebook Amazon Netflix vs). Türkiye'de maaşlar olarak da sayısal tasarımcı istihdam eden kurumsal firmalarda çok iyi FPGA programlayıcı ya da daha basit bir iş yapan bir mühendis olmanın pek bır farkı olmuyor. piyasayı çok bilmiyorum çok değişken olabilir, ama yeni mezun bir mühendis kurumsal firmalarda 2021 itibariyle 2 ila 3 asgari ücret civarı alabilir diye tahmin ediyorum. daha az ya da çok da alınabilir ama ortalama 2 3 asgari gibi düşünüyorum.
@umutcangungor97593 жыл бұрын
@@mehmetburakaykenar Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim öncelikle. Çok aydınlatıcı oldu benim için. Size sorum şu siz bilgisayar mühendisi olsanız hangi alana yönelirdiniz ve hangi alanda yazılım geliştirirdiniz ? Ben FPGA araştırmasına girmiştim çünkü hocalarım bu alana yönelirsem iyi firmalarla çalışabileceğimi ve aranan bir mühendis olacağımı söylemişlerdi ama sektörde anladığım kadarıyla pek iş imkanı yok olanıda kaliteli elektronikçiler alıyorlar. Ben 2. sınıf bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim tavsiyelerinize aç bir haldeyim şuanda. Cevabınızı merakla bekliyorum. Teşekkürler.
@mehmetburakaykenar3 жыл бұрын
bilgisayar mühendisi arkadaşlar daha iyi cevap verirler benim cevabım yanıltıcı olabilir. ama gördüğüm kadarıyla veri bilimi, makine öğrenmesi ve dolayısıyla Python şu an Google arama istatistiklerinde dahi 1. sırada
@emirarslanca936416 күн бұрын
@@umutcangungor9759 Hangi alandan devam ettiniz acaba?
@uf9410 Жыл бұрын
Hocam merhaba oynatma listesinde ki ilk 6 videoyu izledim. Kullanılan terimler bana yabancı geldi. Bu yüzden umutsuzluğa kapıldım. Sizce izlemeye devam mı etmeliyim? Veya önerdiğiniz VHDL öğrenebileceğim bir kitaptan ön hazırlık mı yapmalıyım?
@mehmetburakaykenar Жыл бұрын
yani eğer sayısal tasarım öğrenmek bu alanda çalışmak ya da en azından fikir sahibi olmak istiyorsanız konular bu şekilde sevmeniz gerekiyor. başta anlamamaniz normal, çok fazla çalışmanız lazım, yani pes etmezseniz çok çalışırsanız halledersiniz
@uf9410 Жыл бұрын
@@mehmetburakaykenar Teşekkürler hocam
@NickAymaz2 жыл бұрын
Hocam Downloads - Xilinx sayfasına giriyorum ama programın indirme dosylarını siteden kaldırmışlar. Programı nasıl indirebilirim tavsiyeniz var mı?
@mehmetburakaykenar2 жыл бұрын
Google a direk "xilinx vivado download" yazınca çıkan sonuca tıklayın. şu an 2021.2 sürümü var. önceki versiyonlar için vivado archive, ya da vitis tarafında vitis archive kısmına tıklayıp indirebilirsiniz. ama son versiyon daha iyi olur bence, çok değişiklik oldu 2016.1 versiyondan itibaren, direk vitis yükleyebilirsiniz, vitis içinde vivado da kurulumu var
@NickAymaz2 жыл бұрын
@@mehmetburakaykenar Hocam downloads sekmesinde hiçbirşey yok. Firma program konusunda değişime mı gitti acaba onu soracaktım.
@mehmetburakaykenar2 жыл бұрын
@@NickAymaz Google'dan yazınca çıkıyor ben tıklayınca, vitis oldu artık, vitis içinde vivado da var, direk vitis kurun bence
@BiqBanq2 жыл бұрын
Elektronik devre tasarımcısıyım. Hobi olarak yada yan alan olarak uzmanlaşılabilir mi?
@mehmetburakaykenar2 жыл бұрын
uzmanlaşmak demeyelim de öğrenebilirsiniz, eğer FPGA tabanlı elektronik kartlar tasarliyorsaniz da çok faydası olur
@BiqBanq2 жыл бұрын
@@mehmetburakaykenar Evet hocam, kart tasarımlarına yardımcı olması adına öğrenmek istiyorum. Sonrasına bakacağım, inşallah videolarınızla kısa zamanda ögrenirim. Teşekkür ederim. cevabınız için.
@halitkosdu3256 Жыл бұрын
hocam bu videonun tekrarını çekebilir misiniz
@mehmetburakaykenar11 ай бұрын
piyasaya yeni oyuncu çok girmedi ama savunma sanayi maşallah exponensiyel büyüyor, dolayısıyla FPGA, sayısal tasarımcı iş imkanları da
@halitkosdu325611 ай бұрын
@@mehmetburakaykenar Ders olarak alıyordum hocam sonrasında sizle tanıştım, kendimi bir nebze olsa da geliştirdim. Şubatta staj yapacağım, verilog kullanılıyormuş. Bir tavsiyeniz var mıdır hocam?
@mehmetburakaykenar11 ай бұрын
benim kanalda digital design serisi var tobbda verdigim onda verilogla anlattım. temel bilgiler var. onun dışında verilogda çeşitli problemlere çözüm üretmeye çalışarak tasarımlar yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz, sürekli video tutorial izlemek bir yerden sonra zaman kaybi
@halitkosdu325611 ай бұрын
@@mehmetburakaykenar tamamdır hocam, çok teşekkürler