No video

Voorkom uitval van je zonne omvormer

  Рет қаралды 89,703

Ketel Klets

Ketel Klets

Күн бұрын

Verreweg de simpelste manier om uitval van je solar omvormer te voorkomen of op te lossen, wanneer deze al is uitgevallen.
Gebruikte Watt meter: www.bespaarbaz...
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/...
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Пікірлер: 105
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Een voorbeeld van zo'n slimme stekker is de Hombli: partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1217081&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fhombli-slimme-stekker-wifi-timerfunctie-en-energiemeter-werkt-met-amazon-alexa-en-google-home-3-stuks-wit%2F9300000017669696%2F&name=Hombli%20Slimme%20Stekker%20-%20WiFi%20-%20Timerfunctie%20en... Ga je het willen gebruiken in samenwerking met o.a. P1-metingen (import/export op je slimme meter), je zonne-opwek of sturing op netspanning (die laatste functie lijkt aanstaande) kies dan voor een platform als HomeWizard: www.homewizard.com/supersmart/?tt=16641_2096293_428241_&r= Tenzij je de hosting zelf wilt beheren, dan kan Home Assistant weer interessant zijn, al moet je dan wel zelf het controlepanel hosten en je eigen hardware erbij zoeken.
@MHMvanOs-qt9cc
@MHMvanOs-qt9cc Жыл бұрын
Heel erg bedankt weer voor de duidelijke uitleg (en al je video’s altijd). Als die optie van spanning op de Homewizard Energy Socket komt zou dat echt top zijn. We wachten het af😇
@Ikbeneengeit
@Ikbeneengeit Жыл бұрын
Ik vind jouw videos heel leuk. Bedank.
@gijsqwerasdf
@gijsqwerasdf Жыл бұрын
Ik heb op een ander kanaal hier op YT gezien dat op diverse omvormers een P-U curve kan worden ingesteld. Ofwel, je laat het vermogen van de omvormer dalen als de spanning te hoog wordt. Daardoor daalt vanzelf de spanning waardoor de zonnepanelen blijven leveren, zij het wat minder. Zelf niet nodig gehad, dus geen ervaring, maar wellicht heeft iemand er wat aan
@maesdanny1
@maesdanny1 Жыл бұрын
Eigenlijk is de meeting niet juist. Je meet de spanning aan het eindpunt waar de waterkoker aan hangt. Natuurlijk zal daar de spanning dalen doordat je een grotere stroom gaat trekken. Door die grotere stroom heb je vanwege de weerstand van de draad spanningsverliezen. Dat is wat je dan zien aan de waterkoker maar eigenlijk moet je het aan het begin gaan meten. Aan je omvormer dus.
@jww1988
@jww1988 Жыл бұрын
Inderdaad, dit wou ik ook melden.
@bertusschaap1838
@bertusschaap1838 Жыл бұрын
Bij de meterkast meten, daar kijkt de omvormer naar.. Maar wanneer weet je dan wanneer de spanning in de gehele buurt is gezakt?
@maesdanny1
@maesdanny1 Жыл бұрын
Als je een slimme meter hebt kan je via de P1 poort de spanning uitlezen. De omvormer kijkt op zijn klemmen hoeveel de spanning is. Hij heeft enkel connectie met wat er is aangesloten.
@jelleroggen
@jelleroggen Жыл бұрын
​@@bertusschaap1838 bij de omvormer meten, die bepaalt aan de voltage daar of hij aan of uit gaat.
@Petromaxer117
@Petromaxer117 Жыл бұрын
Leuke video, handige tip ! Ken ik ook al vele jaren vanuit het autorijden . Zomer bloedheet, radiator bijna op kookpunt ? Raampje open, verwarming vol los zetten, eventueel de blower er nog bij aan. En ziedaar.. je ziet je temperatuurmeter rapide bij het rode gebied vandaan zakken.. Daarna opgelucht adem halen en het zweet van je voorhoofd vegen ..😁 Groet’n uut Drenthe, Tjerk
@jeroenzoujewelwillenweten8284
@jeroenzoujewelwillenweten8284 11 ай бұрын
SMA heeft een standaard systeem om bij overschot verbruikers aan te schakelen, dit heb ik in gebruik namelijk de home manager. Mijn warmtepomp is met een zogenaamde SG ready ingang uitgerust. In de zonnepaneel app kan ik nu zetten hoeveel vermogen mijn warmtepomp trekt. Vervolgens zal de home manager bij overschot in combinatie met de weersverwachting (blijft het nog even zonnig...) een relais aansturen wat een contact maakt op de SG ready poort van de warmtepomp. In de app van de warmtepomp kan ik vervolgens aangeven in hoeverre de stooklijn moet worden verschoven als er een SG ready signaal is. Dus op een zonnige winterdag gaat mijn warmtepomp harder werken en in combi met mijn geisoleerde woning gebruik ik het huis een beetje als warmte batterij. Hetzelfde werkt mijn warmtepompboiler, SG ready signaal - dan brengt hij het boiler water naar 62 graden ipv 52 graden...
@willemnipius1964
@willemnipius1964 Жыл бұрын
Vervolg op mijn situatie: Nadat ik via SMA een remote meting heb laten doen op de omvormer en alles bleek naar behoren te werken. Bij Stedin een klacht ingediend en verwezen naar de elektrische tijds wetgeving EU/NL waarin duidelijk staat verwoord dat zij de spanning op maximaal 253V moeten houden. Na een meetploeg van Stedin die in het trafohuis en mijn meterkast 4 weken hebben gemeten met geplaatste apparatuur, kreeg ik gelijk en heeft men de hoofdkabel naar het woonhuis vervangen. Woonhuizen werden vroeger altijd met een kabel van 6MM2 over 3fase aangesloten. Mijn aansluiting hebben ze nu vanuit de centrale kabel met 3fase 10MM2 aangesloten en het probleem is helemaal verdwenen. De maximale spanning bij 100% zon op de panelen gaf nog maar een stijging tot 243V deze zonnige zomer. De praktijk wijst nu uit dat ik weer 120% haal met mijn installatie en weer terug ben op het leveringsniveau van 2018 uit ben gekomen. Dus mijn advies laat de netbeheerder meten en de aansluiting kabel aanpassen haal weer de winst die je anders door het klapperen van de omvormer kwijt raakt.
@ralphsturm
@ralphsturm Жыл бұрын
Bedankt
@ralphsturm
@ralphsturm Жыл бұрын
Ik kijk elk item en vond het hoognodig om mijn waardering te laten blijken. Het is niet veel maar goed bedoeld. Ga zo door ajb…
@Dhrpedro
@Dhrpedro Жыл бұрын
Naar aanleiding van deze video heb ik dit eens uitgeprobeerd. Mooie Zonnige dag, 2 omvormers vielen uit. Er stond ruim 250V op de fases dus zette ik mijn heftruck-oplader aan van 15A (3fasen) om vervolgens de voltages te meten..... de omvormers bleven het proberen om af en toe aan te springen en weer uit te gaan. Het voltage bleef over de 250Volt. Het leek wel of alle voltjes van de hele buurt naar mijn aansluiting huppelde. Dus het lijkt me sterk dat jij met je waterkoker in die 2 minuten de hele netspanning onderuit haalt. Wat wel hielp was de bewolking. Misschien je voltage op zo'n bewuste dag bij de meter eens meten en dan je waterkoker inschakelen, ben benieuwd. Maar ga zo door met je video's het is zeer leerzaam ook.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Bij meerdere omvormers werken die natuurlijk ook deels tegen elkaar in omdat ze allebei met een iets hogere netspanning hun opwek moeten wegduwen. Probeer hetzelfde nog eens waarbij je één omvormer helemaal uit zet, ben ik benieuwd of dat verschil maakt.
@Dhrpedro
@Dhrpedro Жыл бұрын
Iedere omvormer heeft een eigen fase, blijft hetzelfde dus.
@andrevanrossum63
@andrevanrossum63 Жыл бұрын
Het probleem kan in te dunne en lange kabels naar de meterkast zitten, maar meestal zal de infrastructuur van de netbeheerder het probleem zijn. Veel huizen die een éénfase aansluiting hebben, hebben wel drie fasen in de meterkast zitten (waarvan er dus een aangesloten is). Een netbeheerder kan het huis met een half uurtje werk op een andere fase met een lagere spanning aansluiten.
@Dhrpedro
@Dhrpedro Жыл бұрын
Je kan ook een drie-fasen voltmeter aanschaffen voor een paar tientjes, er zijn er zelfs die je op de dinrail in je meterkast kan plaatsen.
@HansKeesom
@HansKeesom Жыл бұрын
en schakelt die automatisch een verbruiker in?
@jeroenzoujewelwillenweten8284
@jeroenzoujewelwillenweten8284 11 ай бұрын
Behalve een dikke en korte kabel naar je omvormer is het ook goed om te investeren in een goede kwaliteit 3 fase omvormer. Mocht je echter een eenfasige omvormer hebben die uitschakelt en je hebt een 3 fase in je meterkast (bijvoorbeeld omdat je elektrisch kookt) dan is het goed om eens te kijken of alle fases dezelfde spanning hebben als de zon volop schijnt. Mij is opgevallen dat daar nogal verschil in kan zitten. Als nu alle omvormers in je straat toevallig op dezelfde fase zitten dan kan het misschien handig zijn om jouw omvormer om te hangen naar de fase met de laagste spanning
@rubenhofmans
@rubenhofmans Жыл бұрын
Bedankt voor de video! Dit principe pas ik zoveel mogelijk toe via de P1-poort i.c.m. HomeAssistant. Ik laad de robotstofzuiger en overige apparaten alleen bij een hoge netspanning en stroomoverschot. Hetzelfde probeer ik te doen met het opladen van mijn auto. Helaas is mijn NewMotion laadpaal niet eenvoudig aan te sturen via Home Assistant dus dat is nog even knutselen...
@jelleroggen
@jelleroggen Жыл бұрын
ben wel nieuwsgierig naar jouw robotstofzuiger.
@r.and.r
@r.and.r Жыл бұрын
Wellicht is het een goed idee om. Nog eens je lesmateriaal door te nemen in het bijzonder de basis formules als U=IxR. De spanningsdaling bij je waterkoker komt door de weerstand van de leiding en de stroom die er door loopt. Tenzij je de waterkoker op je omvormer aansluit zal dat weinig tot geen invloed hebben als de netspanning al zo hoog is (je zou zoveel stroom moeten trekken dat je de spanning bij de buren zou zien dalen) Dikkere en kortere leidingen aan je omvormer helpen alleen om de spanning op het net verder op te jagen. Het spanningsverschil tussen meterkast en omvormer wordt kleiner waardoor je omvormer effectief een hogere spanning op het net zet en dus dichter bij de 253v komt die hij max levert. Als de leiding meer weerstand heeft zal de spanning bij de meterkast dus lager zijn, Feitelijk zou je omvormer dan dus een hogere spanning kunnen uitvoeren terwijl hij alsnog 253v op het net zet. Feitelijk is de enige oplossing dat IEDEREEN op de piek momenten wanneer de zon het meest schijnT meer stroom afneemt (Wasmashine aan, vaatwasser aan, droger aan, alles opladen wat je maar kan verzinnen) tevens zouden we af moeten stappen van KWH meters maar in plaats daar van af moeten rekenen op stroom verbruik (naarmate spanning hoger is verbruik je minder stroom) zodat het goedkoper wordt om stroom af te nemen als de netspanning hoog is.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Stroom zonder spanning zegt niks en al helemaal niet zonder de arbeidsfactor. Vandaar dat ze daar kWh voor gebruiken.
@richardoverkamp8726
@richardoverkamp8726 Жыл бұрын
Deze aanpak werkt alleen als de PV omvormer en de verbruiker op dezelfde netfase zijn aangesloten. Korte belasting van een waterkoker gaat bij een hoge PV opwek van een hele straat gedurende meerdere uren op een zomerse dag niet helpen. 1000 of 2000 watt 'continu' belasting kan bijvoorbeeld met een ventilatorkachel (oftewel luchtgekoelde weerstanden 🙂) of een flinke airco (in feite 3000...4000 watt koelvermogen bij 1000 watt opgenomen vermogen, want het is een warmtepomp). Wisselen naar een andere netfase waar minder buren op terugleveren kan ook helpen.
@andredewaard7981
@andredewaard7981 Жыл бұрын
Dit is te automatiseren door een spanningsbewakings relais te gebruiken i stellen op bv 245 volt als de netspanning hoger wordt wordt de verbruiker geactiveerd via een wcd aangesloten op dit relais let wel even op het schakel vermogen rond de 20 tot 30 euro netjes en veilig wegwerken in een kunstof kastje om het electrisch veilig te houden ik zou het via een stekker voeden en een wcd of contra stekker gebruiken voor de verbruiker
@dirckdevriez6661
@dirckdevriez6661 Жыл бұрын
Lees mijn Airco verhaal, die doet dat vanaf 242volt een standje hoger tot deze weer gedaald is.
@CrownRider
@CrownRider Жыл бұрын
In de SolarEdge omvormer kun je via de App makkelijk het Voltage zien. Zou bij andere omvormers ook moeten kunnen lijkt me.
@petervogel5736
@petervogel5736 Жыл бұрын
Dat is interessant. Kun je me vertellen hoe ik dat kan inzien?
@petervogel5736
@petervogel5736 Жыл бұрын
@@CrownRider Gelukt. Hartelijk dank. Nu kan ik beter in de gaten houden wanneer mijn omvormer afschakelt.
@HansKeesom
@HansKeesom Жыл бұрын
Maar je wilt volgens mij dat automatisch een verbruiker aan gaat. Je gaat toch niet de hele dag naar die app kijken..
@CrownRider
@CrownRider Жыл бұрын
@@HansKeesom Kijk op een zonnige dag rond het middaguur of het Voltage in de buurt van de 253 Volt komt. Blijft het onder de 250 Volt dan hoef je geen actie te nemen. Daarboven kun je uitzoeken hoe je het verbruik in huis kan opschroeven, al dan niet automatisch.
@skinkie
@skinkie Жыл бұрын
Automatisch inschakelen van een boiler bij > 240V is een truckje wat ook helpt. Er zijn wat details. Als je een 1 fase boiler hebt kun je dus wel een fase omlaag trekken, maar bij drie fase teruglevering gaat dat weinig opleveren, een drie fase boiler helpt dus nog meer. Er zijn inmiddels wel drie fase omvormers die kunnen herkennen dat je op 1 fase meer verbruik hebben en die dus vol duwen om te voorkomen dat je netspanning gebruikt. Heb je een drie fase omvormer die nog balanceert, heb je de optie om te meten (bijvoorbeeld met P1) op een andere fase dan de grootverbruiker en zo de grootverbruiker dus ook weer af te kunnen schakelen, zou je immers op de fase van de grootverbruiker meten gaat die >240V immers weer onlaag. Als je dit soort dingen wil optimaliseren kan het ook interessant zijn om de groepen in de meterkast anders te gaan verdelen zodat je alle fases maximaal kunt belasten.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Nou is het natuurlijk wel zo dat een 3-fase omvormer het opgewekte vermogen evenredig verdeelt over de fases, waardoor de netspanning minder snel zal stijgen. Je ziet het aan mijn netspanning terwijl er op dat moment ruim 4kW wordt ingevoedt (1333W per fase).
@HansKeesom
@HansKeesom Жыл бұрын
@@KetelKlets Dus dan op elke fase zo'n plug aansluiten en die de fase laten bewaken :-)
@dirckdevriez6661
@dirckdevriez6661 Жыл бұрын
Dat is koud water tappen of uren vooraf niets meer opwarmen? Pak liever mijn Airco, koelen of verwarmen, gehele jaar bruikbare en later op de dag mag die uitblijven.
@HansKeesom
@HansKeesom Жыл бұрын
@@dirckdevriez6661 Mooier is om een deel van de panelen tijdelijk om te leiden naar een mppt-controller die een accu oplaat en dan later die accu gebruiken om weer wat stroom terug te schieten in een grid tied inverter.
@dirckdevriez6661
@dirckdevriez6661 Жыл бұрын
@@HansKeesom De accu is niet gratis en vol=vol en dan vallen panelen alsnog uit, mijn airco kan zowel bij koelen als verwarmen veel verder gaan dan dure accu... later op de avond is dan niets nodig en volgend dat kun je dat herhalen. Een huis is enorme Warmte of koude accu en kosten geen! De pieken overdag opvangen zodat Panelen niet uitvallen, niet meer... en een accu leeg trekken? Ik heb al enkele voor laptops en verlichting maar dat is tekort voor panelen aan te houden... ik werk nu op stroom van vandaag..... bij leeg komt er pas lader die aan gaat of ik stop gewoon...
@kjeldschouten-lebbing6260
@kjeldschouten-lebbing6260 Жыл бұрын
2 andere opties: - 3 fase omvormer nemen, dan wordt je teruglever-belasting verspreid over meerdere fasen - Indien er veel zonnepanelen in je buurt staan: Je omvormer IETS (1-3v) boven de netcode instellen Het 2de idee is niet "helemaal legaal" maar zal in praktijk niet veel uitmaken, gezien de zonnepanelen om je heen uitschakelen, daalt de netspanning. Echter schakelen de panelen niet gelijk weer in zodra de spanning gedaald is. Dit zit feitelijk op een timer. De hele buurt schakelt dus voor x tijd uit, de spanning daalt voor die tijd en jij levert daardoor feitelijk alsnog in nagenoeg alle gevallen binnen de netcode norm terug. Dit is vooral handig icm. dikke, korte 3 fase kabels naar de omvormer
@willemjanwithaar
@willemjanwithaar Жыл бұрын
Verklap je geheimen nu niet joh. 🤔😃
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@willemjanwithaar Als je bij Enphase het IQ Relay weghaalt heb je hetzelfde effect. Nadeel is dat wanneer teveel mensen dit gaan doen, je uiteindelijk al je apparatuur in huis frituurt. Dat gebeurde recent bij dat incident in Flevoland waardoor er op sommige plekken >270V op het stopcontact stond (en in andere regio's weer
@willemjanwithaar
@willemjanwithaar Жыл бұрын
@@KetelKlets jaa klopt. Als je alleen bent kan het maar als iedereen het doet komt ook niet goed. Zou wel graag iets van bewaking hiervoor willen. (In mn nieuwbouw woning.)
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@willemjanwithaar Ik hoop dat precies dat binnenkort in een nieuwe release van HomeWizard zit. Mijn omvormer (SolarEdge) ziet de netspanning wel, maar ik kan daar volgens mij geen actie aan hangen, hoewel ik dat niet zeker weet (denk aan het via Zigbee aansturen van verbruikers in huis).
@kn7801
@kn7801 Жыл бұрын
@@KetelKlets home assistant is een aanrader!! Dan kun je de info die uit je p1 poort komt evt in combinatie met je pv systeem gebruiken om wat dan ook te schakelen via welk protocol dan ook.
@gasguzz
@gasguzz Жыл бұрын
Is het ook mogelijk om bv een elektrische boiler regelend aan te sturen. Dus net zoveel vermogen naar de boiler sturen als nodig is. ( vermogen dat "over" is ). Dat lijkt mij mij mooier dan aan en uit schakelen.
@marco17386
@marco17386 Ай бұрын
Dus met andere woorden ze schakelen zit niet uit door de hitte. Leveren ze ook minder als ze te heet worden.
@Richard-bq3ni
@Richard-bq3ni Жыл бұрын
Het kan dan zijn dat je een fase gaat belasten, maar dat de omvormer nog steeds niet aan gaat omdat een andere fase ook te hoog is lijkt mij. Uiteraard alleen met een 3 fase omvormer.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Je zou in dat geval op meerdere fases verbruikers kunnen aanzetten, maar het is afhankelijk van de omvormer hoe deze om gaat met verschillende netspanning op verschillende fases.
@joostk
@joostk Жыл бұрын
Of dat bij een drie fase netaansluiting de één fase omvormer op een andere fase zit dan je grootste verbruikers. Goede reden om dat aan te (laten) passen.
@willemnipius1964
@willemnipius1964 Жыл бұрын
Het commentaar is heel divers. Heb zelf meegemaakt dat de netspanning opliep tot 256V op een fase omdat de straat altijd is verdeeld over 3fases door de netbeheerder. Als de meeste op 1 van de fases hun inverter hebben aangesloten kan je daar weinig aan doen. Ook komt het vaak voor dat er een verkeerde net- id is ingesteld en of geen firmware updates van de leverancier laat installeren. Er zijn namelijk in de EU andere netafspraken verplicht sinds 2 jaar. Houd ook rekening dat de huishoudelijke apparatuur defect gaat als deze langdurig boven 240V wordt aangesloten. In de meeste gevallen zal de netbeheerder de grondkabel vervangen naar het woonhuis als men een klacht indient omdat de netspanning maximaal 253V kort mag zijn. Zelf deze spanning parameters verhogen op de inverter is dus desastreus voor je eigen apparatuur in huis.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Klopt, en dat verdien je niet terug met dat beetje extra opwek.
@GBOAC
@GBOAC Жыл бұрын
" Als de meeste op 1 van de fases hun inverter hebben aangesloten kan je daar weinig aan doen" dan is het toch nog steeds een optie een 3x25A aansluiting te nemen en een andere fase te kiezen?
@jww1988
@jww1988 Жыл бұрын
Onzin, apparatuur wordt ontworpen voor de spanningsvariatie van 10%. Vaak wordt zelfs gewerkt met 240V+10% =264v . Kijk maar eens op je apparaten
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@jww1988 Onjuist, het is 230V+10%-6% en 240V+6%-10%. Beide netspanningen hebben daarom dezelfde min en max waarde.
@willemnipius1964
@willemnipius1964 Жыл бұрын
@@jww1988 Je hebt het hier over laders etc. voor mobiele apparatuur die wereld wijd gebruikt kunnen worden. Die 10% is kortstondig (Msec) ook bij 253V staat allemaal vastgelegd in de elektrische-tijds wetgeving die ook voor de EU is aangepast. Alle (oudere) apparatuur van 220-230V gaat defect als deze langdurig aan te hoge spanning wordt blootgesteld. De stroom wordt omgezet in warmte waardoor je apparaat als een straalkachel zal gaan fungeren. In België en NL zijn de wetgeving hier duidelijk over. SMA laat dan ook niet toe dat aan de inverter de parameters veranderd kunnen worden, anders dan via een key aanvraag door een gecertificeerde installateur. Eigenlijk zijn volgens de nieuwe EU wetgeving alle inverters die ouder zijn dan 3-4 jaar niet meer toegestaan op het NET. Alleen onze netbeheerders laten dit oogluikend toe. En zie de gevolgen in het land met netwerken die overbelast zijn of met hoge pieken te maken hebben. Wat dat betreft is de handhaving in België veel strenger. Denk ook aan brandgevaar en verzekeringen die geen uitkeringen doen als blijkt dat een aansluiting niet voldoet aan de NL wetgeving. Ik wens je succes met het amateuristische geknoei.
@eriklaken1025
@eriklaken1025 Жыл бұрын
Mijn ervaring is dat als je omvormer de helft van zijn capaciteit gebruikt de uitgangspanning ook niet verschrikkelijk hoog wordt, gebruik meer omvormers op halve kracht en weg probleem.
@skinkie
@skinkie Жыл бұрын
Mijn ervaring is dat als je een omvormer neemt waarbij je niet voldoet aan de eisen van de ingangsspanning (MPPT-tracker Vmin), omdat je te weinig panelen hebt, de omvormer niet eens aan gaat ;-)
@willemnipius1964
@willemnipius1964 Жыл бұрын
Spanning is altijd 230-240V heeft niets met capaciteit te maken. Zie het als waterleiding hoe dunner de buis hoe hoger de druk zal oplopen. Iedere deelnemer in de straat/wijk zal een paar Volt druk verhogen op de fase/leiding net zolang tot de ingestelde grenswaarde 253V wordt bereikt. Dit is alleen omlaag te krijgen als de leiding van een voldoende dikte is en er geen druk wordt opgebouwd naar de trafo in de wijk. Het zelf aanzetten van apparatuur heeft hier maar 2 - 8V invloed op omdat de druk door de overige gebruikers omhoog gestuwd wordt. De netbeheerder moet de leiding van een voldoende capaciteit aanbieden zodat deze nooit meer als 253V ma en kan worden volgens de elektrische- tijd wetgeving EU/NL.
@andrevanrossum63
@andrevanrossum63 Жыл бұрын
Als je twee omvormers op de helft van hun capaciteit gebruikt, krijg je toch echt hetzelfde probleem als bij een omvormer op volle capaciteit. Het probleem zit niet in de omvormers, maar in het electriciteitsnet.
@Thugie0115
@Thugie0115 Жыл бұрын
Je zet dus een verbruiker aan, waardoor de spanning daalt, de spanning onder de grenswaarde uitkomt van de omvormer, waardoor de omvormer weer aan gaat. Zeg ik dat zo juist? Is het dan niet zo, dat zodra de verbruiker terug uitgaat, de spanning weer terug oploopt, boven de grenswaarde van de omvormer uitkomt en de omvormer vervolgens af slaat?
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Klopt. Hangt er dus vanaf. In dit voorbeeld gebruik ik een waterkoker, maar een boiler van 150L kan natuurlijk ook, deze gebruikt meerdere uren om op te warmen. Besef dat je dit alleen nodig hebt als de spanning écht te hoog wordt, als je dit dagelijks hebt dan zou ik eens naar de netbeheerder bellen.
@johanslangen105
@johanslangen105 Жыл бұрын
De echte problemen ontstaan straks tijdens de koude donkere winterdagen. Weinig tot geen zonne energie. Daarentegen wel veel elektriciteitverbruik. Vele voedingskabels liggen al meer dan 60 jaar in de grond. Aftakmoffen gaan kapot, sneeuw blijft niet meer op het trottoir liggen(voordeel😁). We zijn nooit minder gaan verbruiken, alleen maat meer. Tel je stekkers maar en al je dagelijkse verbruik. Die zg LED lichtbronnen zijn maar een fractie van je gebruik. Want je oude gloeilamp of halogeentjes die met de wintermaanden veel meer branden dan in de zomer geven stiekem meer warmte af dan men denkt(en dat is weer een voordeel) LED verlichting is naar mijn mening een dure aanschaf met weinig spectrum, teveel beloofde levensduur en lichtopbrengst. Een LED lichtbron is veel vervuilender om te produceren en kost meer productie-energie. Als ik fout zit hoor ik 't graag. We gaan 't zien.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
LED lichtspectrum is onderussen niet meer te onderscheiden van gloei. Geen hittestrepen meer op de muur, geen bizar stroomverbruik, aanraakveilig en kleurtemperatuur naar keuze. De hitte van gloeilampen daar had je in de praktijk weinig aan (zat vooral in het armatuur of ol plafondhoogte) en in de zomer had je er juist last van. Dus ook daar geen gemis. Daarbij is LED zelfs goedkoper in aanschaf dan gloei (bij de standaard maten) daarom is zelfs de Action gestopt met standaard gloeilampen. De wereld is verder gegaan.
@johanslangen105
@johanslangen105 Жыл бұрын
@@KetelKlets Ik weet er ook helemaal niets van, ik verzin 't terplekke. Een tip voor jou! " Wat je s'nachts droomt hoef je niet overdag te vertellen"
@henkgerritsen6284
@henkgerritsen6284 Жыл бұрын
Schakelt de micro-omvormer op deze wijze in en uit?
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Alleen als deze met een spanningsbegrenzer (component in de meterkast) is uitgerust. Bij Enphase heet dat het IQ Relay.
@DKLHensen
@DKLHensen Жыл бұрын
Slim idee, bitcoin miner aanzetten wanneer de spanning boven de 246 volt uitkomt
@willemnipius1964
@willemnipius1964 Жыл бұрын
Nog even over meten is weten, met de tool van een SMA omvormer kan je elke waarde uitlezen die je zou willen weten. De spanning, stroom, vermogen, frequentie, de procentuele afwijkingen t.o.v. de net-leverancier. Dus een goede webbrowser en toegang tot de omvormer en natuurlijk de juiste rechten als consument en of installateur geven alle gegevens die men wil weten. Ook SMA bewaakt zo de nieuwe omvormers in het land remote op afwijking of verstoringen. Dat is ook een van de redenen dat er alleen nog nieuwere generaties omvormers toegestaan worden om netvervuiling te voorkomen binnen de EU richtlijnen.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Dat kan elke omvormer tegenwoordig, SolarEdge, Goodwe, noem ze maar op. De vraag is alleen of je met die meetwaarde ook externe componenten kunt schakelen, daar hebben niet alle merken het juiste eco-systeem voor.
@87vortex87
@87vortex87 Жыл бұрын
Op de P1 meter lukt het mij niet om de individuele fases te volgen en dus ook niet het individuele voltage per fase. Volgens mij staat dat bij bepaalde types slimme meters uit. Ik vind de entiteit wel in de P1 meter, maar geeft geen data door. Ik volg het dus gewoon via een stopcontact met een zigbee blitzwolf bw-shp13.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Dat is vreemd, want de fases moeten per stuk uit te lezen zijn via P1, netspanning vaak ook, maar niet altijd.
@87vortex87
@87vortex87 Жыл бұрын
@@KetelKlets ja, dat zou moeten inderdaad. Ik zie maarliefst 29 datapunten, maar niet alle punten geven data.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@spx2338 Fases wel, dat heb ik zelf, en netspanning gaat nog komen begreep ik.
@willemgrooteboer6395
@willemgrooteboer6395 Жыл бұрын
De P1 poort van een 2.2 meter geeft geen spanning of stroom waardes weer in het telegram, de 4.o en 4.1 geven in het telegram wel spanning, maar geen stroom waardes weer en de 5.0 geeft in het telegram spanning en stroom waardes weer.
@willemjanwithaar
@willemjanwithaar Жыл бұрын
Je hebt een abbonement nodig om fases te kunnen uitlezen.
@ilucasgameznl5349
@ilucasgameznl5349 Жыл бұрын
Huis ver van de NUTS trafo kopen
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Maakt niet uit, die trafo staat bij mij bijna in mijn achtertuin en je ziet de netspanning op een zonnige dag. Bij de aanleg van die trafo is netjes uitgerekend op welke wikkeling deze geprikt moet worden zodat eventuele afstandsverliezen zo goed mogelijk worden gecompenseerd.
@gasguzz
@gasguzz Жыл бұрын
@@KetelKlets Toch vind ik een netspanning van 234 V behoorlijk laag als je panelen volop in de zon staan. Bij mij is de netspanning dan al ong. 244 V.
@Lieckensnl
@Lieckensnl Жыл бұрын
is dit overal in europa
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Ja.
@BartSliggers
@BartSliggers Жыл бұрын
…En dan is er nog de truck met de oude magnetron trafo…
@skinkie
@skinkie Жыл бұрын
Welke toepassing is daar nog meer voor? :-)
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Als je 10% van je opwek kwijt wilt raken in de vorm van verlies, dan is zo'n trafo een top idee
@edwin1563
@edwin1563 Жыл бұрын
Die snap ik niet wat doet die trafo dan.
@BartSliggers
@BartSliggers Жыл бұрын
@@KetelKlets Nee hoor, die energie wordt gewoon ook teruggeleverd. Het is een puur inductief systeem. Op een paar watt blik- en koperverliezen gaat alles terug het net in. Als er ècht 10 % verlies zou optreden zou dat ergens ohms verstookt moeten worden. Teken het vectordiagram maar uit.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@BartSliggers Alle klassieke ijzerkerntrafo's hebben een eigenverlies van ~10%. Verlies je in de vorm van warmte. Daarom mogen die bloktrafo's ook al jaren niet meer worden verkocht als opladers van apparatuur (moeten allemaal schakelende voedingen zijn precies om deze reden).
Salderen & Energiecontracten - hoe zit het nu precies?
27:06
Ketel Klets
Рет қаралды 43 М.
Warmtepomp + Zonnepanelen = Slim?
20:20
Ketel Klets
Рет қаралды 59 М.
If Barbie came to life! 💝
00:37
Meow-some! Reacts
Рет қаралды 78 МЛН
Пройди игру и получи 5 чупа-чупсов (2024)
00:49
Екатерина Ковалева
Рет қаралды 4,3 МЛН
Please Help Barry Choose His Real Son
00:23
Garri Creative
Рет қаралды 23 МЛН
Is het nu nog slim om zonnepanelen te kopen?
10:01
Ketel Klets
Рет қаралды 64 М.
‘Dan wordt het heel moeilijk voor de Russen’
9:49
De Telegraaf
Рет қаралды 101 М.
Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs
13:45
Ketel Klets
Рет қаралды 370 М.
☀️ Laadpaal aansturen via P1 (V2C Trydan) ☀️
11:39
Ketel Klets
Рет қаралды 9 М.
Krijg inzicht in je energieverbruik met een HomeWizard energy display..
5:00
John Visser cv-optimalisatie
Рет қаралды 7 М.
Smart Meter Disaster!!
16:33
Rygol Electrical and Renewables Bristol
Рет қаралды 136 М.
Netspanning naar 264,5 volt?
10:27
Ketel Klets
Рет қаралды 48 М.
Verlaag NOOIT je aanvoertemperatuur van je cv-ketel.. (deel 2)
5:03
John Visser cv-optimalisatie
Рет қаралды 756 М.
Hoe wordt de terugleverboete berekend?
4:00
Ketel Klets
Рет қаралды 11 М.