Hier ben ik het zo mee eens! Reclame is zo onnodig, irritant en overal aanwezig. Als burgers hebben wij recht op kwaliteit van leven, niet op een overkill aan schreeuwerige product aanprijzingen!
@Airbiscuitmaker6 ай бұрын
Exact!
@DerekSmit6 ай бұрын
Precies en de publieke ruimte is van ons allemaal, dus daar zouden we ook allemaal iets over te zeggen moeten hebben. Een gigantisch reclamebord ergens schaadt deze ruimte, eigenlijk op dezelfde manier als iemand die heel veel overlast veroorzaakt met een sportuitlaat die je 3 wijken verderop kunt horen aankomen.
@DelFlo6 ай бұрын
Je moet de massa bezig houden met consumeren anders wordt het chaos
@DerekSmit6 ай бұрын
@@DelFlo Het was ook geen chaos toen elk dorp nog 3 kleine winkeltjes had, waar je net de basis benodigheden kon kopen.
@DelFlo6 ай бұрын
@@DerekSmit Toen was de kerk er nog. En werkten mensen langer.
@amy49246 ай бұрын
Voor mij heel fijn om dit te zien. Vier jaar studie advertising en 2 jaar in de wereld gewerkt. Ik raakte in een burnout omdat ik tot dezelfde conclusie kwam als Thomas. Gestopt met werken en nu werk ik in het maatschappelijk veld en zet mij in voor sociale non profit organisaties. Beste keuze die ik ooit heb gemaakt.
@jaspertuin20736 ай бұрын
Ik heb tijdens mijn studie Communicatie en Multimedia design dezelfde conclusie getrokken. Het is echt een opleiding vol met ruimte voor creativiteit en innovatie, en trekt ook dit type student aan - maar uiteindelijk stroomt zon 25-30% door naar de Marketing sector. Wat een verspilling zeg....
@amy49246 ай бұрын
Ja dat zijn helaas de best betaalde banen. Toch zonde van al dat creatieve talent..
@Widdekuu916 ай бұрын
Ik heb Marketing, standbouw, productpresentatie en etaleren gestudeerd, 4 jaar in totaal. Hoewel het vormgeven nog steeds leuk is, ben ik erna Pedagogisch Werker gaan studeren en maak nu kunst voor een Stichting, waarnaast ik mijn creatieve kennis gebruik in mijn eigen leven (d.w.z. het vormgeven van mijn huis, cadeautjes voor mijn omgeving enz.) Als ik tips geef aan winkels over etaleren (of ik help iemand even met een mannequin aankleden tijdens het winkelen) dan is dat bij Nonprofit-winkels, tweedehands winkels en kleine ZZP-winkeltjes. Ik vind/vond advertenties die op een creatieve manier vormgegeven zijn nog steeds leuk, maar wat er nu "buiten" aan het gebeuren is, is echt belachelijk.
@aerobicpatje6 ай бұрын
Nou ik hoop dat dit door slaat naar verbod op online reclame te beginnen bij youtube! Ik erger mij groen en geel aan al dat dwingende shit reclame, tenzij je betaald natuurlijk...dus ook nog extra moeten betalen om geen reclame te ontvangen? Hell no, zij behoren ons te betalen om reclame aan te bieden. Kortom ik vind dat er verplicht een optie moet komen om reclame uit te kunnen zetten, zeker als men invloeden via een populaire platform als KZbin op kinderen / tieners willen overbrengen. #Stopyoutubereclame
@amy49246 ай бұрын
Ik denk dat dit helaas lastig word in de online wereld omdat KZbin zelf eigendom is van het platform mogen zij dit zelf bepalen. Irritatie is geen argument als de consument ondanks de irritatie toch blijft kijken. In de echte wereld is er wel mogelijkheid tot verandering want het rijst de vraag: van wie is het publieke domein? Vanuit politiek is hier veel meer te behalen.
@bakkerem19676 ай бұрын
Ik ben wat autistisch aangelegd, en ik heb een absolute bloedhekel aan al die schreeuwende walgelijke reclames.
@nelus72766 ай бұрын
Tja, ik heb een absolute bloedhekel aan autisten. Verbieden maar!
@OfficialCANVAS6 ай бұрын
Goed. De literatuur laat weten dat autisten gevoeliger zijn voor manipulatie technieken
@thebreadbringer5 ай бұрын
Het is überhaupt stomvervelend. Er is ook vrijwel geen kunst meer in reclameposters, het is vaak niet meer dan een foto van het product, dus het is exclusief irritante manipulatie.
@fjashfcsahds2 ай бұрын
Ik hoop dat je net als ik geen smartapparaten gebruikt waarop je geen reclames kan blokkeren. Dat is mijn oplossing.
@apivaping54762 ай бұрын
Als ze mensen met autisme serieus hadden genomen, zou alle reclame in welke vorm dan ook al lang verboden zijn geweest.
@go4acro6 ай бұрын
Weg met al die advertenties
@XcelentTom.6 ай бұрын
Vooral KZbin Revanced is ook erg prettig. Blokkeert vrijwel alle reclames op de telefoon!
@renevank6 ай бұрын
@@XcelentTom. Werkt die bij jou nog? Die van mij werkt niet meer.
@BilboBaggins2366 ай бұрын
@@XcelentTom. Kan ook altijd gwn adblock browser installeren, kan je YT zonder ads kijken, maar ook alle pirate streaming sites zoals Braflix of Sportfeed24 zonder ads
@memunist57656 ай бұрын
@@renevank Opnieuw installeren fixt het probleem over het algemeen
@hugo.bakker66756 ай бұрын
Weg met de consumptie maatschappij ;)
@mauritslinden27696 ай бұрын
Interessant is dat ook als je voorstander bent van de vrije markt, advertenties veel meer ingeperkt zouden moeten worden. Een goed functionerende vrije markt vereist dat consumenten weloverwogen rationele beslissingen kunnen maken, en dat gebeurt niet als je gebombardeerd wordt met reclames die je willen verleiden ipv informeren.
@dotz76166 ай бұрын
Wat je zegt staat haaks op de vrije markt.
@alcannehoutzaager13046 ай бұрын
@@dotz7616 Een goed funtionerende vrijmarkt stelt paal & perk aan het promoten van diensten & producten die hun negatieve impact, externe kosten afwenetelen op de maatschappij en het milieu en bevordert een mentaliteit, cultuur, producten en diensten die beter & goedkoper voorzien in basisbehoeften......
@hankstorm31356 ай бұрын
@@dotz7616 ik denk dat er iets valt te zeggen over competitie vervalsing en monopolies. vrijheid werkt van twee kanten moet u niet vergeten. die van u houd op waar die van de ander begint.
@dotz76166 ай бұрын
@@hankstorm3135 Huh? Wat hebben reclames met monopolies, competitievervalsing en inperking van vrijheden van anderen te maken? Reclames komen voor in monopolies, oligopolies en markten met duizenden aanbieders. Wat is het verband? Sterker nog, er van uitgaande dat je monopolies onwenselijk vindt, hoe zou een nieuwe partij een monopolie doorbreken als die geen aandacht op haar product of diensten kan vestigen? Hoe leiden reclames tot competitievervalsing? Smaad en valse claims zijn al strafbaar, of het nou reclame betreft of niet, dus dat punt gaat in ieder geval niet op. Hoe beperkt de vrijheid om reclame te maken de vrijheid van anderen?
@ThaJay6 ай бұрын
Een vrije markt is ook vrij om te manipuleren en onderdrukken. Een vrije markt is alles behalve eerlijk. Als wij op een eerlijke en gebalanceerde manier commercie willen bedrijven zal dat juist in een sterk gereguleerde markt moeten, waarbij de hefboom van schaal teniet gedaan wordt.
@themsdosnerd6 ай бұрын
De burgermeester van Grenoble gaf veel redenen waarom mensen tegen reclames zijn. Nog meer redenen: - Billboards zijn gewoon lelijk. - Reclames kunnen problemen veroorzaken bij mensen die slecht met geld om kunnen gaan. - Reclames zijn slecht voor de economie: Ze kosten veel geld, en doen niks anders dan klanten van het ene bedrijf naar de andere lokken. Hierdoor zal het eerste bedrijf ook weer adverteren, waardoor alle bedrijven geld uitgeven aan advertenties, en de klanten weer op de oude plek terecht komen.
@markkabuto6 ай бұрын
- Reclame in de publieke ruimte, met name langs drukke wegen, is gevaarlijk. Je dient als deelnemer aan het verkeer je aandacht bij dat verkeer te hebben. Een smartphone gebruiken mag niet, dat is afleiding, maar billboards (zeker als ze bewegen) zouden wel mogen?
@anong14706 ай бұрын
1. Windmolens en zonneweides ook, voor een propagandistisch en sinister doel worden die op kosten van veelal belastinggeld toch gebouwd. (geen waarde toegevoegd dus, vooruitlopend op punt 3) 2. Een samenleving die alleen op het beschermen van de zwaksten daarbinnen is gericht gaat nooit competitief kunnen zijn, aspiratie boven eindeloze vangnetten en betutteling, aub. 3. Pertinente onzin. De reclame industrie is een markt met competitie zoals alle anderen, die ook belasting betaalt en waarin getalenteerde mensen zichzelf in kunnen ontplooien. Je begrijpt echt niks van economie als je meent dat wanneer bedrijven geld steken in adverteren dit "slecht is voor de economie", evenals klanten die binnen concurrentie op commercieel niveau wisselen van waar ze hun geld aan uitgeven. Kneuzige argumentatie ten top dit. Helaas gaat het met de economisch ongeletterde alompresente linkse macht alleen maar erger worden via de EU naar alle waarschijnlijkheid, waardoor Europa compleet economisch irrelevant gaat worden tov Amerika en Azië.
@ducopieterse71036 ай бұрын
Klopt. Ze vechten om een stukje marktaandeel, terwijl er niet opeens meer gebruikt van gaat worden, denk aan bijv aan wasmiddelen.
@janne-mans82956 ай бұрын
levert wel iets op aan belastingen dus valt dat weg, gaan andere belastingen omhoog
@savo20216 ай бұрын
Reclame levert geen belastingen op, want het is een uitgave van een bedrijf, die van de belaste winst af gaat. Zonder reclame kunnen bedrijven meer winst maken, maar alleen als geen enkel bedrijf reclame kan maken.
@MarcelGeutjes6 ай бұрын
Tijd is het meest kostbare wat wij hebben in dit leven. Als ik werk krijg ik een vergoeding voor die kostbare tijd die ik vrijwillig bij een werkgever spendeer. Elke reclame consumeert mijn aandacht en tijd zonder dat ik daar voor kies, mijn tijd wordt gestolen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Ik kijk geen TV vanwege de enorme tijdverspilling, van de ongewenste reclame. Ik betaal Google om geen reclame te hoeven zien, maar sommige diensten wel graag gebruik, wat in wezen belachelijk is, Google zou iedereen moeten betalen om reclame aan te mogen bieden. Reclame is massamanipulatie een goede actie van deze Fransen.
@wesleykeur91486 ай бұрын
Omgekeerd zorgen reclames ervoor dat sommige entertainment je gratis kan worden gegeven, in dat opzicht bespaart het je tijd/geld
@anong14706 ай бұрын
Gebruik een adblocker en ga pushups doen tijdens reclameblokken. Ik zie al sinds ik 12 ben geen reclames meer. Waarom moet alles altijd gelijk verboden worden, lol.
@Red_pine6 ай бұрын
@@anong1470 ook gehersenspoeld dus. Is niet raar hoor grootste deel van de mensen is door de reclamewereld in de val gelokt. Het is niet normaal dat de publieke ruimte gekaapt is door bedrijven die hun reclame in je brein willen stoppen. Een verbod op reclame in de publieke ruimte is in het geval van reclame de enige manier om er zeker van te zijn dat we overal weer toegang krijgen tot een publieke ruimte zonder dat we bewust en onbewust gebombardeerd worden met reclamemeuk.
@TheBobiaan6 ай бұрын
"k betaal Google om geen reclame te hoeven zien, maar sommige diensten wel graag gebruik, wat in wezen belachelijk is, " waarom is het belachelijk om te betalen voor iets wat je graag gebruikt?
@GuidoHaverkort6 ай бұрын
Waarom zou google z'n services gratis aan moeten bieden😅 ik heb ook een hekel aan reclames maar dat je dan moet betalen voor de service is compleet logisch
@timo37246 ай бұрын
Als iemand die Marketing heeft gestudeerd, ben ik het er helemaal mee eens. Tenzij het een campagne is die het publiek puur wil informeren, is het is pure manipulatie. Het doel van marketing is meestal om mensen tot overconsumptie of overspending te leiden. Als je ziet wat voor neurologische onderzoeken er aan sommige marketing campagnes van te voren gaat dan zie je snel dat een ontwetend persoon volledig kansloos is tegen deze invloeden die vaak in hun nadeel werken.
@SmegmaMale696 ай бұрын
Zelfde voor mij, ook marketing gestudeerd en heb daarna van dat hele wereldje afgezien
@Jeretyto6 ай бұрын
Ik vind het zo absurd dat er meer geld/tijd/moeite in het onderzoeken van de effectiviteit van marketing, dan sommige levensbedreigende gezondheidsproblemen
@timo37246 ай бұрын
@@jeffreybout Misschien een makelijk voorbeeld is marktcreatie (een markt creëren die er eerst niet was). Doel = jouw gedrag veranderen om vraag te creëren. Of je dit product nodig hebt zal geen marketeer zich afvragen, het enige doel is verkopen (trekt vaak prestatie gerichte mensen aan) Een bekend en makkelijk voorbeeld is '4 uur cup a soep'. Het doel is om jou zo lang te bombarderen met dit bericht dat het eerste wat jij denkt als jij om 4 uur naar de klok kijkt is 'cup a soep'. Deze connectie moet zo sterk worden dat als je 4 uur ziet je bijna automatisch cup a soep pakt zonder hierbij na te denken. Veel mensen denken ze hier te slim voor zijn en het bij hun niet werkt maar geloof mij het werkt als een malle, bedrijven pompen hier niet niks miljoenen in.
@ShannaNL4 ай бұрын
@@timo3724 Nou nee, die reclame heeft me juist van het merk doen afdraaien. Hetzelfde dat ik geen DE drink maar goedkope koffie met dezelfde samenstelling en betere smaak, geen viakal gebruik maar soda, geen darmflora nastreef met Yakul, maar gewoon eet wat ik lekker vind. Dus ja, aldus jouw woorden, ben ik te slim. Addblockers, promotieblockers, tv eruit gedonderd. Ja, ik verzet me tegen reclame, al decennia. Het is schadelijk en onverantwoord. Begin maar hier, met die flauwekul van "creators" en "influencers" oftewel Reclame-najagers en google met zijn dataverkoop.
@hetedeleambacht66082 ай бұрын
Ook een publieke campagne is manipulatie. Manipulatie in zichzelf is niet slecht, en is in de praktijk alomtegenwoordig dan wel onvermijdelijk (menselijke 1-op1-interacties). De vraag is: wilen we burgers manipuleren om verantwoordelijke, onafhankelijke, vrije, gelukkige en gezonde burgers te worden of willen we ze manipuleren om koopverslaafd, medicijnverslaafd, werkverslaafd, ongezond en.......(zelf in te vullen) te worden?
@yomuin53896 ай бұрын
Ik ben echt 100% voor. Weg met die constante diarree van zo irritant mogelijke jengelende reclame, bedoeld om zo veel mogelijk geld uit je handen te trekken voor onzin die je anders nooit had gehoeven.
@mr-boo6 ай бұрын
Geweldige rapportage! Ik heb elke mogelijkheid al uitgebuit om reclame buiten de deur te houden. Het is gif voor de geest.
@TheThunderdance-nd8jwАй бұрын
Stoer
@youteacher786 ай бұрын
Het lukt mij vrij aardig om er van weg te blijven. Adblocker op je browser en KZbin kijken via Firefox en niet via de app of Chrome. Ik kijk geen tv en luister geen radio. Muziek luister ik via betaald abonnement of ik koop nummers op Bandcamp. Laatst heb ik de CD en cassette verzameling van mijn moeder geërfd. Naast de nostalgie is het gewoon heerlijk om fysieke media te draaien, heel rustgevend. Verder een Nee-Nee sticker op de brievenbus. Boodschappenlijstje maken en daar niet van afwijken helpt om gefocust door de winkel te lopen. De Lidl is bijvoorbeeld ook veel minder erg dan de AH qua opdringerige reclame. Op stations en dergelijke heb ik koptelefoon op en lees ik een boek. Reclame vrij is een illusie, maar reclame arm is goed haalbaar.
@TheRubendjc6 ай бұрын
Alhoewel dat haalbaar is, wat is het hele punt. Vind jij het oke dat de rest van Nederland onder slechte invloed staat, maar jij kan je eraan onttrekken. Gaat het er niet om dat maatschappelijke problemen ons indirect als persoon ook aangaan?
@youteacher786 ай бұрын
@@TheRubendjc dan kom je bij de vraag hoe maakbaar de samenleving is. Ik ben opgegroeid zonder tv, mijn kinderen zijn opgegroeid zonder tv. We zijn niet religieus of zo, maar het is niet de gewoonte in onze familie. Zie jij ooit reclame voor vapes of fatbikes? Ik niet, maar alle jongeren hebben ze. Peer pressure en opvoeding is veel krachtiger dan reclame. Ik ben helemaal voor het verbieden van reclame, maar heb niet de illusie dat het grote maatschappelijke problemen oplost. Massa consumptie stopt pas als er geen beloning meer is in de vorm van status. De gewoonte om te duelleren is in de 19de eeuw binnen één generatie verdwenen, omdat het niet "cool" meer was. Geen postbus 51 campagne voor nodig. Ik was een paar jaar geleden in Kroatië, daar dronken de jongeren geen druppel bier, want vreselijk oubollig. Uiteindelijk zijn het de mensen zelf, die bepalen hoe de wereld er uit komt te zien. We hebben nu de dead internet theorie, die kan het einde betekenen van het huidige op clicks gebaseerde internet. Ik deel mijn ervaring omdat ik denk dat het mensen kan helpen om te beseffen dat wanneer de behoefte bestaat, de uitvoering best meevalt.
@TheRubendjc6 ай бұрын
@@youteacher78 dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Hmm grotendeels mee eens, alhoewel ik wel wil opmerken dat mensen wel invloed hebben hoe de wereld eruit ziet (zeker in een goed werkende democratie) is het in dit geval voornamelijk bedrijven die dit bepalen en mensen die het bevestigen dat ze dit willen of het ze niet uitmaakt. Dus er moet zeker wat bewustwording en actie op komen.
@HazewinDog6 ай бұрын
Oneens. Ik denk dat reclamevrij wel mogelijk is. Waarom zou een reclameloze samenleving volgens jou onmogelijk zijn?
@Johanneslol116 ай бұрын
Nog een tip, laat je eten bezorgen door jumbo of AH. Want ook in de winkel manipuleren ze je. Als je online koopt, doe je verder geen impuls aankopen
@renevank6 ай бұрын
Ik vraag me af, als heel veel mensen in principe achter deze beweging staan, waarom lijkt deze beweging dan nog zo klein? Zijn veel mensen er nog niet bewust van?
@remc0s6 ай бұрын
Misschien moeten ze meer reclame maken 😆
@Quick_Fix6 ай бұрын
Veel mensen zijn zich er wel van bewust, maar zijn niet bereid ervoor de straat op te gaan.
@ThomiX0.06 ай бұрын
Het is niet zo simpel als je hier doet voorkomen, wij leven in een 'rechts georiënteerd' landje, waar reclame voor de ondernemers als noodzaak zal worden gezien. De simpele logica van verstands-vervuiling gaat voor deze politieke groep geen waarde opleveren, het gaat niet om het 'gepeupel' maar om de machtige 'markt-spelers', daar kun je wat mee bekostigen, daar komen ook de zgn lobyisten vandaan, daar zit meer dynamiek in..tralalala...
@theeternalnow65066 ай бұрын
Ik wist niet dat deze beweging er was en kan het alleen maar toejuichen.
@lordbunbury6 ай бұрын
Reclame is zo normaal geworden dat mensen de ergernis voor lief nemen. Net zoals geluidsoverlast overal. Mensen denken dat het er nou eenmaal bijhoort.
@gertjanhoeve27566 ай бұрын
Fantastisch voorbeeld van hoe actievoeren hoort, met het uitmaken van de gevelreclame: geen schade maken en direct het maatschappelijke probleem in kwestie concreet oplossen door de reclameuiting te verwijderen ( en en passant het milieu helpen maar daar gaat het niet eens om). De gemeente zou het direct moeten regelen dat reclameverlichting uit hoort als de winkel dicht is. En wanneer het licht aangelaten wordt, het handhavers of toevallige voorbijgangers vrij staat de brandweerknop te gebruiken.
@weeardguy6 ай бұрын
Het aparte is dat lichtgevende gevelreclame in sommige steden (of departementen?) in Frankrijk volgens mij al verplicht uitgeschakeld moest worden na een bepaalde tijd. Het is in ieder geval opgenomen in een nieuwe wet dat etalage- en kantoorverlichting en dergelijke niet meer mag na verlaten van de laatste werknemer van het pand. Gevelreclame lijkt daar dus niet onder te vallen óf, en dat zou me ook niet zoveel verbazen, er wordt niet op gehandhaafd en als er wel op gehandhaafd zijn de boetes, zeker voor een keten als Starbucks, gewoon een lachertje. Overigens kan dat in Nederland ook gewoon, zo'n brandweerschakelaar is net zo verplicht hier als daar.
@Yozghetto6 ай бұрын
Dag VPRO, kunnen jullie ook een filmpje maken over cookies. Met name dat vele bedrijven de optie wel of niet opslaan. En de derde partijen die hier mee gemoeid zijn. Per advertentie wel honderden partijen.
@DutchEmblem6 ай бұрын
Ik zou hier ook graag meer over willen weten. Hoorde laatst nog dat cookies afwijzen helemaal geen nut heeft..
@tegenlicht6 ай бұрын
Niet helemaal hetzelfde, maar dat ecosysteem komt wel aan bod in de grote dataroof, die ook op ons kanaal te vinden is!
@Overhemd6 ай бұрын
pro tip: gebruik op de pc een cookie blocker. Dat zijn browser extensions zoals "i don't care about cookies". Miss valt er zelfs te fixen dat t ook op mobiel kan, zelf nog niet uitgeprobeerd
@weeardguy6 ай бұрын
@@Overhemd Volgens mij heeft Firefox voor mobiel gebruik standaard al iets ingebouwd zitten om dat aan te zetten, zonder plugin of wat dan ook. Telkens als ik de vraag krijg (ik internet zelden op m'n telefoon) is standaard het meest minimale al ingevuld en hoef ik niet meer alles uit te vinken. Ook 'Gerechtvaardigd belang' (wat ik de meest idiote dooddoener vind) is standaard uitgevinkt.
@HazewinDog6 ай бұрын
@@Overhemd zeker, ik gebruik zelf Adguard op PC en mobiel. met Adguard home zou je het zelfs kunnen gebruiken op je Smart TV, smart fridge of smart lightbulb. Je kiest zelf wat je wel of niet wil zien, zoals het hoort in mijn ogen. Ik zelf wil geen reclame zien, niet gebruikmaken van optionele cookies, niet getraceerd worden en geen overbodige 'phone home' connecties hebben. Dit soort dingen zijn allemaal in te stellen.
@Nikki.H6 ай бұрын
Nog het meest irritant vind ik de mobiele reclames die je hele scherm in beslag nemen en waarvan het skip knopje zo klein is dat je er bijna altijd naast drukt en de reclame nog meer in je gezicht gooit. En dan alle reclames die je niet kunt skippen 😤 vaak zijn de reclames nog super slechte gewoontes aan het promoten ook, zoals loterijen of zwaar dubieuze mobiele games. Ben helemaal voor minder of geen agressieve reclames!
@Smauritsius6 ай бұрын
Probeer KZbin Revanced voor Android, geen reclames en met de Sponsorblock plugin skip je zelfs automatisch gesponsorde segmenten ij de video zelf.
@nikolasmaes996 ай бұрын
Zelfs als je in je fotogalerij aan het browsen bent. In het Cyrillisch (Russisch schrift). Dat is Xiaomi. Oh en spyware. Samsung is wrs best prijs/kwaliteit.
@TheMylittletony6 ай бұрын
Browser met adblock regelen, dan ben je er zo vanaf
@weeardguy6 ай бұрын
Of wat ik laatst in Amsterdam CS op het metrostation voor de Noord-Zuid lijn zag: toen de lijn geopend werd, werd er gejubeld hoe rustig en steriel de stations waren, omdat er geen reclames toegestaan werden op de perrons. Ik geloofde er helemaal niets van dat dat ook zo zou blijven, al helemaal niet omdat mij bij het eerste bezoek opviel dat er duidelijk afwijkende panelen in de muur zaten die alles weg hadden van grote LCD-schermen, alleen stonden ze niet aan. Niemand gaat geld uitgeven aan dergelijke dure signage schermen als je ze niet gaat gebruiken (voor de duidelijkheid: dergelijke LCD-schermen zijn veel, veeel duurder dan gewone LCD-monitoren voor consumenten, omdat ze 24 uur per dag aan staan en daardoor veel duurdere componenten bevatten: AG Neovo is zo'n merk, je moet voor de grap eens een relatief klein scherm van ze opzoeken en naar de prijs kijken) Ik ben een aantal jaar niet in de metro geweest op een rustig moment, maar gisteren daalde ik af richting het metrostation en eenmaal op het perron: precies wat ik verwachtte. Ook de Noord-Zuidlijn is nu gewoon een stroboscoop-festijn geworden met de meest irritante digitale reclames op die schermen die in moordend tempo afwisselen. Naast het feit dat ik het energieverbruik een ding vind (al vraag ik me ook altijd af wat de kosten voor energie/productie van al het papieren reclamegeweld zijn) vind ik sommige reclames gewoon ronduit gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn voor epileptische aanvallen door stroboscopische beelden.
@ZWD20116 ай бұрын
Of neem een abonnement. There's no such thing as a free lunch.
@87plank6 ай бұрын
Besteed hier alstublieft nog meer tijd en een aflevering aan! Je word volledig ondergesneeuwd door reclame, altijd. Ook in de zomer ;)
@Redisia6 ай бұрын
Waar mijn ouders wonen zie je 4 lelijke massale lichtgevende reclame borden die de hele nacht verlichten. Weg met deze zooi.
@JanTenWoldeEnschede6 ай бұрын
Helemaal eens, alle reclame verbieden, ik roep het al jaren...! Reclame = manipulatie, indoctrinatie, liegen. We zijn gaan doen of dat normaal is. Kinderen groeien op denkende dat dat normaal is en gaan ook liegen en misleiden. Alternatief: dwing producenten tot het vullen van een database met feitelijke informatie over producten. Zodat we objectief kunnen vergelijken. En recyclen (teruggeven aan producent als er iets mis is).
@TheRubendjc6 ай бұрын
ik vraag me af hoeveel er dan nog reclame zou zijn als ze met feitelijke informatie moeten komen... Wat wel fijn is als mensen een betere keuze kunnen maken, zullen er wel meer kwaliteit producten overblijven.
@Manjarow6 ай бұрын
zelfs het nieuws doet dit alles is manipulatie en bedrog kut mensen
@Dutch3DMaster6 ай бұрын
Als de politiek zich blijft bedienen van indoctrinatie en leugens, gaat het zeker niet alles oplossen. Sommige kinderen krijgen nu mee dat het volstrekt normaal is om als volwassene je politieke motivatie te baseren en vorm te geven op basis van het pesten van kinderen...
@DelFlo6 ай бұрын
Reclame is nodig. Je moet het verlangen van de massa sturen, anders wordt het chaos.
@maartenlabrie66286 ай бұрын
@@DelFlo hahaahhahahaha ja sturen om elke paar jaar een nieuwe stofzuiger te kopen zeker
@geert-janvreeburg45736 ай бұрын
Hoeveel energie verspilling. Enkel om de consumptie economie draaiende te houden 🤮🤮🤮🤮🤮
@evolad24636 ай бұрын
ok jood....
@ducopieterse71036 ай бұрын
Waar zijn de klimaatactivisten, zou je bijna denken ;-) ? Groenlinks zou zeer tegen reclame moeten zijn. Hoor ze nooit !
@evolad24636 ай бұрын
@@ducopieterse7103 omdat de jood ze geen toestemming heeft gegeven
@romrommi6 ай бұрын
@@ducopieterse7103Ik denk persoonlijk dat dat komt omdat groene partijen (zoals GL) er nog niet bewust van de impact zijn. Ik hoop dat je zelf ook begrijpt dat niet elke groene partij van elke manier weet om de planeet schoon te houden.
@Gittermaster06 ай бұрын
Koop je volgende wasmachine bij een betrouwbare leverancier! AEG
@theovalenteijn87006 ай бұрын
heb een prima add blocker als ik online ben, dus geen advertenties voor mij. maar onderweg langs de snelweg etc. ik irriteer me er een ongeluk aan. alles wordt je gewoon in de strot geduwd. 🤮
@Redisia6 ай бұрын
Je kunt net zoals mij doen... alles wat je ziet qua reclamen op een no buy lijst zetten. Uiteindelijk betaal je om jezelf (en andere) te irriteren als je dat merk koopt.
@evolad24636 ай бұрын
kijk dan weg
@Redisia6 ай бұрын
@@evolad2463 beetje lastig om het niet te zien wanneer alles aan de west kant één grote lichtshow is in de lucht omdat de borden extreem groot en fel zijn.
@evolad24636 ай бұрын
@@Redisia ok en?
@Redisia6 ай бұрын
@@evolad2463 Weg kijken heeft weinig zin wanneer zo extreem lichtgevend zijn dat je zelfs indirect achter bossen op kilometers afstand ziet dat ze er zijn.
@yelr-6 ай бұрын
Een wereld zonder reclames, dat lijkt me echt heerlijk!
@abcdef.fedcba6 ай бұрын
Gister in een cafe'tje wat gaan drinken. Letterlijk in het toilet zat een scherm verwerkt met reclame erin...
@mikmak.4206 ай бұрын
En het werkt nog ook helaas, je zou juist eerder denken dat zulke bedrijven geboycot worden. Waarom doen we dat niet?
@gmy336 ай бұрын
@@mikmak.420teveel mensen stellen I helft geen vragen en leven overleven hun leven ..
@gmy336 ай бұрын
Net als met de zelfscan ... als het niet meer loony dan stopt het
@Widdekuu916 ай бұрын
Arjen Lubach had daar iets over, het filmpje heet Overal reclame | De Avondshow met Arjen Lubach (S4) Misschien een opluchting om dat even te kijken, hij gaat helemaal los.
@evolad24636 ай бұрын
ik zou slachtofferhulp zoeken das echt net zo erg als verkrachting
@kogelnuldertien98596 ай бұрын
Respect voor die burgemeester, welke wordt de eerste in nederland die het durft of zijn we daar te kapitalistisch voor? 2024 er moet iets anders bedacht worden als kapitalisme of communisme. Net of dat de eenigste 2 oplossingen zijn zoals links en rechts.
@gmy336 ай бұрын
Ja man nederlanders zijn echt niet te doen
@ThomiX0.06 ай бұрын
Zal ik je een geheimpje verklappen? Je BENT het allebij, zoals iedereen om je heen dat al is. Er bestaat eenvoudig geen menselijke gedachte, die niet door zijn inprenting en omgeving wordt beïnvloed, daar bovenop heeft elk mens de behoefte om prettig of goed gevonden te worden, en daar komt de corruptie in je denken vandaan. ( we geloven onze visie ipv de waarheid) En dat noemen we dan gewoon 'mijn waarheid'... De scheiding tussen 'links en rechts' is gemaakt om dat je erin gelooft en daar je best voor gaat doen, maar wezenlijk ben je het allebij, het hangt alleen maar van de doelstelling af hoe je zult antwoorden. Er zijn geen mooie en lelijke bomen, het is alleen maar je visie. Een landje kan bestuurd worden zonder politieke voorkeuren en twistgesprekken, de waarde zit in de kunde van het vak zelf, niet in je voorkeuren, die verwarren de zaak alleen maar. Een gezonde keuze is er een waarbij je je voorkeur even 'on-hold' zet, want dan ben je niet in verwarring en zie je helder. :-) En dat heb ik niet bedacht, dat zijn feiten.
@nelus72766 ай бұрын
Noem eens wat knul? Want ik ga mijn vrijheid niet opgeven omdat jij wat liep te dagdromen. Mag ik niet meer zelf weten wat voor werk ik doe en voor welk geld?
@weeardguy6 ай бұрын
@@nelus7276 Ik denk dat kogelnuldertien9859 niet zozeer doelt op ander werk, maar op een andere naam van de samenlevings-vorm. Daar lijkt inderdaad een nogal tweekamp in te bestaan: 'als je niet kapitalistisch bent, dan moet je wel communistisch zijn!' Maar zo simpel is het niet en enige nuance is wel op z'n plek.
@jezusbloodie6 ай бұрын
@nelus7276 jouw reactie illustreert de polarisatie op dit onderwerp prachtig. Waarom meteen zo opgejaagd en kleinerend reageren op de zeer neutrale en open suggestie dat er mischien meer dan 2 compleet exclusieve systemen mogenlijk zouden kunnen zijn?
@ferencav4 ай бұрын
Prachtige aflevering! En helemaal mee eens. Mensen denken vaak dat ze niet gevoelig zijn voor reclame, maar je bent bewust en onbewust ontzettend gevormd door al die boodschappen. Mooi plan om dit eens flink in te dammen.
@Ladadeedeedee6 ай бұрын
Wat een helden die activisten!!!😍GEWELDIG
@ReindeRRustema6 ай бұрын
Ik roep het al sinds 2009, destijds in Spits en NRC. Ben er ook een petitie over begonnen: 'Aandacht koop je niet, aandacht verdien je', om alle handel in aandacht te criminaliseren.
@nelus72766 ай бұрын
Ok. Hoe breng je een nieuw product dan onder de aandacht? Wachten tot iemand toevallig je fabriek achterop een industrieterrein binnen loopt?
@ReindeRRustema6 ай бұрын
@@nelus7276 via onafhankelijke (vak)journalisten die daar goed voor worden betaald door de lezers/kijkers. Via detaillisten die goede onafhankelijke adviezen geven. Beroepsgroepen die dat dan goed moeten doen om te bestaan.
@dotz76166 ай бұрын
Ik vind ook al jaren dat er veel te weinig censuur is in Nederland. Hopelijk lukt het je gauw om alle media in Nederland onder controle te krijgen!
@tina46216 ай бұрын
Als ik te agressief vaak reclame van een bepaald bedrijf zie, ga ik daar niets kopen of bestellen. Dit bedrijf komt bij mij over als manipulerend en werkonbekwaam. Meer bezig met reclame dan kwaliteit.....
@ducopieterse71036 ай бұрын
Zo probeer ik dat ook te doen. Edoch, de mens is als een kudde dier, en dat weet de adverteerder.
@weeardguy6 ай бұрын
Dat heb ik dus ook... Net zoals ik al snel uit principe (omdat de werkwijzes van het bedrijf al eens onder een vergrootglas zijn komen te liggen) ergens iets niet koop. Ik snap bijvoorbeeld ook de hang van mensen naar aliexpress en zo niet. Allereerst niet vanwege de extreem lage kosten: je wéét (of zou moeten weten) dat de arbeidsomstandigheden in China daardoor abominabel zijn, maar punt twee is dat veel van die zooi daar vandaan gewoon extreem slechte kwaliteit is. Maar ja, als het stuk gaat 'dan kopen we wel weer een nieuwe, want het is zo goedkoop'. En in 'ruil' wordt er een leuk profiel van je opgesteld, want ik geloof echt niet dat je gegevens alleen voor je aankoop gebruikt en/of bewaard worden. Zelfde met Amazon trouwens: dezelfde goedkope troep, maar naast China sponsor je er dan ook nog Jeff Bezos mee en de werkomstandigheden voor werknemers in de distributiecentra waar de orders verzameld worden zijn erbarmelijk (en die centra staan gewoon in Europa!)
@tina46216 ай бұрын
@@weeardguy ja...en dan weten wij weer waarom wij net zoals amerika een weggooi maatschappij hebben. Want de tip om alles te repareren indien stuk, gaat niet op want er zitten geen schroefjes meer in de apparaten.
@TheSuperappelflap6 ай бұрын
@@tina4621 Gelukkig is er recent right to repair wetgeving in de EU gekomen dus binnenkort zitten die schroefjes er wel weer op. En anders mag je dat bedrijf aanklagen.
@weeardguy6 ай бұрын
@@TheSuperappelflap Ja, dat is een hele kleine stap in de goede richting. Het jammere is alleen dat een heel groot deel van de apparaten vol zit met elektronica waar je als consument vrijwel niet aan kunt komen en als je er wel aan kunt komen tegen een software-muur aanloopt: of het IC is geprogrammeerd door de fabrikant en de software krijg je niet of (en dat gebeurt ook) de software en programmeerhardware is wel beschikbaar voor relatief weinig geld, maar om de softwre in het IC te kunnen vervangen moet je eerst een beveiligings-sleutel invoeren. En die heeft, jawel, de fabrikant en die krijg je niet in handen als consument. Voor sommige zaken vind ik dat gerechtvaardigd: lithium-accu's bevatten, afhankelijk van de prijs, een zeer geavanceerd beveiligingssysteem met meerdere lagen om de accu's zelf te beveiligen tegen overladen en dergelijke: datzelfde system zorgt ook voor extreem accurate voorspelling van de restlading. Maar datzelfde systeem maakt vervanging door de gemiddelde consument bijna onmogelijk. Gezien de risico's die dergelijke accu's met zich meebrengen vind ik dat wel te begrijpen (en het is waarschijnlijk maar goed ook, ik heb genoeg levensgevaarlijk geknutsel gezien in m'n tijd als werknemer in een elektronicazaak), maar toch is het jammer dat fabrikanten daar de deur dichthouden. En dan heb ik het nog niet eens over de extreem specialistische apparatuur gehad die je voor steeds meer reparaties dient te hebben. De tijd dat je met een gewone soldeerbout en een multimeter bijna alles kon repareren, ligt ver achter ons.
@ivyking4149Ай бұрын
Zomervakantie in Portugal gedaan, daar viel op hoe weinig billboards, reclameborden en neon te zien was. Wat een heerlijke rust. Helemaal eens met dit idee; geen reclame.❤
@irissupercoolsy6 ай бұрын
Reclame moet echt beperkt blijven, anders wordt het om gek van te worden
@HazewinDog6 ай бұрын
zonder adblock was ik 20 jaar geleden al gek geworden. gelukkig valt reclame op straat in Nederland in verhouding nog mee, maar ook dat is veel te veel geworden. ik vind het wel wat makkelijker te negeren dan online reclame en reclame met geluid.
@megustAslagt6 ай бұрын
Goed om te zien. Het grootste probleem met reclame, die ik zie, is dat er een ethische code ontbreekt. Er zit decennia onderzoek achter hoe zo goed mogelijk mensen te manipuleren te laten doen wat je wilt, en een menselijke geest is er niet meer goed tegen opgewassen. Een beetje reclame is natuurlijk wel een beetje nodig, maar dan puur om tegen mensen te kunnen zeggen "hey, ik besta ook". Maar de manipulatie die erachter zit zou verboden moeten worden. En ja, ik ben het dus eens met een heel aantal andere comments hier.
@gmy336 ай бұрын
Onzin het is gewoon de mens die reageert via zijn menselijk mechanica .. niks moeilijke manipulatie gewoon domme mensen leven dom . ..
@jaspertuin20736 ай бұрын
Dat ''beetje nodige reclame'' dat je noemt is wat in de video bedoeld wordt met de informatie voorzienende functie. En het andere deel is waar we vanaf moeten: namelijk het manipulatieve onderdeel. Ik heb bij mijn studie CMD veel geleerd over marketing, en ik denk dat een ethische code voor reclame nooit écht integer kan zijn - en dus is het eigenlijk gewoon het zoveelste fabeltje die de sector/bedrijven zouden gebruiken om zichzelf te legitimeren. Het beste recente voorbeeld dat ik ken is het legaliseren van reclame voor gokken dat totaal averechts heeft uitgepakt. De commissies die opgezet waren om die reclame op een ''goede manier'' weer toe te staan was hardstikke corrupt en onderhevig aan een enorme lobby die nooit kon handelen vanuit het algemeen belang. Sommige dingen blijven gewoon verrot tot diep in hun kern, hoeveel werk je ook doet om het goed te maken, reclame is daar één van.
@anong14706 ай бұрын
Alle reclame werkt hetzelfde. De doelgroep aanspreken waarvoor het bedoeld is, deze te informeren over waarom het product voor hen geschikt is en over te halen dit te kopen. Wat jij manipulatie noemt komt neer op deze noodzakelijke punten, inclusief het "manipulatieve" aspect van onderscheiding in concurrentie. Het probleem is niet de manier waarop reclame wordt gemaakt, zolang het product/offer niet inherent schadelijk of misbruik makend van een kwetsbare doelgroep is. Goede producten die door hun applicatie levens verbeteren of op zijn minst veel belastinggeld opleveren om te investeren in noodzakelijke maatschappelijke systemen gebruiken precies dezelfde technieken als producten die focussen op bijvoorbeeld gokverslaafden om snel geld te verdienen. Reclame verbieden is op basis van misplaatste onderbuik gevoelens een noodzakelijke economische industrie de nek omdraaien en je land of continent compleet niet-competitief maken.
@gmy336 ай бұрын
@@anong1470 voor het gemak stap je dan over het feit van belasting ontduiking heen .. de grootste bedrijven betalen het minste belasting .. en consumentisme moet idd een halt toegeroepen worden .. er is ruimschoots tekort aan arbeids krachten in andere industrien..
@megustAslagt6 ай бұрын
@@anong1470 ik zou je graag willen wijzen op de eerste comment hieronder en het filmpje waar met meer en betere onderbouwing dan ieder van ons geeft, een extremer standpunt ingenomen wordt. Ik zie dan nog een functie van reclame voor met name kleinere bedrijven die soms nog niet makkelijk deel kunnen nemen aan de vooropgezette informatie infrastructuur. Maar het punt dat zij beiden maken dat de informerende functie van reclame nagenoeg altijd achterblijft (kijk naar zo'n beetje alle autoreclames, kijk naar degene waarbij ze offroad rijden en dan een disclaimer erbij moeten zetten dat het niet geschikt is voor offroad. Ze maken hun auto tot een statussymbool in plaats van zich te richten op de specificaties van de auto en hoe deze zich zou moeten onderscheiden van de competitie). En dan niet eens te spreken over leugens die naar voren worden gebracht door het idee van een bepaalde functie te wekken, of reclames die inspelen op verslavingen. Denk daarbij aan dingen als red bull die zichzelf constant verbindt aan sport, of fast food en casino reclames. Mogelijk zou je kunnen zeggen dat de KZbin reclame van KZbin zelf een van de weinig soort van ethische is omdat ze zich houden tot enkel het laten zien van een logo en benoemen waar dat abonnement voor dient in plaats van een hoop fierelantijntjes eromheen. En het belastingargument heeft meerdere oplossingen, zoals gewoon een wet in te stellen die hogere vermogingsbelasting op bedrijven zou kunnen heffen, of dat er met minder reclame meer geld naar salaris kan gaan, of dat producten goedkoper worden en daardoor sociale vangnetten minder nodig zijn. En dan komt er nog een laatste punt over dat een product het leven makkelijker zou kunnen maken en hoe dit een illusie is of het leven juist zo makkelijk wordt dat het tot psychische problematiek leidt, maar heb op dit moment geen zin om hier verder op in te gaan want het opzoeken van de bronnen kost teveel tijd. Iets met het friction manifesto (designingfriction), een invloedrijk paper over de versplintering van productie en eigenaarschap, en een studie over muizen die alles kregen wat hun hartje begeerden zonder er iets voor te hoeven doen. En dan nog 2 bronnen die sowieso bestaan over dit onderwerp.
@jurgenkranenburg13096 ай бұрын
het is fijn dat er eindelijk een beetje aandacht wordt besteed aan het feit dat als kapitalisme zo doorgaat als dat het nu loopt, dat het gegarandeerd onze ondergang wordt.
@nelus72766 ай бұрын
Je bedoelt, als jij met geweld het economische gedrag van alle andere mensen mocht bepalen ging alles veel beter?
@skarajipwner2 ай бұрын
Ik wou laatst shampoo kopen. In de schap pakte ik Head and Shoulders. Ik herinnerde mij die irritante reclame en legde het weer terug. Reclame werkt.
@Jesper04086 ай бұрын
Het meeste hekel heb ik nog aan advertenties die niks nieuws tonen, zoals advertenties van supermarkten. Puur om je elke keer te lokken om een of ander product te kopen wat deze week weer in de 'aanbieding' is. En ook dit zijn allemaal verkoop trucs, want hiermee bespaar je onderaan de streep ook helemaal niks, maar dat is dan weer een ander onderwerp. Zelfs dat dit soort advertenties nog wekelijks op papier worden gedrukt is echt een groot dieptepunt.
@TheSuperappelflap6 ай бұрын
Daarom ga ik naar de Dirk
@ProCookin6 ай бұрын
Goed item, zeer sterke argumenten. Blij dat hier eindelijk is aandacht voor is. Stoor mij ontzettend aan ongevraagde manipulatie vol met leugens en misleidende informatie. Inspirerend om te zien dat die gasten hier tegen protesteren, helden!
@Rick.Spierenburg6 ай бұрын
Een ander punt wat jammer genoeg niet erg belicht werd is het feit dat onze producten ook een stuk duurder worden dankzij reclames. Een bedrijf als Coca Cola spendeert jaarlijks ~4 miljard aan reclame en marketing, hun jaarlijkse omzet was ~45 miljard. Dat is bijna 10% van hun omzet. Koop je een blikje cola van 2 euro betaal je dus 20 cent alleen maar om geterroriseerd te worden met hun reclames.
@weeardguy6 ай бұрын
Precies dat. Daarom heb ik ook zo'n gruwelijke hekel aan die 'reclame' van Stichting Dierenlot, waarin allemaal dierenopvangcentra en dierenambulances aan bod komen. Ik heb nog nooit de tijd opgenomen, maar kelere wat duurt die reclame lang: volgens mij zo 1,5 minuut. En als die nou alleen nog op lokale/regionale zenders vertoond zou worden, zou het kwa kosten nog wel meevallen. Maar die reclame komt op de grootste zenders, op behoorlijk belangrijke tijdstippen langs en kost dus een godsvermogen. Dan zet ik, bij een stichting die zo infantiel mogelijk idealistisch over probeert te komen, meteen m'n vraagtekens, want als je zóveel geld hebt om te spenderen aan reclame, dan klopt er iets niet. De lokale dierenambulance drukt ons ook telkens op het hart om niet aan die stichting te doneren, maar rechtstreeks op hun eigen rekeningnummer, omdat ze anders vrij weinig van de donatie zien. Dat sterkt me in de overtuiging dat er veel meer geld aan reclame opgaat dan aan hun idealistische doel.
@TheSuperappelflap6 ай бұрын
En daar komt nog bij dat Coca Cola de supermarkten terroriseert om hun producten onder de kostprijs te verkopen (de supermarkten maken verlies op Coca Cola) en anders halen ze hun producten gewoon uit de schappen van die supermarkt. De supermarkt moet die verliezen compenseren door meer marge te maken op andere producten, voornamelijk de vers, zuivel en groente afdelingen. Koop je dus een net sinaasappels bij de supermarkt dan betaal je ook voor de reclame die Coca Cola maakt.
@PiecieRoneJones6 ай бұрын
Bedrijven zullen altijd het punt zoeken waarop ze zoveel mogelijk, voor zo'n hoog mogelijke prijs kunnen verkopen. Daarnaast: juist van kleinere bedrijven zijn producten vaak duurder, een groot bedrijf met veel omzet kan vaak goedkopere grondstoffen krijgen, en veel omzet wordt gegenereerd mede door reclame. Ik zeg niet dat ik dit niet achterlijk vind, maar je argument slaat de plank wel wat mis.
@caskaptein98896 ай бұрын
Hier ben ik het helemaal mee eens! Ik stoor me zo erg aan dat alles gecommercialisserd is.
@sarbe66256 ай бұрын
Ik houd een lijst bij van alle bedrijven waar ik het echt helemaal zat ben van hun advertenties, en als ik iets ga kopen waarbij ik wat keuze heb tussen verschillende producten van verschillende bedrijven, dan check ik altijd eventjes die lijst om te zien of dat me een paar laat wegstrepen.
@HazewinDog6 ай бұрын
doe je dit ook voor andere dingen waar je het echt niet mee eens bent? advertenties zie ik gelukkig eigenlijk niet, maar ik heb wel een blacklist van bedrijven om andere redenen.
@sarbe66256 ай бұрын
@@HazewinDog Ook voor andere redenen als ik er iets over leer ja.
@Toveral2 ай бұрын
Persoonlijk ben ik ook voorstander van minder of geen opdringerige reclames in het dagelijks leven. Een mogelijkheid tot opt-in of opt-out. Maar mijn reden is voornamelijk om zonder onnodige prikkels te leven. Ik merk dat het me beïnvloedt als ik veel merken, logos of bekende patronen tegenkom.
@TheSuperappelflap6 ай бұрын
Het ergste vind ik de advertenties op stations. Mensen betalen zich al blauw aan het OV en dan moet ik ook nog naar die video billboards kijken die alle telefoons tracken en er zitten cameras in. Hallo 1984.
@weeardguy6 ай бұрын
Ik ben wat dat betreft wel blij dat NS totaal géén advertenties meer toont maar alleen nog herinnert aan de kunst op eigen stations en de voorzieningen in het algemeen.
@tijmen1315 ай бұрын
Heel interessant punt, zo had ik het nog niet bekeken. Ik had al een hekel aan advertenties, maar nu zie ik ook in waarom we ze moeten uitbannen uit onze maatschappij
@BigLeBowski44566 ай бұрын
9:25 Sterk beeld, goed werk editor.
@SyntheticFuture6 ай бұрын
De ironie dat dit als reclame in m'n feed terecht komt is ongekend 👌🏻
@iamroopa68476 ай бұрын
Reclames zijn de meest irritante van youtube en televisie kijken...
@anong14706 ай бұрын
Gebruik Brave browser en doe wat nuttigs tijdens reclameblokken.
@XxKamaelxXАй бұрын
Voor mijn opleiding zat ik ook een groot deel in de branding & advertising minor... Heel leuk totdat ik me besefte dat een belangrijk gedeelte het overhalen van mensen is, en de psychologische tactieken die erachter zitten. Interessant en leuk om te weten, maar dit was iets waar ik uiteindelijk niet achter stond. Ik verloor mijn interesse. Maar als je er beter naar kijkt, mensen proberen te enthousiasmeren over een dienst of product is opzich niet erg. Het is o.a. de mate en waarin dit gebeurd. Zodra je de deur uitstapt, KZbin kijkt of tegenwoordig zelfs je mail opent, er is reclame te zien. Een herinnering om iets te moeten kopen... Het is visuele ruis, Om gek van te worden.
@thatguywithdatlaptop49226 ай бұрын
Vind Reclames verschrikkelijk maar ook gevaarlijk op sommige punten. Bij een druk kruispunt bij mij in de buurt hebben ze een groot led scherm gezet die reclamefilmpjes speel, erg vreemd omdat we niet onzelf mogen afleiden met telefoons etc. Maar wel zo'n groot flitsend bord tussen 2 weghelften zetten?
@CrusterfunkShenanigans6 ай бұрын
Reklame en lobbyen moet allebij ten STRENGSTE verboden worden imho. ( in openbare ruimte EN op internet!)
@ThaJay6 ай бұрын
Het internet is tegenwoordig onderdeel van de openbare ruimte.
@Silacide6 ай бұрын
Ik gebruik adblocker op KZbin. Niet omdat ik advertenties inherent vervelend vind, maar omdat het er dusdanig veel zijn dat het platform bijna onbruikbaar wordt. Als ik een advertentie krijg die langer is dan 30 seconden sluit ik liever de site gewoon af en ga ik wel wat anders doen. Daarnaast zijn de meeste advertenties ook gewoon compleet nutteloos ivm het product dat ze verkopen en hoe vaker ik dezelfde advertentie zie voor een product, hoe minder ik geneigd ben om het aan te schaffen.
@Scarletcroft3 ай бұрын
Ik vind reclame helemaal niet normaal. ik doe er alles aan om zo min mogelijk te zien. Als ik iets wil zoek ik het wel op. Dat gezegd, een beetje reclame is niet erg. Maar als ik op dezelfde avond al 5x dezelfde reclame gezien heb, ga ik dat product juist negeren. Het eerste wat ik denk...mmh zou er een goedkoper alternatief zijn dat niet z'n geld uitgeeft aan reclames waardoor de prijs van het product omlaag kan.
@Ominous896 ай бұрын
Dit vind ik goed. Reclame is een van de meest irritante triggers die je maar kan verzinnen. Het wordt steeds vaker als chantagemiddel gebruikt bij bijvoorbeeld KZbin of Spotify. Het gaat zo: Wil je geen reclames meer? Dan moet je maandelijks een x bedrag betalen voor een Premium account. Doe je dat niet? Dan krijg je om de 10 minuten de meest irritante zinloze rotreclames die je maar kan verzinnen, op herhaling.
@KarianneHylkema6 ай бұрын
Tijd om onze cd- en dvd-collectie weer uit de mottenballen te halen.
@nelus72766 ай бұрын
Chantage? Verwende kreng ben je. Het is gewoon een aanbod.
@Ominous896 ай бұрын
@@nelus7276 een verwend kreng? Ja met jou wil ik wel een afspraak. Ik zoek al jaren iemand die ik voor de lol in elkaar wil trappen.
@TheSuperappelflap6 ай бұрын
@@nelus7276 De Europese Commissie is het gelukkig niet met je eens dat bedrijven klanten zo mogen behandelen, dat je moet betalen voor het recht dat je data niet wordt doorverkocht aan adverteerders. Je hebt namelijk een recht op privacy.
@Ominous895 ай бұрын
@@TheSuperappelflap het is inderdaad wel een idee om reclame als dataverspilling of datavervuiling en tijdverspilling te gaan beschouwen. Al die GB's die door reclames worden verbruikt, daar betaal je ook voor. Door de reclame heen komen is ook een verspilling van tijd geworden. Spelletje spelen? Eerst, verplicht(!) een minuut reclame voordat je hem "mag" afsluiten. Op TV heb je 50/50 aan reclame/programma. Dan wil je doorspoelen, want je zit een film te kijken, en dan is het ineens "niet toegestaan om door te spoelen." Je moet en zal die infantiele reclames kijken voor het vele geld wat je aan TV en internet kwijt bent. Of je het nou wil of niet. Dwangmatige commerciele mediadictatuur noem ik dat.
@masr88752 ай бұрын
Realiseer je: de nachtmerrie van een marketeer is een wereld waarin consumenten tevreden zijn met wat ze hebben en niet verlangen naar meer. Een marketeer doet zijn werk pas goed als hij mensen ongelukkiger maakt. Ze zijn het omgekeerde van productief voor onze samenleving.
@mirrormundo6 ай бұрын
Voor veel instellingen met een publieke functie (gemeenten, openbaar vervoer, radio, televisie) is reclame een deel van de inkomsten, waarmee diensten goedkoper (of zelfs gratis) aangeboden kunnen worden. En omdat mensen vaak voor goedkoop of gratis gaan worden de reclame-vrije diensten uit de markt gebrijst. Willen we een wereld zonder reclame? Ja, graag! Maar dan moetwn we ook bereid zijn om ervoor te betalen. KZbin is een mooi voorbeeld...
@entropino99286 ай бұрын
Boeven zullen het geld toch van je stelen. We hebben geen keus.
@butterboy37596 ай бұрын
Goed punt! Het is natuurlijk niet zo simpel als *helemaal* geen reclame of juist wel. Reclame heeft zeker zijn plek wat betreft (online) services en goederen zoals KZbin, televisie, de radio, evenementen etc. waarbij je er, als consument, dus wat voor terug krijgt. Echter, van het allergrootste meerendeel aan reclame waar wij dagelijks op straat aan blootgesteld worden krijgen wij als consumenten niks voor terug behalve een onrustig gevoel en een (on)bewuste drang om geld te spenderen aan producten die we meestal niet nodig hebben. Dat is het probleem dat de video probeert aan te kaarten. In het naar voren brengen van reclame as een maatschappelijk vraagstuk, zet de video een goede eerste stap richting het uiteindelijke hebben van die discussie over waar reclame nuttig is en waar niet!
@maxjames000776 ай бұрын
Tja, billboards op verkeerde plekken zijn niet mooi idd. Maar verder is anti reklame zijn meer anti kapitalisme zijn. Tegenwoordig kan je op veel apps gewoon betalen om van reklame af te zijn en voor TV geldt ipv hetzelfde. Ik zet het geluid uit en wacht 5 min tot de reklame voorbij is als het een enkele keer voorkomt dat ik geen film op Netflix kijk. Want daar kan je ook gewoom betalen voor geen reklame. Dan blijft er verder niet veel over.. deze mensen stellen zich echt aan.
@maxjames000776 ай бұрын
@@butterboy3759ik vind de insteek een beetje vaag. Gaat het nou om reklame bij deze mensen of een sterk direct gevolg ervan OF de aanleiding. Het wordt te vaag om te zeggen dat reklame zoveel dingen verpest. Je zou reklame sowieso nooit kunnen verbieden want dan gaan bedrijven andere dingen doen om aandacht te krijgen. Wat is reklame überhaupt? Iemand betalen om jou merk of info te delen. Ok, dan betaal ik niet meer maar ga ik zelf mijn merk laten zien. Mag ik geen kroeg betalen om mijn logo van mijn bier merk op de gevel te hebben? Dan koopt het bedrijf ipv reklame toch zelf een kroeg en zet ik het logo in de kroeg. De kroeg wordt dan mijn reklame maar ik betaal er niemand voor. Of ik ga t shirts verkopen met mijn logo. Of mogen logos dan ook niet meer? Wordt wel heel communistische dan.. Als deze mensen billboards lelijk vinden, kan ik dat snappen. Als ze tegen kapitalisme zijn geef dan reklame niet de schuld. Als ze de wereld willen redden van te veel consumptie, wil ik ze zelf wel eens in een hutje op de hei zien wonen zonder gas water en licht. Dan staan ze pas sterk 😂 waarschijnlijk consumeren deze gasten zelf lekker mee
@guillaumeclosset64076 ай бұрын
@@butterboy3759straatreclame betaalt alle bus en tramhaltes, openbaren wc's, vuilbakken, zitbanken,... alle straatmeubilair. Zonder te spreken over de gigantische taksen die de gemeentes ontvangen.
@VoorDeFilm6 ай бұрын
Superinteressante aflevering!
@hetedeleambacht66082 ай бұрын
wat een interessante en baanbrekende documentaire alweer. VPRO bravo!
@AXIAM796 ай бұрын
Reclame kan nuttig zijn. Zoals via KZbin om content te sponsoren zodat ze het kunnen maken maar je kiest er zelf voor om gebruik te maken. Maar in de openbare ruimte, je brievenbus, sms of bellen waar je geen keus hebt zou het simpelweg verboden moeten worden.
@basrover65446 ай бұрын
KZbin should alsoo stop those disturbing ads. 😡
@HazewinDog6 ай бұрын
block them yourself and help others block them, it's a good way to protest against it.
@basrover65446 ай бұрын
@@HazewinDog Thank you
@Anonymous-sb9rr6 ай бұрын
95% van de reclames proberen je te verleiden om een onverstandige aankoop te doen. Of het is iets dat je niet nodig hebt, of iets dat zelfs slecht voor je is.
@S.G.W.Verbeek6 ай бұрын
😌
@JediMasterLucia6 ай бұрын
ik kijk al geen tv meer vanwege de reclames en adblockers werken prima. Het is gewoon een overkill geworden aan reclames. je word er gek van🤮
@TheThunderdance-nd8jwАй бұрын
Ben je een beetje autistisch dat je daar zo slecht tegen kan?
@SmellingCowboy6 ай бұрын
De publieke ruimte zou 10x mooier kunnen zijn door simpelweg reclames te bieden.
@MtJochem6 ай бұрын
Het helpt, maar ik zou Grenoble nou niet plotseling een mooie stad noemen. Zoals alle Franse steden hang het nogsteeds vol met knipperende pharmacy-borden en is elke gevel volgespoten met Graffiti. Maar goed, het is gelukkig niet meer het grootkapitaal dat de publieke ruimte domineert.
@TheSuperappelflap6 ай бұрын
Voor elke billboard weg, een boom planten. Heb je ook schaduw als je op de bus wacht.
@Amber46 ай бұрын
De prijzen van producten zouden een stuk lager kunnen als de reclametarieven niet meer worden doorberekend in de productprijs.
@Jay-gw7zj6 ай бұрын
Echt een verminking van het straatbeeld
@ZWD20116 ай бұрын
Reclame is betalen voor je eigen hersenspoeling.
@thorebergmann19866 ай бұрын
Sao Paulo hat übrigens vor 20 Jahren fast die gesamte Plakatwerbung im Stadtbaild verboten 💪
@hardcorewillneverbow6 ай бұрын
Ik gebruik al jaren adblocker en kijk door te veel reclame al jaren geen TV meer want ik betaal al zoveel voor tv en internet.
@KoenDeKapoen6 ай бұрын
Oef ja, ik ben fan. Ik haat reclame echt met een diepe passie. Ik ben zo verbaast dat er niet meer mensen deze haat delen.
@Othernamesweretaken6 ай бұрын
Jaaa! Ik dus ook. En dan vooral on-line reclames die overal tussendoor dringen. Ik ervaar dat echt als agressie en inbreuk tot mijn brein. Alsof je in een restaurant een taartje bestelt, en voordat je geserveerd wordt krijg je een baksteen naar je hoofd. Uiteraard is er een prijs voor "freemium" services, maar het is nooit zo opdringerig geweest als nu.
@FXGRIEF872 ай бұрын
Yes same here. Nu ik dit zo zie wil ik meer gaan doen. Het wordt steeds erger.
@paulusfransen17086 ай бұрын
Het ergste vind ik nog de gok reclames. Zou nog liever de Malboro cowboy terug willen dan die bagger.
@HazewinDog6 ай бұрын
zeker mee eens... een gokverslaving sloopt ècht levens, veel erger dan een rookverslaving.
@paulusfransen17086 ай бұрын
@@HazewinDog Ja, ik hoor toch wel erg vaak extreme gevallen van mensen die helemaal aan de grond raken door gokken. En dan te bedenken dat Nederlandse Loterij een overheidsbedrijf is.
@OfficialCANVAS2 ай бұрын
@@paulusfransen1708alhoewel ik tegen de gokindustrie ben. Ben ik voor de slimme manier de overheid met de loterij een oplossing heeft gevonden voor 'domme belasting'. Dat verdiende geld kun je weer geven aan de onderklasse waar de kans wordt vergroot de 'slimmere' een klasse zullen steigen
@joris54292 ай бұрын
Als je reclames verwijdert, zou dit vele voordelen hebben. Voor bedrijven hoeft het ook niet slecht te zijn. Zij concurreren nu ook niet meer met hun reclame.
@emileballard44176 ай бұрын
precies wat ramsi woodcock zegt reclame opzig is niet erg. het is de manier waarop het tegenwoordig gebruikt word. het is niet meer informatief maar om te laten zien dat zij de beste zijn en dat je zonder ECHT! niet kan.
@BarryMikokinjuАй бұрын
hehehe.. Ramsi Woodcock klinkt als een goedverzonnen pornonaam
@FlowieFX6 ай бұрын
Hele goede video! Een wereld zonder reclame zou geweldig zijn. Een vraag die echter bij me opkwam, was hoe nieuw opstartende bedrijven bekendheid zouden kunnen krijgen. Zou dit in een wereld zonder reclame dan puur door mond op mond moeten gebeuren?
@alexeijz6 ай бұрын
Reclame 'subsidieert' een ongelofelijk aantal producten en diensten, waar mensen gratis of tegen een lager bedrag gebruik van maken.
@nelus72766 ай бұрын
He, geen logische dingen gaan zeggen he? De mensen hier weten alles beter en die hebben daar geen behoefte aan. Laat ze reclameruimte kopen en er lege posters hangen 😂
@dickharmsen63816 ай бұрын
Alleen de zon komt gratis op. Reclame betalen wij met z'n allen, inclusief de enorme winsten van de reclameindustie.
@HAL.90002 ай бұрын
Zoals?
@Riitje2 ай бұрын
Reclame is wel echt extreem doorgeslagen. Maar ik begrijp dus ook dat dat de publieke omroep gaat stoppen met reclame?
@FiveStarArmchairGeneral6 ай бұрын
Het is geen reclame, maar het wordt steeds meer bedrijfspropaganda. En niet alleen propaganda voor hun merk, maar ook propaganda met politieke boodschappen erin
@Asschen-Sukar6 ай бұрын
Ik moet even reclame maken... voor adblockers. Ze zijn er ook als app voor pc en mobiele OS. Helaas alleen niet voor in de fysieke wereld.
@themadsamplist6 ай бұрын
En SponsorBlock voor youtube.
@TheSuperappelflap6 ай бұрын
Voor de elektronische billboards is er wel een truuk, gepolariseerde brillenglazen. Pak maar eens een gepolariseerde zonnebril en hou hem 90 graden gedraaid voor een computer scherm. Je ziet bijna niks meer.
@MrHenk5886 ай бұрын
Een ander belangrijk aspect is dat anno nu er ook veel geadverteerd wordt met 'als beste uit de test' c.q. 'aanbevolen door' door bedrijven welke niet objectief zijn/geen winstoogmerk hebben. Je wordt gewoon voorgelogen waar je bij staat...
@screenraver13516 ай бұрын
Goeie video! Hoe gaan we dit implementeren in Nederland
@nelus72766 ай бұрын
Nou los je eigen problemen op. Koop alle reclameruimte en laat het leeg.
@yetty40326 ай бұрын
Thank you for great job . I m totally agree with you guys keep up 👏👏👏👏👏💐
@tarasdzyga52316 ай бұрын
Maybe it's just me. But the more advertising I see for a product, the less confidence I have in it. Until i completely ignor it. No matter how you look at it, its very good. I stopped drinking cola like drinks many years ago. It's good for your health and your wallet. And so it is with many products. From some time on, I began to block all advertising wherever I could. And I stopped using the media in which I could not block advertising. For example, I have not had public television in my house for many years. Now, seeing almost no advertising, I make purchases more consciously. P.S. Once I was talking to my boss and he was talking about the green movement. That populist part that is advertised everywhere. I told him that saving the world is easy, you just need to stop advertising everything completely. Frenzied consumerism will come to an end. A lot of energy and money involved in advertising will be freed up. Moreover, now custom production has become easy and inexpensive. Only those who make money with money do not allow this.
@dutchrookie75566 ай бұрын
12:29 begrijp ik enigzins wel. Dat gebouw is ook foeileliijk haha.
@KommuSoft6 ай бұрын
Lijkt me anders nog de enige reden om televisie te kijken. Mensen zitten dan eens rustig reclame te kijken, onderbreken ze die elk kwartier met praatprogramma's, nieuws en reality-programmas.
@alcannehoutzaager13046 ай бұрын
Een goed funtionerende vrijmarkt stelt paal & perk aan het promoten van diensten & producten die hun negatieve impact, externe kosten afwentelen op de maatschappij en het milieu , en bevordert een mentaliteit, cultuur, producten en diensten die beter & goedkoper voorzien in basisbehoeften......
@notyourbusiness20746 ай бұрын
Today we have social media and I think that's enough, billboards are old-fashioned and pollute the horizon
@nelus72766 ай бұрын
You pollute the horizon. You should be banned.
@AL-ns1jm2 ай бұрын
ze maken reclame tegen reclame. bijzonder.
@Gothikah6 ай бұрын
Wat denk je waarom mensen er alles aan doen om geen reclame te zien... Ik kijk al geen TV meer, en op internet heb ik uiteraard addblockers ( Ook op youtube, gelukkig zijn er nog addblockers die werken) Als ik iets wil kopen, zoek ik daar zelf wel naar, en ga ik de producten en prijzen met elkaar vergelijken. Ik heb daar geen reclame voor nodig. En hoe meer reclame er word gemaakt, hoe meer het product mij ook nog eens tegen gaat staan. Al die onzinnige energie en papier die verspild word met dat reclamegezeur... BaH! En dan ook nog de producten mooier en beter laten lijken voor reclame door bijvoorbeeld plastic kaas, nep sla, etc te gebruiken voor je reclame knutselproject. We moeten met zijn allen wel minder energie gaan gebruiken, maar minder elektronische reclame ho maar.
@weeardguy6 ай бұрын
Ja en het grappige vind ik altijd als er weer eens gezeurd wordt over de schermverslaving van jonge kinderen/jongeren, dan denk ik altijd: Ja... en ga eens kijken in de 'buitenwereld: wie verzint al die scherm-onzin? Juist... de volwassenen.
@stijlloosertdesktopper65846 ай бұрын
100% mee eens! laat het idee groeien!
@Visvangmeneer6 ай бұрын
en dan nog het mobiel datagebruik. De advertentie wordt gwn in full hd geladen en zodra de daadwerkelijke video begint is de kwaliteit kut?😅 je bent nog meer data kwijt aan een reclame van 30 seconden dan een video van 2 minuten
@OfficialCANVAS2 ай бұрын
A d b l o c k. En voor youtube app gewoon youtube vanced gebruiken. Easy
@Naam-iw6zp6 ай бұрын
Het is nu echt tijd om reclame te maken tegen reclame
@dutchdykefinger6 ай бұрын
Propaganda tegen propaganda Jij tolereert zeker ook geen intolerantie :') Wat een zwakzinnige
@renevank6 ай бұрын
Wat een geweldige video! Reclame, ik word er oprecht gek van. Zelfs mijn youtube adblocker op mijn mobiel (reVanced) werkt niet meer. Reclamebedrijven strijden dus ook actief tegen de anti-reclame beweging, het lijkt een kat-en-muisspel dat je nooit kunt winnen.
@HjVegter6 ай бұрын
Gebruik NewPipe.
@Xboxers6 ай бұрын
Wel grappig dat je geen reclame wil, maar ook niet gewoon wil betalen om reclame-vrij KZbin te gebruiken. De hypocrisie spat er bij veel mensen toch wel vanaf. Geen reclame willen, niet willen betalen en toch verwachten dat van allerlei diensten en evenementen dan kunnen blijven bestaan.
@renevank6 ай бұрын
@@Xboxers met die mentaliteit zou ik voor elke service die ik gebruik, maandelijks moeten betalen om het normaal te kunnen gebruiken. Dat loopt enorm op in de kosten. Ik zou best eenmalig willen betalen om een app te kopen, dat zou in mijn ogen genoeg moeten zijn. Het businessmodel zou moeten veranderen zodat er extra geld kan worden verdiend met meer extra service, niet met meer advertenties.
@HjVegter6 ай бұрын
@@XboxersNog grappiger dat youtube binnen 3 tellen mijn suggestie voor een advertentievrije versie heeft verwijderd.
@Xboxers6 ай бұрын
@@renevank dat zou je misschien inderdaad wel moeten ja. Met een eenmalige betaling kom je niet ver als bedrijf. In ieder geval voor de meeste dienstgerelareerde services niet. Ook niet als je het vervolgens moet hebben van mensen die eventueel een 'extra service' afnemen.
@MarkBigShark5 ай бұрын
Wat een goeie aflevering zeg.
@eeftheunisse69136 ай бұрын
Mensen die zo'n beweging in Nederland willen beginnen? I'm in.
@thorebergmann19866 ай бұрын
Much love from Germany for this 🖤🎉
@bollebobo6 ай бұрын
Reclame is, seksisme, hokjes, stereotype en een hele kleine waarheid
@wotererio2 ай бұрын
Dat het informatieve aspect volledig verdwenen is is erg kort door de bocht, want over het algemeen zijn we niet actief op zoek naar dingen die we nog niet kennen of waarvan we niet weten dat ze er zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld concerten, festivals, clubs die net geopend zijn, etc. Er zijn genoeg kleine bedrijven die via reclame hun doelgroep weten te vinden.
@marnixebbelaar31526 ай бұрын
Die guy om 9:30 ik ga stuk
@oldwobble9162 ай бұрын
Een van de redenen dat ik al bijna 20 jaar geen TV abonnement meer heb.
@Thenosferatu19006 ай бұрын
'They live'
@TheHadesShadeАй бұрын
Veel reclames zijn zeker overbodig, vooral de greenwashing reclames heb ik een schurft hekel aan! Maar reclames op het internet die je niet weg kan klikken, mee bewegen als je scrolt op een pagina, of geluid maken (door jouw eigen muziek heen), zijn echt verschrikkelijk. Ik heb Adblock en zal dat altijd blijven doen.
@meiketas22936 ай бұрын
Als neurowetenschapper raak ik heel geïrriteerd over het stukje 'Coca Cola makes your brain 'light up' and pepsi doesn't'. Ik zou heel graag de studie zien waar hij het over heeft. Het klinkt voor mij namelijk als pseudowetenschap. Beide drankjes zullen namelijk neuron activatie veroorzaken en dus zichtbaar zijn op een fMRI (er vanuit gaande dat dit de 'hersenscans' zijn waar hij het over heeft). Simpelweg omdat ALLES wat we doen/voelen/meemaken neuron activatie veroorzaakt. Als hij zegt 'brain light up' bedoelt hij misschien dat er activatie in het 'beloningsgebied' (het ventrale tegmentum gebied en de nucleus accumbens) van de hersenen is, maar dan nog hebben mensen vaak een voorkeur voor één van de twee drankjes. Het zal dus heel erg persoonlijk verschillen òf (want misschien hou je helemaal niet van cola) en welke (voorkeur voor pepsi of coca cola) het beloningsgebied van je hersenen doet oplichten. Want het vooruitzicht in iets eten of drinken waarvan wij weten het lekker vinden, doen dit gebied in de hersenen oplichten. Dit heeft dus voor alsnog NIETS met reclame te maken. Deze man weet duidelijk niet waar hij het over heeft als hij probeert neurowetenschap erbij te betrekken. Jammer, want ik ben het verder wel eens met zijn punt.
@TheAhmetcanization6 ай бұрын
Het resultaat van 5 seconden googlen wijst op het volgende mbt het onderzoek: His team found that a brain region called the ventral putamen - associated with seeking reward - was highly active when people blindly drank their favourite cola. However, things changed when volunteers were told what they were drinking. This time, Coke was the undisputed king and a different part of the brain was seen to be more active by the fMRI scans. The medial prefrontal cortex, an area of the brain associated with higher thinking processes, was being used when volunteers knew what they were drinking. According to New Scientist magazine, where the results are reported today, this shows that people make decisions based on their memories or impressions of a particular drink, as well as taste.
@ingeweeda6 ай бұрын
Precíes!! Dit zeg ik mn hele leven al. Weg uit de publieke ruimtes! Goede docu!!
@somedutchguy91846 ай бұрын
KZbin reclame-vrij!!!
@Abel_DG6 ай бұрын
*Wereld reclame-vrij
@paulbolus93996 ай бұрын
Ik wacht al 20 jaar op deze dag.
@tina46216 ай бұрын
Een goed bedrijf weet je zo te vinden, die hebben geen reclame nodig maar mond tot mond reclame.......