Uzun süredir izlediğim en kafa açıcı sohbetti. Ama bir yerden sonra beyin yanıyor, bu yüzden ara vere vere izledim. Felsefe dünyanın en yorucu işi gerçekten.
@tu.94 Жыл бұрын
2:23:50 Cemre abi şuan ise bu fikre katıldığını söylüyor. (tutarsız falan demedim sadece fikri değişmiş yani. kendi de dedi zaten, eskiden böyle düşünmüyordum diye)
@yunusozgurkus14402 жыл бұрын
Beraber sizinle muhabbet etmeyi, bu ve benzeri konuları konuşmayı çok isterim. Yayın çok hoşuma gitti, meaşallah! 😁😁😁
@din43422 жыл бұрын
Sağ olunuz, faydalanabileceğimiz güzel bir sohbet olmuş.
@feyzainnl2 жыл бұрын
15:00 da başlıyor arkdşlr
@suluk55992 жыл бұрын
Altay hocam ilede bi canlı yayın gelir mi en azından güzel şeyler katabiliceğini düşünüyorum
2 жыл бұрын
Gelebilir evet. Kendisiyle yakın zamanda iletişime geçmeyi düşünüyordum ben de.
@brothers37772 жыл бұрын
altay gereksiz biri bence. gerek yok. hadisleri dinin kaynag olarak goren adamlardan birsey cikmaz
@suluk55992 жыл бұрын
@@brothers3777 kardeşim gereksiz demek doğru olmaz hadis konusunda ne kadar ileridesin,ne kadar bilgin var ?
2 жыл бұрын
@@brothers3777 Bu kadar kesin konuşabilmek için Altay Cem Meriç'in argümanlarını bizzat "aynen bu şekilde düşünüyorum" diyerek onaylayacağı kadar düzgün bir şekilde ifade edebilmek gerekir. Belki bu her konuda gerekmez (düz dünyacılık vs.) ama İslam tarihi boyunca ana akım pozisyon buysa tartışmaya dahi değmeyeceğini söylemek de ne bileyim bir değişik geliyor bana bir Müslüman için. Kurancılar da hadisleri savunanlarla hiç tartışmasın o zaman? Bu insanlarla birebir diyaloğumuz olmadan nereden bileceğiz tarafların birbirlerinin fikirlerini doğru anlayıp anlamadığımızı? Bilakis bu konuda belli bir pozisyonu, duygusal yatırımı olmayan bir ateistle konuyu konuşması çok daha ilginç olabilir.
@mehmetakyuz52902 жыл бұрын
Muthis yayindi, devami gelir umarim
@omerturkerciftci83612 жыл бұрын
Gerçekten çok kiymetli bir yayındı, teşekkurler.
@ardagulcicek8612 жыл бұрын
Hayatımda izlediğim en güzel, en ufuk açıcı videolardan biriydi; devamı mutlaka gelsin, liberteryenizm, Ayn Rand, feminizm(sizin ikinizin yapmasını özellikle isterim bunu😂) vb mükemmel olur; bu arada Cemre Abi’nin din-ahlak ilişkisi konusunda bu kadar video çekip de Eutyphro İkilemi ve İlahi Buyruk’a pek değinmemesine şaşırıyordum, tahmin ettiğim gibi aradaymış; ve asıl şaşırdığım bir Müslüman olarak din olmadan iyi/kötü’nün varlığını dahi rasyonel olarak bilemeyiz ve ahlaklı olmamız her zaman rasyonel olmaz görüşlerimin temelini atan adamdır Cemre Abim; şu an dinlediğimde fark ettim ben 1-2 tık daha radikalim sanırım bu konularda Cemre Abi’nin şu anki görüşlerinden😂
@ardagulcicek8612 жыл бұрын
Kader-Özgür İrade bir sonraki videoda aslında muazzam bir Teoloji konusu olabilir tartışmak için; merakla bekliyoruz valla, cidden abim gibi sevdiğim bu iki güzel adama da bu güzel yayın için teşekkürü borç bilirim
@Juscogensss2 жыл бұрын
uzun zamandır beklediğim bir buluşmaydı. Konu bitmedi ama bir sonraki videoda devam etmeli dağılmamalı
@mustafakocaboga56712 жыл бұрын
Ahlak konusunu Enis Doko ile de konuşsanız çok iyi olur.
2 жыл бұрын
Enis Doko ile yayın yapmak da su anki planlarım arasında var. Kendisine yakın zamanda mesaj atarım.
@nurullahdagdagul39511 ай бұрын
Abi 1 yıl oldu ;))
@dogowner37082 жыл бұрын
Birkac dakika dinleyecektim 1 saat 2 dakikadir dinliyorum kalite efsane efsane efsane.
@Robin-sz5dj Жыл бұрын
Yayın 15:00’de başlıyor
@omerhatipoglu56612 жыл бұрын
İyilik kavramı kötülük ile ortaya çıkan bir kavram. Ondan dolayı iyilik ve kötülük bu evrene özgü kavramlar, Tanrı düzeyinde iyilik kavramı olabilmesi için mutlak kötülük olması lazım yani tam zıttı da gerekir. O açıdan Tanrı için iyi ve kötü kavramları geçersizdir, İslam'ın tasavvur ettiği İlahta hem merhamet, sevgi vardır hem de adalet, cebbariyet, kahhariyet vardır. Yani hem cemali sıfatlar hem celali sıfatlar vardır. Ama bu sıfatlar evrende ortaya çıkan sıfarlardır çünkü zıttı lazım, bu açıdan İslam'da Allah'ın zatı ile sıfatı birbirinden ayrı değerlendirilir. Sıfatları bilinebilir çünkü evrende gözlemlenebilir, ama Zatı fiziksel evrenden tamamen bağımsız olduğu, zıttı olmadığı ve mutlak olduğu için bilinemez. Yani merhametli olan Allah bu evrende tecelli eder, Zatı gerçekten merhametli midir bilinemez çünkü merhamet için merhamete ihtiyacı olan aciz varlıklar gereklidir. Buna tecelli ve tezahür deniliyor. Yani sonuç olarak İslam'i açıdan değerlendirirsek sıfatları hakkında konuşmak mümkündür, ama Zatı meçhul kabul edilir ve konuşmanın gereksiz olduğu ve Bu dünyadaki kavramlar ile bilinemeyeceği kabul edilmektedir.
@esracetiner62032 жыл бұрын
Bayan fukara örneğiyle ilgili bir sorum var. Kadın bu kadar fakirse ve o parayı çaldığında yaşamı daha iyi hale gelecekse; patronu da bunu fark etmeyecekse yani onun da hayatına olumsuz bir etkisi olmayacaksa ve bu davranışı için kadın cezalandırılmayacaksa bu davranışı ahlaki olarak doğrudur sonucuna ulaşamaz mıyız? Sadece kişisel çıkarına hizmet ettiği için değil, objektif olarak dışarıdan baktığımızda, bu davranışın sonuçlarını değerlendirdiğimizde hiçbir zararı olmadığını ama birçok faydası olduğunu görürüz. Faydası zararına ağır bastığı için parayı çalması doğru bir davranıştır diyebiliriz diye düşündüm. Bir ateist için bu durumda parayı çalmamak için nasıl bir ahlaki gerekçe olabilir? Bir teist hırsızlık yapmak yanlıştır diyecektir ve bunu tanrı ile temellendirebilir ama bir ateist için aksine bu koşullarda çalmak doğru olacaktır. Çünkü ateist biri için çalmak doğası gereği yanlıştır diyemeyiz, eylemin sonuçlarına göre karar vermemiz gerekir. Siz bu örnekte ve yayının genelinde objektif ahlak ile kişisel çıkarı uzlaştırmaya çalıştınız ama eğer objektif ahlak varsa neden kişisel çıkarla uyumlu olması gereksin? Fedakarlığın bir yerden sonra irrasyonel olacağını çünkü kişisel çıkara ters düştüğünü söylediniz ama uygulamada doğru olanı kişisel çıkarla çeliştiği için tercih etmek zor olsa da bu o şeyin doğru olduğu gerçeğini değiştirmez. Bu sadece pratikte eylemlerimizi belirleyenin çoğunlukla kişisel çıkarımız olduğunu gösterir. Önemli olan burada merkeze kendimizi koymadan objektif olarak dışarıdan bakıp neyin doğru olduğuna karar vermek değil midir? Ahlak ile kişisel çıkar arasında paralellik olabilir, ama olmayabilir de. Çok bilgilendirici bir sohbet olmuş, devamını bekliyoruz. Teşekkür ederim.
@Acunbaz Жыл бұрын
Plato'nun karşıtlarını savunan kitabı aradım ama bulamadım. "Conbeverlui" gibi bir şey deniyor. Hatırlıyor musunuz kim-ne olduğunu?
@munta3292 Жыл бұрын
hocam 5 ay olmuş ama ben bi şekilde buldum. Belki işine yarar diye bırakıyorum ismini; John Beversluis - Cross-Examining Socrates: A Defense of the Interlocutors in Plato's Early Dialogues.
@tomrischannel29752 жыл бұрын
56:31'deki espiri kaçmış 😂
@AstroiOzanEdits2 жыл бұрын
Abi sana popper'ın yanlışlamacılığını Thomas kuhn a göre eleştir deseler nasıl bir açıklama yapardın?
2 жыл бұрын
Yanlışlamacılık hakkında bir podcast bölümü var kanalda. Eleştirilerde Kuhn'a değinmiş olmam lazım.
@kokoro71682 жыл бұрын
Hocam, ahlak yok ise (metaetik anlamda) hayatın nasıl anlamı olabilir ki ? Degere baglı diger tüm normatif teorilere dayanak saglamıyor mu etik ? Bir makale sıkıştırsanız.
2 жыл бұрын
Makale olarak ne atabilirim bilmiyorum ama değeri subjektif kabul eden objektif ahlak teorileri olduğu gibi (tercih faydacılığı mesela) yine değeri subjektif kabul edip anlamlı hayatın kişiye göreceli bir şekilde objektif olduğunu kabul eden anlam teorileri de var. Bu ikincisinin örneği olarak arzu tatmini teorileri var mesela. Sahip olduğun belli başlı arzular tatmin oluyorsa anlamlı bir hayat yaşadığını söylüyor bu teoriler. Ama anlamlı bir hayat için herkesin yapması gereken belli şeylerin olduğunu vs. reddediyorlar. Hitler'in hayatı da anlamlı olabiliyor örneğin bu teorilerde. Ben genel olarak bazı arzuları sahip olmanın kötü olması gerekçesiyle bu teorileri reddediyorum.
@OyunTireni Жыл бұрын
Anlamı biz ortaya çıkartıyoruz aslında bakarsan direkt anlamın ta kendisi yok anlamı biz oluşturuyoruz örneğin bu yaratıcı içinde geçerli kendine verilen hep olan bir anlam yok yaratıcı kendine bir amaç ve bir anlam veriyor yaratıcı açısından bakarsak şöyle ilginç bir durum var bir şeyin sonu var ise o şeyin pek bir anlamı kalmaz ama şöyle bir durum da var o şey sonsuza dek devam ederse de bu sefer direkt anlam özelliğini kaybeder yani benim açımdan bu iki sonuca bakarsak anlamın ta kendisi yok bilinçli her tür kendisine yaşamak için bir amaç arar amaç bulamazsa pek bir şeyi sallamaz hele bu türün grubu saldırgan ise kontrole almak için dinlerde lazım olabilir olabilir değil aslında direkt olur.
@dogukan47312 жыл бұрын
Daha sık sohbetler beklerim.
@sabrivaral93002 жыл бұрын
Keyiflendim
@todayssubject70552 жыл бұрын
Normatif bir etik kurulmayacaksa neyin ahlaklı, iyi ya da kötü olduğuna dair nasıl karar kılıcaz?
@Emin.....2 жыл бұрын
21:00
@neithernor312 жыл бұрын
sarrrdı, sarıyo
@simbillibaggal61812 жыл бұрын
33:50 burada berat abi ne demeye çalışmış anlamadım, açıklayabilir mi anlayan birileri?
2 жыл бұрын
İrade zayıflığı mevzusuna girmişim. Şunu yapmam lazım diyorsun yapmak için gerekçelerin var ama yapamıyorsun psikolojik engellerden dolayı. Neden söylediğimi bilmiyorum.
@Ceffelkalem2 жыл бұрын
Ağzınıza sağlık devamını bekleriz. Bu arada cemre abi gizli bir eşâri farkında değil sadece:)
@sabriemre40322 жыл бұрын
48:48 iş insan davranışına geldiğinde o tarz bir Teleoloji kabulü özgür iradeyi dışlamıyor o zaman?
2 жыл бұрын
Teleolojiyle özgür irade arasında kurduğunuz ilişkiyi anlamadım. Neden ikisi arasında bir gerilim olsun ki zaten?
@sabriemre40322 жыл бұрын
@ (sesli düşünüyorum/anlamak için soruyorum) Evrenin teleolojisi ahlak üzerine, bazı davranışların iyi bazılarının kötü olduğu üzerineyse(ben 48:48’den bunu anladım) bu metafiziksel(ahlaki) bir yönlendirme içermiyor mu?
@sabriemre40322 жыл бұрын
@ bu dediğimin aynısı teizm için de geçerli ama orada zaten doğa üstü bir oluşumdan bahsettiğimiz için sorun olmuyor
@UU-bf4em Жыл бұрын
Hocam sigara içmeyen biri felsefe yapabilir mi?
@emre3792 жыл бұрын
Berat 'a şükür ettiren yayın :)
@mehmedeminsevgi49932 жыл бұрын
Yani Cemre Berat'ı "şükür ben cemre gibi değilim" diye şükür mü ettirdi? Tam anlamadım bu yorumu :)
@emre3792 жыл бұрын
@@mehmedeminsevgi4993 anlam yüklü değil espiri
@r3vanempty1752 жыл бұрын
@@mehmedeminsevgi4993 yürüyen duyar
@mustakbelle2 жыл бұрын
teşekkürler ❤️❤️❤️❤️
@emreklc4246 Жыл бұрын
Cemre haklı
@redhood3748 Жыл бұрын
Al sana adam gibi Müslüman Ateist tartışması.
@alperenzl2 жыл бұрын
Biraz geç oldu ama metaetik hakkında kitap önerebilir misiniz ?
2 жыл бұрын
Türkçe olarak bir tek Feldman - Etik Nedir? var ama biraz eskidi. Metaetik hakkında şu an çevrilen bir kitap var aslında ama ne zaman yayınlanır bilmiyorum.
@iorekbrynison47482 жыл бұрын
Allah var din gerçek
@barser13762 жыл бұрын
Zaten
@zelos60682 жыл бұрын
E zaten
@IBRA-nm9kc2 жыл бұрын
Yo
@kratos1410002 жыл бұрын
Yoo
@todayssubject70552 жыл бұрын
Allah vardır da, o spesifik İslam Tanrısı olan Allah yok. Din de var mıdır bilmiyorum ama yine o İslami bağlamla alakası olduğunu sanmıyorum.
@cumburcemaat54952 жыл бұрын
44:00
@spookbuster97292 жыл бұрын
Etik felsefesi için kitap önerisi yapsan çok güzel olmazmı hatta direk kitap önerisi yapman.
@btkmaresal51462 жыл бұрын
iiii
@babdiii Жыл бұрын
Yakalanmayacaksam hırsızlık yapar mıyım birisini fakir yapmak uğruna Hayır çünkü kişisel çıkarlarıma aykırı Vicdan azabı çekiyorum Çekmeseydim kişisel çıkarlarıma uygun olurdu ama çekiyorum
@mahcuptilki66283 ай бұрын
Sana bunun yanlış olduğu telkin edildiği için vicdan azabı çekiyorsun.
@babdiii3 ай бұрын
@@mahcuptilki6628 tamamen yetiştirilmeyle doğduğun yer çevrenle alakalı
@btkmaresal51462 жыл бұрын
hayir sen bana acildin
@capt.ronaldspeirs15912 жыл бұрын
8:00
@turkdilkurumu83622 жыл бұрын
Ahlak dediğimiz şey (ki bence ahlak kendi başına objektiftir, subjektif ahlak yoktur) Ted Bundy'i bile ikna edebilmelidir, yoksa sadece yarar sağladığı için var olan değer yargısıdır.
2 жыл бұрын
Ahlaktan Ted Bundy'i bile ikna edebilmesini beklemek çok gerçekçi gelmiyor bana. Herhangi bir görüşün herkesi ikna edebilmesi pek mümkün değil (belki matematik ve mantığın ispatladı haricinde) zeka ve kişilik özelliklerinin çeşitlilik göstermesinin dolayı.
@benbirterminatörüm2 жыл бұрын
51:04
@cumburcemaat54952 жыл бұрын
2:04:00
@cumburcemaat54952 жыл бұрын
2:21:32
@sailormandenizciadam93462 жыл бұрын
Cemre kafa sallandırmasa daha iyiydi 😬
@yigiter73872 жыл бұрын
Kanalda Oppy varmis
2 жыл бұрын
Hayatımdaki doruk noktalarından biriydi o yayın :D
@Sabaku_no_Gaara.. Жыл бұрын
27 19
@osiris16682 жыл бұрын
Ahlakı dinler yarattı neden tartışıyorsunuz
@averroes_2 жыл бұрын
Oha bu nasıl bir iddia lan, hayvanlarda bile ahlaki davranışlar görülüyor sadece bunu ahlaki farkındalıkla yapmıyorlar. Kaldı ki evrimi savunuyorsan eğer dinin olmadığı zamanlardaki ilkel insanların dini yoktu ama ahlaki davranışlar onlarda da vardı
2 жыл бұрын
Cemre'nin kıl olacağı bir yanıt olacak ama o işler o kadar kolay değil :D
@lamentistriangle2812 жыл бұрын
Berat beyin de dediği gibi, 'o işler o kadar koaly değil' :) Aslına bakarsak ahlak kuralları, hiç de bir insanın akılna gelemeyecek, insan ürünü olamayacak şeyler değil. Tanrının bize din gönderip ahlak kurallarını belirlemesindense insanların, toplumların ahlak kurallarının olup, bu kuralların insanlarca icat edilip, düşünülüp vs. bunu dine, tanrıya bağlamaları ve bu şekilde daha etkili uygulamaya çalışmaları daha olası görünüyor. Özellikle de ispat yükü, ilahi iddia sahipleri üzerindeyse. Tersten düşünmek lazım yani bu konularda.
@todayssubject70552 жыл бұрын
Sanmıyorum. Çünkü bi gurûh var (ki ben yanlıştır demiyorum ama bilmiyorum yani.), diyor ki dinler insan ürünü. O zaman ahlak da insan ürünü olmuş oluyor dolaylı olarak.
@lamentistriangle2812 жыл бұрын
@@todayssubject7055 Ahlak akıl yürütmenin sonucu olarak insanlar tarafından oluşturulmuş toplumsal kural ya da bireyler arası ilişki şeklidir. Ahlak Kurallarını daha etkili uygulayabilmek için bunları dine bağlamışlarıdr. Yoksa aç kuranı oku baştan sona, insan eliyle yazılamayacak, insan ürünü olamayacak hiçbir şey görmezsin.
@mehmetsalman7903 Жыл бұрын
İlahi buyruğa karşı argümanları okuyabilceğim filozoflar varmıdır acaba
@Culsuz1 Жыл бұрын
Cemre ezmiş
Жыл бұрын
Cemre'nin kendi bile ezdim demez sfgadfgadfg.
@UU-bf4em Жыл бұрын
@ Ezdim cümlesi çok edepli olur Cemre için. S.ktim attım demesi uygun olur. (Benim düşüncem bu değil ikinizi de zevkle dinledim)
@Culsuz1 Жыл бұрын
@ cemrenin kendisi kaç kere yayınlarında Allahsiz ahlakin temellendirmesine bullshit dediğini benden iyi biliyorsundur.
Жыл бұрын
@@Culsuz1 Bu tartışmada ezdim demekle aynı şey değil.
@Culsuz1 Жыл бұрын
@ dolaylı yoldan oraya çıkıyor gerisi saygıdan kaynakli