Tof uitgelegd. Ben er wat wijzer door geworden. Ik zou graag eentje maken voor naast de sauna, veel mooier dan een douche… bedankt!
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Dat is fijn om te horen, dankjewel. Met een sauna is een mooie combinatie
@eliasvdb12362 жыл бұрын
Super! Een video over hoe je de folie kan lassen lijkt me wel handig! grtjs
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Ik ontwerp juist expres zwemvijvers waarbij je niet hoeft te lassen dus die video wordt lastig haha, maar als ik in de toekomst het wel een keer ga doen dan maak ik er zeker een video over
@Daantjer3 ай бұрын
In het huis dat ik gekocht heb zat al een vijver maar is het dus zo gemetst zoals bij 2:16. Nu ben ik zelf ook geen fan van de buizen 2x door de folie heen te gaan duwen, is het mogelijk om met een airlift de buis omhoog rond het muurtje heen (en dan terug naar beneden) te laten leiden of is dit niet mogelijk omdat een airlift zijn stroming verliest alsje na een bocht terug naar beneden gaat?
@berryijmkerzwemvijvers3 ай бұрын
Ik laat tegenwoordig eigenlijk altijd de buis gewoon in het plantenfilter uitkomen en niet door de afscheiding heen. Dus dat kan jij dan ook gewoon prima doen.
@Daantjer3 ай бұрын
@@berryijmkerzwemvijvers is het dan belangrijk om bovenaan de opvoerbuis een luchtgat te maken zodat de lucht kan ontsnappen of gaat die gewoon mee onder in de plantenfilter?
@needlestick10192 жыл бұрын
Hello, I hope this comment gets to you. What do you suggest if the water table is high? How to prevent the liner from floating? Do you also recommend a gravel bottom? Thank you for any input.
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Hi, I don't have a lot of experience yet with a high water table. Things that I know are being used to prevent the liner from floating is to put a drainage pipe under the liner and lead it above ground. The water pressure from inside the pond will make sure the liner will not float and the water under the liner will always have room to expand thanks to the drainage pipe. A more drastic approach is to put the bottom liner in concrete. Put the liner between to layers of concrete. A grave bottom is something I would like to experiment with. The way I would do it is to also put a drainage pipe under the gravel and connect it to a pipe same as the airlift system. So I would use a gravel layer of at least 30 cm and that way the bottom will also act as a filter.
@needlestick10192 жыл бұрын
@@berryijmkerzwemvijvers Thank you! That was a wonderful explanation.
@lucasthijssen98442 жыл бұрын
hello Berry, thanks for the informative video. what type of wood is better to put underwater? does this wood need to be treated beforehand? does it rot after some years?
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Thanks Lucas, as long as wood stays under water and does not come in contact with the air you are good. Best wood however is hardwood like azobé or oak. Most important is to use untreated wood or else it will have a negative effect on the water.
@sanderkramer49702 жыл бұрын
Hallo! Leuk filmpje! Kun je iets meer uitleg geven over het storten van de fundering? Wat voor beton, wel of geen betonijzer erin, hoe diep, bekisting of niet, etc. Hopelijk kun je me op weg helpen, thanks!
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Hey Sander dankjewel. Zelf heb ik nog geen ervaring met beton. Bekisting zou ik sowieso doen, als het alleen om een strook fundering gaat voor muurtje kan je de betonijzer misschien laten zitten, maar wordt er natuurlijk altijd stevig van. Voor fundering over hele bodem wel altijd ijzer of matten gebruiken. Voor muur is fundering diepte van 225 mm goed. Hoeft in ieder geval niet dieper dan 30 cm
@Schuttersput2 жыл бұрын
Dankjewel. Alles is me duidelijk. Behalve die geperforeerde slang en dat luchtsteentje (?). Ik begrijp dat je uit het zwemgedeelte het water aanzuigt en in het plantenfilter gedeelte weer teruggeeft. Toch? Moet je dat niet vanaf de bodem doen, zodat je losse deeltjes naar boven kan halen (al of niet te verwijderen via een bezink vat)?
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
De geperforeerde slang met aan het einde een luchtsteen zorgt ervoor dat het water door het substraat wordt gezogen. Via de buis met het luchtsteentje komt het weer in het zwemgedeelte. Deze manier van zwemvijver bouwen is bedoeld om het zo simpel mogelijk te houden zodat iedereen het zelf kan doen. Als je het vanaf de bodem wil opzuigen is natuurlijk wel iets beter, maar daar wordt het aanleggen weer iets lastiger van. Dan moet je een bodemdrain maken en door de folie heen gaan. Het hebben van een bodemdrain zal vooral een stukje onderhoud schelen, maar is zeker niet nodig. Er is nog wel een mooie optie als je toch ook van de bodem wil afzuigen en je niet met een bodemdrain door de folie wil werken. Op een luchtpomp heb je altijd meerdere aansluitingen dus je plaatst op meerdere plekken in de zwemvijver een luchtsteen. Je zou ook in 'één hoek het uiteinde van een buis plaatsen en daar één van de luchtstenen op aansluiten zodat je toch nog wat zuigkracht op de bodem hebt. Hoop dat het een beetje duidelijk is wat ik bedoel?
@kayleighvandelsen4423 ай бұрын
@@berryijmkerzwemvijvers IS het uiteinde waar het luchtsteentje ligt gesloten aan de onderkant?
@berryijmkerzwemvijvers3 ай бұрын
@@kayleighvandelsen442 Ja die is gesloten
@ecobouwen2 жыл бұрын
ik wil een zwemvijver van 2x6 meter maken. kan ik aan een kant het planten gedeelte maken? en moet dat dan over de gehele lengte: of liever aan de korte kant?
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Ja je kan zeker aan één kant het plantenfilter maken (dit doe ik ook bij de zwemvijver die ik nu in Gasteren maak.) Zou aan beide kanten kunnen, maar over de gehele lengte vind ik beter. Is ook makkelijker voor de watercirculatie. Ik ben op dit moment bezig met het maken van een filmpje over de verhouding van het plantenfilter en de verschillende manieren hoe je dit kan opbouwen.
@ecobouwen2 жыл бұрын
@@berryijmkerzwemvijvers dank je, ik zie t filmpje graag tegenmoet. Zou je me niet(betaald) willen komen helpen in frankrijk waar ik woon?
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Dat lijkt me wel leuk, maar is voor nu nog wat te ver weg
@valentijnstruijk11 ай бұрын
Hoi! ik wil graag een zwemvijver/dompelbad maken (2x2) met in het zwemgedeelte strakke afgewerkte wanden, liefst met mooie stenen. Het plantengedeelte (10x3) wil ik wel graag met folie doen. Heb jij hier ervaring mee of heb je tips?
@berryijmkerzwemvijvers11 ай бұрын
Nee zelf geen ervaring mee, maar ik zou dan gewoon alles met folie doen en dan het strakke zwemgedeelte bovenop de folie metselen en afwerken. Dan weet je zeker dat alles waterdicht is.
@marsvandezee79982 жыл бұрын
Hallo Berry Is het mogelijk om het planten filter te vullen met schelpjes ? Ik zoek een goedkoop alternatief Met een goede poreuze bacteriën hechting
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Ik weet het niet zeker, maar denk dat het niet zo goed zal zijn. Schelpen zijn behoorlijk kalkhoudend en daarmee zal de waterhardheid gigantisch omhoog gaan. Weet dus niet wat het effect zal zijn, ben wel benieuwd. Ik ga er vanuit dat je goedkoop aan schelpen kan komen, want ik dacht dat nog altijd duurder is dan gewoon riviergrind.
@ChristofJanssen-bs4zz Жыл бұрын
Hoi Berry voor welke betonstenen zou ik het best gaan? Volle blokken van 14cm dik, of volle van 19cm dik...
@berryijmkerzwemvijvers Жыл бұрын
Hoi Christof, meestal worden blokken van 14cm dik gebruikt
@janramaekers5323 Жыл бұрын
Door de warme zomers van afgelopen jaren is het idee om een zwemvijver te bouwen gegroeid. Nu kwam ik jouw videos en site tegen en ik denk dat ik er ook aan begin. 3 vragen nog: moet de luchtpomp 24/24 en 7/7 aanstaan of voornamelijk in de warme maanden? Moet er een overloop voorzien zijn zodat wanneer het regent, het water op 1 plaats kan weglopen. Wat is de maximum temperatuur voor dergelijke zwemvijver?
@berryijmkerzwemvijvers Жыл бұрын
Leuk dat je ook denkt aan een zwemvijver. 1. Luchtpomp moet altijd aanstaan, maar kan in de winter uit. 2. Het kan ook gewoon over de rand, maar het is wel handig dat je een vaste plek hebt waar je het water wil laten overstromen. Dit kan dus met een overloop. Ik maak altijd vijvers met een plantenfilter met schuine oever en dan maak ik het op een bepaald punt wat lager. 3. Liever niet warmer dan 25 graden, hoe warmer het water hoe eerder je alg problemen kan krijgen.
@janramaekers5323 Жыл бұрын
@@berryijmkerzwemvijvers bedankt voor je antwoord. Ik denk eerder aan een strakkere vijver (dit lijk me meer haalbaar in een kleinere tuin). Ik zie in deze video (4.04) dat je 2 filters/pvc buizen) gebruikt? Zijn die aangesloten op 1 pomp? Moet je dan een zwaardere pomp gebruiken en hoe bereken je welk pomp je nodig hebt?
@erikfeddes77992 жыл бұрын
Hoe bereken je ongeveer hoeveel stenen je nodig bent?
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Natuurlijk afhankelijk van welke stenen je gebruikt, maar totale oppervlakte wat je moet metselen bij volledig gemetselse vijver is 2x( lengte x diepte(tot zwemgedeelte) ) en 2x (breedte x diepte (tot zwemgedeelte)) diepte zal dan waarschijnlijk 90 of 60 cm zijn. Daarna nog dezelfde berekening doen voor het zwemgedeelte. Bij standaard zwemvijver van 150 cm diep kom je dan dus nog op een extra 60 cm diepte
@frietjesate62882 жыл бұрын
Hoi Berry, bedankt voor de heldere filmpjes. Het begint bij ons inmiddels aardig te kriebelen. Is er iets op tegen om de plantenfilter op hoogte te zetten en het water dan rond te pompen? We willen de verhoogde bak gebruiken als afscheiding tussen terras en zwemvijver, en daarnaast de mogelijkheid creëren voor (een paar) visjes zonder dat de honden ermee gaan spelen. 🤣
@berryijmkerzwemvijvers2 жыл бұрын
Hoi, dat is fijn om te horen. Er is zeker niks op tegen om het plantenfilter hoger te zetten. Het is alleen duurder, meer werk en een stuk lastiger om aan te leggen. Je kunt namelijk dan niet met een luchtpomp werken, maar moet je een pomp in droogopstelling gebruiken. Hiervoor moet je ook meerder keren door de folie heen werken. Ook is dan het beste om het water van onderen in het substraat te pompen in de drainagebuis en dat het water dan van onder naar boven verplaatst door het substraat heen. Wel ook een buis aansluiten op deze drainagebuis zodat je de mogelijkheid hebt om eventueel slib hieruit te pompen. Een manier om alsnog met een luchtpomp te werken is om wel een verhoogde muur te gebruiken als afscheiding, maar het waterniveau in het plantenfilter hetzelfde te houden.
@3sdschilderwerken211 Жыл бұрын
Merci
@tvdw4055 Жыл бұрын
Dit is dus eigenlijk gewoon het systeem van @organicpools oftewel David Pagan Butler. Waarom hierover zelf een video maken zonder enige verwijzing?
@berryijmkerzwemvijvers Жыл бұрын
David Pagan Butler is inderdaad een grote inspiratie geweest en voordat ik filmpjes ging maken op youtube schreef ik op mijn website al vele blog posts en daar heb ik zeker naar zijn systeem op zijn webiste en filmpjes verwezen. Toen ik na een paar jaar te hebben geblogd filmpjes ging maken heb ik daar niet meer aan gedacht en is het tijdens het maken van dit filmpje dus niet in me opgekomen. Daarnaast is het systeem van David van een luchtpomp voor mij niet nieuw en kende ik het al uit de vijverwereld. Hij was volgens mij wel de eerste die het systeem van een luchtpomp toepaste in zwemvijvers, in ieder geval degene die er bekendheid aan heeft gegeven. David is dus zeker een grote inspiratie geweest, maar niet de enigste.
@tvdw4055 Жыл бұрын
@@berryijmkerzwemvijvers I see. Excuus, ik was wat voorbarig met mijn vorige comment. Leuk kanaal!