#1517

  Рет қаралды 14,013

De Nieuwe Wereld TV

De Nieuwe Wereld TV

3 ай бұрын

Voor de serie Doordenkers gaat Rogier van Bemmel in gesprek met docenten en gastsprekers van de Filosofische School Nederland (FSN). De FSN biedt leergangen aan voor bestuurders, hoger management en ondernemers die zich fundamenteel willen oriënteren op de grote veranderingen van deze tijd. Aan bod komen thema’s als natuur & techniek, media & democratie en internationale verhoudingen.
In deel 5 van de serie: Henk Oosterling. Henk Oosterling (Rotterdam, 1952) is een Nederlandse filosoof en schrijver. Tot 2018 was hij werkzaam als universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Voor meer informatie over de Filosofische School Nederland of een vrijblijvend verkennend gesprek over de leergang ‘wijsheid in tijden van transitie’, zie: www.filosofischeschool.nl/lee...
Een eerder gesprek met Henk Oosterling: • #737: Verzet in een ti...
--
Steun De Nieuwe Wereld. Word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld of doneer op NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld.
Alvast bedankt.
--
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk en Marlies Dekkers.
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de Filosofische School Nederland.
Onze website: denieuwewereld.tv/
DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/

Пікірлер: 150
@DeNieuweWereldTV
@DeNieuweWereldTV 2 ай бұрын
Welkom in de commentaarsectie bij deze uitzending. Vond u dit een interessant gesprek? Steun ons dan en word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld.
@erikahenze-uh1gj
@erikahenze-uh1gj 2 ай бұрын
Respect voor Rogers geduld en tegengas.
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 2 ай бұрын
Roerend mee eens
@vree0108
@vree0108 2 ай бұрын
Ik mag graag luisteren, vooral naar mensen met een hele andere kijk op de wereld dan ik heb, in gesprek met gastheren die doorvragen en de diepte in willen. Ook al kan ik me niet altijd in alle meningen van de gasten of gastheren kan vinden, verrijkt het mij wel. Dank daarvoor.
@DelFlo
@DelFlo 2 ай бұрын
Het is wel grappig hoe 'preppers' juist van het veiligstellen van hun (toekomstige) organische/natuurlijke behoeften een culturele behoefte hebben gemaakt; het proces van preppen zelf is immers belangrijker dan het daadwerkelijk bevredigen van de biologische behoeften. Hierin doen zij in het klein eigenlijk exact wat in de cultuur op grote schaal gebeurt: het voldoen aan onze organische behoeften is in zoverre door cultuur gemedieerd, dat het organisme op de tweede plek is komen te staan en eigenlijk alleen nog maar op het overschot van onze culturele identiteit leeft. We drinken cola ten eerste vanuit een cultureel verlangen, en ten tweede pas omdat het hydrateert of voedingsstoffen bevat. Eigenlijk is (kraan)water drinken dus de ultieme manier van cultureel verzet.
@Annbosman
@Annbosman 2 ай бұрын
Eerste minuten... Oehh dat gaat kort door de bocht... "Wat in mij is het dat mij dit zo raakt?" van Carl Jung komt in mij op als het over het lichaam gaat. Het menselijk lichaam is, als we haar verstaan, zo'n ongekende bron van wijsheid en grote motivator tot groei en ontwikkeling, heel benieuwd naar de rest van dit gesprek!
@carlaschlagwein
@carlaschlagwein 2 ай бұрын
Prachtig duidelijk gesprek.
@mh60648
@mh60648 2 ай бұрын
De reden dat verzet en bevrijding van onderdrukkers niet tot vrijheid leidt, is dat vrijheid geleerd moet worden. Onze opvoeding en scholing leren ons dat niet, en de hele cultuur geeft ons zelfs een verkeerd beeld van wat vrijheid is. We voelen ons dus wel onvrij, maar we zoeken vervolgens onze vrijheid op de verkeerde manier en op de verkeerde plek.
@orlandofurioso357
@orlandofurioso357 2 ай бұрын
Wat ik wel grappig vind en in bepaalde gevallen ironisch, is dat er nog steeds gesproken wordt over DE Oekraïne. De ironie geldt alleen voor het standpunt van degene die aan het woord is. Als we het hebben over een land, gebruiken we geen lidwoord, tenzij het land bestaat uit meerdere staten, zoals 'de Verenigde Staten' of 'De Nederlanden". Dat laatste bestaat alleen nog maar in het Frans: Les Pays-Bas wat kan worden vertaald als de lage landen. We zeggen echter wel: de Veluwe, de Achterhoek, de Provence. Kortom, wanneer je het hebt over De Oekraïne, dan erken je in feite dat 'De Oekraïne' een deel is van Rusland. Wanneer je recht doet aan de soevereiniteit van het land, spreek je over 'Oekraïne'.
@derkkeijzer6874
@derkkeijzer6874 2 ай бұрын
Tjonge jonge
@jean-louisgordijn9960
@jean-louisgordijn9960 2 ай бұрын
Oekraïne betekent voor zover ik weet ' Grensland'. Dus, de Oekraïne, betekent 'het Grensland'.
@orlandofurioso357
@orlandofurioso357 2 ай бұрын
@@jean-louisgordijn9960 Inderdaad, u hebt gelijk. Dat is juist een van de redenen waarom ik mijn commentaar heb gegeven. Het is het grensland van het Russische Rijk. Het werd altijd gezien als een streek, een gebied dat de grens markeerde.
@adhoogenboezem6718
@adhoogenboezem6718 2 ай бұрын
De beste man heeft er niets van begrepen. De primaire verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Als de ouders niet kunnen of willen opvoeden blijft het dweilen met de kraan open. Het onderwijs c.a. de schuld geven is m.i. te gemakkelijk en niet goed doordacht.
@DelFlo
@DelFlo 2 ай бұрын
Het gaat er niet om wie de verantwoordelijkheid heeft. Het gaat erom wie de verantwoordelijkheid neemt. Ouders van zowel allochtonen als autochtonen nemen deze verantwoordelijkheid klaarblijkelijk niet; daarom moet het onderwijs deze dus op zich nemen. Als je verantwoordelijke ouders wil, moet je toch ook beginnen met kinderen tot verantwoordelijke ouders opleiden? Als je gaat wachten totdat de ander iets gaat doen kan je lang wachten. Daarom moet je zelf de schuld op je nemen en zelf beginnen.
@adhoogenboezem6718
@adhoogenboezem6718 2 ай бұрын
Opvoeding door de Staat ? DDR 2.0 ? Lijkt mij geen goed idee !
@annekeriezebos3973
@annekeriezebos3973 2 ай бұрын
Alles met de mantel der liefde bedekken. En de verkeerde oorzaken benoemen. Wij moesten ons vroeger ook maar redden en de lat niet te hoog leggen en tevreden zijn met wat je had en je best doen of niet.
@guy7008
@guy7008 2 ай бұрын
Ik voelde het gehele gesprek de afwezigheid van bewust-zijn... Alles vanuit het hoofd en het gevoel, maar niet vanuit een ware eenheidsbeleving. Vanuit die eenheidsbeleving komt een concept van goed gedrag, en daarmee van moraal... Denken in systemen leidt niet tot goed gedrag, maar slechts tot iets wat werkelijk goed gedrag probeert te imiteren.
@EdwinRieswijk
@EdwinRieswijk 2 ай бұрын
Eerst over de Navo beginnen, dan over veiligheid 🤣🤣🤣
@yourchoice9361
@yourchoice9361 2 ай бұрын
Wat een geweldig gesprek. Hoe helder gesproken over meedelen, samen delen, verzet en subversie. En hoe en passant het een en ander over religie, (vermoedelijk bewust vermeden politieke en of andere -ismen) en spiritualiteit wat afgepeld wordt. Ik heb veel ontvangen en deel dit nu uit aan Henk. Vergeet nooit dat blijkens recent onderzoek juist de hoogopgeleide, goedverdienende, intellectueel zich het meest ophoudt in een comfortabele bubbel c.q. ivoren toren. Niet dat ik overigens denk dat Henk zich in een beperkte comfortabele bubbel begeeft. In tegendeel.
@randeraad
@randeraad 2 ай бұрын
Geen touw aan vast te knopen.
@Tubemanjac
@Tubemanjac 2 ай бұрын
"Let it go and you will find it" 😀
@MrTHECLASSICPRO
@MrTHECLASSICPRO 2 ай бұрын
Veel grote woorden, veel aannames en veel vooringenomenheid in my opinion. Maar verder goed om verschillende mensen te laten spreken
@jilskehupkes7729
@jilskehupkes7729 2 ай бұрын
Op 31 minuten geeft hij het cosmopolitisme op als nieuwe manier van denken; als alternatief voor het denken vanuit een natie (gemeenschap met eigen samenhang). Cosmopolitisme is de sociaal politieke vorm behorend bij globalisme.
@mikezum7918
@mikezum7918 2 ай бұрын
Afgehaakt bij minuut 36. Toch best netjes al zeg ik het zelf (zolang volgehouden)
@DeNieuweWereldTV
@DeNieuweWereldTV 2 ай бұрын
En vond u het interessant?
@mikezum7918
@mikezum7918 2 ай бұрын
@@DeNieuweWereldTV Redelijk, maar na een aantal maal voor het probleem uitgemaakt te worden. Nam de irritatie de overhand. Henk zoekt de verbinding vrij eenzijdig.
@MarieJoseO
@MarieJoseO 2 ай бұрын
Heel simpel gezegd; Een mens heeft drie hersengebieden, 1 Regelt alles binnen het lichaam om deze in stand te houden (honger, dorst, begeerte, verlangen) 2 Regelt alles buiten het lichaam, aanpassen aan je omgeving, om niet buiten de groep te vallen (omgang met anderen, plannen maken, tijdsbesef etc.) en 3 Het geweten (een soort scheidsrechter die de belangen van 1 en 2 in evenwicht houdt).
@jean-louisgordijn9960
@jean-louisgordijn9960 2 ай бұрын
Fascinerend personage Henk Oosterling. Doet me denken aan Jan Cremer. Zijn bevlogenheid, overtuiging en charisma, is aanstekelijk.
@roelieoranje7243
@roelieoranje7243 2 ай бұрын
Hoe denken de gesprekspartners over het Agora onderwijs. Het kunstonderwijs,museumbezoek,ontwikkeling hand vaardigheden,schilderen,tekenen,leren kijken,architectuur in eigen stad,materiaalkennis,dat lijkt mij ook erg belangrijk.Niet knutselen alleen,maar echt goed onderwijs in de kunst.
@B0K1T0
@B0K1T0 2 ай бұрын
Interessante gedachten. Ik kon er wel er wel aardig in mee gaan en vond die metaforen en abstracte termen juist fijn (en die vertrouwde Rotterdamse tongval kan wellicht ook een rol spelen ;)). Maar ik kan me tegelijkertijd goed voorstellen dat het niet iedereen daar aansluiting bij kan vinden, getuige de reacties hier maar ook het verschil in zienswijze en opvattingen / invalshoek tussen de twee (overigens mooi om te zien en dat maakt het juist interessant wat mij betreft).
@stevenhermansikkens6253
@stevenhermansikkens6253 2 ай бұрын
fijn gesprek
@dini7363
@dini7363 2 ай бұрын
Heeft Maslov al niet uitgelegd wat de primaire behoeften zijn. .. Hoe lang kun je zonder eten, hoe lang kun je zonder water, hoe lang kun je zonder lucht? Het antwoord op deze vraag, geeft wel aan welke behoefte primair is....Een behoefte is iets anders dan een persoonlijke wens of een culturele gewoonte....
@domi7171
@domi7171 2 ай бұрын
Ik vind dit een zeer interessant gesprek. Super Bedankt. … waarover het gaat naar het einde toe ben ik ook in mee, en ben blij dat er mensen mee bezig zijn die enige invloed kunnen hebben (niet zoals ik). Maar beweegredenen (zoals naar Franse revolutie toe) kunnen over lange tijd opkomen enz..zoals gezegd, volgens mij worden die niet opgelost, of verdampen niet, zie alleen al in de commentaren op dit gesprek, zou ik zeggen. Vb : waar alleen al zijn manieren of respect tegenover elkaar in de samenleving (niet bedoelend op commentaren). zonder negatief te zijn zelf, geloof ik dat we zulke weg opgaan. Zelf zeg ik steeds, ‘als je mensen met hun rug tegen een muur duwt(dit gebeurd niet letterlijk in deze stelling) komen ze in opstand’. Dank jullie zeer. (50j Belgie)
@Tubemanjac
@Tubemanjac 2 ай бұрын
Is de term spiritualiteit in deze niet te hoog gegrepen en zouden we het in eerste aanzet niet eerder bezieling moeten noemen? Spiritualiteit ligt toch meer in het domein van het goddelijke dat boven het aardse uitstijgt en waar de meeste stervelingen (nog) niet mee begiftigd zijn.
@robertvanslooten9475
@robertvanslooten9475 2 ай бұрын
Ja, basisonderwijs is het allerbelangrijkste onderwijs. Dat wordt wel es (eufemisme) vergeten.
@Tubemanjac
@Tubemanjac 2 ай бұрын
Maar dan het liefst in de vorm van de Vrije School.
@martinsjardijn
@martinsjardijn 2 ай бұрын
Zou dan een idee zijn om naar een neo-(micro)-natie-staat-mentaliteit te groeien om node te decentraliseren, zoals Baudet voorstaat met gemeenschappen, Portugal etc...? Zijn kritiek op het lager onderwijs is zeer terecht, zeker ten tijde van internet en de A.I. revolutie. Geweldige denker en mooi hoe Rogier hem kritisch probeert te volgen.
@yourchoice9361
@yourchoice9361 2 ай бұрын
Baudet wordt nu zeer verguisd, hij bedreigt immers de status quo. Ik sluit echter niet uit dat hij ooit postuum een standbeeld krijgt.
@hermakapteyn6178
@hermakapteyn6178 2 ай бұрын
Interessante man net een heel goed verhaal! Vraag me af waarom rogier er zo tegenin gaat?? Maakt het gesprek rommelig en onduidelijk!
@robertvanslooten9475
@robertvanslooten9475 2 ай бұрын
Deelnemen en mededelen vind ik ook een eye opener. Primaire behoeftes en cultuur idem dito.
@maartenijland4914
@maartenijland4914 2 ай бұрын
Steun voor: Het gaat primair in het leven niet alleen om principes maar het gaat om proporties= De menselijke maat der dingen is belangrijk; gulden snede. Bijvoorbeeld, het grootste vergif kan mits goed gedoceerd nog als medicijn dienen.. En in religie: De tien geboden zijn niet alleen een moreel argument voor het individu maar, vooral een middel voor een rechtvaardige en gelukkige samenleving.
@carlaschlagwein
@carlaschlagwein 2 ай бұрын
Mooi rogier hoe je het gevoel laat spreken.
@ivonnewagenaar9620
@ivonnewagenaar9620 2 ай бұрын
Doe mijn best om het te volgen, vrees vergeefs. Wel logisch: begin op de Pabo's en basisonderwijs. Leer de Pabo's gewoon lesgeven: lezen; schrijven; rekenen; geschiedenis; orde houden! Van de 67% die wel leren schrijven, krijgt een groot deel bijles.
@jilskehupkes7729
@jilskehupkes7729 2 ай бұрын
Ik vind het logisch dat als de ouders niet Nederlands spreken met hun kinderen dat de docenten dit niet kunnen fixen. Dit zal bijna altijd tot een achterstand leiden voor deze kinderen. Die kinderen zullen Nederlands leren en vervolgens zelf wel Nederlands met hun eigen kinderen gaan spreken. Met die volgende generatie kunnen docenten wel het niveau op gelijke hoogten krijgen als autochtone kinderen.
@DelFlo
@DelFlo 2 ай бұрын
Waarom maar dat gehamer op rekenen, lezen, en schrijven. Een groot deel van de kinderen wil helemaal niet lezen, schrijven, of rekenen. En gaat daar later ook niks mee doen. Wie leest er nou nog? Leer kinderen inderdaad hoe ze moeten omgaan met sociale druk, nieuwe media, technologie, hun gevoelens en gedachten, hun lichaam. Hoe ze verantwoordelijk kunnen omgaan met hun eigen gezondheid. We willen toch juist af van dat oude denken? Waarom moet bij elk kind het wiel opnieuw worden uitgevonden? Over 10 jaar kan AI alles voor ons doen waar we nu uren les over geven.
@mh60648
@mh60648 2 ай бұрын
Een beetje voorbarig om het onderbewustzijn eruit te gooien. Als je het niet bewust krijgt, maar het komt toch uit jezelf, dan is dat een invloed van het onderbewuste. Dat wordt hier veel te simplistich als ‘het lichaam’ gerepresenteerd, maar dat is een behoorlijk complexe connectie tussen lichaam en psyche dat heel goed begrepen moet worden om er op de juiste manier mee om te kunnen gaan, en ook om te weten hoe dit het beste opgevoed en geschoold kan worden.
@MrMath2001
@MrMath2001 2 ай бұрын
In hoeverre kunnen we anno 2024 nog spreken over de Navo als een primaire Macht voor veiligheid voor Westerse landen?
@Tubemanjac
@Tubemanjac 2 ай бұрын
Die nu ook al zijn tentakels richting ZO Azië begint uit te breiden, uiteraard onder leiding van de grote "democratie"-evangalist.
@petervandenengel1208
@petervandenengel1208 2 ай бұрын
7:11 Dit is een omschrijving van kwantum velden van kans distributie. Die in de betrokken ruimtetijd dan een rol spelen. Die niet persoonlijk zijn/ maar wel persoonlijk lichamelijk ervaren kunnen worden. De onzekerheid dwingt om op een moment een beslissing te nemen. Dit kan uit lafheid (dan als voordeel uitgelegd, omdat het minder risico belooft) of uit moed bestaan. Moed is bereid om meer risico's te nemen doordat de belofte van het nog niet bereikte doel sterker is dan toegeven aan lafheid (behoud van de wereld die men heeft, of het beste kent).
@petervandenengel1208
@petervandenengel1208 2 ай бұрын
12;31 Dat er altijd wel ergens machten zijn is een typisch post moderne (filosofische) opvatting. Het gaat erom welke machten er wanneer en waar zijn, die zich dan in de werkelijkheid uitdrukken. Het is net zoiets als het donker ontkennen. Omdat de zon er nog steeds is. Het ontkennen van de werkelijkheid. Foucault was een oliebol.
@willibrordvandenbesselaar358
@willibrordvandenbesselaar358 2 ай бұрын
Opvallend hoe Rogier, die zo heerlijk kan keuvelen over het spirituele, niet lijkt te kunnen begrijpen hoe het religieuze ook geworteld is in het lichamelijke.
@adrianagertrude7907
@adrianagertrude7907 2 ай бұрын
Boeiend gesprek; dank.
@valkore1
@valkore1 2 ай бұрын
De kinderen in de digitale cultuur...lezen tegenwoordig liever in het engels, hun engels is beter.. nederlands is hun 2e taal, doch toetsen, examens en boeken in nederlands ook het rekenen is makkelijker in het Engels. Het beeld van wat een kind werkelijk kan,is daarom onduidelijk.. voor de docent...alles draait om HOE wordt er gecommuniceerd.
@johnveerkamp1501
@johnveerkamp1501 2 ай бұрын
WEER ZO'N KLETSMAJOOR.
@topfruitconsultancyltd1767
@topfruitconsultancyltd1767 2 ай бұрын
Met zijn paardestaart en modieuze bril 😂😂😂😂
@petervandenengel1208
@petervandenengel1208 2 ай бұрын
18:59 De primaire behoefte is veiligheid. Volgens Maslov. Hoewel ik die uitleg onvolledig vind. Veiligheid bereiken ontstaat alleen door actie/ en niet door passiviteit. Terwijl veilig zijn alleen passief is. * Oftewel, wanneer overleven (voortbestaan) het enige bewezen doel van evolutie is. Dan kan dat als bedoeling nooit passief (inert) zijn geweest. Mijn theorie is dat oneindigheid het doel is. Die oneindigheid kan als veilige toestand ervaren worden. Maar is het nooit. Omdat ze constant golven (weerstanden) in de mogelijkheid tegenkomt. Deze kunnen ook verheffen/ maar evengoed collapsen. Het gaat om het momentum ervan in de tijd.
@Annbosman
@Annbosman 2 ай бұрын
Veiligheid is misschien meer een gevoel wat als zodanig wordt ervaren. Ik denk na over wat deze man zegt over primaire behoeftes en dat die veranderen, iets met i-phone e.d. Ben het niet met hem eens, primaire behoefte blijft verbinding. Waarom? Kom je idd missch weer uit op veiligheid. Het gevoel van veiligheid... In de baarmoeder...we verloren het met de geboorte wellicht. Is dat misschien het verhaal vd hof van Eden? Dat we blijven zoeken naar het paradijs? En dat vertalen we dan als primaire behoeften. Het lichaam an sich is puur gericht op overleven, daar doorheen spelen andere processen die daaraan overstijgend zijn als je t mij vraagt, maar ben halverwege het gesprek, missch komt het nog
@petervandenengel1208
@petervandenengel1208 2 ай бұрын
Ja primaire behoeftes kunnen niet alleen veranderen, maar ook van begin af aan anders gepositioneerd zijn. Bijv. van de familie cultuur naar carrière verwachtingen. Verwachting is er een beter woord voor dan behoefte. Omdat het zich in taal beter laat definiëren wat men verwachten kan. Of wil verwachten. Anders gaat het alleen om een gevoel. De behoefte is meestal iets wat je kan krijgen. Verwachting gaat over wat je kan bereiken. Alleen in onveilige situaties zou men naar veiligheid verlangen. Als dan de behoefte. In de baarmoeder heeft het kind nog geen (of een slapend, of ontwakend) bewustzijn. Dus bewust daarnaar terug verlangen kan niet. Hoewel ontwaken er als gevoel mee overeen kan komen.
@Annbosman
@Annbosman 2 ай бұрын
Ja dat, sluimerend bewustzijn wat in het dna aanwezig is. Zo zou ik het eerder noemen, zielsbewustzijn, dan kom je op een hellend vlak maar voor mij verklaart het een geboorte binnen een bepaalde familiecultuur bijvoorbeeld. Hoe verder je uitzoomt, hoe logischer het wordt, maar ja...
@addhoc256
@addhoc256 2 ай бұрын
is dit een woordsalade of begrijp ik het niet? het ging over onderwijs via levenskrachten van tsihatsu maar in de titel staat dat het over de natiestaat zou moeten gaan. het zal wel aan mij liggen.
@AJ-ks4lv
@AJ-ks4lv 2 ай бұрын
Het is niet alleen woordsalade maar onderwerpsalade, alles wordt erbijgehaald ;kennisspuwerij, die nergens toe leidt.Ik snap iig niet waar dit gesprek nu over ging.
@yvovanloon4537
@yvovanloon4537 2 ай бұрын
Moeilijk maar mooi gesprek. De mens als belichaamt wezen. Sartre: de mens is wat hij doet. Er is geen andere realiteit dan de actie. De mens is zijn zelf ontwerp. De mens is de toekomst van de mens. De mens denkt de mens uit. De mens kiest zijn moraal. Ik moest in dit gesprek vaak aan dit soort uitspraken van Sartre denken. Het existentialisme is voor mij nog steeds een inspiratie bron. Ik voelde veel overeenkomsten hiermee. Ook Kierkegaard maar zonder religie.
@petervandenengel1208
@petervandenengel1208 2 ай бұрын
15:53 Communicatie doet zich niet alleen voor in taal tussen mensen. De assymetrische relatie zoals je die omdchrijft bestaat niet uit een gesprek tussen mensen. Maar ze is er wel. Woke emancipatie bijv. komt wel uit een vrijheid (gelijkheid) ideaal voort, wat een politieke relevantie heeft. Maar het kan niet afgedaan worden als tegenkrachten zullen altijd bestaan, dus je kunt het evenwicht altijd in je eigen lichaam terug vinden. Het kan zijn dat mensen daarin willen geloven en op die manier de aandrang vergeten. Ze worden er gelukkiger door. Maar het overstijgende probleem wordt er nooit mee opgelost. Dat is een utopie.
@Miriewoud
@Miriewoud 2 ай бұрын
De vaste tendens van de ergonomische zucht naar design geeft uit handen wat voorheen geen motief nodig had.
@petervandenengel1208
@petervandenengel1208 2 ай бұрын
17:54:De piramide structuur in de werkelijkheid is wel een vast principe. Maar komt niet altijd hetzelfde voor. Bij een leger bijvoorbeeld zou het tot chaos leiden wanneer de soldaten zeggen : "Nee, wij gaan voortaan alles met elkaar delen." Wanneer de piek al door functies ingenomen wordt (CEO, management), dan is er simpelweg geen plaats meer voor anderen. Wanneer een revolutie door dom volk geleid wordt. Dan zal ze geheid mislukken (de geschiedenis van de Maya's en de Griekse democratie). Wanneer onnozelaars heel tevreden zijn met hun situatie, terwijl die onhoudbaar is, dan zal die revolutie nooit plaats kunnen vinden/ tenzij ze door een andere entiteit van de ondergang gered wordt. Vrede zij met de onwetenden.
@janklaas6885
@janklaas6885 2 ай бұрын
📍55:28
@Tubemanjac
@Tubemanjac 2 ай бұрын
Misschien zijn kosmopolieten wel de nieuwe jager-verzamelaars. 👀
@jilskehupkes7729
@jilskehupkes7729 2 ай бұрын
De gast zegt enkele keren; maar het gaat ook vaak goed. We moeten niet teveel aandacht geven aan de zaken die fout gaan.
@MoStip
@MoStip 2 ай бұрын
Ok, neem verantwoordelijkheid vd eigen gezondheid, dus koop bij de natuurvoedingswinkels en/of de bioboeren 🐌😊💚😊🦃 'folks'
@robertvanslooten9475
@robertvanslooten9475 2 ай бұрын
Rogier: "Je bent filosoof geweest." Filosoof geweest. Kan dat?
@corvanderkaaijgmail9610
@corvanderkaaijgmail9610 2 ай бұрын
Dank DNW voor dit gesprek. Man met visie Henk Oosterling, maar eng voor velen in NL. Primaire behoeften bij mens en dier hebben weinig verschillen. Cultuur Ego en de markt verlangen andere primaire behoeften. De oude wereld/politiek/onderwijs/media/mens/oorlog/geld begrijpen niets van deze laatste stuiptrekking van de natiestaat. Het pruttelt rustig door.
@kiekaboo625
@kiekaboo625 2 ай бұрын
Uiterst welbespraakte man die zeer abstracte en complexe kwesties in concrete termen weet te vatten, zeer zeldzaam, vaker uitnodigen!
@Tubemanjac
@Tubemanjac 2 ай бұрын
Mooi hoe hij ook met z'n handen spreekt.
@fred92697
@fred92697 2 ай бұрын
Jaren 80 argumentatie, alles is zielig en de schuld bij een ander
@GfaDriewerf
@GfaDriewerf 2 ай бұрын
Heerlijk
@petervandartelen
@petervandartelen 2 ай бұрын
Wij, dus ook ik, zijn rascisten en kolonisten. Daar ben ik wel klaar mee. Ad, dit kan toch niet. Eerst Kees Boonman en nu dit.
@topfruitconsultancyltd1767
@topfruitconsultancyltd1767 2 ай бұрын
Inderdaad ja!
@Tubemanjac
@Tubemanjac 2 ай бұрын
En die Africa "verheerlijking" van het kolonialisme.
@robertvanslooten9475
@robertvanslooten9475 2 ай бұрын
Dat vind ik een goeie: "Normaal en abnormaal bestaan eigenlijk niet." Dan bestaan gewoon en ongewoon ook niet en mooi en lelijk, enz. enz. Als je er in zou slagen volgens deze filosofische stelling te leven, zou je er vaker beter maar het zwijgen toe doen en zo minder vaak in conflict kunnen komen.
@yourchoice9361
@yourchoice9361 2 ай бұрын
Inderdaad erg verfrissend. En dat in een land waar het labeltjes plakken van autisme, narcisme, etc. etc. de nationale hobby is.
@Annbosman
@Annbosman 2 ай бұрын
Is wel zo ja, het dualisme overstijgen, dan wordt je wss steeds stiller qua woorden en redeneren inderdaad, is dan niet meer nodig, goed punt.
@tobiastobias2419
@tobiastobias2419 2 ай бұрын
Mooi gesprek Dat van die asymmetrische relaties fascineert me. Voor mijn gevoel werkt het ook zo
@robertvanslooten9475
@robertvanslooten9475 2 ай бұрын
Rogier en Jan zijn het met elkaar eens. Dat is leuk. Maar het met elkaar eens zijn, wil nog niet zeggen, dat men het bij het rechte end heeft. Ik bedoel dit in het algemeen. Niet in verband met Jan en Rogier.
@tommske
@tommske 2 ай бұрын
Jan de beek toont juist aan dat het niet aan het onderwijs ligt maar aan de cultuur
@rul4522
@rul4522 2 ай бұрын
Lees en kijk daarom Gabor Maté in zijn nieuwe boek, ‘The Myth of Normal, Trauma, Ilness & Healing in a toxic culture.’
@diogenes2590
@diogenes2590 2 ай бұрын
Inderdaad, het Afrikaans-Islamitisch complex is het verst verwijderd van alle cultuurvormen van de moderne westerse cultuur van Nederland (World Value Survey 2024). Maar dit schijnt totaal verboden kennis te zijn in het Algemeen Heersend Linkse Dogma. En ik denk dat als je er over begint, dat je dan meteen wordt weggezet als Nazi.
@henknijsingh1873
@henknijsingh1873 2 ай бұрын
Waar gelooft Oosterling dan wel in als hij niet gelooft in geluk? Gediscplineerde kinderen ('drill - skill - will' zoals hij elders schrijft)? Zijn verhaal klinkt een beetje alsof we moeten lijden om voort te kunnen bestaan, alsof de mensheid anders wordt afgestraft (door een of andere instantie of een of ander gevaar in onszelf). Moet we daar echt intrappen? Leuk geprobeerd. 😂
@MoStip
@MoStip 2 ай бұрын
Geweldig die 🌎 😂 🎉 😂 🌏 man hij vat 't snapt 't 💯 %
@Danilo44
@Danilo44 2 ай бұрын
Abnormaal begaafd
@robertvanslooten9475
@robertvanslooten9475 2 ай бұрын
Rogier, heb je voor de studie rechten de nederlandse taal niet nodig? Juist wel zou ik zeggen. Zelfs meer dan in andere studies, behalve taalstudies natuurlijk. Ten eerste moet een rechten student(e)!wettelijke termen goed kunnen begrijpen. Ten tweede moet hij/zij goed kunnen formuleren. Dat weet jij ook. Ik denk dus dat het een slippertje van jouw tong wss.
@lindenboom8
@lindenboom8 2 ай бұрын
Ben na de introductie van de man al afgehaakt: presenteert zich als Ecosoof, en dan ben ik er al klaar mee.
@robertvanslooten9475
@robertvanslooten9475 2 ай бұрын
Vooringenomenheid doet veel missen. Probeer het nog es.
@mabusestestament
@mabusestestament 2 ай бұрын
Slechts als je verschillende perspectieven en visies tot je neemt kun je zelf een eigen mening vormen.
@bomberoflamenco
@bomberoflamenco 2 ай бұрын
Jammer dat je je door zoiets laat beperken.
@Jenzinh0
@Jenzinh0 2 ай бұрын
Gaf deze man les op een universiteit? Geen wonder dat t daar zo slecht gesteld is.
@topfruitconsultancyltd1767
@topfruitconsultancyltd1767 2 ай бұрын
Inderdaad met zijn paardenstaart en modieuze bril 😂😂😂😂
@Tubemanjac
@Tubemanjac 2 ай бұрын
@@topfruitconsultancyltd1767 Beauty is in the eyes of the beholder.
@AJ-ks4lv
@AJ-ks4lv 2 ай бұрын
Hij weet veel, maar lijkt zelf door zijn bomen het bos( onderwerp niet te zien...
@Tubemanjac
@Tubemanjac 2 ай бұрын
@@topfruitconsultancyltd1767 Beauty is in the eyes of the beholder. 👀
@petrusbisschop5143
@petrusbisschop5143 2 ай бұрын
ECO-filosofie : lees Henryk Skolimowski : Ecolochischhumanisme !!!!!
@user-hl1dq7nh4d
@user-hl1dq7nh4d 2 ай бұрын
wet en recht bestaan niet ... het is slechts een sociaal construct ....het kan in een oogwenk veranderen als de politieke narritief van degenen die er financieel belang bij hebben veranderd. prof dr nicolae christoff davidescu (1897/1977) , boekarest roemenie 1970 .
@rul4522
@rul4522 2 ай бұрын
Lees daarom Amitav Ghosh in The Nutmeg’s Curse. Dáár lees je dat de betekenis verloren is. Het geld doet alles met velen.
@user-hl1dq7nh4d
@user-hl1dq7nh4d 2 ай бұрын
ik ken t communisme , heb volledige uitleg gekregen hoe t er gekomen is wie het betaald hebben en wat het met mijn oom en zijn familie gedaan heeft en wat het met mijn familie gedaan heeft (van moeders kant) ...bijna 200 jaar werk vernietigd...@@rul4522
@robertvanslooten9475
@robertvanslooten9475 2 ай бұрын
Sorry user, ik kan niet nalaten jou aan te raden iets aan je nederlands te doen.
@user-hl1dq7nh4d
@user-hl1dq7nh4d 2 ай бұрын
beste robert , als je zo veel als ik en in 7 talen op t internet bezig bent , komen er gewoon schrijf en spel en type fouten in .... ken r niets aan doen .... sorry ..... @@robertvanslooten9475
@yourchoice9361
@yourchoice9361 2 ай бұрын
COVID tijden hebben geleerd dat zelfs de grondwet een vodje is dat je kan buigen zo het uitkomt. Helemaal eens dus.
@caskraker
@caskraker 2 ай бұрын
Precies! Schaf de landen binnen de EU af en maak nou eindelijk eens werk van een verenigd Europa. Begin maar eens met één leger, dat is veel effectiever en efficiënter dan al dat individuele geprul.
@Needlestitch
@Needlestitch 2 ай бұрын
Doorcentralisatie in deze zin doet me niet verlangen om naar de inhoud van bovenstaande video te gaan kijken en luisteren. Te mijner tijd zal ik de video afspelen.
@caskraker
@caskraker 2 ай бұрын
@@Needlestitch Doorcentralisatie? Leuk bedacht, maar een nepwoord. Past prima bij de neppolitici waar jij op stemt.
@Needlestitch
@Needlestitch 2 ай бұрын
@@caskrakerBeledigen kan je goed.
@caskraker
@caskraker 2 ай бұрын
@@Needlestitch Hoezo? Voel jij je beledigd door de waarheid? Leer fatsoenlijk Nederlands voordat je onzin neerkwakt.
@yourchoice9361
@yourchoice9361 2 ай бұрын
Ik heb dit pleidooi niet gehoord. Dat de natie staat een gedateerd concept is wel. Maar niet dat een verenigd Europa de oplossing is. Indien u dit al voorstaat: waarom niet gelijk de 51-ste staat van de USA worden? Dan maakt Biden in ieder geval een kans (God verhoede het) op herverkiezing. Dat wilt de EU toch zo graag?
Make me the happiest man on earth... 🎁🥹
00:34
A4
Рет қаралды 11 МЛН
MOM TURNED THE NOODLES PINK😱
00:31
JULI_PROETO
Рет қаралды 31 МЛН
$10,000 Every Day You Survive In The Wilderness
26:44
MrBeast
Рет қаралды 117 МЛН
🍕Пиццерия FNAF в реальной жизни #shorts
00:41
#1141: Het gave gidsland van Syp Wynia
54:26
De Nieuwe Wereld
Рет қаралды 42 М.
#1252: Astrologie, da's toch flauwekul?  | Gesprek met Rogier van Bemmel
56:04
#1129: Filosofie als therapie | Gesprek met Rogier van Bemmel
48:44
De Nieuwe Wereld
Рет қаралды 13 М.
#1424: Digitaal paspoort, CBDC en EU-vetorecht | Gesprek met Arno Wellens
45:51
Wie is de winnaar van de Europese Verkiezingen?
1:01:37
Maarten van Rossem - De Podcast
Рет қаралды 9 М.
Make me the happiest man on earth... 🎁🥹
00:34
A4
Рет қаралды 11 МЛН