2021, LLENGUA I FUTURS: què podem fer-hi?

  Рет қаралды 1,660

Lletraferint

Lletraferint

2 жыл бұрын

Com volem que la llengua catalana comenci aquest 2022? Ens acostem a poc a poc a la mitat del segle XXI i podem comprovar que les dades sociolingüístiques evolucionen d'una manera preocupant. Tanmateix, hi ha esperança perquè el català encara és una llengua atractiva i amb vitalitat, però presenta trets indiscutibles d'estar greument amenaçada. Què podem fer-hi com a individus? Quin paisatge lingüístic tenim? Això només passa amb el català o la globalització està matant més llengües? Tenim futur o, potser, futurs? En aquest vídeo tracto aquestes qüestions per començar el 2022 amb força, convicció i fermesa. Visca la llengua!
IMPORTANT: M'he creat un canal de Mecenatge a a l'Aixeta perquè, qui vulgui i pugui, m'ajudi a poder seguir fent vídeos de divulgació del català. Des de només 1,5€ al mes, em pots ajudar a fer més vídeos i a millorar la seva qualitat. El meu objectiu és arribar als 60 mecenes: em dones un cop de mà?
ENLLAÇ DE MECENATGE:
lletraferint.aixeta.cat/ca/su...
No oblideu de SUBSCRIURE-US al canal i d'activar la campaneta per rebre un avís de quan penjo un nou vídeo. Si COMPARTIU el vídeo aconseguirem que més gent conegui aquests refranys. I, si el vídeo t'ha sembla interessant, FES UN M'AGRADA per contribuir amb aquesta comunitat d'amants de la llengua i literatura.
Aquí teniu el meu blog:
literaturacatalanalletraferit...
Aquí teniu l'Instagram del canal:
/ lletraferint
Aquí teniu el Twitter del canal:
/ lletraferintmon
També he fet una pàgina de Facebook:
/ lletraferint
Salut!

Пікірлер: 31
@LeaD2000
@LeaD2000 2 жыл бұрын
Olha, sou Portuguesa e queria-te dizer que descobri os teus videos hoje num que tinha subtitulos em Espanhol, depois vi um que só os tinha em Catalão, e depois continuei a ver outros videos que nem subtítulos tinham, e olha, agora descubro que afinal não necessito deles. Agora já consigo entender bem o catalão falado, por causa de já saber como se escrevem as palavras que dizes. Da mesma maneira que tu provavelmente não precisaste para entender isto. Não vou mentir, isto já me aconteceu antes quando eu queria ver Merlì mas só havia subtitulos em espanhol nos primeiros capitols, e depois só tinha subtítulos en català, e depois nem subtítulos tinha, mas eu continuei a ver na mesma e acabei a série podendo entender muito bem o catalão sem nunca o ter estudado. Só tive problemas com esse vosso passado com “vaig” que me confundiu mas depois vi um video que explicou isso e agora basicamente posso entender tudo muito bem.
@josemariarodriguezcasares1256
@josemariarodriguezcasares1256 2 жыл бұрын
Me ha gustado este video. Los catalanes sois muy creativos. Seguro que encontráis estrategias parecidas al País Vasco donde el euskera ha subido en el uso entre los jóvenes. La imposición no ha funcionado claramente. Escribid y haced producción cultural solo en catalán, aunque ganéis menos pasta. Las lenguas mueren porque los hablantes las dejan de hablar. Sed inteligentes y tened compromiso con la lengua, aunque salga más caro y sin imposiciones que crean antipatías. Ánims!
@jordicas9426
@jordicas9426 2 жыл бұрын
hem de augmentar el us i la presencia social del català.
@raoulespadaarzo4727
@raoulespadaarzo4727 2 жыл бұрын
Molt feliç 2022, Roc, i tant de bo d'ací 365 dies el nombre de parlants habituals en la nostra llengua haja augmentat
@rafabenavent1027
@rafabenavent1027 2 жыл бұрын
Che VALENCIANET, PEDANT, MADRILEÑO (en Ñ ) ja ja ja jajaja tú també per "AQUÍ " en el lletraferit & furtalletres. Que t'explique per el català no es RES sense el VALENCIÀ. VALENCIANET conque "AQUI" com en Madrid eh? Va repeteix en Madrid diuen AQUÍ, AQUÍ, AQUÍ, AQUÍ.....Ja ja ja ja jajaja jajajaja.......
@raoulespadaarzo4727
@raoulespadaarzo4727 2 жыл бұрын
@@rafabenavent1027 Homeeeee amic. Ja trobava a faltar la teua incoherència. Parla sempre en valencià i faràs un gran favor a la nostra llengua. Una pregunta: si no t'agrada el contingut d'estos vídeos, per què els mires?
@rafabenavent1027
@rafabenavent1027 2 жыл бұрын
@@raoulespadaarzo4727 valencianet 1° en ric molt vegent el Grau de adoctrinament que tingueu. 2° vaig ha dirte qui vol Fer dessapareixer el valencià, son el catalans per apropiarse de una lliteratura i cultura que històricament no tenen. Per això el VALENCIÀ històricament no nessecita a Ningú i el català històricament no es RES. Els únics que lo cambien el nom son els catalans que neguen el valencià I algú heu te que dir perquè el adoctrinamient i les subvencións de la Generalitat catalana son molt fortes la prova está en tu i la caterva de valencianets que ha. I el lletraferit & furtalletres (per furtarmos la lliteratura valenciana i el nom de lletraferit el furta a una revista valenciana) es Dels preferits per lo fanatic que es ja ja jajaja. Si vols el valencià? no admires a la gentola esta perquè son els que realment volen que dessaparega el VALENCIÀ. En Madrid els te igual que parlem en valencià pero els catalans no VALENCIANET vas de listo i eres molt inocent
@raoulespadaarzo4727
@raoulespadaarzo4727 2 жыл бұрын
@@rafabenavent1027 Quina casualitat. Jo també ric amb moltes ganes dels vídeos (alguns absurds) de El Món de Juan i Patri. Tu sí que estàs adoctrinat per uns espanyolistes que es disfressen de valencianistes i s'aprofiten de gent ignorant, negant realitats científiques com que el català i el valencià són la mateixa llengua. Es dediquen a que gent com tu desvie l'atenció del vertader problema que pateix el valencià, que és la diglòssia enfront del castellà, fent-los creure que l'enemic és el català. Que no t'enganyen: a tots els que s'alcen com a màxims defensors del valencià enfront del català no els importa el més mínim el valencià, el menyspreen i volen eliminar el requisit lingüístic que ens garanteix als ciutadans el dret d'expressar-nos en valencià públicament. I açò és pot deduir molt fàcilment perquè no saben dissimular, ja que tots parlen castellà i no saben expressar-se en valencià (excepte algú).
@rafabenavent1027
@rafabenavent1027 2 жыл бұрын
@@raoulespadaarzo4727 valencianet estic inclòs en eixos alguns? Jo no sé a on vius tu , perque ACI a on jo visc parlem tots en valencià. t'ha dit que en ric molt en els videos éstos i mes si son de independentistes. Valencianet que adoctrinat estás acabarás diguent que parles català ja ja jajaja jajajaja
@halfa6563
@halfa6563 2 жыл бұрын
Com deia el P.Feijoo al segle XVIII "LA INTRODUCCION DEL LENGUAJE FORASTERO ES NOTA INDELEBLE DE HABER SIDO VENCIDA LA NACION A LA QUE SE DESPOJÓ DE SU IDIOMA"
@suecanismesguorldtour2248
@suecanismesguorldtour2248 2 жыл бұрын
Na Carme és un tresor.
@elmandaloriano9035
@elmandaloriano9035 2 жыл бұрын
Doncs doblant animes com feiem abans començant per les 4 pel·lícules que falten de Bola de Drac i que els catalanoparlants tinguem fills.
@villi333
@villi333 2 жыл бұрын
Si no assolim la independència en 20 anys, no podrem fer allò veritablement efectiu com és la restricció d'immigració i fomentar polítiques de natalitat perquè puguem reequilibrar i assolir un 70% pel cap baix de catalanoparlants ( més d'un 90% ja és gairebé impossible atesa la gegant població castellanoparlant que viu al país)
@halfa6563
@halfa6563 2 жыл бұрын
Si l'exèrcit no parla la teva llengua, es que som un pais ocupat.
@julioacevedo5127
@julioacevedo5127 2 жыл бұрын
Fas uns vídeos molt bons. Gràcies!
@marianuriacoromina7429
@marianuriacoromina7429 2 жыл бұрын
Endavant, i bon any 2022, Lletraferint!!
@evjj1969
@evjj1969 2 жыл бұрын
oi, sou brasileiro e vivo no Brasil. Estou tentando aprender catalão. Vejo todos os teus vídeos e gosto muito. Já estou entendendo 90%. Mas gostaria de ler algum livro em catalão para me ajudar. Tu não poderias disponibilizar um link de qualquer livro que seja em catalão que seja gratuito? Se possível. Se não, tudo bem.
@vturiserra
@vturiserra 2 жыл бұрын
1:23 No tenc tan clar que el català arribi al segle XXII "sí o sí" (o tant sí com no, que és com està ben dit). Dependrà de la quantitat de catalans que arribin al segle XXII, i amb la qüestió del canvi climàtic, ho tenim molt pelut. Això sí, ho tenim molt pelut els catalans, els espanyols, els anglesos, els xinesos, els brasilers... O siga, que les llengües dels quatre gats que quedaran com a supervivents al segle XXII, ja ho veurem.
@villi333
@villi333 2 жыл бұрын
El que cal és regular el nombre d'immigrants, la davallada més forta de l'ús de la llengua va ser entre el 2003 i el 2008, no és pas tant una cosa tan recent com ens volen fer veure. D'ençà, no ha baixat tant, per tant malgrat que això sembli de caire xenòfob, és l'única manera de no entrar en fase irreversible.
@marianuriacoromina7429
@marianuriacoromina7429 2 жыл бұрын
Fa uns 10 anys que la cosa ha anat davallant i no s'hi val a posar més inspectors a ensenyament com es diu ara si no hi ha un objectiu clar: sí al català a l'ensenyament: escola, institut i universitat. Això no vol dir oblidar les altres llengües!
@llucagullo7086
@llucagullo7086 2 жыл бұрын
La meva àvia va ser apallissada pels grisos ( policia ) per parlar català .
@rafabenavent1027
@rafabenavent1027 2 жыл бұрын
Mentira
@esthertm7956
@esthertm7956 2 жыл бұрын
Bon any 2022 i mantinguem la llengua!
@teresaobrador6700
@teresaobrador6700 2 жыл бұрын
A les places al carrer i a internet , perquè ens oblidam de la llengua del carrer estam llatinitzant el català fer com si fos una llengua d`élits com si només poguèssim parlar de llengua i literatura... com bé has dit en el video. Per això hem de provar-ho...
@olaxonmario
@olaxonmario 2 жыл бұрын
Molt maleducat de hablarme en tu idioma!!!
@villi333
@villi333 2 жыл бұрын
4:40 A l'estat espanyol això potser no ho van patir tant atès que l'estat francès va fer obligatòria l'educació al segle XIX, ací va ser força més tard . Espanya hauria fet el mateix o pitjor si hagués hagut obligatorietat al segle XIX.
@celtibero6214
@celtibero6214 2 жыл бұрын
Solo espero que no os hayan marcado con un lazo a todos aquellos que lleváis apellidos de origen castellano, aragonés, asturiano, etc. De momento... Todo se andará a no ser que seáis más papistas que el Papa. Que ya los hay. Si vuestros abuelos levantaran la cabeza... Habléis en catalán, español o aranés; Felices Fiestas y no cometáis excesos.
Anàlisi d'Antònia Font: Alegria! MISSATGE AMAGAT
9:50
Lletraferint
Рет қаралды 1,8 М.
Ramon Llull i Bernat Metge: sense ells no tindríem LLENGUA!
12:57
Lletraferint
Рет қаралды 3,9 М.
Женская драка в Кызылорде
00:53
AIRAN
Рет қаралды 488 М.
A clash of kindness and indifference #shorts
00:17
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 134 МЛН
Получилось у Миланы?😂
00:13
ХАБИБ
Рет қаралды 3,7 МЛН
Per què cal PARLAR sempre en CATALÀ? | Perill i Esperança
7:37
Els COMENTARIS més SURREALISTES!
9:41
Lletraferint
Рет қаралды 5 М.
Esperit català (9) - Jordi Domingo i el Consolat de Mar
1:19:52
Raconet català
Рет қаралды 408
JO NO ENTENC EL CASTELLÀ! | Miracle a la UNIVERSITAT
8:15
Lletraferint
Рет қаралды 4,9 М.
Expressions i mots de les Terres de l'Ebre | SORPRENENT!
9:28
Lletraferint
Рет қаралды 3,4 М.
OPINIÓ sobre els DIACRÍTICS i les millors faltes d'ortografia!
9:13
"No hables valenciano en público" | LA COLONITZADORA IDIOTA
9:50
Per què et dius així? | LLENGUA I HUMANITAT
8:25
Lletraferint
Рет қаралды 2,3 М.
Frases fetes, IBAI LLANOS i llengua CATALANA!
6:19
Lletraferint
Рет қаралды 6 М.
Женская драка в Кызылорде
00:53
AIRAN
Рет қаралды 488 М.