#298

  Рет қаралды 4,895

De Nieuwe Wereld TV

De Nieuwe Wereld TV

Күн бұрын

Пікірлер: 33
@ricardoblikman2676
@ricardoblikman2676 4 жыл бұрын
Mijn zoontje was 5 en zat in groep (2.5) toen hij al vloeiend kon lezen. Ik gaf de juf een compliment tijdens een oudergesprek maar ze vertelde mij dat alle kinderen in zijn klas dat kunnen. Aan de andere kant ken ik echt veel jongeren en kinderen die zeer slecht kunnen lezen, rekenen schrijven 0,0 kennis van geschiedenis. Dit is geen probleem van het onderwijs en ik vind dat het onderwijs echt tekort wordt gedaan als jullie jezelf de schuld geven. Veel kinderen groeien op in gezinnen of situaties met mensen die er gewoon niet van gediend gediend zijn. Als er een andere taal wordt gesproken en jij komt met Nederlands krijg je gewoon een klap op je kanis en moet je niet bijdehand doen met je boeken of woordjes, geschiedenis moet je je mond over houden want dat is "Hun geschiedenis". Als ouders zich er niet voor interesseren en het de stimuleren dan is het echt onwijs moeilijk om tijdens schooluren iets proberen te leren wat je gelijk thuis weer afgeleerd wordt. Ik denk dat het voornamelijke probleem op veel scholen is, is dat kinderen die niet mee "mogen" komen met de rest de gehele klas ophouden, is dit er een in een klas dan valt het mee zitten er 5-10 van zulke kinderen in de klas zitten dan zijn de kinderen die wel meekomen de dupe en worden geconfronteerd met iedere keer weer dingen leren die ze allang al weten. Het virus is hier een goed voorbeeld van, kinderen met enorme achterstanden, tja thuis is geen rust omdat ze drukke ouders hebben en geen groot huis met een kamer om in terug te trekken ouders die het niet interesseren en kinderen die hun huiswerk niet doen. Ik ken mensen op bepaalde scholen die zeggen dat de kinderen zo slim zijn en met 1001 excuses en smoesjes komen waarom ze hun huiswerk of taakjes hebben gedaan. Een kind leert het meeste vanuit huis, heeft zelf de wil om te leren (alle kinderen zijn in beginsel leergierig totdat dit hun afgeleerd wordt) en een basisschool is om de puntjes op de I te zetten en te zorgen dat een kind bekend raakt met toetsen. Veel kinderen luisteren niet eens daar valt als leerkracht echt niet mee te werken als ik soms hoor wat kinderen van 10-11-12 jaar zeggen tegen hun leerkracht of dat zij discussies aan gaan hoe moeten leerkrachten zulke kinderen wat leren als de ouders thuis zelf hun kinderen niet opvoeden? Ik begrijp dat men graag dingen wilt leren aan kinderen en dingen oefenen maar het punt is en blijft als een kind NIET wilt omdat het gewoon geen zin heeft dan kun je gewoon helemaal niets leren en doe je de andere kinderen uit de klas te kort om iedereen daarmee op de rem te gooien!
@nielsvandertuuk
@nielsvandertuuk 4 жыл бұрын
Heel fijn om in gespreksvorm door te dringen tot de kern van de boodschap van BON. Als leraar in het basisonderwijs haal ik hier veel inspiratie, stof tot nadenken en zelfvertrouwen uit. Het mag vaker benadrukt worden, ook in onze reacties, dat dit in essentie een positieve boodschap is en lesgeven een prachtig vak is.
@allinthefamiliy3122
@allinthefamiliy3122 4 жыл бұрын
Prachtig interview met prachtige praktische pedagoge. Ik ben van 1962 en was een problematische leerling tot dat ik in de derde klas nog niet kon lezen, bedankt linkse broeders. Gelukkig heb ik vanaf die derde klas een meester gehad die me middels de 69 boeken van de kameleon het lezen bij bracht. Ik vond het zo leuk dat ik onder de dekens met een zaklantaarn mijn boeken las. Ik ben niet meer gestopt sinds die tijd en ben nu op het niveau waarbij ik me afvraag waarom sturen we iedereen naar school als de kennis die men daar opdoet ook op straat, in de winkel en binnen de familie opgedaan kan worden, ik heb het over de praktische vaardigheden des levens. De manier waarop gestudeerd nederland de Corona maatregelen slaafs heeft opgevolgd zonder dat men deze maatregelen onderworpen heeft aan de eigen kennis maakt dat ik tot de conclusie kom dat je onderwijs niet moet geven aan hen die het prakties niet gaan toepassen. De meesten hebben het dan ook niet nodig.
@Pappadumful
@Pappadumful 4 жыл бұрын
Je zegt eerst dat je veel baat had bij een goeie meester, en vervolgens dat school nutteloos is... Vervolgens dat je jezelf van alles hebt geleerd, en dat anderen de kennis 'op straat' moeten opdoen. Dat jij jezelf misschien van alles kunt leren betekent niet dat dat voor iedereen geldt. . De toekomst van welvarende landen ligt in de kenniseconomie, en om daarin concurrerend te zijn zul je je onderwijssysteem op orde moeten hebben. (Te) lage kennisnormen voor de basisschool helpt daar niet bij. Het uitkleden van de studiebeurzen evenmin. Net als in de zorg zijn er beslissingen genomen door politiek zonder dat men zich daarbij voldoende te laten adviseren door die arbeidsgroep. Het is blijkbaar goed voor je politieke carrière om onderwijsvernieuwing door te voeren (zie kzbin.info/www/bejne/mJeWhqepg5aJnck). Helaas zorgen zulke acties voor onbedoelde gevolgen, zoals bijvoorbeeld het basislerarentekort (zie kzbin.info/www/bejne/hXjXaIh_gZuGlas). . Je laatste opmerkingen slaan uiteraard nergens op. Men is kennelijk dom omdat ze de instructies en (strafbare) wetten van de overheid (en uiteraard ook hun werkgevers etc.) hebben opgevolgd? Waarschijnlijk omdat ze een goedbetaalde (kantoor-)baan hebben dankzij hun goede opleiding en dito studie. Wat dus eigenlijk juist vóór goed onderwijs spreekt dan andersom. . Naast al deze zaken geef ik tenslotte de overweging dat basisonderwijs (en evt. BSO e.d.) ouders in staat stelt om te werken en zo bij te dragen aan de maatschappij, de Nederlandse economie, en de welvaart van jou en mij. Zo kunnen ze juist de kennis en vaardigheden die ze in 15 á 20 jaren scholing, opleiding en training opgedaan hebben, aanwenden om anderen te helpen of op te leiden of om weer nieuwe kennis te vergaren. Zo blijft ons klein kikkerlandje ondanks haar fysieke dwergstatus, in de top 20 van meest welvarende, meest kennisrijke landen, en in de top 10 van beste landen om in te leven (worldpopulationreview.com/country-rankings/best-countries-to-live-in).
@roodborstkalf9664
@roodborstkalf9664 4 жыл бұрын
Jij kan jij inderdaad sterk afvragen wat de meeste kinderen na hun twaalfde op school leren, waar zij de rest van hun leven veel aan hebben. Ik ben er van overtuigd dat het voor veel kinderen als individu beter zou zijn als zij na hun twaalfde niet meer school naar gaan als zij daar geen zin in hebben. Zij mogen dan wel gaan werken. Buiten school leren velen meer dan op school. De echte reden van de leerplicht is dan ook om als maatschappij de controle te behouden over jonge mensen om zo overlast te voorkomen, tevens om de leerlingen op school te socialiseren en geschikt te maken voor een leven in de moderne maatschappij.
@allinthefamiliy3122
@allinthefamiliy3122 4 жыл бұрын
@@Pappadumful Ik ben het dan wel niet met alles wat je zegt eens maar je behoort zeker tot degenen die zijn kennis inzet om tot iets beters te komen en daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Hadden we maar meer van dergelijke discussies dan hadden we allebei ons commentaar hier niet hoeven te schijven. Mooie reactie en bedankt
@Pappadumful
@Pappadumful 4 жыл бұрын
Het is overigens vanzelfsprekend dat in een lerarentekort de gemiddelde kwaliteit van de leraren achteruit gaat, en daarmee dus ook de gemiddelde kwaliteit van het onderwijs. Klassen raken overvol, leraren raken meer en meer overspannen, en het lijkt de komende jaren alleen maar erger te worden, want steeds minder studenten kiezen voor de PABO (o.a. omdat het loon achterblijft). Ook opmerkelijk is dat er procentueel steeds minder mannen voor de PABO kiezen, vermoedelijk als gevolg van de invoering van het Basisonderwijs in 1985, waarbij de separate opleidingen van kleuterleraren en basisschoolleraren werd samengevoegd in de PABO, maar dat terzijde. PABO studenten worden thans in het tweede studiejaar al voor de klas gezet, of zelfs nog vóór ze überhaupt met de opleiding beginnen(!). Dan moet het niemand verbazen als die kinderen kwalitatief slechter les krijgen...
@fennek5351
@fennek5351 4 жыл бұрын
Nog een negatieve factor is de feminisering van het onderwijs. De gemiddelde manier van leren werkt voor jongens anders dan voor meisjes. De onderwijsstijl is te vrouwelijk geworden. Ook daarom kiezen steeds minder mannen hiervoor. En scoren vrouwen gemiddeld beter dan mannen. Behalve dan bij exacte vakken.
@kevinsetz6556
@kevinsetz6556 4 жыл бұрын
Er wordt zo veel geschreven als het interessant genoeg is wordt er wel een video over gemaakt. Als dit interview nu was uitgeschreven wat denk je dan hoeveel mensen dit zouden hebben gelezen. Lezen en schrijven is zilver, spreken en luisteren is goud. Als je een kind een tablet geeft met enorme keuzevrijheid en 10 boeken waar denk je dat de interesse naar toe gaat. En kan iemand mij vertellen wat de definitie is van goed lezen, als ik de post van de overheid zie krijg ik de indruk dat sommige mensen er een sport van maken om woorden te gebruiken die zo min mogelijk in de fysieke wereld worden gebruikt. Des te sneller je kunt lezen des te dikker de rapporten worden die mensen schrijven tijdens het werk, zo verliest iedereen toch de interesse in lezen.
@kooistradurk
@kooistradurk 4 жыл бұрын
In het vrijeschool onderwijs doen ze al heel lang varianten van deze aanpak. Toch typerend voor het onderwijs dat, alle veranderingen ten spijt, we eigenlijk alleen achteruitgang bewerkstelligen. Niet alleen met taal en rekenen maar ook in culturele en sociale ontwikkeling.
@koenvanbaal4485
@koenvanbaal4485 4 жыл бұрын
Over de methode van Rudolf Steiner is veel goeds te zeggen, maar van de uitvoering ervan ken ik voorbeelden die zorgwekkend zijn. Zo zijn er vrije scholen die alleen leerlingen aannemen waarvan al op vierjarige leeftijd duidelijk is dat ze minimaal op havo-niveau zullen uitstromen. Daarnaast is de rassenleer van Steiner zeer omstreden en moet je je als ouders afvragen of je je kinderen wilt blootstellen aan acht jaar geestelijke indoctrinatie waarin ze leren dat ze eerder hebben geleefd als een ander mens en hier nu zijn omdat ze op spiritueel gebied nog het een en ander te leren hebben. In dat opzicht is het een zeer benauwende onderwijsmethode.
@Tubemanjac
@Tubemanjac 4 жыл бұрын
@@koenvanbaal4485 Rassenleer van Steiner is een zware term voor een zienswijze voor hoe rasverschillen zich zullen ontwikkelen. Hij voorspelde juist dat die verschillen op termijn geheel zullen verdwijnen en het woord ras zelf in onbruik zal geraken. Een citaat daarover luidt: “In de toekomst zullen al deze samenhangen in de sfeer van rassen en stammen verdwijnen. De mensen zullen steeds meer van elkaar gaan verschillen. De saamhorigheid zal niet meer door bloedverwantschap worden bepaald, maar door verbindingen die van ziel tot ziel ontstaan. Zo zal de mensheidsontwikkeling verlopen . . . Er komt een tijd waarin er geen verschillende gekleurde rassen meer zullen bestaan. Het onderscheid in ras zal verdwenen zijn, maar in individueel opzicht zullen de verschillen zeer groot zijn”. Of zo: “Maar al aan het eind van ons vijfde tijdperk (het tijdperk waarin we nu leven, A.B.) zal het woord ras alle betekenis verliezen. De mensheid zal in de toekomst zo zijn onderverdeeld dat men die onderdelen geen 'rassen' meer zal kunnen noemen.”
@Tubemanjac
@Tubemanjac 4 жыл бұрын
In mijn gemeente verdwijnt helaas de vrije school bij gebrek aan inschrijvingen. Men kiest liever voor eenheidsworst want dat is lekker veilig en word je niet als abnormaal gezien.
@kooistradurk
@kooistradurk 4 жыл бұрын
@@koenvanbaal4485 Koen, waar komt het concept reïncarnatie naar voren in het vrijeschool onderwijs? Juist, nergens.
@Pappadumful
@Pappadumful 4 жыл бұрын
Het duurt wel een half uur voordat (enigszins) wordt uitgelegd waarom kinderen niet goed leren lezen. Is de lage prestatie-eis voor het basisonderwijs de enige reden? Ik stel me voor dat er wel meer speelt..?
@NatasjavanDijknah
@NatasjavanDijknah 4 жыл бұрын
Wederom jammer dat de interviewer zelf zoveel aan 't woord is, maar verder vond ik dit erg leerzaam en interessant. De passie van mevrouw is aanstekelijk :)
@benvaneekelen2527
@benvaneekelen2527 4 жыл бұрын
Onderwijs ligt al jaren aan het infuus
@Ahava-Sophia-Maeve
@Ahava-Sophia-Maeve 14 күн бұрын
Familie van Alice Bosman/ Besselink?
@edseldegraaf
@edseldegraaf 4 жыл бұрын
Een voorbeeld voor onderwijzers!
@keesdrullman6588
@keesdrullman6588 4 жыл бұрын
Te vaak heeft 'onderwijsvernieuwing' meer geleid tot 'onderwijsvernieling' dan tot een verbetering...
@roodborstkalf9664
@roodborstkalf9664 4 жыл бұрын
Dat is een waarheid als een koe
@arieh6368
@arieh6368 4 жыл бұрын
Rietdijk had het er al over in de seventies toen van Kemenade, PvdA-er, de middenschool lanceerde! Wie kan er nu nog een brief van 3 kantjes schrijven? IK vermoed weinigen!
@corinedegroot1441
@corinedegroot1441 2 жыл бұрын
Ik geef Nederlands als tweede taal en reken maar dat mijn Syrische cursisten als de wiedewiet de grammaticale regels hebben geleerd. Zij hebben geen probleem met de regels: uitleg-oefenen- toepassen!
@jgvermeer
@jgvermeer 4 жыл бұрын
mooie intro, maar daarna weer een ad show helaas...... ad, kom op, je bent supergoed, maar hou het korter svp
Dyslexie of leesprobleem? Tjipcast 025 Anna Bosman
1:02:03
Tjipcast
Рет қаралды 4,7 М.
Фейковый воришка 😂
00:51
КАРЕНА МАКАРЕНА
Рет қаралды 6 МЛН
大家都拉出了什么#小丑 #shorts
00:35
好人小丑
Рет қаралды 81 МЛН
WAAROM DOOD NIET HET EINDE IS
2:23
NIEUWE LEIDERS
Рет қаралды 22 М.
WAAROM WE IN EEN FASCINERENDE TIJD LEVEN
2:03
NIEUWE LEIDERS
Рет қаралды 11 М.
Noam Chomsky - Why Does the U.S. Support Israel?
7:41
Chomsky's Philosophy
Рет қаралды 6 МЛН
Can German and Yiddish Speakers Understand Each Other?
50:07
Bahador Alast
Рет қаралды 1,4 МЛН
How Do I Communicate With Greater Clarity, Confidence, and Credibility?
35:55
Jayne Latz - The Communication Trainer
Рет қаралды 2,7 МЛН
Webinar Blink Lezen - Met Eline en Maaike
36:47
Blink Educatie
Рет қаралды 2,1 М.