15-20 år (30 år på solid state batterier) er det en unbiased undersøgelse/unbiased forskning bestilt af elbil industrien?
@Bilguiden Жыл бұрын
Der er jo ikke mange elbilsbatterier, der har været kørende så længe endnu, så der er ikke meget evidens for den generelle holdbarhed. Vi nævner, at det er bilproducenterne og udviklerne af Solid-state som selv anslår disse holdbarhedsperioder. Dog viser undersøgelsen (som ikke er bestilt af industrien) jo, at de efter 10-12 år stadig kan bruges. Så meget skal da gå galt de sidste 5-8 år for at de skulle være direkte ubrugelige efter 20 år. Men kapaciteten er så en anden sag. Igen mangler der en anseelig mænge elbiler med +15 år på bagen til at lave statistik på. Men de kommende 5 år kommer til at fortælle meget om batteriernes generelle holdbarhed.
@mortenklen424 Жыл бұрын
Dejlig informativ viden og så har du en super tilpas stemme og ordvalg, der forklarer batteriproblematikken let forståeligt.
@jeppepoulsen-p2t11 күн бұрын
God video, godt forklaret så selv jeg forstår det. Har selv lige købt elbil, er rigtig glad for den.
@pernommensen1012 Жыл бұрын
Fin video - dejlig informativ
@pernygaard914 Жыл бұрын
Fin video med god viden og information til os el bils ejer😊
@FjolleDuck_Twitch3 ай бұрын
En tanke jeg har tænkt er, hvad med hvis der nu står en eks. Brugt Tesla enten hos Tesla eller en tredje part forhandler med eks. 70% strøm på batteriet, vil batteriet så miste kræft, hvis den nu står hos forhandleren/hos Tesla i f.eks. 2-4 måneder, eller vil det ikke gøre noget, så længe det er over 10% strøm den står med.🤔
@skodbolle10 ай бұрын
Rigtig fin video, meget god info
@palfyr4 ай бұрын
Tak, rigtig god video!
@kimkristensen281611 ай бұрын
God video med værdifuld information
@FinnJakobsen-qw1yc10 ай бұрын
Er der nogen fordele med elbil .
@ThorRavnsborg Жыл бұрын
Fin guide, men du kunne måske godt være gået lidt mere i dybden med forskellen på NMC og LFP, så jeg tilføjer lige lidt flere detaljer her: Fordele ved LFP: - Degraderer langt mindre end NMC ved opladning til 100%. Hyppig opladning til 100% er derfor et langt mindre problem for LFP, da det ikke går ud over levetiden i samme grad som på NMC. Batteritypen har i øvrigt den ulempe, at man er nødt til at oplade til 100% på jævnlig basis for at bilens kørecomputer kan estimere rækkevidden nogenlunde korrekt (skyldes at spændingen falder langt mindre på denne batteritype, når batteriet aflades, så ud fra spændingen alene kan man ikke måle særlig præcist hvor meget strøm, der er tilbage på batteriet). Derfor anbefales det faktisk at lade LFP til 100% ofte (minimum et par gange om måneden). - Indeholder ingen sjældne jordarter som kobolt og er derfor billigere og mindre problematisk miljømæssigt og etisk at producere. - Har meget høj brandsikkerhed (har mere temperaturstabil kemi og risiko for "thermal runaway" er derfor næsten ikkeeksisterende). - Holder generelt længere end NMC. Fordele ved NMC: - Højere energidensitet (altså højere kapacitet og dermed længere rækkevidde end et tilsvarende LFP-batteri af samme, fysiske størrelse og vægt). - Kan oplade og aflade hurtigere end LFP. Du kan altså spare tid ved hurtigladeren, når du er på farten. Batteritypen egner sig desuden bedst til sportslige biler med mange kræfter, hvor batteriet skal kunne afgive meget energi på kort tid under hurtig acceleration. Min egen holdning: I en hverdagsbil foretrækker jeg faktisk LFP, hvis man kan leve med, at rækkevidde og ladehastighed ikke er i absolut topklasse. Prisen er lavere, og der er generelt lidt mindre at bekymre sig om.
@jjlp215 Жыл бұрын
Godt skriv 😊 Hvad ville du så lade en LFP til i dagligdagen ? 80% og så et par gange om måned til 100% og når man skal på langtur til 100%?
@steffenjensen9350 Жыл бұрын
LFP batterier er voldsomt ramt af Coldgate, så kort rækkevidde v lave temperaturer !
@ThorRavnsborg Жыл бұрын
@@jjlp215 Lyder meget fornuftigt🙂
@Bilguiden Жыл бұрын
@ThorRavnsborg Tusind tak for din kommentar. Du har ret i, at jeg kunne være gået meget mere i dybden, og at lige præcis denne del bliver en smule forsimplet. Når jeg nævner NMC som et bedre batteri tænkte jeg nemlig mest på densitet og påvirkning ved lynladning, men som du fint lister op, er der jo helt sikkert også nogle ulemper. Så MANGE TAK for at bruge tid på denne kommentar! Og tak for også at svare andre i tråden! :-)
@ThorRavnsborg Жыл бұрын
@@Bilguiden Selv mange tak, og fortsæt det gode arbejde☺
@mwtrolle7 ай бұрын
3:15 mon ikke det med at kapaciteten igen kan stige har neget med vejret at gøre og den forholdsvist korte periode der er målt over.
@hrpzwift945 Жыл бұрын
Du nævner ikke at LFP batterier ikke har samme problem med opladning til 100% som andre batterier samt at BMS ved LFP batterier faktisk kræver jævnlig opladning til 100% for at vise korrekt rest procent strøm.
@Bilguiden Жыл бұрын
Helt rigtigt. Jeg nørder ikke så meget ned i forskellen ved det ene og det andet batteri. Det kunne/burde jeg have gjort. Du og flere andre har heldigvis bidraget med pointen i kommentarerne - tak for det :-)
@theaimuse10 ай бұрын
Hej. Det er desværre ikke korrekt. Det er en anbefaling der har at gøre med at sikre korrekt måling af kapaciteten på batteriet. Et LFP batteri har også klart bedre af, at holdes mellem 20 og 80% spænding. Er en god kommentar fra GoatieDK der forklarer årsagen bedre.
@Bilguiden10 ай бұрын
@@theaimuse men er det ikke det samme, I er enige om? At LFP også som udgangspunkt bedst/mest skånsomt oplades mellem 20-80%, men at det "af og til" bør oplades til 100%, for at BMS har bedst styr på at måle batteriets rette kapacitet. Når det er sagt, så læser jeg også om flere nye BMS-systemer, der bliver bedre og bedre til at korrigere for dette, uden nødvendigvis at få batteriet op på 100% jævnligt. Men en gang imellem til 100% skader jo ikke batteriet på hverken kort eller lang sigt.
@theaimuse10 ай бұрын
@@Bilguiden Jo, jeg ville blot understrege at 20-80% også er bedst for LFP. :)
@kimhansen2712 Жыл бұрын
Lader altid hjemme til 100% og kun hvis jeg lade ude til 80%
@ThorRavnsborg Жыл бұрын
Hvis din bil har batteri med LFP-kemi er det helt fint. Hvis det har NMC-kemi vil jeg anbefale dig at ændre vane for hjemmeladning, da ladning til 100% dagligt degraderer batteriet noget hurtigere end nødvendigt (det er i hvert fald relevant, hvis du påtænker at beholde bilen i mange år).
@northlife8314 күн бұрын
Der er lang vej fra at du gør brug af dun garanti til at producenten giver dig medhold og udskifter batteri
@GoatieDK Жыл бұрын
Ik helt så stolt af denne video som den høje kvalitet der normalt bliver leveret fra Bilguiden.... Ja, supercharging er ikke så slemt HVIS bilen har et aktivt kølesystem til at preconditionere/holde batteriet i rette temperatur ved ladning (søg lige på antal luftkølede LEAF's eller andre luftkølede, hvor meget slitage der er på dem, hvor mange problemer der er her)... NMC er ikke bedre end LFP, tværtimod, men det har højere energi densitet. LFP vil holde længere end NMC (hvor meget længere må tiden vise...)... LFP bliver fx af Tesla specificeret til at skulle lades til 100% en gang imellem (spændingsfaldet over batteriet fra max til min er så lille, at de er nødt til at gøre det for kalibreringens skyld). Ellers super fin video for "ikke nørderne" :)
@Bilguiden Жыл бұрын
@GoatieDK Tusind tak for at du ser med og generelt ser vores videoer som høj kvalitet. Du har helt ret i dine kommentar. Det er er komplekst emne (især omkring batterisammensætningen), så jeg falder helt sikkert mellem det overordnede og nørdede på flere af emnerne, når det skal koges ned :-) Jeg er helt enig i, at afkøling/opvarmning af batteriet inden ladning er en vigtig faktor for holdbarheden. Heldigvis har de fleste elbiler jo netop også dette idag. Også dem med et par år på bagen tænker jeg. LEAF er jo desværre af den lidt ældre generation på det punkt. MEN jeg burde have præciseret, at Teslas data ikke nødvendigvis er retvisende for alle mærker! NMC og LFP kunne jeg have brugt en hel video på at forklare nærmere. Tak for at nuancere det. Når jeg siger bedre tænkte jeg specifikt på densiteten. Men der er mere i det end det, så tak for kommentaren :-) Jeg strammer op næste gang ;-)
@GoatieDK Жыл бұрын
Ud fra dine guides, tror jeg ikke der er nogle der går galt i byen, og det er hvad der tæller (et retvisende billede). Super kanal og godt gået. Du er nok den mest troværdige af de danske youtubere, som sætter niveauet højt, flot gået !@@Bilguiden
@perholm95823 ай бұрын
Elbiler var der også før 2010 måske i skal have styr på fakta
@Bilguiden2 ай бұрын
Selvfølgelig var de det. De første kom i 1890'erne. Men i 2010 var der kun ganske få elbiler på de danske veje. Det er et faktum.
@lisbethchristensen26055 ай бұрын
0:23
@knutarneaakra601310 ай бұрын
Enhver er salig i sin tro😂
@stenmortensen4684 Жыл бұрын
:)
@jonasdybdahl56157 ай бұрын
Køb en brandstof bil
@roanjovitaro90138 ай бұрын
Man skal være et tålmodigt menneske for have sådan en elbil håber aldrig det bliver mig nøjvendigt😊
@pwj9703 Жыл бұрын
Køb en Tesla, ingen service ingen krav om vedligeholdelse. Batteriet falder Max 10% på 2000 lade sessioner. Tesla oplyser man skal forvente at Batteriet holder 1.600.000 km samtidigt er det mulig kun at skifte de batteri celler som har mindst styrke, altså man skal ikke skifte hele batteriet. Husk man skal lade 100% på de nye LFP batterier 👍
@D.staal73 Жыл бұрын
Nr 1. Købe en amerikansk bil? Ellers tak. Nr 2. Støtte den galning til Musk? Ellers tak.
@Palshoej Жыл бұрын
Problemet er at de hellere vil skifte hele batteriet
@martinmussmann383910 ай бұрын
De siger mange ting men jeg kender da til et par stykker der har haft batteri problemer og der har hele batteriet været skiftet. Godt nok på garanti
@pwj970310 ай бұрын
@@martinmussmann3839 har jeg hørt om, men selvom jeg har haft tesla i 4 år og kender mange med tesla har jeg aldrig oplevet nogen.
@martinmussmann383910 ай бұрын
@@pwj9703 ja heldigvis er det sådan 🙂
@mikaelh1335 Жыл бұрын
Hvad tid er “ikke holde for længe” ? Ved opladning til 100% batteri. God video som så ofte 👍🏻
@ThorRavnsborg Жыл бұрын
Afhænger af flere ting, bl.a. temperatur og batterikemi, men generelt jo kortere tid batteriet er ladt helt op, jo længere holder det. I en bil med batteri af NMC-typen ville jeg kun overveje opladning til 100%, hvis jeg skulle køre med det samme bagefter. Vores gamle Tesla Model S fra 2014 lader jeg kun til 80% i det daglige og maks. 90-95% inden en lang tur (og i så fald oplader jeg lige inden jeg kører). Kan i øvrigt oplyse, at den tidligere ejer ikke passede så godt på batteriet som jeg gør, så det oprindelige batteri døde efter 7 år og cirka 300.000 km. Fik det derfor skiftet på garantien et år før den udløb, så det var ret heldigt🙂
@pwj9703 Жыл бұрын
@@ThorRavnsborgde nye LFP batterier kan lades til 100% hver gang. De er i alle de nye Tesla 3 og Y
@ThorRavnsborg Жыл бұрын
@@pwj9703 Korrekt, de kan godt lades til 100% dagligt og stadig forventes at holde i bilens levetid. De degraderer dog stadig lidt langsommere, hvis du nøjes med at lade til f.eks. 80% eller 90%. Som tidligere nævnt har bilens computer imidlertid brug for, at du lader til 100% rimelig ofte, da angivelse af rækkevidde/opladningstilstand på batteriet kan blive upræcis, hvis der går for længe imellem. Det er så vidt jeg er informeret kun standardudgaverne af Model 3 og Y, som har LFP-batterier. Long Range og Performance havde sidst jeg tjekkede stadig NMC-kemi.