Kafamdaki bütün sorular cevaplarınız süpersiniz hocam❤
@ikizlerciftligi2 жыл бұрын
açıklama ve bilgilendirme için teşekkürler elinize kolunuza emeğinize nefesinize sağlık
@ahmetbolgi89312 жыл бұрын
bilgilendirme için çok teşşekkür ederim.
@songulalisinanoglu60653 жыл бұрын
Japonyadan indirdiğim bir makaleden sonra ne denli değerli olduğunu anlayıp, 6 aydır uğraşıyordum.Toprağın ilacı yani insanlığın ilacı kesinlikle bu.Bende yapıyorum ve bu denli detaylı paylaşımınız için kutluyorum hocam.Helal olsun👏👏👏
@horozlumesepermakulturveek90313 жыл бұрын
Çabanız için biz teşekkür ederiz. Bu kıymetli uğraşınızda faydamız olduysa ne mutlu bize 🙂.
@fusunkocaman32353 жыл бұрын
Q
@polentozu3 жыл бұрын
Volkan hocamın ağzına, diline, emeğine sağlık çok yararlı ve anlaşılabilir bir paylaşım olmuş. Emeği geçenlere teşekkürler.
@serminturkben19603 жыл бұрын
Merhaba volkan hocamın tarifi ile ana laktoserum u yaptım 2 buçuk litre suya yarım bardak ana laktoserum yarım bardak pekmez koydum azına balon taktım hiç şişmedi bi sorunmu var diye baktım kenarından beyaz sirke anası gibi bi şey oluşmaya başlamış azını açıp bakamadım bi sorunmu var ne yapmam lazım cevap verirseniz çok sevinirim
@isinsahin89233 жыл бұрын
İyi ki varsın Volkan Hocammmmmmm
@horozlumesepermakulturveek90313 жыл бұрын
Volkan Hoca candır gerisi heyecan 🙂
@fatmatopcu6211 Жыл бұрын
Volkan hocam merhaba biriktirdiğimiz çöplerimizi fazla olmadığı için buzdolabında bekletip daha sonra kompost un içine ekleyebilir miyiz teşekkür ederim
@fatmatopcu6211 Жыл бұрын
Volkan hocam merhaba yine ben bunu Amerikan kelebeklerin ile larvalarında da kullanabilir miyiz
@ademyasar86402 жыл бұрын
Adem Yaşar Volkan Hocam laktik asitle kapalı sistem bitki çayı yaparken gaz çıkarmı?çıkarsa hava kiti takmak gerekirmi?teşekkür ederim. Selamlar.
@aysezulalylmaz90453 жыл бұрын
Çok faydalı bilgiler. Lütfen tarım bakanlığında anlatın
@horozlumesepermakulturveek90313 жыл бұрын
Volkan hoca elinden geleni yapıyor, birçok toplantı ve konferansa gönüllü olarak katıldığını biliyoruz. Gübre ve mazot zamlarından sonra köylüde de bir arayış var. Ümidimiz bu krizi tarımın geleceği için bir fırsata dönüşeceği yönünde.
@SevtapThurston2 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 Aynen her platformda bunun ne kadar değerli bir fırsat olduğunu hiç durmadan anlatmanın tam zamanı.
@fatmatopcu6211 Жыл бұрын
Hocam bunu patatesin nişastası ile yapamaz mıyız zehirsiz pirinç dediğiniz bunu bulmak bir hayli zor bulsak da zaten pahalı😊
@huseyinavgin21034 жыл бұрын
Allah razı olsun
@horozlumesepermakulturveek90314 жыл бұрын
Cümlemizden...
@yagmuryildiz94353 жыл бұрын
Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Emeğinize sağlık. Rica etsem tavuk kümesinde kullanmak için lakto serumu ne kadar suyla seyreltmemiz gerekiyor söyler misiniz?
@horozlumesepermakulturveek90313 жыл бұрын
Teşekkür ederiz. 1 e 50 veya 100 kullanılabilir. Volkan hocanın söylemleri bu yönde.
Ben evim bokaşi yapmaya uygun degil sade lakto serumu kullansam olur mu Ana lakto serumu 1e30 çogaltıktan sonra 1e100 çogaltınca çiçeklere verebiliyoruz dimi
@horozlumesepermakulturveek90313 жыл бұрын
Şahsi fikrimizi sorarsanız çok faydası olmaz. Laktoserumdaki bakteri kültürü oksijensiz ortamda etkinlik gösteren bakteriler . Oksijenli ortamda ne kadar yaşar ne kadar etkinlik gösterebilir bize göre soru işareti. Bokaşi kovasindan çıkan su ve katı atık ise bolca parçalanmış hücre duvarı,mineral ve yine bakteri karışımı olduğundan bitkiler için uzun salınımlı serum gibi. Dediğiniz şekilde kullanıp fayda gördüğünü söyleyen arkadaşlar var. Direk laktoserum sıkmışlığımız veya fayda görmüşlüğümüz olmadığından tavsiye edemiyoruz ama evet söylediğiniz şekilde verilebiliyor.1/30 melas ile sulandırıp bekleyin sonra 1/100 suyla karıştırıp toprağına ve yapraklara püskürtebilirsiniz.
@SibelTaskranKurt4 жыл бұрын
Bizde eşimle küçük terasımızda tarım deniyoruz. ilginizi çeker destek olursanız çok memnun oluruz. Saygılar
@mustafaseymen17223 жыл бұрын
Hocam bilgilendirdiginiz için çok teşekkür ederim. Hocam biraz erken hasat edilmiş cevizler için dıştaki yeşil kabukları çatlatmak üzere laktik kullanabilirmiyiz teşekkür ederim
@horozlumesepermakulturveek90313 жыл бұрын
Yeşil kabuk konusunda özel olarak bir bilgimiz yok. Laktoserum un PH sini 3.4 ölçmüstük asidik özelliği yüksek.
@mustafaseymen17223 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 teşekkür ederim
@sevvaldurmus8783 жыл бұрын
Ana lakto serumu yaptım çogaltma aşamasındayım balon takıp beklettim on beş günü geçti ama hala sönmedi bekleyeyiyim mi yoksa açıp bakayım mı nasıl bir kokusu olmalı bu arada
@horozlumesepermakulturveek90313 жыл бұрын
Bildirim gelmediğinden görememişiz.ana laktoserumu yaptıktan sonra çoğaltma aşamasında bir gün beklerseniz yeterli. Mantığı şekerli besinle bakterilerin içeride çoğalması.Fazla beklemeniz durumunda içerideki besini tüketip oda sıcaklığında bekliyorsa ölmeye baslayacaklar. Volkan hocanın anlattığı tarife uyarsanız sorun yaşamazsınız.Detayli bilgi için yine Volkan hocanın " Arkabahce permakültür" Facebook sayfasını takip edebilirsiniz.
@hanifetufan79703 жыл бұрын
Merhaba. Ben bu konuları çok yeni araştırma ve öğrenmeye başladım. Bu serumu yapmak istiyorum ama pirinci nerden bulacağımı bilemedim. Bilen kullananlardan bir İnternet adresi yada isim öğrenen bilir miyim?
@horozlumesepermakulturveek90313 жыл бұрын
Pirinç bildiğimiz pirinç. İstediğiniz yerden alabilirsiniz.Önemli olan sütün sütcüden alınmış çiğ süt olması. Pastolize veya kaynatılmış süt olmaması lazım. Konu hakkında detaylı bilgiye Volkan Hocanın "Arkabahce permakultur çiftliği" Facebook hesabında ulaşabilirsiniz.
@hulya79843 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 Volkan hoca piyasa da satılan pirincler böcekle meşin diye ilaçlanıyor siz ilaçsız pirinç kullanacaksiniz diyor. Migroslar da organik pirinç var,ya da revan pirinci de oluyor.
@zeynepkolcu-u7l Жыл бұрын
Merhaba Volkan hocam ....çok güzel anlatmışsınız.rica etsem slaytı bana gönderebilme şansınız varmı acaba.
@horozlumesepermakulturveek9031 Жыл бұрын
Slayta ulaşamadik maalesef. Videoyu Volkan hocadan izin alarak biz paylaştık.
@yusufoguz51684 жыл бұрын
Hazırlık sürecinin sonuna geldim, bir hafta pirinç yıkama suyu, bir hafta sütle karıştırıp bekledikten sonra serumu elde ettim. Pekmez karıştırıp kavanozu dolaba koydum. Ayrıca bu serumdan yarım çay bardağı alıp 2.5 litre suyla karıştırdım, üstüne yarım çay bardağı pekmez karıştırıp ağzına balon kapattığım bir şişede 2 hafta beklettim. Şimdi atıkları kovaya döküp, üstüne kepek döküp bu şişede ki sudan 1/100 e sulandırdığım suyla ıslatıp sistemi başlatacağım. Yapılan işlemlerde herhangi bir yanlışlık var mı acaba?
@horozlumesepermakulturveek90314 жыл бұрын
Tebrik ederiz. Serumda kötü bir koku oluşmadıysa bir sorun yoktur. Kullanılan su her aşamada klorsuz olmalı.kovaya atacağınız ilk atıktan önce tabana biraz kepek serip serumla ıslatmakta fayda var.
@yusufoguz51684 жыл бұрын
Ceviz, fındık kabuklarını da ekleyebilir miyiz
@horozlumesepermakulturveek90314 жыл бұрын
@@yusufoguz5168 Ceviz ve fındık kabuklarının parçalanması uzun sürüyor. Az miktarda eklenebilir. Biz ceviz ve fındık kabuklarını daha çok malç olarak kullanıyoruz .
@yusufoguz51684 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 ilginiz için çok teşekkür ederim. Son sorum şu; ana laktobasil serumumu buzdolabımda saklıyorum. Bundan elde ettiğim 2.5 lt lik laktobasil serumunun bir kısmını bokashi kovasında kullanmak üzere bugün 1/100 oranında sulandırıp şişelere aldım ve en fazla 3 günde tüketeceğim. Geri kalan laktobasil serumunu da (ana serumdan çoğalttığım 2.5 lt lik serumdan kalanı) ana laktobasil serumu gibi buzdolabımda mı saklayayım yoksa güneş ışığı almayan serin bir yerde muhafaza etsem yeterli olur mu?
@bedizyilmaz2053 жыл бұрын
@@yusufoguz5168 evet onu da buzdolabında saklamanız daha iyi olur, tabii kış vakti soğuk bir yerde de durabilir. ama oda sıcaklığından düşük olsun ki orada bakteriler fazla üremeye devam etmesin.
@ebruozcan5919 Жыл бұрын
@aksaraycevikdemir73803 жыл бұрын
5 lt Laktoserum ürettim bunun 0,5 lt sini çoğalttım ve 3 gün kullandım kalan 4,5 lt serum 0,5 lt lere bölüp oda sıcaklığında ağzı kapalı bekletiyoruz peki bakteriler üremeye ve karbondioksit çıkarmaya devam etmiyorlar mı gaz birikince laktoserum da ki gibi balon ihtiyacı olmayacak mı ?
@horozlumesepermakulturveek90313 жыл бұрын
Kullanmadığınız ana laktoserumu buzdolabında muhafaza etmeniz lazım ki bakteriler uykuya geçip aşırı çoğalıp ölmesin. Aslında balon hiçbir aşamada şart değil ama kullanmanızda sakınca yok tabi.
@aksaraycevikdemir73803 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 analaktoserumda problem yok 1-1-20 çoğalmış 15 gün beklemiş ve oluşan Laktoserum için di sorum
@cengizyldran6292 жыл бұрын
Merhabalar Pirinç suyu ve sütü karıştırıp 1 hafta beklettim. ama altta laktoserum ayrılmadı, tüm kavanoz kesilmiş süt görünümünde. ne yapabilirim
@horozlumesepermakulturveek90312 жыл бұрын
En sağlıklısı tekrar yapmak. Oranlarda veya ortam sıcaklığında bir sorun olmuş olabilir.Ortam sıcaklığı nasıldı acaba? Pirinç suyunu önceden beklettiginiz ortam ve süte koymadan önce kokusu nasıldı?
@cengizyldran6292 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 yanıt için teşekkür ederim tekrar deniycem
@cengizyldran6292 жыл бұрын
2. Denemem de aynı oldu. LBS satın almak istiyorum. Yardımcı olur musunuz
@horozlumesepermakulturveek90312 жыл бұрын
@@cengizyldran629 Biz satmıyoruz .İnternette ticari olarak EM adıyla satanlar var. EM laktoserum olarak aratırsanız bulabilirsiniz. Instagram'da da bokaşi kepeği olarak hazır emdirilmiş kepek olarak satanlar da var.
@yusufoguz51684 жыл бұрын
İlk aşamayı yaptım sonra süzerek süte katıp ikinci aşamaya geçtim. Ama bir problem var, pirinç suyunda bekledikten sonra inanılmaz kötü bir koku ortaya çıktı, sizce bozulmuş mudur?
@horozlumesepermakulturveek90314 жыл бұрын
Kötü koku varsa bir yerde büyük sıkıntı vardır. Ortam sıcaklığı, ışık,kullanılan kabın temiz olmaması,klorlu su kullanımı veya başka bir nedenden olmuş olabilir. İşlemi baştan yapmanızı tavsiye ederim. Volkan Hocanın; Arkabahce permakultur çiftliği Facebook hesabında da gerekli bilgiler mevcut.
@horozlumesepermakulturveek90314 жыл бұрын
Kullandığınız sütün pastolize vs olmaması gerekiyor. Çiğ süt olması lazım.
@fatmaduman85714 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 bogaşi komplosu tama tarifini yazabilir misiniz??? Videonu altına
@horozlumesepermakulturveek90314 жыл бұрын
@@fatmaduman8571 sadece yazıyla altını doldurmak zor ayrıca yazılı bilgiyi bir yerden alıp burada paylaşmamız yanlış olur.. En güzeli Volkan Hocanın; Arkabahce permakultur çiftliği Facebook hesabında Bokaşi kompostu bölümüne bakmanız. Resimli ve detaylı anlatım orada mevcut.Anlaşılmayan,eksik kalan bölüm olursa yardımcı olmaya çalışırız.
Kağıdın beyazlatılmasi için yoğun agartma işlemi yapıldığında pek önerilmiyor ama atılabilir.
@makbulesahin8082 жыл бұрын
Merhabalar iki bardak pirinç suyunu 2 litre süt ekledim. Bir hafta doldu ama serum oluşmadı. Şişenin bir tarafında bir cm kalınlığında okumuş gibi görünüyor. Daha beklemek gerekirmi yoksa başarısız mı oldum
@horozlumesepermakulturveek90312 жыл бұрын
Pirinç suyunu bir hafta kadar beklettiniz mi önce?
@makbulesahin8082 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 evet beklettim ve üzerinde jel oluştu süzdüm ve süt ekledim
@horozlumesepermakulturveek90312 жыл бұрын
@@makbulesahin808 ortam sıcaklığına bağlı olarak süre uzayıp kısalabilir. Kaç gün oldu süte ekleyeli?
@makbulesahin8082 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 bir hafta oldu oda sıcaklığı da normal
@horozlumesepermakulturveek90312 жыл бұрын
@@makbulesahin808 kötü koku yoksa bir kaç gün daha bekleyin deriz. Suyun üstünde peynir gibi bir tabaka,alt kısımda da hafif bulanık bir su oluşuyor normalde.
@AzizimIstanbul3 жыл бұрын
Çöp gübre eğer hayvansal ürünlerden yapıldıysa o zaman fare veya diğer leş seven hayvanları çeker. Sadece sebzeden oluşan çöp gübreye hayvan gelmez. O nedenle hayvansal ile sebze atıklarını ayrı biriktirip hayvan çekebilen evden uzak bir yere gömülebilir. Benim sorum da şu: Laktoserumu çöpün üstüne serpmek için yüz kat sulandırmadan kullansak ne olur, niye o kadar çok kullandırmak zorundayız çöpün üstüne serpmek için bile? Bitkiyi o kadar asit öldürür ama çöpü daha çabuk gübre haline getirmez mi? Bir de pancar melası yerine bal kullanılabilir mi?
@horozlumesepermakulturveek90313 жыл бұрын
Bilgi için teşekkürler. 50-100 kat arası denilir genellikle. Laktoserum bir bakteri kültürü olduğu için ayrışma ph dan ziyade bakteriler sayesinde oluyor. Ana Laktoserum görece maliyetli olduğundan koydugumuz şekerle de bakteri sayısını zaten artirdigimizdan seyretlerek kullanmak mantıklı. Gerçek baldaki bir takım enzimlerin bakteri çoğalmasını engelleyen yapıda olduğunu biliyoruz. Bal yerine maliyet ve fayda açısından şeker şurubu veya pekmez kullanılabilir. Burada önemli olan bakterilerin besinle çoğalmasını sağlamak.Konunun uzmanı Volkan hoca ama bizde bildiğimiz kadarıyla cevaplayalım dedik.
@ayseguliriz61127 ай бұрын
18:08
@makbulesahin8082 жыл бұрын
Hocam merhaba, bokoşi çöpü toprağa gömdükten sonra fide dinmek için 15 gün beklemek şarmıdır. Hemen diksek olmazmı
@horozlumesepermakulturveek90312 жыл бұрын
Ağaçları direk dikebilirsiniz.Sebze fideleri için beklemekte fayda var çok asidik olduğu için kökleri yakabilir.
@makbulesahin8082 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 çok teşekkür ederim
@makbulesahin8082 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 birde talaş ve kepek kullanmak zorunlumu.
@horozlumesepermakulturveek90312 жыл бұрын
Sprey olarak kullanıyorsanız şart değil kokuya göre sprey miktarını ayarlayabilirsiniz..kurutup tarhana ayarında kullanım da söz konusu. Onun için şart .
@makbulesahin8082 жыл бұрын
@@horozlumesepermakulturveek9031 son cümlenizi anlamadım. Neyi kurutuyoruz
@sevvaldurmus8783 жыл бұрын
Marketten aldıgımız piriçle yapsak olur mu
@horozlumesepermakulturveek90313 жыл бұрын
Market pirinci olur. Sütü işlem görmemiş çiğ süt olarak almanız önemli.
@elvandemirelyavuz40010 ай бұрын
merhaba merak ettigim , laktosreumdaki bakteriler anerobik ve surekli hava almaması için çabalıyoruz . peki bu bakteriler biz laktoserumumuzu bitkilerde ve toprakta yani oksijenli alanda kullandıgımızda ölmüyor mu ?
@horozlumesepermakulturveek903110 ай бұрын
Onu bende merak ediyorum 😊
@erkanozturk96034 ай бұрын
Toprağın altına gidiyorlar görevlerini yapmaya başlıyorlar. Yani oksijensiz ortamda oluyorlar. Demekki 15 güne kadar zayıflıyorlarki 15 günde bir uygulama tavsiye ediliyor.
@makbulesahin8082 жыл бұрын
Bokoşi gübresinin bozulduğunu nereden anlarız. Benimki bozuk peynir gibi kokuyor
@horozlumesepermakulturveek90312 жыл бұрын
Toprağa gomuldukten sonra sıcaklığa bağlı olarak 1-2 ay içinde neredeyse tamamen toprak oluyor. Bidon tursuya benzer bir koku olması lazım olmuyorsa atıkların üstüne laktoserumu daha fazla ekleyiniz..