Jacques Derrida'nın sıklıkla karşılaştığımız "yapısöküm" (deconstruction) kavramı ne anlama geliyor? Peki bir eserin yapısökümünü yapmak için hangi soruları sormak gerekir? Peter Salmon'dan dinliyoruz. Çeviri: İlker Kocael
Пікірлер
@ozanonen76652 жыл бұрын
Daha önce derridayı okumadan,bilmeden önce yapısökümü kendimce çok düşündüm.(tabiki bir ismi olduğunu bilmeden) tümden gelim mantığı ile bir metinden tutun bir insanı, fanatizmin tüm seceresini parçalarca ayırıp içindeki tutarsızlığı,kaotizmi ve entropik yapıyı çözebilmemize olanak tanıdığını gördüm. bugün bu video ile derridayı tanıma fırsatım oldu. ve çok fazla benimsedim bu rastgeleliği.
@kamilgungor64313 жыл бұрын
Derridanın nominalistler stoacılarla bu kadar benzer olduğunu bilmiyordum. Güzel bir bilgi oldu. Ayrıca gödelden etkilendiğini de anlamış olduk. Çok iyi bir video.
@nihatbythesea3 жыл бұрын
İlker bey yaptığınız işin ne kadar kıymetli olduğunu tarif edemem. Ellerinize emeğinize sağlık
@ahmetbal2132 жыл бұрын
Vay be, yapısöküm videosu adına çeviri yapmış olan bir sayfa... Helal olsun, dilbilim alanında çevirilerin olursa seve seve takip ederim, başarılar.
@ZeynepTimurhan2 жыл бұрын
Bu ne kadar güzel bir çeviri emeğine sağlık kral teşekkür ederim
@omerfarukdemir94573 жыл бұрын
Yapısökümün ana çatısının diyalektik olduğunu anlamış oluyoruz bu konuşmada bana göre. Okuma esnasında neyin metinde olmadığını sorgulamak aslında metinde olanının zıttını aramak gibi oluyor. Aslında onu var eden zıttını.
@muratturk34322 жыл бұрын
Diyalektikde zıtlık varlık değil tamamlık koşuludur, ontolojik bir dualizm bulunmamaktadır. Derridada ise zıtlık ya da çelişmeye değil farka işaret edinilmiştir, tümel tikel çelişkisini kabul etmeyen bir anlayış hakimdir, çelişki problemi yoktur, problem tanımlamadır genelde. Başka bir deyişle birisi elma birisi armuttur.
@muratturk34322 жыл бұрын
Ayrıca sizin bahsettiğiniz zıttı aramada felsefi bir kavramdan çok mefhumu muhalif diye bilinen semantikle alakalı bir hususa ya da hafıza tekniği kullananların yaptığı çelişmenin dikkat çekiciliğini kullanmaya benzemektedir.
@nurdiyebiri24513 жыл бұрын
Çok güzel anlatmış. Sizin de emeğinize sağlık.
@keremk.76403 жыл бұрын
Daha yeni YDS de paragrafta çıkmıştı bu konu. Tam anlamamıştım şimdi anladım teşekkürler.
@DemliMusic3 жыл бұрын
Merhabalar, videolarınız youtube dehlizlerinde kaybolan değerleri özellikle İngilizce bilmeyenlerin hizmetine sunuyor, o yüzden değerli buluyorum. Özel olmaz ise bir soru sormak istiyorum. Ben de bu tarz videolardan kısa "SHOT" videolar hazırlamayı düşünüyorum, acaba videolardan telif yiyor musunuz?
@labran383 жыл бұрын
emeğinize teşekkürler.
@Karaoktay3 жыл бұрын
Emeğinize sağlık, abone oldum. Teşekkürler
@gokuay3 жыл бұрын
Teşekkürler
@KenanGuvenc3 жыл бұрын
Yapısöküm deki 'söküm' ün okuma yazma öğrenirken alfabeyi sökmek gibi olduğunu düşünüyorum.
@mehmettan65182 жыл бұрын
Yapı söküm nedir? Derida'nın cevaplamayı pekde istemediği soru.. diyor.. O cevaplamayacaksa ben cevaplayacaksam o zaman benim felsefem olur bu.
@biathanatos3 жыл бұрын
Sandalye örneği yerine origami örneği daha iyi giderdi sanırım
@Kalebent3 жыл бұрын
Onu da siz ekleseniz burada?
@haticebildirici2 жыл бұрын
teşekkürler
@КостяКостюченко-н2м3 жыл бұрын
я ни слова не понял на за деррида сразу лайк
@mehmettan65182 жыл бұрын
Eğer kelimeler tanımlanamaz deniyorsa, tanımlanamamış kelimelerlemi metnini yazdı?Kendisinin ortaya koyduğu metinlerde kendincede hiç tanımlanamaz olması gerekir. Kendisinede bir anlam ifade etmemesi lazım. Derridadan bir fayda çıkaramadım, Darrida'nın ifade edemediğini onun adına burdaki arkadaşlardan rica ediyorum.
@isler46927 ай бұрын
Bende tam oturtamadım kafamda tam olarak nasıldır anlayamadım
@ozgesayar55773 жыл бұрын
❤️
@umutkaya32933 жыл бұрын
Abi kollarını bir sabit tut da seni dinleyem
@mehmettan65182 жыл бұрын
Çelişkiler, anlaşılmazlıklardan anlam çıkarılmış gibi yorumlanmış ve yetersiz,boşa kürek çektiriyor bize... çelişkileri yazıyorum:
@apollytek6 ай бұрын
derrida herhalde hayatında böyle acı çekmemiştir. bu beyanlar nedir? korkunç