Videon yhteistyökumppanina toimii Harrastepaja: www.harrastepaja.fi Harrastepaja tarjoaa koodilla "SATUNNAISTA" 10% halvennuksen. Tämä etu on voimassa 30 31.05.2024 saakka.
@Kvaakki18 ай бұрын
Hyvä video, kylmänsodan aikaiset aiheet ovat aina mielenkiintoisia. Silloin tehtiin merkittäviä harppauksia teknologiassa.
@matkahenkilo85548 ай бұрын
Vaihteeksi taas osa historiaa mistä ainakaan itsellä ei ollut mitään hajua. Mielenkiintoinen video.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Itse tiesin tapauksen ennakkoon ihan yleisellä tasolla, mutta aihetta selvitellessä opin todella paljon uutta. Esim Ruotsin rooli näissä USA:n tiedustelulennoissa oli hyvin erikoinen, ja USA:n tiedustelulentojen laajuus oli aika hämmentävää.
@KunePeratalo8 ай бұрын
Olen varmaan elänyt tynnyrissä, sillä en ollut koskaan kuullut tästä.
@jukkalahtinen35098 ай бұрын
Suomen Ilmailuhistoriallinen lehti on julkaissut vuosia sitten mainion tutkimusartikkelin tästä tapauksesta. Harmi vaan, kun lehti on ollut vain pienen harrastelijaporukan tiedossa ja nyt julkaiseminen on jo lopetettu. Flight Forumin Ilmailuhistoria säikeessä on myös muistaakseni tätä aihetta joskus käsitelty.
@mikkorenvall4288 ай бұрын
@@KunePeratalo Kuten sanottu, tämä ns. vaiettiin kuoliaaksi. Kuten olisi vaiettu se Inarinjärven ohjushyökkäyskin, jollei media olisi saanut lännestä vinkkiä asiasta. 70-luvullakin sattui kaikkea pientä mistä ei, ainakaan Suomessa, uutisoitu mitenkään.
@hullutsuhna8 ай бұрын
muistan lukeneeni joskus kauan sitten jotain siitä miten Länsivaltojen luvaton Lapin ilmatilan käyttö johti tutka-, sekä hävittäjäkauppoihin Neuvostoliitosta
@martinlugus724210 күн бұрын
Very interesting. Completely new information. B47 vs. Mig capabilities was fascinating.
@Satunnaistasotilashistoriaa10 күн бұрын
I also learned something new while making this video. MiG vs B-47 is not just about the top speed or armament of the planes, many things contributed to why it was difficult for the fighters to get into a good firing position.
@tapio_m68618 ай бұрын
Loistavasti toimii pienoismallit, Kubrick olisi ylpeä. Sitä vaan väkisin miettii että minkähänlaisia tapahtumia tuolla on sattunut josta me ei tiedetä. Vuosikymmeniä ja tuhansia operaatioita, tilanteita sattuu väkisinkin. Tämä oli myös minulle aivan uutta, kiitos paljon!
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Olen luonnostellut aihetta YYA-aikakauden maanpuolustuksesta, mutta aihe on kyllä liian laaja harrastevoimin katettavaksi. Ehkä joskus.
@timomalste13808 ай бұрын
Jotain olin kuullut/lukenut kun oli Pv:llä hommissa 1990-luvulla, tuolloin heräsi myös mielenkiinto sotahistoriaa kohtaan. Kiitoksia upeasta kanavasta, tätä on ollut hyvin mielenkiintoista katsella ja oppia uutta, mitä ei muualta ole löytänyt ❤
@mikemilk26538 ай бұрын
Hyvä esitys ja mielenkiintoinen tietopläjäys. Hyvä konseptipohja josta riittää moneen. Taattua laatua. Vaikka karkeasti jutusta joskus aiemmin jo lukenut. Mut onhan se ihan eri kun joku näkee vaivaa ja demonstroi tuonkin lentoseikkailun kuviksi ja ääniksi. Seuraaviin seikkailuihin!
@MaitokahviaMustana8 ай бұрын
Kiitoksia tietoiskusta. Asiata puhuttiin jo minun lapsuudessa, kun asustelin silloin Kemijärvellä ja sukua / tuttavia asui Sallassa.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Muistatko yhtään minkälaisia tarinoita asiasta kerrottiin? Itseä kiinnostaisi miten valtiovallan salailu vaikutti tavallisten ihmisten muistoihin.
@mattikauppi908 ай бұрын
Hieno tarina. Tästä oli joskus aikanaan puhetta, mutta hyvin vähäistä. Ei ollut siihen aikaan somea eikä edes telkkua eikä lehdet tai itsesensuroitu radio siitä juuri pukahtanut. Kannattaa muistaa myös aika mitä silloin elettiin. YYA sopimus oli ollut 6 vuotta, viimeisestä sotakorvausjunasta oli kaksi vuotta ja tykinkantaman päässä eduskuntatalosta oleva Porkkala oli vielä tiukasti venäläisillä. Oltiin niin paljon puun ja kuoren välissä kuin suinkin pystyy olemaan
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
YYA-aikakaudesta ja Porkkalasta olisi mukavas tehdä video joskus. Mutta kumpikin vähän liian laajoja aiheita harrastekanavalle.
@mattikauppi908 ай бұрын
Joo, toden totta, molemmat ovat kiinnostavia asioita ja varsin mammutteja. Molemmista kyllä on kerrottu aika paljon, mutta luulen, että vielä enemmän kertomatta. Aikaa vain on kulunut niistä sen verran, että kohta silminnäkijät ovat pois maan päältä. Tuo YYA on poliittisesti herkkä vieläkin, mutta ehkä Porkkalan tapauksesta olisi helpompi löytää jotain neutraalimpia yksityiskohtia, joista voisi videon tehdä. Olisiko esimerkkinä vaikka paikalle raahattu tykistö tai lentokenttä, toiminta ja koneet siellä. Sinä kyllä olet aika näppärä keksimään uusia näkökulmia jo tuttuihinkin asioihin. Ai niin, ja Suomen pisin rautatietunneli tietysti
@Beorninki8 ай бұрын
Hyvin kiinnostava ja informatiivinen setti! Kiitos.
@toivoheinonen33738 ай бұрын
Olipas mielenkiintoinen video taas.
@PerSkeles8 ай бұрын
18:36 amerikkalaiset kehittelivät kameroita joilla sai ihmeen hyviä kuvia aika syvältä neukkulan sisältä vaikka reuna-alueilla lensivät.
@phallberg8 ай бұрын
80-luvulta alkaen käytettiin myös SAR-tutkia. U-2:n tai SR-71:n lentokorkeuksista niillä sai kivaa kuvaa aika syvältäkin Neuvostoliiton sisältä ilmatilaan tunkeutumatta. Eikä tarvittu hyvää säätä.
@gavada85968 ай бұрын
Hieno tarina, kiitos!
@pasi-anssiturunen84948 ай бұрын
Kiitoksia videosta.
@peaccamlinamaras84257 ай бұрын
Kiitos - myös Harrastepajalle.
@mikkoveijalainen74308 ай бұрын
Erittäin hyvin kerrottu tositarina. Hal Austin muistaakseni tuli asian tiimoilta julkisuuteen joskus 90-luvun lopulla. Paul Lashmarin Spy Flights of the Cold War saattoi olla ensimmäinen teos, jossa keissi käsiteltiin. Ilmestyi myös samoihin aikoihin.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Itsellä huomio kiinnittyy siihen mistä edelleenkään ei saa tietoa. Esim tiedustelukameroiden tekniikasta, käytöstä ja kyvykkyydestä ei löydy oikein mitään täsmällistä tietoa.
@mikkoveijalainen74308 ай бұрын
@@Satunnaistasotilashistoriaa Luulisi, että esim. Tikkakosken museon arkistosta löytyisi tuolloisten tiedustelukameroiden manuaaleja.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
@@mikkoveijalainen7430 Kanava on kuitenkin pelkkä harrastus, toistaiseksi ei ole varaa Tikkakosken Ilmavoimamuseon arkistopalveluihin.
@samulilahnamaki31278 ай бұрын
@@mikkoveijalainen7430 Tältä kanavaltako vai mistä olen kuullut jutun että amerikkalaisten "joululahjalento" olisi jäänyt Suomessa kiinni ajellessaan lentosuunnitelmasta poiketen pitkin itärajaa. Suomalaisten tarkastaessa koneen, sieltä löytyi tiedustelukamera. Puhuttelun jälkeen miehistö ja kone päästettiin menemään, mutta kamera olisi protestina takavarikoitu. Seuraavana jouluna oli tullut USAF:lta lahjana kameran manuaali 🙂 Tämä olisi tapahtunut aika nopeasti sodan jälkeen, ennen tämän videon tapahtumaa. Mitään lähdettä mulla ei töpinä-tarinalle ole esittää, mutta I want to believe 🙂
@juha1to68 ай бұрын
Hieno tarina
@coolirliswear95488 ай бұрын
Kiitos videosta, tykkään todella paljon näistä.
@mhyotyni7 ай бұрын
Pieni kiitos jälleen kerran mielenkiintoisesta ja työläästä videosta. Hyvää kahvihetkeä!
@Satunnaistasotilashistoriaa7 ай бұрын
Iso ja nätti kiitos! Tuntuu melkein petkuttamiselta että nimenomaan tämä video huomioidaan, sillä lentelykohtaukset tehtiin ihan omasta tekemisen ilosta. :-)
@petrialander42424 ай бұрын
Hyvä ja mielenkiintoinen video, unohdit blackbird sr71:n vakoilulennot ennen satelliitteja
@Satunnaistasotilashistoriaa4 ай бұрын
En nyt ulkoa muista videon sanamuotoa, mutta USA lopetti NL ylilennot sen U2-alasampumisen jälkeen. Eli minun tietojen mukaan SR-71 ei ole tehnyt vastavia kuvauslentoja Neukkulan/Venäjän ilmatilassa. Kerro ihmeessä jos toisenlaista tietoa.
@villekinnunen63578 ай бұрын
Loistava ja mielenkiintoinen tarina! näitä lisää! 😎👍
@Miko196918 ай бұрын
Se tästä olisi vielä puuttuut, että kone olisi pudonnut Suomeen.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Olisikohan asia pystytty hoitamaan kulisseissa, vai olisiko syntynyt vastaava mediarumba kuin Inarinjärven ohjuksesta 80-luvulla?
@Miko196918 ай бұрын
@@Satunnaistasotilashistoriaa Vaikea olisi ollut vaijeta asiasta. Eiköhän koneenhylyn olisi löytänyt ensin joku poromies, ennen viranomaisia.
@kimijuvela81368 ай бұрын
Erittäin hieno ja mielenkiintoinen video!
@kimj25707 ай бұрын
Myös Brittien ilmavoimat lensi syvälle Nevostoliittoon 50 luvulla. Aina Kiovaan, lähelle Moskovaa ja Kapustin Yariin asti. Mielenkiintoista oli että jenkit lainasi niille koneet (North American Tornadon tiedusteluversio) aina lentojen ajaksi. Tähdet maalattiin yli, ja päälle RAF tunnus. Lentojen jälkeen palauttivat koneet, ja tunnukset maalattiin taas yli.
@Satunnaistasotilashistoriaa7 ай бұрын
Toiminta oli käsittämättömän laajaa. Ja itsekkin hahmotin vasta videota tehdessä miten vaikeaa hävittäjillä oli ylilentoja estää. Ei riitä että on parempi huippunopeus, suuriin korkeuksiin vie aikansa kiivetä. Lyhytjalkaisen hävittäjän pitäisi ajoittaa nousunsa täydellisesti tiedustelukoneen reitille.
@Sailingengineer748 ай бұрын
Tää oli hyvä video ! Noottikriisi tais lähtee näistä
@tapio41428 ай бұрын
Muistaakseni MOT ohjelma parikymmentä vuotta sitten käsitteli aihetta. Mutta hyvä kertaus ja nuorille uutta tietoa.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Oli tämä itsellekkin hyvää kertausta 😀
@benbaselet20268 ай бұрын
Pommittajan speksisivulta puuttuu maksimi lentokorkeus, aika oleellinen tieto varmaan tälle laitteelle. Nettilähteet puhuu 45 000 jalasta pommittajaversiolle ja 40 500 jalasta eli 12 km tiedusteluversiolle, oletettavasti tiedustelukoneessa on antenneja ja muuta roinaa mikä madaltaa suorituskykyä? Ehkä noin vanha tieto pitää jo paikkansakin.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Tavallaan olet oikeassa, mutta tekniset tiedot on hankalia. Kaikki esitetyt lukemat on jonkinlaisia eri lähteiden keskiarvoihin perustuvia arvauksia.
@Tarx668 ай бұрын
Painon luulisi vaikuttavan enemmän maksimi lentokorkeuteen kuin virtaus vastuksia lisäävät antennit.
@samuklaus63734 ай бұрын
Onneksi ilmavoimien alennustila vihdoin helpotti, mutta toki käytännössä vasta 90-luvulla. ;)
@Satunnaistasotilashistoriaa4 ай бұрын
Ilmavoimien historiasta näkee miten suorituskyky parani askel kerrallaan. Jokainen iso kalustohankinta (Mig-21, Draken, Hornet, tutka/johtojärjestelmät) on ollut omalla merkittävä hyppy suorituskyvyssä. Mutta kaluston ohella myös koulutus ja toimintakulttuuri on tehnyt vastaavan loikan eteenpäin.
@Jupukainen8 ай бұрын
Oisko seuraava video tosta Sr-71 blackbird
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Pullonkaulana olisi järjestää koeajo.
@romppaukko7 ай бұрын
Semmoista se oli elämä silloin. Varmaan, jos silloin olisi ollut kännykkäkameroita, olisi joku tuonkin välikohtauksen kuvannut videoksi.
@jessekarjalainen50278 ай бұрын
Kiitos taas hienosta tarinasta jota virallinen Suomi tuskin koskaan olis kertonut , löytyykö muuten tuosta Imatralle pudonneesta Mig 15 koneesta mitään dokumenttia?
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Googlaamalla niin löytyy ainakin Ilta-Sanomien juttu. Mulle on näytetty 4.2.54 kirjattu Ilmavoimien esikunnan "Selostus Mig-15 koneesta". Siinä mainitaan että dokumentiin liittyy kolme erikseen toimitettua liitettä: Valokuvia, metallinäytteet (moottorista ei kuitenkaan saatu näytettä vieraiden tarkkuuden vuoksi) ja yliluutnantin lasku käytetyistä salamavalolampuista.
@jukkalahtinen35098 ай бұрын
Tästäkin tapauksesta on ollut muutamia vuosia sitten mielenkiintoinen juttu Suomen Ilmailuhistoriallisessa lehdessä.
@fischer-39348 ай бұрын
No, syy miksi virallinen Suomi ei ole kertonut siitä on, että virallisen Suomen tehtävä ei ole tarkoituksella aiheuttaa vaikeuksia Suomelle. Tietenkin meidän kansalaisten kannattaa aina miettiä, onko motiivit olleet kulloinkin Suomen edunmukaisia.
@mikkorenvall4288 ай бұрын
@@fischer-3934 Juurikin näin. Nykyajassa on mietityttänyt mm. se että Kiinan ja Venäjän vakoilusta puhutaan ja SuPokin jopa raportoi, mutta CIAn toimista ei ole virallisella Suomella mitään havaintoja, vaikka 99% varmuudella CIA ja MUSTI Suomessakin toimintaa harjoittaa...
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
@@fischer-3934 Itse asiassa hyvin tiivistetty. Laitan sanamuodon mieleen.
@mikkotoikka31888 ай бұрын
Oho. Aina näämmä löytyy historiasta uutta.
@mikemilk26538 ай бұрын
Oletko sä lukenut siitä kun 60-luvun alussa neukkujen ensimmäinen ydinsukellusvene törmäsi suomalaiseen rahtilaivaan Tanskan salmien suulla? Laivan kapteeni oli elossa vielä ainakin jokin aika sitten ja kirjoitti kirjan tapahtumista (vasta) joskus 2000-2010-luvulla... Sekin aika tapaus jota ei julkisuudessa ole hirveästi puitu. Virallisesti ei ollenkaan. Ruotsissa ajoi karille 80-luvulla toinen niin siitä tuli iso kohujuttu. Tästä tapauksesta vain kapun kirja, josta edelleen harvemmat tietävät. Venäläiset oli jopa nousseet ylimielisesti aseineen laivaan kuin omaan paattiinsa. Molemmat alukset kärsi vaurioita. On se hyvä et suomettuneisuudesta ollaan lopullisesti nyt päästy/tai ainakin pääsemässä (poliittiset tahot ja viranomaiset turhan jähmeästi).
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Jotakin lehtijuttuja kirjan julkistamistilaisuuteen liittyen muistan, tapauksesta en tiedä tarkemmin.
@mussalo8 ай бұрын
Rahtialus Finnclipperin silloinen perämies Varimaa kirjoitti kirjan Sukellusvene Sumussa, jossa kerrotaan tarkasti tapahtumat heidän näkökulmastaan mutta kuitenkin romaanimaisesti. Välillä kirjassa myös seurataan mitä sukellusveneessä ja Kremlissä olisi voinut tapahtua samaan aikaan. On kyllä hyvä kirja ja mielenkiintoinen tapahtuma. En tiedä onko faktoja riittävästi saatavilla että siitä saisi dokumenttivideon tehtyä.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
@@mussalo Pelkän romaanin pohjalta en videota lähde tekemään. Ja toinen pullonkaula miten kuvittaa tarina.
@mikemilk26538 ай бұрын
@@mussalo Joo, kyllä, alus oli m/s Finnclipper. Sukellusvene K-33 Hotell Class. Kirjan kirjoittaja raumalainen merikapteeni Jaakko Varimaa, joka haverin tapahtuessa oli Finnclipperin toinen perämies. Hän perustaa merionnettomuuteen liittyvät tapahtumat myös Merenkulkulaitoksen arkistodokumentteihin ja aikalaistensa haastatteluihin.
@thelittlestmig33948 ай бұрын
Oli sitten parhaaseen aikaan ajoitettu sponssi. Hattua nostaa.
@purkkapasi8 ай бұрын
Mielenkiintoinen video! Onko tietoa, millä kohtaa Sallan laajaa kuntaa tuo taistelutoiminta tapahtui?
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Minulle on kerrottu kahden silminnäkijän kertomukset, mutta jätin pois videolta koska mm sijaintitiedot ristiriitaisia. Eli en esitä mitään täsmällisiä arvauksia lentoreitistä.
@purkkapasi8 ай бұрын
Ok! Googlain itsekin muutaman minuutin ja niissäkin jutuissa oli todettu että "ylittivät rajan Sallan kohdalta". Eipä sillä niin väliä, mutta kiinnostaisipa tietää, missä kohtaa tämän olisi voinut parhaiten havaita.
@phallberg8 ай бұрын
@@purkkapasi Jossain sanottiin että Onkamojärven kohdalta tulivat Suomen puolelle.
@uniflo26098 ай бұрын
Muistelisin, että olen jostain aikanaan lukenut, että ruotsalaiset olivat suihkuhävittäjineen tulleet vastaan ja sekin olisi edesauttanut MiG:ien takaa-ajon loppumiseen. Tai olisiko sitten ollut joku toinen tuoreempi tapaus🤔
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Viittaat varmaan tuoreempaan tapaukseen Itämeren yllä. Tapaus löytyy kun googlaa "1984 SR-71 JA-37 Viggen".
@uniflo26098 ай бұрын
@@Satunnaistasotilashistoriaa Olet oikeassa, sekoitin varmasti tuon vuoden -84 tapauksen tähän vanhempaan.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
@@uniflo2609 Heh, näissä menee vuosikymmenet sekaisin. Salla-käsikirjoituksessa oli pitkään vuosiluku 1962, minulla oli sitkeä mielikuva että tapaus oli juuri ennen MiG-21 hankintaa.
@SuponAgentti8 ай бұрын
Tuo tapaus kerrotaan kirjassa: Kylmää sotaa Lapissa. Netistä löytyy myös amerikkalaisen lentäjän omakohtainen kertomus tapauksesta.
@SuponAgentti8 ай бұрын
Sisäministeri Kekkonen teki kaikkensa, että tapaus ei tule julki. Vahinko oli jo tapahtunut, kun lehdissä juttu oli jo julkaistu. Inarin ohjus tuli julki norjalaisten toimesta. Norjalaiset odottivat, jotta suomalaiset julkistavat jutun, kun sitä ei kuulunut, he julkaisivat omat tarkat havainnot. Suomenkin oli nöyrryttävä ja tuoda tapaus julki.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Se Inarin ohjus oli aika noloa kaikille osapuolille: Neukuille kun harjoitusohjus katosi horisonttiin, NATO:lle kun heilläkin meni pari päivää vatuloida asiaa, ja Suomelle aktiivisesta vastuunpakoilusta. Siitä olisi mukava tehdä video. Ehkä joskus tulevaisuudessa.
@markusp17888 ай бұрын
Mielenkiintoista on, että Nato-jäsenyyden myötä tiedustelukoneita on jälleen paljon Itä-Suomen ilmatilassa. Myös U-2 kalustoa.
@jakkeledin46458 ай бұрын
Viikko sitten seurattiin kun iso Brittien tiedustelukone sahasi itärajaa. Ajoi Suomen puolella, mutta ihan rajalla.
@HarhaUkko2 ай бұрын
14:20 kauniisti sanottu. Olisipa nykyinen hallitus yhtä viisas.
@Satunnaistasotilashistoriaa2 ай бұрын
Onneksi edellinen hallitus vei Suomen NATO:on, niin ei ajopuuna ajelehtia isompien välissä.
@HarhaUkko2 ай бұрын
@@Satunnaistasotilashistoriaa me oltiin NLton puskuri ja nytten NATOn puskuri ;(. Toivo,että sota ei ala.
@kaapeliman67168 ай бұрын
Olisko video siitä kuinka ruotsi varastoi DK koneet suomea varten .
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Draken esittelyvideo olisi jonossa ennen tuollaisia. Käsikirjoituksessa on muutama pullonkaula, jos tiedät Drakenin tekniikasta (erityisesti tietovuo) niin yhteyksiä voi ottaa.
@samulilahnamaki31278 ай бұрын
@@Satunnaistasotilashistoriaa Tietovuosta en tiedä mitään, mutta olin aikanaan dippasemmassa, missä yksi työ oli tietovuosta. Eihän siinä mitään tarkkaa tietenkään kerrottu, mutta yleisesitys konseptista. Uusi proffa kuuli järjestelmästä ensimmäistä kertaa ja kysyi ihmetellen "siis onko meillä peer-to-peer-awacs?" -"no tavallaan joo" 🙂
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
@@samulilahnamaki3127 Olisin ko dippityöstä kiinnostunut. En kaipaa mitään tarkkaa tietoa, mutta yleiskuvauksen käytöstä ja toiminnasta.
@samulilahnamaki31278 ай бұрын
@@Satunnaistasotilashistoriaa Voi olla vaikeasti löydettävissä. Tuosta on sen verran aikaa, että dippatöitä ei vielä digitoitu arkistoon ja luottamuksellisten dippatöiden suhteen menettely oli sellainen, että kun tekijä vei kirjastokappaleen niin hän samantien lainasi sen ja "unohti" palauttaa ennen valmistumistaan. Tällä tavoin työt saattoivat käsitellä salaisuuksia ja yrityssalaisuuksia ja semmoissa saattoi kuulla kaikenlaista. Nokian jutut oli salaisempia kuin PV:n 🙂Nykyisin kaikki on julkista ja luottamuksellisia osuuksia ei laiteta töihin mukaan. En lupaa mitään, mutta josko saisin pyörähdettyä kampuksella ja katsottua löytyisikö avainsanahaulla jotain.
@jyrisalminen23488 ай бұрын
Ei saa saivarrella mutta eikös Francis Gary Powersin alasampumisen jälkeenkin ylilentoja jatkettu SR-71 koneilla.. En ole varma joten kyselen vain.. Joka tapauksessa Laatu kontsaa R-viiriköltä, Kiitos.
@tapio_m68618 ай бұрын
Ymmärtääkseni ei ylilentoja vaan rajan reunalla mutta kuitenkin toiselta puolelta. Tutkat ja ohjukset alkoivat olemaan jo sen verran hyviä ettei SR-71:lläkään tohdittu mennä oikeasti NL:n ilmatilaan. Ja kun satelliitit alkoivat tarjoamaan riittävän hyvää kuvaa ilman vaaraa alasampumisesta niin miksipä riskeerata.
@762rk95tp8 ай бұрын
SR-71:tä tuskin käytettiin kovinkaan paljoa suoranaisiin Neuvostoliiton ilmatilan loukkaamisiin. Ensinnäkään siihen ei ollut tarvetta, se lensi riittävän korkealla, että pääasialliset tiedustelukohteet voitiin kuvata kansainvälisestä ilmatilasta. Toisekseen jo aikaisemman A-12:sta käyttö Vietnamissa oli todistanut, että kommareilla oli ainakin teoreettinen kyky ampua se alas IT-ohjuksilla, ennen kuin ensimmäinenkään SR-71 oli operatiiviisessa käytössä.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Blackbirdit eivät tiettävästi varta vasten lentäneet syvälle Neuvostoliiton ilmatilaan. Mutta rajaa pitkin lentäessä varmaan käväisseet joskus semi-vahingossa väärällä puolella. Monen muun valtion ilmatilaa SR-71 on kyllä loukannut.
@jyrisalminen23488 ай бұрын
Juu, kaivelin kanssa ite ja reuna lentojahan ne olivatkin venäjän suhteen.. Anteeksi ja kiitos..
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
@@jyrisalminen2348 Eipä mitään, kaikki tiedot SR-71 käytöstä vähän epämääräisiä. Eli tuo ”ei lentänyt NL ilmatilassa” on vain paras arvaus.
@jarmotoivonen60598 ай бұрын
Open sky
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Open Skies soppari oli aikanaan hieno järjestely, lievensi osapuolien epäluuloja. Harmi että isot maat siitä vetäytyivät.
@juhopuhakka23518 ай бұрын
Tosta ei ole paljoa puhuttu miten agressiivisesti usa rikkoi neukkujen ilmatilaa.Ne kun välillä joutui miettimaan onko niissä ydinpommeja kyydissä.
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Tuossa on ainakin osittain perää. Tosin NL tuskin kuvitteli että yksittäinen lentokone mitään ydinpommitusta tekisi. Ja ei Neukkulallakaan ollut puhtaat jauhot pussissa, esim Berliinin saarron aikana häiritsivät lentoliikennettä hgyvin aggressiivisesti. Open Skies soppari (lupa lentää toisten ilmatilassa) oli aikanaan hieno järjestely, livensi osapuolien epäluuloja. Harmi että isot maat siitä vetäytyivät.
@juhopuhakka23518 ай бұрын
@@Satunnaistasotilashistoriaa Mun tietääkseni jenkit testaili neukkuja mm lentämällä osastoissakin kohti ilmatilaa ja kääntymällä sitten takaisin jostain tuolta jäämeren suunnasta.Se neukku upseeri kuvaili shakki vertauksena että ne pelas mustilla eli ne oli aina yhden siirron usaa jäljessä.Mutta ei neuvostoliitto todellakaan ollut "hyvät tyypit" vaikka ne ww2 sotikin "vapaan maailman" riveissä.Kyllä nekin sitten omalla tavallaan järjesteli provokaatioita.
@perttikulma77828 ай бұрын
Tietyllä viisiin epä uskottavata juttu😏
@juhopuhakka23518 ай бұрын
@@Satunnaistasotilashistoriaa Aika jännä tosta poistettiin viesti.Tuskin sä sitä poistit?
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
@@juhopuhakka2351 Tästä videosta en ole sensuroinut ainuttakaan kommenttia. Tämän vuoden puolella olen deletoinut vain muutaman selkeän spam-kommentin. "Held for review" -jonokin on ihan tyhjä.
@fatmike88198 ай бұрын
Se on muuttunut, että nyt halutaan joutua suurvaltojen selkkauksiin😂
@Satunnaistasotilashistoriaa8 ай бұрын
Mikä on muuttunut? Suomi on ollut aktiivisena toimijana monessa NATO-operaatiossa jostakin 90-luvulta alkaen.