Ik was daar toen als tiener in 1982. Ik kan het bijna niet meer voorstellen hoe snel het allemaal veranderd is.
@Ed-tz8ds2 жыл бұрын
Ik heb nog de CD100 die daar gedemonstreerd werd, en nog werkend ook. Das leuk om te zien :)
@jurjenbos2282 жыл бұрын
Ik kan me nog herinneren hoeveel ik onder de indruk was van die beeldplaat. Je kon zomaar het beeld stilzetten, en er waren geen balken te zien. Ik heb daar lang gewacht om zelf het knopje te mogen indrukken.
@ronhoek692 ай бұрын
Ik was daar als snotaap ook bij en volg de technologische ontwikkelingen nog steeds met verbazing op de voet. Die man met zijn draagbare tv in zijn binnenzak, de digitalisering van beeld en geluid, het heeft allemaal geleid tot de smartphone die zoveel al heeft gekannibaliseerd.
@bertushd2 жыл бұрын
De CD100 doet bij ons nog gewoon dienst - blijft een opzienbarend apparaat (en m.i. erg mooi)
@vincenzodigrande20702 жыл бұрын
Bij mij ook, geweldige kwaliteit die ze toen nog maakte.
@moow9502 ай бұрын
Ik kan mij die allereerste Philips CD speler (CD100) nog goed herinneren! Hij werd destijds gedemonstreerd in de lokale bibliotheek met het nieuwste album van de Dire Straits "Love Over Gold" uit 1982 dat voor het eerst op CD was uitgebracht. Ik was als jochie vooral onder de indruk van het nummer "Telegraph Road" (en nog steeds). Zo snel gegaan allemaal.
@bjthedjdutchdude19922 жыл бұрын
Mijn Vader was erg vroeg met cds. In 1984 kocht hij Al een cd van Dire Straits
@Rosbergen802 жыл бұрын
Hij had wel smaak
@bjthedjdutchdude19922 жыл бұрын
@@Rosbergen80 zeker. Ik heb Al zijn CDs overgenomen. Zijn favorite artist is Chris Rea
@Rosbergen802 жыл бұрын
@@bjthedjdutchdude1992 mooi toch ,ik heb ik ze ook allemaal van mijn overleden vader overgenomen
@Rosbergen802 жыл бұрын
@@bjthedjdutchdude1992 hij was groot Pink Floyd fan
@bjthedjdutchdude19922 жыл бұрын
@@Rosbergen80 ok. Gecondeleerd. Mijn Vader leeft Nog. Ik heb de CDs over genomen via mijn moeder toen mijn ouders gingen scheiden
@BenvanBroekhuijsen Жыл бұрын
Ik heb nog met die laserdisc gespeeld in het Evoluon, al had ik destijds geen benul van hoe revolutionair dat was :D Kan me nog wel herinneren toen ik de eerste CD hoorde en hoe fantastisch dat klonk vergeleken met LP's. Maar nu is het modern om weer terug te gaan naar oude inferieure technieken, anders ben je niet cool.
@MoodIndigoNL2 жыл бұрын
De CD en Laserdisc zijn niet helemaal Nederlands, als dit stukje over de Firato doet veronderstellen. Met name de CD (in haar consumenten-uitvoering) is een samenwerkingsproject tussen Philips en Sony, ondanks dat de basis voor de techniek wél echt Nederlands is. Het gaat vooral om technische afspraken (zodat de cd's in alle merk-appparatuur afgespeeld kunnen worden door er afspraken zijn over de cd's). Philips wilde niet weer zo'n fiasco als V2000, die het ondanks superieure techniek, af moest leggen tegen VHS (en Bètamax in mindere mate). VHS werd de standaard - waardoor op videogebied Philips financieel een groot verlies draaide. Met een samenwerking met Sony aangaan, verzekerde Philips zich ervan dat de CD dé standaard werd, net als in de zestiger jaren de musicassette van Philips (het cassettebandje) dat óók werd (vooral omdat het cassettebandje vele malen praktischer en draagbaarder is dan bandrecorder en diens spoelen). Met een breder en zekerder marktaandeel was de CD geboren om succesvol te zijn. De doorontwikkeling in het Philipshuis van de cd-techniek, waaronder de cd-i, een interactief programma op een cd, flopte, net als (in merendeels Europa en Amerika) de Laserdisc. De doorontwikkelingen naar de kleine beeldplaatjes (waarvan bluray er een van is) waren ook succesvol, maar Philips kreeg daar weinig eer van.
@erikvermeer29332 жыл бұрын
De eigenaar van Sony was fan van de 9e symphonie van Beethoven. De lengte ervan moest dus op 1 cd kunnen, max 74min. Sony heeft dus een grote invloed gehad op het formaat en aanpassingen. De basis lag bij Philips.
@tapehead-jeff2 жыл бұрын
Het schijnt naar verluid wel zo te zijn dat een dubbeltje werd gebruikt als formaat voor het gat van de CD. ooit van horen zeggen overigens. Geloof dat Philips wel een groot aandeel had in ontwikkeling dan inderdaad wel in samenwerking met gigant Sony (evenals daarvoor met de cassette inderdaad).
@hoedenbesteller2 жыл бұрын
In de basis correct. Philips was verantwoordelijk voor het optische gedeelte, Sony was veel beter in de aansturing, DA converter en eigenlijk de rest. Dat was ook terug te zien in de eerste modellen, die hadden een behoorlijk groot en gevoelig optisch element. (de allereerste Sony en Philips apparaten waren eigenlijk van binnen identiek). Maar in de jaren erna ging ieder eigen weg, en was Sony veel beter in perfectioneren.
@erikvermeer29332 жыл бұрын
@@hoedenbesteller geluid van de eerste (ook nog latere types) Philips cd spelers is onovertroffen. Ik dacht dat veel merken de laser en het loopwerk van Philips gebruikten in de begintijd, zoals Marantz.
@RoderikvanReekum2 жыл бұрын
Ze hadden een werkend prototype voordat ze naar Japan gingen! Wel een goed idee om samen te werken met Sony.
@PatrickBaele2 жыл бұрын
Tiens dat van die beeldplaat had ik in 1971 al gelezen/ gezien in robbedoes….
@maartenkoster80832 жыл бұрын
Ik verzamel ook nogsteeds Compact Disc. Vooral bij Japanse Anime en Video Game muziek. Japanse versies met Obi lintje. Als Japanse Compact Disc Laserdisc of LP Plaat een Obi heeft dan is het compleet. Maar dan moet er ook een insert zitten. Zoals bij CD's het cover boekje.
@BeauVerwijlen2 жыл бұрын
👍
@rembrandtvanleidse2 жыл бұрын
Hoe heet de man die deze video inspreekt?
@L0wcash2 жыл бұрын
nl.wikipedia.org/wiki/Philip_Bloemendal
@MigoNL2 жыл бұрын
Philip Bloemendal
@BlighterProductions2 жыл бұрын
@@MigoNL de stem van het 20ste eeuwse Nederlandse nieuws. Zo’n iconische stem, maar eigenlijk weten heel veel mensen niet dat hij Philip Bloemendaal heette.
@vinniepie19892 жыл бұрын
Als ik dit zie. Dan moet ik denken aan griet Titulaer
@20kilovolt11 ай бұрын
Dankzij de micro-elektronica.
@wreagfe10 ай бұрын
@@20kilovolt Vergeet ook niet de uitvinding van de chip!
@20kilovolt10 ай бұрын
@@wreagfe Dankzij de micro-elektronica was een standaard uitspraak van Griet Titulaer
@Sjaan_Banaan10 ай бұрын
Chriet
@moow9502 ай бұрын
Chriet Titulaer deed een special over de Firato in 1982 (zie kzbin.info/www/bejne/fniTaWugpNWNqqc )
@Harmulus2 жыл бұрын
Wel een flinke zakrekenmachine dan 1:30
@TheMacValk2 жыл бұрын
Geweldig, andere tijden waren dat en op het laatst nog een sexy eind ;-) nu ondenkbaar
@DaveFlash2 жыл бұрын
pas maar op hoor, die vrouw gaat nog eens een me too zaak tegen ons, beeld en geluid, youtube en philips beginnen hierom! (maar wat een lekker kontje hè?)
@BlaBla-jj6sh11 ай бұрын
Eeuwig jammer dat na het succes van de CD Philips en Sony niet bleven samenwerken voor de opvolger van de cassette. Philips kwam met de DCC en Sony met de Minidisc. De DCC had in de eerste generatie de betere klank, maar Philips had de onvergeeflijke fout gemaakt vast te houden aan het cassetteformaat en dus ook de nadelen daarvan zoals spoeltijden. Blijkbaar kwam men niet op het idee dat consumenten hun cassettes ook gewoon op hun bestaande cassettespelers konden afspelen. Sony zag het veel beter ook koos voor het disc-formaat met instant access. Idealiter hadden Philips en Sony samen de Minidisc in de markt gezet, met het gebruiksgemak zoals Sony het zag gecombineerd met de betere geluidscompressie die Philips hanteerde (PASC ipv Sony's ATRAC). Helaas, het mocht niet zo zijn. Grappig genoeg zijn er vandaag nog altijd veel liefhebbers van zowel DCC als Minidisc, waarbij trouwens dat laastste syteem het nog 20 jaar volhield en zich in die tijd sterk verbeterde.
@moow9502 ай бұрын
DCC is nu cult geworden onder audio liefhebbers. Ik was bij de introductie van de DCC in Eindhoven destijds en heb nog een speler staan.
@janbaukespoelstra6839 Жыл бұрын
En je ging naar buiten met plastic tassen vol pennen, folders, memoblokjes en meer ! 😊
@timothyverbist57952 жыл бұрын
Alles was mooier 40 jaar geleden!
@wimwillems-pj1kd10 ай бұрын
Nummer 3 bij Ajax in die tijd was Barry Hulshoff
@amsterdamG2G2 жыл бұрын
Wie was nr. 3 bij Ajax in 1982? 😅
@wimwillems-pj1kd10 ай бұрын
Barry Hulshoff
@Astridruns2 жыл бұрын
Ik moest het begin 2x afspelen voordat ik goed hoorde dat er níét "vibrator" werd gezegd maar firato. 😂 Daarna ook pas het besef dat het gewoon in de titel staat....
@Astridruns2 жыл бұрын
@@Heerjansdammertje01 Hahah wie weet ja. 😂
@wreagfe10 ай бұрын
Zal ik even langskomen Astrid, dan hoef je ook geen batterijen meer te verversen.
@Astridruns10 ай бұрын
@@wreagfe Hahahah, nee dankje ik ben gelukkig al een paar jaar voorzien. 😉 Just a dirty mind enzo..
@e.stoffelzijlstra2 жыл бұрын
Was wel een beetje duur in het begin!🥺
@Rosbergen802 жыл бұрын
45 gulden
@firato Жыл бұрын
Nice
@jeroenvanlier87957 ай бұрын
JE BEDOELD DE FIBERATOR.............
@Sierra-Whisky4 ай бұрын
2:21 ineens is het helemaal duidelijk waarom de VLP c.q. LaserDisc nooit een groot succes werd.
@marcsetmais75982 жыл бұрын
Eigenlijk waren dat toch veel leukere tijden dan nu. Nederland is er niet op vooruit gegaan…
@plutoniumpieАй бұрын
Geen wonder dat de VLP/beeldplaat nooit een commercieel succes werd: 2:19 BZN.
@hanschouwman453610 ай бұрын
Beeldplaat was een zeperd.
@Newmoor2 жыл бұрын
Heel woke Nederland zou vandaag de dag van dit item uit zijn 'plaat' gaan.
@MaebaeTV2 жыл бұрын
Want?
@budrager2 жыл бұрын
Jezus, elk excuus om een anti woke tirade te houden. Wat een kut leven heb je dan
@peter_de_Jong8172 жыл бұрын
Waar maak je je druk om
@MartijnKusters2 жыл бұрын
@@peter_de_Jong817 Wij niet, maar Dutchography heeft het over 'Woke Nederland'. Hij doelt vooral op de stukjes waar vrouwen 'gebruikt worden' om camera's te verkopen en op het eind waar het momentje dat het jurkje omhoog vliegt geaccentueerd word. Ik heb er geen problemen mee en Dutchography ook niet denk ik, maar 'Woke Nederland' helaas wel, welke wel een kleine groep is maar wel de grootste mond heeft helaas.
@lordsleepyhead2 жыл бұрын
Huh?
@michelprins10 ай бұрын
video pac was zon miskoop vreselijk slechte spelletjes behalve de pacman cloon die was goed maar werd verboden vanwege copyright